Hjem
Studentsider
erasmus+

Konstfack og Fakultet for kunst, musikk og design (ERASMUS+)

  • LandSverige
  • ByStockholm
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelorprogramma i kunst og design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For bachelorstudentar i kunst er det mogleg å reise på utveksling i 3. og/eller 4. semester. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Kunstuniversitetet Konstfack er Sveriges største universitet som spesialiserer seg på kunst, handverk og design. Universitetet har ei historie som strekker seg tilbake til 1844. Konstfack tilbyr fag innan kunst, design, interiør arkitektur, grafisk design og illustrasjon. Konstfack har nokon av Europas beste og mest velutstyrte verkstadar, og kan skilte med silketrykkstudio, vevingsrom, tekstiltrykk, fargeverkstad, grafisk verkstad, foto- og TV-studio og glasverk. Skulen har og eit av Sveriges mest omfattande kunst- og designbibliotek. Konstfack har rundt 900 studentar på bachelor-, master- og doktorgradsstudiar.

Stockholm er Nordens mest folkerike by, med i underkant av ein million innbyggarar. Byen er kjend for å vere blant verdas beste studentbyar, med høg levestandard og nærleik både til storbyliv og vakker natur. Byen har kystlinje mot Austersjøen, og har 14 øyar innan bygrensene. Stockholms skjergard er langt større og rommar meir enn 30 000 øyar.

Studentrapportar

2019

Vår og høst 2019 - BA kunst

Vår og høst 2019 - BA kunst

21.01.2019 - 09.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Ha boende antingen permanent eller tillfälligt innan du börjar utbytet. Ta vara på möjligheten att skolan kan hjälpa till med boende om du ska till Stockholm.

Undervisningsformer

Väldigt bra.

Vurdering av emnetilbodet

Konstfack har ett stort utbud i kurser och verkstäder, vilket har givit mig en möjlighet att arbeta på ett annat sätt än vad som finns på skolan i Bergen.

Fagleg utbyte og språk

Det har gått bra, det har varit på mitt modersmål.

Universitetsområdet og byen

Bra

Bustad

Kan vara svårt att hitta om man vill ha ett billigare boende.

Sosialt miljø

Bra, jag har blivit väldigt bra bemött! Jag kan rekomendera ett utbyte på Konstfack.

2018

Vår 2018 - BA kunst

Vår 2018 - BA kunst

28.08.2017 - 03.06.2018

Undervisningsformer

Konstfack har lite fler obligatoriska kurser än KMD, och utöver dessa erbjuds man välja tillvalskurser eller att arbeta med individuella projekt.

De obligatoriska kurserna har utgått från olika teman som Kropp/identitet, Narrativ, Plats, Objekt etc. Kurserna är i tvåveckorsperioder och under en semester går man 2-3 av dessa. Det ingår även en mindre kurs i konsthistoria/konstteori som utgår från föreläsningar och avslutas med en skriftlig redovisning.

Vurdering av emnetilbodet

Temakurserna har en bra blandning av praktiska och teoretiska moment, med föreläsningar, studiebesök, gruppdiskussioner etc. Tanken är att en ska lära sig reflektera över sin egen praktik utifrån de olika tematiska perspektiven, så kurserna är ganska öppna för vad en själv vill få ut av dem.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen sker på svenska eller engelska.

Universitetsområdet og byen

Konstfack ligger på Telefonplan, ca 10-15 minuter från Stockholm Central med tunnelbana. På telefonplan finns mataffär, restauranger och ett par barer. Själva skolan är stor och erbjuder många olika typer av verkstäder. För att få tillgång till dessa måste man få en introkurs som man kan gå tillsammans med de som börjar första året, eller genom att höra av sig till den ansvarige verkstadsläraren.

Bustad

Konstfack erbjuder studentrum till ett ok pris precis intill skolan. Här bor de flesta som går utbyte på Konstfack, då det tyvärr är ganska svårt att hitta boende på egen hand i Stockholm.

Sosialt miljø

Konstfack är en stor skola med många utbytesstudenter på de olika linjerna. Skolan arrangerar i början av semestret en utflykt för alla utbytesstudenter, och sedan en "fika" då och då som en kan gå på om en vill. Själva konstlinjen ligger på en egen våning lite för sig själv. Här finns ett olika rum med studios och ett gemensamt kök. Studios delas 2 eller 3 per rum. Utöver dessa finns även en hel del projektrum.

Vår 2018 - BA kunst

Vår 2018 - BA kunst

15.01.2018 - 03.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Att ansöka om saker i god tid. Ha god kontakt med skolan du är på utveksling på, se till att etablera relationer och be om hjälp.

Undervisningsformer

Eget arbete, eget konstnärligt skapande, goda verkstäder, kurser, handledning.

Vurdering av emnetilbodet

Bra tillbud. Har passat mig väldigt väl.

Fagleg utbyte og språk

Talar svenska flytande redan.

Universitetsområdet og byen

Telefonplan, Stockholm

Bustad

Bor i lägenhet

Sosialt miljø

God. Bra social miljö i skolan, och även utanför skolan.

Informasjon