Disse tiltakene forbedrer apnéskinnebehandling av søvnapné
Ulrik Leidland Opsahl disputerer 6.6.2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Measures to improve the treatment effect of oral appliance therapy in obstructive sleep apnea patients".
Hovedinnhold
Mange som lider av ubehandlet obstruktiv søvnapné (OSA) sliter med dårlig søvn og økt risiko for alvorlige helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, reflux og depresjon. Symptomer på OSA innebefatter blant annet snorking på natten, uttalt søvnighet på dagtid, i tillegg til konsentrasjonsvansker og dårligere hukommelse. Den vanligste behandlingen er en CPAP-maskin som blåser luft gjennom en maske for å holde luftveiene åpne - men ikke alle tolererer denne behandlingen. For disse pasientene kan en apnéskinne være et godt alternativ. Skinnen festes til tennene og skyver underkjeven litt frem for å hindre at luftveiene klapper sammen om natten. I sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Bergen har Opsahl undersøkt hvordan effekten av apnéskinnebehandling kan forbedres. Han har også sett nærmere på hvordan man kan forutsi hvilke pasienter som ikke vil ha nytte av behandlingen - slik at disse heller kan tilbys andre løsninger. Opsahl har gjennomført tre studier. Den første viste at bruk av en metode kalt akustisk pharyngometri for individuell tilpasning av underkjevens posisjon gir høyere behandlingssuksess. Den andre viser at bruk av små strikker på skinnen kan øke behandlingseffekten - særlig hos menn med stor gapeevne - men at dette ikke passer for alle. Den tredje studien identifiserer kjennetegn hos pasienter som sannsynligvis ikke vil ha effekt av apnéskinne, noe som kan bidra til bedre pasientutvelgelse. Avhandlingen peker på viktigheten av en mer individualisert tilnærming til behandling av OSA med apnéskinner, både når det gjelder tilpasning av apnéskinnen og utvelgelse av pasienter. Dette kan være nøkkelen til å forbedre behandlingssuksessen med apnéskinne hos pasienter med søvnapné.
Personalia
Ulrik Leidland Opsahl har en Mastergrad i odontologi fra Universitetet i Bergen (2014), og ble godkjent spesialist i oral protetikk i 2021. Doktorgradsavhandlingen utgår fra Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært professor Anders Johansson, med professor Morten Berge, førsteamanuensis Sverre Lehmann og professor Bjørn Bjorvatn som medveiledere.