Hjem
SDG Bergen (N)

Om SDG Bergen

SDG Bergen jobber med vitenskapelig rådgivning knyttet til FNs bærekraftsmål.

Hovedinnhold

I 2017 etablerte Universitetet i Bergen (UiB) det tverrfaglige, strategiske initiativet SDG Bergen for å gå i inngrep med bærekraftsmålene (Sustainable Development Goals, SDGs). Initiativet omfattet hele bredden av UiBs faglige virksomhet. Startskuddet gikk da UiB sendte en delegasjon til FNs første havkonferanse i juni 2017, hvor man inngikk frivillige avtaler (voluntary commitments) med partnerinstitusjoner fra det globale sør knyttet til bærekraftsmål 14, livet i havet.

SDG Bergen var initiert av universitetsledelsen og var operativt i perioden 2018-21 og omfattet en rekke tiltak. Primært vitenskapelig rådgivning gjennom SDG Bergen Science Advice, ledet av professor Edvard Hviding, og det virtuelle havsenteret Ocean Sustainability Bergen (OSB), ledet av professor Lise Øvreås. Gruppene forvaltet sammen arbeidet med bærekraftsmål 14, der UiB ble tildelt en lederrolle på hav både fra FN-organisasjonen United Nations Academic Impact (UNAI) og universitetsnettverket International Association of Universities (IAU).

UiB var det første norske universitetet som institusjonaliserte 2030-agendaen. På vegne av universitets- og høyeskolesektoren tok UiB initiativet til den årlige, nasjonale Bærekraftskonferansen i Bergen (SDG Conference Bergen), som har vært en suksesshistorie helt siden første utgave i februar 2018. SDG Bergen sekretariatet hadde det administrative ansvaret for konferansen.

Gjennom hele denne perioden var innovasjoner i skjæringen mellom forskning, policy og kommunikasjon en viktig del av SDG Bergen-suksessen.