Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Frokostforum

Vi må snakke om klimaflyktninger

FNs nye klimarapport tegner et dystert bilde av klimaendringene. Om utviklingen fortsetter vil 140 millioner mennesker flykte ekstremvær og manglende livsgrunnlag innen 2050.

east africa - a family gathers sticks and branches for firewood
Foto/ill.:
Oxfam

Hovedinnhold

Terje Einarsen (UiB) og Vikram Kolmannskog i samtale med Jessica Schultz (CMI)

Mennesker på flukt på grunn av klimaendringer anerkjennes ikke som flyktninger etter FNs flyktningkonvensjon. Hva betyr det for dem som flykter, og for landene de flykter til? Hvilke rettigheter har egentlig mennesker som flykter fra menneskeskapte klimaendringer, og hvordan kan vi være føre var i forkant av en varslet krise? 

Terje Einarsen er professor ved det juridiske fakultet på Universitet i Bergen og styreleder i ICJ Norge. Han skrev sin doktoravhandling om flyktningrett, og forsker nå på internasjonal strafferett, folkerett og internasjonale menneskerettigheter. 

Vikram Kolmannskog er jurist og har doktorgrad i rettssosiologi. Han har skrevet avhandlingen "«We are in between» - Securing effective rights for persons displaced in the context of climate change and natural hazard-related disasters". Han har også blant annet jobbet for Flyktningehjelpen som juridisk rådgiver innenfor klimaendringer, katastrofer og flukt. 

Jessica Schultz er jurist og forsker ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) med fokus på internasjonale menneskerettigheter og flyktningrett. Schultz sin doktorgrad «The Internal Protection Alternative in Refugee Law» ble utgitt i bokform i 2019.

Dette frokostforumet er et samarbeid med ICJ-studentnettverk og fagutvalget for flyktning- og humanitærrett.

Det vil serveres kaffe, te og croissanter.

Alle er hjertelig velkommen!