Hjem
Forskning i Front
Utstilling

Utstilling

Forskning i Front vil i år inkludere en tematisk utstilling med fokus på samlinger og den digitale formidlingsplattformen marcus.uib.no

Utstilling

Hovedinnhold

Om utstillingen

I år lanserer Universitetsbiblioteket MARCUS.UIB.NO.  Denne inneholder digitaliserte manuskript, fotografi, diplomer og mye mer. Nettstedet er oppkalt etter Marcus Selmer, Bergens første fotograf.

I Marcus finner vi digitaliserte skatter fra Universitetetsbiblioteket. Foruten en rekke eldre boksamlinger av stor bibliofil verdi, inneholder samlingene diplomer, kart, og manuskripter.  Her finner man blant annet annet arkivmateriale fra middelalderen  og brever og manuskripter fra kjente Eidsvollsmenn som W. F. K. Christie og C. M. Falsen.

Billedsamlingene til Universitetsbiblioteket i Bergen er også rikt representert i Marcus. Dette er et av landets største og mest anerkjente arkiv for historisk fotografi, og består av enkeltbilder og fotosamlinger fra fotografer, samlere og private givere – til sammen omkring en halv million fotografiske bilder. Det er særlig den store og fotohistorisk betydningsfulle Knud Knudsen-samlingen og samlingen etter Sophus Tromholt som er grunnlaget for Billedsamlingens nasjonale og internasjonale status. Knudsen-samlingen inneholder negativ og fotografier fra Norge i perioden 1862 frem til 1970-årene, mens Tromholt-samlingen viser samisk liv og tradisjoner slik de fremsto i Finnmark i 1882-1883

Mulighetene for formidling av historiske begivenheter i bilder, manuskripter og annet forskningsmateriale har det siste året resultert i flere nettutstillinger. Både 250-årsjubileet til Strilekrigen fra 1765 og 150-årsjubileet til "Den Internationale fiskeriudstilling i Bergen 1865" er blant temaene.

Bergens egne storheter er også blitt markert i Marcus-utstillinger. I fjor ble Wilhelm Frimann Koren Christie markert  med en stor digital utstilling over hans reisevirksomhet. I denne sammenhengen ble hans brevsamlinger digitalt tilgjengelige. I år feiret vi 200-årsjubileet for fødselen til vitenskapsmannen Daniel Cornelius Danielssen (4. juli 1815 - 13. juli 1894), som var ansatt ved Bergens Museum, med en digital utstilling. I forbindelse med Bergen Filharmoniske Orkester (Harmonien) sitt 250 års jubileum i år har Spesialsamlingene også digitalisert en stor samling med dokumenter vedrørende orkesterets første 150 år.

 

Under åpningen av arrangementet vil Universitetsbibliotekets samlinger og Marcus.uib.no bli  presentert i en utstilling og et foredrag av universitetsbibliotekarene Bjørn Arvid Bagge og Marthe Tolnes Fjellestad.