Hjem
Studentsider
erasmus+

Art Academy of Latvia og Fakultet for kunst, musikk og design (ERASMUS+)

  • LandLatvia
  • ByRiga
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogramma i kunst og design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

For bachelorstudentar i kunst er det mogleg å reise på utveksling i 3. og/eller 4. semester. For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For masterstudentar er 2. semester best eigna for utveksling. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Art Academy of Latvia vart grunnlagt i 1919, på den tida da Republikken Latvia vart danna, og har vore den ledande kunstskulen i Latvia i 100 år. Institusjonen består av fem institutt og avdelingar, som alle har fleire undergreiner: Institutt for visuell kunst, Institutt for biletkunst, avdeling for design, avdeling for audiovisuell mediekunst og Institutt for kunsthistorie. Akademiet ligg i ein nygotisk murbygning på Krišjānis Valdemārs gate, ved sida av National Museum of Art i Riga.

Riga er hovudstad i Latvia, og i likskap med Bergen, ein tidlegare Hansaby. Byen har rundt 700 000 innbyggarar og ligg på ei sandslette mellom ein og ti meter over havet, ved Rigabukta, om lag midt i landet. Etter sovjettida har norske næringslivsaktørar vist iver etter å etablere seg i byen, og franchisekjeder som Narvesen, Rema 1000, Cubus og Dressmann er synlege i bybiletet.

Studentrapportar

2020

Høst 2019 - BA design - visuell kommunikasjon

Høst 2019 - BA design - visuell kommunikasjon

02.09.2019 - 11.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Riga er en kul by med kule folk. Litt innadvendte kanskje. Kanskje lurt å bestemme seg for hvor mye penger en har lyst til å spare ila oppholdet. Man får nok mer penger enn man har behov for mtp. at man får både støtten fra Lånekassen og Erasmus+ på toppen av det igjen.

Undervisningsformer

Jeg hadde åtte fag dette semesteret. De aller fleste av dem var aktive samtidig. Dette er litt annerledes fra hva jeg er vant til i Bergen. Hvis man tenker at man gjør litt frivillig arbeid og litt betalt arbeid på toppen av det hele er det relativt mange prosjekter å sjonglere ila. en uke. Så det er en spennende ting å erfare.

Vi hadde ca. ukentlig en gjennomgang av hvordan det gikk med prosjektet vi holdt på med i hvert fag. Vi presenterte gjerne det vi holdt på med, og så fikk vi feedback av lærere og medstudenter. Vi fikk også litt faglig input som ikke var prosjektrelatert kanskje annenhver eller hver tredje gang vi samles.

Det er relativt fleksibelt hvilke fag man kan ta fra både egne og andres avdelinger på skolen. Jeg holdt meg stort sett til fagene som hørte til min avdeling for Functional Design (Graphic & Packaging Design). Innbakt i denne avdelingens programmer var også et relativt stort tegnefag som jeg fikk hele 9 ECTS for. I kalenderen min var dette akttegning 3 timer i uken, men vi var veldig velkommen til å delta mer på de andre som Flere i klassen min valgte heller å ta et malekurs enn dette. Det er nok et større fokus på tradisjonelle kunstformer her enn det er på skolen vår i Bergen.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg likte fagene, og følte jeg hadde lærere som hadde noe kompetanse å dele med meg.

Jeg satte pris på fleksibiliteten til å velge fag. Selv om jeg gikk tredjeåret så fikk jeg være med dem på fjerdeåret på et samarbeidskurs med vår skole, University of Latvia og Stockholm School of Economics Riga. Dette var et slags kurs i å starte startups, og var midt i blinken for meg og det jeg kan se for meg å jobbe litt med fremover. Vi fikk prøvd oss på å komme opp med en idé og teste den ved å intervjue eventuelle kunder. Vi gjorde nye undersøkelser hver uke for å teste businessideen. På vår gruppe endte vi opp med å bytte idé fordi det var lite interesse for den første. Et kult kurs der det er lov å prøve og feile og få til ting.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tror jeg forstår mer engelsk nå enn jeg gjorde før. Jeg steg ikke noe voldsomt på de der testene til Erasmus. De snakker russisk og latvisk her, og jeg lærte meg ikke så mye av det. Jeg lærte noen ord, men dette var ikke fokuset mitt når jeg var i Riga. Jeg tror jeg fikk mer utbytte av å møte folk og bruke tid med det faglige.

Universitetsområdet og byen

Ganske flat by, så det er faktisk gøy med sykkel. Vesentlig bedre enn fjellete Bergen. Veldig ålreit mat. Shoutout til Stockpot, Mañana, Lido, infamous Vistinas Bistro, Lauvas Nams og ikke minst Mērce.

Bustad

Jeg betalte 230–250 euro pr. måned med alt inkludert. Anbefaler å bruke noen av de boleverandørene som utdanningsinstitusjonene i Riga anbefaler. Søk opp hva kunstakademiet anbefaler for eksempel. Jeg var også i Riga og jobbet sommeren før, så da var jeg blitt kjent med noen og bodde sammen med hun ene og et par andre denne høsten.

Sosialt miljø

Det er lett å komme i kontakt med folk som er Erasmus-studenter. Vi hadde noen åpningssamlinger og alle er stort sett på bar bakke når det kommer til venner, så man vil jo gjøre det beste utav det. Anbefaler å invitere folk ut på lunsj.

Informasjon