Hjem
Studentsider
erasmus+

Ethnikon kai Kapodistriakon Panepistimion Athinon og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)

  • LandHellas
  • ByAthen
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er gresk, men dei har nokre emne på engelsk, fransk og tysk kvart semester. Det finst nok emne til å fylle eit semester berre med emne som har engelsk som undervisningsspråk. Detaljer om kor mange emne som er tilgjengelege på dei ulike språka finn du i emneoversikten.

Universitetet tilbyr òg eit gratis språkkurs i moderne gresk for Erasmusstudentar. Informasjon om dette kurset finn du på denne nettsida.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).

nettsida til universitetet finn du oversikt over kva emne ein kan ta som Erasmusstudent.

Studentar på 5. studieår kan og velje emne frå dei to engelskspråklege LLM-programma universitet tilbyr. Frå studieåret 2025/2026 er det berre emne frå LLM-programma som vil bli godkjende for studentar som utvekslar på 5. studieår.

Universitetet nyttar ECTS-systemet, og 1 ECTS = 1 studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

National and Kapodistrian University of Athens (NKUA) er det største universitetet i Hellas, og eit av dei største i Europa. Det er eit offentleg universitet med over 100 000 studentar og eit svært omfattande fagtilbod, som er organisert både i fakultet og fleire delvis sjølvstyrte skular. Universitetet har fire campusar som alle ligg i, eller i nærleiken av Athen. Det administrative hovudbygget til universitetet er teikna av ein danske, og ligg rett nord for høgda Akropolis.

Athen er hovudstad i Hellas og har om lag 3,5 millionar innbyggarar. Han ligg i Attica, og er omkransa av fjell. Athen er ein av verdas eldste byar, og blir av mange rekna både som demokratiet sin fødestad og vogga til den vestlege sivilisasjon.

Bustad

Universitetet har eit eige Erasmuskontor som har ansvar for å hjelpe internasjonale studentar med å finne bustad. Det samarbeider med den lokale studentsamskipnaden i Athen. Universitetet kan òg arrangere kortvarig losji på studenthostell ved behov.

Semesterinndeling

September - februar og februar - juli.

Studentrapportar

2024

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2023 - 16.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Første tips er å begynne tidlig med å finne bosted, jo tidligere jo bedre! Da har man flest mulig valgmuligheter.
Man burde også følge smørbrødlisten man får tilsendt av både UiB og vertsuniversitetet, da er du egentlig ganske godt rustet!
Vær forberedt på at ting tar tid her, og at man fort må vente mye lenger på både akademisk ID-kort og alt som er administrativt i forhold til i Norge. Man må brått også ta kontakt med universitetet eller professorene selv for å få informasjon om diverse ting. Datoene for innleveringer av essay og eksamener er heller ikke satt på forhånd, og noen av professorene er villige til å diskutere alternative eksamensdatoer.

Anbefaler også å lese de andre studentrapportene nøye, da disse inneholdt mye god informasjon for meg!

Undervisningsformer

Undervisningen foregår gjennom fysiske forelesninger, men i mindre skala enn det man har i Bergen. Her er man ofte mellom 10-35 personer, avhengig av hvor populært kurset er det aktuelle semesteret. Man har også mulighet til å skrive essay i flere av emnene for ekstra ECTS, men dette varierer fra år til år og må derfor avklares med professorene og universitetet når man kommer ned. Ellers er det noen professorer som legger ekstra vekt på deltakelse under forelesningene når det kommer til avsluttende vurdering.

Eksamensformen varierer også fra emne til emne, noen har muntlige eksamener og andre har skriftlige. Dette er noe man også kan avklare med professorene tidlig i semesteret, sånn at man kan tilpasse learning agreement ut fra hva man selv foretrekker.

Vurdering av emnetilbodet

Synes emnetilbudet er forholdsvis godt, og det er flere spennende emner de tilbyr på engelsk. Man må imidlertid være forberedt på at visse fag krever mer enn andre, men generelt sett er de fleste fagene forholdsvis overfladiske og man går sjeldent i dybden. Eksamenene er ganske annerledes fra i Norge med tanke på at det ikke er like mye problembaserte eksamener, men heller at man skal fokusere på det teoretiske som fremgår i forelesningene. Jeg er likevel ganske fornøyd med emnetilbudet de tilbyr på høstsemesteret ettersom de hadde et forholdsvis stort spenn i emnene, alt fra straffeprosess og sivilprosess til intellectual property law. Du finner garantert noe du synes er interessant!

Fagleg utbyte og språk

Når det kommer til det faglige utbyttet så lærer man mye om EU-rett, som også er svært relevant når man kommer hjem. For eksempel i Intellectual Property Law, så er man innom en rekke sentrale EU-dommer når det kommer til varemerker, og så videre. Ellers er det som sagt mye overfladisk stoff, noe som gjør at emnene fremstår som ganske mye «enklere» enn de vi har i Norge. Det er samtidig flere eksamener sammenlignet med det vi har i Bergen på ett semester, derfor er det lurt å være strukturert og ta gode notater fra forelesningene ettersom det er dette du blir testet i. Om man har et skråblikk til norsk rett når man leser her nede, så får du et verdifullt innblikk i internasjonal rett!

Engelsken til majoriteten av professorene er forståelig, men noen er hakket over andre og snakker veldig bra engelsk. Et av fagene jeg hadde var det veldig vanskelig å få med seg hva som ble sagt i undervisningen, men de la ut notater etter forelesningene sånn at man kan sette seg inn i det selv. Uansett har man mulighet til å delta på en alle forelesningene før man bestemmer seg for hvilke emner man ønsker å ta, og derfor burde dette by på svært lite problemer.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er ganske greit, men det er veldig få leseplasser sammenlignet med de norske universitetene så her må man helst lete etter hyggelige kafeer eller så anbefaler jeg Stavros Niarchos Foundation. Standarden på universitetsbyggene er ganske bra, men det har vært byggearbeid ved siden av forelesningssalen, noe som har vært en smule irriterende. Fakultetet til jussen er ofte nedtagget med anarkistiske slagord og bannere, noe som jeg synes er litt kult og spennende - det politiske engasjementet til mange av studentene her er ganske heftig i forhold til i Norge.

Byen i seg selv er forholdsvis fin, men man må være forberedt på at byen er gigantisk!! Man burde også være noe forsiktig med å bevege seg inn i visse bydeler fordi det er enorme forskjeller, og gå helst ikke mye alene på nettene.. Noen bydeler har stor fattigdom og er utrygge, så man burde sette seg litt inn i hvilke bydeler som de lokale mener er trygge og hvilke man burde holde seg unna. Athen har likevel et noe ufortjent rykte på å være utrygt. Jeg har opplevd veldig lite kriminalitet og ubehagelige situasjoner!! Byen er utrolig rik på historie, folkene er veldig hyggelige og varme, og det skjer noe hver dag både for de som liker å feste og de som liker rolige kvelder.

En annen ting er å følge litt med på om det er demonstrasjoner eller lignende, da disse kan starte fredfullt men ende i voldelige sammenstøt med politi eller andre motdemonstranter.

Bustad

Jeg og en til erasmusstudent fra Bergen leide en leilighet i bydelen Koukaki, som er en trygg og koselig bydel som har gode kollektivtilbud. Det bor veldig mange lokale her, og ligger svært godt til rent geografisk. Jeg vil anbefale å finne bolig i alle bydeler som ligger inntil Akropolis, samtidig er det mange studenter som bor nære Victoria Square og Omonia Square, men dette blir sett på som rimeligere og mer utrygge områder.

Prisene varierer veldig, men er man tidlig ute kan man finne veldig fine leiligheter for en god pris i ganske bra områder. Det finnes diverse Facebook-grupper, og nettsider hvor man kan finne leiligheter. Vil likevel anbefale folk å utvise litt varsomhet, da svindel kan forekomme!

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er kjempebra! Det skjer ting hele tiden, både i regi av folk man møter og gjennom diverse studentorganisasjoner. Er ikke noe problem å bli kjent med folk, så lenge man går litt ut av komfortsonen og tør å snakke med de andre studentene! Organisasjonene arrangerer også en rekke turer til forskjellige øyer, og kjente historiske steder i Hellas, så bruk gjerne litt av erasmusstipendet på å delta på disse. De gir minner for livet! Anbefaler generelt å delta på mange arrangementer og være frempå, så finner man fort folk man kan henge med på fritiden.

2023

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

19.09.2022 - 15.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Før en drar til Athen bør en være forberedt på at det administrative ved universitetet tar lenger tid enn hva man er vant til ved universitetet her i Norge, og det kan til tider være vanskelig å få kontakt med administrasjonen. Datoer for innleveringer og eksamener er heller ikke nødvendigvis satt på forhånd, slik at det kan være opp til den enkelte professor når eksamen faktisk vil bli. Jeg opplevde imidlertid at professorene var samarbeidsvillige på dette punkt, slik at man kunne komme med innspill og ønsker til eksamensdatoer. I de fleste fag vil det være mulig å skrive et essay for å få ekstra ECT-poeng, men dette må man få bekreftet av professoren i hvert fag.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i mindre auditorium. En eller flere professororer foreleser, gjerne ved hjelp av PowerPoint. Det stilles i de fleste fag ikke noe krav om muntlig deltagelse, men professorene gir uttrykk for at det settes pris på aktivitet under forelesningene. Det varierer mellom fagene hvorvidt eksamen er skriftlig eller muntlig, men de fleste eksamenene holdes skriftlig. Et unntak er Maritime Law, hvor eksamen er muntlig for professoren. Jeg fikk også muligheten til å ta en eksamen muntlig via teams, da jeg hadde dratt tilbake til Norge på tidspunktet hvor eksamen skulle holdes. Dette var mulig å avtale med professoren, men jeg anbefaler å avklare dette tidlig og tydelig med den enkelte professor dersom det er ønskelig å ta eksamen fra Norge. [Det juridiske fakultet ved UiB bemerker: Som utvekslingsstudent er utgangspunktet at du skal følge vertsuniversitetets eksamensplan og avlegge eksamen på det stedet og til det tidspunktet som vertsuniversitetet oppgir, ihht. ordinære eksamensdatoer og semesterdatoer ved vertsuniversietet. Du kan ikke forvente eller kreve at vertsuniversitetet legger til rette for at du som utvekslingsstudent kan avlegge eksamen til andre tidspunkt eller fra andre steder enn det som følger av vertsuniversitetets ordinære opplegg.]

Det gis ikke pensum i de ulike fagene, utover at professorene kan anbefale å ta en tur på biblioteket for å finne relevant litteratur. Det er derfor veldig lurt å møte opp i forelesning og ta notater, ettersom det er stoff fra forelesninger som man vil bli testet i på eksamen. Eksamenene er korte både i omfang og i tid, og det skal være greit å komme gjennom disse dersom man møter opp til forelesningene. Jeg opplevde at det var mindre fokus på å drøfte ulike spørsmål under eksamen, men heller fokus på at man hadde fått med seg det faglige som var formidlet under forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Det er flere spennende emner tilgjengelig på universitetet, som alle foregår på engelsk (med unntak av ett eller to fag som foreleses i på tysk og fransk). Professorene er flinke, og virker opptatte av å gi et godt faglig utbytte av det enkelte kurset. Ordningen med forelesninger fremfor pensum fungerer godt, men det stiller også krav til oppmøte og at man får med seg det som sies, ettersom informasjonen vanskelig kan finnes igjen noe annet sted. Foreleserne har jevnt over et godt engelsk ordforråd, men det kan være noe utfordrende å til enhver tid få med seg det de sier, ettersom kvaliteten på engelskuttalen varierer fra professor til professor.

Fagleg utbyte og språk

Det gir god læring å ta de ulike fagene på universitetet, og man får særlig innblikk i internasjonale perspektiver på de ulike rettsområdene. Ettersom det er begrenset med tid vil en ikke komme veldig dypt inn i hvert fag, og man får i de fleste fag heller mer overordnede perspektiver i hvert fag fremfor detaljkunnskap.

Det er mulig å ta kurs i gresk, og her er det gode muligheter for å lære seg språket både muntlig og skriftlig. Dette vil man også få ekstra poeng for. [Det juridiske fakultet ved UiB bemerker: Vi gjør oppmerksom på at språkkurs ikke kan inngå i graden, og kan følgelig ikke forhåndsgodkjennes. Språkkurs må dermed tas utenom de påkrevde 30 studiepoeng juridiske emner per semester.]

Universitetsområdet og byen

Det juridiske fakultetet er nokså gammelt, og det er ikke særlig med fellesarealer hvor man kan oppholde seg, slik at man ikke nødvendigvis oppholder seg på campus utover forelesningene. Det er imidlertid et fint bibliotek like i nærheten hvor man kan forberede seg til forelesninger og eksamener. Fakultetet ligger i et fint område i sentrum, nært både cafeer, butikker og restauranter. Det er også gode kollektivmuligheter til fakultetet, enten ved metro eller buss.

Athen er en veldig attraktiv by for utvekslingsstudenter, med et bredt tilbud av spisesteder, utesteder, strender, shopping og kulturelle aktiviteter. Ved å være på utveksling i Athen over lengre tid, får man også mulighet til å besøke andre steder enn bare turistattraksjonene, og man blir dermed godt kjent med kulturen og menneskene der. Man bør samtidig være obs på at det foregår mange, og til tider voldsomme, demonstrasjoner i sentrum. I slike tilfeller kan det være greit å ikke oppholde seg helt i nærheten til disse. Det er også en del fattigdom i byen.

Bustad

Det er lurt å undersøke og google de ulike områdene i Athen før man bestemmer hvor man vil bo. Det er ulike områder som oppleves mindre trygge enn andre, særlig om man reiser alene. Jeg bodde ved Victoria Station, og vil ikke nødvendigvis anbefale dette. Jeg vil anbefale å bo i nærheten av enten Syntagma, Plaka eller Monastiraki. Dett er fine og sentrumsnære områder. Det er gode muligheter for å leie bosted gjennom AIR BNB, og jevnt over er prisene gode – billigere enn å leie i Norge. Det er lurt å undersøke om leiligheten er i nærheten av metro, ettersom det kan være vanskelig å få oversikt over busstilbudet, og bussene er også sjelden presise.

Sosialt miljø

Det arrangeres masse arrangementer gjennom Erasmus, og det er derfor gode muligheter for å engasjere seg sosialt med folk fra ulike land. Her kan man holde seg oppdatert via WhatsApp og Facebook. Medstudentene er også veldig åpne for å bli kjent med nye folk, og det sosiale miljøet er svært godt ved universitetet.

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

19.09.2022 - 15.02.2023

Førebuingar/praktiske tips

Universitetet i Athen er gresk på de fleste måter - både på godt og vondt. Av de mindre gode sidene, kan man trekke fram at typiske papirarbeidsoppgaver som oftest tar ganske lang tid, slik at man bør være tidlig ute med å søke formell plass, levere Online Learning Agreement etc. Selv om ting av og til kan ta tid, viser det seg at administrasjonen er forholdsvis fleksible og pragmatiske når det gjelder å finne løsninger, så et godt tips er derfor aldri å bli bekymret dersom det går en tid før du får svar etc -da er det sannsynligvis bare fordi de ikke har hatt tid til å se på det enda.

Av andre forberedelser kan det anbefales å printe ut kopi av enkelte viktige dokumenter, slik som pass-kopi ,kopi av forsikringsbeviser etc. Dette fordi at digitaliseringen ikke har kommet like langt som i Norge, så derfor er papir ofte en sikker vinner.

Det kan også være lurt å forsøke å være litt tidlig ute med å gjøre seg kjent med byen, med hensyn til hvor man ønsker å bo etc. I Athen er det ganske mange interne forskjeller hva gjelder kvalitet og standard påp ulike områder, og disse forskjellene gir seg naturligvis også utslag på pris. Min erfaring er likevel at det meget godt lar seg gjøre å finne en passende bolig - enten gjennom AirBnB eller gjennom ulike markedsplasser som f.eks Facebook.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Athen er forholdsvis lik slik som vi har det i Norge, med undervisning i klasserom. Jeg vil anslå at vi var mellom 30-50 studenter i hvert fag, slik at forelesningssalene var noe mindre enn det man kjenner fra Bergen. Dette legger opp stil større muntlig aktivitet, noe også enkelte av professorene er veldig opptatt av. Terskelen for sosial deltakelse av med andre ord lav. Jeg anser meg mine egne engelskunnskaper som helt ok+, og var ofte blant de mest komfortable i hva gjaldt uttale og engelskspråklig deltakelse.

Litt avhengig av størrelse på det faget man valgte, var det 2-3 undervisningstimer i uken. Jeg hadde til sammen fire fag, noe som totalt utgjorde 10 timer i uken.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes emnetilbudet var bra, sett i lys av at jeg dro til Athen med et mål om å kombinere en del fritid med gode faglige utbytter. Omfangsmessig kan man regne med at fagene i Athen er mindre krevende enn hva vi er kjent med fra Norge, samtidig som det må legges ned en viss innsats. I tillegg var det i flere av fagene mulighet for å skrive essays, som ga flere studiepoeng per fag enn dersom man bare tok eksamen. Jeg tok totalt 30 ETC, som er det minste man kan ta for å få godkjent oppholdet som ett norsk semester.

Jeg tok fagene Introduction to Greek Civil Law (7 etc med essay), Greek criminal procedure and special issues of substantive criminal law (7 etc med essay), Greek civil procedure (7 etc med essay) og Intellectual Property Law (9 ect med essay). Arbeidsmengden varierte ganske mye fra fag til fag, der særlig Intellectual Property skilte seg ut som det mest arbeidskrevende faget. Likevel vil jeg påstå at arbeidsmengden ligger trygt under norsk uib-målestokk, både i relasjon til tidsbruk og kompleksitet.

Fagleg utbyte og språk

I og med at jeg hadde fullført fjerde år i Bergen, hadde jeg allerede vært innom problemstillinger knyttet til straffe- og sivilprosess. Likevel var det interessant å se hvordan prosessretten står seg i EU-sammenheng, så det var i høyeste grad nyttig å lære mer om den europeiske prosessretten. I tillegg var det faglige utbyttet stort fra Intellectual Property Rights. Dette var tidvis utfordrende, men samtidig veldig interessant å lære mer om, så utbyttet var samlet sett bra. I relasjon til Introduction to Greek civil law, var dette et mer grunnleggende fag om grunnpilarer i Gresk sivilrett, uten det helt store faglige utbyttet. Det var likevel interessant med et mer grunnleggende innblikk i rettssystemet til det landet man bodde i.

Universitetsområdet og byen

LawSchool ligger midt i Athen sentrum, kun en kort spasertur fra Syntagma Square. Selv om universitetet har campus over hele byen, er juss-bygningen den desidert mest sentrale. Denne er mer som et typisk kontorbrygg enn et univesitet, med mindre forelesningssaler som beskrevet over. Beliggenheten er helt topp, og man kan enkelte ta seg rundt om i hele sentrum både på vei til og fra skolen.

Etter min mening er Athen en nydelig by, særlig når det gjelder folks imøtekommenhet og det kulturelle aspektet ved byen. Visuelt sett er det store interne forskjeller, der enkelte områder rundt akropilis er arkitetkonisk meget fine. På den annen side har du området Omonia som bærer mer preg av å være trangt og noe skittent, men dersom man ser bak fasaden er det også her mange fantastiske markeder, resturanter, barer osv.
Dersom man er opptatt av å ha det visuelt sett pent rundt seg, vil jeg anbefale at man bor i Thissio eller andre steder nært Akropolis. Her minner begningene om hvilken som helst rik storbydel. Jeg bodde ved Victoria square, som ligger to metrostopp fra Akropolis/Monastiraki som er midt i Athen sentrum. Victoria er en mer sliten bydel, der det også er en del uteliggere osv. Likevel følte vi oss alltid trygge da vi var der, så dersom man aksepterer litt mindre visuelt vakre omgivelser kan dette være en god ide med tanke på pris etc. Samtidig så var det veldig interessant å bo i denne bydelen, da det er den bydelen som antakeligvis har det minst "vestlige" preget. Det er få grekere som bor her, noe som fører til at det er en stor kulturell blanding i bydelen. Dette var interessant å oppleve, både med hensyn til barer, resturanter, butikker osv.

Bustad

Som allerede antydet ovenfor, er det et stort spekter av måter man kan finne bolig på. Athen er en by med mange universiteter, og dermed også veldig veldig mange utvekslingsstudenter. Vi bodde i en Airbnb med to soverom, som kostet til sammen ca. 9000 i måneden. med andre ord var prisene langt lavere enn hva man må regne med i Oslo. Et annet alternativ er å bli medlem i ulike facebook-grupper, som det finnes mange av. Her kan man både finne kollektiv og større leiligheter. Etter min oppfatning er leiemarkedet i Athen meget overkommelig både når det gjelder tilgang og pris.

Sosialt miljø

I og med at man reiser gjennom Erasmus-programmet, er det veldig mange studentarrangementer i Athen. Mye av dette skjer gjennom en organisasjon som heter ESN, som arrangerer velkomstfester, vanlige fester, helgeturer, dagsturer og mye mye mer. Her skjer det ulike sosiale arrangementer opptil flere ganger i uken, og deltakelse her er en meget god anledning til å bli kjent med andre internasjonale studenter. Tilbudene er med andre ord mange, og jeg vil anbefale fremtidige studenter til å delta så hyppig som mulig.

2022

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

27.09.2021 - 18.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Ville forberedt meg på at ting i Hellas tar en del lenger tid enn det vi er vant til i Norge, og alt av systemer og lignende er en del mer kaotisk. Vi fikk for eksempel oppgitt at undervisningen skulle starte på en viss dato, men dette ble flyttet til en uke senere dagen før vi skulle begynne. Det meste av kommunikasjonen med universitetet foregår gjennom e-post, og man bør derfor sjekke denne regelmessig. Selv om ting kan virke litt kaotisk ordner allikevel alt seg, og de fleste er hjelpsomme om man har spørsmål. Det er også greit å vite at året starter først i slutten av september, og man har eksamen rundt januar/februar.

Veldig viktig å vite at det er nesten ikke tilgang på bøker, og forelesningene blir ikke tatt opp. Det er derfor veldig viktig å møte opp i alle forelesningene og notere flittig. Eksamen er som regel et tema man har gjennomgått, og som kan være vanskelig å besvare uten å ha vært der.

Undervisningsformer

Det aller meste av undervisningen foregår i klasserom med en foreleser som underviser, men det var også noen få fag som tilbød digital undervisning. Det var veldig varierende hvor mye foreleserne forventet av oss som studenter - noen krevde mye muntlig aktivitet, mens andre bare snakket. De aller fleste fagene hadde time en gang i uken i 1-2 timer. Alle fagene vi hadde ble holdt på engelsk, men det ble også tilbudt enkelte fag på tysk og fransk. Det var veldig varierende hvor gode foreleserne var i engelsk, og dette ble også reflektert i nivået på forelesningene. Alle våre eksamener var skriftlige, men det fantes også eksamener som hadde muntlige prøver.

Det var også litt spesielt for vår del at man har mye kommunikasjon direkte med foreleserne gjennom e-post. Dette var nok fordi klassene er mye mindre i Hellas enn i Norge (typ 8-20 elever), så da ble det mye mer direkte kontakt og kommunikasjon.

Eksamen kan virke litt overveldende, men om man går i alle forelesningene og gjør en liten innsats ukene før så vil det gå veldig fint.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syntes mange av fagene jeg hadde var spennende, men emnetilbudet der bærer preg av å være veldig tilfeldige fag. De fagene jeg hadde var derfor svært ulike, og hadde lite med hverandre å gjøre. Emnetilbudet er også ganske begrenset, så for å fylle opp antall studiepoeng du trenger kan du fort ende opp med å måtte ta de fleste av de engelske fagene som de tilbyr. Merk da at du kan skrive essay i flere av fagene for ekstrapoeng. De hadde heller ikke alle fagene som stod oppført på listen i Norge, så vær også oppmerksom på at emnelisten kan variere litt avhengig av om du drar på våren eller høsten.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte jeg fikk i fagene var veldig varierte. Noen av fagene var helt nye for meg, med gode forelesere (f.eks. intellectual property law, og International Telecommunication Law) og disse følte jeg vi fikk et godt faglig utbytte av som jeg kunne ta med meg tilbake til Norge. Andre fag som f.eks. Greek Labour Law var en del mindre relevant, med forelesere som ikke var så gode i engelsk og da ble utbyttet minimalt.

Universitetsområdet og byen

Er et ganske trist universitetsområde for jussen, men andre fag har fantastisk fine universitetsområder. Vi oppholdt oss ikke så veldig mye på selve campus da dette var litt slitt og trist, men er mange andre vakre områder bare en liten gåtur unna. Athen er en nydelig by om du går på de riktige områdene, men går man litt bak "fasaden" ser man fort at en del områder er slitt og mangler vedlikehold. Du bør derfor foreta en god research før du booker bolig så du ikke ender opp i en dårligere del av byen.

Bustad

Vi leide en utrolig fin leilighet midt i byen gjennom AirBnb. Ville prøvd å finne et sted ikke alt for langt unna campus da kollektivtransporten er litt så som så. Vi bodde en halvtime unna og det var ikke noe problem.

Sosialt miljø

Jeg var ikke så involvert i det sosiale miljøet der, men det ble arrangert flere events og reiser gjennom Erasmus. De har flere Facebook-sider og lignende som man kan holde seg oppdatert gjennom.

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 - Integrert master i rettsvitskap

27.09.2021 - 18.02.2022

Førebuingar/praktiske tips

Ting tar lengre tid enn man er vant til. Det oppleves som at ting er satt mindre i system enn i Norge. Merk og at tilbudene av fag som publiseres i løpet av sommeren kan endre seg. Under mitt semester fant vi plutselig ut etter semesterstart at noen av fagene som var tilbudt ikke lenger var mulig å ta dette semesteret. I tillegg tilbys det å skrive oppgaver i mange fag for ekstra credits, men dette kan og endre seg, selv uten at professorene selv er klar over det. Forhør deg derfor med studieadministrasjonen om det du har tenkt til å ta faktisk er mulig.

Undervisningsformer

Det er forelesninger i auditorium med rundt 30-40 studenter i de mest populære fagene. I mange fag er det imidlertid mye færre folk per klasse.
I de fleste fagene holder professoren en presentasjon uten at det kreves muntlig aktivitet. Unntak er forsikringsrett og maritim rett som også har muntlig eksamen. De andre fagene har skriftlig eksamen.
Ettersom det aller meste av undervisningen er forelesninger anbefales det å møte opp til alle timene og notere flittig, da dette er nyttig til eksamen. I noen fag var notatene helt avgjørende. Eksamen er veldig korte og relativt greie å komme gjennom dersom man har møtt opp og tatt notater gjennom semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

De fleste professorene er faglig dyktige. De fleste er og ganske gode i engelsk. Her finnes det imidlertid unntak i enkelte fag.
Læreplanen er mye mer omfattende enn tiden som er tilgjengelig og det er relativt dårlig tilgang til lærebøker. Det gjør at en må legge opp til en del egenstudier og research før eksamen.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte er helt ok i de fleste fag, særlig de som har et internasjonalt perspektiv. Det er likevel såpass lite undervisning at det har sine klare begrensninger, man skraper mest overflaten. Språklig er det gode muligheter for læring, spesielt skriftlig.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er helt ok. Fakultetet er likevel ikke et sted man oppholder seg utenom forelesningene. Fakultetet ligger i et fint område i byen nær sentrumskjernen og de mest fasjonable gatene. Athen er veldig fint på alle turiststedene. Her kan det nevnes fine strender, gode restauranter og mye historisk og kulturelt. Når man bor i Athen får man imidlertid en litt annen opplevelse av Hellas enn man gjør som sydenturist. Det er veldig mange demonstrasjoner og generell misnøye blant lokalbefolkningen. Ble vitne til mange demonstrasjonstog og sammenstøt med opprørspoliti som stort sett alltid er på vakt. Det oppleves likevel ikke som farlig for andre, og misnøyen oppleves ikke ovenfor turister. Utenom turiststedene bærer byen også preg av dårlig vedlikehold og oppleves litt grå og trist.

Bustad

Leide en stor og fin leilighet gjennom Airbnb. Ikke spesielt billig. Ville prøvd å finne et sted som er nært det juridiske fakultetet da det ligger fint plassert, eventuelt nær Ermou Street som er shopping-gaten i Athen. Dette er også de finere områdene i Athen som man ønsker å oppholde seg i.

Sosialt miljø

Deltok lite i det sosiale miljøet, men det er et erasmus-program som flere medstudenter benyttet seg av og reiste rundt i Hellas sammen med.

2020

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 – Integrert master i rettsvitskap

23.09.2019 - 14.02.2020

Førebuingar/praktiske tips

Ta med papirutskrift av diverse dokumenter du trenger til registrering de første dagene, det er lite som foregår digitalt. Ellers er det bare å forberede seg på at ting tar litt lengre tid og at organiseringen av fagene og det administrative er litt mer kaotisk enn det man er vant til, men alle er veldig hjelpsomme, så ting ordner seg stort sett etter hvert. Dersom du ikke skal ta gresk språkkurs ville jeg uansett prøvd å lære meg noen grunnleggende fraser på gresk - det blir stort sett godt tatt imot.

Undervisningsformer

Undervisningen består kun av forelesninger, og tilgangen til skriftlig materiale man kan lese på egenhånd er ganske begrenset. Det anbefales derfor å møte opp i forelesninger ettersom det er notater herfra som i all hovedsak vil være det du har å jobbe med til eksamen. Det var også en digital platform (e-class), men det varierte fra professor til professor om de benyttet seg av denne for å legge ut materiale. Man kan velge mellom fag på 4 eller 6 studiepoeng. Man ender derfor opp med mange eksamener dersom man skal få tatt 30 poeng, men jeg oppdaget litt for sent at man også kan skrive essays som gir 3 poeng ekstra dersom man vil få tatt flere poeng i samme fag og slippe så mange eksamener på slutten av semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg fikk tatt alle fag på engelsk, ellers har man mulighet til å ta fag på fransk og tysk. Hvilke fag som tilbys varierer fra høstsemesteret og vårsemesteret kan variere. En oversikt over fagene ligger ute på Erasmus-sidene til universitetet, men det er ikke sikkert at listen er oppdatert. En full oversikt ble sendt ut ved semesterstart, og ettersom man har mulighet til å endre learning agreement en stund etter studiestart kan det være lurt å sjekke ut noen forelesninger før man bestemmer seg. Jeg tok blant annet maritime law, labour law og intellectual property law som var interessante fag. Personlig vil jeg anbefale å styre unna introduksjonsfaget til gresk civil law, både pga. innholdet som bare er en overflatisk gjennomgang av gresk kontraktsrett og familierett etc., altså en del grunnleggende man har hatt før, og fordi forelesningene ble holdt av professorer som leste direkte fra et ark. Men det kommer selvfølgelig an på hva man er interessert i.

Fagleg utbyte og språk

De fleste professorene er gode i engelsk, selv om dette også varierte noe. Faglig vil jeg si at det varierte veldig fra fag til fag hvor krevende de var, men generelt er det nok mer fokus på pugging enn forståelse som man kanskje er vant til, så ingen av fagene var uoverkommelige. Hele karakteren blir avgjort på eksamen (evn. essay dersom man velger dette). Ettersom det ikke var noen skandinaviske studenter som studerte juss pratet jeg engelsk hele tiden, noe som selvfølgelig gjør at man blir tryggere på engelsken. Dersom man har greie engelskkunnskaper i Norge vil man klare seg veldig fint med engelsk i Hellas. Ellers bør man også være klar over at demonstrasjoner og protester skjer ganske ofte, gjerne i nærheten av universitetsområdet, og kan påvirke undervisningen og kollektivtrafikk.

Universitetsområdet og byen

Juss-bygget ligger veldig sentralt, rett i nærheten av de gamle universitetsbygningene, mellom områdene Panepistimio, Kolonaki og Syntagma. Det juridiske biblioteket ligger ca 5 minutter unna bygget der forelesningene blir holdt og det er her man må være hvis man skal lese fordi det ikke er leseplasser (eller wifi) i bygget der man har forelesninger. Aten har massevis av kultur å by på, også utenom de mest kjente landemerkene. Dersom man er interessert i å besøke disse lønner det seg å ha skaffet seg et gresk studentbevis (de godtar ikke ditt norske) fordi man får halv pris på nesten alt av museer og andre severdigheter i tillegg til rabatt på ferjer og metro. Ellers er det et bra uteliv, og mye god og billig mat hvis man beveger seg litt unna de mest populære turistområdene. Hvis man er der mens det er strandvær ligger den nærmeste stranda ca 30 min unna med trikk. Denne er helt grei, men de fineste strendene ligger litt lenger utenfor byen og anbefales å besøke hvis man har leid bil. Anbefaler å benytte seg av metro hvis man bor i nærheten av en av stasjonene, da bussene er noe upålitelige pga. all trafikken og bruker mye lengre tid. Hvis du drar til Aten bør du selvfølgelig prøve å komme deg ut til noen av øyene. Man kan ta fly til noen av de større øyene, og ellers er ferjene billig med studentrabatt og veldig tilgjengelige fra havnen i Pireus.

Bustad

Jeg bodde i området Koukaki, som ligger i nærheten av Akropolis. Området er veldig hyggelig med mange restauranter og barer, og det tar ca. en halvtime å gå til universitetet. Mange av studentene bodde også i Exarchia, som ligger nærmere universitetet, og det er nok også lettere å finne billigere bosted her. Jeg var heldig og fikk leie privat av noen nordmenn som eier en leilighet her. Det er diverse Facebook-grupper for leie, ellers kan man prøve Airbnb, selv om det nok ofte blir dyrere. Husleien varierer selvfølgelig ut fra hvor man bor og hva slags leilighet det er, men dersom du skal finne noe i et kollektiv bør det uansett gå an å finne noe helt greit til en ganske rimelig pris sammenlignet med Norge.

Sosialt miljø

Erasmus-gruppene på universitetene inviterer til arrangementer hele tiden. Dersom man vil bli kjent med folk kan det jo være lurt å delta på disse i begynnelsen. De arrangerer også forskjellige turer, både i nærheten av byen og til øyene. Jeg ble kjent med andre utvekslingsstudenter første dagen, og selv om vi ikke så mye til de greske studentene er inntrykket at grekerne er ganske åpne og lette å komme i snakk med. Det var for det meste tyske, franske og spanske utvekslingsstudenter. De aller fleste er veldig åpne og interessert i å bli kjent siden alle er i en ny by, så hvis du tar kontakt blir du garantert kjent med noen. Universitetet tilbyr forskjellige sportslag og treningssenter, men dette ligger på en annen campus et stykke unna jussen.

Informasjon