Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there
Ny doktorgrad

Samspill mellom diettlipider og sink i atlantisk laks

HaoHang Fang disputerer 13.12.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Interaction between dietary lipids and zinc in Atlantic salmon (Salmo salar)".

Main content

Dette doktorgradsarbeidet gir viktig innsikt i sink (Zn) metabolisme og intestinal fetttransport i atlantisk laks påvirket av diettkomponenter. Kravet til Zn i plantebasert fôr for atlantisk laks i sjøvannsfasen er 180 mg/kg, som også er det maksimale Zn-nivået tillatt i laksefôr av EU. På grunn av miljøhensyn har European Food Safety Authority (EFSA) foreslått å redusere denne grensen ytterligere til 150 mg/kg. Derfor er det avgjørende å forbedre vår forståelse av hvordan man kan øke Zn-tilgjengeligheten eller utnyttelsen i atlantisk laks. I tillegg har fôrformuleringen endret seg betydelig de siste årene, noe som har resultert i reduksjoner av Zn, n-3 langkjedede flerumettede fettsyrer (n-3 LC-PUFA), mettede fettsyrer (SFA) og kolesterolnivåer i fôret, kombinert med økende fettinnhold i dietten. Disse endringene har redusert kroppens Zn-status og økt fettansamlingen i tarmen hos atlantisk laks. De underliggende mekanismene er imidlertid fortsatt uklare.

Tre fôringsforsøk ble gjennomført i denne avhandlingen. Resultatene viser at reduksjon av fettinnholdet i dietten eller økning av n-3 LC-PUFA i dietten øker kroppens Zn-status og Zn-retensjon i atlantisk laks. Derfor er disse to strategiene gjennomførbare for å redusere Zn-nivået til mindre enn 180 mg/kg i plantebasert fôr under sjøvannsfasen. Derimot ble ikke hele kroppens Zn-innhold påvirket av verken kostholdskolesterol eller SFA. I tillegg ble utvalgte markører relatert til intestinal triacylglyseroltransport ikke påvirket av verken kostholdsmessig SFA eller Zn. Totalt sett presenterer denne avhandlingen samspillet mellom diettlipider og Zn i atlantisk laks, og gir viktig innsikt i hvordan man kan finjustere fôrformuleringen for å bidra til fiske- og miljøvelferd i akvakultur.

Personalia

HaoHang Fang (født 1995 i Jieyang, Kina) har en mastergrad i fiskeernæring fra Sun Yat-sen University. I 2020 flyttet han til Bergen hvor han startet sin doktorgrad ved Havforskningsinstituttet og Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen. Hans veiledere inkluderer Prof. Øystein Sæle (HI, UiB), Dr. Nini Sissener (HI) og Dr. Antony J. Prabhu Philip (Nofima).