Hjem

Prosjekt Energethics

Energethics

ENERGETHICS - Norske energibedrifter i utlandet. Mot en utvidet antropologisk forståelse av samfunnsansvar

Norske energibedrifter investerer i økende grad i prosjekter utenfor Norge sine landegrenser. Slike prosjekter innebærer ofte betydelige og omstridte miljømessige og sosiale konsekvenser. Investeringen i prosjekter utenlands krever at energibedrifter forholder seg til standarder for samfunnsansvar (CSR).

Dette prosjektet utforsker hvorvidt det gjør en forskjell om et selskaps bedriftsetikk utformes i relasjon til en korporativ stat og til hvilken grad den er basert i en ‘nordisk modell for samfunnsansvar’. Tre norske bedrifter er en del av studien – Statkraft, Equinor (tidligere Statoil) og Det Norske Oljeselskap.

Publikasjoner
Front page of article

Energethics artikkel addresserer metodologi

Energethics publiserte sin første artikkel "Rethinking Access. Key Methodological Challenges in Studying Energy Companies" i tidsskriftet "Energy Research and Social Science". Artikkelen er tilgjengelig på internett.

Energethics i norske medier
flagg

Energethics-forskere uttaler seg om DNO i Morgenbladet

I nyhetssakene om det norske oljeselskapet DNO sin virksomhet i utlandet, har Morgenbladet snakket med forskere fra Energethics-prosjektet for å belyse kritikkverdig bedriftsetikk i et selskap som har spesialisert seg på operasjoner i risikofylte områder i Midtøsten.

Energy anthropology network
Turkey

Fra periferien til samfunnets sentrum

- Å flytte det antropologiske blikket mot energi betyr også at man flytter etnografi fra samfunnets utkant til samfunnets sentrum, skriver Ståle Knudsen i en artikkel publisert på nettsiden til nettverket Energy Anthropology Network.

FELTRAPPORT
Statkraft head office seen from Lysaker train station.

Merking av ‘ren energi’ som samfunnsansvar

Ingrid Müftüoglu har besøkt Statkraft sitt hovedkontor i Oslo. Der undersøkte hun hvordan samfunnsansvar artikuleres og praktiseres.