Hjem
Universitetsdirektørens kontor
Holbergprisen

Holbergdebatten 2020 “Is Global Stability A Pipe Dream?”

John Bolton og Yanis Varoufakis diskuterte trusler mot regional og global stabilitet under Holbergdebatten som ble holdt 5. desember.

The 2020 Holberg Debate with John Bolton & Yanis Varoufakis: “Is Global Stability A Pipe Dream?”

Foto, Yanis Varoufakis: Olaf Kosinsky, kosinsky.eu, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0). Foto, John Bolton: Gage Skidmore via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Produsent:
Kulturoperatørene

Hovedinnhold

På Holbergdebatten i år deltok to sentrale samfunnsaktører via videolenke: USAs tidligere FN-ambassadør og nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton debatterte mot den greske stjerneøkonomen og venstre-rebellen Yanis Varoufakis, som er tidligere finansminister og nåværende parlamentariker i Hellas. 

Fra studio i Grieghallen i Bergen ledet moderator Scott Gates debatten om hva som er de største truslene mot sosial og politisk stabilitet i dag, og hva Vesten bør gjøre for å håndtere disse. Gates er professor ved Universitetet i Oslo og forskningsprofessor ved PRIO.

Covid19-pandemien har gjort det nødvendig å gjøre årets debatt delvis virtuell, slik at de fleste tilskuerne fulgte debatten via livestream. Likevel er det liten tvil om at det blir høy temperatur under arrangementet: De to samfunnsdebattantene står på hver sin side av det politiske spekteret og har vært sentrale politikkutformere i hvert sitt land. 

Etter et år som har bydd på den ene krisen etter den andre, mangler det ikke på temaer å ta for seg når Bolton og Varoufakis skal diskutere hvorvidt regional og global stabilitet er oppnåelig:  

Er demokratiet avhengig av markedsøkonomi, nyliberalisme og pro-vestlige regjeringer, og bør USA og Europa arbeide for regimeskifte i land som Iran, Venezuela, Cuba og Nicaragua? Eller er det snarere det kapitalistiske system som har skapt uoverstigelige problemer, slik at den nåværende orden kun kan holdes på plass gjennom bruk av makt? 

Må EU endre seg fundamentalt for å ikke gå i oppløsning og for å kunne håndtere problemer med sosial ulikhet, migrasjon og demokratisk underskudd? Hvordan vil USAs og EUs forhold til Russland og Kina utvikle seg fremover? Og hvordan påvirker presidentvalget i USA muligheten for en mer stabil verden i tiden som kommer? 

For mer informasjon: Se våre engelske nettsider.