Hjem
Realfag – et smart sted å begynne
#realutfordring

Kan vi vippse oss til en mer bærekraftig klode?

Vi er i gang med en ny #Realutfordring. Denne gangen utfordrer UiB og Vipps også elevene på videregående skole. Bli med på skolekampen!

FNs bærekraftsmål
Foto/ill.:
FN

Hovedinnhold

#Realutfordring er et konsept der vi bruker realfag i praksis, både for å se hvordan realfag kan brukes, men også for å vise frem relevansen realfag har i samfunnet rundt oss. Studentene ved realfag på UiB har vært med på #Realutfordring noen ganger allerede, men nytt av året er at også elever i videregående kan ta del i dette. Denne våren er det Vipps som er utfordreren, og er en merkevare som mange unge kjenner godt til. Vipps brukes som en mobil lommebok, men kan Vipps bety mer enn bare en måte å dele regningen på, eller Vippse tilbake til kompisen som la ut for en Monster?

Vi utfordrer klasser på videregående skole til å ta del i utfordringen, og kanskje bidra til å ta Vipps og verden i en grønnere retning. Alle besvarelser blir vurdert av en jury bestående av Vipps og UiB. Psst .. det venter både premie, heder og ære til den klassen som stikker av med seieren.

Vipps vil ut i Europa, men hvor bør de begynne? 

Spørsmål

  1. På hvilke måter er Vipps mer bærekraftig enn kontant betaling?
  2. Vipps trenger internett for å fungere. I noen land i Europa er det mindre enn 70 prosent av befolkningen som bruker internett. Finn flere mulige forklaringer på hvorfor ikke flere bruker internett.
  3. På hvilke måter kan Vipps sin etablering i utlandet gjøre verden mer bærekraftig? Velg gjerne ut de av FNs bærekraftsmål dere mener blir mest påvirket og begrunn svaret deres.

Tips til kilder:

FNs statistikk på internettbrukere.

FNs bærekraftsmål.

Vipps + realfag gir en real utfordring
Foto/ill.:
Jens Helleland Ådnanes

Åpen oppgave

  1. Hvordan tenker dere at Vipps skal velge ut hvilke land i Europa de skal etablere seg i? Løsningen deres skal være et verktøy som kan hjelpe Vipps med å analysere de landene de vurderer å etablere seg i.
  2. Hvor i Europa tenker dere at det er lurest for Vipps å etablere seg? Begrunn svaret.

Ting å ta i betraktning:

  • Kontant betaling. Er det lite eller mye betaling med kontanter i landet?
  • Digitaliseringsnivå. Har alle innbyggerne mobiltelefon? Smarttelefon? Hvordan er tilgangen til internett? Hvor stor andel av befolkningen bruker internett?
  • Konkurrenter. Finnes det noe tilsvarende som Vipps i landet?
     

For å være med i skolekampen, sender dere besvarelsene inn til realfag@uib.no, innen 1. april. Kanskje læreren kan sende inn besvarelsen for klassen?

Svarene vurderes av en jury fra Vipps og UiB, og det blir premie til vinnerne!

Psst .. Tag bildene dere deler underveis på sosiale medier med #realutfordring og #realfaguib! Og følg oss på Instagram