Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Samspill mellom diettlipider og sink i atlantisk laks

HaoHang Fang disputerer 13.12.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Interaction between dietary lipids and zinc in Atlantic salmon (Salmo salar)".

Hovedinnhold

Dette doktorgradsarbeidet gir viktig innsikt i sink (Zn) metabolisme og intestinal fetttransport i atlantisk laks påvirket av diettkomponenter. Kravet til Zn i plantebasert fôr for atlantisk laks i sjøvannsfasen er 180 mg/kg, som også er det maksimale Zn-nivået tillatt i laksefôr av EU. På grunn av miljøhensyn har European Food Safety Authority (EFSA) foreslått å redusere denne grensen ytterligere til 150 mg/kg. Derfor er det avgjørende å forbedre vår forståelse av hvordan man kan øke Zn-tilgjengeligheten eller utnyttelsen i atlantisk laks. I tillegg har fôrformuleringen endret seg betydelig de siste årene, noe som har resultert i reduksjoner av Zn, n-3 langkjedede flerumettede fettsyrer (n-3 LC-PUFA), mettede fettsyrer (SFA) og kolesterolnivåer i fôret, kombinert med økende fettinnhold i dietten. Disse endringene har redusert kroppens Zn-status og økt fettansamlingen i tarmen hos atlantisk laks. De underliggende mekanismene er imidlertid fortsatt uklare.

Tre fôringsforsøk ble gjennomført i denne avhandlingen. Resultatene viser at reduksjon av fettinnholdet i dietten eller økning av n-3 LC-PUFA i dietten øker kroppens Zn-status og Zn-retensjon i atlantisk laks. Derfor er disse to strategiene gjennomførbare for å redusere Zn-nivået til mindre enn 180 mg/kg i plantebasert fôr under sjøvannsfasen. Derimot ble ikke hele kroppens Zn-innhold påvirket av verken kostholdskolesterol eller SFA. I tillegg ble utvalgte markører relatert til intestinal triacylglyseroltransport ikke påvirket av verken kostholdsmessig SFA eller Zn. Totalt sett presenterer denne avhandlingen samspillet mellom diettlipider og Zn i atlantisk laks, og gir viktig innsikt i hvordan man kan finjustere fôrformuleringen for å bidra til fiske- og miljøvelferd i akvakultur.

Personalia

HaoHang Fang (født 1995 i Jieyang, Kina) har en mastergrad i fiskeernæring fra Sun Yat-sen University. I 2020 flyttet han til Bergen hvor han startet sin doktorgrad ved Havforskningsinstituttet og Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen. Hans veiledere inkluderer Prof. Øystein Sæle (HI, UiB), Dr. Nini Sissener (HI) og Dr. Antony J. Prabhu Philip (Nofima).