Hjem
Senter for krisepsykologi
Nyhet

Artikkel om senskader etter stråling

May Hauken, har sammen med Grete Kalleklev Velure, Bernd Müller og Ragnhild J. Tveit Sekse publisert en artikkel om seksuell helse og livskvalitet hos kreftoverlevere med strålingsskader etter behandling for kreft bekkenregionen.

Professor May Aasebø Huken

Hovedinnhold

Det er lite kunnskap om hvordan senskader etter strålebehandling påvirker seksuell helse og helserelatert livskvalitet hos kreftoverlevere etter kreft i bekkenområdet. Formålet med artikkelen var derfor å utforske hvordan seksuell helse påvirkes av stråleskader i bekkenregionen og hvordan dette påvirker pasientenes livskvalitet.

Studien er en tverrsnittsstudie som omfattet 83 kreftoverlevere etter kreft i bekkenregionen med verifiserte stråleskader.

Resultatene viser at kreftoverleverne erfarte betydelig redusert seksuell helse og livskvalitet. Menn og kvinner rapporterte ulike seksuelle utfordringer, men ikke på de kjønnsnøytrale aspektene av seksuell helse. Yngre kreftoverlevere, kreftoverlevere etter gynekologisk kreft, de som hadde fått både intern og ekstern strålebehandling, eller kjemoterapi rapporterte mer problemer med seksuell helse.

Artikkelen er publisert i tidsskriftet Cancer Nursing.