Hjem
Studentsider
erasmus+

University of Rijeka og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)

  • LandKroatia
  • ByRijeka
  • Studieplassar8
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Frå studieåret 2025/2026 kan studentar på siste studieår kun utveksla til Rijeka i haustsemesteret.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er i hovudsak kroatisk, men universitetet tilbyr óg ulike kurs som blir underviste på engelsk. Det er altså ikkje nødvendig å kunne kroatisk for å utveksle til University of Rijeka.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).

Her finn du oversikt over emna som blir underviste på engelsk.

University of Rijeka nyttar ECTS-systemet, og ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Røtene til dette universitetet strekk seg tilbake til 1627, då den fyrste skulen innan høgare utdanning vart etablert i Rijeka. Universitetet, slik det framstår i dag, blei grunnlagt 17. mai 1973 og består av ni fakultet og eitt kunstakademi. Universitetet har eit breitt tilbod innan dei fleste fagområde.

Rijeka er med sine om lag 130 000 innbyggarar den tredje største byen i Kroatia. Den ligg ved i Kvarnerbukta ved Adriaterhavet, nord i landet, og er den viktigaste hamnebyen i landet. Naturen kring byen er kontrastfull ¿ frå stranda nær byen og til dei vakre fjella litt lenger inn i landet. Klimaet er behageleg, med varme somrar og relativt milde vintrar.

Bustad

Det skal vere mogleg å få plass på studentheim som Erasmus-student. Internasjonalt kontor ved University of Rijeka kan elles bidra med råd og tips i bustadjakta.

Semesterinndeling

Vintersemester: byrjinga av oktober til slutten av januar.
Sommarsemester: byrjinga av mars til slutten av juni.

Studentrapportar

2023

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

03.10.2022 - 27.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

For dokumenter osv som må gis til Universitetet i Rijeka, gir både UiB og ansatte fra universitetet i Rijeka en huskeliste i god tid. Det er lurt å printe ut dokumenter, da de er glade i fysiske dokumenter. Det er masse steder man kan printe ut dokumenter i byen mot en billig penge, så det er ikke nødvendig å fikse før man reiser dit.

Det kan være vanskelig å finne flyvninger til Rijeka, men på sommermånedene er det flere (+ det er billigere). Ellers er det mange flyplasser med ca lik nærhet til Rijeka, som Trieste, Venezia og Zagreb. Hvis man flyr til et av disse stedene kan man bare ta buss til Rijeka (Arriva, Flixbus).

Mitt beste tips er å reise når man er i Kroatia. Selve byen Rijeka er helt så som så, men naturen i Kroatia er helt vill. Det er både byer i nærheten sørover og på Istria-halvøyen som er nærme og verdt å besøke. I tillegg er det kort reisetid til mange kule land og byer, Italia (Trieste og Venezia er en 1-4 t busstur unna), Slovenia er nærme.

I tillegg er det en god mulighet til å oppleve Balkan og Serbia, Bosnia og Montenegro er kule land som ikke er langt unna. Montenegro anbefales spesielt! Det kan være greit å leie bil for å dra til balkan-landene, og det er mange billige steder i byen hvor man kan leie bil raskt.

Undervisningsformer

Jeg hadde et digitalt fag, resten med oppmøte. Synes å huske at man måtte møte opp på mer enn 60 % av forelesningene. Det varierer hvor mange man er i timen, alt fra 2-3, til 80 +. Det er typisk mer muntlig fokus enn på UiB, noe jeg tenker er greit da UiB fokuserer lite på dette. Det er typisk noen presentasjoner/foredrag, både individuelt og i grupper. Det varierer litt avhengig av fag, i et av fagene mine hadde jeg to presentasjoner, i andre ingen. I flesteparten av faget var det også en mid-term man måtte bestå for å kunne ta eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er en del fag å velge mellom og jeg var for det meste fornøyd med de fagene jeg valgte. Særlig European Law II og European International Private Law var spennende og professorene var veldig flinke!

Jeg hadde 5 fag totalt. Det varierer hvor mye arbeid man trenger å gjøre i de ulike fagene. I noen er det nok å møte opp i timene og følge med, og i andre må man legge inn noen timer her og der. Arbeidsmengden samsvarer heller ikke nødvendigvis med antall ECTS, i noen fag er det mer arbeid enn forventet og i andre fag motsatt.

De oppgavene jeg måtte gjøre på egenhånd bestod i spørsmål man måtte svare på, og dommer/artikler som måtte leses. Det kan gå med noe arbeid til dette, men det opplevdes aldri som uoverkommelig.

En forskjell fra UiB er at det er relativt løse rammer for fagene erasmus-studenter har. Dette kan være hva eksamen består av, når eksamen blir, forelesninger som flyttes rundt og selve kompetansemål/læringsutbyttet. Det kan oppleves litt frustrerende, men samtidig tror jeg det ikke er lett fra de fagansvarliges side - hvor de plutselig må lære “ett eller annet” til 10 studenter på helt forskjellig nivå. Tempoet kan til tider være lavt, men masing fungerer ikke, så det beste er å slappe av og tilpasse seg tempoet. For å få klare svar fra de fagansvarlige er det lurt å alliere seg med de andre studentene i de ulike fagene, så kan man få klarhet i eksamensdatoer, tema for eksamen osv.

Selve eksamenene var greie, det er ikke nærheten like mye arbeid som på UiB i eksamensperioden. Eksamensformene var både muntlige og skriftlige, som sagt er fokuset på muntlighet større enn på UiB. Noen eksamener bestod bare av pugging og avkryssing, og andre krevde større grad av forståelse og refleksjon. Men i sum: det er ikke mye arbeid, bruk tid heller på det sosiale og å utforske Kroatia enn å jobbe deg i hjel. Det trengs nemlig ikke. Samtidig er det greit å gjøre oppgavene man får underveis for å henge med og samtidig holde seg inne med professorene.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen går på engelsk og engelsknivået på universitetet er bra, som ellers i Rijeka og Kroatia. Det faglige utbyttet er noe mindre enn på UiB, ved at det generelt er mer puggefokus. Likevel kommer det helt an på innsatsen som legges inn. I et EU Law fag som jeg synes var spennende la jeg ned noe arbeid og fikk bra læringsutbytte.

Om man er interessert i å lære litt kroatisk, så kan man melde seg på språkkurs gjennom universitetet i starten av hvert semester.

Særlig EU-rett er de gode på i Rijeka, sammenliknet med UiB. I Rijeka er det mer avslappet og stressfritt, professorene har gjerne færre studenter og kan dermed gi deg mer oppfølging enn i Bergen. Professorene er også for det meste nysgjerrige på internasjonale studenter og har lyst til å høre meningen din om ting, fra faglige spørsmål til temaer som politikk og samfunn - den oppriktige nysgjerrigheten og interessen de har er et frist pust! Dette fører til et hyggelig og avslappet lærer/student-forhold og et bra arbeidsmiljø.

Universitetsområdet og byen

Byen er ikke stor, og en kan bevege seg rundt til det meste på rundt 15-20 min. Byen har et lite sentrum langs sjøen, og beveger seg ellers bratt opp fra sentrum. Strendene er ikke langt unna, men bussene går ofte og er den enkleste måten å komme seg dit på.

Det kan regne en del i perioder, men det er for det meste fint vær. Jeg var der på høsten og hadde sommertemperaturer til og med oktober, hvor november bød på litt kaldere og mer ustabilt vær. På våren det tror jeg det er helt king kong - jeg dro i februar og da var våren allerede i gang.

Skolen er en liten busstur unna, avhengig av hvor du tar bussen fra selvsagt. Man kan også gå til skolen fra byen, men det er fort 30-40 minutter og gå, og mange oppoverbakker. Men bussene går ofte (selv om forsinkelser er mange) og får deg overalt. Busskort er å anbefale.

Universitetet er fint og ligger på en høyde med god utsikt. Selve bygget er relativt lite, men har både kafe og restaurant som slår UiB både på kvalitet og pris. Det beste er uteområdet med utsikt, som er perfekt for en kaffe/øl i sola.

Bustad

Jeg leide privat og var storfornøyd med det. Leieprisene er generelt greie, 2-4000 kr. Utleierne er for det meste også seriøse, siden de er avhengig av et godt rykte hos Erasmus-studenter for å få leid ut leilighetene sine.

Det går både an å lete selv på nettet etter leiligheter, ellers så får man en “buddy” fra erasmus-folka før man kommer ned, som står til disposisjon for spørsmål en måtte ha.
Jeg fikk veldig god hjelp med å finne en god leilighet, men nivået på hjelpen varierer noe og andre fikk lite og ingen hjelp. Det er også lurt å være tidlig ute, da særlig de beste leilighetene i byen går fort.

Det går også an å bo på dormitory. Trsat-dorm ligger litt utenfor byen, og man må enten ta buss eller går 30 + min for å komme dit. Fordelene er at det er billig (2000 ish) og man får alenerom. Ulempene jeg hørte fra venner som bodde der, er at de foretrakk å bo nærmere sentrum. Særlig i helgene slutter bussene å gå tidlig, så da blir det en lang gåtur hjem.
Det er også fort som eneste nordmann at en blir litt overkjørt når det er 15-20 spanjoler og franskmenn der - som forståelig nok helst vil snakke til andre på morsmålet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra, alle er veldig interessert i å bli kjent med folk, så det anbefales å bli med på alt mulig som organiseres. I tillegg er det lett å bli kjent med folk på tvers av studier, så det anbefales å møte folk utenfor jussen også!

2022

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

01.03.2022 - 30.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Kroatia er et nydelig land med hyggelige mennesker og flott, variert natur. Her kan man utforske det meste av friluftsliv. Hvis man er glad i fjellturer så er det fantastiske muligheter i relativ nærhet. Det er lurt å ha solide fjellsko/terreng-sko med seg.
Det er også utrolig lett, raskt og billig å reise rundt omkring. Kroatia har dessverre ikke så gode jernbaner, men Flixbus, Ryanair osv. tar deg dit du måtte ønske. Det er flyplass på Krk som ligger ca. 40 min fra Rijeka sentrum, og dit går det buss. Ellers kan man fly til/fra Pula eller Zagreb, begge ca. 2 timer unna.
Jeg har hørt at Kroatia skal begynne med euro fra neste år, enn så lenge brukes Kuna. Man kan betale med kort de fleste steder, men man må ha cash på enkelte barer, kafeer og restauranter. Det er vanlig å betale regningen samlet, men gir man beskjed om å splitte regningen når man bestiller så går det fint.
Pravri fakultetet er plassert på en høyde, og ligger derfor i noe avstand fra selve bysentrum (ca. 30-40 min å gå, 10 min med buss). Erasmus studentene ble godt tatt imot første dag, og vi har for det meste hatt god kommunikasjon med ansatte ved fakultetet gjennom oppholdet. Sommer-semesteret starter i begynnelsen av mars og varer i utgangspunktet til midten av juli.

Undervisningsformer

Jeg har hatt to digitale fag og tre fag med fysisk oppmøte. Det har for det meste vært klassisk undervisning med en foreleser, men også noe gruppearbeid og presentasjoner. I enkelte fag var det mid term eller en annen form for underveisvurdering. Det har vært litt lite informasjon om hvordan prøver gjennomføres, tidspunkt og varighet, men de fleste foreleserne viser forståelse for at dette kan være utfordrende og forsøker å tilpasse seg.

Vurdering av emnetilbodet

Selv om det ikke er flust av fag å velge mellom så er det likevel en god bredde i det som tilbys av fag. Jeg har hatt følgende fag: civil procedure law, international humanitarian law, marine environment protection law, a taxation of the digital economy og law of the sea. Det har vært varierende krav og arbeidsmengde i de ulike fagene, men dette har også med forkunnskaper å gjøre. Jeg vil anbefale å velge civil procedure law, fordi det gir god komparativ kunnskap om sivilprosess i andre europeiske land, i tillegg til at professoren er en kjent og dyktig jurist i Kroatia. Det er generelt et krav til oppmøte og innleveringer underveis i semesteret, og det kan sånn sett i noen grad sammenlignes med 1-3 studieår på UiB. Totalbelastningen av skolearbeidet er likevel mindre enn i Bergen. Informasjonen kan være mangelfull, men gjennom god kommunikasjon med professorer og innad i studentgruppen så har det gått fint.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen går på engelsk. Kroatene er generelt gode i engelsk, både på fakultetet og ellers, med få unntak. Hva gjelder faglig utbytte så tenker jeg at nivået ligger noe lavere enn på UiB, og de har en litt annen måte å studere på. Det er mye fokus på pugging av faktakunnskaper, og mindre fokus på tolking av rettskilder.

Universitetsområdet og byen

Rijeka er den tredje største byen i Kroatia, og ligger plassert nord i landet nært grensen til Slovenia og nord-Italia. Rijeka har et lite sentrum nede ved sjøen, og boligområdene strekker seg oppover i høyden. Det er en del bakker og trapper, men det er lett å komme seg rundt og det er gåavstand til det meste. Rijeka er en havneby med mye shipping og eldre industriområder. Det er likevel ikke langt til nærmeste strand og andre koselige steder. Rijeka er også kjent for å være en regnby, men vi har nok vært heldige dette semesteret og derfor ikke merket så mye til dette. Det kan være sterk vind. Jeg var nok forberedt på varmere temperaturer enn hva som var tilfellet de første månedene, så jeg anbefaler å ta med seg klær for en normal norsk vår. Temperaturen stiger raskt utover april, og fra mai er det veldig varmt. Bussforbindelsene er gode, men ofte forsinket og tett med folk.

Bustad

Hvis man ønsker å bo i studentbolig (under 200 euro i måneden) så må man være veldig tidlig ute. Jeg fikk beskjed om at det var fullt allerede i fjor sommer, selv om enkelte heldige fikk plass også senere. Studentboligene på Trsat er moderne og fine, men ligger på andre siden av byen i forhold til fakultetet og relativt langt fra sentrum. Det sies også at det er svært lytt. Det finnes mer sentralliggende studentboliger, men standarden er langt lavere. Jeg valgte å bo i en privat leilighet, og betalte nok godt over det som er nødvendig. Rom i leilighet ligger generelt på 150-300 euro, og studio/1-roms ligger gjerne på 400-500 euro.

Sosialt miljø

Dette semesteret var vi ca. 250 Erasmus studenter i Rijeka spredt på de ulike fakultetene, og ca. 20 på juridisk fakultet. ESN-nettverket i byen er utrolig flinke til å dra i gang ulike arrangementer, og det har derfor vært mye å bli med på gjennom hele semesteret. Jeg har ikke hatt så mye kontakt med lokale studenter annet enn de jeg har kommet i snakk med på eget initiativ. Erasmus studentene ble plassert i egne undervisningsgrupper på fakultetet, noe som skapte et skille mellom oss og de lokale. I de digitale fagene var vi blandet, men vi møtte dessverre aldri de andre i person. Det var likevel av mindre betydning, for det ble et veldig godt miljø mellom oss som var på utveksling.

Informasjon