Hjem
Studentsider
bilateral

University of Cape Town og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandSør-Afrika
  • ByRondebosch
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. Avtala er likevel ikkje aktuell for studentar ved Det juridiske fakultet. Dei seinare åra har særleg mange studentar frå Det samfunnsvitskaplege fakultet, Det psykologiske fakultet og Det matematisk-naturvitskaplege fakultet søkt seg til UCT.

Utveksling til UCT er tilrådd for studentar på bachelorprogram for meteorologi og oseanografi. Dette universitetet har eit aktivt forskingsmiljø innanfor desse fagretningane og dei tilbyr relevante og interessante emne som vil passe godt i graden.

Ver merksam på at UCT den seinare tid har vist seg å ha strenge krav til forkunnskapar når UiB-studentar har søkt om emneoptak. Det har vist seg spsielt vanskelg å ta men på masternivået. Avtalen passar derfor best for dei som kan ta frie studiepoeng og ikkje så godt for dei som ønkjer å innpasse UCT emner i UiB-graden.
Vi tilrår ikkje å søke til UCT dersom ein ønskjer opptak til emner ved The Faculty of Engineering and Built Environment ettersom dette fakultet ikkje følger samme reglar for vekting av emner som resten av universitetet.

UCT har eit krav om C eller betre i karaktersnitt for å gi opptak. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar, enten med karakteren 5 eller betre i engelsk frå videregåande skole, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av UCT. Det er i utgangspunktet også krav om at ein må ha tatt 60 studiepoeng på tidspunktet søknaden blir sendt inn (semesteret før utvekslinga byrjar).

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for råd om når du kan reise ut på ditt studieprogram. Vanlegvis vil det passe best i eit semester når du kan ta frie studiepoeng.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei kan vise til karakteren 5 eller betre i engelsk frå videregåande skole. Ved dårlegare karakter enn dette frå videregåande må studenten ta ein engelsktest.

Kva emne kan eg ta

UCT er eit breiddeuniversitet med studietilbod innanfor dei fleste fagområde. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar med emne du har tatt før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

UiB har per i dag berre betalingsplassar ved UCT. Studieavgifta for 2024 er USD 7 800. Utvekslingsstudentar må først legge ut for studieavgift til UCT av eigne midlar i påvente av støtte frå Lånekassa.

Lånekassa gir (2023) ein ekstra støtte på 2675 kr i månaden til norske studentar som drar på utveksling til Sør-Afrika.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

UCT blei grunnlagt i 1829 som The South African College, ein rein guteskule som også hadde tilbod om noko vidaregåande utdanning. Skulen utvikla seg til eit fullverdig universitet i perioden 1880-1900, og er i dag å rekne som det beste universitetet i Afrika. UCT har om lag 25 000 studentar og ein stor andel av desse er internasjonale. Hovudcampus Groote Schuur ligg flott til ved foten av Table Mountain i Cape Town. I tillegg har UCT tre mindre universitetsområde: The Medical School i Observatory, the Hiddingh Campus i The Gardens, og Breakwater Campus i Waterfront-området.

Cape Town har om lag 3 millionar innbyggarar og er hovudstad i provinsen Western Cape og sete for den sørafrikanske nasjonalforsamlinga.

Bustad

UCT har ikkje kapasitet til å tilby studentbustad på campus til utvekslingsstudentar, men International Academic Programmes Office kan hjelpe til med å finne privat bustad.

Semesterinndeling

Haustsemesteret går frå midten av juli til midten av november. Vårsemesteret går frå midten av februar til midten av juni.

Studentrapportar

2023

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

10.07.2023 - 15.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å være tidlig ute med visumsøknad, da jeg selv fikk problemer med å få alt godkjent før avreise. Det er en del dokumenter som skal være med i visumsøknaden, blant annet legeerklæringer, og det skal deretter leveres fysisk til den sørafrikanske ambassaden i Oslo.

Undervisningsformer

Undervisningen på UCT krevde mer aktiv deltakelse enn det man er vant til fra UiB, og det er i tillegg mer obligatorisk oppmøte. Det er derimot en veldig engasjerende og lærerik undervisningsform, som gjør at man utvikler seg raskt og lærer mye når man først er på universitetet.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet for valgsemesteret i profesjonsstudiet var helt ok. Jeg hadde noe problemer med å finne psykologi-rettede fag, men siden det er valgsemester er dette ikke noe problem. Anbefaler å bruke tid i forkant på å sjekke hvor mange poeng som kreves av UiB og undersøke om fagene overlapper i timeplanen.

Fagleg utbyte og språk

Man får stort utbytte av engelsk-ferdigheter da UCT vektlegger aktiv deltakelse. Man blir raskt vant til å snakke, lese og skrive på engelsk, noe som har vært veldig lærerikt.

Universitetsområdet og byen

Veldig mange studenter bor i nærheten av universitetet. Universitetet ligger likevel et godt stykke opp i fjellet, så de fleste måtte bruke Uber eller UCT-shuttle til universitetet. Ellers er universitetsområdet vakkert plassert, med fjell og tur-muligheter like ved.

Bustad

Det kan være vanskelig å få tak i bolig i nærheten av skolen, da utvekslingsstudenter ikke er prioritert for boligene på campus. Det finnes likevel mange kollektiv og større hus med studenter, spesielt utvekslingsstudenter. Disse kan man undersøke på hjemmesiden til UCT, eller søke på "The Glen" eller "Charlton house", som er to av husene som er mye brukt av utvekslingsstudenter.

Sosialt miljø

Man blir raskt kjent med andre utvekslingsstudenter, det blir godt lagt til rette i velkomstuken for mye sosialt og man får god informasjon om de ulike organisasjonene og aktivitetene som UCT tilbyr studentene. Ellers er de lokale i Cape Town ekstremt sosiale, og man blir fort kjent i forbindelse med universitetet og fagene man tar.

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

10.07.2023 - 15.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Visumprosessen er ganske lang, og det er mye som skal gjøres. Start i god tid før avreise så slipper man problemer før avreise

Undervisningsformer

Det var ulike undervisningsformer. Vi hadde både forelesninger og seminarer.

Vurdering av emnetilbodet

Grunnet studiet jeg går var det begrenset emnetilbud da jeg måtte ha fag som samsvarte med fag som ble tatt ved UiB.

Fagleg utbyte og språk

Lærte mye nytt på UCT, og fra et helt annet perspektiv enn det norske/vestlige. Undervisningsspråket er på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er trygt, og det var veldig mange som bodde rundt omkring universitetsområde.

Bustad

Jeg bodde på studentbolig, og hadde egen leilighet i gated community- det ordnet jeg privat. Det var derimot noe «dyrere» enn å bo i kollektiv/ eller å få uct til å ordne bosted for deg (men det og må ordnes på forhånd)

Sosialt miljø

Godt sosialt miljø på universitetet! Det var også veldig mange andre internasjonale studenter fra andre land!

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

10.07.2023 - 15.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelser før utveksling til Sør-Afrika kan ta lang tid, og det er dermed lurt å starte prosessen så tidlig som mulig. Vi måtte blant annet skaffe en del dokumenter til visumsøknaden, og opplevde at visumsøknaden i seg selv også kunne ta ganske lang tid. Vi opplevde også at UCT kunne bruke lang tid på å svare på mails, og det er dermed lurt å kontakte de for diverse dokumenter i forbindelse med visumsøknad så fort som mulig. Vaksiner er også lurt å få sjekket opp i tidlig, da noen vaksiner må tas med lengre mellomrom mellom hverandre.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk hovedsakelig fysisk på skolen med foreleser som holdt presentasjoner ved bruk av PowerPoint og diskusjoner i klassen. Noen av fagene hadde obligatoriske forelesninger, i tillegg til at alle fagene vi hadde også hadde obligatoriske "tutorials" en gang i uken som kan minne om seminar som vi kjenner til fra UiB. Vi hadde også noe digital undervisning over teams dersom forelesere ikke hadde mulighet til å møte opp og under en taxi-streik som førte til uroligheter og mye trafikk som gjorde at vi måtte ha digital undervisning i en uke.

Underveis i semesteret hadde vi ulike innleveringer og quizer som måtte gjennomføres og ble en del av den overordnede karakteren i faget. Dermed er det ikke kun karakteren en får på en eventuell eksamen som bestemmer hvilken karakter som blir stående i faget.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg opplevde generelt at emnetilbudet var godt på UCT. Vi fikk tilgang til en håndbok som markerte hvilke fag som gikk hvilke semestre og fikk dermed en god oversikt over hvilke emner det var mulig å ta. I Cape Town er årstidene og semestrene motsatt av i Norge, og høstsemesteret her ble dermed andre semester det studieåret i Cape Town. Dermed var mange introduksjonsfag allerede begynt i januar og krevde at man hadde deltatt i det første semesteret for å delta i det andre. Det var også en del psykologifag generelt som kun gikk på vår-semesteret.

Jeg tok fagene Race, class, gender and sexuality (SOC2004S), Social theory (SOC2019S) og Ethics (PHI1010S) og syntes disse fagene var ganske greie. En må riktignok innstille seg på at det er en del obligatorisk undervisning og noen innleveringer eller quizer i løpet av uka som kreves for å få karakter i fagene.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet fra utveksling i Cape Town var godt. Gjennom fagene vi hadde har vi lært mye om forskjellene i Sør-Afrika og hvordan dette henger sammen med apartheid. Vi har også fått en mye bredere forståelse for hvordan faktorer som rase, kjønn, sosioøkonomisk klasse og seksualitet samspiller og skaper både privilegier og undertrykkelse. Språklig sett har mine engelskkunnskaper blitt mye bedre etter utvekslingsoppholdet da all undervisning og kommunikasjon foregår på engelsk. I begynnelsen kan det virke litt overveldende å ha undervisning og å skrive oppgaver på et annet språk, men man blir veldig fort vandt med dette.

Universitetsområdet og byen

Cape Town er en utrolig fin by med helt nydelig natur med strender, fjell og bra uteliv. UCT ligger i fjellveggen til Table Mountain og er virkelig en severdighet i seg selv. Til tross for at man hører mye om at byen er mye preget av kriminalitet, er ikke dette noe vi følte ofte på etter hvert som vi ble mer kjent med byen og fulgte forhåndsregler. Byen er som sagt preget av store økonomiske forskjeller, noe som kan skape uro. En er nødt til å følge med på hvor en går og ikke gå alene på kveldstid. Vi brukte mye uber for å komme oss steder og gikk oftest i grupper. Det er også veldig enkelt og ikke altfor dyrt å leie bil i Sør-Afrika. Da Sør-Afrika har problemer med strømforsyning er det også planlagte strømbrudd kalt "loadshedding" som man kan følge med på over en app. Det varierte veldig hvor ofte det var loadshedding fra dag til dag og fra hvilken tid på året det var, men generelt var strømmen av i 2 timer om gangen når den ble skrudd av og ikke mer enn opp til 3 ganger om dagen.

Generelt er byen helt nydelig og anbefales virkelig å besøke!

Bustad

Vi var tre norske som bodde sammen med en amerikansk og fem lokale fra Sør-Afrika i et privat utleid hus. Dermed var vi totalt ni stykker i huset, så det var alltid noen å komme hjem til. Huset lå i Rosebank og var veldig koselig og sosialt, og de lokale kunne også vise oss mye av Cape Town som man kanskje ikke ville sett om man kun var med utvekslingsstudenter. Rundt huset hadde vi også et strømgjerde med pigger som vi kunne åpne og lukke når vi skulle ut. Da vi leide privat var dette mye billigere enn å leie via skolen, og jeg var generelt fornøyd med dette og følte meg veldig trygg i området vi bodde i.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var utrolig bra i Cape Town! Både lokale som vi bodde med, andre utvekslingsstudenter og befolkningen generelt var utrolig imøtekommende og inkluderende. Vi hadde flere grupper på Whatsapp og snapchat med utvekslingsstudenter som ble brukt mye, og egne grupper for aktiviteter slik som løping og padel dersom man ville være med på slike aktiviteter. De lokale som vi bodde med ville også gjerne vise oss alt Cape Town har å by på, og var veldig lett å bli kjent med.

2022

BA i geografi - haust 2022

BA i geografi - haust 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Søknadsprosessen kan virke overveldende og komplisert, spesielt når det kommer til visumsøknaden. Vær tidlig ute i forberedelsene, og send gjerne ambassaden en mail med en gang for å få vite hvilke dokumenter du trenger for å søke visum. Det kan også være lurt å prøve å sette opp en liste med alt som må på plass til utvekslingshalvåret slik at man har litt kontroll.

Undervisningsformer

Undervisningen bestod av forelesinger og seminarer (tutorials). I alle mine fag hadde jeg tre forelesninger i uka på 45 minutter.

Vurdering av emnetilbodet

I mitt tilfelle var emnetilbudet veldig godt siden jeg kun hadde frie emner. Registreringen og valg av emnene kan likevel oppleves som kaotisk. Når man søker seg inn på universitetet må man også søke på emner, men det er stor sannsynlighet for at man ikke får alle emnene man har søkt på. Man har ikke lov til å søke på emner som har forelesinger til samme tid, og man må også passe på at emnene har nok studiepoeng. Av den grunn kan det være lurt å forberede seg og sette seg godt inn i hvilke emner man ønsker å ta slik at man er forberedt til å måtte endre på studieplanen ved semesterstart.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk et godt faglig utbytte, men det jeg lærte mest av var måten undervisningen foregikk, og det å måtte ha all undervisning på engelsk. I starten virket alt litt overveldende, men man lærer seg fort å lære og å tenke på engelsk.

Uansett om det er elleve offisielle språk i Sør-Afrika foregikk det meste av kommunikasjon på engelsk. Av den grunn var ikke språk et veldig stort problem.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er fantastisk med sin plassering oppe i fjellsiden. Den har et klassisk og gammeldags utseende, og kan oppleves slik man ofte ser universitetsområder på film. Noe av det beste med universitetet er å sitte å spise lunsj i trappen utenfor Sarah Baartman Hall.

Byen er også helt fantastisk men sine tusen meter høye fjell, og sine hvite strender. Det er veldig mye å finne på, og det er mye som skjer i byen. Det kan være alt fra fjellturer, surfing og paragliding, til ulike markeder, utflukter og vinsmaking på en av Cape Towns vingårder.

Når man først kommer til Cape Town kan det fort føles litt skremmende. Kriminaliteten i byen er høy, og man må tenke mye mer på egensikkerhet enn hva man er vant til. Vi tok for det meste uber når vi skulle forflytte oss, og var veldig påpasselig på å ha kontroll på verdisakane våre. Samtidig lærer man seg fort hvordan man skal bo og leve i Cape Town, og man finner fort ut at det er mindre skremmende enn det først kan fremstå.

Bustad

Det er mange muligheter for å finne seg bolig i Cape Town. Universitetet har blant annet egne studentboliger. For min del startet jeg med å leige en AirBnB, men flyttet etter bare to uker inn i et stort hus med 16 andre utvekslingsstudenter. Jeg bodde i et område som heter Mowbray, et område jeg virkelig anbefaler. Området er relativt trygt med trygg skoleveg, samt at man kan ta en gratis buss til universitetet.

Sosialt miljø

Det er veldig lett å være sosial som utvekslingsstudent i Cape Town. Det er veldig mange utvekslingsstudenter i byen. og man finner derfort fort venner som man finner på mye gøy og spennende sammen med. Man kan også melde seg inn i studentforeninger som for eksempel tennis, surfing eller fjellklatring.

BA i molekylærbiologi - haust 2022

BA i molekylærbiologi - haust 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del forbredelser som må gjøres i forkant til man kan reise til Sør Afrika, spesielt da papirarbeid og administrativt arbeid. Visum må fikses, fag på skolen må velges i tillegg til koordinering med UiB for forhånds godkjenning av fag. Fagene du velger i forkant til du reiser ned til Sør Afrika vil du uansett måtte bestemme på nytt da skolen begynner, og er mye mulig at du ikke kan ta likevel pga forskjellige grunner til UCT. Så ikke bruk for mye tid på forhåndsvelging av UCT fag før du drar ned. Det er også viktig at ikke alt fungerer like

Undervisningsformer

Jeg tok to tredjeårs fag i molekylærbiologi, som ikke var tilknyttet lab-fag. Undervisningsformene var fysiske, men også tatt opp, men grunnet loadshedding i Sør Afrika i 2022 var opptakene ofte ikke beleilige.
Mine to fag var delt opp i blokker av 4, hvor hver blokk hadde en spesialisert foreleser innenfor faget og da naturligvis sin egen vri på undervisningsformen.
For meg var undervisning hver dag, i 45min/fag. I tillegg til eksamen hadde vi tre prøver hver i begge fagene, disse fant også sted i undervisningstiden.

Vurdering av emnetilbodet

For meg var UCT og fagene de kunne by på hovedmotivasjonen til å dra ned til Sør Afrika. Fagene jeg hadde var utrolig spennende, lærte utrolig masse som ikke ville blitt tilbudt i Norge, og føler læringen var absolutt verdt det!

Fagleg utbyte og språk

Fagene var utrolig spennende, potensielt mer pensum enn i Bergen og på kortere tid. For meg var alt på engelsk, og dette er ikke veldig ulikt fra hvordan molekylær biologi er i Bergen.

Universitetsområdet og byen

University of Cape Town er kanskje et av de fineste Campusene! Utrolig stort og fint med masse plass og grønn natur. Selve universitetet er ikke gjerdet av, og pga av dette er sikkerhet noe man må tenke på. Sør Afrika, og spesielt Cape Town sliter mye med kriminalitet i form av tyveri osv. Men dette er noe UCT går grundig igjennom i orienterings-uken deres.

Bustad

Jeg bodde i privat bolig som ikke var tilknyttet skolen, dette fant jeg gjennom en venn som hadde allerede flyttet inn og nevnte det fremdeles var ledig plass. Huset het "The Charlton House" (kan finnes på Gumtree osv) som er en gammelt omgjort hotel der man bodde 17 stykk sammen. Samholdet i huset, å alltid kunne ha gjester, og fasilitetene med huset var et av de store høydepunktene mitt i oppholdet.

Sosialt miljø

Undervisnings-studentene som kommer til Sør Afrika er helt spesielle mennesker, de fleste er alltid opp for et eventyr og det er mye spennende mennesker. I tillegg er de lokale utrolig snille, givende mennesker som er lette å bli kjent med!

Haust 2022 - BA SAMPOL

Haust 2022 - BA SAMPOL

01.02.2022 - 30.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Begynn med å skaffe deg visum så tidlig som mulig å skaff deg det her i Norge, det er mye vanskeligere og langsommere å skulle få visum i Cape Town eller å få forlenget det. Pakk også med deg varme klær hvis du skal være der deler av vintersesongen (Mai-August), for selv om det sjeldent er kaldere enn 15 grader så regner det og blåser enn del, og husene er veldig dårlig isolert, så det kjennes ut som en norsk vinter innendørs!

Undervisningsformer

Jeg tok frie studiepoeng ved det humanistiske fakultet, og tok både fag på første-, andre- og tredje klasse nivå. Eneste forskjellen er stort sett mengden av innleveringer. Generelt sett så er det mye flere innleveringer der enn i Norge, og etter min erfaring så er det viktigere å bruke mer tid på innleveringene enn forelesningene og/eller pensumlesning. Det varierer også en god del fra institutt til institutt og mellom professorer av hva de forventer av studentene og også hvor forståelsesfulle de er for å tilrettelegge hvis noe skulle skje privat. Generelt så er de veldig streng på å skulle levere til tiden, og du må vise til en gyldig grunn hvis du ikke skal bli trekket i karakter.

Pensum er stortsett gratis og digitalt.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et ufattelig bredt emnetilbud da man kan velge så og si hva som helst ved det humanistiske fakultet (hvis det er der man hører til), og man kan finne noe til en hver smak. Emne katalogen ligger allerede ute, det er bare å gå inn på uct sin hjemmeside og se på handbooks for ditt fakultet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk veldig godt utbytte av fagene, men så er jeg også ekstra interessert i afrikansk og sør-afrikansk politikk og tok stortsett emner relatert til dette, noe jeg ikke kunne fått her hjemme. Jeg vet dermed ikke hvordan mer standard fag kan sammenlignes med de i Norge. Generelt så opplevde jeg professorene som engasjerte og spesialiserte i emnene de underviste. Seminarene fikk jeg ikke like mye ut av, men det var greit nok.

Språklig sett så er det veldig greit. All undervisning foregår på engelsk, den eneste utfordringen er at det kan være tykke og ukjente aksenter, men dette blir man fort vant til. Alle studentene snakker også engelsk, så selv om noen av de kanskje foretrekker å snakke sine morsmål og av og til blander noen ord inn når de snakker engelsk, så går dette veldig greit. Engelsk nivået på pensumet og undervisningen var heller ikke vanskeligere enn forventet, og har man noe erfaring med å lese akademiske artikler på engelsk så går dette veldig greit.

Universitetsområdet og byen

Cape Town er en stor by som kan tilby mer eller mindre alt. Både fjell og sjø er lett å komme til, og det er masse gøy uteliv også. Snakk med andre internasjonale elever og lokale studenter for tips om hva som er verdt å sjekke ut. Jeg anbefaler alle å dra på vinsmaking minst engang, da Western Province lager masse god vin og det er veldig billig å dra på smaking. Ellers så er Cape Town en av verdens beste steder for kitesurfing, spesielt i vår/sommer sesongen fra Oktober-Februar. Det er definitivt verdt å prøve!

Generelt så bør du ta Uber rundt omkring. Dette er trygt, men såklart bør du være mer obs dersom du tar en Uber alene hjem fra byen etter å ha drukket, enn om du tar en Uber fra universitetet til en kafè midt på dagen. Uber har en egen sikkerhetsfunksjon slik at du kan dele posisjonen din med andre, og de får også info om sjåføren din og bilnummeret.

Bustad

Jeg bodde privat både våren 2022 og høsten 2022. Første boligen min fant jeg gjennom airbnb, mens andre ganger flyttet jeg inn med venner i et hus vi fant på Digsconnect. Digsconnect er en veldig grei side for å finne både hybler og kollektiv. Jeg vil anbefale å bo i områdene i nærheten av UCT sin campus, altså i en av disse nabolagene: Observatory, Mowbray, Rosebank og Rondebosch. Alle disse stedene er trygge og har kort vei til universitetet og Jammie-holdeplasser, som er minibuss som kjører til universitet. Du bør sørge for at boligen din har mur med enten piggtrå, spisst gjerde eller strømgjerde. Det bør også være gitter foran vinduet, og gjerne en port, en gitterport og en inngangsdør.

Sosialt miljø

Miljøet på UCT er veldig bra, men det er et stort universitet og du kommer også til å oppleve at noen har gjenger allerede og ikke er interessert i å snakke. Men de har en orientation week, altså en sosial uke alla fadderuka bare uten drikking og kveldsaktiviteter, på starten av semesteret for internasjonale elever så du blir fort kjent med internasjonale. Mitt beste tips for å bli kjent med lokale er å snakke med folk etter seminarer og invitere de på kaffe eller lunsj, og så klart å bli med i studentorganisasjoner.

Det finnes uendelig mange studentorganisasjoner, noen har så mange medlemmer at det er umulig å bli kjent med alle. Mountain and ski club er perfekt hvis du vil få gått litt fjellturer. Ellers så kan jeg også anbefale å spille rugby! Dette er dessverre bare mulig hvis du er jente, da herrelaget er veldig elite og de har gjerne spilt siden de var yngre. Jeg anbefaler uansett å dra på kampene når universitetet spiller, da rugby er en av de mest populære sportene å se på og å spille i Sør-Afrika.

2019

Bachelor i samanliknande politikk - Haust 2019

Bachelor i samanliknande politikk - Haust 2019

15.07.2019 - 01.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Forbered deg på at det blir hektisk å søke visum. Mange som har kjipe opplevelser, men til slutt ordner det seg som regel uansett. Gjelder bare være tidlig ute og godt forberedt.

Undervisningsformer

Ulikt fra UiB. Forelesninger varer i kun 45 minutter, på lik linje som seminarene.

Vurdering av emnetilbodet

Solid. UCT er en god skole, men mye av utdannelsen skjer også utenfor campus. En helt annen hverdag enn hjemme i Norge. Anbefaler alle å oppleve det. Selve UCT har sine problemer og irritasjonsmomenter, men byen og opplevelsen gjør opp for det.

Fagleg utbyte og språk

Prater engelsk konstant, så det er umulig å ikke bli bedre på språk. Mange forskjellige dialekter, naturligvis, men man forstår de fleste.

Universitetsområdet og byen

Byen er helt rå. Cape Town er noe for seg selv. Den perfekte blandingen av byliv og natur. UCT campus er nydelig da den ligger på fjellveggen til Table Mountain, med fin utsikt over byen.

Bustad

Enkelt å skaffe bolig. Anbefaler Mowbray eller Observatory, der de fleste studentene bor i hvert fall.

Sosialt miljø

Sør-Afrikanere er utrolig hyggelige og imøtekommende. Lett å bli kjent, men det vanligste (som på alle andre steder) er at man etablerer seg blant de andre utvekslingsstudentene.

HØST 2019 - BAPS-AOP

HØST 2019 - BAPS-AOP

01.07.2019 - 30.11.2019

Førebuingar/praktiske tips

Før Cape Town er det viktig at man setter seg godt inn i prosessen med visum siden det fort kan ta lang tid. Det hjalp meg også veldig å snakke med elver som hadde vært der tidligere for å få en forståelse av forhåndsregler man må ta rundt sikkerhet.

Undervisningsformer

Undervisning fikk hovedsaklig i forelesninger, men enkelte fag hadde også seminarer/tutorials i mindre grupper hvor det er enklere å stille spørsmål og som bidrar til et stort læringsutbytte. Det var mange forelesninger og de var flinke, samt at det er en fordel mange forelesninger blir filmet og man kan se gjennom på nytt. Det var også flere prøver, innleveringer og quizer enn det jeg er vant med fra UiB, så jeg måtte endre studiestilen min, men prøver og tutorials gjorde da at jeg var bedre foreberedt mot eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Når det kommer til fag var det mange emner man kunne velge mellom, og siden jeg hadde frie studiepoeng var valget ekstremt stort og mange spennende muligheter. Det var derimot slik at jeg ikke fikk alle fagene jeg opprinnelig søkte om, så det kan være greit å ha flere alternativer.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte har vært stort, men også krevende ved at var en annen undervisningstype enn tidligere. Det er annerledes å skulle studere alt på engelsk og kommunisere på det i en profesjonell måte, men dette var også noe man tilpasset seg fort.

Universitetsområdet og byen

Campus på UCT er helt fantastisk og man kan glede seg til å gå på skolen for å se majestetiske bygg og flott natur rundt. Byen i seg selv også byr på alt man måtte ønske, og det er fullt av liv, god mat, arrangementer og konserter, så det er alltid noe man kan gjøre og mennesker man kan møte.

Bustad

Vi valgte å leie en privat leilighet, og ikke gjennom skolen sitt system, noe som gjorde at vi fikk billigere bolig, men det krevde også litt mer oppfølging av oss personlig og research. Det viktigste er at boligen føles trygg og at det er et sted man kan slappe av.

Sosialt miljø

Sosiale miljøet er veldig stort og jeg ble kjent med mange internasjonale studenter, og noen lokale. Det er også mange organisasjoner og idrettslag man kan bli med på som gjør at man utvider nettverket sitt.

Bachelor i samanliknande politikk - Haust 2019

Bachelor i samanliknande politikk - Haust 2019

01.07.2019 - 30.11.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del papirarbeid som må til når man søker seg til Sør-Afrika. Visumsøknaden kan virke overveldende og til tider kan den være veldig frustrerende. Dette er nok noe du som leser allerede har hørt, og var noe jeg også fikk høre mye før jeg søkte. Jeg kan fortelle deg at alt du hører stemmer, men som regel får alle visum i tide til avreise. I mitt tilfelle fikk jeg passet og visumet mitt sendt tilbake til meg 3 dager før avreise. Dette skyldes dårlig kommunikasjon mellom ambassaden, posten og meg. Selv om ambassaden sier du ikke skal ringe dem uansett hva, så må du ikke være redd for å ta kontakt dersom du begynner å føle tidspresset. Ambassaden sier de skal sende deg en e-mail når visumet er godkjent og sendt med posten. Dette gjør de ikke! Vanlig behandlingstid er 2-3 uker, og om søknaden din ikke har mangler vil de sende visumet tilbake innen 3 uker. Om du ikke får det i posten, så ta raskt kontakt med ambassaden og posten. Uansett begynn med søknadsprosessen så fort som mulig!

Søknaden til University of Cape Town (UCT) går mye glattere. Følg de stegene undervisningskoordinator sender deg og du vil ha null problemer med denne søknaden. Du trenger forresten godkjent opptak ved UCT før du kan søke visum.

Undervisningsformer

Undervisningen ved UCT er ganske annerledes enn vi er vant med i Norge. Det er forelesninger, men disse varer som regel bare i 45 minutter. Noe som er veldig forfriskende! Istedenfor to dager med 2 timer forelesninger i et fag, har du gjerne 4 dager med 45 minutter forelesninger i det samme faget. Hverdagen legges litt opp som på en norsk grunnskole med 45 minutters timer og 15 minutter pause der man går til neste time i et annet fag. I tillegg kommer seminarer som også er på 45 minutter. Disse kunne gjerne vart litt lenger ettersom diskusjonene pleier å bruke litt tid før de virkelig tar fyr. For det kan gå hett for seg på UCT! Skolen fylles til randen av utrolig engasjerte studenter og undervisere. Sør-Afrikas rike og vanskelige historie er fremdeles et meget aktuelt debattemne. I alle fag nevnes apartheid, om det så er ingeniør, juss eller politikk du studerer.

Vurdering av emnetilbodet

UCT er rangert som den beste skolen i Afrika. Det er også en veldig god skole, men det skal sies at de jager poeng for å stige på rankingen. De tilbyr et veldig vidt spekter av ulike emner. Både i form av studieretninger, men også enkeltemner innenfor de ulike grenene. Foreleserne er ofte veldig engasjert i emnet og dette smitter over på studentene. Personlig endte jeg opp med fagene POL3045S Global Governance, POL2043S South African Politics og HST2039S Africa since 1800. Veldig fornøyd med fagene, og jeg anbefaler alle studenter ved SV og HF fakultetet å ta South African Politics. Det er et fag som gir en filosofisk og ideologisk tilnærming og innblikk i Sør-Afrikas historie og dagens politiske situasjon. Hvorfor er Nelson Mandela så kontroversiell? Er apartheid egentlig over? Hvor går veien videre?

Fagleg utbyte og språk

All undervisningen foregår på engelsk. Det språklige utbyttet er meget bra ettersom man stadig blir utfordret til å ta ordet både i forelesninger og i seminarer. Sør-Afrika har 11 offisielle språk, men som internasjonal student møter du bare engelsk i offisielle settinger så lenge du ikke oppsøker de andre språkene. Noe som er fullt mulig om du ønsker det.

Universitetsområdet og byen

Cape Town er en av de vakreste byene i hele verden! Du har fjell og havet lett tilgjengelig. Byen er omringet av hvite strender og mange forskjellige steder å surfe. I tillegg kommer vingårder og et ungt og urbant sentrum. I Cape Town kan du gjøre noe nytt hver dag!

Det er derimot to sider ved the Mother City. Den mørke siden er at det er veldig mye kriminalitet. Selv hadde jeg ingen episoder der jeg ble utsatt for noe, men flere internasjonale studenter deriblant studenter fra UiB opplevde innbrudd og raning på åpen gate. Bor man i Cape Town hører man mange av disse historiene om folk som har hatt ubehagelige episoder, men likevel går man ikke rundt og er redd. Man lever ikke i frykt, men i bevissthet. De to første ukene våget vi oss nesten ikke utenfor huset, men etterhvert som man blir mer vant til byen og lærer seg rutiner og hvilke områder man skal unngå forsvinner usikkerheten lenger og lenger bak i underbevisstheten. Dette er noe man får innføring i av skolen allerede på første dag, og det er ikke en hindring for å nyte oppholdet i Cape Town til det fulle. Ikke verg deg mot å søke Cape Town pga høy kriminalitet!

Bustad

Jeg fant bolig gjennom EduBed og anbefaler dette på det sterkeste. Man kan havne i hus med både internasjonale studenter og lokale. Selv bodde jeg i 4 Selby Road i Mowbray sammen med 10 andre. Veldig fornøyd! Alle husene som leies gjennom EduBed er verifisert av UCT og er dermed den tryggeste måten å finne bolig på, selv om det kan være litt dyrere. Disse husene har også god sikkerhetsstandard.

Anbefalte områder er Rondebosch, Observatory, Mowbray og Rosebank. Veldig nært campus med mange studentboliger og innenfor skolens shuttlebuss service. Observatory har også mange studentbarer og restauranter.

Sosialt miljø

UCT og Cape Town generelt er veldig internasjonal. Det er et stort miljø av internasjonale studenter der det er to grupper som skiller seg ut, nemlig amerikanere og nordmenn. I mitt semester var vi nærmere 30 nordmenn ved UCT, noe som kan være kjekt men også en liten heads-up om du ikke ønsker å se andre fra fedrelandet når du reiser på utveksling.

Master i rettsvitskap - Haust 2019

Master i rettsvitskap - Haust 2019

01.07.2019 - 30.11.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å kome tidleg i gang med førebuingane. Det er mange detaljar som skal på plass, så gå i gang for å unngå stress. Kontakt den sørafrikanske ambassaden i Oslo og få ei liste over alt du treng å ha. Du skal mellom anna få stadfesting frå lækjar om at du er skikka til å reise, og røntgen av lungene. Vidare er det eit omfattande skjema som skulle fyllast ut og både stadfestingar og betalingar på ymist. Dette kan sjølvsagd verte brigda, så høyr med ambassaden. Det sørafrikanske trygdelaget som kunne fungere var Momentum, og det tok ikkje lang tid å ordne. Mange ting gjeng snøggare enn tenkt, men du veit aldri, så ha litt tid. Administrasjon i Afrika kan generelt verke kaotisk og ustrukturert, men det er verd å stå i det, for utvekslinga er fantastisk. På universitetet vil ein òg sjå at det faglege fungerer svært godt, men at administrasjonen er mindre effektiv og diverre meir til hinder enn til hjelp. Dette gjeld både struktur og at ting kan gå svært langsamt. Med ein gong ein får snakke med folk som kan take avgjersler kan det gå mykje lettare.

Undervisningsformer

Undervisingsforma er i små klassar, med om lag tre timar ein gong i veka. Dette gjer at du kan verte kjend med medstudentar. Somme fag har mange utvekslingselevar medan andre har svært få. Det er sett eit tal på kor mange undervisningstimar ein skal møte fram i for å kunne kome opp til eksamen, så litt som å vere attende på gymnaset. Professorane gjer det på ulik måte, somme har det som diskusjon og andre har klassisk førelesing. Tidleg får ein kjensla av at professorane nok kan styre meir som dei vil enn det vi kjenner frå heime. Dette gjer at mykje vert avhengig av kva for ein professor som har faget. Utfordringa som utvekslingsstudent er at vi veit mindre om professorane og får ikkje tak i denne informasjonen før faga er valde. Eg har generelt vore svært nøgd med undervisingsformene, og har hatt både innleveringar og presentasjonar.

Vurdering av emnetilbodet

For å finne ut kva fag du kan ta lyt du bla i ei svært uoversikteleg bok, eller ei digital utgåve av denne. Det er utruleg frustrerande arbeid, særleg av di denne er så vanskeleg å finne fram i. Det viktigaste er å skape seg eit visst oversyn over kva du kan tenkje deg å studere, og så avgjere endeleg når du er framme. Då får du eit ark med godt oversyn over kva fag du kan take, og kor tid dei er. Ver merksam på at vurderingsformene er ulike, og at ein av og til lyt velje på grunn av dette. Eg skreiv masteroppgåva under opphaldet og har difor vald fag der det ikkje var skuleeksamen, men store innleveringar i staden. I og med at det berre var to fag med innlevering i staden for eksamen, laut eg take eitt fag med både innlevering og heimeeksamen. Mitt inntrykk har vore at ein er heilt avhengig av fleksible professorar for å kunne skrive masteroppgåve som har ein raud trå gjennom arbeidet, og som held seg innanfor fornuftige ordgrenser.

Dei andre studentane tek to LLM-kurs, medan vi lyt take tre. Eg opplevde dette som svært mykje og at arbeidslasta til tider verka heilt uoverkomeleg. Noko av dette er skulda at vi som internasjonale elevar treng mykje lenger tid enn dei andre i å kome inn i nye system og rutinar, og at det difor kan verte mykje. Dette arbeidspresset gjer òg at det vert mindre tid til anna, og å kunne lære i andre forum. særleg når tekstane skal nyttast som masteroppgåve kunne det vore betre med to store enn tre litt mindre. Eg er generelt nøgd med faga, og eg kan særleg tilråde å velje "Punishment and Human Rights" og "International Law of the Child". Her ver det svært fleksible og dyktige førelesarar, så det gjer heile faget mykje lettare. Faga vil kunne variere ein del i omfang, men generelt har eg fått høyre at PBL-fag (offentleg rett) gjerne kan verke meir krevjande. Eg tok berre PBL-fag, men desse var lettare for meg å skrive oppgåve i.

Fagleg utbyte og språk

Det har gjeve meg eit stort fagleg utbyte og eg har framfor alt lært ting eg nok aldri hadde lært heime i Noreg. I og med at eg skreiv masteroppgåve av tekstane, er det viktig å kome tidleg i gang, og det gjorde eg for å kunne velje tema. Professorane er generelt svært dyktige, så det faglege nivået er svært høgt. Lesemengden kan diverre ofte verte overveldande og svært krevjande.

Hovudspråket ved universitetet er engelsk, og alle du møter vil kunne klare seg svært godt på engelsk. Dei lokale studentane har ikkje alltid engelsk som morsmål, men dei har nytta engelsk som hovudspråk på skulen gjennom heile, eller i alle fall svært store delar av utdanninga. Eg opplevde det som svært krevjande å nytte juridisk engelsk, og det er eit reelt handikap i mange situasjonar. Høvet til å uttrykkje seg så godt som ein er vand med vert borte. På den andre sida kan ein rekne med progresjon og det er ein fin måte å verte betre i engelsk på.

Generelt, både på universitetet og i byen generelt vil ein finne gode kunnskapar i afrikaans. For meg har det ikkje vore turvande å nytte engelsk i administrasjon, og dei aller fleste professorane skjønar godt afrikaans. I timen er det forventa at ein snakkar engelsk, men eg har kommunisert både på afrikaans og engelsk med professorane utanfor timen. For dei som ikkje kan afrikaans på førehand er det tilbod om kurs, der typisk internasjonale elevar tek del. Dei fleste lærer lite afrikaans, og klarer seg heilt fint med engelsk. Sjølv har eg hatt eit enormt utbyte av å kunne språket, og trur eg hadde fått eit heilt anna opphald om ikkje eg kunne det.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er svært stort, og det er mange flotte bygg. Jussen er plassert på Middelkampus (Middle Campus), og har all undervising her. Biblioteket er berre for jusstudentar, og det er fint å sitje der. Bygget er noko eldre enn det ein kunne vente å finne i Norden, men heilt i orden.

Byen er heilt fantastisk og områda kring Cape Town er heilt eineståande. Her er det vakker natur, trivelege folk, varierte kulturar og mange språk. Dette i seg sjølv gjer opphaldet heilt fantastisk og lærerikt. Tryggleik er verkeleg noko å take alvorleg. Lytt til det dei lokale seier, og gå helst ikkje ut etter at det er mørkt, og i alle fall ikkje åleine. Murar, elektriske gjerder og piggtråd er til god nytte, men framleis er ein ikkje heilt trygg. Sjølv vart eg utsett for innbrot etter ein månad, og vakna om natta av at nokon prøvde å bryte opp soveromsglaset. Til skilnad frå heime er det mange grunnleggjande strukturar i samfunnet som ikkje fungerer. Difor er det svært viktig å ha tilgang til private aktørar som kan utføre dei oppgåvene det offentlege ikkje maktar. Dette gjeld òg trykkleik. Politiet er diverre ikkje godt nok, og det er difor viktig å lagre telefonnummeret til det private vaktselskapet. Fleire eg kjenner har vorte utsett for tjuveri, der særleg mobiltelefonar er utsette. Det er svært viktig å vere på vakt og passe på kvarandre.

Trass i denne tryggleiksproblematikken vil eg framleis oppmode om å reise til Cape Town på utveksling, for her er så mange positive sider med opphaldet.

Bustad

Når det gjeld bustad er det viktig å merke seg at vi ikkje kan vente å få nordisk standard. Standarden ligg etter det vi kjenner, men det har sin sjarm. Universitetet har ei side (Edubed) der internasjonale studentar kan ordne bustad gjennom. Dette nytta eg meg av for å unngå alt stresset som elles kunne ha vorte. Det er relativt dyrt, men dette er eit lett og greitt system. Eg kjenner fleire som har ordna bustad utanfor dette systemet, og prisen er gjerne noko lægre. Huis huis er ei side på Facebook med bustad i Cape Town. På grunn av så og seie ikkje-eksisternande kollektivtrafikk er det fornuftig å bu i nærleiken av universitetet. Sjølv har eg budd ved Rondebosch Common (ein stor park), og har likt meg i dette området. Rondebosch og Rosebank er nok dei mest vanlege områda å bu i, men Mowbrai er heller ikkje så gale.

Medan det er sumar heime er det vinter i Cape Town. Denne kan vere regnfull og kald. Eg har aldri frose så mykje som her nede. Dei fleste hus er utan oppvarming eller med eit svært dårleg varmesystem. I tillegg har dei heller ikkje klimaanlegg når det vert for varmt. Juli til og med november har ikkje vore for varmt, men det har vore svært kalt i periodar. Ullundertøy og gjerne ein strikkagensar kan kome svært godt med. Det høyrest sjukt ut å pakke med ullunderklede til Afrika, men berre gjer det. Eg har angra svært ofte på at eg ikkje hadde med varmare klede. Sola brenn skikkeleg, så ver varsam.

Sosialt miljø

Eg kjende ingen då eg reiste ned, men no har eg skaffa meg eit stort nettverk. Folk er generelt opne og imøtekomande. Det har vore ei svært stor gruppe av norske studentar her, særleg austlendingar, og somme heng sjølvsagd saman som erteris. Av og til er det utruleg kjekt å ha nokre nordmenn å snakke med, så eg liker denne balansen. Mange internasjonale studentar har ein tendens til å hamne i ei gruppe med berre internasjonale studentar, som sjølvsagd er naturleg av di dei er i same situasjon. Sjølv meiner eg at eg klarte å finne ein flott kombinasjon av norsk, internasjonalt og lokalt. Det er nokre organisasjonar ved universitetet, sosiale grupper å vere med i. Eg hadde litt uflaks, for dei tre gruppene eg skulle vere med i hadde svært lite aktivitetar og den eine vart det heller ikkje noko av. Dette var litt synd, men skulearbeidet i seg sjølv har teke så mykje tid at det eigentleg gjekk fint. Eg har møtte mange flotte folk, som har vore heilt avgjerande for utvekslinga. Orienteringsveka liknar ikkje så mykje på ei fadderveke heime, og det er svært lite fokus på det sosiale. Her er det altså viktig at ein sjølv tek ansvar og initiativ.

Heilt til slutt vil eg berre få oppmode om å reise på utveksling til Cape Town, vere med på ANSA-arrangement, møte flotte folk, lære ting du aldri hadde lært på annan måte eller på ein annan stad og take inn over seg det mangfaldet som er her, og faktisk hauste av dei føremonane dette gjev oss. Enjoy Sout Africa! Geniet Suid-Afrika!

Bachelor i sosialantropologi - Haust 2019

Bachelor i sosialantropologi - Haust 2019

01.07.2019 - 30.11.2019

Førebuingar/praktiske tips

Førebuing til utveksling i Cape Town, Sør Afrika er ein lang prosess. Det er forventa at ein søkjer om visum 8 veker før avreise, i tillegg til at søknaden er svært krevjande. I mitt tilfelle var eg nøydd å reise til Oslo og tilbake på same dag midt i eksamensperioden. Anbefala å få gjort mest mogleg i god tid.

Praktiske tips under opphaldet i Cape Town er fyrst og framst å ta sikkerheit på alvor.

Undervisningsformer

Vi hadde korte forelesningar som var fire gongar i veka per fag. Eg hadde ei undervisningsform som hadde vurderingar undervegs og difor ikkje eksamen. Det gjorde det veldig greit å kunne halde følgje gjennom semesteret fordi vi fekk tilbakemeldingar undervegs. I tillegg var det ikkje den stressande eksamensperioda som hadde blitt med eksamen i alle fag.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbodet var veldig givande sidan eg hadde moglegheit til å reise dit eg ønskte og bli så fornøgd med opphaldet som eg er.

Fagleg utbyte og språk

Fagleg utbyte opplevde eg var svært bra, eg fekk innsikt i fagleg kunnskap frå eit anna perspektiv enn det eg har hatt før som var svært positivt. Professorane var engasjerte og faga var interessante. Eg fekk lært mykje på den tida eg var der både fagleg og språkleg.

Universitetsområdet og byen

Universitetet i Cape Town er stort og veldig fint, samtidig som det er innanfor eitt samla område og svært oversiktleg. Byen er nydeleg med natur, kystlinje og energisk byliv med masse spennande som skjer heile tida.

Bustad

Eg budde svært nærme universitetet som var løynsamt og trygt. Det går gratis shuttlebus til skulen og det var veldig greit å bu nærme ein haldeplass. Stort sett alt er i 15min avstand, så det er praktisk å bu med universitetet og ikkje i sentrum. I tillegg er der mange stadar i nærleiken til universitetet som er meir spennande og unike enn i sentrum.

Sosialt miljø

"Orientation week" gjorde det veldig enkelt å bli kjent med folk frå universitetet. I tillegg tilbyr UCT eit mangfald av aktivitetar til å gjere på fritida som eg anbefalar på det største å ta del i for å bli kjent med andre studentar.

HØST 2019 - PRPSYK

HØST 2019 - PRPSYK

01.07.2019 - 30.11.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det var en god del forberedelser for å dra på dette utvekslingsoppholdet. Det er lurt å starte tidlig med visumprosessen, da man må skaffe en rekke dokumenter, og må levere søknaden selv fysisk i Oslo. Det er viktig å sette seg inn i fagene og søke om å få disse forhåndsgodkjent. Husk likevel at ting kan skje når man først kommer til University of Cape Town, for eksempel at et fag ikke blir godkjent i deres ende, og da er det viktig å være i god kontakt med universitetet hjemme.

Undervisningsformer

Undervisningsformene besto av forelesninger og seminarer. Opplegget var mer interaktivt enn jeg er vant til hjemmefra, spesielt seminarene der man er i mindre grupper og diskuterer. Arbeidskravene var annerledes, der det var innleveringer hver uke i tillegg til større innleveringer jevnlig. Disse telte 50% av karakteren i faget, og eksamen sto for de resterende 50%. Alt i alt vil jeg si at arbeidsmengden var omtrent den samme, men man var mer avhengig av å fordele arbeidet jevnt utover semesteret ved University of Cape Town.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok fagene
PSY3011S Clinical psychology
SOC2004S Race, class and gender
SOC2019S Social Theory

Jeg var veldig fornøyd med fagene mine, og synes de ga meg mange nye perspektiver. De oppfordret spesielt til kritisk tenkning, noe jeg likte godt. Det å reflektere over bakgrunnen for hvilken kunnskap vi bruker og hvordan den har en tendens til å være eurosentrisk var også svært interessant og viktig å lære om i et land som har blitt så undertrykket av europeiske kolonimakter. Faget Clinical Psychology bød på nye kritiske perspektiver på profesjonen som jeg lærte masse av, og vil ta med meg hjem til Universitetet i Bergen.

Fagleg utbyte og språk

Jeg mener jeg fikk stort faglig utbytte av fagene jeg tok ved University of Cape Town. Det gikk fint å ha fagene på engelsk, og jeg merket hvordan mestret språket stadig bedre utover semesteret.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er helt nydelig, med gamle, majestetiske bygg som er omringet av Table Mountain National Park. Universitetet består av tre campuser, der det er vanligst å oppholde seg på upper campus og middle campus som ligger ved hverandre. Det går busser fra de vanlige stedene der studenter bor og til og fra campus hele tiden. Universitetet ligger 15-20 min unna sentrum med Uber. Cape Town er en by som har utrolig mye å by på. Med stadige eventer, fantastiske naturopplevelser, musikk, mat, og åpne mennesker er det alltid noe å finne på. Det er mye kriminalitet, men det er avhengig av hvor man befinner seg. Derfor er det viktig å ta forhåndsregler med å sette seg inn i de ulike områdene og være opptatt av sikkerhet.

Bustad

Jeg bodde rett ved siden av Universitetet, i området Rondebosch. Jeg likte dette området veldig godt, og det opplevdes ganske trygt. Jeg fant et hus privat via noen jeg kjente fra Norge som også hadde vært i Sør-Afrika. Jeg bodde med fire andre som er fra Cape Town, noe som var en kjempefordel og som anbefales på det sterkeste for å få mest mulig ut av utvekslingsoppholdet. De fleste andre internasjonale bodde gjennom Edubed, og det virket som at de fleste var fornøyde med det. I tillegg til Rondebosch bodde de fleste andre i Rosebank, Mowbray og Observatory. Noen bodde også i sentrum.

Sosialt miljø

For studenter som reiser på høstsemesteret starter man midt i skoleåret til Sør-Afrika. Det gjør at det ikke er like mye sosialt i oppstarten som jeg vil anta det er ved vårsemesteret. Vi fikk en orienteringsuke med mest praktisk informasjon. Ellers var det de internasjonale studentene som selv tok initiativ til å finne på ting, der vi laget en Whatsapp-chat med alle de internasjonale som var på utveksling det gjeldende semesteret. De fleste hadde stort sett et internasjonalt sosialt miljø, som var veldig bra da vi var der. Jeg hadde i tillegg et sosialt miljø av folk fra Cape Town som ga meg veldig mye. Gjennom universitetet får man mulighet til å melde seg inn i tre studentorganisasjoner gratis, som også er en god arena å treffe folk på. Jeg var med i Mountain and ski club, Yatch club og damefotballaget til universitetet.

HØST 2019 - BAPS-PSYK

HØST 2019 - BAPS-PSYK

01.07.2019 - 30.11.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å byrje søknadsprosessen tidlig. Det er mange dokumenter ein må få tak i som blant anna legeattest, helseforsikring og bevis på at ein har tatt røntgen på lungene. Ein er òg nødt til å reise til Oslo for å søkje visum.

Eit anna tips er å spare opp litt penger før du drar til Cape Town. Ein kan nok klare seg med lånekassen men om du vil reise litt så er det bra å ha litt ekstra. Iallefall om du reiser på haustsemesteret er du ferdig allereie i november som gir mykje tid til å reise. Sjølv reiste eg litt i Sør-Afrika, men var òg i Namibia, Zambia, Malawi, Tanzania, Kenya og på Zanzibar! Moglegheiten til å reise rundt i Afrika er definitivt eit kjempestort pluss med å være på utveksling i Sør-Afrika.

Undervisningsformer

Undervisning i mine fag bestod av forelesingar 3-4 gongar i veka, samt seminar. I eit av faga hadde eg seminar kvar veke, medan i dei to andre hadde eg berre eit par seminar fordelt utover semesteret. Forelesingar kunne eg sjølv velje om eg ville gå i, men seminar var obligatorisk. Eg var generelt fornøyd med undervisninga og eg hadde veldig dyktige forelesarar. Den største forskjellen på Uib og UCT var mengden innleveringar. Eg hadde mange innleveringar i alle fag og hadde generelt meir skulearbeid enn her i Bergen. Det som er positivt med dette var at eksamensperioden vert mindre arbeid fordi ein må jobbe jevnt med faget heile semesteret. I mine fag talt desse innleveringene til saman 50% mot sluttkarakteren i eit fag, medan eksamen talt 50%.

Vurdering av emnetilbodet

Eg hadde valfrie studiepoeng og kunne derfor velje fritt kva eg ville ha. Det er eit stort emnetilbud på UCT så det er mykje å velje i. Eg tok Clinical Psychology II, Abnormal Psychology and Cognitive Neuroscience og Individual and Society. Eg var i grunn fornøyd med alle faga mine. Clinical Psychology II vil eg spesielt anbefale. Det som var ekstra lærerikt med faga mine var at det meste har eg aldri og kjem ikkje til å lære i Noreg. Spesielt då det var mykje fokus var på urettferdigreiter i samfunnet rundt til dømes kjønn, likestilling og rasisme i mykje større grad enn vi har i Noreg. Å lære ting frå eit så annleis perspektiv var veldig interessant.

Fagleg utbyte og språk

Eg fekk stort fagleg utbytte. Det var spesielt interessant å lære ein del ting i Sør-Afrikansk kontekst, samt i større Afrikansk kontekst. Dette er noko som eg ikkje lærer her heime. Eg fekk mykje meir kunnskap om ulikheter og urettferdigheter blant folk, til og med i fag der dette ikkje var hovudfokus.
Å ha undervisning og innleveringer/eksamen på engelsk gjekk veldig fint.

Universitetsområdet og byen

Cape Town er uten tvil ein fantastisk fin by! Byen er veldig fin med mykje flott natur rundt. Det er mange strender, men byen er òg omringa av flotte fjell der ein kan gå mange fine fjellturar. Det er òg veldig mykje å gjere på i Cape Town. Det er som sagt strender og fjell, men òg mange arrangement, markeder, vingårder, festivaler, restauranter, bra uteliv osv. Det var alltid mykje som skjedde. Universistetsområdet var òg veldig fint. Det er uten tvil det finaste campusområdet eg har vert på med gamle bygningar og fjellet Devil's peak i bakgrunnen. Når du står på campus ser du utover heile byen. Å være på campus føltes òg veldig trygt.

Det er ein del kriminalitet i Cape Town så ein må tenkje på å ta litt forhåndsregler. Vær bevisst på kva slags område ein er i då kriminaliteten avhenger kor i byen ein er. Ikkje gå aleine i mørket, men bestill heller ein uber.

Bustad

Sjølv tok eg kontakt med nokon utleigarar som eg hadde høyrd om frå andre. Eg leide gjennom dei privat, men dei leide óg ut gjennom edubed. Dei andre internasjonale i huset mitt leide gjennom edubed. Edubed arbeider med universitetet og er der ein kan søkje om bolig gjennom universitetet. Det er veldig greit å komme til eit hus der alt allereie er klart når ein kjem. Edubed, eller boligane som edubed leiger er noko dyrare enn å finne privat bolig. Det er likevel mykje billigare enn bolig i Noreg. Eg budde med ei anna norsk som eg ikkje kjente frå før, 3 amerikanske og ei som var fra Sør-Afrika. Vi blei ein veldig god gjeng og fleire av dei blei mine beste venner frå utveksling.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var kjempeflott! Første veka hadde vi "orientation week" der det var eit opplegg for oss internasjonale studentar. Den veka blei eg kjent med veldig mange, og fleire av dei blei gode venner av meg. Utvekslingsstudenter er generelt veldig interessert i å bli kjent med nye og oppleve nye ting. Folk var veldig opne og eg fekk gode og nære venner kjapt. Det var alltid noko som skjedde og konstant invitasjonar til å bli med på ting. Eg reiste aleine på utveksling, men det var absolutt ikkje noko problem. Eg har fått mange nye gode venner frå heile verda.

Å bli kjent med lokale er relativt lett då dei er veldig hyggelige og imøtekommende. Kor godt ein blir kjent med lokale på UCT er i stor grad opp til seg sjølv. Ta kontakt med folk i forelesingar og seminar, eller bli med i ein eller fleire "clubs" eller "societies". Det er mykje du kan være med i som for eksempel ulik sport , men òg mykje anna som til dømes "wine society" eller society der ein arbeider frivillig. Sølv prøvde eg ut rugby, var på volleyballlaget ei stund og var med i Mountain and Ski club som arrangerer ulike fjellturar osv.

VÅR 2019 - PRPSYK

VÅR 2019 - PRPSYK

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Visumsøknad: send mail til Den Sør-Afrikanske Ambassaden om at du vil søke visum, så får du svar med en sjekkliste for hvilke dokumenter du må vise og hvilke åpningstider de har, fordi man må levere inn søknad på ambassaden i Oslo. Visumsøknaden er en til tider vanskelig prosess fordi du er bl. a. avhengig av å ha opptaksbrevet fra UCT før du kan få visse dokument, og alle dokumenter fra UCT tar sin tid... Jeg lagde en oversikt over når jeg kunne gjøre hva, fordi det er lurt å gjøre ting så tidlig som mulig og syns egentlig det gikk ganske greit. Det er absolutt verdt det! 8 uker før avreise er det meste på plass og da er det bare å glede seg.

Undervisningsformer

Det er ganske høye arbeidskrav ved UCT hvis du tar undergrad fag (1.-3.-årsfag), det er færre krav på postgrad fag (4-5 årsfag). Vi hadde mange innleveringer og obligatorisk oppmøte. Til gjengjeld teller eksamen mindre på helhetskarakteren, og man jobber jevnt ila semesteret. Selv om arbeidskravene er høye, opplevde jeg at nivået ikke er veldig høyt, men det kommer an på faget.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok fagene:
AXL2100F Gender, Sexuality, Politics: Debates in contemporary African contexts.
PSY3005F Critical psychology
SOC2032F Culture and society in the 21th century

Når du leter etter fag, vit at F står for first semester som er vårt vårsemester, S står for second som er vårt høstsemester.

Hvis du går profesjonsstudiet i psykologi må du få hjelp av utvekslingsansvarlig til å finne fag, fordi det må være tilsvarende med fag hjemme.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har syntes fagene har vært interessante innholdsmessig. Men de strukturerer fagene slik at det er veldig lite rom for å lese og jobbe selvstendig med faget. Fagene jeg hadde handlet om rasisme, sexisme, de-kolonisering av akademia og den afrikanske kulturen, samt feministiske tema om kjønn, seksualitet og alt i Afrikansk eller Sør-Afrikansk kontekst. Det afrosentriske perspektivet på vitenskap er veldig interessant og annerledes fra vestlig. Det har vært spennende å lære om veldig viktige og aktuelle debatter i SA, som har gjort at jeg har skjønt litt mer av kulturen og hvordan det er å leve og bo her.

Universitetsområdet og byen

Cape Town har alt! Muligheter for: fjellturer, vinsmaking, vintageshopping, klatring, surfing, kitesurfing, roadtrips, hundrevis av gode (billige) restauranter, bra uteliv, konserter, fotballkamper, rygbykamper, kajakkturer, museum, kunstgallerier, strikkhopp, fallskjermhopping osv. Man går aldri tom for ting å gjøre og man vil sannsynligvis gjøre alt flere ganger også. Sør-Afrika har mye annet å by på også, hvis du vil dra litt rundt i landet. UCT har tilbud for internasjonale studenter å joine tre organisasjoner, og det føles som de har en klubb for nesten alle aktiviteter og interesser. Kan spesielt anbefale Mountain and Ski Club, da de arrangerer 4-5 turer (trail running, klatring, fjelltur og orientering) i uken, hvis man er interessert i den slags. Organisasjonene er en bra måte å bli kjent med folk på og folk generelt er veldig åpne og lett å bli kjent med.

Cape Town har alt, også fattigdom og ulikheter. Fattigdommen (og andre faktorer) fører til at det er mange tiggere og kriminalitet. Jeg nevner dette fordi mange lurer på dette før de drar. Det er en del forholdsregler man må følge, men det blir en del av hverdagen din som alt annet nytt i denne byen. De fleste jeg kjenner her har ikke opplevd noe når de har fulgt forholdsregler. En del har blitt frastjålet telefonen når de er på byen ved lommetyveri. Det å leve med at du ikke kan stole på fremmede og at du ikke alltid kan gjøre som du vil er et valg du må gjøre før du kommer ned hit. Jeg vil i hvert fall si at det er absolutt verdt det, og det gir en erfaring, samt at du ser hva fattigdom kan gjøre med et samfunn. Jeg brukte en stund på å bli vant til å tenke sikkerhet, men etter det så ble det mer og mer automatisert.

Kan anbefale å se stand-up med Trevor Noah for å få litt innsikt om Sør-Afrika, det ligger på netflix.
Hvis man vil se aktuelle samfunnsdebatter kan du se på Big Debate South Africa på youtube, f eks denne om rasisme: https://youtu.be/jpLFdtSNwpU

Bustad

Vil anbefale å bo i områdene Rondebosch, Mowbray eller Observatory, som er studentområdene fordi det er nærme UCT og jammie (UCT gratis buss-service). Jeg bodde på Rondebosch og trivdes godt i området, da det var nærme UCT og der andre studenter bor. Man kan søke om bolig gjennom UCT sin tjeneste Edubed, men det er ikke sikkert du får tilbud om dette før sent. Flere internasjonale studenter bodde i edubed-leiligheter, og flere av dem var fine og de trivdes godt. Man kan også finne bolig gjennom AirBnb.

Sosialt miljø

Jeg har trivdes veldig godt sosialt, det mange internasjonale studenter reiser alene og er veldig åpne og inkluderende. Gjennom UCT, studentorganisasjoner og kollektivet jeg bodde i ble jeg kjent med flere lokale og fra andre land i Afrika.

2019 VÅR - PRPSYK

2019 VÅR - PRPSYK

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Alt i Sør-Afrika tar lenger tid enn i Norge, så begynn tidlig med søknadsprosessen til visum. Anbefaler å sende mail til den Sør-Afrikanske ambassaden for å motta oppdatert liste over hva som kreves for å få innvilget visum. Angående nødvendighet med returbillett for visum og for å slippe inn i Sør-Afrika var det ulike beskjeder. Noen hadde hadde ikke returbillett og det gikk fint, mens andre fikk problemer enten ved visumsøknaden eller ved ankomst til Sør-Afrika. I tillegg ble eksamensdatoene endret underveis i oppholdet, og flere hadde problemer med at de hadde returbillett til Norge før siste eksamen. Jeg anbefaler derfor å være obs på at endringer kan skje og dermed ha litt spillerom mellom siste skoledag og hjemreise, eller eventuelt å kjøpe fleksi-billett. Hvis man er nøye med å ha alle dokumenter som kreves til visum tar selve besøket på ambassaden i Oslo kort tid, så vær nøye og dobbeltsjekk at du har alt som kreves før du drar til ambassaden.

Hvis man skal gå på University of Cape Town anbefales det at man ankommer Cape Town slik at man rekker orientation week hvor man får nyttig informasjon om fag og en orientering om hvordan ting fungerer.

Undervisningsformer

Jeg studerte på UCT og tok undergrad-fag, det vil si bachelor-fag. Min opplevelse var at hvis man tar undergrad-fag er det flere oppgaver, krav, og mer oppfølging. Jeg hadde tre fag og hadde dermed forelesninger hver dag hvor i ett av fagene var det obligatoriske forelesninger. I hvert av fagene var det seminarer hver uke hvor man måtte en skrive oppgave før seminaret. Arbeidet man leverer inn underveis i semesteret teller som oftest på avsluttende karakter. Gjennom denne undervisningsformen med forelesninger, seminarer og oppgaveinnleveringer blir man nøye fulgt opp og får masse tilbakemeldinger på ditt arbeid. Mitt inntrykk var at arbeidsmengden var relativt mindre på postgrad (master) enn undergrad, og at på postgrad var det mer selvstendig jobbing og mer lignende undervisningsformen vi har i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

UCT tilbyr en rekke ulike emner man kan velge mellom. Da jeg skulle søke emner ved UCT var det ikke mulig å få de emnene jeg hadde fått forhåndsgodkjent av UIB, men ettersom det var et stort emnetilbud løste det seg. Jeg erstattet PROPSY309 og PROPSY310, som jeg skulle hatt ved UIB, med SOC2032 Culture and society i the 21th century, AXL2100 Gender, sexuality and politics, PSY3005 Critical psychology.

Fagleg utbyte og språk

Jeg likte veldig godt emnene jeg tok ettersom de tok opp dagsaktuelle og interessante temaer, i tillegg til at emnene ble undervist fra et Sør-Afrikansk perspektiv som ga et nytt perspektiv på temaer samt å gi innblikk i den Sør-Afrikanske kulturen. I flere av fagene var medstudentene veldig åpne og delte av egne erfaringer og opplevelser som var utrolig lærerikt. Ettersom man fikk gode tilbakemeldinger på oppgavene man leverte inn kunne man tilpasse seg til skriveformen og formatet UCT ønsket i de ulike emnene, i tillegg til at man merket forbedring i å skrive akademisk engelsk. Jeg vil si at emnene ga nye synspunkt og innfallsvinkler på psykologifaget, samt at man gjennom emnene lærte om Sør-Afrikansk perspektiv, historie og kontekst.

Universitetsområdet og byen

Universitetet tilbyr shuttle busser, kalt Jammie, til og fra flere steder i området rundt universitetsområdet som er kun for studenter og dermed gratis og sikkert. Disse går hele dagen og de aller fleste studenter som bor i området rundt campus tar i bruk Jammie.

Bustad

De fleste utvekslingsstudenter skaffer seg bolig gjennom Edubed som er en tjeneste UCT tilbyr. Edubed er som hybel.no, men ettersom det er gjennom UCT er det hakket mer sikkert å skaffe bolig gjennom. Jeg personlig skaffet bolig gjennom venner som hadde vært på utveksling tidligere semestre. Jeg vil anbefale å undersøke området med tanke på sikkerhet før man tar en leilighet. Områder som Rondebosch, Rosebank, Mowbray og Observatory er populære steder å bo ettersom det er nærme UCT og også relative trygge områder. Jeg vil også anbefale å undersøke om det er et Jammiestopp i nærheten av leiligheten ettersom det er gunstig.

Sosialt miljø

Min beste anbefaling for å ha et godt utvekslingsemester er å melde seg inn i en studentforening. UCT tilbyr en rekke ulike studentforeninger og man vil alltid finne noe som er av interesse. Under orientation week har de et slags studenttorg hvor det er stands fra alle de ulike foreningene. Som utvekslingsstudent får man tre foreninger gratis, ellers må man betale en sum for å være med som varierer ut i fra hvilken forening det er. Meld deg inn i en forening og prøv å være med på det som virker gøy og er mulig ettersom dette er en utrolig fin måte å møte både andre utvekslingsstudenter og lokale studenter.

Ellers er det relativt billig å leve i Cape Town i forhold til Norge. Det er billig å gå ut å spise og drikke. Det er også tusenvis av aktiviteter man kan gjøre i Cape Town som kan tilby store fjell, rikt dyreliv og flotte strender rett i nærheten. Man kan virkelig gjøre hva som helst, alt fra fest og uteliv til friluft og safari.

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Sør Afrika og Cape Town er fantastiske destinasjoner å reise til. Imidlertid er det en del ting man bør være klar over på forhånd.

Spesielt er det viktig å være klar over at byråkratiet der nede er tregt og haltende. Det er derfor viktig å være tidlig ute når det kommer til søknad om visum. I den sammenheng kreves det f.eks at man tar en del undersøkelser hos lege, blant annet røntgen av lungene. Greit å være litt på her med andre ord.

Det kreves også sørafrikansk helseforsikring, så her kommer man ikke langt kun med DNBs reiseforsikring eller liknende. Jeg kan anbefale momentum health sin student forsikring. Denne var heller ikke særlig dyr for et semester med dekning.

UCT er et flott universitet. Likevel er det også her viktig å smøre seg med tålmodighet til tider. De kan være smertefullt trege med å svare på mail. Dette kombinert med at man blant annet trenger bekreftelse fra UCT for å få visum, innebære at man bør være tidlig ute med å ta kontakt med dem. Samtidig er det ikke noen grunn til å bli stresset. Byråkratiet der nede virker for meg mindre formalistisk enn det vi er vandt med, og jeg opplevde alltid at det ordnet seg til slutt.

Undervisningsformer

Mye små grupper sammen med en professor, hvor man forventes å bidra muntlig i timene. Ellers mye presentasjoner og noen skriftlige arbeider.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg har ingenting å utsette på emnetilbudet, her er det mye å velge mellom. Et lite problem er at kommunikasjonen mellom UiB og UCT ikke er helt perfekt, og jeg ble møtt med stor skepsis da jeg sa at jeg måtte ta 3 fag på masternivå. Dette mente UCT at var altfor mye, så her måtte det en del krangling til før de aksepterte det.

Fagleg utbyte og språk

Var veldig opplysende å lære juss innenfor en annen juss-kultur enn Norge. Lærerne er også solide og gode og engasjerte formidlere. Spesielt miljørett var de svært gode på, og har et helt annet forhold til enn her hjemme. I et samfunn med såpass mye korrupsjon som Sør Afrika er retts-aktivisme blitt et svært viktig virkemiddel. De bruker å si at den dømmende makt er landets "saving grace" om dagen, og det var også det inntrykket jeg satt igjen med etter semesteret.

Flyktningrett var også svært bra. UCT har en egen avdeling hvor de tar imot flyktninger og hjelper dem rettslig. Det er lederen for denne avdelingen som har faget, og hun var utrolig fink.

Har man brukbar engelsk kommer man lett gjennom språklig.

Universitetsområdet og byen

Universitet er fantastisk flott og ligger i skyggen av Devils Peak. Her kan man gå noen av de flotteste fjellturene jeg har vært på ved å gå rett opp fra campus. Universitetsområdet har ellers det meste man kan trenge. Det er også et enormt tilbud av studentaktiviteter man kan være med på.

Cape Town ligger mellom fjell og hav, og her har man alt man kunne ønske av aktiviteter og annet. Masse kule barer, museer osv. Anbefaler på det sterkeste at man utnytter seg av first thursdays. Første torsdag hver måned blir sentrum en kulturfest med åpne gallerier, fulle barer og livemusikk.

Cape Town har imidlertid en stor skyggeside i form av kriminalitet. Det er viktig at man ikke går alene etter at det er blitt mørkt og at man lærer seg hvilket områder man ikke bør gå alene uavhengig av tiden på døgnet. Man kan nesten ikke tillate seg å glemme at dette er en av byene i verden med mest kriminalitet. Flere ganger tok vi uber, selv om det bare ville tatt noen minutter å gå. Men med god kjennskap til byen er man som regel helt trygg. Verken jeg eller de jeg ble kjent med opplevde virkelig ubehagelige situasjoner.

Bustad

Jeg bodde i Rondebosch, nært universitetet. Jeg fant et kollektiv gjennom edubed. Man kan også bruke siden digsconnect, da er det også mer sannsynlig at man bor med lokale, og det kan jo være en fordel.

Standarden var god og plassen stor. Ikke noe å utsette på det.

Sosialt miljø

UCT er et veldig sosialt universitet, og det er ikke vanskelig å bli kjent med folk. Man møter fort andre, både gjennom studentaktiviteter og de relativt små klassene. Veldig lett å få med folk på turer, aktiviteter eller fest. Kan anbefales på det varmeste for alle som er sosiale av seg. Her skjer det alltid noe.

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du får tilbud om skoleplass, vil jeg anbefale å sende en e-post til den sør-afrikanske ambassaden i Oslo så tidlig som mulig, og be om en liste over nødvendig dokumentasjon for å få innvilget visum. Da slipper dette å bli et stressmoment, ettersom det er en del dokumenter som må være på plass. Det er også greit å være forberedt på at det vil gå med en del utgifter i forbindelse med visumprosessen, som for eksempel til forsikringer og røntgenundersøkelse. Det tok cirka 2 uker fra jeg leverte nødvendig dokumentasjon, til visum ble innvilget.

Jeg ankom Cape Town til full sommer i januar, som var helt fantastisk. Fra og med mai ble været mer variert (kunne gå fra 15 grader og regn en dag, til 26 grader og strålende sol den neste). Pakk derfor varme klær - kveldene blir kjølige, bygningene er dårlig isolert sammenlignet med Norge, og det kan være en del vind. Men stort sett var været helt topp!

Undervisningsformer

Undervisningen foregår enten i ukentlige seminarer eller i form av blokkundervisning. Jeg hadde tre fag som ble undervist i gjennom et ukentlig seminar, og hvert seminar varte i 2-3 timer. Når man er postgraduate-student (som norske studenter på masternivå er) har man forelesninger i små grupper, hvilket gjorde at vi fikk et tett miljø i de enkelte klassene. Jeg gikk i klasse med både utvekslingsstudenter fra hele verden og lokale studenter, som var veldig gøy og lærerikt! Muntlig aktivitet og fremføringer preget også undervisningen i langt større grad enn på jusstudiet i Norge. Det varierer fra fag til fag hvordan du vurderes, men stort sett er det en kombinasjon av aktivitet i timen, muntlige og/eller skriftlige oppgaver og til slutt eksamen som utgjør endelig karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Ikke stress med valg av fag før avreise. Når du ankommer skolen må du uansett velge fagene på nytt/bekrefte fagene, og du har en uke på å teste ut fag og eventuelt ombestemme deg. I utgangspunktet er emnetilbudet på UCT bredt, men ettersom timeplanen din skal gå opp i opp, blir tilbudet mer snevert. Du velger fag fra en (lite oversiktlig) håndbok som er publisert på UCT sine nettsider. Dersom du er masterstudent, velger du postgraduate-fag, som er merket med enten S for spring eller F for fall (husk at deres høstsemester er vårt vårsemester, og omvendt). Fagene må totalt utgjøre 90 credits, hvilket tilsvarer 30 studiepoeng. Prosessen med valg av fag og strukturering av timeplan er tungvint og tar litt tid, fordi det må gjøres manuelt av ansatte på skolen. Dette er det greit å være forberedt på.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde fagene "Negotiation", "Individual Employment Law" og "Law, Development and Regional Integration in Africa". Jeg valgte sistnevnte fag for å få mer innsikt i afrikanske rettssystemer, samt afrikansk utvikling og politikk. Faget var svært detaljert og omfattende, hvilket gjorde det vanskelig å få oversikt. Læringsutbyttet her var dermed begrenset. De to andre fagene var imidlertid interessante og oversiktlige. Både det å skrive og delta i timene på engelsk var utfordrende, men falt veldig naturlig etterhvert. Det språklige utbyttet var dermed stort!

Universitetsområdet og byen

Jussfakultetet ligger på Middle Campus. Her foregår all undervisning. Det er veldig greie lesesaler, fine uteområder, og muligheter for å kjøpe lunsj både inne på jussbygget og i økonomibygget som ligger like ved. Det er cirka 10 minutter å gå opp til Upper Campus, som er "hovedcampus". Upper Campus ligger veldig pent til ved bunnen av fjellet, og herfra har man utsikt over byen.

Noen av mine medstudenter var skeptiske til å dra til Cape Town av sikkerhetsmessige årsaker. Min erfaring er at Cape Town har et ufortjent dårlig rykte. Det er ingen tvil om at du bør være ekstra forsiktig med å gå ute alene, i mørket og/eller veive rundt med verdisaker, som i alle andre storbyer. I tillegg opplevde vi at strømselskapet Escom i tide og utide tok strømmen i noen timer, fordi Sør-Afrika gjennomgikk en strømkrise i februar/mars. Du vil også være avhengig av bil eller Uber for å komme deg rundt. Dette var imidlertid noe av det som bidro til å gjøre oppholdet annerledes, spennende og veldig lærerikt! Dessuten veier de positive sidene til Cape Town utvilsomt opp for dette. Dersom du kjører 10-20 minutter fra byen, kan du oppsøke turmuligheter med spektakulære naturomgivelser, nydelige strender, strandpromenader, livlige gater fylt med barer, kafeer og restauranter, vingårder, en av verdens fineste botaniske hager og ulike typer markeder. I tillegg arrangeres det stadig vekk festivaler, konserter og sportsarrangementer. Det er gode muligheter for å surfe, stå på SUP, paraglide, zipline og/eller hoppe i fallskjerm. En ting å merke seg er at det også er svært billig å leve som nordmann i Cape Town, hvilket gir stor frihet til å gjøre alle former for aktiviteter. I tillegg må det nevnes at skolen ikke har vært veldig krevende sammenlignet med Norge, hvilket gir deg tid til å utforske byen og områdene rundt. Det anbefales også å besøke historiske steder som Robben Island og lokale museum, samt lese litt sør-afrikanske nyheter og gjerne bli kjent med lokale mens du er der. Sør-Afrika har en spennende historie og utfordrende politikk, som er spennende å lære mer om fra deres perspektiv.

Bustad

Jeg inngikk avtale om bolig før jeg ankom Cape Town. Skolen har imidlertid en tjeneste som hjelper deg med å finne bolig, i tillegg til at det finnes samtlige lettvinte boligtjenester for studenter. Det er dermed ingenting i veien for å booke noe midlertidig. Da kan du bli kjent med byen og bestemme deg for endelig bosted etterhvert.

Jeg bodde i Rosebank, som er et område like ved skolen. Det tok meg cirka 10 minutter å gå til Middle Campus. Jeg bodde i et hus med seks andre studenter. I dette området er det veldig mange studenter som bor, hvilket gjorde det lett å komme seg rundt etterhvert som man ble kjent med andre studenter. Dersom man vil bo nærmere sjøen anbefaler jeg Sea Point eller Camps Bay, som er to trygge og relativt moderne områder i byen. Dette er imidlertid på andre siden av fjellet fra UCT, og med Cape Towns til tider svært hektiske trafikk kan dette bli krevende når du skal på skolen.

Sosialt miljø

Jeg reiste alene til Cape Town, men ble raskt kjent med andre utvekslingsstudenter. Flere av disse var også norske. Skolen legger godt til rette for sosiale aktiviteter den første uken, så her anbefaler jeg å bli med på det meste. Etterhvert som månedene gikk ble vi en stor gjeng bestående av studenter fra hele verden, så det var alltid noen å finne på ting sammen med. Et tips er å melde seg inn i en eller flere av UCT sine mange klubber (som utvekslingsstudent får du to av disse medlemskapene gratis). Dette er en utmerket plattform å treffe andre studenter med felles interesser. Dersom du er glad i å gå tur, løpe eller klatre, så anbefaler jeg UCT sin Mountain and Ski Club på det sterkeste. Denne klubben hadde hyppige arrangementer (flere i uken), som ga gode muligheter for å utforske byen og områdene rundt.

2018

Bachelor i administrasjon og organisasjonsvitskap - Haust 2018

Bachelor i administrasjon og organisasjonsvitskap - Haust 2018

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye papirarbeid som kreves til visum og andre søknader, så begynn så tidlig som mulig. Send en mail til ambassaden i Oslo for å få informasjon om hva du trenger til visum, og ting tar tid så derfor det er bra å begynne med en gang. Når det gjelder valg av fag kan det også ta tid, ettersom UCT har mye å tilby og det er viktig å bruke litt tid på det.
Jeg anbefaler også alle som skal til Sør-Afrika å lese boken "Born A Crime" av Trevor Noah før avreise. Den boken forklarer mye om kulturen og historien her, og den er utrolig bra skrevet. Det kan også være lurt å lese UiB sin utvekslingsblogg og se hva andre studenter har å si om utveksling i Sør-Afrika og andre land.

Undervisningsformer

Forelesningene på UCT var utrolig spennende syntes jeg, og jeg liker veldig godt hvor engasjerende mange av foreleserne er. Seminarer, eller "tutorials", ligner veldig på det vi har på UiB, men omtrent alle er obligatoriske på UCT. Undervisningsformene på UCT er veldig like de på UiB, bare det at på UCT kreves det mye mer arbeid når det gjelder innleveringer og lignende.

Vurdering av emnetilbodet

Personlig synes jeg at UCT har mange fag å velge mellom, og det var utrolig vanskelig å velge i begynnelsen. Jeg hadde mye jeg kunne utforske, fordi jeg kun tok valgfag dette semesteret ettersom jeg har fullført omtrent alle de obligatoriske fagene jeg trenger til bacheloren min.
Jeg tok fagene SOC1005S, SWK2013S, BUS1007S, og AXL2102S. Jeg har skrevet mye mer om fagene på UiB sin utvekslingsblogg her: https://utveksling.w.uib.no/2018/10/01/studentlivet-i-cape-town/

Fagleg utbyte og språk

Jeg likte utrolig godt å være student på UCT og jeg synes de fleste foreleserne var utrolig flinke. Undervisningsspråket er på engelsk så derfor var det enda lettere, spesielt siden morsmålet mitt er engelsk.

Universitetsområdet og byen

University of Cape Town har det nydeligste campusområdet jeg har sett! Det var så fint og fantastisk, og det er hele Cape Town også. Denne byen har alt og jeg gikk aldri lei.

Bustad

De fleste utvekslingstudentene jeg kjenner i Cape Town valgte å finne bosted gjennom Edubed. Jeg vet at mange av de likte det, men jeg valgte å ikke gjøre det slikt. Jeg ble medlem i mange facebookgrupper som Huis Huis og OBSessed, og det var mange leiligheter der å velge mellom. Jeg endte opp på et studentbygg som heter CampusKey, som ligger veldig nærmt UCT. Jeg anbefaler CampusKey på det sterkeste!! Veldig bra miljø, trygt og fint.

Sosialt miljø

Jeg elsker Cape Town og folkene her! De fleste menneskene her er snille og vennlige, og det er sinnsykt lett å bli kjent med nye folk. Det skjer noe hele tiden her og jeg kjedet meg aldri, og fikk stadig nye venner gjennom hele oppholdet.

Haust 2018 - PRPSYK

Haust 2018 - PRPSYK

15.07.2018 - 21.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det anbefales å begynne søknadsprosessen tidlig. Det er mange dokumenter som skal på plass, og flere som avhenger av hverandre. For eksempel, du må få bekreftet opptak ved universitetet før du kan søke visum. Visumprosessen kan ta lang tid, og du må reise til ambassaden i Oslo for å søke. I visumsøknaden trenger du blant annet bevis på flybilletter, bekreftelse på lån fra lånekassen, helseforsikring i Sør-Afrika, helseforsikring fra Norge, bekreftelse på bosted. Man får tilbud om bosted gjennom universitetet, men innloggingsinformasjon til denne siden kom sent. Det var også dyrere enn å leie privat. Samtidig kan det være enklere, da det kan være vanskelig å finne leilighet privat.

Undervisningsformer

De siste årene er det gjort endringer i fagtilbudet ved University of Cape Town. Det vil si det er viktig du velger fag fra den nyeste studenthåndboken, så du ikke belager deg på å ta fag de ikke tilbyr. Forelesningene varer vanligvis 45 minutter, og man har forelesning fire dager i uken til samme tid hver dag, for eksempel 3rd period (10:00-10:45) Tirsdag-Fredag. Det er ditt eget ansvar at du velger fag som ikke har undervisning samme tidspunkt. Dette står i studenthåndboken som ligger tilgjengelig på nettet. Noen fag har obligatoriske forelesninger, eller minimum 80% oppmøte, andre er frivillig. I tillegg til forelesninger er det seminar, kalt tutorials. De er obligatoriske. I de fleste tutorials er det også små obligatoriske innleveringer, dette teller på eksamenskarakteren. Eksamen varer som regel 2-3 timer og skrives for hånd.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var ok, men som profesjonsstudent var det noe vanskelig å finne en godkjent emnekombinasjon som kunne erstatte de obligatoriske fagene hjemme, PROPSY309 og PROPSY310. PSY3011 - clinical psychology 2 og SOC2004 - race, class and gender er å anbefale.

Det skal også bemerkes at det er ulike emnetilbud på høst og vårsemester, og flere tredjeårsfag som 'krever' forkunnskap i form av andreårsfag.

Fagleg utbyte og språk

Det største faglige utbyttet for min del var å bruke engelsk i en akademisk setting, og forsøke å se verden fra et afrosentrisk perspektiv, fremfor det eurosentriske perspektivet som ellers aldri blir stilt spørsmålstegn ved.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig ærverdig, og hele universitetet ligger i samme område. Det er som regel musikk, mye mennesker og et pulserende liv på universitetet.

Byen er ikke annerledes, det er utallige barer, restauranter, matmarkeder, vintagebutikker og vingårder å besøke.

Bustad

Jeg flyttet tre ganger i løpet av semesteret. Det første stedet jeg bodde var i sentrum. Det fant jeg privat. Det var en fin og trivelig leilighet, men det tok 40 minutter til universitet, og alle de internasjonale studentene bodde nærmere universitetsområdet. Det andre stedet jeg bodde var også privat, men huseierne leide primært ut gjennom edubed - UCT's egen side. Der betalte jeg 2700 kr per måned, vesentlig mindre enn de som leide gjennom edubed. Det var hyggelig, men litt lite for seks mennesker som skulle dele ett kjøkken og ett bad. Jeg flyttet så til et annet av utleiernes hus, hvor jeg betalte 3500 kr for stort rom med eget bad, i et hus med totalt 14 mennesker, primært utvekslingstudenter.

Sosialt miljø

Jeg reiste alene fra psykfak, og for alle andre som vurderer å reise alene kan jeg absolutt anbefale det. Felles for alle som velger å reise langt avgårde på utveksling er at de er interessert i å bli kjent med nye mennesker, og jeg hadde ikke kommet lenger enn flyplassen før jeg møtte andre nordmenn som skulle nedover. Det er mange utvekslingsstudenter fra hele verden, som alle er veldig imøtekommende og interessert i nye bekjentskaper. Også de lokale er veldig gjestfrie og tilgjengelige - de går rett på klemmen med en gang, og ikke bli overasket om du blir invitert med på en braai i samme slengen.

Master i samfunnsvitskap - Vår 2018

Master i samfunnsvitskap - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Begynn så tidlig som mulig med å forberede deg. Start på visumsøknaden, her er det mye som må ordnes, blant annet røntgen av lungene. Det kan være vanskelig å få tydelige svar fra den Sør-Afrikanske ambassaden, så still spørsmålene tydelig, og helst et spørsmål per mail, dersom du skulle ha behov for å sende dem en epost. Du blir bedt om å bestille returbillett til visumsøknaden, men dette er egentlig ikke nødvendig (Få det gjerne bekreftet på mail av ambassaden) Bare fortell dem på ambassaden når du møter opp når du tenker å reise hjem igjen (gjerne legg på litt ekstra så har du tid til å reise etter semesterslutt).

Undervisningsformer

For meg på masternivå hadde vi kun seminar én gang i uken i hvert fag, hvor det var pensumlitteratur til hvert fag. Jeg hadde to fag som skilte seg fra hverandre. I "African conflicts" hadde vi ett seminar hvor professoren pratet, men resten av semestrene besto timene av presentasjoner av medstudenter og klassediskusjon i etterkant. I "Peacebuilding: theories and issues" satt som oftest professoren og pratet to timer i strekk, mens det noen av seminarene var satt av tid på slutten til at medstudenter hadde presentasjoner. I sistnevte fag hadde vi fire korte essays og et stort, og i førstnevnte hadde vi et stort essay og en skoleeksamen i tillegg. På bachelornivå hadde de generelt mange flere oppgaver og tester i løpet av semesteret, samt skoleeksamen på slutten.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var helt greit, det var diverse fag å velge mellom. De emnene jeg hadde valgt på forhånd var riktignok ikke tilgjengelige da jeg kom ned, men slik er det ofte på utveksling.

Fagleg utbyte og språk

Begge professorene jeg hadde var svært dyktige, og fagene lærerike. Litt vanskelig å komme inn som nordmann uten særlig kjennskap til Afrika fra før (for uten om ett historiekapittel fra videregående om kolonitiden). Hovedspråket er engelsk som de fleste snakket svært godt i Cape Town. I tillegg kan man melde seg opp på kurs om man vil lære noen av de andre offisielle språkene.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er nydelig og utsikten over byen er enda finere. Det ligger litt oppi fjellsiden, men det går busser ofte hvis man vil unngå å gå opp i solsteiken. Jammiene er gratis for alle UCT studenter og kjører ofte og til langt på kveld. Byen er fantastisk fin, en by med mye personlighet som er lett å bli glad i. Noen områder er såklart tryggere enn andre. Ikke gå alene etter mørkets fall. Uber er ansett som tryggere enn taxi, og de hvite "taxiene". Man går det beste fra alle verdener med storbyen, strender og fjell rett i nærheten.

Bustad

Jeg bodde i Mowbray i et hus gjennom edubed. Dette kan anbefales da det var kjekt å bo med andre utvekslingsstudenter. Det går også an å prøve å få studentbolig (selv om man i utgangspunktet får beskjed om at disse er forbeholdt andre enn utvekslingsstudenter). Området var helt supert, det ligger mellom campus og Observatory, som er et område med masse kafeer, restauranter, vintagebutikker og barer. Jeg vil anbefale å bo her heller enn inne i byen eller bli fristet til å bo langs stranden, da det vil gå veldig mange utgifter til Uber frem og tilbake til skolen. Huseieren vår hadde laget gode systemer for hvordan vi kunne spare mest mulig vann, så vannkrisen ble ikke noe problem for oss. 2 minutters dusjer hver dag, spare på alt vannet både i oppvaksen og dusjen til å kunne trekke ned og rett og slett være veldig bevisst, så gikk det helt fint å holde seg innenfor grensen på 50 liter til dagen.

Sosialt miljø

Folk er superhyggelig bare du tar kontakt med dem, så ikke vær redd for det. Ikke fall i utvekslingsboblen, snakk med de lokale og opplev byen sammen med dem.

Bachelor i samanliknande politikk - Vår 2018

Bachelor i samanliknande politikk - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del arbeid som kreves før avreise, særlig knyttet til visum-søknaden. Send en mail til ambassaden i Oslo for å få en oppdatert liste over hvilke dokumenter de trenger fra deg. Begynn dette arbeidet tidlig og ikke ta noen snarveier - da kommer selve møte hos ambassaden til å gå greit for seg. Behandlingstiden gikk raskt, men de råder deg til å søke åtte uker før avreise for å være på den sikre siden.

Undervisningsformer

Undervisningsformene minner om de på UiB, vi hadde forelesninger og seminarer. Sistnevnte var med obligatorisk oppmøte og mye arbeid er knyttet til disse. Dette arbeidet - både muntlig deltakelse og skriftlige innleveringer - teller som en del av avsluttende karakter. Det krever derfor at man jobber relativt hardt gjennom hele semesteret, noe som jo på mange måter er en fordel til tross for å være litt slitsomt til tider. Man får trent seg på å skrive akademisk (på engelsk, naturligvis) og man kommer enklere i kontakt med medstudenter.

Jeg vil legge til at jeg selv foretrekker litt mer frihet og fleksibilitet i studiene mine, enn hva UCT legger opp til. Likevel er det jo fint å få hyppige tilbakemeldinger og nær kontakt med seminarleder, særlig når man er ny i et skolesystem.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg valgte tre andreklassefag, noe som tilsvarer 72 poeng totalt (med 24 poeng per fag). Et av fagene jeg hadde valgt på forhånd var ikke tilgjengelig likevel, og jeg endte opp med Political Philosophy i stedet. Dette faget tok i hovedsak for seg vestlige filosofer på 1900-tallet, og jeg ser ikke bort i fra at et lignende fag tilbys på UiB. Det var et relativt krevende fag, og for min del ikke det mest interessante jeg har vært innom.

Fagene 'Gender, Sexuality, Politics' og 'Poverty, Development and Globalisation' var jeg derimot langt mer fornøyd med. I det første ble kontroversielle temaer tatt opp og diskusjonene var ofte opphetet. Jeg ble utfordret gang på gang, noe jeg fant veldig forfriskende. Mange av temaene i dette faget knyttes til kolonitiden og apartheid, og man lærer derfor også mye om Sør-Afrikas historie. Det andre faget tok i første termin for seg konsepter knyttet til fattigdom, fattigdomsbekjempelse og globalisering, og i andre termin lærte vi om bærekraftig utvikling og kritikk knyttet til dette vestlig konstruerte begrepet. Utrolig interessant!

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært utrolig mye gjennom fagene jeg tok, kanskje særlig setter jeg pris på de nye tankemåtene jeg har blitt introdusert for. Mye fokus har vært på å utfordre nettopp det etablerte (vestlige) akademia, til fordel for lokal kunnskap. Jeg har lært meg å tenke kritisk over helt grunnleggende begreper som jeg tidligere har tatt for gitt.

Gjennom hyppige oppgaveinnleveringer har også min akademiske engelsk forbedret seg mye.

Universitetsområdet og byen

Campusområdet er fantastisk, med flotte bygg og fjellet Devil's Peak nærmest i skolens bakgård. Skolen ligger altså i fjellsiden, og fra Mowbray hvor jeg bodde, gikk jeg i svak stigning hele veien opp. Litt vel varmt noen dager, men også deilig med litt frisk luft før lange skoledager. Det går også skolebusser (jammier) for de som foretrekker det. Dette er også et tryggere alternativ.

Ellers er Cape Town byen som har alt (uten rikelig med vann ...), både strender, fjell og bykjerne. Kriminalitetsstatistikken er skremmende, og en del forhåndsregler må tas. Jeg synes likevel ikke dette skal være et hinder mot å reise hit!

Bustad

Selv valgte jeg å finne bolig gjennom Edubed. Dette er et litt dyrere alternativ, og du får heller ikke mulighet til å bo med noen lokale gjennom denne tjenesten. Likevel var jeg godt fornøyd med huset jeg endte opp i, i 3 Albert Road (Mowbray). Jeg opplevde leiekontrakten som både profesjonell og trygg.

Sosialt miljø

Jeg fikk gode venner særlig gjennom husene i nabolaget med utvekslingsstudenter, gjennom seminargruppene på skolen og gjennom skolens mange "societies". Det kreves kanskje litt mer innsats å bli kjent med andre enn utvekslingsstudenter, men det er det absolutt verdt. Capetownere er etter min oppfatning varme og vennlige i møte med andre, og veldig behjelpelige.

2017

Haust 2017 - Bachelorprogrammet i pedagogikk

Haust 2017 - Bachelorprogrammet i pedagogikk

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det aller viktigste rådet må være å begynne med forberedelsene til visumsøknaden i god tid. Det er en del ting som kreves for å få visum, for eksempel røntgen av brystkassen, generell helsesjekk hos lege og sør-afrikansk helseforsikring. Det er lurt å sende en mail til ambassaden for å få en oppdatert liste over visumkrav. På ambassadens nettsider står det at det kan ta opptil åtte uker fra man leverer søknaden til man får innvilget visum, men for min del tok det bare en knapp uke før visumet var i boks.

Et annet praktisk tips som ikke kan overdrives nok dersom du reiser ned i høstsemesteret (deres vårsemester), er å ta med varme klær! Ikke undervurder vintertemperaturene i Cape Town, det blåser mye i byen og husene er for det meste dårlig isolerte. Jeg opplevde ofte å fryse både innendørs og utendørs de første to månedene av semesteret, og måtte kjøpe inn varme klær da jeg kom dit. Litt kjipe penger å bruke siden det ikke akkurat er en mangelvare i klesskapet hjemme i Norge.

Sist, men ikke minst, så kan det nevnes at det pågår en ganske alvorlig tørke nede i Cape Town nå. Jeg var ikke klar over dette da jeg kom dit, men det har kommet så langt nå at de anslår at byen vil gå tom for vann innen mai 2018. Det er også innført restriksjoner på hvor mye kommunalt vann hver husstand kan bruke, så det er bare å forberede seg mentalt på å ta veldig korte dusjer og å måtte la være å trekke ned hver gang man har vært på do. Ikke la dette hindre deg fra å reise ned hit, det er overraskende hvor fort man venner seg til det!

Undervisningsformer

Jeg tok fag ved Faculty of Humanities og opplevde at alle fagene var lagt opp med forelesninger og seminargrupper av typen jeg er vant til fra UiB. Jeg hadde ofte forelesninger tre eller fire ganger i uka i hvert fag, men hver forelesning varte bare i 45 minutter. Forelesningene var ikke obligatoriske, men tutorials var det. Disse hadde jeg hver uke eller annenhver uke, avhengig av emne. Jeg syntes forresten det var MYE skolearbeid å gjøre gjennom semesteret, med mange flere obligatoriske innleveringer enn jeg er vant til ved UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg følte at emnetilbudet var veldig rikt og variert ved Faculty of Humanities, med noe for enhver smak. Jeg tok tre andreårsfag, dette tilsvarer tretti studiepoeng i Norge. Disse var SOC2004S (Race, Class and Gender), PSY2003S (Social Psychology and Intergoup Relations) og HST2043S (South Africa since 1900). Er veldig fornøyd med emnene jeg valgte, følte jeg lærte utrolig mye av alle tre. Særlig de to førstnevnte hadde dyktige forelesere og/eller seminarledere, mens forelesningene i historiefaget kunne vært mye bedre dersom vi hadde hatt andre forelesere. Innholdet i emnet var likevel interessant, og ikke minst veldig viktig og relevant når man bor i Sør-Afrika.

Fagleg utbyte og språk

Jeg følte jeg fikk et stort faglig utbytte av emnene jeg tok, jeg lærte ting som jeg kommer til å ta med meg videre i hverdagen hjemme i Norge. Sosiologi- og psykologiemnet førte til og med til personlig utvikling i positiv retning for min del, tror jeg. Undervisningen var på samme nivå som her hjemme, og jeg opplevde også at forventningene til studentene var like høye. Det språklige utbyttet var naturligvis også stort, det er kanskje uunngåelig når man hele tiden omgås med mennesker som ikke er norske, og attpåtil må skrive innleveringer på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Cape Town er en helt fantastisk by, både med tanke på alle tingene man kan gjøre og naturen som omgir den. Jeg rakk ikke å gjøre alt jeg ville gjøre selv om jeg var der et helt semester, så det sier vel litt om hvor mye gøy man kan finne på. Jeg ble virkelig glad i byen, og skal garantert tilbake dit. Man har strender, fjell, markeder, festivaler, mange kule sosiale/kulturelle events, samt barer og nattklubber for enhver smak. Det blir ikke skikkelig varmt før i oktober, men etter det er klimaet i byen helt prima for en nordmann/nordkvinne. Campus var også veldig fin, og det føltes veldig trygt der. Cape Town er en by med høy kriminalitetsstatistikk, men det meste av den verste kriminaliteten skjer i de fattige områdene utenfor byen. Man bør likevel ta forhåndsregler når man går rundt i gatene, kanskje særlig for å unngå å bli frastjålet verdisaker. Ikke gå alene når det er mørkt, og ikke gå rundt med masse bling og dyrt stæsj synlig på gata. Jeg tror over halvparten av utvekslingsstudentene fikk mobilene frastjålet i løpet av semesteret, men dette skjedde for det meste gjennom pickpocketing mens de var fulle i Long Street (partygata), og ikke fordi de ble truet med kniv eller noe sånt. Jeg vil også nevne at jeg som jente ofte gikk hjem alene fra campus på dagtid, dette er en femten-tjue minutters gåtur og jeg følte meg aldri utrygg når jeg gjorde det. Dette gjaldt også alle vennene mine, så jeg vil si at det ikke er noe problem å gå rundt alene på dagtid i nabolagene i nærheten av campus.

Bustad

UCT har en boligtjeneste, EduBed, som fikser bolig til utvekslingsstudenter utenfor campus. Jeg vil virkelig anbefale å søke bolig gjennom EduBed, det er veldig trygt og lettvint. Det er kanskje litt overpriset sammenlignet med det du kan finne i det private markedet, men standarden er god og du vil garantert få internasjonale venner. Jeg bodde i Mowbray, nærmere bestemt i 3 Albert Road. Dette er et EduBed-hus for fem studenter som deler bakhage med et annet hus med ytterligere fem studenter. Dette førte til at vi ble en god gjeng på ti utvekslingsstudenter fra hele verden som ble veldig sammensveiset. Jeg kunne ikke bedt om bedre housemates, så jeg er naturligvis veldig glad for at jeg valgte å bo nettopp der. Mowbray har en veldig fin beliggenhet, med gåavstand til både campus og til Observatory, hvor det er mer barer og restauranter.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet blant utvekslingsstudentene ved UCT er virkelig helt supert. Jeg reiste ned alene, noe jeg i utgangspunktet syntes var dritskummelt, men det var ikke noe problem å bli kjent med folk. Alle er i samme situasjon, og alle er ute etter nye venner. Vi hadde også en egen WhatsApp-gruppe med over hundre medlemmer, hvor det hele tiden ble postet events og sammenkomster. Sør-Afrikanerne er også veldig hyggelige og åpne, men jeg fikk ikke noen nære venner blant dem. Det er nok mest min egen feil, det er så lett å bare bli værende inni utvekslingsstudentbobla og henge mest med andre internasjonale studenter. Det skal også nevnes at det var MANGE norske utvekslingsstudenter der nede, sikkert tretti eller flere. Det var også flere fra UiB som jeg aldri hadde møtt før. Dersom hjemlengselen blir for sterk er det med andre ord ikke noe problem å finne noen å snakke norsk med, jeg endte også helt tilfeldig opp med å bo sammen med en annen norsk jente.

Videre er det mange studentorganisasjoner man kan melde seg inn i ved UCT, dette er enda en mulighet til å bli kjent med både internasjonale og lokale studenter. Som utvekslingsstudent kan du melde deg inn i hele tre organisasjoner helt gratis. Jeg ble med på UCT's fotballag og i SHAWCO, sistnevnte reiser til townships og hjelper til med undervisning på skoler der. Skulle også gjerne vært med i flere organisasjoner, men tiden strakk dessverre ikke til for min del.

Høst 2017 - BA i generell psykologi

Høst 2017 - BA i generell psykologi

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Cape Town er en flott by, men er dessverre preget av en del kriminalitet. Vær forsiktig med verdisaker som mobiltelefon og pc, og ikke slipp eiendeler ute av syne. Ikke gå alene eller få om kvelden, og pass ekstra godt på dersom du har drukket alkohol. Ikke bruk lokale taxier, men benytt deg av Uber da de bruker et trackingsystem.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i klasserom eller i auditorer med forelesere, gjerne med powerpointer eller lignende. I mange av fagene er det åpent for spørsmål, innspill eller deltagelse fra elevene. I tillegg har man som regel seminar knyttet til de ulike fagene, som gjerne foregår i mindre grupper hvor man går dypere inn i temaet.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er bredt, med mange ulike fag å velge mellom innen forskjellige områder. Innen for eksempel psykologi, sosiologi og historie er det en rekke fag tilgjengelig, som både kan minne om fag ved UiB eller være mer spesifikke til den Sør-Afrikanske konteksten. En del av emnene i oversikten på nettstedet til UCT kan også være mulige å ta selv om man ikke har de forkunnskapene som i utgangspunktet kreves av universitetet. Dette kan være individuelt for fagene, og man kan i såfall prøve å ta kontakt for å få bekreftelse på dette.

Fagleg utbyte og språk

Veldig spennende med nye perspektiver på fag, spesielt samfunnsfaglige fag. Konteksten i Sør-Afrika gir muligheter for en helt annen innsikt i nye temaer eller temaer man kanskje allerede var kjent med fra før. Språklig kan det være litt krevende i noen fag å følge med på terminologien, spesielt dersom det er mer avanserte fag, men oppleves sjelden som for vanskelig.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er flott og annerledes enn hva studenter som kommer fra Bergen er vant til. Både området rundt universitetet og selve Cape Town sentrum har mye å tilby, i form av spisesteder, morsomme aktiviteter, severdigheter eller strandliv. Alt fra å gå i botanisk hage til utekino eller konserter er tilgjengelig, og i utkanten av byen er det en rekke ulike vingårder og lingnende man kan besøke.

Bustad

Et tips om å finne bolig er å undersøke flere forskjellige arenaer for å finne passende sted. Universitetet anbefaler siden "edubed", som har mange gode alternativer men som også kan ha en pris som ikke helt matcher prisen i det området generelt og kanskje er dyrere enn det egentlig burde vært. Sider som "huis huis" (en gruppe på facebook), gumtree, rentaroom eller andre sider man finner kan være nyttig for å sammenligne priser og se hvilke muligheter man har.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Cape Town, spesielt blant de internasjonale studentene, er inkluderende og lett å komme inn i. Å bli bedre kjent med de lokale i området kan være litt vanskeligere, men et godt tips er å melde seg inn i ulike sosiale grupper eller sportsklubber som universitetet tilbyr.

Høst 2017 - PRPSYK

Høst 2017 - PRPSYK

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av avreise til Cape Town er man nødt til å søke studentvisum for Sør-Afrika. Dette koster litt penger, tar tid og krever tålmodighet. Det kan derfor være lurt å starte tidlig på denne prosessen. Eksempler på spesifikke utgifter er lungerøntgen, tur til den sør-afrikanske ambassaden (i Oslo) og diverse vaksiner.

Undervisningsformer

Undervisningen er basert på forelesninger og seminargrupper (tutorials). Forelesningene er korte i de ulike fagene (ofte 45 minutter, noen ganger 2x45 min). I tillegg er det obligatoriske seminargrupper med innleveringer underveis i semesteret. Undervisningen er ofte basert på terminlogi fra akademiske tekster som blir diskutert i plenium.

Vurdering av emnetilbodet

Som profesjonsstudent er det tre fag man må ta:
Race, class, gender & sexuality
Social Psychology and Interpersonal Relations
Community and Youth Development

I tillegg var det mange andre spennende fag man kunne ta på UCT.

Fagleg utbyte og språk

Mitt favorittfag var sosiologifaget Race, Class and Gender. I dette faget tar man utgangspunkt i maktstrukturer i samfunnet og ser på hvordan det undertrykker spesielt sårbare grupper på ulike nivåer. Det var veldig lærerrikt og utfordrende, og vi hadde mange spennende diskusjoner i etterkant av forelesningene. De to øvrige fagene inneholdt konsepter og temaer som er kjent, men ble satt i en sør-afrikansk kontekst. Det ga mulighet til en interessant og konstruktiv måte å bruke teoretisk rammeverk for å forstå den spesielle situasjonen i Sør-Afrika.

Fagene gikk på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitet in Cape Town ligger idyllisk til ved foten av Devil's Peak. Upper Campus er ekstremt fint med utsikt over hele byen. I tillegg til fag er det mange muligheter på UCT, som medlemsskap i diverse klubber og idretter (surfing, kickboxing, fotball, svømming, wine society, you name it). Ellers har UCT vært preget av opptøyer for å oppnå gratis utdanning de siste semestrene (#feesmustfall), noe som kan gå utover undervisning og gjennomføring av eksamen. Nå har omsider Zuma, landets avtroppende president, erklært at alle under en fattigdomsgrense skal få tilgang på dette.

Cape Town er en by med mange muligheter. Det er en relativt billig by for nordmenn å leve i, med muligheter for vinsmaking, surfing, strandchilling, fjellturer, restaurantbesøk ogsåvidere. Når det er sagt, er det også en by med store sosiale forskjeller. Disse er tydelig i bybildet. Det bør taes noen forhåndsregler når det kommer til sikkerhet, men dette får man god innføring i på UCT. De store kontrastene kan sees i Sør-Afrika i sin helhet, og det hevdes at Apartheid-systemet fremdeles gjennomsyrer landets organisering.

Bustad

Vi bodde i Rondebosch, et relativt trygt område i nærhet til UCT.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var godt. Det er lettest å komme i kontakt med internasjonale studenter, hvor nordmenn og skandinavere utgjør en stor gruppe. I slutten av semesteret fikk jeg flere sør-afrikanske venner, og det var veldig hyggelig og gjør at man kan se en litt annen side av byen.

Vår 2017 MAJUR

Vår 2017 MAJUR

15.02.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Visumprosessen til Sør-Afrika er ganske omstendelig, og kan ta litt tid. Send mail til ambassaden og hør hvilke dokumenter du trenger for visumsøknaden. Jeg trengte ikke flybillett hjem til Norge, noe som kan være greit med tanke på at du ikke får vite eksamensdatoer før noe ut i semesteret. Du må også være forberedt på noen utgifter til f.eks legeattest, røntgen av lungene og Sør-Afrikansk helseforsikring. Særlig politiattest kan være lurt å bestille tidlig. Når det er sagt klarte jeg fint å fikse alt på et par dager(med unntak av politiattest), og det tok det maks to uker fra jeg leverte søknad i romjulen til jeg fikk visum, selv om de sier behandlingstid er på åtte uker.

For å komme seg rundt i Cape Town er det lurt å bruke Uber. Vi hadde bil, og det var veldig greit, gode veier osv. Jammie'ene som du kan bruke gratis til universitetet er litt uforutsigbare med tanke på tid, og det samme gjelder vel kollektivtransporten ellers i byen.

Som alle skriver- ta også med deg varme klær! Det blir kaldt om vinteren(norske sommeren), særlig inne. Dette kan ikke understrekes nok, varmeovnene er også i stor grad elendige. På sommerstid kan det også være litt kjølig på kveldene!

Drar du på vårsemesteret som meg, dra ned litt før semesterstart for å reise og kose deg! I desember/januar/februar er det sommer og helt fantastisk.

Undervisningsformer

Postgraduate-fagene på UCT foregår i seminarform, og mine klasser var på ca 20-30 personer. Fungerer veldig fint! Mange av fagene har undervisning på kveldstid, slik at du kan utnytte dagene til det fulle. Men vær obs på rushtrafikk på vei til universitetet i 16/17-tiden-ish.

Enkelte fag har også blokkundervisning, som innebærer at du har undervisning fulle dager som regel i to uker. Noen har to uker i strekk, andre har en uke i starten av semesteret, og en uke mot slutten.

Ellers har mange fag innleveringer underveis, alt fra refleksjonsnotater til større oppgaver, og noen har også presentasjoner eller andre praktiske obligatoriske aktiviteter. Undersøk på UCT sine nettsider, evt også ved registrering på UCT, hvilke obligatoriske krav som stilles i hvert fag, eksamensform etc.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er forholdsvis bredt og variert, men jeg vil anbefale å peile seg inn på fagene av internasjonal karakter. Ut fra det jeg har hørt kan enkelte fag være litt detaljerte innen Sør-Afrikansk rett. Jeg hadde Negotiation, International Environmental Law og Principles of Intellectual Property Law, og var alt i alt fornøyd med fagvalgene.

Negotiation er et veldig praktisk og morsomt fag som dreier seg om forhandlingsteknikk. Ganske annerledes enn tradisjonelle jussfag, og spennende med noe nytt. En har "rollespill" stort sett to og to i slutten av hver time i en case basert på dagens tema. Gøy og ikke skummelt! Hyggelig og dyktig foreleser.

International Environmental Law er et blokkfag med en undervisningsblokk i starten av semesteret, og en mot slutten. Utbyttet av dette faget varierte litt fra dag til dag i undervisningsperioden, men var interessant å lære mer om internasjonalt regelverk på flere miljørettslige områder. Foreleseren her tror jeg underviste for siste semesteret våren 2017, så mulig opplegget endrer seg.

Principles of Intellectual Property Law dreier seg mye om Sør-Afrikansk immaterialrett, men siden regelverket på dette området i stor grad bygger på internasjonale avtaler er det mye likt som i norsk rett. Foreleseren er veldig grei og hjelpsom.

Når du velger fag må du passe på at emnet undervises i det semesteret du skal på utveksling. Dette er markert med en F eller S bak faget for first(vår) eller second(høst) semester. Likevel vet du ikke garantert at du får ta fagene du valgt på forhånd før du kommer til registrering ved UCT. Du får da hjelp til å sørge for at timeplanen går opp uten fag som kræsjer, og sjekket ut at klassen ikke er full(de som går ettårig program har i enkelte fag fortrinnsrett). Jeg var heldig og kunne fint ta fagene jeg hadde valgt ut på forhånd.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet varierer nok veldig fra hvilke fag du tar. Enkelte fag er veldig krevende, og noen er det nok begrenset utbytte fra. Her må man bare høre litt rundt og prøve å få noen gode tips. Det er mulig å endre fag i starten av semesteret, også etter et par forelesninger. Med mine fag synes jeg at jeg fikk greit med faglig utbytte, både gjennom undervisning og egenstudier.

Akademisk/juridisk engelsk får du øvd deg på gjennom oppgaveskriving og evt muntlig aktivitet i timen.

Universitetsområdet og byen

Juridisk fakultet ligger på Middle Campus. Helt ok lokaler, og undervisningen foregikk her. Vi leste på biblioteket som fungerte helt fint, med unntak av at det er litt få stikkontakter. Det er hyggelig å sitte utenfor og spise lunsj, og du kan kjøpe mat hos en koselig dame i vegetarboden eller i kafeen på economics-bygget ved siden av. Maten i kafeen på jussbygget er ikke så spennende. På Upper Campus er det mer som skjer og mye flere folk, både på godt og vondt. Her kan man også lese/lunsje.

Cape Town er en fantastisk by som har alt. Det er så mye gøy å finne på! Utrolig natur, kule turmuligheter, fine strender, massevis av digge og latterlig billige restauranter, uteliv, markeder, konserter, festivaler pluss pluss pluss. Det er sant at man må ta forhåndsregler som å passe godt på tingene sine og ikke gå alene på kveldstid som er uvant, særlig i begynnelsen. Men dette blir man veldig vant til, og en billig uber-tur er jo i grunn ikke den verste måten å komme seg hjem på. I hvilken grad det er "skummelt" varierer også fra område til område. Vi opplevde ikke noe ubehagelig i løpet av oppholdet. Og de forhåndsreglene er verdt det når Cape Town er så bra.

Bustad

Jeg bodde i Observatory i en privat bolig sammen med andre UiB-studenter. Jeg var veldig fornøyd med området som ligger så å si midt mellom byen og UCT. Det er også en gate i området med masse hyggelige restauranter/kafeer, barer og butikker. Andre steder jeg kunne tenkt meg å bo er Mowbry/Rondebosch/Rosebank(kort vei til skolen), og Gardens/Vredehoek(nærme byen og hyggelig område). Sea Point/Camps Bay kan være litt stress med tanke på trafikken og å komme seg til UCT.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra. Jeg hang stort sett med andre utvekslingsstudenter fra UiB og NTNU, og utvekslingsstudenter på det juridiske fakultetet på UCT(mye tyskere). Vi ble også kjent med noen lokale, mange hyggelige og imøtekommende folk! En kan også bli kjent med folk ved å melde seg inn i undergrupper av alle mulige typer(de har alt fra fotball til surfing til vinklubb til religiøse grupper). Det er ikke noe problem å bli kjent med folk!

Vår 2017 - Bachelor i geovitenskap

Vår 2017 - Bachelor i geovitenskap

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Lese litt om Cape Town og lage seg litt tanker om hva man vil ha ut av utvekslingsoppholdet. Siden det er svært mye å oppleve Cape Town og området er det lurt å sette seg litt mål for hva man vil, hvis ikke kan man lett bli stresset av alle mulighetene som byr seg. Blant annet er det mange UCT klubber med forskjellige aktiviteter som stadig inviterer.

Ankomme med et åpent sinn! Cape Town og UCT er ganske annerledes fra det mange kanskje er vant med. Dette er ikke nødvendigvis en negativ ting, men det er en del ting man rett og slett må ta litt som det kommer.

Undervisningsformer

Mange korte forelesninger og mye obligatoriske innleveringer. UCT er flinke på oppfølging, samtidig som tilbakemelding på innleveringer kan være dårlige og ikke eksisterende.

Vurdering av emnetilbodet

Bredt spekter av emner! Anbefaler African Instruments med Dizu Plaatjies. Dette er et morsomt og sosialt (hovedsaklig) musikkurs, med en kursansvarlig med meget god kunnskap om afrikansk historie veldig få lærer om.

Fagleg utbyte og språk

Med mange oppgaver underveis i semesteret er man garantert å ha få et godt faglig utbytte. Man får masse gode muligheter til å snakke engelsk, som de fleste prater, og for de spesielt interresserte er det gode muligheter til å lære seg, og praktisere, både Afrikaans og Xhosa. Nkosi!

Universitetsområdet og byen

UCT er et veldig fint campus, spesielt Upper Campus. Likevel er det svært varierende kvalitet i forelesnings- og lesesaler. Byen er ikke så altfor langt unna og byr på mye interressant, men selv vil jeg heller anbefale å komme seg litt mer ut i naturen. Halvøya har veldig mange forskjellige fine strender, gode bølger for surfing og mange flotte turer i blant annet Table Mountain Nature Reserve. Bylivet krever også at man skrur på hodet litt og passer seg for skumle situasjoner. Man hører mange skumle historier som kan være demotiverende for utforskningsengasjamentet, men jeg anbefaler å ta forhåndsregler og likevel komme seg ut å utforske.

Bustad

Området UCT tilbyr housing er et veldig bra sted å bo! Fra Rondebosch til Observatory er det mye liv og studenter overalt. Som i resten av Cape Town må man passe på litt, særlig rundt Observatory på kveldene. Det meste av barer og restauranter er samlet i Observatory. Husene tilbudt gjennom EduBed har god standard, huseiere som man kan stole på og ikke minst er rimelige. EduBed har gjort husleieprosessen veldig enkel for internasjonale studenter hos UCT.

Det er jo veldig store forskjelliger på levestandard rundt omkring Cape Town fra villaer i Camps Bay til blikkskur i townhips. Området og huset jeg har bodd i er veldig fint, uten å være for skjermet for realiteten. Som er interressant og litt slitsomt til tider.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er fantastisk! Vårt semester var utsatt en måned, hvor internasjonale studenter kunne delta på sommerskole for internasjonale studenter. Dette var en veldig god start på semesteret, med en rolig timeplan med masse tid til å utforske området med likesinnede nysgjerrige studenter. UCT tilbyr gratis medlemskap i opp til 3 klubber som er en veldig god hjelp til å bli kjent med ikke-internasjonale studenter. Her er det noe for alle!

Vår 2017 MAJUR

Vår 2017 MAJUR

15.02.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å være tidlig ute med å ordne politiattest, legeerklæring osv. til visumsøknaden. Da alle papirene var på plass ble søknaden min nokså raskt behandlet av den sørafrikanske ambassaden.

Ta med ullundertøy og andre varme klær til vinteren (ca. april/mai til slutten av september). En del sur vind og dårlig isolerte hus i Cape Town.

Det kan være lurt å undersøke de ulike emnene i god tid før registrering. Noen fag kan ikke kombineres ettersom timeplanen krasjer, og det stilles stort sett krav til oppmøte. Krav, undervisnings- og vurderingsform varierer og derfor også arbeidsmengden knyttet til de ulike fagene. Etter registrering fikk vi beskjed om at vi kunne bytte emner ca. en uke ut i semesteret, men vær obs på at emner kan fylles opp med studenter tidlig.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk enten gjennom ukentlige seminarer (ca. 10 seminarer i hvert fag), eller gjennom blokkundervisning med seminar fra ca. 09 til 16 hver virkedag i 2 uker. I mine emner var det lite tradisjonell forelesning fra kursansvarlig, og det var lagt opp til at studentene skulle være muntlig aktive i undervisningen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var litt så som så. Dersom man kun ønsker å ta fag som man tenker kan være relevant i Norge eller andre deler av verden, er det ikke veldig mange mulige kombinasjoner pga timeplanen og undervisning som går samtidig. UiB krever at man tar 3 fag per semester for å få godkjent 30 studiepoeng, mens normalen er å ta 2 fag, og det er nok dette timeplanen er lagt opp etter.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde International Environmental Law, International Protection of Human Rigths, og Negotiations. De to første fagene var veldig oversiktspreget, og det faglige utbyttet ble derfor ikke spesielt stort. Negotiations var interessant og annerledes, det anbefales!

I undervisningen stilles det krav til muntlig aktivitet, og innlevering av skriftlig arbeid var en del av hvert fag. Mulighetene for å forbedre engelsken din er derfor god.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er delt opp i 3 campuser. Det juridiske fakultet er ligger på middle campus, og er ganske grått og trist. Veien er ikke lang til upper campus er mye finere.

Cape Town er en fantastisk by omringet av strender og fjell, med uendelig av ting å gjøre. Masse god mat og drikke, til en rimelig pris. Du kommer ikke til å kjede deg. Det er en by med mye kriminalitet, men ta forholdsregler så går det veldig greit. Ikke gå ute alene når det er mørkt, og ikke la mobilen eller lommebok være lett synlig til enhver tid. Jeg følte meg aldri utrygg.

Bustad

Jeg leide et hus i Observatory sammen med noen andre nordmenn. Jeg vet også at andre benyttet seg av UCT egne tiltak for å gi studenter bolig (edubed). Observatory og nabobydelene ligger etter min mening perfekt til. Kort avstand til skolen, og rundt 10 min med bil inn til sentrum.

Sosialt miljø

Folk i Cape Town er generelt veldig imøtekommende og vennlige. På universitetet blir du raskt kjent med andre utvekslingsstudenter eller lokale. Universitetet har også en rekke studentforeningsgrupper som man kan slutte seg til.

MA i rettsvitskap - 2016/2017

MA i rettsvitskap - 2016/2017

15.07.2016 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Da visumet til Sør-Afrika krever alt fra politiattest og sørafrikansk helseforsikring til røngten av lungene, er det greit å starte med dette så tidlig som mulig, spesielt siden man må søke om visum personlig på ambassaden i Oslo og behandlingstiden kan variere. For min del tok det kun et par dager å få det tilsendt i posten, men det er greit å slippe å stresse med dette rundt eksamensperioder. Hva som kreves for visumet kan endres, så for sikkerhets skyld kan det være lurt å sende en e-post til ambassaden og be om en fullstendig liste over krav. En ting man bør være oppmerksom på, spesielt hvis du gjør som meg, og skal være ute et helt år, er kravet til flybilletter tur/retur. Dette er ingenting å stresse med, da det gikk helt fint å kun ha billetter den ene veien.

Det kan også være greit å være forberedt på at alt ikke er like effektivt som her hjemme, og at ting kan ta lengre tid enn vi er vant til. Så det er bare å bli vant til "Africa time" med en gang. Også sikkerheten er det greit å være oppmerksom på, og forhåndsregler som å ikke gå ute når det er mørkt, og å holde verdisaker tett til seg, må raskt bli en naturlig del av hverdagen.

En annen ting som det er viktig å forberede seg på, som jeg ikke var forberedt på selv, er at det blir KALDT! Det er ikke nødvendigvis veldig kaldt utendørs, men i mangel på isolasjon i husene, er det ofte kaldere inne enn ute på vinteren. Pakk med deg ull og tykke gensere - du kommer til å angre hvis du ikke gjør det.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er veldig annerledes enn jeg har vært vant til på UiB, spesielt det juridiske fakultet. Jeg fikk en følelse av å være tilbake på videregående, da vi er klasser på 10-30 personer og både prøver, fremføringer og oppgaver underveis i semesteret er vanlig. Siden studiepoengene fungerer noe annerledes, er jusstudenter nødt til å velge tre postgrad-emner per semester. Jeg endte opp med International Law on Disputes and the Use of Force, Mediation, Human Rights, Gender and Family første semester og Negotiation, International Protection of Human Rights og Refugee Law and Human Rights i andre semester. Arbeidsmengden varierer veldig på både emne og professor.

Vurdering av emnetilbodet

Det kan være en fordel å sette seg inn i hvilke emner som tilbys før du kommer ned dit, og gjerne ha flere aktuelle. Selv om du har fått enkelte fag forhåndsgodkjent, er ikke dette er garanti for at du får tatt emnet. Emnene er som regel betinget til enten høst- eller vårsemesteret (dette kan du finne ut av ved å se i håndboken, og om det står en F eller S bak emnekoden. F betyr vårsemester og S betyr høstsemester), og du må også selv sørge for at timeplanen går opp.

UCT har et stort utvalg av emner, uansett hva man måtte interessere seg for, både på internasjonalt og nasjonalt nivå. Den første uken har du også mulighet til å sjekke ut fagene før endelig valg blir tatt. Dersom du vil få godkjent master på UCT, er dette også en fin mulighet til å snakke med professorene og høre om dette er noe som vil la seg gjøre i det enkelte fag.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er jeg generelt fornøyd med. Det er nok varierende etter hvilke emner man har, men siden jeg i hovedsak hadde internasjonale emner, eller emner av mer generell karakter (slik som Mediation og Negotiation), var nok dette mer relevant enn andre mer nasjonale emner. Det første semesteret var preget av protester, noe som nok hadde konsekvenser for det faglige utbyttet. Som postgrad-student klarte vi som regel å finne alternative løsninger til steder å være, men det ble nødvendig å droppe enkelte læringskrav vi skulle ha vært gjennom. Det ble heldigvis ikke nødvendig å utsette eksamenene, slik det ble for undergrad-studentene.

Alle forelesninger/seminarer, oppgaver og eksamener foregår på engelsk. Det gikk raskt å tilvenne seg det akademiske språket, og er et veldig fint sted å dra dersom man ønsker å lære seg mer akademisk engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er delt inn i Upper, Middle og Lower Campus. Juridisk fakultet befinner seg på Middle Campus, og det er her alt av undervisning finner sted. Her er det også eget bibliotek. Det er helt fritt å bruke biblioteket på Upper også, og her er det også litt mer som skjer. Siden alt faglig skjedde på Middle, og man fikk et godt nettverk fra ganske sosiale klasser, ble det som regel til å bli på Middle Campus.

Cape Town er en helt fantastisk by, som selv etter et år ikke sluttet å overraske. Det er en særdeles levende og mangfoldig by, med vakker natur, god mat og spennende kultur.

Bustad

Et par måneder før avreise fikk jeg tilbud om å velge bolig gjennom en side som kalles Edubed, i regi av UCT. Her kunne du velge både hvilket hus du ønsket å bo i, og hvilket rom. Begge semesterene bodde jeg i et område som kalles Mowbray, men i to forskjellige hus. Jeg er fornøyd med området, da det var 15-20 minutter å gå til campus, og 5-10 minutter å gå til Observatory - et område med restauranter, barer og enkelte småbutikker (perfekt hvis man ikke ønsket å dra helt ned til sentrum en kveld). Siden Jammiene, shuttlebussene som går til Campus, ikke går til Middle, var det veldig praktisk å bo i gåavstand.

Alle husene gjennom Edubed er studentboliger for utvekslingsstudenter. Dette gjør det veldig enkelt å komme i kontakt med andre fra hele verden i samme situasjon som deg. Det er litt dyrere enn det man kan finne privat, men er veldig enkelt og praktisk, samtidig som man vet at det er en viss standard (bare ikke forvent norsk standard).

Sosialt miljø

Siden jeg valgte å bo i et studenthus, var dette en veldig fin måte å bli kjent med andre på. Mange av husene er også plassert veldig nærme hverandre, slik at det er enkelt å finne andre. Den første uken kan også de som ønsker være med på Orientation Week, noe tilsvarende vår fadderuke. Her er det veldig enkelt å bli kjent med andre, og i løpet av den første uken vet man hvem de fleste er. Siden de aller fleste utvekslingsstudenter er ute etter å bli kjent med deg, var det sosiale aldri noe problem. Litt vanskeligere ble det etter jul, da semesteret ble flyttet en mnd. Dette resulterte i at studenter kom på ulik tid, og det ble ikke den samme sosiale starten som det første semesteret.

På campus er det også enkelt å være sosial, da klassene er såpass små at man blir lett kjent med andre der, enten de er utvekslingsstudenter eller ikke.

Vår 2017 - Bachelor i sammenliknende politikk

Vår 2017 - Bachelor i sammenliknende politikk

15.07.2016 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Vær i god tid med å søke visum, da det er mye som kreves, men når søknaden var sendt tok det kortere tid enn forventet.

Undervisningsformer

Ganske like undervisningsformer som på UiB, med forelesninger og seminar. Forskjeller er at det er flere og kortere forelsninger på en time. Litt uvant i starten, men veldig greit etter hvert. Det er også en del mer innleveringer og arbeidskrav, som har krevd mer, men som jeg har lært mass av!

Vurdering av emnetilbodet

Jeg har valgt fag fra politikk-instituttet og historie-instituttet, og synes de har et veldig godt utvalg, hvor jeg har funnet flere fag jeg synes er veldig interessante.

Fagleg utbyte og språk

UCT er et veldig godt universitet som setter høye krav til studentene sine. Jeg har lært masse og fått mye trening i å skrive engelsk. Det kommer også veldig tydlig fram av fagtilbudet og innholdet i fagene at man ser verden fra en annen vinkel en Norge og Europa, som har utfordret meg på mange måter!

Universitetsområdet og byen

Kjempefint og erverdig campus. Byen er vakker, moderne, tradisjonell med flust av ting å gjøre.

Bustad

Jeg har bodd i Sentrum, 10-15 min unna campus med buss. Kan anbefales å bo i byen, men mange som også bor nærmere/på campus og er veldig fornøyd med det.

Sosialt miljø

Godt sosialt miljø, men jeg har hengt lite med utvekslingsstudenter. Selv om kan være vanskelig å bli kjent med lokale, vil jeg si det er enklere enn i Norge og så absolutt verdt det.

2016

Haust 2016 - BA i utviklingsstudier

Haust 2016 - BA i utviklingsstudier

15.07.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Følg nøye med på informasjon gitt av Universitetet i Cape Town. Søk om hus tidlig.

Undervisningsformer

Det er mye obligatoriske arbeidskrav og seminar. Man må ha erklæring fra lege om man er borte fra seminar (varierende hvor seriøst de tar dette fra fag til fag). Alt man leverer blir satt karakter på, som teller på den siste vurderingen. Vurderingsformen er i prosent og ikke A-F slik vi har i Norge. I følge UCT er alt under 50% stryk. 50% tilsvarer ca en C i det norske og amerikanske systemet.

Vurdering av emnetilbodet

UCT har et bredt tilbud av fag, men de orginale listene av emner fikk man først se da skolen startet. Ingen av de fagene jeg hadde sett på på forhånd var på listen da jeg skulle velge. I håndboken står lange lister av fag men nesten ingen ble egentlig tilbudt når semesteret begynte.

Fagleg utbyte og språk

Fikk mye ut av fagene jeg tok. Språket var stort sett greit.
Det var noen forelesere med tykk aksent, dette var noen ganger litt krevende å forstå.

Universitetsområdet og byen

Campus på UCT er helt nydelig. Virkelig ingenting galt med området.
Cape Town er også helt fantastisk.

Bustad

Jeg bodde på internat i Observatory (obz square). Det var nytt og fint. Jeg delte kjøkken med 8 andre studenter, alle de var fra Sør Afrika så det var hyggelig.

Sosialt miljø

Miljøet var veldig bra. Hvis man vil så er det ikke vanskelig å bli kjent med Sør Afrikanere. De er veldig imøtekommende og hyggelig.

Haust 2016 - BA i utviklingsstudier

Haust 2016 - BA i utviklingsstudier

15.07.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Hvis du vurderer å dra til Cape Town- bare gjør det! Det er virkelig en av verdens beste byer. Det er mye å forbrede før man drar ned og man kan fort bli litt motløs, men ta en ting av gangen og start tidlig så kommer man igjennom listen. Jeg var der høst 2016 og fikk oppleve at det ble protester på skolen som endte med at jeg måtte ta eksamenen mine i Norge vår 2017. Det er desverre noe man må belage seg på at kan skje. Men jeg fikk veldig bra assistanse fra både UCT og UiB, så alt ordet seg fint. Det var flere som gjennomførte eksamene der nede, bare veldig forsinket. Et praktisk tips som faktisk er veldig vitkig er- pakk varme klær!! Når det er høst, vinter og vår kan det bli VELDIG kaldt! Itilegg er husene kalde, så hvis du vil unngå å fryse ta med ullsokker, gjerne ullundertøy og tykke gensere, jakke, skjerf.

Undervisningsformer

På UCT er skoledagene lange. Du har gjerne forelesninger i alle fagene nesten hver dag i tilegg til seminarer i alle fagene en gang i uken. Mine skoledager var som regel fra 09-17, med selvfølgelig fritimer imellom. Jeg hadde tre sosialantropologiske fag. De var alle veldig spennende! Hvor mange fag du har kommer ann på hvor mange credits de forskjellige fagene er. Jeg var veldig positivt overrasket over hvor utrolig bra all undervisning var. Foreleserne, seminarlederne og alle studentene var bare så utrolig flinke, og jeg tror det har lært å tenke på en helt annen måte enn oss. Man kan med andre ord lære mye under forelesning og seminarer. Nå var også forelesnigner og seminarer obligatorisk og noen fører navnliste. Oppmøte utgjør en del av karakteren din. Jeg hadde mange innleveringer i løpet av halvåret, og dette er også med på å utgjøre en del av din endelige karakter i faget. Eksamen er som regel 40-60 % av sluttkarakteren.

Fagleg utbyte og språk

Jeg skal innrømme at jeg gruet meg litt til å måtta ha alt på engelsk- dvs å måtte skrive engelske oppgaver blandt annet. Det var absolutt ikke noe problem når man først satt igang. Man prater engelsk hele dagen, hver dag så dette blir veldig naturlig ettervært. Itilegg blir man veldig god.

Universitetsområdet og byen

UCT er enormt! Det er lower, middle og upper campus! Jeg vil si at upper campus er hovedområde der det meste skjer. Skolen er utrolig kul, har sinnsykt store lesersaler, bibeloteker og annet. Campus har også sikkerhetsvakter som passer på hele døgnet, så det er helt trygt.

Cape Town i seg selv er også en sinnsykt stor og kul by! Det er som regel alltid noe som skjer og ting å finne på. Man får itilegg tak i alt man trenger, så det skal man ikke være redd for. Flere av shoppingsentrene er gigantiske og har alt! Det er en haug av gode resturanter, flotte strender, fjellturer, museumer, historiske områder og andre ting å oppleve. Virkelig en by hvor man har alt og mer!

Bustad

Jeg valgte å benytte meg at UCT sine boligtilbud som er private boliger rundt- og i nærheten av campus område. Jeg bodde i Mowbray og syntes egentlig det var veldig greit. Andre områder UCT har boligsammarbeid med er blandt annet i Observatory, Rosebank og Rondeboch. Fordelen med å bo i en av disse områdene er skolebussene (jammiene) som kjører deg til og fra skolen gratis hver dag. Det er også butikker og resturanter i områdene. Man kommer til å bruke mye tid på skolen så det er da en fordel og bo nærme.

Sosialt miljø

Det er IKKE vanskelig å få venner hvis du reiser alene til Cape Town. Fadderuken er en flott mulighet til å få både Norske, internasjonale og Sør Afrikanske venner. Hvis du itilegg benytter deg at UCT sitt boligtilbud, reserverer du bare et rom i et hus, og kommer med andre internasjonale studenter. I starten av oppholdet blir det mye sosialt. I tilegg har man mulighet til å melde seg opp gratis i forskjellige foreninger gjennom UCT. Blandt annet- frivillig arbeid, fotball, fjellturgruppe, matlaging osv osv. Mulighetene er uendelige, så lenge man er åpen for det!

Haust 2016 - integrert master i rettsvitskap

Haust 2016 - integrert master i rettsvitskap

20.07.2016 - 22.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Først av alt burde man gå i gang med visumsøknaden så tidlig som mulig. Det går som regel veldig fort, mitt ble vel ordnet på et par dager, men det er allikevel greit å ikke gamble på det.

Det er også greit å kikke ganske nøye gjennom hvilke emner som tilbys, slik at man er godt forberedt når valget skal tas.

Undervisningsformer

For min del var det litt uvant å være små grupper. Mine emner var International Law on Disputes and the Use of Force, Mediation, og Human Rights, Gender and Family, hvor vi var hhv. 7, 10 og 30 studenter. Det gir en imtim undervisningsform og gir rom for god kommunikasjon med kursleder. Forelesninger som vi er vant til var det lite av, det minnet mer om seminargruppene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes emnetilbudet var godt, selv om man ikke fikk tatt endelige valg før man faktisk befinner seg på UCT, ettersom det først er da man får vite om timeplanen går opp. Dette tok meg personlig litt på senga slik at jeg ikke fikk akkurat de emnene jeg hadde sett for meg. Det er greit å være godt forberedt på dette, slik at man har flere alternativer dersom de emnene man har tenkt seg ikke passer sammen.

De fleste som studerer postgrad ved UCT må bare ta to emner, mens vi må ta tre. Det er derimot ingen grunn til å la seg avskrekke av dette, da arbeidsmengden for hvert emne er en del mindre enn vi er vant til.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte var litt blandet. Som følge av en rekke protester ble en del seminarer avlyst. Det påvirket ikke oss på postgrad så mye, ettersom vi stort sett kunne finne alternative lokasjoner, men det påvirket naturlig nok læringsutbyttet noe. Det er likevel ingen grunn til å la seg avskrekke av dette, da det faglige utbyttet jevnt over var godt.

Når det gjelder språk foregår alt på engelsk. Om man er ute etter å lære seg akademisk engelsk og vil oppleve er litt eksotisk sted er Cape Town perfekt.

Universitetsområdet og byen

Campus er delt inn i øvre, midtre og nedre. Juridisk fakultet befinner seg på midtre, slik at man blir litt isolert ettersom de fleste befinner seg på øvre. Det er derimot helt fritt å bruke lesesalene der, men ettersom vi hadde ganske hyppige seminarer på fakultetet ble ikke det så aktuelt for vår del.

Cape Town er en helt fantastisk by som jeg anbefaler på det varmeste. Vakre omgivelser og særdeles god mat.

Bustad

Jeg fant bolig gjennom UCT, via en side som heter edubed. Jeg endte utilsiktet opp i 3 Albert rd, Mowbray, med tre andre nordmenn og en amerikaner. Utleier het Janice og var veldig grei. Hun leier også ut et nabohus hvor det bor 5 utvekslingsstudenter, slik at man får godene ved å være 10 personer, men kun bo 5 sammen. Jeg kan anbefale dette stedet, og også å skaffe seg bolig gjennom edubed. Det er noe dyrere enn man kan finne i det private markedet, men man er sikret en trygg bolig i god stand, samt å bli kjent med andre studenter.

Sosialt miljø

Jeg opplevde det sosiale miljøet som svært godt, ettersom de fleste av oss 10 ble veldig godt venner. Det er veldig mange nordmenn som studerer i UCT, slik at man burde bære bevisst på dette om man også vil skaffe seg internasjonale og kanskje lokale venner. UCT tilbyr også et rikt utvalg av foreninger som man kan bli medlem i.

Vår 2016 - profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2016 - profesjonsstudiet i psykologi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Visumsprosessen var ikke akkurat noen piknik, så sett deg godt inn i hva du må gjøre og start tidlig. Men alt ordner seg til slutt, så ikke fortvil.

Når det gjelder bosted så kan jeg anbefale Green Point, Sea Point, Rondebosch og Claremont.

Undervisningsformer

Undervisningen var intensiv med forelesninger hver dag og obligatoriske seminarer og innelveringer hver uke. Du blir oppfordret til å delta aktivt i seminarene. Jeg tok Critical Psychology, Health Psychology og Sociology of The 21 Century. Både foreleserne og seminarlederne var veldig flinke.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene var interessante, men jeg vil si de var en sidesprang fra profesjonsutdannelsen. Det var også veldig mye mer skolearbeid enn hva vi hadde forventet, noe som tidvis tok motet fra oss.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si jeg lærte mye nytt, spesielt om apartheid, om hvordan psykologi som vitenskap har blitt misbrukt, og hvordan den individfokuserte tradisjonen i Vesten er mangelfull. Jeg lærte også å skrive på engelsk og bruke APA selvstending.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var flott. Mye mennesker, mye kø, usunne matalternativer. Cape Town er en fantastisk flott by som har noe å tilby enhver. Sør-Afrika er fortsatt svært preget av det tidligere apartheid-regimet. Som norsk student føler du deg svært "hvit og priviligert", noe som kan være litt ubehagelig.

Bustad

Vi var fire stykker som leide et hus i Rondebosch som så ut som en luksusvilla ved første øyekast for 40.000 ZAR i mnd. Etter hvert som tiden gikk fant vi ut at huset hadde lekkasje, kakerlakker og null varmeovner. Vi bodde bak murer og hadde alltid alarm på. Den eneste ubehagelige opplevelsen vi hadde var da noen forsøkte å bryte seg inn på dagtid mens vi var hjemme. Heldigvis merket de at vi var hjemme, og stakk av. Deretter fikk vi låne en hund som fungerte godt som vakthund. ADT var også alltid raskt på plass hvis alarmen av en eller grunn gikk av.

Sosialt miljø

Vi holdt oss mest for oss selv, men det er lett å bli kjent med folk.

Vår 2016 - profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2016 - profesjonsstudiet i psykologi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være svært fordelaktig å spare opp en del penger på forhånd da forberedelsene til reise (legesjekker mm) er meget kostbare!

Undervisningsformer

Det er en del mer innleveringer enn hjemme i Norge noe som kan ansees som utfordrende.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved UCT virker i utgangspunktet meget bra. Det er imidlertid slik at en har lite å velge mellom som student fra psykfak UIB, da fagene skal kunne godkjennes som en del av Cand.Psychol.

Fagleg utbyte og språk

For min egen del opplevde jeg at engelsken, både skriftlig og muntlig ble vesentlig forbedret.

Universitetsområdet og byen

Både universitetsområdet og store deler av byen er estetisk sett meget fint. Det er også billig og mange muligheter mht til underholdning og severdigheter. Noen områder i byen er imidlertid meget utrygge.

Bustad

Jeg bodde i Claremont like ved universitetsområdet og var svært fornøyd med det.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet blant de norske studentene var veldig trivelig. Det kan imidlertid være noe mer utfordrende å bli kjent med folk med andre nasjonaliteter. Her vil jeg anbefale å bli med i utenom-faglige organisasjoner. Jeg var med på UCTs fotballag og ble kjent med mange Sør-Afrikanere gjennom dette.

Vår 2016 - BA i petroleum- og prosesstekn.

Vår 2016 - BA i petroleum- og prosesstekn.

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ville ikke reist på utveksling hit hvis det er slik at du skal søke deg videre til andre studier halvåret etter. Jeg reiste siste semester på en bachelorgrad og søke masterprogram. University of Cape Town sendte resultatene altfor sent, slik at jeg ikke kunne ettersende de i mastersøknaden min. Dette bidro til at det var manglende informasjon i min søknad til master.

Undervisningsformer

Ved Universitetet i Cape Town teller eksamen stort sett 50% også teller oppgaver og prøver du gjør underveis i tillegg. Det var litt uvant, men fint å bli tvunget til å jobbe jevnt underveis. Det var litt kjedelig, for jeg følte jeg fikk litt lite tid til alt jeg ønsket å gjøre siden jeg ikke kunne styre studiedagene mine selv.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudene var meget bra. Masse spennende og forskjellig emner å velge mellom.

Fagleg utbyte og språk

Fornøyd med faglig utbytte. Hadde gode forelesere i 3 av 4 fag er godt fornøyd med dem. De bidro til at fagene ble spennende og interessante. Det var selvfølgelig litt utfordring med språket før jeg ble trygg på meg selv, men det gikk seg fort til og da var det ikke noe problem.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er fint og jeg hadde alle fag på Upper Campus. Det gjorde at jeg bare var der og jeg ble fort kjent der. I starten av semesteret var det noen uroligheter og demonstrasjoner der og vi ble rådet til ikke å være der på kveldstid i den perioden. Universitetetsledelsen var flinke til å informere og de hadde mye Security på campus som gjorde at jeg aldri følte meg utrygg. Det var noen turstier i bakkant av Universitetet hvor det hadde skjedd noen voldtekter, så der ble vi rådet å ikke bevege oss.

Byen er fantastisk med muligheter til fjellturer i nærheten. Det var masse liv og fint ved havna. Mange ble frastjålet telefoner og kort, men det var som regel når de var på byen på kvelds-/ nattestid. Jeg opplevde ikke noe slikt og det går som regel bra så lenge du tar forhåndsregler. Det kan skje grovere kriminalitet, men ingen av mine internasjonale venner opplevde noe annet enn tyveri. De fleste, ikke alle selvfølgelig, er bare ute etter penger og ikke ute etter å skade deg.

Bustad

VI leide hus privat, men vi søkte gjennom Universitetet så de hjalp oss og fant hus for oss. Vi søkte om bolig i en prisklasse og kunne ønske oss noen å bo med ellers blir man bare plassert med andre studenter. Dette er noe jeg anbefaler. Det var veldig greit at Universitetet ordnet det meste for oss og at det var klart til vi kom ned dit. VI bodde i et kjempekoselig hus i nærheten av Campus og vi tok buss til skolen (gratis universitetsbuss). Jeg bodde med 4 andre internasjonale studenter. Vi bodde i Observatory og sikkerheten her var også bra. Alle husene hadde mur, port og mange hadde alarm. Vi hadde koselig liten hage så vi kunne grille og gangavstand til butikker og restauranter. Jeg gikk ikke alene etter at det ble mørkt, men å gå to stk. gikk fint.

Sosialt miljø

I Cape Town er det masse liv og mye som skjer. Jeg fikk best kontakt med andre internasjonale studenter, men det blir litt sånn naturlig siden det er bare de vi har fadderuke med. Det er utallige ting man kan finne på og det blir aldri kjedelig. Det er en by jeg likte meg godt i og kan anbefale alle å reise dit, men som sagt må man være forberedt på at skolesystemet er litt annerledes og jeg hadde iallfall mye mer arbeid enn jeg trodde på forhånd.

Vår 2016 - Integrert master i rettsvitenskap

Vår 2016 - Integrert master i rettsvitenskap

15.02.2016 - 10.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Om du har bestemt deg for å utveksle til Univeristy of Cape Town bør du starte søknads- og visumprosessen så tidlig som mulig. For å få studentvisum kreves det en rekke dokumentasjon som tar tid å innhente (passfoto, lånekasse-bekreftelse, politiattest, karakterutskrifter m.m.). Ambassaden er særs firkantet på regelverket, så om du vil unngå å bruke ekstra timer legger du arkene i riktig rekkefølge og fyller ut søknadsskjema med svart penn (!).

Selv om UCT krever at du velger fag i søknaden er ikke disse valgene bindende. Fag velges først når man registerer seg ved fakulutetet, og det er anledning til å endre frem til en gitt dato. Har man klare formeninger om hvilke fag man vil ha bør man imidlertid kontrollere at fagene faktisk går det semesteret man utveksler. De fleste masterfagene går nemlig bare ett semester. F som første bokstav i fagkoden angir første semester (feb-jun) og S angir andre semester (jul-nov).

Generelt er det ikke et must å finne bolig før man reiser ned. Det er billig å bo på hostell mens man leter. Leieboliger finner man på www.gumtree.co.za. Det er også mulig å søke Student Housing gjennom UCT, men dekningsgraden er svak og man får beskjed svært sent om man blir tildelt bolig eller ikke.

Mitt tips er er å reise til CT et par uker før semesteret starter, både for å fikse seg bolig og for å utforske byen. Særlig på høysommeren (januar-februar) er været strålende.

Undervisningsformer

JurFak UiB krever at man tar tre masterfag (såkalte postgraduate-courses) på UCT, tilsvarende 90 credits. Undervisningsformen i de fleste postgraduate-fagene er tradisjonell forelesning med klasser på rundt 15-25 stk. Hvorvidt oppmøte er obligatorisk varierer fra fag til fag. Forelesningene holdes på ettermiddagen og varer gjerne i 3 t, hvilket gir gode muligheter til å nyte alt CT har å by på på dagtid. I tillegg til forelesninger innebærer de fleste fagene en eller flere obligatoriske oppgaver, hvis karakterer teller på standpunktkarakteren. Eksamen er enten skole- eller hjemmeeksamen.

I tillegg til de tradisjonelle undervisningsformene tilbys det enkelte fag som undervises i blokk-forelesninger. Det innbærer at man kun har forelesninger i en kortere, intensiv periode (+- 2 uker). Til gjengjeld har man forelesninger hver dag i 4-6 timer. Jeg vil i høyeste grad anbefale blokk-fag, da det gir masse fritid før og etter blokkperioden, samt åpner for bedre leseperioder før eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på UCT er helt kurrant, men det var færre internasjonale fag enn jeg forventet - i alle fall det semesteret jeg fikk (feb-jun).

Jeg gikk fagene Negotiation, Common Law og Principles of Intellectual Property Law. Førstnevnte anbefales på det sterkeste da det er praktisk undervisning i forhandlingsteknikk- og teori. Hver time er case-basert og handler om å simulere og analysere ulike forhandlingssituasjoner.

Common Law var to ukers blokkundervisning med en introduksjon til common law (opprinnelse, overordnede prinsipper, oversikt over common law-regulerte rettsområder m.m.). IPL var nok det mest krevende av de tre fagene, da dette var innføring i sør-afrikansk åndsverk-, patent- og varemerkerett. Til gjengjeld er det nok dette faget jeg har mest utbytte av da reguleringen har mye til felles med norsk immaterialrett på grunn av felles konvensjoner.

Et fag jeg ikke anbefaler er Individual Employment Law. Vi var flere nordmenn opprinnelig hadde dette faget, men alle byttet. Arbeidsretten i Sør-Afrika ekstremt detaljregulert, og faget fordrer at man har kjennskap til grunnleggende Sør-Afrikansk arbeidsrett. Styr unna. Angivelig er også faget The Law of International Trade ganske krevende.

Når man velger fag må man ha i mente at arbeidsmengden i de ulike fagene (både antallet obligatoriske oppgaver og kravene til egenstudier) varierer veldig. Ettersom JurFak UiB krever at man tar tre postgrad-fag (de fleste andre studentene tar to) er det greit å velge litt strategisk.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet jeg sitter igjen med er av overordnet og språklig art, heller enn materielt juridisk. Er man ute etter rent materielt utbytte bør man velge internasjonale rettsfag. Obligatoriske oppgaver og små klasser tvinger deg til å snakke og skrive juridisk engelsk. Den språklige utviklingen er definitivt det største utbyttet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort. Juridisk fakultet er dessverre et lite og relativt slitent bygg på Middle Campus. Man kan imidlertid bruke finere lesesaler på Upper Campus. Den gratis skolebussen går ikke til Middle Campus, men det er bare 10 min gange fra Upper Campus hvor alle skolebussene stopper.

Byen Cape Town bør i seg selv være grunn alene til å dra på utveksling hit. Fine strender, vakker natur, gode surfeplasser, et hav av golfbaner og ikke minst bra restaurant- og uteliv. Det er også masse festivaler og idrettsarrangementer. Ikke la deg skremme av alle kriminalitetsstatistikker. Ja, Cape Town er farlig, men tar man forhåndsregler (ikke gå ute i mørket, ikke gå alene, ikke ta uregistrerte taxier osv) går det nok fint. Jeg opplevde ingenting ubehagelig på mine fem måneder.

Bustad

Jeg bodde med fire andre nordmenn i bydelen Observatory, ca 10 min fra UCT.

Jeg ville stått i mot fristelsen å bo luksuriøst i Camps Bay eller i sentrum. Køene ut av sentrum på ettermiddagen - når man selv skal på forelesning - er ekstreme, og man ender fort opp med å sitte timesvis i kø hver dag.

Generelt vil jeg anbefale folk å bo i UCT-nære områder som Observatory, Mowbray og Rondebosch. Observatory er etter min mening det gunstigste ettersom dette befinner seg ca. midt mellom sentrum og UCT. Det bor masse studenter (og frie sjeler) der, og området har en egen partygate med restauranter og barer.

Sosialt miljø

Vil man inn i et sosialt miljø bør man melde seg inn i en av UCTs mange foreninger eller idrettslag, samt på Facebook-siden for utvekslingsstudenter. Det er ingen skikkelig "fadderuke" hvor man har et forum til å bli kjent med andre, og i postgraduate-klassene er mange eldre og jobber heltid ved siden av studiene. Utvekslingsstudenter er det imidlertid ingen problem å bli kjent med. Etter oppholdet sitter jeg igjen med nye bekjentskaper både fra Sør-Afrika og resten av verden.

Vår 2016 - Integrert master i rettsvitenskap

Vår 2016 - Integrert master i rettsvitenskap

15.02.2016 - 10.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg studerte ett semester ved University of Cape Town våren 2016. Dersom du ønsker å studere her må du være ute i god tid. Det skyldes at man må innhente masse dokumentasjon og godkjennelser for å få visum til Sør-Afrika, herunder ta vaksiner og innhente politiattest (som kan ta opptil flere uker). Videre vil jeg anbefale å reise 1 semester, dvs. februar-juni. Da får du med deg sommeren i Cape Town som varer ut april, og du slipper den noe mer ustabile vinteren i juni-september. I tillegg vil jeg anbefale å leie bil! Det tar litt tid å vende seg til å kjøre på andre siden av veien/bilen, men det er fantastisk å ikke være avhengig av Uber hele tiden.

Undervisningsformer

Undervisningen er lagt opp med 1 forelesning per fag per uke, gjerne på 2-3 timer. Universitetet tilbyr imidlertid også blokk-undervisning i enkelte fag, som innebærer at man har forelesning hver dag i ca. 2 uker på 3-4 timer. Blokk-undervisningen avsluttes med 1 eksamen, enten skoleeksamen eller hjemmeeksamen (det varierer).

Vurdering av emnetilbodet

University of Cape Town tilbyr en rekke emner, herunder alt i fra shipping og trade law til forhandlinger og miljørett. Men vær obs, det er ikke alle fagene som holdes både 1 og 2 semester. Se derfor nøye igjennom tidspunktet for fagene (F= first semester/ S= second semester).

Selv valgte jeg en god mix av fag: (1) Negotiation, (2) Common Law og (3) Principles of Intellectual Property. Negotiation er et praktisk fag med innføring i forhandlings teknikker. Undervisningen består av forelesninger med noe teori og en rekke praktiske øvelser. Vi hadde 3 innleveringer i løpet av semesteret og 1 hjemmeeksamen. Foreleseren er utrolig flink og jeg kan anbefale faget på det sterkeste. Common Law ble tilbudt som et blokk-undervisning fag og består av en introduksjon til Common Law systemet og ulike rettsområder som er utviklet gjennom common law (engelsk rett), herunder strafferett, erstatningsrett, kontraktsrett og eiendomsrett osv. Faget bar preg av at det var helt nytt ved universitetet, men alt i alt var det et nyttig og greit fag. På 2,5 uker hadde vi 1 forelesning på 3 timer hver dag, 1 innlevering, 1 presentasjon og 1 avsluttende hjemmeeksamen. Principles of Intellectual Property er en introduksjon i ulike immaterielle rettsområder, herunder opphavsrett, varemerkerett og patent. Selv om faget bygger på Sør-Afrikansk rett er det mye som er likt Norsk immateriell rett og jeg sitter igjen med mye ny kunnskap. Foreleseren er veldig engasjert og jeg kan anbefale faget på det sterkeste. Faget bestod av 3 innleveringer og 1 skoleeksamen. Jeg er veldig fornøyd med alle emnene jeg valgte og jeg vil anbefale de til alle studenter som ønsker å ha tid til å gjøre andre ting enn å sitte på skolen hver eneste dag under utvekslingsoppholdet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si at jeg har fått et stort faglig utbytte av å studere ved University of Cape Town. Jeg hadde 3 vidt forskjellige fag som alle har vært nyttige og givende. I tillegg føler jeg at jeg, gjennom en rekke innleveringer og muntlig kommunikasjon i forelesningene, har blitt bedre i både skriftlig og muntlig engelsk.

Universitetsområdet og byen

University of Cape Town er et utrolig flott universitet plassert sentralt i Cape Town. Universitetet er delt inn i 3: lower, middle og upper campus. Det juridiske fakultet holder til på middle campus. Det er ikke det flotteste bygget på skolen, men det har et eget bibliotek og en liten kafe. Jeg kan anbefale å gå ned til Economics building for lunsj. Der selger de noe mer variert lunsj og har god kaffe!

Cape Town by kan ikke sammenligenes med noen annen by i hele verden. Byen har ALT! Den har shopping, strand, fjell og ikke minst en rekke fantastiske restauranter + utesteder. MEN vær obs, Cape Town har også en noe mindre hyggelig side. Det er dessverre masse kriminalitet, voldtekter og fattigdom, og man merker at politikken er ustabil. Vær derfor veldig forsiktig! Vi var 5 norske studenter som bodde sammen og ingen av oss opplevde noe farlig, men det skyldes at vi var forsiktige! Gå aldri rundt alene (spesielt ikke om natten), ta Uber isteden for taxi og ikke stol på noen. Til tross for dette kan jeg fortsatt anbefale å studere i Cape Town! Fantastisk by med fantastiske mennesker og ikke minst natur!

Bustad

Vi leide et privat hus i Observatory som ligger ca. midt imellom byen og UCT. Det fungerte veldig fint å bo der, men skulle jeg flyttet dit igjen så ville jeg flyttet nærmere byen! For eksempel i nærheten av Gardens, Vredehoek eller ved Kloof Street området.

Sosialt miljø

Det er enkelt å komme seg inn i et sosialt miljø. De aller fleste Sør-Afrikanere er svært utadvendte og interesserte i å bli kjent med utvekslingsstudenter. I tillegg er det veldig enkelt å komme seg inn i selve utvekslingsmijøet. Jeg har blitt kjent med mennesker fra hele verden og det er utrolig moro!

Vår 2016 - Integrert master i rettsvitenskap

Vår 2016 - Integrert master i rettsvitenskap

15.02.2016 - 10.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det lønner seg å sjekke ut hvilke steder det er trygt og praktisk å bo.

Det lønner seg å ha bil, da offentlig transport er et dårlig alternativ.

Last ned uber-appen, den er meget populær og uber er ansett tryggere enn taxi.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår med forelesninger en gang i uken i hvert enkelt fag, med mindre man velger såkalte "blokk"fag, hvor det typisk er to uker i strekk med undervisning hver dag. Man har som oftest noen obligatoriske innleveringer ila semesteret, som teller på endelig karakter.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er ganske bredt, alt fra rettskulturelle og historiske fag, til konfliktløsning til ren materiell juss som sjørett og kontratksrett og arbeidsrett.

Fagleg utbyte og språk

Et tips er å bo med utenlandske studenter, da får man mange nyttige språkerfaringer. Det faglige utbyttet er bra, foreleserne fremstår som veldig dyktige. I generelle fag som negotiation osv, får man mer relevant utbytte enn i fag som går på konkret sør afrikansk juss.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er vakkert. De er tre campus-områder, lower, middle og upper. Jussen ligger på middle campus, og det er her man oppholder seg hele tiden.

Cape Town er en fantastisk by. Naturen må oppleves, særlig table mountain. Jeg er veldig glad i golf, og det er uendelige golfmuligheter i byen.

Bustad

Vi bodde i en hus i Observatory, hvilket var veldig bra. Det er ansatt som et noe mer utrygt område, men tar man forholdsregler går det fint. Vi opplevde aldri noe skummelt. Andre fine områder er Rondebosch og Gardens.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er godt, men man må gjøre en innsats for å bli kjent med folk utenfor det norske miljøet. ANSA sørger for at nordmenn blir godt kjent med hverandre.

2015

Haust 2015 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2015 - Integrert master i rettsvitskap

10.07.2015 - 20.11.2015

Førebuingar/praktiske tips

For det første, vil jeg forberedt enhver som skal reise til Sør-Afrika (eller kanskje det afrikanske kontinentet generelt) at de må være klar over at ting kan ta tid, og at til tider må en være svært tålmodig. Dette teller i særlig grad i den første uken når all registrereing som student og påmelding av fag skjer.

For det andre, særlig for jusstudenter er det greit å være noe klar over at "studiepoeng"-systemet til UCT er noe annerledes fra det norske. Universiteter i Norge er svært kompromissløse når det kommer til å innrette seg etter andre system enn sine egne, dessverre, og som er resultat hjelper det lite å høre på lokale anbefalinger om hvor mye fag en kan ta. Alle de juridiske fagene på master-nivå er verdt "30 points", og Norge aksepterer KUN 90 totale poeng per semester som svar på 30 norske studiepoeng. Selv om alle de ansatte ved UCT vil advare deg om at dette kan bli for mye (de anbefaler kun 2 fag, ikke 3) så er dette noe dere bare må finne dere i. For å være helt ærlig så er dette til å leve med selv om det tar tid og innsats. Dette er fordi at vanlige masterstudent ved UCT skriver en stor oppgave per fag de tar i tillegg til de vanlige fagene sine, noe vi utvekslingsstudenter slipper. Den tiden kan vi da heller bruke på et ekstra fag.

Jeg vil anbefale alle utvekslingsstudener å bruke UCT til tilbud om å fikse deg opp med studentbolig. Det er ikke mulig å bo på selve "campusområdet", men de har avtaler med private boliger som omringer Universitet. Det er helt tilfeldig hvor du ender opp, og hvem du bor med, men det er generelt langt mer ønskelig å bo med andre utvekslingsstudener fra forskjellige, enn å bare bo alene eller med andre nordmenn. Den største potensielle faren her er nok at en fort kan ende opp med å være med folk fra hele verden, men ikke nødvendigvis lokale. Pass på å lese nøye gjennom husleiekontrakten, og si ifra til utleier om det er noe en ikke forstår eller liker. Antageligvis vil det ikke bli endringer, men det er viktig å si ifra bare i tilfellet kompromiss kan oppnås. Det er svært vanlig i Sør-Afrika at utleiere enten nekter overnattingsbesøk, eller i minste fall krever kompensasjon dersom du vil ha besøk (vanligvis en relativt lav sum i forhold til rom på hostel/hotell).

Sikkerhet, som folk flest kan tenke seg, er defintivt noe en må være oppmerksom om i Cape Town, men det er ikke så gale som mange fordommer vil tilsi. Jeg vil påstå at Cape Town ikke er noe mer usikkert enn noen annen by av tilsvarende størrelse, men det forutser at alle passer på å ta litt forhåndsregeler om hvor en går, hva en tar med seg/har på seg når en er ute, og unngår å være alene når det er mørkt. Last ned app'en "Uber" og bruk den så mye en kan da den er svært billig og veldig effektiv.

Til slutt. Det er lurt å kjøpe en ny mobil her som en ikke er like redd for, spesielt om en skal drikke/feste osv. På en annen side, bruk noen ekstra hundrelapper og uansett kjøp en rimelig "smartphone" som gir deg tilgang på mobildata. Dette er fordi folk flest bruker nesten utelukkende internett for kommunikasjon + det trengs for app'er som "Uber".

Undervisningsformer

Juridiske fag på master-nivå ved UCT følger som regel en ganske selvstendig model, da de forventer at studenter på dette nivået klarer å ta ansvar for egen læring. Det vil si at det er kun forelesninger, i relativt små grupper, en håndful innleveringer som kan varierer i hvor mye de teller på din endelige karakter, og en eksamen på slutten av semesteret.

I mitt tilfellet hadde jeg et fag hvor min endelige karakter var 50% basert på en stor oppgave som ble levert halveis gjennom semesteret, og 50% basert på min endelige eksamen som varte i tre-timer.

Begge de andre to fagene mine hadde en eksamen på fem timer i slutten av semesteret som utgjode 75% av endelig karakter, en innlevering med et teorifokus verdt 12.5%, og en liten skoleprøve som forberedelse til eksamen verdt 12.5%.

Andre fag vet jeg gjør ting annerledes igjen, så det er litt vanskelig å si hva jussfakultet til UCT gjør "generelt".

Vurdering av emnetilbodet

Det juridiske fakultetet til University of Cape Town har et fantastisk utvalg av forskjellige juridiske fag på master (post-graduate) nivå. De tilbyr både fag med privatrett og offentlig rettslig fokus, i tillegg til fag med internasjonal, eller nasjonalt, fokus. Da Sør-Afrikansk juss er tungt basert på engelsk rett er det vanligvis også naturlig at du lærer en del engelsk (common law) juss, både teori og rettspraksis.

Fagleg utbyte og språk

På master (post-gradute) nivå mener jeg selv at jeg fikk stor utbytte av alt det faglige jeg deltok i. Det var heller ikke vanskelig for meg å tilvenne meg jussen på engelsk da det er et offisielt språk i Sør-Afrika, og det primære undervisningsspråket. Særlig i Cape Town området osv. er engelsken svært god hos folk flest av de lokale.

Da samtlige av mine fag er svært internasjonalt i sin natur føler jeg også at kunnskapen jeg opparbeidet meg her vil være svært nyttig selv i en norsk kontekst. Selv de delene av fagene som var mer preget av lokal (Sør-Afrikansk) og engelsk juss er dette perspektiv som jeg kommer til å bære med meg som interessante motpoler til hva jeg har vært vandt med basert på utelukkende norsk juss og undervisning.

Universitetsområdet og byen

Universitetet i Cape Town har et fantastisk vakkert campus område tett opp under Table Mountain. Stort sett alt er samlet på det primære omårdet som er delt inn i "lower", "middle" og "upper campus" avhengig hvor høyt det ligger (mye oppoverbakke da det er en del av foten til Table Mountain). De eneste unntaket er et lite campusområde som ligger i "downtown" Cape Town hvor en del kunstrelaterte fag blir undervist, eller det lokale Universitetssykehuset for medisin og realfagsstudenter.

Hovedcampuset ligger ikke i downtown Cape Town, men ligger kun 15-20 min unna med bil/buss. Da kollektivtilbudet i Sør-Afrika er litt så som så (bedre i Cape Town enn resten av landet da!), så har Universitetet sitt eget private kollektivsystem hvor en kan ta buss til og fra campus, eller inn til byen. Tilgangen til systemet er en del av det du betaler i semesteravgift.

Cape Town i seg selv er en helt fantastisk og vakker by med uendelig mye liv, karakter og muligheter for erfaringer innenfor en stor liste av forskjellige preferanser og sjangere. Norske studenter vil jeg påstå har generelt sett en svært romslig økonomi her nede, noe som betyr at det er enkelt å oppleve det meste av naturopplevelser, eller byopplevelser (ECO-tourism and regular-tourism). Jeg kan ikke gå inn i alle detaljene om hva en kan gjøre, men husk at i og rundt Cape Town har du noen av verdens beste vindistrikter, og all den kulturen og matopplevelsene som kommer med den slags!

Bustad

Som nevnt ovenfor, hvor jeg endte opp med å bo var organisert gjennom UCT sin organisasjon som passer på utvekslingsstudenter, IAPO. Jeg bare meldte min interesse, og innen en dag etter jeg ankom Cape Town så signerte jeg kontrakter og flyttet inn. Hvor du ender opp, hvem du bor med, og hva slags person huseier er, er fullstendig tilfeldig. Stort sett fikk jeg inntrykket av at studenter flest var fornøyd, men ingen steder er helt perfekt.

Det viste seg etterhvert at boligen jeg bodde i under oppholdet mitt var noe dyrere enn hva de fleste andre studenter jeg pratet med opplevde, men på den andre siden var den over gjennomsnittlig fin og behagelig å bo i. Huseieren eide to hus, med en type felles bakgård. Det bodde fem studenter i hvert hus som var fra en rekke forskjellige land. Stort sett alle 10 kom veldig godt overens, og jeg angrer ikke ett sekund på at jeg gjorde det på denne måten.

Sikkerheten var generelt bra, dog vi fikk oppleve et par ubehagelige forsøk på innbrudd + et vellykket innbrudd i nabohuset.

Presiserer igjen at den største nedsiden ved å gjøre det slik er den potensielle faren for å ikke nødvendigvis bli kjent med så mange lokale. En vil fort ende opp med å bygge opp sitt nettverk rundt andre utvekslingsstudener fra hele resten av verden, utenom Sør-Afrika. Vi var heldige med å bo sammen med en lokal jente som flyttet inn senere i semsteret da det var et ledig rom.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet mitt var fantasisk. Antallet land som de forskjellige studentene kom fra har jeg ikke oversikt over lenger. Det var også en håndful lokale gutter og jenter som falt inn i miljøet noe tilfeldig gjennom fellesbekjente.

De som jeg hadde mest å gjøre med var de jeg bodde med + nabohuset, men gjennom sosiale aktiviteter var det også mange andre jeg ble godt kjent med i løpet av månedene mine der.

Haust 2015 - Profesjonsstudiet i psykologi

Haust 2015 - Profesjonsstudiet i psykologi

10.07.2015 - 20.11.2015

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst: start visumprosessen tidlig. Sett deg inn i hva som kreves for å søke visum. Dette tar en del tid og planlegging, og kan bli litt frustrerende til tider, men det går helt fint så lenge man ikke venter noen uker før man faktisk skal reise.

Cape Town er en by med veldig høy kriminalitet. Verken jeg eller de jeg reiste med opplevde noe ubehagelig, men vi tok våre forhåndsregler. Ting kan skje, men er man forsiktig så går ting fint. F.eks. ikke går rundt alene når det er mørkt, være forsiktig med å ta ut penger (særlig på gata, til tross for at det er lyst- mange som blir svindlet på denne måten), pass på veska hvis dere går ut på kvelden osv.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk i større klasserom/auditorium med en del andre elever (et par hundre i enkelte fag). Flere av foreleserne var gode i å oppmuntre studentene til å aktivt delta i undervisningen. I noen av fagene ble det aktivt brukt videoer o.l. som gjorde temaet engasjerende. Det var en del innleveringer og gruppearbeid. Bl.a. så skulle man i to av fagene levere inn seminaroppgave hver uke. I tillegg var det en del prøver og essay man måtte skrive underveis. Det gikk med andre ord en del tid til skolearbeid.

Vurdering av emnetilbodet

Ettersom jeg reiste 5 semester på profesjonsstudium i psykologi så hadde jeg fått beskjed om at jeg ikke hadde så mye valgmuligheter i forhold til fag jeg kunne ta. Jeg tok følgende fag: 1. Community and Youth Development, 2. Race, Class and Gender, og 3. Social Psychology and Intergroup relations. De to sistnevnte fagene var spesielt interessante og da spesielt faget Race, Class and Gender. Så til tross for at man ikke hadde noe særlig valgmuligheter knyttet til fag så er jeg ganske fornøyd med de fagene jeg tok.

Fagleg utbyte og språk

All undervisning foregikk på engelsk. For meg har dette vært et av de mer lærerike semesterne jeg har hatt. Dette skyldes nok til dels at arbeidskravet var såpass høyt at det var nødvendig at man jobbet jevnt og trutt gjennom semesteret. Det jeg likte spesielt godt med fagene var at de tok for seg problemstillinger som er spesielt aktuelle i Sør-Afrika (f.eks. raseforskjeller og ulike mekanismer som opprettholder slike forskjeller). Man fikk samtidig lære en del historie om landet man oppholdt seg i. Jeg opplevde å få en del innsikt i ulike problemstillinger som jeg ellers ikke ville oppnådd.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger ca. 20 minutters kjøretur utenfor Cape Town sentrum. De ulike fakultetene er delt inn i "upper campus", "middle campus" og "lower campus" og ligger relativt samlet på samme området (ikke slik som UiB- der fakultetene er spredt rundt i byen).

Cape Town er en fantastisk by! Det er uendelige ting man kan gjøre der. Det finnes gode turmuligheter i fjellene - Devils Peak, Table Mountain og Lions Head. Anbefaler spesielt en tur opp Lions Head i solnedgangen når det er fullmåne! Dessuten er det en rekke flotte strender man kan deige seg på når temperaturen begynner å krype seg oppover. Clifton Beach var en strand vi ofte var på, men her er vannet gjerne iskaldt (hvilket ikke egentlig gjør så mye når temperaturen begynner å nærme seg 30 grader). Muizenberg er en annen strand med litt varmere vann og gode surfemuligheter, men da en litt lengre kjøretur unna. I selve byen er det gode shoppingmuligheter og en rekke gode restauranter (særlig da i Kloof Street). Her finner man en rekke ulike restauranter for enhver smak. Hvis man har lyst til å prøve krokodillekjøtt eller struts (anbefales) får man det, og hvis man heller vil ha seg en god burger eller noe pasta så får man også tak i det. Byen har også mange kule utesteder både i sentrum og i Observatory (et området som ligger nærmere universitetsområdet). Cape Town er for øvrig lokalisert i provinsen Western Cape, som er der mesteparten av den sør-afrikanske vinen blir produsert. Man skal derfor ikke langt utenfor bykjernen før man kommer til flotte vingårder der man kan dra på vinsmaking (her kan man melde seg på organiserte turer der man besøker 4-5 vingårder og smaker på ulike viner). Andre ting man kan gjøre: stikke på safari (riktignok et stykke utenfor sentrum), snorkle med seler, dra på helgemarkeder (eks. Old Buiscuit Mill), ta en tur til Robben Island (øya der Nelson Mandela satt fengslet), besøke apartheidmuseum osv.

Bustad

Vi bodde i Rondebosch, et trygt og rolig området som lå relativt nærme universitetet.

Sosialt miljø

Skolen har en rekke klubber man kan melde seg inn i- som utvekslingsstudent så kan man melde seg gratis inn i opp til 3 klubber (man kan melde seg inn i flere klubber, men må da gjerne betale en mindre avgift). Dette gir gode muligheter for å bli kjent med andre. Eksempel på slike klubber er: underwater klubb (dykkeklubb), SHAWCO, Mountain and Ski club (organiserer bl.a. fjellturer), osv.

Vår 2015 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2015 - Integrert master i rettsvitskap

29.01.2015 - 11.07.2015

Førebuingar/praktiske tips

Visum tar lenger tid enn du tror så start tidlig med dette. Det er også visse småutgifter som hører til, så det bør du ta høyde for. Personlig syns jeg hjemmesiden til Universitet i Oslo hadde en god gjennomgang av hva du skal gjøre. De er strenge på ambassaden så gjør akkurat det de ber deg om.

Det blir KALDT! Så ta med ullundertøy og fleece.



Undervisningsformer

Jeg hadde time hver mandag, tirsdag og onsdag med to innleveringer hver uke. Det ble mye til tider, men gikk som oftest bra. De jeg reiste med hadde blokkundervisning på opptil to uker og det er jo fordeler og ulemper med begge deler. Mitt inntrykk er at fagene varierer veldig og i forhold til hvilken professor du har.

Vurdering av emnetilbodet

Hvis du ønsker å få oppholdet godkjent som master er det begrenset hvilke fag du kan ta for at kabalen skal gå opp. hvis du bare tar spesialemner er det mer fritt og frem og tilbudet fremsto som bra.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde fagene Internation Trade of Law, Theories of Crime and Social Order og Law in Action. Førstnevnte var veldig lærerikt og nyttig, med en grepa dame til professor som var veldig flink og forventet mye. De andre fagene var interessante da var mindre juss og mer sosiologi. Med innleveringer hver uke kommer man likevel fort inn i en annen måte å tenke på.

Jeg anbefaler å dra på vårparten. Da er det varmt når du kommer og kaldt når du drar og har eksamen, pluss at semesteret er lenger.

Universitetsområdet og byen

Jussfakultet er lett å navigere med et hyggelig lite bibliotek. Vi var likevel mest på Hoved Campus fordi det er der kantinen er og biblioteket er litt større. Det var fresh og fint der, med små boder slik som på Jussen i Bergen. Det er likevel Afrika - strømbrudd forekommer titt og ofte.

I byen kan du gjøre hva som helst - en dag på stranda, fjelltur, shopping etc. Opplevelser: zip line, dykking med hai fra bur, vingårder. Det er bare å velge.

Vi leide bil de første 6 ukene som gjorde oss veldig fleksible og vi fikk reist rundt og oppdaget byen og omegn. Etter hvert som hverdagen tok oss og vi bare var på skolen og av til på byen fungerte uber bra nok - billig og trygt.

Bustad

Vi bodde i Rondebosh med gåavstand til skolen som selvsagt er en fordel. Mange andre studenter velger å bo nærme skolen også så da er du nærme vennene dine. Hvis du heller ønsker å bo i byen eller i Camps Bay og rundt, vil jeg anbefale bil. Rondebosh er relativt trygt, og det er restauranter og liv i gatene her også, så er ikke noe must å bo i byen

Sosialt miljø

Vi var en gjeng på cirka 30-40 nordmenn, så det er stort norsk miljø i Cape Town. Vil du ha internasjonale venner, er det nok av disse også fra Tyskland, USA osv. Flere av nordmennene vi møtte gikk på NTNU og hadde allerede vært der et halvt år - da var det lett å bli kjent med lokale og andre gjennom dem pluss at de viste oss rundt.

Vår 2015 - Integrert master i rettsvitskap

Vår 2015 - Integrert master i rettsvitskap

29.01.2015 - 11.07.2015

Førebuingar/praktiske tips

Jeg studerte juss på UCT, så mine erfaringer er begrenset til det juridiske fakultet på UCT.

En ting man må være klar over hvis man skal på utveksling til Cape Town, er det at visumprosessen er tidskrevende. Man må ha en rekke ulike papirer, så det er lurt å starte med dette i god tid (flere måneder hvis du vil unngå stress). Det første man burde gjøre er å kontakte den Sør-Afrikanske ambassaden for å få en liste over ulike papirer man behøver. Man må også være OBS på at man må levere alle papirene til ambassaden personlig, og i ganske god tid før avreise. (Men i mitt tilfelle tok det bare 8 dager fra jeg leverte visumsøknaden til jeg fikk den innvilget).

Ellers må man ta vaksiner før man reiser ned.

Undervisningsformer

Jeg studerte på det juridiske fakultetet på UCT. Undervisningen i mine tre fag (negotiation, comparative legal systems og african law) var i grupper på 6-25 personer, med en foreleser som styrte undervisningen. Denne undervisningsformen er en ganske annen enn den vi har på det juridiske fakultet i Bergen, men jeg synes at den fungerte bra. Det var ikke formelle krav til muntlig aktivitet, men jeg opplevde at det var lav terskel for å delta muntlig.

Det var obligatorisk oppmøte på 90% av undervisningen i mine fag. I Negotiation hadde vi to timer undervisning en gang i uken ila hele semesteret. Mens vi i African law og Comparative legal systems hadde blokkundervisning med 4-5 timer hver dag i to uker i hvert av fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde som nevnt tre fag: Negotiation, Comparative legal systems og African law. Jeg synes at arbeidsmengden i fagene var mindre enn arbeismengden på UiB, men dette er selvfølgelig hva man gjør det til selv, og hvilke karakterer man sikter på å få. På UCT må man få 50% riktig for å bestå (og 50% er C).

I negotiation lærte vi forhandlingsteknikk. Vi hadde mye gruppearbeid i timene der vi fikk et faktum utlevert i timen som vi forhandlet over, mens vi prøvde å bruke teknikkene vi hadde lært i timen. Dette var et veldig artig fag. Vi hadde 3-4 innleveringer iløpet av semesteret og en avsluttende hjemmeeksamen. Jeg følte at jeg fikk stort faglig utbytte av dette faget. Dette faget anbefales virkelig.

Jeg tok utvekslingen som masteroppgave og siden det kreves indre sammenheng mellom oppgaver på minst 12 000 ord, var valgmulighetene noe begrenset hva gjaldt fagvalg. Jeg endte opp med Comparative legal systems og African law, hvor jeg skrev oppgaver i hvert av fagene på ca 6500 ord. Fagene var lærerike i den forstand at man fikk større innblikk i Afrikansk rettskultur i faget African law, og i Sharia og Kinesisk rett blant annet, i faget Comparative legal systems. Det var en grei arbeidsmengde også i fagene.

Den første uken ved UCT kan man endre fag, og man kan delta i undervisningen på mange ulike fag som man vurderer. Alle fagene har ulike vurderingsformer. Noen har eksamen mens andre har innleveringsoppgaver. Det anbefales derfor å snakke med professorene og høre med disse om man kan skrive oppgaver med indre sammenheng på minst 12000 ord denne uken, hvis man ønsker å få utvekslingsoppholdet godkjent som masteroppgave. UCT gir også ut en ganske detaljert håndbok hvor det står om de ulike fagene, og vurderingsformene til de ulike fagene.

Fagleg utbyte og språk

Siden jeg hadde hjemmeeksamener i alle fagene mine, i tillegg til en del skriftlige innleveringer iløpet av semesteret, følte jeg at jeg ble mye flinkere til å skrive engelsk. Og siden vi hadde gruppeundervisning med mye diskusjon følte jeg også at jeg ble flinkere muntlig.

Jeg føler også at jeg lærte mye materielt av fagene jeg hadde, og at professorene var flinke og inspirerende.

Universitetsområdet og byen

Campus er utrolig fin i Cape Town. Og alle fakultetene er ganske nærme hverandre. Campus er delt inn i Lower Campus, Middle Campus og Upper Campus. Riktignok er Middle Campus hvor det juridiske fakultet ligger, ikke like vakkert som Upper Campus. Vi leste mye på hovedbiblioteket på Upper Campus, da dette biblioteket er veldig fresht og er nært mange ulike matserveringer.

Det er et treningssenter man kan melde seg inn i gratis på Lower Campus. Vi var her bare noen ganger om morgenen, og det fungerte veldig bra selv om det var litt slitt. Ellers kan man jogge opp til Rhodes memorial eller gå mange fine fjellturer, hvis man ønsker å trene.

Det er ekstreme forskjeller mellom fattige og rike i Cape Town. Det er veldig trist og dette merker man godt i hverdagen. Sett bort ifra dette er Cape Town en fantastisk by med mange muligheter. Vi reiste ned til Cape Town i starten av januar og hadde over en måned fri før skolen startet (det er sommer i Cape Town på denne tiden). Dette anbefales.

Cape Town er en by med mye kriminalitet. Vi opplevde ingenting skummelt, men vi var flinke til å ta forhåndsregler. For eksempel skal man ikke gå alene i mørket. Og helst ikke gå i mørket i det hele tatt. Uber er en veldig grei måte å forflytte seg på, og det anbefales å ta uber (en type taxi som man bruker gjennom en applikasjon) selv om man kun skal forflytte seg korte avstander etter mørkets frembrudd. Det er også mange lommetyver langs gatene og på utestedene så man må passe på tingene sine.

Ting man kan gjøre på fritiden mens man er på utveksling i Cape Town er:
- Å dra på Garden Route (da kjører man langs kysten hvor man kan gjøre mye spennende i byer som Knysna, Outdtshorn og Plettenburgsom. For eksempel surfing, kloofing, hvalsafari, haidukking, ri på struts, strikkhopp, fjellturer).
- Gå fine fjellturer blant annet på Lions Head, Table mountain (ulike ruter til Table Mountain er Platteklip Gorge, Kasteelspoort, India Venster, Skeleton gorge) og Devils Peak. Alle disse fjellene ligger midt i byen.
- Man kan dra på vinsmaking i Franshoek og Stellenbosch.
- Man kan reise til Boulders Beach og bade med pingviner.
-Man kan dra på flotte strender som Camps Bay og Clifton beach som er i selve byen.
-Man kan surfe i Muizenberg.
- Biltur til kapp det gode håp (stopp på imhoff gård på vei ned).
-Robben Island.
-På søndager burde man reise på Mzolis, Caprise og Shimmys beachclub.
- På lørdager er det Old Bisquitt Mill i Woodstock, som er et matmarked.
- Det er veldig mange gode restauranter i Cape Town. For å nevne noen: Fat Cactus, The test kitchen, Pot luck club, Asoka på tirsdager, Beluga, Bombay bicycle, The fork, Cafè paradiso, El burro, Hassar Grill.
- Artige utesteder er Club 169, Dubliners andre etg, Space bar, Caprise, Shimmys beachclub, Orphanage, Tjing Tjing. Omtrent alle utestedene er i Long street eller Kloof street, så det er kort vei mellom ulike utesteder. Men pass godt på tingene dine på utesteder.
- Ellers er det mange festivaler som for eksempel We love summer og Rocking the daises.
- Mange spennende museer.

Bustad

Vi bodde i Rosebank, som er et fint område ganske nært skolen. Vi var fem jenter som fant et stort hus med fem soverom på gumtree. Det var ganske vanskelig å finne bosted for så mange, så det anbefales å være ute i god tid. Man må dessuten merke seg at husene er dårlig isolert, så man burde ha med seg ullundertøy og tøfler til vintermånedene da disse oppleves ganske kalde innendørs pga dårlig isolasjon.

Siden det er utrolig mye rushtrafikk inn og ut av sentrum, anbefales det å bo ganske nært skolen, og heller ta uber/buss/kjøre egen bil når man skal inn til sentrum. Områdene jeg vil anbefale å bo i er: Observatory, Rondebosch, Rosebank, Mowbry og Claremont (i den rekkefølgen). Hvis man bor inne i bykjernen (Gardens, Waterfront, Tamblerskloof, De Waterkant) eller i Cambs bay, Greenpoint eller Seapoint, blir man fort sittende mye fast i trafikken på vei til undervisning (det er ofte undervisning på ettermiddag- og kveldstid og det er mye rush på denne tiden).

Sosialt miljø

Jeg opplevde alle som åpne og imøtekommende både på UCT og i Cape Town generelt.

Som student ved UCT kan man melde seg inn i ulike undergrupper. Man kan melde seg inn i tre stk gratis. Treningsstudioet kan være ett av tre. Ellers kan man melde seg inn i turgrupper, surfegrupper, yeachtgruppe, seilegruppe, gruppe som driver med frivillig arbeid i en township (SHAWCO), tennis etc. Jeg var med i treningssenteret og i SHAWCO.

2014

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

21.07.2014 - 20.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av et utvekslingsopphold må man naturligvis belage seg på noe papirarbeid, men jeg tør påstå at prosessen før utveksling til Sør-Afrika og UCT krever en ekstra innsats. Eksempelvis krever ambassaden at det legges ved legeerklæring, røntgen av lungene for å utelukke tuberkulose, dokumentasjon fra lånekassen om at økonomisk støtte til oppholdet er i orden og vandelsattest fra politiet i visumsøknaden. Jeg fikk visum dagen før avreise - selv om jeg søkte over en måned før avreise - så på dette område er det lurt å være tidlig ute. Hva gjelder søknad for inntak hos UCT, er denne prosessen enklere, men det kan ikke søkes elektronisk noe som igjen gjør arbeidet litt mer tungvint.

Men når det er sagt, i det du setter deg på flyet til Cape Town, klar for å oppleve ditt livs beste halvår, vil papirarbeid og frustrasjon vedrørende dette definitivt være verdt det!

Undervisningsformer

Nytt av året for 2014 var at vi måtte ta 90 credits i motsetning til kravet om 60 credits de foregående år, noe som vil si at man må velge tre fag på postgraduate-nivå. Hvorvidt tre fag kan sies å være en passende arbeidsmengde kan ikke besvares generelt, men beror på hvilke fag du kombinerer. Det er nemlig stor forskjell på hvor stor arbeidsinnsats som kreves i de ulike fagene. Fagkombinasjonen jeg endte opp med var overkommelig, men det var stor forskjell på arbeidsmengden før og etter ferieuka vi hadde midt i semesteret. Etter ferieuka kom større innleveringer på rekke og rad, til forskjell fra de første seks ukene hvor vi bare hadde undervisning.

Jeg valgte Competition Law, Intellectual Property, Development and Innovation og International Law on Disputes and the Use of Force. De to førstnevte fagene krevde relativt lite innsats både hva gjaldt antall undervisningstimer (fem-seks t totalt i uka) og forberedelser til timene. Det sistnevnte faget krevde noe mer jobbing ettersom det besto av fire timer undervisning, hvorav to av disse timene krevde at vi møtte forberedt til et valgt tema vi hadde fått som vi enten skulle innlede om til videre diskusjon, holde foredrag om eller få særskilte spørsmål om. Disse timene krevde til tider en del forberedelser i forkant, men på en annen side gjorde det faget mer spennende fordi du ble tvunget til å lære samtidig som man stilte langt bedre forberedt til skoleeksamen i slutten av semesteret. Forøvrig, basert på hva jeg har hørt fra andre studenter, så er International Criminal Law et fag med godt faglig utbytte til tross for stor arbeidsmengde (betraktelig med enn Disputes and the Use of Force).

På postgraduate-nivå er det små klasser på ca. 10-20 stk, noe som gjør at undervisningsformen skiller seg ut fra det vi er vant med etter fire år på jussen i Bergen. Hvor mye aktiv detlagelse som forventes varier fra professor til professor, men de fleste forstår og tar uansett hensyn til at man er utvekslingsstudent og ikke har engelsk som førstespråk. Vi fikk lov til å ha med ordbok på skoleeksamenen vi hadde, men dette er ikke en "overall"-regel, så her må du forhøre deg med den aktuelle kurslederen.

Jeg må også nevne at det faglige opplegget som forespeileses i fakultetsguiden må taes med en klype salt. Professorenene virker å ha stor frihet, både hva gjelder det faglige sporet og eksamens-/innleveringsavvikling. For eksempel, i faget IP, Development and Innovation, sto det at vi skulle skrive et essay på 5000 ord og ha en skoleeksamen. En uke før eksamen fikk vi vite at skoleeksamen ble byttet ut med 24-timer hjemmeeksamen, og to dager før eksamen ble dette endret til en 48-timers hjemmeeksamen. Dette er litt av sjarmen med å studere i Sør-Afrika.

Vurdering av emnetilbodet

På høstsemesteret har man en god del fag å velge mellom, og jeg vil absolutt ikke si at jeg slet med å finne interessante fag. På vårsemesteret, derimot, skal ryktene ha det til at utvalget er noe mindre.

Fagleg utbyte og språk

Som nevnt ovenfor varierer det fra fag til fag hvor stort utbytte man får. Det som likevel er felles for alle fagene jeg hadde, er at alt ligger til rette for å få stor grad av faglig utbytte dersom man er interessert og selv tar initiativ. Professorene var villige til å hjelpe dersom man spurte og hadde generelt en god holdning til utvekslingsstudenter.

Det språklige utbytte var stort både muntlig og skriftlig, men den muntlige forbedringen kom i størst grad i forbindelse med det sosiale livet. Har du ønske om å bli utfordret muntlig i faglig sammenheng, anbefaler jeg å ta Mediation og/eller International Law on Disputes and the Use of Force.

Universitetsområdet og byen

Cape Town er rett og slett fantastisk og har det beste av natur, by- og natteliv. Universitetsområdet er stort, men som jusstudent befant jeg meg som regel på Middle Campus (Campus ligger i en oppoverbakke, så det er bare å glede seg over at det juridiske fakultet ikke ligger på Upper Campus). Det juridiske fakultetet har sitt eget biblioteket og her var det lange åpningstider og fint å sitte.

Bustad

Jeg bodde med to sveitsere, en amerikaner og to andre fra UiB i et hus vi ordnet gjennom UCT (student housing). Dette var meget vellykket både prismessig (betalte ca. 2500 kr/mnd), plasseringsmessig og sosialt. Rosebank, som området heter, ligger to minutter fra Lower Campus samt treningssenteret på skolen og 12-15 minutter kjøring unna bykjernen. Det var ca. 500 m til matbutikken og et lite sentrum med kafeer og restauranter. I mine øyne var dette et perfekt sted å bo!

Til tross for at vi hadde to innbrudd i løpet av oppholdet anbefaler jeg virkelig å leie bolig via student housing. Det er rimelig, du slipper å bruke tid og energi på å gå på visninger den første tiden i Cape Town når du helst vil bli kjent med nye folk og du kan (med stor sannsynlighet) være trygg på at bostedet innehar en viss standard ettersom skolen har gått god for det. Du kan også komme med ønsker om hvor du ønsker å bo, hvem og hvor mange du ønsker å bo med i søknaden.

Svømmebasseng og nærhet til sjøen høres forlokkende ut, men husk at på høstsemesteret begynner sommeren først ”ordentlig” i midten av oktober/begynnelsen av november, slik at man kan spørre seg selv om dette er noe man er villig til å betale for også de øvrige månedene. Og apropos årstider, husk at vinteren i Cape Town er rimelig kald. Natterstid i juli og august var det ofte ikke mer enn 8 grader og uten isolerte hus og leiligheter er dette ganske kaldt. Et sett med superundertøy og ullgenser/primaloft jakke er virkelig verdt plassen i kofferten.

Sosialt miljø

Aldri før har jeg møtt så mange åpne, spennende, eventyrlystne – og ja, generelt trivelige mennesker – som i Sør-Afrika, både hva gjelder de lokale og utvekslingsstudentene.

Det er også er stort utvalg av studentdrevne organisasjon og klubber man kan delta i, og man kan være med på tre ulike aktiviteter gratis. Jeg var f.eks. med på fotballaget til UCT, noe som var veldig artig bl.a. fordi det var en god blanding av lokale studenter og utvekslingsstudenter samt at vi møtte motstandere fra og i Townships, noe som var en fotballopplevelse litt utenom det vanlige.

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

21.07.2014 - 20.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Et tips hvis du skal på utveksling til Sør Afrika er å gå i gang med visumprosessen så snart som mulig. Det er mye informasjon som må hentes inn, blant annet politiattest, legeattest og scann av lunger. Jeg vil også anbefale å spare opp litt penger på forhånd, slik at man kan reise til nabolandene etter semesterslutt. Dersom du drar på høst-semesteret, vil jeg anbefale å bli der så lenge som mulig. Man må bestille retur-billett før man drar ned pga visum-søknaden. Jeg bestile hjembillett til 19 desember. Det var fint, men skulle egentlig gjerne vært der til over nyåret..

Undervisningsformer

All undervisning foregår på engelsk. Dersom man tar post-graduate kurs er det utelukkende klasseromsundervisning, ikke forelesninger slik vi er vant til her i Norge. Klassene er relativt små (12-30 personer).

Vurdering av emnetilbodet

UCT tilbyr en rekke spennende kurs. Selv synes jeg det var vanskelig å bestemme meg for hvilke kurs jeg ønsket å ta. Den første uken kan man gå i de ulike timene for å få et inntrykk - dette anbefales hvis man er usikker på hva man skal velge. Nytt for høsten 2014 var at vi (jus-studenter) måtte velge tre postgraduate kurs, i stedet for to som har vært regelen før. Jeg valgte International Disputes and Dse of Dorce, Competition law og Intellectual property law. Kursene var ganske ulike mht arbeidsmengde.

I International Disputes var vi relativt få deltakere (kanskje rundt 12). Denne klassen hadde undervisning to ganger i uken, og det ble forventet mye av oss mht. muntlig deltakelse i timene. Det var tidvis litt slitsomt, men det var også dette kurset vi lærte klart mest i. Læreren het Cathy og hun var veldig pedagogisk og flink (men litt skummel i starten) Vi hadde en essay-innlevering i midten av semesteret (4500 ord) som utgjorde 40% av karakteren, pluss en skole-eksamen som utgjorde 60%. Skole-eksamenen var ganske krevende, men læreren var heldigvis ikke så streng med sensuren.

I Competition law måtte vi skrive ett essay (minimun 5000 ord) som utgjorde hele karakteren (man må selv finne tema) Professoren i dette faget var en veldig festlig dommer. Kurset var interessant, men man får klart mest utbytte hvis man stiller litt forberedt til timene.. Læreren i dette kurset var litt strengere med karakterne, og det var mange som fikk 50% (minimum ståkarakter) men ingen strøk :) )

IPL, Development and Innovation var også et interessant kurs. Her var det mange forskjellige forelesere som underviste i hvert sitt tema. Også i dette faget måtte vi skrive et essay på 5000 ord som utgjorde 50% av karakteren, i tillegg hadde vi en hjemmeeksamen på slutten av semesteret. Sistnevnte foregikk over 48 timer. Vi fikk utdelt fem spørsmål, og måtte velge ut to som vi ønsket å besvare. Ordgrensen pr oppgave var 3000 ord, så eksamenen var altså rundt 6000 ord totalt. Det var veldig intenst de to dagene eksamene varte, men samtidig krevde det mindre lesing i forveien. Vi måtte også ha en presentasjon på cirka 10 minutter der vi presenterte temaet for essayet. Dette virker kanskje skummelt for noen (det gjorde det i alle fall for meg) men det var egentlig ikke noe problem.

Fagleg utbyte og språk

Jeg var veldig heldige med at mine tre kurs ikke "kolliderte" i for stor grad, og at det i det ene faget "kun" var et essay, og ikke essay pluss eksamen slik som i de andre fagene. I tillegg var de greit fordelt utover ift eksamens/innleveringsdatoer. Jeg tror det kan være ganske slitsomt hvis man velger tre fag der man både må ha essay og skole-eksamen (særlig fordi essayene skal skrives omtrent samtidig) Jeg har hørt at det er veldig mye å gjøre i international criminal law, så det er kanskje lurt å unngå dette om man tar international disputes i tillegg. Det kan tidvis virke litt overveldende med skolearbeidet, særlig fordi alt plutselig kommer på samme tid, men det er viktig å huske at de er litt "snillere" med karakterene enn det som kanskje er tilfellet med UIB.

Ellers har man som post-graduate student veldig mye mindre obligatorisk enn de som går undergraduate, så det var veldig fint for vår del. Vi hadde totalt rundt 9 timer undervisning i uken.

Språket var forøvrig litt uvant i starten. Det var veldig mange engelske jus-termer som var ukjente for oss, og i starten var det litt utfordrende å få med seg det læreren sa. Dette gikk imidlertid veldig mye bedre etter et par uker. Merk at de fleste kursene på post graduate foregår på kveldstid.

Jeg vil si at jeg hadde utbytte fra samtlige fag, men i varierende grad. Lærte helt klart mest i International Disputes der det var mest å gjøre. Det jeg er glad for er at jeg har lært veldig mye om Afrika, og hvilke rettslige/politiske utfordringer disse landene har, særlig sammenliknet med Europa og USA.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er kjempestort og fint. Ikke oppdelt slik som i Bergen. Det er tre ulike campuser, lower, middle og upper, der upper helt klart er den størte. Juss-bygget var på middle campus, og siden all undervisningen vår foregikk her, tilbrakte vi ikke så mye tid på upper campus hvor de aller fleste andre holdt til.

Cape Town forøvrig er en fantastisk by!! Den ligger vakkert til, og har noe å tilby for enhver. Det er fantastisk mange gode restauranter, flotte turmuligheter, nydelige strender og et rikt og variert kulturliv. Når det gjelder kriminalitet etc, ble jeg positivt overrasket. Byen fremstår ikke særlig skummel. Det mest vanlige er lommetyveri, særlig på longstreet om kvelden (partygaten)(Så det kan være lurt å ta med seg så lite som mulig ut på byen, og gå i større grupper) I tillegg bør man hvis det er mulig,og særlig hvis man er jente, ikke gå rundt alene på kvelden. Så lenge man bruker sunn fornuft og er mer påpasselig enn man ville vært i trygge Norge er det gode sjanser for å komme hjem med alle eiendeler i behold..

Bustad

Vi (jeg og to andre nordmenn) søkte om bolig gjennom skolen, og endte opp i et hus like nedenfor campus, sammen med to sveitsere og en amerikaner. Vi var skikkelig heldige med våre roomies, og har hatt et helt fantastisk halvår sammen med dem. Det er veldig mange nordmenn som kun bor med andre nordmenn. Selv er jeg utrolig glad for at jeg bodde med folk fra andre land. Det var kjempemorsomt og lærerikt, og vi fikk i tillegg snakket veldig mye engelsk. Huset i seg selv var helt grei standard, men ikke veldig hjemmekoselig.. Det som dessverre viste seg å være et problem med boligen var sikkerheten. Vi hadde to innbrudd i løpet av de fem månedene vi bodde der, rett og slett fordi huset ikke var godt nok sikret. På slutten av semesteret fikk vi elektriske gjerder rundt hele eiendommen, men dette kom dessverre litt for sent... De som leide privat hadde så vidt jeg vet ingen problemer med innbrudd.

Sosialt miljø

Som sagt var jeg utrolig heldig med dem jeg bodde sammen med. Vi fikk i tillegg en litt større omgangskrets bestående av folk fra blant annet Nederland, Sverige og Tyskland, og vi fikk også noen bekjentskaper fra Sør Afrika og andre afrikasnkje land. Det er for det meste utvekslingsstudenter som henger sammen, men det er vel relativt vanlig på utveksling. Miljøet generelt er helt topp, og det er ikke noe problem å få seg nye venner.

Haust 2014 - Prof.studiet i psykologi

Haust 2014 - Prof.studiet i psykologi

14.07.2014 - 22.11.2014

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ambefaler å sette seg inn i vaksiner og hva som kreves for visumsøknad så tidlig som mulig. Mange av oss som reiste ut høsten 2014 opplevde mye krøll i forhold til visumsøknad og kommunikasjon med ambassaden. Jeg var heldig og fikk søknaden min behandlet i løpet av 2 uker, mens andre måtte vente i over 1 mnd. I forhold til vaksiner er det også greit å tenke gjennom hvorvidt man har lyst til å reise til andre land i ferier og etter eksamen, ettersom en del av nabolandene krever flere vaksiner. Det er også mulig å ta vaksiner i Cape Town.
Ta med nok varme klær - hvis du skal reise dit for høstsemesteret (avreise juli), så er det vinter i Sør-Afrika, og det kan bli veldig kaldt og vått. Ta med nok varme klær! Ullundertøy og en god regnjakke er et must, og en lett dunjakke kommer også godt med. Jeg kjøpte en der nede, men er genrelt lettere å ta med hjemmefra om man har en fra før. Ved ankomst ambefaler jeg å avtale transport med en av de taxi-sjåførene som UCT ambefaler (vi fikk oppgitt kontaktinfo i en mail). Da blir du hentet på flyplassen og kjørt dit du skal, og du slipper å styre med booking av taxi og sånn selv. Ambefaler å ha med et kredittkort eller et ekstra bankkort, sånn at du kan ha noe liggende hjemme som back-up dersom du skulle være så uheldig å få frastålet lommeboken. Sørg også for at du har med en bag/veske som kan lukkes ordentlig med glidelås, det er tryggere i forhold til lommetyver.

Undervisningsformer

Jeg tok tre fag, som vær tilsvarer ca. 10 norske studiepoeng. Det varierte litt fra fag til fag, men generelt bestod undervisningen av daglige forelesninger på 45 min, med obligatorisk oppmøte i et av fagene. I tillegg hadde vi 'tutorials' (seminargrupper) enten hver uke eller annenhver uke, avhengig av fag, med obligatorisk oppmøte og innlevering av oppgaver. Disse oppgavene var relatert til forelesningstema uken i forveien, og eksamen var i stor grad basert på spørsmålene fra disse oppgavene. Tutorial-gruppene bestod av 10-15 studenter, og var en fin avveksling fra å være 150-250 studenter på forelesning. Undervisningen generelt minner en del om forelesninger i Norge, med power-point presentasjoner som ble gjort tilgjengelig i et filarkiv på Vula (miside). Mange forelesere var veldig gode, og brukte mye film og bilder i undervisningen.

Vurdering av emnetilbodet

Som profesjonsstudent var jeg nødt til å velge emner som overlappet minst 60% med fagene jeg skulle tatt hjemme, og derfor ble utvalget ganske begrenset. Alle fagene vi tok var på nivå med 2. året på Bachelor, så egentlig litt for enkelt for oss. Sosialpsykologi-faget særlig opplevde jeg som svært grunnleggende.

Fagleg utbyte og språk

Selv om jeg opplevde mange av fagene som litt enkle og grunnleggende, og ikke nødvendigvis så relevante for min utdannelse som Psykolog, føler jeg at jeg sitter igjen med mye kunnskap som jeg ellers ikke hadde fått hjemme, særlig relatert til rasisme og hvilken rolle rase, klasse og kjønn spiller i dagens Sør-Afrika.
All undervisningen foregikk på engelsk, og det var stort sett lett forståelig.

Universitetsområdet og byen

Campus er utrolig vakkert, og var en av de fine tingene med utvekslingsopplevelsen. UCT har et kjempestort bibliotek med mange leseplasser, og en food court med masse ulike former for 'fast food' som man kan spise til lunch.
Selve byen Cape Town utgjorde en stor del av min utvekslingsopplevelse: den har så mange koselige og spennende kafeer og restuaranter, barer og klubber, gallerier, butikker og markeder. Det er alltid noe nytt å oppleve, og muligheten er absolutt tilstede for å kunne leve et veldig anderledes liv enn man ellers har som student i Bergen. Nærheten til både vakre table mountain og til havet og nydelige vite sandstrender er også kjempefin. Fult mulig å gå fine turer i fjellet og komme seg ut i naturen, og til å dra på stranda etter forelesning. Hvis man har lappen ambefaler jeg å leie bil og kjøre rundt til nærliggende områder som Hout Bay eller Hermanus. Med bil står man firere til å komme seg rundt på egen hånd, ettersom store avstander og sikkerthetsårsaker gjør at man ikke kan komme seg like lett rundt til fots på egenhånd som man er vant til i norge. Noen av de vi var med leide en bil for hele oppholdet, men vi leide heller ofte bil i helgene og når vi hadde spesielle planer.

Bustad

Jeg valgte å søke om bolig gjennom UCT, og bodde i et koselig hus i bydelen Observatory, ca. 30 min å gå fra universitetet (upper campus). Jeg bodde med en amerikaner, en franskmann og en Sør-Afrikansk jente. Mange fra UiB velger å bo sammen, og selv om dette har visse fordeler, ambefaler jeg å prøve å bo alene ettersom man da får et større 'nettverk' gratis med på kjøpet. Cape Town har blitt et populært sted for norske utvekslingsstudenter, og vi var overrakset over hvor mange nordmenn det faktisk var. Man vil møte de stadig vekk både ute i byen og på universitetet, så det er lett å se mye til hverandre selv om man ikke bor sammen.
Standaren på husene er generelt helt ok, selv om de fleste ikke har oppvarming innendørs. Ta med eller kjøp tøfler, det kan bli veldig kaldt inne.

Sosialt miljø

Det er veldig mange utvekslingsstudenter på UCT, og ettersom UCT arrangere 6 dager med Introduction week, så var det lett å bli kjent med og få kontakt med mange ulike internasjonale studenter. Jeg var kun 1 semester, og tok for det meste fag med veldig store klasser, og synets derfor det var litt vanskelig å få ordentlig kontakt med lokale studenter. Hvis man blir med i ulike societies på UCT så tror jeg det kan være mye lettere å komme i kontakt med lokale. Det var veldig gøy å bli kjent med mange ulike mennesker fra ulike bakgrunner, og ettersom utvekslingsstudenter ofte har til felles at de vil oppleve mest mulig på den korte tiden man er der, så manglet det aldri på aktiviteter og invitasjoner til å være med på det ene og andre.

Vår 2014 - BA i sosialantropologi

Vår 2014 - BA i sosialantropologi

01.01.2014 - 30.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Begynn med søknadsprosessen i god tid med tanke på lånekassen, emnevalg, visum, vaksiner og andre dokumenter som skal sendes til UCT. Dette tar tid, det er mye som skal ordnes og det er litt stress. Men, det er absolutt verdt det når alt er i orden og man er på vei til Cape Town.
Det er billig å leve og reise i Sør-Afrika. Hvis du vil få mer ut av selve reisen og oppholdet, anbefaler jeg å utvide mellomlandingene på vei til og fra Cape Town. Vi var innom Doha noen dager på veien ned og Istanbul på veien tilbake. Turistvisum fikser man enten på flyplassen eller på nett. Grunnen til at det ble Doha og Istanbul, er fordi Turkish airlines og Qatar airways ofte er billigere enn de andre flyselskapene. Når det gjelder Sør Afrika har man også mulighet til å reise rundt da man er der. Vi var på plass i Cape Town ca en uke før orienteringsuken begynte, slik at vi fikk tid til å bli kjent med byen først. Etter orienteringsuken hadde vi litt over en uke fri før skolen startet (grunnet at lokale og utvekslingsstudenter har hver sin "fadderuke"). Denne fri-uken brukte vi til å reise garden route. Fallbreak brukte vi til å reise til Mosambik og Swaziland, først med fly til Johannesburg og bil videre derfra (visum til Mosambik måtte fikses ved deres ambassade i CT, mens visum til Swaziland ble fikset på grensen). Det er smart å sette av noe tid til reising evt. det du ikke har rukket å få med deg i byen, etter eksamen før man reiser hjem igjen. Gå sammen flere folk og lei en bil. Det er mye billigere enn de arrangerte turene. I tillegg til at det å fly mellom ulike land i Afrika er ganske dyrt. Helger er også en mulighet til diverse utflukter, er ikke lange kjøreturen til Stellenbosch (vingårder etc), Hout bay (marked, apepark osv), Cape of Good Hope og Blouberg (fallskjerm, kitesurfing).

Undervisningsformer

Når det gjelder samfunnsvitenskapelige fag er det vanlig at en, i hvert fag har; 2-3 forelesninger i uken og ett obligatorisk seminar. Til hvert seminar har man som oftest en innlevering. Ellers så er det ca 3 essays som skal inn i løpet av semesteret. Oppmøte og deltakelse på seminar vektlegges. I tillegg har mange emner også et krav om deltakelse på nettforum. Eksamen varer ca 2 timer, som er en type skoleeksamen hvor man skriver essays og teller oftest 40-50% av den endelige karakteren. Noe som gjør at man må jobbe jevnt hele tiden. Skippertak er derfor ikke et alternativ.

Vurdering av emnetilbodet

UCT har mange emnetilbud, mye og velge mellom! Du får en katalog med oversikt over hvilke emner du kan ta. Den er veldig lang og litt komplisert. Bruk allikevel tid på det slik at du slipper å bytte fag osv når du er der nede, for det tar tid. Jeg var veldig fornøyd med de emnene jeg tok og har hørt at folk fra andre fakulteter mener det samme. Generelt sett så er UCT på et høyt nivå. Professorene er flinke og fagene er interessante. "African time" merket jeg ikke mye til når det gjaldt forelesninger og seminarer. Eneste gangen det var merkbart, var i starten under registreringen da jeg sto flere timer i kø siden dette ikke gjøres over nettet.

Fagleg utbyte og språk

Som nevnt tidligere, kreves det mye mer jobb enn her hjemme uansett fag. Fordelen er at man lærer så mye mer og unngår en slitsom og intens eksamensperiode. Faglig utbytte har jeg virkelig fått i stor grad. Undervisningsspråket er naturligvis Engelsk. Mesteparten av det pensumet jeg har hatt på SV ved UIB er på Engelsk. Allikevel skriver vi ikke på Engelsk, derfor var det litt utfordrende i starten å skulle skrive gode, akademiske tekster. De tar ikke hensyn til at du er utvekslingsstudent og språket ditt blir derfor vurdert på lik linje med alle andres. Men, dette kommer en raskt inn i siden man har en masse arbeid som er obligatorisk underveis. + At alt går i Engelsk hele tiden, noe som bidrar til et stort språklig utbytte.

Universitetsområdet og byen

Cape Town er helt fantastisk og byen har alt! Det er masse å oppleve! Hvis du velger å bo i en av "student-bydelene" tar det ikke mer enn 15 min med bil/buss til foten av fjell som lions head og table mountain, UCT og campus, shopping i Claremont, strender, soling og surfing i Camps bay, Clifton beach (kaldt vann og sterk strøm) eller Muizenberg (varmt vann, bra surfebølger) eller til sentrum; shopping, uteliv, kultur, konserter, waterfront, markeder osv.
Universitetsområdet er utrolig fint, stort og ligger i skråninga opp mot Devils peak. -Flott utsikt fra upper campus med fjellene i bakgrunn. Universitetsområdet er delt inn i lower, middle og upper campus. I tillegg til de ulike fakultetene, består universitetsområdet av svømmeanlegg, fotballbaner, treningssenter, innendørs idrettshall, rugbybane, bibliotek, cafeer osv. Det tar rundt 20 min å gå fra lower til upper campus. Men, det går gratis jammie shuttle busser for alle studenter på og utenfor campus. Bussene går også til Observatory, Mowbray, Rondebosch og Rosebank (bydeler hvor mange studentboliger er) + til Cape Town sentrum. CT sentrum ligger ca 10 min med taxi fra de ovenfor nevnte bydelene og UCT.
-Shuttle bussene er gratis, går ofte og er lette å bruke. Det er ikke like ofte avgang til sentrum, da kan man bruke taxi (hvite, store biler hvor det er seter til kanskje 12 personer men hvor dobbelt antall mennesker blir stappet inn) som koster rundt 4 kr pr pers eller cab (vanlige 5-7 seter) koster vel omkring 50 kr til byen. Taxiene er ok å bruke når du reiser med flere. Det er best å unngå å reise alene i disse og i tillegg unngå å bruke de når det er mørkt, fordi man aldri vet hvem som kjører de eller er i de. En annen ting er at disse ikke er veldig trafikksikre. Når det gjelder cab, bør man avklare pris på forhånd dersom takstameteret ikke fungerer. Noen velger også å leie/kjøpe bil. Jeg gjorde ikke dette, da jeg kunne gå til campus eller bruke gratis buss. Taxi, gratis bussene og cab er alle gode alternativer, selv om man ofte opplever at kjøretøyene er overfylt med folk, beltene ikke fungerer og sikkerheten ikke er på topp når det angår kjørestil og kjøretøy. Tog og offentlige busser anbefales å unngå.

Bustad

Jeg bodde i Observatory, bydelen som ligger nærmest CT sentrum. Universitetsområdet ligger i Rondebosch men alt av studentliv, utesteder, cafeer, butikker osv finner du i Obs. Utvekslingsstudenter har ikke mulighet til å bo på campus. Jeg valgte å ikke ta tilbudet om student housing som UCT har til utvekslingsstudenter. Dette fordi at man ikke får bodd med lokale. Tenkte at jeg skulle finne meg et kollektiv eller noe da jeg kom ned dit. Tittet litt på leiligheter men det er ikke så lett å få leid kun for et semester med mindre man vil bo i sentrum eller Camps bay som er lengre fra skolen og studentlivet. Endte opp med å flytte inn på en lodge og ble boende der hele semesteret. Billig og bra! Der bodde det noen Sør-Afrikanere fast, i tillegg til at mange andre folk som ikke bare var studenter bodde der. Jeg betalte vel 2600 kr i måneden for å dele rom med ei, strøm, internett og rengjøring var inkludert.
Har hørt av andre at student housing er veldig bra. Fordelen er at man er sikret bolig, flytter inn med folk som er i samme situasjon og velger mellom prisnivåer (3000-3500 kr i måneden) og kan ønske hvilken "student-bydel" man vil bo i. Ulempen er at man ikke vet hvor, hva og hvem man ender opp med og kan ikke takke nei dersom man først har sagt ja før man drar til CT. Har også hørt at man kan f. eks ønske å ikke bo med Nordmenn hvis man er fra Norge selv. Disse husene har som regel ok standard. Størrelsen varier fra 4 til 15 soverom.
Hvis du vil bo i sentrum eller i Camps bay så er et tips å sjekke opp hotell leiligheter. Det er flere som leier ut fra 3500 kr og oppover i måneden (avhenger av størrelse). Veldig god standard!
Hvis jeg skulle vært der et år, ville jeg kanskje vurdert det siste alternativet 2. semesteret mitt. Jeg tror uansett det er lurt å bo i nærheten av campus i begynnelsen slik at man virkelig får oppleve studentlivet når alt er nytt å sette seg inn i.

Sosialt miljø

UCT har en hel haug av studentorganisasjoner. Bli med i en/noen av disse! Som utvekslingsstudent får man 3 medlemskap gratis. Jeg spilte fotball for UCT ladies og var med på frivillig arbeid i townships hvor vi drev med undervisning og lek. Det er begrenset hvor godt man blir kjent med lokale gjennom seminarer og forelesninger. I tillegg til at alle turer og aktiviteter gjør man helst med andre utvekslingsstudenter som vil det samme. Gjennom studentorganisasjoner blir man kjent med lokale og det er gull verdt med tanke på det sosiale og utbytte du får, men også i forhold til råd og tips generelt sett. Det er f. eks mye artigere å være med på braai (grilling) i township hvis man reiser med Sør-Afrikanere fremfor et firma. Sør-Afrikanere er veldig utadvendte og hjelpsomme. Sør-Afrika har en interessant historie og det er kjekt å ikke bare lære om den gjennom studier men også via folk man blir kjent med.
Sikkerhet er viktig å tenke over. Hør på råd fra de lokale og ta forhåndsregler. Ikke vift med mobiltelefonen. Det er store kontraster mellom fattig og rik. I observatory, rosebank, rondebosch og mowbray har de egne sikkerhetstjenester for å skape ro og orden med hensyn til at folk skal føle seg trygge i nabolagene.
Summen du får fra lånekassen vil dekke det meste, men det er selvfølgelig lurt å spare opp litt hvis du vil reise og gjøre masse. Angående klima, så blir er det mye regn og vind når det er vinter, og husene er sjeldent isolerte. Man klarer seg ikke bare med sommerklær.
Cape Town har noe for alle. Jeg vil tro at det er et av de stedene du vil få mest utbytte under en utveksling, både i forhold til opplevelser og det faglige. Det høres nok veldig klisje ut men jeg er overbevist om at de som velger å reise dit, kommer til å få tidenes semester!
Ting du bør gjøre i Cape Town:
Dra på konsert i Kirstenbosch botaniske hage, se solnedgangen fra Camps Bay, gå Table Mountain og Lions head, spis frokost på Old Biscuit Mill (lørdagsmarked), braai i Township, ettermiddagste/buffet på Mount Nelson Hotel, Robben Island, Apartheid museumet, Bo-Kaap, konsert på Green Point Stadium, marked på Green point Square, Middag på Mama Africa, besøk Waterfront, se rugbykamp, prøve å surfe og hoppe i fallskjerm. Sentrum er ikke stort slik at man kan gå til det meste.
Ta kontakt hvis du har noen spørsmål.

Vår 2014 - lektorprogr. i naturvit. og mat.

Vår 2014 - lektorprogr. i naturvit. og mat.

20.01.2014 - 17.06.2014

Førebuingar/praktiske tips

Cape Town er en utrolig spennende by som har utallige aktiviteter å by på. Jeg vil derfor anbefale å spare litt ekstra penger, selv om alt der nede er billig for oss nordmenn. Med litt penger på bakhånd kan man gjøre akkurat det man vil, og det er en stor frihet.

Jeg reiste til Cape Town en uke før universitetet startet. I ettertid angrer jeg på at jeg ikke reiste før. UCT krever mye tid, og fordi det er mye obligatorisk kan det være vanskelig å ta seg fri midt i semesteret. Som nevnt er det mye å gjøre rundt Cape Town (som man har tid til å gjøre i helger/etter skolen), men det er også mye å se i landende rundt/byene rundt Cape Town.

Sommeren i Cape Town er varm og god, men høst/vinter kan bli kaldt. Få hus har isolasjon slik vi er vant med i Norge, og det skal ikke mye til før det blir iskaldt inne. Pakk med gode, varme sokker og ullundertøy. Selv satt jeg med fullt ullundertøy, skjerf, jakke og votter på en av mine eksamener i juni. Da var det rundt 15 grader ute, mens det var kaldere inne.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg tok hadde 1 t undervisning hver dag. Dette var typiske forelesninger slik vi er vant til i Norge. Noe som var ulik er at de gjerne bytter foreleser etter hvilket emne man har, noe som gjør at kvaliteten kan variere noe. Dette kan jo være både positivt og negativt ettersom man enten mister en god foreleser eller kvitter seg med en dårlig.
I tillegg til dette hadde jeg laboratorieøvelser i tre av fire fag. Disse går på ettermiddagen (14-17) og kan føre til at dagene blir veldig mye lenger enn hva man er vant til.
Som om ikke det var nok hadde alle fag tutorials hver uke, samt ukentlige innleveringer. Det krever altså mye arbeid for å komme gjennom semesteret, men til gjengjeld får man en mer behagelig eksamenstid.
Alt i alt er jeg fornøyd med undervisningen ved UCT!

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er stort sett fornøyd med emnetilbudet ved UCT. Vil absolutt anbefale å sette seg inn i både fag og timeplan før du drar dit. Jeg fant ut at to av fagene mine hadde timeplankræsj og det var litt av et styr å få orden på det mens jeg var der nede. For det første må du forsikre deg om at eventuelle nye fag blir forhåndsgodkjent. For det andre er det ingen veiledere som kan ta ordentlig hånd om deg, og det skjer fort at man blir sent frem og tilbake mellom bygg en hel dag..
Jeg vil også anbefale å sette seg inn i hva slags fag som faktisk tilbys de ulike semesterene. S betyr second semester og er vårt høstsemester. F er da first semester og blir våres vårsemester. Det er mange fag som har W, dette står for whole year. Disse kan det bli problematisk å ta dersom man bare er der et semester, men som sagt les deg opp på forhånd.
Dersom man har litt frihet i studieplanen sin finnes det mange spennende fag å ta. Man har lov å ta fag på tvers av fakulteter, noe også mange utvekslingsstudenter gjør.

Da jeg studerte ved UCT tok jeg BIO1000F, STA1000F, CEM2007F og PHY1013F.

Fagleg utbyte og språk

På grunn av strenge arbeidskrav ble det faglige utbyttet for alle mine fag høyt. Alle fagene blir undervist på engelsk. Til å begynne med var det litt vanskelig å forstå dialektene til noen av foreleserne, men det går seg fort til.
Jeg opplevde aldri at mine engelskkunnskaper kom til kort. Selv om det snakkes utrolig mange forskjellige språk i Cape Town, er det så å si ingen som ikke snakker engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er fint! Det ligger på en høyde med en flott utsikt over deler av byen. En del av bygningene er også praktfulle, mens andre er litt kjedeligere. Med første øyekast kan området virke stort og vanskelig å forholde seg til, men man blir fort kjent i de bygningene man hører til. Som en del av universitetsområdet er en stor rugbybane. Her blir det jevnlig holdt kamper i universitetsligaen, noe som samler hele universitetet.

Cape Town er en helt fantastisk by som jeg raskt forelsket meg i. Den byr på alt: fjell med mange muligheter for turer, flotte strender til både surfing og soling, shopping, dyreliv (bla 'monkeyland' og pingvinstrand) og et voldsomt uteliv. Aktivitetsmulighetene er uendelige, så det er bare å lage seg en bucket list!



Bustad

Jeg valgte å benytte meg av universitetets ’International Housing’ tilbud. Dersom man benytter seg av dette er man garantert å få en plass å bo. Man kan på forhånd ønske seg til ulike områder av byen, spesifisere ønsket prisklasse og gi beskjed dersom man har personer man ønsker å bo med.
For meg fungerte dette helt strålende. Jeg fikk rom i et hus i Observatory med fire andre internasjonale studenter. Dette gjorde det enkelt å bli kjent med folk, og de du flytter inn sammen med er i akkurat samme situasjon som det du er. To av de jeg bodde med ble noen av mine beste venner under oppholdet mitt.
Jeg synes selv det var utrolig deilig at jeg slapp å ha bolig i bakhodet når jeg ankom Cape Town.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er helt upåklagelig. Jeg hadde uten tvil den beste tiden i livet mitt mens jeg var i Cape Town, og det er mye på grunn av de menneskene jeg ble kjent med. De aller fleste utvekslingsstudentene er utadvendte og åpne for å bli kjent med folk. Mange av mine nærmeste venner ble jeg kjent med allerede den første organiserte uken. Så lenge man selv er frempå og ønsker å bli kjent med andre er det sosiale ikke et problem i det hele tatt.
Det er litt vanskeligere å bli kjent med de lokale studentene. Dette kommer av at utvekslingsstudentene har en egen fadderuke. Min erfaring er at det gjelder å ikke være sjenert under forelesninger. Alle jeg kom i snakk med var veldig hyggelige, og de fleste synes det er kjempespennende med utvekslingsstudenter. Utfordringen ligger i at mange allerede har en kjerne, og i motsetning til utvekslingsstudenter er de ikke ’på jakt’ etter nye venner. Det legger derfor ansvaret over på deg til å være den som tar initiativ. Når det er gjort er det mye enklere å bli kjent med også de lokale.

Campus ved fjell
Foto/ill.:
© University of Cape Town

Informasjon