Hjem
UiB Ambassadør
UTVEKSLING

Natur og kultur i Wales

Å reise på utveksling generelt er noe som gir deg et litt nytt syn på verden, og en mulighet til å studere fag, møte folk og få opplevelser du ikke får hvis du velger å «bare» bli i Bergen.

aberystwyth
Aberystwyth, Wales
Foto/ill.:
Anne Sofie Hovden

Hovedinnhold

Hvorfor dro du på utveksling og hvordan ble det Wales?

Jeg hadde lyst til å oppleve et nytt universitet og oppdage hvilke fag de kan tilby for å få en større forståelse både av mitt eget fagfelt og verden rundt meg. Jeg ville oppleve en ny kultur og møte nye mennesker.

Instituttet mitt, institutt for geografi, har en avtale med universitetet i Aberystwyth. I tillegg har jeg lenge vært nysgjerrig på Storbritannia generelt og Wales spesielt, både når det kommer til naturen og kulturen.

Hva studerte du ved Aberystwyth og hvordan var det?

Jeg studerer samfunnsgeografi i Bergen, og tok to samfunnsgeografifag og et historiefag i Aber. Det var emnene Geographies of Memory, Landscapes of British Modernity og Asian Migration in the Modern World. Omtrent halvveis ut i semesteret valgte jeg å droppe Landscapes of British Modernity, bade fordi det ikke var så interessant og relevant som jeg trodde, i tillegg til at jeg ville ha mer tid til de to andre fagene og til “ikke-studie”ting.

Mye var egentlig ganske likt, både når det kom til hvordan undervisninga var, og språket. Jeg hadde bare engelskspråklige emner semesteret før jeg dro til Wales. I Bergen var jeg mer vant til at vi hadde minst et seminar i uka, mens i Aber var det bare i historiefaget vi hadde det. Det som var mest annerledes var hvor mange hele bøker foreleserne forventa at vi skulle lese før hver forelesning, selv om dette bare gjaldt Geographies of Memory. I Bergen er jeg mer vant til én bok som gjelder for hele faget, i tillegg til artikler som er relevante for hver forelesning.

Faglig sett var det veldig utfordrende å holde følge med all lesinga, og noen ganger var det vanskelig å skjønne hva foreleserne sa, mest fordi de hadde en britisk dialekt jeg ikke er vant med. Ellers var det til dels utfordrende å bo i studentboligen, fordi jeg ble plassert i samme hus som fem førsteåringer som aldri hadde bodd hjemmefra før. Som tredjeårsstudent som har bodd hjemmefra i fire-fem år, hadde det nok vært bedre å bo sammen med studenter i samme situasjon. Huset hadde heller ikke oppvaskmaskin, og heller ikke oppholdsrom, noe som også var utfordrende.

Hva med språk, studentliv og andre praktiske ting?

Språket som ble snakket både på universitetet og ellers var engelsk, med noen få innslag av walisisk, men alle jeg møtte kunne engelsk. Med andre ord gikk det fint med språket. Jeg vurderte å leie et rom i en privat utleiebolig, men det viste seg å være vanskelig, så jeg søkte om plass i en studentbolig. Alle førsteårsstudenter (utvekslingsstudenter medregnet) er garantert et sted å bo når de søker om studentbolig, så det gikk greit. Du får hjelp til å søke på bolig, men det er en ganske omstendelig prosess. Det er mange ulike steder å bo, og du kan liste opp hvor du har mest lyst til å bo, men det er ikke garantert at du får bo på førstevalget ditt. Studentboligene er stort sett moderne, men ganske sterile, og ikke særlig hjemmekoselige og er et billig og greit alternativ til å leie privat. Når det kommer til transport, er det ingen flyplass i Aber, men det går direktetog til Birmingham flyplass, en løsning jeg vil anbefale. Det tar litt tid, men det er den enkleste løsningen.

I Aber er det gåavstand til alt i byen og opp til universitetet, men mange av de britiske studentene tar med seg sin egen bil. Byen ligger litt utenfor allfarvei, så om du for eksempel elsker å shoppe på HM osv., er det langt til nærmeste butikk. Samtidig finner du alt du trenger av butikker i byen, fra matbutikker og klesbutikker, men fordi Aber prøver å opprettholde badeby-imaget sitt, så er det få av de «kjente» britiske kjedebutikkene. Jeg synes det var sjarmerende, og jeg opplevde ingen utfordringer, men kan godt forstå at andre synes det kan være litt tungvint. Av andre praktiske ting blir du som utvekslingsstudent godt fulgt opp, og alt fra fastlege til å velge fag er lett å fikse. Hvis du har mye å bære på, eller ikke orker å gå fra sentrum og opp til campus og studentboligene, er det alltid en taxi som kan kjøre deg, og de er billige!

Studentlivet var ikke veldig annerledes enn i Bergen, annet enn at studentorganisasjonene hadde en sosial aktivitet i uka, som oftest en type «social» med et tema som man skal kle seg ut som, og så møtes på en bar eller pub.

Det fine med universitetet i Aberystwyth er at kunstsenteret, med kino og kafé, er plassert midt i campus, så hvis man har en halvtime til overs før neste forelesning starter, kan man slå i hjel litt tid med å drikke en ekte britisk te eller nyte litt kunst. Jeg var med i the hiking club som arrangerte en fjelltur hver søndag, og med Abers plassering, rett sør for nasjonalparken Snowdonia, som har mange storslåtte fjell å bestige. Hvis du bor i en studentleilighet får du automatisk medlemskap i universitetets treningssenter som har svømmebasseng, styrketreningsrom, klatrevegg og fellestimer i alt fra yoga og pilates, til spinning og triatlontrening. Erasmus society arrangerte også en del reiser rundt om i Wales, og alle de andre societies arrangerer også aktiviteter i uka.

Hva vil du huske best i ettertid?

Det jeg husker best er nedstigninga fra Cadair Idris, et fjell i Snowdonia, da sky- og tåkelaget plutselig sprakk opp og vi fikk en helt fantastisk utsikt. Turene i Snowdonia, alle de fine samtalene jeg hadde med turkamerater opp og ned fjellene der, nærheten til havet, til frodige skoger og alle de engasjerte studentene jeg møtte var det beste med oppholdet i Aberystwyth.

Hvis jeg skulle valgt om igjen, hadde jeg nok valgt et sted som ikke er så likt Bergen som Aberystwyth er; det regner mye, det er flotte fjell i nærheten og de har til og med sin egen versjon Fløibanen! Samtidig er det en veldig fin, koselig og søvnig badeby når turistene drar hjem etter sommeren, så om du trives best utenfor en travel storby, med utallige muligheter til å komme deg ut og nyte Wales’ unike natur, så er dette stedet for deg!

Det viktigste jeg sitter igjen med etter semesteret mitt, er at jeg trives veldig godt i Bergen, hehe! Jeg sitter også igjen med at de folka det er verdt å bli venner med, ikke alltid finnes i de samme miljøene som jeg «hørte til» i, i Bergen. De beste vennene jeg fikk var aktive i studentsurf-organisasjonen, og alle som kjenner med vet at jeg ikke er en særlig aktiv surfer!

Vil du anbefale andre å reise på utveksling?

Å reise på utveksling generelt er noe som gir deg et litt nytt syn på verden, og en mulighet til å studere fag, møte folk og få opplevelser du ikke får hvis du velger å «bare» bli i Bergen.