Hjem
Studentsider
bilateral

Fordham University og Det juridiske fakultet (BILATERAL - 5. studieår)

  • LandUSA
  • ByBronx
  • Studieplassar5
  • StudienivåMaster
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

For å kvalifisere til studier ved Fordham University må du ha eit karaktersnitt på sterk C eller betre, og du må ha fullført alle emne til og med 3. studieår.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk. Studentar som har oppnådd karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregående skule treng ikkje å avleggje TOEFL/IELTS-test.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som spesialemne i mastergraden i rettsvitskap.

Ein følgjer eit skreddarsydd semesterprogram som heiter Legal English Institute der ein følgjer følgjande seks førehandsbestemte emne: Introduction to the U.S. Legal System and Law Study, Foundations of Private Law, Working with Contracts, Fundamental Lawyering Skills, Legal Professional Identity og Communication Pragmatics for Lawyers.

Meir informasjon om Legal English Institute finn du på universitetet sine nettsider.

Studieavgift

Gjennom denne avtalen må ein betale skolepengar. UiB-studentar vert tekne opp til "non-credit option" som normalt kostar 6000 USD (pr 2021/2022), men får 33% rabatt på skulepengane og betaler dermed 4000 USD i skulepengar.

Ein skal òg registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida ein er ute.

Fakultetet gjer særskilt merksam på at sjølv om skulepengane er innanfor Lånekassen sine stønadsrammer, så må ein rekne med at leve- og bukostnadene i New York vil vere langt høgare enn basisstønaden frå Lånekassen.

Merk at når ein vert teken opp på "non-credit option" vil ein ikkje kunne overføre emna frå Legal English Institute-semesteret inn i ein eventuell framtidig LLM-grad dersom du skulle ønskje å søkje opptak til ein LLM-grad ved Fordham University på eiga hand på eit seinare tidspunkt. For å kunne benytte emna frå Legal English Institute-semesteret i ein eventuell framtidig LLM-grad må ein betale ordinære skulepengar som er på om lag 30 000 USD pr semester.

Om forsikring:

Ved amerikanske universitet er det oftast eit krav at studentane kjøper helseforsikring gjennom universitetet. Prisen på helseforsikringa ved vertsuniversitetet ditt finn du på nettsidene til vertsuniversitet ditt. Dersom du har kjøpt eiga forsikring for studentar i utlandet, slik UiB på det sterkaste anbefaler alle å gjere, kan du prøve å søke om fritak (insurance waiver) frå universitetet si forsikring. Det er den enkelte student sitt ansvar å skaffe eiga forsikring og søke fritak (insurance waiver) ihht instruksane som blir gitt ved vertsuniversitetet.

Det siste året, etter at Norge og HELFO avslutta samarbeidet med den amerikanske forsikringsagenten Optum, har fleire studentar frå fakultetet erfart at det ikkje lenger er mogleg å få fritak. Studentar som ikkje får fritak, må sjølve betale for forsikringa ved vertsuniversitetet eller ei anna amerikansk helseforsikring med dekning på same nivå. Lånekassen gir ikkje ekstra støtte til å dekke denne forsikringa.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Fordham University School of Law, oftast kjend berre som Fordham Law, ligg sentralt på Manhattan i New York, berre eit steinkast frå Colombus Circle og Central Park. Fordham University vart etablert i 1841 medan Fordham Law vart etablert i 1905. Universitetet som heilskap har litt over 15000 studentar, og 1500 av desse tilhøyrer Fordham Law.

Som student ved Fordham Law Legal English Institute kan du studere ved ein god Law School samstundes som du opplever det pulserande storbylivet i verdsmetropolen New York, kultursentrum og USAs største by med sine 11 millionar innbyggjarar.

Bustad

Universitetet tilbyr ikkje studentbustader men bistår med tips til kvar og korleis ein kan byrje å leite etter bustad.

Semesterinndeling

Frå byrjinga av august til midten av desember, og frå midten av januar til midten av mai.

Studentrapportar

2023

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

14.08.2023 - 13.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Du må fyrst sende inn eit søknadsskjema, der du må inkludere eit motivasjonsbrev på engelsk, eit passbilde, engelsk CV og betale ei avgift på 500 $. Det kan bli aktuelt med eit intervju for å undersøke engelskkunnskaper, men dette slapp eg. Når du har fått vite at du har fått plass ved universitetet, anbefalar eg å starte tidleg med visum-prosessen. Det var ein del skjema og avgifter som skal betalast før du kan bestille visum-intervju. Dette er det greit å bare få gjort tidleg. Det er også nyttig å melde seg inn i facebook-gruppa "Nordmenn i New York", der mange legg ut leilighetar og ledige rom i kollektiv. Skulle du ha behov for overnatting dei fyrste dagane i New York, kan alltids Sjømannskirken kontaktast. Dei leier ut rom til ein billigare pris, men for ein kort periode bare.

Ellers er New York ein veldig dyr by, og eg vil anbefale å starte spareprosessen tidleg. Lånekassestøtte vil definitivt ikkje vere nok til å dekke opphaldet, så litt ekstra vil koma godt med dersom du ynskjer å reise rundt, deltaka på ulike aktivitetar osv. Det vil typisk kunne dekke husleige.

Undervisningsformer

Det er obligatorisk undervisning på universitetet måndag-fredag 09.00-12.30. Det er obligatorisk oppmøte, 80 %, som ein del av vurderingsgrunnlaget, så det er ein fordel å møte opp. Vidare er det ein god blanding mellom skriftleg eksamen, munnleg presentasjonar og innlevering av oppgåver i dei ulike faga. Det er eitt fag per dag i veka. Undervisninga kan samanliknast med storgruppene frå UiB, der professoren prøvar å halde ein dialog med studentane og der studentane bør vere til ein viss grad forberedt. Karakteren vert satt ut i frå ein total vurdering basert på oppmøte, presentasjonar, innleveringar og avsluttande eksamen i faget. Eg vil seia at alt du må gjennom er svært overkommeleg og me som var frå Europa hadde ein fordel med å vere vandt til eit høgt utdanningsnivå og generelt eit godt nivå i engelsk.

Vurdering av emnetilbodet

Legal English Institute-programmet gjev ikkje moglegheitar til å velje fag. Heile opphaldet og fagtilbodet er lagt opp på førehand. Det er eit variert emnetilbod, som gjev deg eit totalt og variert bilete av det amerikanske rettssystemet. Programmet er retta mot både internasjonale studentar men også ferdig utdanna juristar/advokatar. Målet er å gjeva ein innføring i det amerikanske rettssystemet og ei forbereding for dei som ynskjer å ta ein LLM og BAR-eksamen. Programmet består av 7 fag, som ein får førehandsgodkjend som valfag på UiB. Ein god blanding mellom praktiske og meir akademiske fag, der fokuset heile vegen er å bli betre i engelsk både skriftleg og munnleg.

Fagleg utbyte og språk

Det faglege utbyttet er heilt middels. Det var veldig interessant å lære om amerikansk rettshistorie og diskutere Trump og den politiske situasjonen med amerikanske førelesarar. Likevel er det lite du vil få bruk for seinare som norsk jurist. Likevel nyttig å bli god i engelsk, både skriftleg og munnleg, lære om kommunikasjonsstrategiar, utforming av kontraktar og forhandslingsstrategiar som ein også kan bruke som norsk advokat.

Universitetsområdet og byen

Fordham University ligg svært sentralt på Manhattan. Dette er bycampuset, medan det opprinnlege campuset ligg i The Bronx. Campus ligg rett ved Lincoln Center og Columbus Circle. Universitetet ligg også nærme Central Park. Det er lett å koma seg dit ved bruk av Subway og buss, då det er eit knutepunkt der mange t-banar går. Ellers er New York ein heilt fantastisk by å bu i. Det er alltid noko som skjer og heilt sjukt mange moglegheitar uansett kva du ynskjer å gjere. Dette er byen som har alt! Eg anbefalar å utnytte deg av alt det byen har å by på medan du har sjansen.

Bustad

Eg budde saman med to norske jenter som arbeidde ved den norske FN-delegasjonen. Det er alltid ein moglegheit å kontakte delegasjonen for å høyre om det er nokon praktikantar som har lyst til å finne leilighet saman. Ellers veit eg at mange nordmenn bur på Times Square, der eit norsk firma leiger ut kollektiv. Dette har eg høyrd diverse negative ting om. Trur det er betre å leige andre leilighetar av dei, som ikkje ligg i det området.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i klassa har vore veldig bra. Me var ca. 20 stk. i klassa og det vart veldig enkelt å bli kjend i løpet av opphaldet. Klassa bestod av personar frå heile verda, Noreg, Sveits, Ukraina, Brasil, Colombia, Argentina, Khad, Saudi-Arabia. Me var ei gruppe med blanda alder og erfaring, men dette var bare fint. Dei fleste var veldig interessert i å bli kjend og ville henge saman etter undervisninga var over. Då var det enkelt å gå ut for lunsj, henge saman i Central Park eller å møtast for middag rundt om på Manhattan både i kvardagen og helger.

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

02.01.2023 - 29.04.2023

Førebuingar/praktiske tips

Begynn å søk etter leilighet tidlig. New York er en av verdens dyreste byer å bo i - særlig for nordmenn nå som kronen er så svak. Vær nøye og vær tidlig ute med å gjennomføre instrukser fra Fordham, den amerikanske ambassaden og UiB, slik at alt papirarbeid går i orden. Gjør undersøkelser, snakk med folk som har vært der før og forbered deg på et annet kostnadsnivå enn Norge.

Undervisningsformer

Obligatorisk ndervisning hver dag fra kl 0900 - 1230. Man blir delvis vurdert på deltakelse i timen, så det er en fordel å stille forberedt til undervisning. Noen presentasjoner og noen skriftlige eksamener.

Vurdering av emnetilbodet

Man kan ikke velge fag. Hele oppholdet og alle fagene er bestemt på forhånd gjennom et program og en avtale mellom UiB og Fordham.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte er bra. Naturligvis begrenset hvor relevant det er å studere amerikanske rettsregler som norsk jusstudent. Uansett stort faglig utbytte i å studere juss på engelsk - det kommer godt med etter mange år med pensum på norsk på Dragefjellet.

Universitetsområdet og byen

Campus er veldig fint og moderne. Sentralt plassert midt på Manhattan i nærheten av Colombus Circle. Byen er helt sinnsykt kul.

Bustad

Vi bodde i et kollektiv rett i nærheten av Times Square med tre andre amerikanere. Funket veldig fint.

Sosialt miljø

Meld deg på alt mulig sosialt i starten slik at du får noen å henge med. Kan også være greit å ta kontakt med andre nordmenn i byen.

2022

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

15.08.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Når du er ferdig med søkeprosessen på UiB så er det fremdeles en god del ting å ordne før du er klar til å dra til New York. Fordham krever at du fyller ut en egen søknad der du legger ved CV og et personal essay. Denne prosessen er veldig grei, og essayet er på ca 400 ord. Du skal bare beskrive hvorfor du vil til Fordham og hvorfor du vil bli bedre i Legal English. Her må du også betale $ 500 som ikke-refunderbart depositum for skolepengene. Dette er en del av skolepengene, så du trenger ikke betale mer enn det skolen har informert om. Du betaler litt nå, og resten senere.

Når det er gjort tar det litt tid før du blir akseptert av Fordham. Du må bli akseptert av Fordham før du kan søke om visum, så det er ikke noe vits å begynne med dette før du har fått opptaksbrevet fra Fordham. Den amerikanske ambassaden krever nemlig opptaksbrev. Når du har fått opptaksbrev kan du begynne med visumsøknaden. Prosessen er litt lang og du må svare på masse spørsmål i et skjema på ambassadens nettsider. Jeg anbefaler at du ser gjennom prøveskjemaet de har på siden før du begynner så du vet hva som skal til. Det er ikke vanskelig, men litt tidkrevende og du vil ikke skrive noe feil på dette skjemaet. Du trenger ikke å møte til noe intervju på ambassaden slik man måtte før, men du må sende inn passet ditt og de riktige dokumentene skrevet ut i posten til ambassaden. Du får all denne informasjonen av enten Fordham eller UiB eller ambassadens nettsider, så bare les all informasjon du får tilsendt nøye og gjør alt i riktig rekkefølge. Ta det steg for steg så blir det ikke så overveldende.

Det er også viktig å huske å søke til Lånekassen om støtte. Dessverre så gir ikke lånekassen nok penger til boutgifter, skolepenger og levekostnader, så du må spare opp en god del penger selv også. Dette er det viktigste punktet av forberedelsene dine. New York er en ekstremt dyr by. Det er dyrt å bo (se under), og det er veldig dyrt å leve. Man vil jo oppleve mest mulig på utveksling, så det kan være greit å ha litt ekstra sparepenger så du får gjort de tingene du har lyst til. Det pågår inflasjon i landet nå, og derfor har prisene på mat gått en god del opp. Ikke bare på resturanter, men også i matbutikkene. Men man kan absolutt gjøre mange ting som ikke koster penger her også. Veldig mye av gleden med å være i New York er å gå å se på ting. Så et godt tips fra meg er å ta med seg gode sko:)

Når alle formaliteter og det økonomiske er på plass må man selvfølgelig følge det UiB har satt opp på sin huskeliste. Annet enn det så er det bare å pakke koffertene sine, New York har veldig varme somre, og veldig kalde vintre. I år ble det egentlig ikke ordentlig høst før i sent oktober så vi nøt sommervarmen helt frem til da. Men vanligvis begynner det å bli kaldt i oktober.

Undervisningsformer

Programmet heter Legal English Institute, og er et forhåndsbestemt program med syv fag. Fagene heter: Introduction to the U.S. Legal System and Law, Foundation of Private Law, Contract Drafting and Negotiation, Legal English Tutorial, Communication Pragmatics, Becoming a Lawyer og Fundamental Lawyering Skills. Kurset er designet for å gi et innblikk i hvordan det er å praktisere juss i USA, hvordan det amerikanske juridiske systemet er bygget opp og fungerer, men mest av alt å lære studentene å bli bedre i legal english. Kurset er nemlig ikke bare for utvekslingsstudenter, men også ferdig utdannede advokater, som enten bare vil forbedre språkkunnskapene sine eller som vil gå videre med en LLM og ta "the bar" og bli advokat i New York. Du vil derfor bli kjent med folk fra hele verden med veldig ulik arbeidserfaring og bakgrunn. Timene foregår i små klasser, vi var 18 elever og lærerne sa at vi var en av de største gruppene de hadde hatt. Det klasseromsundervisning, ikke forelesning.

Først en kjapp gjennomgang av alle fagene:
NB! Det er ca 80 % obligatorisk oppmøte i alle fagene, og fagene er mandag til fredag fra 09.00 til 12.30. Kurset starter med en intensivuke med Introduction to the U.S. legal system and law. Deretter har man ett fag om dagen (dette er hovedbolken av kurset). Fagene man har da er Foundation of Private Law, Contract Drafting and Negotiation, Legal English Tutorial og Communication Pragmatics. Man har to intensivfag til: Becoming a Lawyer kommer midt i kurset, hvor man har fire dager med undervisning og presentasjoner, samt en skriveoppgave. Fundamental Lawyering skills er det siste faget man har, med ca. to intensivuker med faget.

På Fordham bruker de den sokratiske tilnærmingen til læring. Det betyr at de forventer at studentene er forberedt før de kommer til timen og kan svare på spørsmål fra læreren. Det varierer litt fra lærer til lærer hvordan de velger å strukturere timene sine. I noen fag (jeg nevner hvilke under) er det særlig viktig å være forberedt fordi lærerne kan spørre hvem som helst. Dette høres litt skummelt ut, og det er litt skummelt i starten for de fleste, særlig fordi man må snakke på engelsk. Heldigvis blir man overraskende fort vant til det og lærerne vil ikke noe vondt og hjelper deg om du står fast.

Deltakelse i timen er en god del av vurderingsgrunnlaget i alle fagene. Det er ikke alle fagene det er eksamen i, og din muntlige aktivitet vil ha mye å si for karaktersettingen. Men fortvil ikke om du tenker at engelsken din ikke er så stødig, min erfaring er at nordmenn har ekstremt gode engelskkunnskaper. Det har vi norske også fått høre av både lærere og medstudenter.

1. Introduction to the U.S. Legal System and Law
Dette faget begynner du med allerede den første dagen etter introduksjoner er gjort. Det er et intensivt kurs som går over den første uken, pluss noen ekstra dager spredt ut den første måneden. Dette faget har du eksamen i ganske tidlig, ca. én måned etter du begynner. Det er designet for å være et introduksjonskurs om det amerikanske rettssystemet. Faget er intenst med en del pensum, og lærerne forventer at du har lest hjemmeleksene dine slik at du er klar til å delta i timen. Kurset er intenst og det kan virke litt voldsomt da det er det første faget, men når jeg ser tilbake på det var det ett av de mer spennende og morsomme fagene. Man lærer utrolig mye om USA som er et veldig fascinerende land, og de har jo blitt kjent for noen merkelige juridiske valg og vurderinger fra et norsk perspektiv så det er gøy å komme på innsiden for å skjønne hvordan ting egentlig fungerer.

Vurderingsformer:
I dette faget er det muntlige presentasjoner, aktivitet i timen og en avsluttende skriftlig eksamen.
Muntlige presentasjoner: Vi hadde to presentasjoner hver sammen med en annen i klassen. Presentasjonene handler om grunnleggende og viktige høyesterettsdommer i USA. Presentasjonene var rundt 10-15 minutter hvor man går gjennom hva som var viktig med dommen og hva den har betydd. Lærerne er veldig støttende og de vet godt at studentene ikke kjenner hverandre godt enda og at det er første gangen de presenterer. Derfor er det veldig lav terskel for hva man presenterer. Mitt tips er å gjøre disse oppgavene grundig fordi man lærer hvordan man skal lese amerikanske dommer, noe som kommer godt med i noen av de andre fagene. Noen av dommene er ganske lange og vanskelige, akkurat som noen av de norske høyesterettsdommene, men det finnes gode oppsummeringer på nettet og man kan alltids spørre om hjelp. Omtrent 30 % av karakteren er disse muntlige presentasjonene.

Aktivitet i timen: Omtrent 10 % av karakteren er hvor aktiv du er i timen. Det går på å svare på spørsmål fra professorene, stille spørsmål, men også å generelt være interessert. Det tas ikke så godt imot å scrolle på telefonen eller sitte å lese nyheter på pcen. Noe av karakteren er også å vise respekt til medstudenter og lærere, dette høres kanskje formelt ut, men det handler bare om sunn fornuft og å være en aktiv lytter.

Skriftlig eksamen: Som sagt er det en avsluttende skriftlig eksamen som teller ca. 60 % av karakteren. Pensumet er læreboken i faget (en ganske kort og lettlest introbok) og presentasjonene om dommene. Eksamen varer i 3,5 timer og er én del multiple choice med ca. 30 spørsmål og én del skriving med ca. fem spørsmål. Denne eksamenen kan sammenliknes litt med exfac-eksamen på førsteåret i Bergen. Det er en del å lese i pensum, men eksamen i seg selv er ikke særlig vanskelig og man får lov til å ha med sine egne notater.

De neste fagene; Foundation of Private Law, Contract Drafting and Negotiation, Legal English Tutorial og Communication Pragmatics er hovedbolken av fag - det er disse man har omtrent gjennom hele kurset en gang i uken hver. Vi hadde Legal English Tutorial to ganger i uken, men de har snakket om å endre det til én gang i uken, men dette er ikke bestemt enda.

2. Foundation of Private Law:
Dette faget er en oppsummering av kontraktsrett, eiendomsrett og erstatningsrett. Man får et overblikk over de tre områdene gjennom å lese case law, altså dommer. Det er ikke noe annet pensum å lese enn dommer. I disse timene er det viktig å ha lest dommene på forhånd fordi læreren kommer til å stille spørsmål. Dommene er ganske enkle å forstå og bygger på mye av de samme konseptene som norsk rett. Jeg fant det veldig hjelpsomt å ha litt underkunnskaper om disse fagene på forhånd, selv om de var fra det norske rettssystemet. Men som du kommer til å lære har amerikanerne sin egen vri på ting, så les dommene godt. Igjen finnes det gode oppsummeringer på nettet om dommene blir litt lange og vanskelige å lese.

I dette faget er det en avsluttende skriftlig eksamen som varer i 3,5 timer. Eksamen er veldig lik som i introkurset: det er én del multiple choice om dommene, og én del praktikum. Praktikumsdelen består av to skriveoppgaver om to av de tre hovedtemaene. Vi hadde kontraktsrett og erstatning i vår eksamen. Det er mye mindre krav til oppgaveskriving enn i Norge, og igjen har man tilgang til alle notatene sine. Vi hadde til og med tilgang til internett. Eksamen var ikke så krevende som hjemme i Norge. Man rekker jo ikke å gå i dybden av alle tre fagene så det er veldig overfladisk og det vet læreren, så de forventer ikke dybdekunnskaper.

3. Contract Drafting and Negotiation:
I dette faget er det ingen eksamen eller prøver. Det er kun for å gi en introduksjon til hvordan man skal skrive kontrakter, og en liten del om forhandling til slutt. Faget kan nok for mange være ganske tørt, i og med at her er det en lærer som stort sett prater hele tiden om skriving og oppbygging av kontrakter. Det er lite hjemmearbeid i dette faget. Vurderingsformen er deltakelse i timen og noen arbeidsoppgaver læreren gir ut, men tror vi hadde alt i alt tre sånne oppgaver og de var veldig korte.
Selv om faget var ganske tørt ble det mer og mer spennende mot slutten da man faktisk hadde fått en god innføring og forståelse. Læreren var også veldig kul.

Vurderingsformen var altså aktivitet i timen og disse små oppgavene.

4. Legal English Tutorial:
Dette faget består kun av elevpresentasjoner og diskusjoner i timen etter presentasjonene. En eller to elever har et tema for hver time. Timen begynner med en 15-25 minutters presentasjon fra eleven om temaet. Etterpå følger en klassediskusjon om temaet som ble presentert. Diskusjonen blir ledet av den som har presentasjon. Den som har presentasjon skal også sende ut noen kilder som de andre skal lese til timen.
Det var litt stress å skulle ha presentasjon. Jeg måtte ha to ganger fordi det var flere timer ledige, men veldig få måtte ha to ganger. Men heldigvis så var det igjen veldig lav terskel på presentasjonen og man hadde stor frihet i hvordan man ønsket å legge opp presentasjonen og diskusjonen etterpå. Pluss de to lærerne vi hadde i kurset var hjelpsomme både med kilder og i diskusjonen etterpå.
Vi hadde dette faget to ganger i uken, noe de enda ikke vet om de skal fortsette med. Dette faget var til tider veldig gøy, men noen ganger ble det litt mye med to ganger i uken fordi vi også hadde andre fag vi måtte jobbe med.

Vurderingsformen var muntlige presentasjoner med diskusjonsledelse etterpå, tilbakemelding på de som hadde presentasjon, klassediskusjonene og å være forberedt, høflig og lytte aktivt.

5. Communication Pragmatics:
Dette er et rent skrivefag. Vi hadde totalt 8 skriveoppgaver, hvor seks av de var hjemmelekser og to var på skolen. De to på skolen var en midterm og en final exam. Kurset handler om å utvikle sine skriftlige egenskaper, ikke så mye om hva du skriver om. Vi hadde to lærere som var veldig snille og oppgavene var ikke så veldig utfordrende særlig for de av oss med god engelskopplæring i grunnskolen. Oppgavene ble lenger og lenger for hver oppgave, og temaene ble vanskeligere. Men selv om det høres mye ut i starten med så mange oppgaver var det ikke så veldig vanskelig når man først satt seg ned og gjorde det.

Timene bestod av at lærerne underviste i skriveteknikker og vokabular osv. Veldig enkelt og ikke så mye å forberede.

Midterm og Final exam bestod av en slags praktikumsoppgave med et spesifikt format. Selv om vi hadde en final exam så var det utviklingen i løpet av semesteret som var fokuset, ikke bare den siste eksamenen.

I dette faget var alt fokuset på skriving stort sett, og det var ikke så veldig vanskelig så lenge man gjorde en innsats.

De to siste fagene var intensivkurs:
6. Becoming a Lawyer:
Dette er et intensivkurs på fire dager. Kurset gikk etter vanlig skoledag, så fra 13-16.30 noe som var litt slitsomt, men så fikk vi fri på fredagen noe som var deilig. Kurset består av å finne sin juridiske identitet. Vi hadde en pensumbok som var veldig lettlest som vi måtte lese før kurset begynte. Kurset i seg selv bestod av én dag med undervisning fra læreren og tre dager med presentasjoner fra studentene. Presentasjonen handlet om å trekke frem to eller tre markører fra boken som identifiserer din juridiske identitet. Det kunne være positive eller negative ting. Etter kurset hadde vi to uker på å skrive et 3-5 siders essay om det vi hadde presentert. Kurset i seg selv var ikke vanskelig, mer en refleksjonsøvelse.
Jeg opplevde kurset som veldig amerikansk i begynnelsen, jeg trodde det skulle være veldig unødvendig, men det endte opp med å være veldig interessant. Jeg lærte masse om meg selv, men det beste var egentlig å høre fra mine medstudenter, særlig de som allerede hadde praktisert en stund. Vi ble bedre kjent og det var egentlig ganske koselig. Så selv om det var samtidig som andre fag, så var det ikke så stress som det vi trodde det skulle bli. Læreren, som er hun som startet LEI-programmet, var helt fantastisk.

Vurderingsformen var muntlige presentasjoner, skriveoppgaven, og aktivitet i timen, høflighet osv.

7. Fundamental Lawyering Skills:
Dette er det avsluttende faget. På dette tidspunktet var vi ferdig med alle andre kurs så dette kurset gikk hver dag i 10 dager. Vi hadde thanksgiving break i midten, men ellers var det hver dag til siste dag. Kurset bestod av simulations, det vil si rollespill. Vi hadde en pensumbok som gikk gjennom alle stadier av et klientforhold, fra første møtet til forhandling og avslutning. Vi skulle spille dette ut oss imellom med ulike faktum. Kurset var ikke særlig krevende, men siden det var helt på slutten så tror jeg mange var litt skolelei, men vi kom oss gjennom. Det var deilig å ikke ha noen eksamen i dette faget.
Vurderingsformen var derfor hovedsakelig rollespillene med tilbakemeldinger etterpå (konstruktiv kritikk osv.), vi hadde tre veldig korte writing assignments (maks 400 ord), og det resterende var som i alle fag å følge med i timen, være høflig og lytte aktivt.


For å oppsummere dette så var hele kurset intenst på den måten at det var skole hver dag og man måtte si fra om man ikke kunne komme (det var omtrent to dager i hvert kurs man kunne gå glipp av). Når det er sagt så var det egentlig veldig bra at skole var obligatorisk for det gjorde at vi ble veldig godt kjent med de andre i klassen, noe som førte til at vi hadde det veldig gøy og at det var veldig trygt miljø. Ingen var redde for å snakke foran de andre elevene og det er viktig når man skal snakke på et annet språk.

Fra mitt ståsted og min erfaring fra UiB så var det faglige ikke vanskelig. Vi er heldige i Norge som har så god engelskopplæring, fordi det var helt tydelig at de norske studentene lå ganske langt over mange av de andre når det gjaldt språkkunnskaper. Det gjorde fagene og oppgavene veldig mye enklere. I de fleste fagene lærte vi bare overflatekunnskap, og det var et mye enklere pensum enn i Norge. Om det skal sammenliknes litt med Bergen så ville det være som at man som 5. eller 4. klassing skulle ta et førsteklassefag hvor man bare var i overflaten av rettssystemet.

Vurdering av emnetilbodet

Da kurset er forhåndsbestemt så får du jo ikke muligheten til å velge fag ut fra interesser slik man får på veldig mange andre utvekslingssteder, særlig i Europa. Du får det du får, slik som beskrevet over. Jeg syns det var deilig fordi kurset er designet for å forbedre studentenes legal english. Og, som overrasket meg litt, gjøre deg klar for arbeidslivet. Alle professorene har andre juristjobber ved siden av så man fikk masse input i ulike juridiske felt og arbeidshverdagen. Selv om disse jobber i New York, er veldig mye av det overførbart til alle som skal tre ut i arbeidslivet veldig snart. Det var faktisk veldig inspirerende.

Jeg skal innrømme at til tider syns jeg ikke alltid det var like spennende å være på skolen og ha alle de fagene jeg hadde, men alt i alt så gikk det veldig fint og siden dagene var så korte så hadde man masse tid til å gjøre andre morsomme ting.

Fagleg utbyte og språk

Mitt faglige utbytte er alt i alt ganske stort. Jeg har lært veldig mye på de fire månedene jeg har vært her. Det er jo ikke alt som er overførbart til å jobbe som jurist i Norge selvfølgelig, men all kunnskap er god kunnskap tenker jeg. USA har alltid vært et stort og merkelig land for meg, men nå har jeg fått veldig god innsikt i hvordan ting fungerer som har vært kjempespennende. Når det er sagt så har dette oppholdet rustet meg veldig til arbeidslivet. Studentene på kurset kommer fra hele verden og noen av de er også ferdig utdannede erfarne jurister. Jeg har bygget opp et nettverk av utenlandske kollegaer, blitt vant til å snakke på engelsk, blitt mye flinkere til å tilpasse meg i internasjonale settinger og bare det å møte masse nye folk fra helt andre kulturer er lærerikt i seg selv.

Det største utbyttet er nok språk. Jeg er nå veldig komfortabel med å snakke engelsk, både privat og foran en folkemengde. De siste fire månedene har jeg gått fra å tenke på norsk og oversette i hodet til å faktisk tenke på engelsk når jeg er i engelskspråklige settinger. Det har hjulpet meg masse. Jeg tror nok at man får det beste engelskspråklige utbytte av å dra til et engelskspråklig land for man lærer av de beste i engelsk.

Universitetsområdet og byen

Det juridiske fakultetet til Fordham ligger på Manhattan (ikke langt unna Central Parks nordlige del), og det er her du vil ha alle timene dine. Hovedfakultetet ligger i Bronx, som er en 20 minutters togtur fra Grand Central Station. Skolen er veldig fin og moderne og veldig stor til å ligge på Manhattan. Det er bibliotek med lesesaler, flere kantiner, skolebutikk og masse klasserom og forelesningssaler. Vi hadde stort sett all undervisning i samme klasserom noe som var veldig deilig.
LEI-programmet har egen kontaktperson, med kontor på skolen så det er veldig enkelt å snakke med de om man skulle ha noen problemer eller spørsmål.

Man kan fylle side opp og side ned om New York City. Den enkleste måten og forklare byen på er at den har noe for enhver smak. Man kan gjøre noe nytt hver eneste dag og man ville ikke klart å gjøre en brøkdel av hva denne byen har å by på de fire/fem månedene man er her. Jeg valgte hovedsakelig denne utvekslingen på grunn av byen. Man kan gå turer i Central Park, gå på museer, se alle turistattraksjonene, gå på Broadway, se basket eller amerikansk fotball og spise masse masse god mat. Men det er også en by som har et enormt mangfold av folk og kulturer, og det har vært veldig gøy å oppleve. Det er en helt unik opplevelse og det er så langt fra Norge som man kommer. New York er en veldig travel by, men den har så masse forskjellig å by på. Noen områder er veldig turistifiserte noe som er veldig gøy, men når man er her over lengre tid er det veldig gøy å dra til alle de ulike nabolagene å oppleve helt forskjellige verdener. Det er en helt fantastisk by og jeg anbefaler alle som vil leve et vilt og morsomt storbyliv å vurdere utveksling her. Om du skulle velge å dra hit kan skolen gi ut kontaktinformasjon om du skulle trenge anbefalinger eller tips av meg før eller under oppholdet ditt.

Bustad

Jeg leide et rom+bad hos et selskap som heter Easy Living Spaces. De leier ut rom av ulike størrelser og priser i leiligheter med fem personer i hver leilighet. Det vil si at man har eget soverom (og man kan få eget bad noe som jeg valgte), men man deler kjøkken og fellesarealer med fire andre. Hvis man ikke velger eget bad deler man det med tre andre. Det er også vaskemaskin og tørketrommel i hver leilighet, noe som faktisk er ganske sjeldent i New York. Det er veldig deilig å slippe sånne "laundromats" som mange må ty til. Bygningen jeg bor i ligger på 1600 Broadway, som er rett ved Times Square. Det er dørvakt 24 timer i døgnet i resepsjonen, noe som også har vært veldig betryggende når man bor i en veldig stor og fremmed by. Det har vært en veldig god opplevelse og de som driver Easy Living er veldig hjelpsomme og hyggelige. Kontaktpersonen min er faktisk norsk, og igjen kan skolen sette dere i kontakt med meg slik at jeg kan sende dere direkte til henne, noe som gjør prosessen mye enklere. Det tok ganske lang tid å få tak i Easy Living første gang, så det kan være greit å få en e-postadresse å sende til. De får veldig mange henvendelser.

Jeg skal ikke legge skjul på at det er veldig dyrt å bo på Manhattan. Leiene her hos Easy Living varierer fra 1450 til 2450 dollar i måneden, noe som tilsvarer 14500-24500 kroner i måneden + 100 dollar hver måned for at Easy Living skal kunne tilby alle redskaper på kjøkken, vaskemidler osv. Leien varierer fra hvor stort rom du vil ha og om du vil ha privat bad. I leien er alt inkludert, strøm, varme, vann og internett. Det er veldig dyrt, men i min erfaring blir det ofte dyrere og en mye større prosess om man skal leie privat. Private utleiere krever ofte et social security number, som vi utvekslingsstudenter ikke har. I tillegg legger meglerne til en Brokers Fee som ofte kan tilsvare en eller flere måneders leie. Hvis du ikke velger et selskap som Easy Living vil jeg foreslå at du melder deg inn i Facebooksiden Nordmenn i New York eller Ung i New York, der legges det ut leiligheter til utleie fra tid til annen eller så kan man legge ut et innlegg og kanskje komme i kontakt med andre nordmenn som vet om gode utleiemuligheter.
Det som har vært fint med å bo der jeg bor ved Times Square er at det er veldig nærme veldig mye. Det er gangavstand til masse kule ting som Broadway-show, Central Park, Time Square, Fifth Avenue, Bryant Park, Empire State, Rockefeller center osv. I tillegg er det subwaystasjoner overalt som kan ta deg hvor du vil. Det er også 15-20 minutters gåavstand til Fordham som har vært veldig deilig. Det er masse spisesteder, matbutikker og apotek rett i nærheten.

Sosialt miljø

Klassen man går i er ganske liten, så man blir naturligvis veldig godt kjent med de man går i klasse med. Jeg har blitt kjent med folk fra hele verden under mitt opphold. Man går ikke i klasse med amerikanere, bare andre utenlandske studenter. Men skolen er stor og det er masse arrangementer, samlinger og foredrag man kan gå på om man vil mingle med flere enn de i klassen. Vi var ganske raskt ute med å gjøre ting med folk fra klassen utenom skoletid. Et godt tips er å bare foreslå at alle spiser middag eller lunsj sammen veldig tidlig for da har man allerede etablert en kontakt. Derfor ble vi fort en gjeng som gjorde ting sammen, og jeg opplevde at alle var med på å gjøre ting sammen for å bli bedre kjent. Jeg har fått mange nye venner fra hele verden som det var trist å dra fra når oppholdet var slutt. Om man ikke skulle komme så godt overens med de i klassen er det mange andre muligheter for å bli kjent med nye folk. Folk stopper deg på gaten og prater med deg, eller på t-banen eller resturanter. I tillegg kan grupper som Ung i New York også være gull om man vil komme i kontakt med andre nordmenn som bor i New York. Det er vanskelig å være ensom i en by med så utrolig mange mennesker, men det kan være godt å ha noen man kjenner ekstra godt å være med en gang i blant.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

15.08.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Man må søke til universitetet via et registreringsskjema på nett, hvor man må betale et $500 depositum og legge ved CV, motivasjonsbrev, og et passbilde. Motivasjonsbrevet er 400 ord om hvorfor man ønsker å studere ved Fordham og hvordan man skal bruke det man lærer etter endt studie. Passbildet brukes til studentID. Man kan også bli bedt om å delta på et digitalt intervju for å vurdere engelskkunnskaper, men vi slapp dette. Man trenger akseptbrevet fra Fordham til både visumsøknaden og til å søke om støtte til skolepenger fra Lånekassen, så det er lurt å søke til Fordham tidlig da det ofte er lang ventetid for visum til USA. Skjemaet som skal fylles ut for visumsøknaden er svært omfattende, så det er greit å sette av god tid til dette. Det er også lurt å sjekke at skolepengesummen er oppgitt på opptaksbrevet fra Fordham da det er nødvendig for støtte fra Lånekassen. Mitt første opptaksbrev kom uten denne summen oppgitt så jeg måtte ta kontakt med Fordham og be om et nytt før jeg kunne søke om støtte fra Lånekassen.

New York er et dyrt sted å leve. Man får ekstra støtte av Lånekassen i tillegg til hjelpen med å dekke skolepenger, men det er omtrent nok til bokostnader, så det er lurt å spare opp en del til mat og opplevelser for å få et godt opphold. Det koster også omtrent like mye å spise ute som å lage maten hjemme, og råingrediensene man får kjøpt i butikken i USA er av en lavere kvalitet enn i Norge, så jeg endte opp med å nesten utelukkende spise ute under oppholdet, som regel sammen med mine medstudenter.

Undervisningsformer

Det var i all hovedsak undervisning mandag til fredag frem til 12:30, men noen dager hadde man dobbel dag som varte til 16:00, så det er en del undervisning sammenlignet med UiB. Man hadde ett fag per dag, i en samling som varte fra 09:00 til 12:30, og underviseren bestemte når og hvor lenge pausene skulle vare. Fordham opererer også med et oppmøtekrav på 80 % og det ble ført oppmøte hver dag. Samlingene fungerte ofte mer som storgruppene man kjenner fra UiB, hvor underviseren har en dialog med studentene istedenfor ensidige forelesninger. Det forventes at studentene har forberedt seg på dagens samling og deltar aktivt, hvis ikke kan man bli pekt på tilfeldig i timen og bli bedt om å svare. Deltakelse i timen er også en del av vurderingsgrunnlaget i enkelte fag, så det er lurt å stille noenlunde forberedt. Hvordan timene var oppbygd varierte fra fag til fag, i sammenheng med vurderingsformen i faget. Karakteren settes på bakgrunn av en kombinasjon av aktivitet i timen, presentasjoner, simuleringer, skriftlige innleveringer, og en avsluttende eksamen i enkelte fag.

Vurdering av emnetilbodet

Legal English Institute er et program som er ment til å introdusere både internasjonale studenter og ferdigutdannede jurister til det amerikanske rettssystemet. Målet er å gi studentene grunnlaget for videre utdanning, og de ferdigutdannede muligheten til å ta en LLM og avlegge BAR-eksamen så de kan praktisere jus i New York. Dette gjør at det har et stort fokus på praktiske og språklige egenskaper, mens den materielle jusen er mer på innføringsnivå, og er ikke så krevende i seg selv. At fagene er så praktisk rettet er en god ting dersom man er ute etter å utvikle praktiske ferdigheter istedenfor å tilegne seg materiell kunnskap som kan ha begrenset overføringsverdi dersom man ikke tenker å jobbe med internasjonal rett etter studiet.

Programmet består av en pakke av syv forhåndsbestemte fag, som man får godskrevet som spesialemner ved UiB. Dette gjør at man ikke får velge selv hvilke fag man tar, noe som kan være frustrerende eller betryggende alt ettersom. Jeg personlig syns det var betryggende å vite at fagene kom til å bli godkjent og at jeg slapp stresset med å finne nok engelskspråklige fag uten for mye overlappende innhold med det obligatoriske stoffet på UiB.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er godt. Man får en ganske god innføring på flere rettsområder i det amerikanske rettssystemet, uten at det blir for overveldende og detaljert på den knappe tiden man har til disposisjon. Den materielle jusen har ikke nødvendigvis så stor overføringsverdi for å jobbe i Norge, men gir et kjempegodt sammenligningsgrunnlag til hva som er forskjellen i de ulike rettskulturene, som gir en god forståelse for hva man må ta i betraktning hvis man tenker å jobbe internasjonalt. I tillegg lærer man mye om de ulike retttskulturene i landene til de andre deltakerne, og er man litt frempå så får men et internasjonalt nettverk av jurister i andre land som man kan benytte seg av i fremtiden.

De praktiske ferdighetene er nok mye mer overførbare, og den konstante deltakelsen i timen, presentasjonene og skriftlige innleveringene gjør at man får en god del praktisk erfaring som man ikke får på resten av studiet hjemme i Norge. De fleste professorene arbeider som advokater ved siden av å undervise noe som gjorde at de ofte hadde en praktisk rettet vinkling på undervisningen og hva de valgte å lære bort. Disse praktiske øvelsene i å skrive sakspapirer og gjennomføre forhandlinger gjør at det språklige utbyttet er enormt, både muntlig og skriftlig. Jeg er mye tryggere i bruk av rettslig engelsk, men føler også at jeg er bedre rustet til å kommunisere profesjonelt på norsk i arbeidslivet.

Universitetsområdet og byen

Hoveddelen av Fordham University ligger i Bronx, mens det juridiske fakultetet hvor man har all undervisningen ligger ved Lincoln Square på Upper West Side, like ved nedre del av Central Park. Fakultetet ligger sentralt, og Lincoln Square er et knutepunkt hvor de fleste t-banene stopper så man kommer seg lett til fakultetet uansett hvor man bor. Fakultetet har høy standard og gode fasiliteter. Man må gå forbi vaktposter og skanne studentkortet hver gang man skal inn i bygget slik at ingen uvedkommende skal komme inn. Klasserommene er store og med gode klimaanlegg, noe man setter pris på når det er 35 grader ute. Stort sett all undervisningen var i samme klasserom Det er blant annet flere kantiner, og man har tilgang til et stort bibliotek med mange leseplasser og grupperom. Det anbefales også å besøke New York Public Library som ligger ved Bryant Park, og lese i det historiske Rose Main Reading Room. Stolene er ikke så behagelige, men atmosfæren er fantastisk.

New York er kjent som byen som aldri sover, noe man virkelig får inntrykk av når man er der. Byen har alt og det er alltid noe som er åpent. Hvis du kan komme på det kan du gjøre det i New York. Etter fem måneder i byen hadde jeg enda ikke gjort i nærheten av alt jeg hadde tenkt å finne på, og det hadde jeg nok ikke selv om jeg hadde vært der i fem måneder til. I tillegg er New York ansett som den dyreste byen i verden, så det er lurt å gjøre en del research og spare opp litt midler på forhånd, slik at man har et relativt klart budsjett både når det gjelder bruk av tid og penger, slik at man få mest mulig ut av oppholdet.

De fleste museer har en ordning slik at innbyggere i New York kan selv velge hvor mye de vil betale for inngang, og de fleste godkjenner at man kan vise en faktura eller kontrakt som viser at du har varig bosted i New York, så her er det gode muligheter for store kulturopplevelser for en billig penge, som f.eks the Met, USS Intrepid, eller the Natural History Museum. Andre opplevelser som er gratis, som kan være greit å benytte seg av siden prisene i byen er såpass stive, er å ta Staten Island Ferry over til Staten Island for en god utsikt til Frihetsgudinnen, gå turer og se på livet Central Park, gå the High Line fra Hudson Yards til Little Island, og se soloppgangen/solnedgangen over Brooklyn-broen. Til slutt er byen stappfull av restauranter, barer, konsertlokaler, klubber, og alt som skal til for et yrende uteliv, så her er det bare å slå seg løs så lenge pengene rekker, men å gå ut i New York er prismessig på nivå med, om ikke dyrere enn å gå ut i Norge, så det kan være skummelt å sjekke bankkontoen dagen etter en fuktig kveld på byen.

Bustad

Boligprisene på Manhattan er dyre, og ligger på en plass mellom 15 000 - 25 000 kr i måneden for et rom i et kollektiv på 5-6 personer avhengig av hvor boligen ligger, standarden, og fasilitetene.

Tidligere har det vært vanlig å leie gjennom det norskamerikanske selskapet New York Next, som har flere eiendommer rundt om på Manhattan, blant annet et stort bygg på Times Square. Dette selskapet har byttet navn til Easy Living Spaces. De andre studentene fra Norge leide gjennom dette firmaet, noe de var ganske fornøyd med og som jeg tror er den absolutt mest komfortable måten å bo på under oppholdet. Selv leide jeg gjennom et amerikansk selskap som het Shared Easy, som hadde et bygg litt lenger oppe på Manhattan på 103rd Street hvor jeg betalte ca 20 000 kr i måneden. Jeg bodde sammen med 5 andre, og vi hadde et kjøkken og tre bad på deling oss imellom. Strøm og internett var inkludert i leien. Leiligheten hadde egen vaskemaskin og tørketrommel, så man slapp å benytte seg av vaskerier. Når det er sagt er bygget til East Living Spaces på Times Square av en klart høyere standard enn de små brownstone-rekkehusene på Upper West Side, så her må man ta et valg når det kommer til hvilken opplevelse man ønsker under oppholdet.

I tillegg var boligen så langt unna at man var avhengig av et månedskort på t-banen, da det var 45 min å gå, mot 8 min med t-banen. Dette gjorde at jeg fikk ta del i den ikoniske morgenpendlingen på t-banen uten at det tok for mye tid, samtidig som månedskortet kanskje motiverte mer til utforskning av de delene av byen som ligger lengre unna da det er en utgift man uansett må ut med. Et t-banekort koster omtrent 1 700 kr i måneden, så det noe man bør tenke på når man ser etter et sted å bo. Avstanden gjorde også at jeg hadde mange fine turer gjennom Central Park på vei hjem om ettermiddagene, noe som var et hyggelig grønt avbrekk fra den konstante betongjungelen på Manhattan.

Sosialt miljø

Vi hadde et kjempegodt miljø i klassen, som ikke var så stor, så vi ble alle godt kjent i løpet av oppholdet. Klassen bestod av 18 deltakere som var både studenter og ferdigutdannede jurister fra hele verden, som f.eks Frankrike, Ghana, Brazil, og Tyrkia. At det var en gruppe mennesker bestående av så mange aldersgrupper og kulturer var veldig lærerikt, og det var så kjekt å stifte vennskap på tvers av landegrenser. De fleste var interessert i å bli bedre kjent og vi gikk ofte og spiste lunsj ute etter dagens forelesning, møttes til middag, gikk turer i Central Park eller gikk ut på byen i helgene. Vi tok også turen ut til den delen av universitetet som ligger i Bronx og såg universitetslaget, Fordham Rams, spille amerikansk fotball. Som studenter har man gratis inngang, noe som kan være kjekt å vite om man er interessert i å få med seg denne særamerikanske opplevelsen.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

15.08.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Etter å ha blitt nominert av UiB må man gjennomføre en søknadsprosess til Fordham University. Søknadsprosessen foregår online via et registreringsskjema, hvor du må legge ved CV/Resume på engelsk, personal statement (motivasjonsbrev), og et passport style photo. Tidligere år har det også vært nødvendig med et Skype-intervju, for å bekrefte studentenes engelske nivå. Vi måtte imidlertid ikke gjennomføre et slikt intervju, men det kan man bli bedt om. Søknadsprosessen er relativ enkel, men det er lurt å starte tidlig ettersom man er avhengig av et opptaksbrev fra Fordham i forbindelse med visumsøknad. Prosessen med visumsøknad bør man også starte med tidlig, da behandlingstiden kan være lang. Visumprosessen kan også foretas online.

New York er en fantastisk kul by, men det er også en av verdens dyreste byer å bo og leve i. Det er begrenset hvor mye støtte en mottar fra Lånekassen. Derfor er det lurt å spare en del penger før oppholdet, slik at man kan være med på alt det morsomme som skjer uten å føle seg hindret av et stramt budsjett. Da får man også det meste ut av oppholdet.

Undervisningsformer

Undervisningen på Fordham er obligatorisk og det registreres oppmøte for hver time. Fordham er tydelig på at oppmøtekriteriene håndheves strengt og at overdreven fravær vil ha negativ innvirkning på den endelige karakteren i faget. Undervisningen starter kl. 9 og varer som regel til 12:30, med unntak av noen uker som er mer lengre og varer til 16-17. Videre forventes det at studentene er forberedt til timen og deltar aktivt. Deltakelse har innvirkning på karakteren, og man må være forberedt på å bli kalt på tilfeldig i timen. Klassen er relativ liten, fra 20 til 25 stk, og består av internasjonale studenter og advokater.

Hvordan timene foregår varierer fra fag til fag. Gjennomgående består timene av forelesninger, men med et større innskudd av diskusjoner og samtaler mellom professorene og elevene enn det man er vant med fra forelesninger fra UiB. Ellers består undervisningen av skriftlige innleveringer, presentasjoner fra studentene, og skriftlige eksamener i noen av fagene. Karakterene settes ut fra oppmøte, aktivitet i timen, skriftlige innleveringer, presentasjoner, og en endelig eksamen i noen av fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Legal English Institute er et program opprettet for å introdusere internasjonale studenter og advokater til det amerikanske rettssystemet, grunnleggende amerikansk rett og praktiske advokatferdigheter, samtidig som det bidrar til å forbedre juridiske engelskkunnskaper. Programmet består av syv forhåndsbestemte fag som tar sikte på å oppnå dette formålet: https://www.fordham.edu/info/26808/legal_english_institute (Se Course Descriptions for en beskrivelse av fagene)

Professorene jobber som advokater til vanlig, og er ikke rene akademikere. Deler av undervisningen var dermed mer relatert mot eksempler fra det praktiske liv, og ikke bare teorien. Dette har også sammenheng med at LEI-programmet også fungerer som et forberedende program til en LLM ved Fordham og for de som vil ta Bar Exam i New York.

Selv var jeg svært fornøyd med fagene, professorene, og måten undervisningen var satt opp på. Man får et god innblikk i det amerikanske rettssystemet og hvordan livet som advokat er i USA. Det er en del innleveringer, noe som betyr at du må jobbe aktivt med fagene. Videre blir du utfordret til å snakke foran andre gjennom deltakelse i timen, og ha egne presentasjoner for klassen hvor man diskuterer alt fra dommer fra amerikansk høyesterett til andre dagsaktuelle temaer innenfor jussen.

Fagleg utbyte og språk

Jeg var fornøyd med det faglige utbyttet ut fra emnetilbudet. Man lærer mye på kort tid og blir kjent med ulike rettsområder innenfor det amerikanske rettssystemet. I tillegg blir får man en forståelse for hvordan det er å være advokat i et amerikansk advokatfirma gjennom å lære om praktiske advokatferdigheter og å diskutere advokaters rolle i gitte situasjoner.

Det språklige utbyttet var svært godt, fordi det er mye muntlig aktivitet i timene. Gjennom innleveringer, deltakelse i timen, og presentasjoner blir man utfordret til å jobbe masse med språket - både skriftlig og muntlig. I tillegg snakker man engelsk med alle andre i klassen samt under resten av oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Fordham Law, som er det juridiske fakultetet ved Fordham University, ligger ved Lincoln Square på Upper West Side. Skolen ligger dermed svært sentralt til på Manhattan, ikke langt unna Central Park. Det er enkelt å komme seg til og fra skolen uavhengig av hvor man velger å bosette seg. Universitetet er moderne og har gode fasiliteter, blant annet ulike serveringssteder, bibliotek, og leseplasser. Jeg vil også anbefale å besøke Fordham University som ligger i Bronx. Her kan man for eksempel se det lokale fotballaget spille kamp for å få et innblikk i det amerikanske college-livet.

Som nevnt er New York en unik by med uendelige muligheter av ting en kan gjøre. Her kan man oppleve alle verdens kulturer på ett sted. Jeg vil anbefale å utforske byen og alt den har å tilby. Det beste fremkomstmiddelet for å komme seg rundt er subwayen, og deretter kan man gå rundt eller sykle. Man kan besøke steder som Soho, Greenwich Willage, Chelsea Market, West Village, Queens, og Brooklyn. Jeg vil anbefale å vandre gjennom Central Park (gå eller sykle), gå High Line fra Chelsea til Hudson Yards, se 9/11 memorial og gå promenaden ved Hudson River. I tillegg er det enn rekke kulturelle opplevelser en kan begi seg ut på, som for eksempel å se et Broadway-show eller besøke The Met.

Bustad

Utleieprisene i New York er generelt høye og ligger på et sted mellom $1,500-$2,500. Prisene varierer etter hvor man ønsker å bo og standarden på leiligheten. Jeg vil anbefale å leie via Easy Living Spaces. Det er et firma drevet av nordmenn som leier ut til blant annet studenter på utveksling. De leier ut rom i leiligheter fra $1,700 - §2,500 i bygg på Broadway Times Square og Upper West Side. Jeg bodde på Times Square i et kollektiv på 5 personer og betalte $2,450 i måneden. Jeg betalte en del mer for et større rom med eget bad, pult, utsikt, og klesskap. Strøm og internett var også inkludert. Leiligheten er utstyrt med et fint kjøkken, bad, vaskemaskin, tørketrommel og fellesarealer, så man har alt man trenger. Videre hadde bygget en egen etasje med et bra treningsrom, fellesarealer med TV og biljardbord, og en golf simulator hvis man er interessert i det. Bygget er moderne og har en egen front desk med ansatte som er hyggelige og hjelper hvis det skulle være noe.

Jeg var veldig fornøyd med mitt opphold hos Easy Living. Det kan være litt slitsomt å bo midt på Times Square, men du venner seg fort til det og det er fint å bo så sentralt for en kortere periode på fire måneder. Fra Times Square tar det ca. 10-15 å gå til skolen og du sparer mye penger på ikke å være avhengig av å betale noe for å komme deg til skolen. I tillegg er det en rekke Subway-stopp rett i nærheten, så det er enkelt å komme seg rundt i byen og hjem på kvelden. Du kan også gå i 15 minutter til Central Park, for å få en pause fra det ellers travle bybildet.

Sosialt miljø

Vi hadde et veldig godt miljø i klassen, og ble godt kjent med hverandre i løpet av semesteret. Alle i klassen kommer fra land fra hele verden og har som regel engelsk som deres andre- eller tredjespråk. Selv om studentene varierer i alder, er mange i samme situasjon ved at de er på utveksling eller er i New York for første gang og ønsker å bli kjent med nye mennesker. Vi gjorde mye sammen ved siden av programmet, og spiste ofte middag sammen og dro ut i helgene.

2020

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2020 – Integrert master i rettsvitskap

02.01.2020 - 28.04.2020

Førebuingar/praktiske tips

I tillegg til søknadsprosessen gjennom UiB (nominasjonen) krever Fordham University at du sender inn en søknad til universitetet bestående av en CV på engelsk, et motivasjonsbrev, etterfulgt av et Skype-intervju. Dette er en relativt enkel prosess, men det er lurt å starte tidlig ettersom at man er avhengig av bekreftelse av opptak for å kunne starte visumprosessen.
Det samme gjelder for visumprosessen som for søknadsprosessen til skolen - start tidlig - det kan være lang behandlingstid.
Ellers anbefales det å spare en del penger før oppholdet. New York er en dyr by å bo i, og det er morsomt å kunne være med på det som skjer uten å måtte føle seg hindret av et stramt budsjett. Om du har 10 000 kr å leve for i måneden etter betalt månedsleie skal du klare deg fint, men det går fort mye penger, så det kan være lurt å spare litt ekstra.

Undervisningsformer

Undervisningen er obligatorisk og det registreres oppmøte før hver time. Oppmøtekriteriene er strengt håndhevet og mangel på oppmøte kan føre til at man settes ned i karakter. Undervisningen starter som regel kl. 9 og varer til kl. 12 eller 14 hver dag.
Undervisningen består av forelesninger, men i motsetning til forelesningene på UiB forventes det at man tar del i timene og er aktiv. Flere av timene består hovedsaklig av presentasjoner og samtaler mellom studentene og professorene. Klassen er imidlertid liten, og min erfaring er at det blir et godt miljø innad i klassen som igjen gjør at man blir komfortabel med å snakke foran klassen på engelsk.
Ellers består undervisningen av ukentlige innleveringer, presentasjoner holdt av elever og eksamener i noen av fagene.
Karakterene reflekteres av av oppmøte, aktivitet i timen, innleveringer, presentasjoner, i tillegg til eksamen i noen av fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Programmet består av syv fag som er forhåndsbestemt av Fordham University, for beskrivelse av fagene vises det til Fordham sine nettsider: https://www.fordham.edu/info/26808/legal_english_institute under "Course Descriptions".

Programmet har som formål å gjøre studentene kjent med det amerikanske rettssystemet, samtidig som at det er med på å forbedre studentenes juridiske vokabular på engelsk. Det er ikke et program hvor du kan velge fag for å spesialisere deg, men heller et program som gir et mer generelt innblikk i det amerikanske rettssystemet. Det er mange innleveringer hvilket innebærer at du blir kjent med å skrive om både det norske og det amerikanske systemet på engelsk. Selv var jeg veldig fornøyd med emnene som programmet besto av.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er godt til tross for at man ikke spesialiserer seg innen et område. Man lærer mye på kort tid og sitter igjen med et stort faglig utbytte innen ulike rettsområder innen det amerikanske rettssystemet. I tillegg til dette får man mulighet til å forbedre engelsken sin både muntlig og skriftlig.

Hva gjelder det språklige utbyttet er dette også veldig godt. Som nevnt er min erfaring at det blir et godt miljø i klassen som igjen gjør at man får snakket masse engelsk. Det er få som snakker samme morsmål som deg og du blir utfordret til å skape et internasjonalt nettverk ved hjelp av engelsk som kommunikasjonsspråk. Videre er undervisningen lagt opp slik at man får snakket mye engelsk i timene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger svært sentralt, rett ved Colombus Circle på Upper West Side. Dette innebærer at det er enkelt å komme seg til å fra universitetet uavhengig hvor man måtte velge å bosette seg. Videre er universitetet relativt nytt og moderne med gode fasiliteter, herunder treningsrom, serveringssteder, bibliotek og leseplasser.

New York er en unik by med uendelige muligheter. Du har mulighet til å gjøre noe nytt hver eneste dag, hvilket også anbefales! Ha som mål å utforsk en ny del av byen hver uke, og forhåpentligvis vil du finne din favorittdel av byen. Selv anbefaler jeg å ta subwayen til et område og deretter ta bena fatt og bli kjent med byen, besøk steder som Greenwich Village, Soho, Brooklyn, Williamsburg, og Chelsea. Om du er glad i mat kan jeg anbefale blant annet Time Out Market i Dumbo, Brooklyn etterfulgt av en tur opp på takterrassen på 1 Hotel for å få med seg solnedgangen.
Videre anbefaler jeg å sette av noen helger og reise ut av byen, etter noen uker i en av verdens mest travle by kan det være godt å komme seg litt bort å oppleve noe nytt. Ta buss eller tog til Philadelphia, Washington DC, Buffalo eller Boston, eller lei et sted via AirBnB enten det skulle være utover på Long Island eller et annet sted. Via MegaBus får man veldig rimelige bussbilletter fra Manhattan til ulike spennende steder.

Bustad

Utleieprisene i New York er generelt høye og ligger på et sted mellom $ 1,300 - $ 2,400. Prisene varierer etter hvor du velger å bosette seg og hvilken standard du ønsker på leiligheten. Selv leide jeg via NewYorkNext og bodde på Times Square, leiligheten hadde et fint kjøkken, bad og fellesområder med god standard, i tillegg til vaskemaskin og oppvaskmaskin. Videre hadde man tilgang på både treningsrom og andre fellesområder. Jeg betalte $1750 for et lite rom med fin utsikt, inkludert strøm og internett. Merk imidlertid at det kan være litt slitsomt å bo midt på Times Square, men du venner seg fort til det og det er fint å bo så sentralt for en kortere periode på fire måneder. Fra Times Square tar det ca. 10-15 å gå til skolen på Colombus Circle og du sparer mye penger på å ikke være avhengig av å ha månedskort for å komme deg til skolen. Om du leier via NewYorkNext må du lese kontrakten godt på forhånd - ikke forhåndsbetal mer enn du må da det blant annet ikke er mulighet til å få tilbakebetalt penger du alt har betalt om du skulle flytte ut før avtalt tid (hvilket var tilfellet for meg da jeg flyttet hjem pga. coronaviruset). Ellers kan det være en ide å prute litt på prisen og forhandle seg frem til litt bedre vilkår dersom det lar seg gjøre (de som driver firmaet er norske).
Hva gjelder hvilket område man burde bosette seg i vil jeg nok heller anbefale å bosette seg på nedsiden av skolen, 59th street og nedover, enn lenger opp på Manhattan. Det er muligens billigere å bo lenger opp, men det er sjeldent man er i dette området og det er kjedelig å bo lengre opp når det som regel er mer å finne på lenger ned på Manhattan.
Ellers anbefaler jeg å finne et sted med vaskemaskin. Selv om det kan være en opplevelse å vaske klær slik man har sett på film, blir det tidkrevende, dyrt og kjedelig å vaske klær på denne måten i lengden.
Til sammenlikning: Selv om $1750 er mye veldig mye penger måneden for et lite rom i et kollektiv, ender man kanskje opp med å betale det samme om du opprinnelig kun betaler $1400 i måneden uten strøm og internett, om du i tillegg må betale for kollektivtrafikk og treningssenter, og eventuelt taxi etter en tur hjem fra byen.

Ellers finnes det grupper på Facebook for å finne rom og leiligheter - bli medlem av både norske, svenske og danske sider, så får man litt alternativer.

Sosialt miljø

Det blir et veldig godt sosialt miljø i klassen, du får muligheten til å bli kjent med mennesker fra hele verden og det anbefales å ta initiativ for å finne på ting med de andre studentene. Til tross for at studentene varierer i alder er de fleste i samme situasjon som deg, alene eller tilnærmet alene i en helt ny by, som alle ønsker å bli kjent med nye mennesker.
Professorenes erfaring er at LEI studentene blir en fin gjeng hvor mange danner vennskap for livet på tvers av kontinenter.

2019

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

05.08.2019 - 12.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å starte så tidlig som mulig med søknadsprosessen for å få unnagjort mest mulig i starten. I tillegg til søknadsprosessen gjennom UiB, er det en egen søknadsprosess med Fordham. Etter man blir nominert av fakultet må man sende CV (på engelsk) og motivasjonsbrev/personal statement til Fordham. I tillegg skal man ha et Skype-intervju med en av de ansatte på Fordham. Intervjuet gjennomføres for å teste engelskkunnskapene, og er en betingelse for å kunne få studentvisa til USA. Intervjuet varer ikke lenge, ca. 5-10 min, og består for det meste av høflighetsfraser og noen få spørsmål. Her kan man også benytte muligheten til å spørre representanten spørsmål om det er noe man lurer på. Etter intervjuet får man tilsendt noen viktige dokumenter av Fordham som må fylles ut og sendes tilbake for behandling. Dokumentene får man sendt tilbake igjen i posten, og er essensielle for visumsøknaden. Man kan ikke starte visumsøknaden uten dokumentene. Behandlingstiden til Fordham på dokumentene er ca. 3-4 uker. I mellomtiden anbefaler jeg at du starter å se etter et sted å bo. Etter du har fått visumdokumentene av Fordham bør du starte med visumsøknaden på ambassaden sine nettsider, og booke tid hos ambassaden for intervju.

Undervisningsformer

Undervisningsformene består av forelesninger, seminarer, og klassedeltakelse med presentasjoner.

Vurdering av emnetilbodet

Vi som utveksler til Fordham Law er ikke som andre utvekslingsstudenter fordi vi utveksler til et program som heter Legal English Institute (LEI). Dette betyr at vi får en skreddersydd fagpakke som er håndplukket til internasjonale studenter og jurister. Det spesielle med programmet er at det ikke kun er for studenter, men også for allerede utdannende advokater og jurister som ønsker å bli bedre i juridiske og akademiske engelsk, samt ønsker å få kjennskap til det amerikanske rettssystemet og advokatpraksisen i USA.

1) Introduction to U.S. Legal Systems and Law: Dette faget gir en overordnet og noe detaljert oversikt over amerikansk statsrett og dens historie. Faget er ekstensivt og man forventes å ha lest pensumboken før programmet starter (man vil få tilsendt link for å kjøpe boken i velkomstbrev). Pensumboken er skrevet av foreleser - som også er lederen av LEI-programmet. Det er det første faget i kurset og er veldig intensivt; man starter med forelesninger fra de første dagene og forelesningene varer hele dagen, fra 0900-1700. Dette er noe annerledes fra undervisningene hjemme fordi man får få og korte pauser. Videre er det strenge krav til atferd under forelesningen og det fokuseres veldig mye på profesjonell atferd. Man får ikke kommunisere med venner eller sidemenn under forelesninger, og blir tilsnakket eller vist ut dersom man bryter reglene. Mitt tips er å komme i god tid, være forberedt, og spare kommunikasjon med venner til pausene. Undervisningsformen i dette faget består av kun forelesninger. Vurderingsform er skriftlig eksamen.

2) Communication Pragmatics for Lawyers: Enkelt og greit er dette et fag i engelsk. Faget består av å skrive ukentlige written assignments/essay om ulike juridiske tema. Essayet skal kun være på rundt 3 sider og det tar derfor relativt kort tid å skrive. Temaene er knyttet det man lærte i Intro to U.S. Law and Legal System, og ofte gjør man en komparativ analyse av det norske rettssystemet vs. det amerikanske. Man får individuelle kommentarer og tips til forbedring av læreren for hver oppgave. Veldig lav terskel for å spørre om alt mulig relatert til engelsk. Undervisningsform: forelesning/seminar. Vurderingsform: midterm + skriftlig eksamen. Karakteren i faget bedømmes også ut fra progresjon i skrivingen av de ukentlige essay.

3) Contract Drafting and Negotiations: Her ligger fokuset på de kommersielle kontraktene. Faget består av at man går steg for steg gjennom de ulike elementene og provisjonene som er essensielle for slike kontrakter. Det fokuseres på utforming og valg av språk. Mye mindre fokus på forhandlinger og forhandlingsteknikker enn kontraktsutforming. Undervisningsform er forelesninger. Vurderingsform: deltakelse i timen.

4) Foundations of Private Law: Dette faget er det nærmeste man kommer et substantiv fag med et omfattende juridisk innhold. Her blir man introdusert til kontraktsrett, erstatningsrett og eiendomsrett. Man går gjennom de juridiske temaene i overnevnte rekkefølge. Ikke pensumbok i dette faget, men professoren sender en liste med dommer som man må lese for å forberede seg til timen. Spennende fag med mange interessante domsavgjørelser og diskusjoner. Enkelt å følge med og delta i timene fordi rettsreglene minner veldig mye om de vi har hjemme. Undervisningsform: forelesninger. Vurderingsform: deltakelse i timen + skriftlig eksamen.

5) Legal English Tutorial: Faget består kun av muntlige presentasjoner som fremføres av klassen. Fra første time velger man ett tema hvor man alene skal ha en presentasjon foran klassen. Formålet med dette faget er å praktisere engelsk tale + snakke foran andre. Presentasjonen skal vare i ca. 20 min, og etterfølges av en diskusjon og spørsmål fra klassekamerater og professor. Lærerikt og nyttig fag hvor man lærer mye av sin egen og medstudentenes presentasjon. Undervisningsform: klassepresentasjoner. Vurderingsform: deltakelse i klassediskusjon + presentasjon.

6) Becoming a Lawyer: Fag som fokuserer på å lære studentene om profesjonalitet og forberede dem til arbeidslivet. Typisk amerikansk fag som lærer studentene om normer, oppførsel og atferd i profesjonelle settinger og "do's and don'ts". Det er veldig rettet mot den amerikanske studie-og jobbkulturen, og har som formål å introdusere studentene til sin fremtidige arbeidsstilling. Faget undervises av lederen av LEI-programmet, og hovedpensum er vedkommendes bok "Becoming a Lawyer". Undervisningsformer består av klassediskusjoner og presentasjoner av gjesteforelesere. Vurderingsform: skriftlige innleveringer + deltakelse i timen + selvstendig muntlig presentasjon.

7) Fundamental Lawyering Skills: Generelt kan dette beskriver som Becoming a Lawyer i praksis. Dette faget er muntlig og veldig artig. Faget har samme mål som Becoming a Lawyer, og har som formål å ruste studentene til arbeidslivet og advokatpraksisen i USA. Timene består av forelesninger og rollespill med medstudenter. Her får man egne saker og klienter som man skal veilede, overbevise og hjelpe. Morsomt hvor man har rollespill foran klassen som etterfølges av kommentarer fra medstudenter og professor. Undervisningen består av forelesninger og klassediskusjoner. Vurderingsform er rollespill og deltakelse i timen.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er som nevnt over ganske bra. Selv om man ikke fokuserer på noen spesielle fagområder og går i dybden på de ulike fagene, lærer man mye om det amerikanske rettssystemet og den amerikanske kulturen - og ikke minst får testet ut hvordan livet som jurister og advokater er i praksis.

Det språklige utbytte er fantastisk bra. Det er få skandinavere som deltar på programmet og man er tvunget til å snakke engelsk hele tiden/hver eneste dag. Dette kan dog avhenge av hvor mange andre nordmenn/skandinavere deltar på programmet, men lærerne oppfordrer studentene til å snakke engelsk med hverandre i alle fag. Engelskfaget, Communication Pragmatics for Lawyers, er et veldig pedagogisk fag, og professorene er utrolig dyktige. Dersom man gjør alt man skal det umulig å ikke gjøre det bra eller bli bedre.

Universitetsområdet og byen

Fordham Law ligger ved Lincoln Center på Upper West Side, og ligger dermed midt på Manhattan. Det er utrolig sentral beliggenhet som er veldig lett tilgjengelig via gange, buss eller subway. Fakultetet er veldig nytt og moderne, og kan tilby bl.a. stort bibliotek og lesesaler/grupperom, flere spisesteder, og treningssenter. Ettersom fakultetet ligger midt i byen, er det en kort gåavstand til alle severdigheter i byen.

New York er en verdensmetropol og det er helt unikt å være student der. Det er en by som byr på alt, og jeg vil tro at enhver kan trives der.

Bustad

New York er en veldig dyr by å bo og være student i! Leieprisen er to-tre doblet i forhold til Norge, og jeg anbefaler derfor å starte å spare penger så snart som mulig.

Det finnes et norsk/amerikansk utleiefirma som heter New York Next. De leier ut leiligheter "all inclusive" med alle utgifter inkludert i leieprisen. Leilighetene er i veldig bra standard og har sentral beliggenhet. New York Next har dyre leilepriser, men ligger noe under markedspris i byen. Man leier et rom i en leilighet, og bor da i et kollektiv med andre studenter. Rommene som kan leies ligger i fine og moderne høyblokker, og kan bl.a. tilby 24h doorman, treningssenter, lounge, rooftop m.m. Jeg tror at prisene stater fra $1300 dollar/mnd. Dersom man skal til NY vil jeg på det sterkeste anbefale å leie med disse da man ikke trenger å bekymre seg for andre uforutsette/kjipe avgifter som skatt, kommunale avgifter, varmtvann++. Prisen man betaler inkluderer alle slike utgifter og leilighetene er alle møblert. Selv bodde jeg i et av firmaets leiligheter i Midtown. Jeg bodde i 19 etg., delte leilighet med 4 andre studenter, og hadde en gåavstand på 10 min. til Fordham Law. Jeg betalte $1700/mnd.

Det finnes også litt billigere leiligheter som man kan finne privat, men disse er ofte vanskeligere å få tak på. Det er litt mer ork fordi man må vise til god "credit score" (betalingsdyktighet) dersom man skal leie privat i NY. Dette er vanskelig å vise til når man ikke bor permanent i USA. Jeg vil derfor anbefale at interesserte studenter melder seg inn i facebook-gruppen som heter "Nordmenn i New York". Her legges det ut mange leiligheter for leie m.m, dersom man ikke vil leie gjennom et utleiefirma.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på skolen blir hva man ønsker å gjøre det til. Det er veldig lett å bli kjent og knytte kontakt med andre utenlandske og amerikanere. En ting som må nevnes er at LEI programmet er ikke kun for jusstudenter, men også for allerede ferdigutdannende jurister og advokater med mange års erfaring. For høstsemesteret 2019 var vi 20 stk i klassen, og aldersspennet var fra 21-45 år. Alle var veldig imøtekommende, snille, og veldig gira på å knytte kontakt. Folk tok initiativ til å finne på noe nesten hver dag, noe som resulterte i at vi ble veldig gode venner med alle sammen. Det at vi også ble mer kjent med klassen gjorde det også lettere å bli bedre i engelsk (!), delta i timen og det ble mindre skummelt å ha presentasjon alene. Klassene er veldig mangfoldige med mange ulike nasjonaliteter. For høstsemesteret var vi studenter fra Norge, Danmark, Brasil, Spania, Italia, Albania, Sveits, Den dominikanske rebublikk, Saudi Arabia, Russland og Kina.

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

06.08.2019 - 12.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Etter mottatt nominasjon fra UiB, må man gjennom en enkel søknadsprosess hvor man sender inn en CV/resumee og personal statement. Deretter vil administrasjonen på Fordham ta kontakt for et kort Skype-intervju for å sjekke engelskferdigheter. Dette er imidlertid ikke spesielt formel, og tok rundt 10 minutter.

På dette tidspunktet må man også betale $500 i ikke-refunderbart depositum, for å holde av plassen sin ved universitetet. Dette går i fratrekk fra skolepengene man skal betale senere, men det er verdt å merke seg at denne utgiften påløper allerede på dette tidspunktet.

Etter at depositum er betalt og skype-intervju er gjennomført får man tilsendt et inntaksbrev med litt nærmere informasjon. Her må man blant annet fylle ut et skjema hvor man dokumenterer at man har økonomisk ryggdekning for å kunne betale for seg. Skjemaet var enkelt å fylle ut - og det holdt å legge ved en forhåndsuttalelse fra Lånekassen som dokumenterer hva man får i studielån. Dette måtte sendes inn for at man senere skulle få utstedt opptaksbrevet (I-20).

Etter dette er det bare å vente på opptaksbrevet som ble klart noen uker etter at all dokumentasjon var innsendt. Denne dokumentasjonen måtte imidlertid Fordham sende pr. post, som man betaler selv. Dette gikk relativt fort, og jeg fikk alle dokumentene innen slutten av april. Da er det bare å begynne med visumsøknad og søke lån hos Lånekassen.

Etter mottakelse av opptaksbrevet per post, er det som nevnt bare å begynne med visumsøknaden. Prosedyren er godt beskrevet på ambassadens hjemmesider. Det kan være lurt å gjøre dette så fort som mulig for å få booket en intervjutime ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Videre er det lurt å undersøke bomuligheter og flybilletter så tidlig som mulig, samt å søke forhåndsgodkjenning så fort det åpner. Sistnevnte er gjort på to minutter, og mottatt på to dager.

Om helseforsikring
I likhet med alle andre amerikanske Universiteter så tilbyr Fordham en egen helseforsikring som er kjempedyr (tilsvarende 12.000 NOK mener jeg å huske). Det står på Fordham sine hjemmesider at man har mulighet til å waive denne dersom man har tilstrekkelig dekning gjennom andre ordninger. Når jeg kontaktet Fordham i forkant av oppholdet, så fikk jeg beskjed om at jeg måtte gjennom denne waiving-prosedyren ved studiestart etter ankomst ved Fordham.
Når vi kom spurte jeg administrasjonen (Bernard) om hvordan vi skulle gjøre dette med waiving. Da fikk jeg beskjed om at jeg ikke behøvde å tenke på det. Det hadde seg slik at for oss på LEI så måtte vi melde fra dersom vi ville ha forsikringen. Dermed slapp vi hele prosedyren og slapp noe om helst styr.
Jeg regner med at det kommer til å løse seg tilsvarende for de som kommer i fremtiden, men det er jo selvsagt ikke noe garanti. Vi slapp heldigvis unna den unødvendige utgiften det ville innebære.
Kan forøvrig snakke på vegne av oss begge og flere andre utvekslingsstudenter jeg kjenner, når jeg sier at ANSA sin forsikring for utvekslingsstudenter var helt fantastisk å ha ved siden av. Så den anbefales uansett.

Undervisningsformer

Som utvekslingsstudent ved Fordham deltar du ved et program som heter Legal English Institute. Dette programmet er et kurs med fokus på å forbedre ferdigheter i legal english, og mange tar dette som et forkurs før de tar en LL.M-grad. Du er derfor kun med resten av kursdeltakerne og undervisningen skjer som klasseromsundervisning. Høsten jeg gikk der bestod gruppen av 21 studenter med 12 forskjellige nasjonaliteter.

Vurdering av emnetilbodet

Siden dette er et "kurs" er fagkombinasjonen satt, og du har ikke muligheten til å velge noen fag. Jeg skal likevel gi noen kommentarer til de enkelte fagene, slik at det er mulig å få et overblikk over arbeidsmengde, arbeidsform og arbeidstrykk.

Introduction to U.S. legal system and Law Studies: Dette er faget man starter med, og dette faget må sies å være det mest intensive. Undervisningen i faget har man sammen med LL.M-studentene, og det er Professor Jaeger-Fine som har undervisningen - en utrolig artig og dyktig dame som man har mye å gjøre med i løpet av oppholdet. Pensum er en lærebok hun har skrevet selv, samt en rekke dommer som hun gjerne krever at er lest og forberedt før timene. Faget i seg selv er spennende og veldig nyttig. Jeg synes det var svært interessant med en innføring i det amerikanske rettssystemet. Vurderingen i dette faget er en 3-timers skriftlig eksamen. Eksamen avlegges ganske tidlig i løpet av semesteret slik at man får ferdigstilt dette faget rimelig kjapt. Selv om det er litt å lese, er ikke dette et spesielt vanskelig fag.

Foundations of Private Law: Dette faget er en innføring i noen ulike privatrettslige dimensjoner i det amerikanske rettssystemet. Man tar for seg det grunnleggende innenfor "contracts", "torts" og "property". Det er ikke noe pensum i dette faget, foruten å lese case-law til hver time. Også i dette faget er det en 3-timers skriftlig eksamen. Jeg synes nok dette var det tørreste og mest krevende av fagene, men materielt sett er det ikke spesielt vanskelig.

Communication Pragmatics for Lawyers: Dette er faget vi endte opp med å kalle for "language class", nettopp fordi dette kun er en språkklasse. Til hver time skal man skrive et essay på 3 sider om et gitt tema fra de andre fagene man har. Professorene retter disse tekstene, slik at man får gode og grundige tilbakemeldinger på arbeidet sitt. Det er språket som står i fokus, og man gjennomgår feil og får forklaringer i timene. Dette faget tok litt tid siden vi hadde ukentlige innleveringer, men var på ingen måter vanskelig. Utbyttet var for min del stort, og en mulighet til å få personlige tilbakemeldinger på sitt skriftlige arbeid er ganske unik - dette var nok et av de fagene jeg fikk mest igjen for. I dette faget vurderes man etter de fremskritt man gjør underveis, samt en final exam på 3 timer hvor man løser en case. Nok en gang er det kun språket og ikke innholdet som står i sentrum.

Becoming a Lawyer: Dette er et fag som ikke er så lett å forklare. Det er Professor Jaeger-Fine som har faget, og det er i stor grad et fag som handler om hvordan man skal oppføre seg som en profesjonell i arbeidslivet. I faget skal man lese en bok som er pensum, og av lekser får man questionnaires som man skal fylle ut angående det man har lest. Videre er det tidvis gjesteforelesere innom fra ulike felt som forteller om sine karrierer, og etter disse forelesningene er det ofte hjemmelekse å skrive et "reaction paper". I dette faget vurderes man på bakgrunn av delaktighet i timen, innleveringer og en avsluttende presentasjon man holder om et valgt tema. Faget er på ingen måte vanskelig, og er man engasjert og pliktoppfyllende så kommer man godt ut uansett.

Contract Drafting and Negotiations: Dette faget er en gjennomgang av hvordan man forfatter kontrakter etter en amerikansk modell. Dette er et veldig interessant fag om hvordan amerikanske kontrakter utformes, og dette er et svært praktisk fag

Legal English Tutorial: Dette er egentlig en "class" med mye fokus på å senke terskelen for å prate. Timen er lagt opp slik at én student har en presentasjon på opp mot 20 minutter, med en påfølgende diskusjon om tematikken hvor resten av klassen er involvert. Presentasjonen er om et tildelt rettslig emne.

Fundamental Lawyering Skills: Dette er etter min mening et utrolig interessant og kult fag. Man vurderes på bakgrunn av innsats i timen og hvordan man gjør det på simuleringsøvelser man får i timen. Her får man rett og slett en drilling på hvordan man skal utføre vitne- og klientintervjuer, samt forhandle. Dette kan nok sies å være en veldig "amerikansk" tilnærming, men jeg likte dette faget godt. Det var både morsomt og følte jeg fikk et godt utbytte.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tror at dette programmet som Fordham tilbyr er ganske unikt med tanke på det språklige utbyttet man får. For min del opplevde jeg en stor forbedring i både min muntlige og skriftlige engelsk. Både fordi man får god oppfølging på sine skriftlige arbeider, men også fordi man blir tvunget til å prate mye og være delaktig i timene. Materielt sett gir kurset en god overfladisk innføring i det amerikanske rettssystemet og amerikansk rett. Alt i alt er jeg strålende fornøyd med utbyttet, samtidig som jeg ikke kjente meg overarbeidet med tanke på arbeidsmengde eller vanskelighetsgrad.

Universitetsområdet og byen

Det juridiske fakultetet ligger sentralt ved Colombus Circle på Upper West Side, med gode subwayforbindelser. Både bygningen og omgivelsene er helt fantastiske. Det er nytt, rent og moderne. Det er slik sett ikke noe å utsette på fasilitetene.

Bustad

Det er dyrt å bo på Manhattan og det er ikke noe særlig billigere å bo i Brooklyn. Når man må bruke mye penger på å bo, så synes jeg det var vel verdt å bo så nærme skolen som mulig. Dette både med tanke på de store avstandene i NY, men også fordi man er på skolen fire dager i uken.

Fordham opplyser om at man må påregne minst § 2000/mnd, men ut i fra hva jeg har sett ligger nok markedsleie et sted mellom § 1300 og § 1800/mnd - alt avhengig av lokasjon og standard.

Et tips er å melde seg inn i FB-gruppene UNG i New York og Norwegians i New York. Her går det an å legge ut post og høre om det er noen andre nordmenn som har et ledig rom - kommer man seg inn i et kollektiv, ser det ut til å kunne være litt billige enn hva jeg måtte ut med. Foruten dette er det mange utleiesider, men det er ofte dyrt.

Selv endte jeg opp med å leie et rom via firmaet New York Next. De har en norsk avdeling som kan hjelpe til å finne rom. Da bor man i et av deres leilighetskomplekser i en delt leilighet hvor man får sitt eget rom. Jeg bodde i området ved Times Square, på Broadway.

Leiligheten min var fult møblert og godt fasilitet, rommet var romslig med dobbeltseng og sengetøy ol. Leilighetskomplekset hadde doorman 24/7, treningssenter, lounge-område og en takterrasse. Jeg betalte § 1550/mnd med tillegg av § 45/mnd for utilities. Med tanke på at det var 20 min å gå til skolen, så var dette absolutt verdt det. Det var relativt ryddig opplegg og scam-fritt, så jeg var i alle fall fornøyd med dette.

Sosialt miljø

Jeg var utrolig heldig med mine medstudenter, og vi ble en veldig fin og sammensveiset gjeng. Det var enkelt å få seg venner, og det internasjonale miljøet ved Fordham er stort siden det også er mange LL.M-studenter der. Jeg hang likevel for det meste med nordmenn, studentene fra LEI-programmet, samt venner fra leilighetskomplekset der jeg bodde. Å møte nye mennesker eller å skaffe seg venner var virkelig ikke noe problem og man har gode muligheter for å skaffe seg venner fra hele verden!

Det var dessuten helt fantastisk å bo i New York. Det er så uendelig mye å gjøre, og man går aldri tom for steder å se eller ting å finne på.

Det må nevnes at dette er et ganske dyrt utvekslingsopphold, med tanke på at byen er dyr å bo og leve i. For min del var det imidlertid verdt hver eneste krone. Av den grunn vil jeg oppfordre alle som kunne tenke seg å bo i New York å til å søke seg til Fordham. Jeg hadde en helt utrolig opplevelse!

Gate og bygg
Foto/ill.:
© Ingrid E. Tøsdal

Informasjon