Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Forskningsdagene

Afghanistan forklart

I hvilken grad representerer Taliban den afghanske befolkningen, og hva er utsiktene for fred nå?

Kvinner i burka
Foto/ill.:
CMI

Hovedinnhold

Arne Strand, forskningsleder CMI og Torunn Wimpelmann, forskningsleder CMI i samtale med Thor Olav Iversen, doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori ved UiB. 

Etter to av de mest dramatiske månedene i landets nyere historie sitter Taliban igjen med all makt i Afghanistan. Til tross for 20 år med enorme investeringer i den vestlig støttede regjeringen og i afghanske sikkerhetsstyrker kollapset alt tilsynelatende over natten. Hvordan kunne dette skje?

I hvilken grad representerer Taliban den afghanske befolkningen, og hva er utsiktene for fred nå? Hvordan ser situasjonen ut for landets kvinner, og for etniske og religiøse minoriteter? Vi diskuterer utviklingen i Afghanistan og hva som kan skje fremover.

Fire konflikter forklart
Fred og konflikt er tema for Forskningsdagene i år. I Bergen svarer vi med å sette fokus på fire pågående konflikter, alle med ulike komplekse historiske årsaker som kan være vanskelige å få oversikt over.

Gjennom fire frokostmøter i Bergen Global får du sjansen til kjapt påfyll på hva som foregår i Etiopia, Sudan, Mosambik og Afghanistan. Benk deg med kaffekoppen foran skjermen eller møt opp til enkel frokostservering i Jekteviksbakken 31. Forskere med førstehåndskjennskap til disse landene vil gi deg kunnskapen du trenger for å forstå hva som egentlig foregår. 

«Fire konflikter forklart» er et samarbeid mellom Bergen Global og Forskningsdagene i Bergen.