Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Forskningsdagene

Mosambik forklart 

Siden 2017 har opprørere med en jihadistisk agenda terrorisert landsbyer og småsteder. Hva er bakgrunnen for konfliktene og vil det hjelpe at nabolandene sender styrker til Mosambik?

Landskap, Mosambik
Foto/ill.:
CMI

Hovedinnhold

Aslak Orre, seniorforsker CMI og Carmeliza Soares da Costa Rosário, forsker CMI, i samtale med Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB. 

I mars 2021 nådde krigen i Mosambik mediene i hele verden da islamistiske opprørere angrep byen Palma i provinsen Cabo Delgado, rett ved grensen til Tanzania. Angrepet stoppet utviklingen av gassindustrien, som var lovet å bli den største private investeringen i Afrika noensinne.

Siden 2017 har opprørere med en jihadistisk agenda terrorisert landsbyer og småsteder. Myndighetenes militære aksjoner har gjort situasjonen enda mer vanskelig for sivilbefolkningen. Minst 3000 er drept og 800 000 har flyktet fra hjemmene sine. Store områder er nå folketomme. Vil det hjelpe at Rwanda, Sør-Afrika og andre land har sendt store styrker til Mosambik?

Vi snakker om bakgrunnen for konflikten, de ulike aktørene og konsekvensene av krigen.

Fire konflikter forklar
t
Fred og konflikt er tema for Forskningsdagene i år. I Bergen svarer vi med å sette fokus på fire pågående konflikter, alle med ulike komplekse historiske årsaker som kan være vanskelige å få oversikt over.

Gjennom fire frokostmøter i Bergen Global får du sjansen til kjapt påfyll på hva som foregår i Etiopia, Sudan, Mosambik og Afghanistan. Benk deg med kaffekoppen foran skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Jekteviksbakken 31. Forskere med førstehåndskjennskap til disse landene vil gi deg kunnskapen du trenger for å forstå hva som egentlig foregår. 

«Fire konflikter forklart» er et samarbeid mellom Bergen Global og Forskningsdagene i Bergen.