Hjem
Studentsider
erasmus+

University of Limerick og Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (ERASMUS+)

  • LandIrland
  • ByLimerick
  • Studieplassar4
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Limerick fekk status som universitet i 1989, som det første etter at Irland blei ein sjølvstendig republikk i 1922. I dag har universitetet 17 000 studentar, fordelte på fire fakultet. Universitetet heiter Ollscoil Luimnigh på irsk. Det ligg fem kilometer utanfor Limerick sentrum, like ved Shannon, Irland si lengste elv. På campus ligg den største innandørs idrettsarenaen i Irland, samt den største kunstgrasbana i Europa. Universitetet krev at alle studentar på lågare grad har 8 månadar med utplassering i arbeidslivet som ein del av graden sin.

Limerick er den tredje største byen i Irland med rundt 100 000 innbyggarar. Han ligg inne i landet, på vestkysten av øya. Dei lærde stridast om det er her verseforma limerick har fått namnet sitt frå.

Bustad

Det finst studentbustader på campus som ein kan søke gjennom kontakt med universitetet sitt internasjonale kontor. Universitetet kan òg hjelpe dei som ønsker å finne bustad frå den private marknaden.

Semesterinndeling

September - januar og februar - mai.

Studentrapportar

2022

PRPSYK - VÅR 2022

PRPSYK - VÅR 2022

15.01.2022 - 16.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

På forhånd var det viktig å så raskt som du fikk tilbud om skoleplass å søke om et sted å bo ved universitetet. Det er svært få steder å bo i Limerick som ikke tilhører universitetet, og universitetet var også dårlige på å si hvilken dato søkeprosessen startet fra. Derfor vil jeg anbefale at så fort man har studentnummeret til UL (University of Limerick) så burde man søke på et sted å bo, som gjøres via Campuslife-siden. UL hadde også en chatte app hvor man kunne komme i kontakt med andre internasjonale studenter, hvor vi videre ble med i en Whatsapp-gruppe, som var en veldig god måte å bli kjent med noen før man reiste ned. Det var også en måte hvor folk kunne spre informasjon om utvekslingen, så dette anbefaler jeg på det sterkeste.
Du trenger ikke Visum for å studere i Irland.

Undervisningsformer

De fleste fagene ved UL har 6ECT, som betyr at man må ta 5 fag for å være fulltidsstudent. Det som var forskjellig var fra Norge var at man skulle ha lest noen kapitler eller sider på forhånd til hver forelesning, som vil si at man alltid hadde noe man skulle lese til alle 5 fagene. Dette var mye arbeid, men samtidig så var det så og si ingen av de lokale studentene som gjorde dette, så man legger jo så mye innsats som man vil i fagene. Det var også mye gruppearbeid i alle fagene, som både kunne være kjekt og en møte å bli kjent med flere, men det kunne også by på utfordringer med at en del av fagene var for førsteårsstudenter, som ikke var like engasjert i fagene. De fleste av foreleserne var veldig flinke, hvor jeg kan spesielt trekke frem faget PS4047 (Social Psychology 2), som det faget jeg likte best, og med en utrolig dyktig foreleser!
De fleste vurderingene som ble gjort var assignments, hvor man hadde en uke eller mer på å skrive en oppgave, som var en nokså grei format å skrive på, samtidig som det kunne være en del å ha flere slike oppgaver samtidig i eksamensperioden. Det kan hende at dette endres nå som restriksjoner og slik er lettet på, og at de går tilbake til en mer normal eksamensformat. Vær obs på fag som har obligatorisk oppmøte, og om det er noen fag hvor man skal legge igjen en kommentar eller delta i forskningsprosjekter som en obligatorisk del av faget.

Vurdering av emnetilbodet

Mange av psykologifagene var fokusert på sosial psykologi, og tok for seg en del av de samme teoriene, som gjorde at man fikk en følelse av at alt hang sammen, som var veldig spennende og gjorde det lettere. En del av fagene jeg tok var tilgjengelig for førsteårsstudenter, og dermed noe enkelt og overfladisk, og litt repetisjon, men det gjorde også at mer av fokuset ble lagt på fag som PS4047 (Social Psychology 2) og PS4138 (Health Psychology), som var krevende fag. Det var noe varierende hvor godt emnetilbudet var, og mye prosjekter, så man valgte selv hvor mye man fikk utav faget til tider.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg fikk mye utbytte og likte veldig god den sosiale tilnærmingen til psykologi, siden det var et fagområde som jeg allerede var interessert i.
Det tar litt tid å bli vant til den irske aksenten, og noen av uttrykkene de bruker i samtaler, men det er noe man blir veldig raskt vant til. Foreleserne var som regel enkle å forstå, og alle var åpne for å repetere ting om det var noe som ble uforståelig. Alle foreleserne var veldig forståelsesfulle om man slet med å finne et ord under diskusjoner i timene eller seminarene.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er kjempe stor og grønt, med alle universitetsbyggene på et område, og med studentbyene liggende rundt campus. Det var dermed lett å komme seg fra bygg til bygg om timene var i forskjellige bygg, og ikke langt å komme seg hjem til studentboligen. Det er nokså vanskelig å finne frem inni selve universitetsbyggene, så det er lurt å prøve å finne rommet man skal ha forelesning i dagen før forelesningen, slik at man når timen. De fleste forelesere syns det også er helt greit om man kommer sent, eller om man gå tidlig for å rekke en annen forelesning, bare man gjør det stille.
Limerick by kan man dra til ved å hjelp av en 10-20 min busstur, og er en nokså liten havneby, men som har muligheter for shopping. Det er en del utesteder der som de fleste studenter drar til, som Angel Lane, Black Rabbit og Molly's. I Irland drar man ut på byen tidlig, en god del, spesielt i Rag week (som er en uke hvor studenter går ut hver dag) drar man til utestedet mellom 5-6. Vi pleide å dra ut rundt 9-10, men det var ikke alltid man kom inn så sent. Utenom det så har byen den kjekke baren Locke Bar, hvor de på kvelden har Riverdance og irsk folkemusikk som burde oppleves.

Bustad

Et av de viktigste tingene man burde gjøre før man drar er å sikre seg et sted å bo. Jeg bodde i Kilmurry Village, som var det perfekte stedet å bo som utvekslingsstudent. Her bor man i et hus med 5-7 andre, hvor man deler bad og kjøkken. Studentbyen er organisert som ett boligområde, hvor det er veldig kort avstand mellom alle som bor der, og det gir rom for mye sosialt! Rommene var helt greie, men nokså små, men med god skapplass. Standarden på huset er nok ikke i norsk standard, men det var veldig greit å bo der. Jeg kan anbefale å lage vaskelister, slik at alle i kollektivet bidrar til å vaske og holde det fint i huset.
En ting jeg ikke var forberedt på var hvor langt det var å gå til matbutikken. Kilmurry Village var en av studentbyene som var nærmest, og det var 20 min hver vei til enten Lidl eller SuperValu, som er ganske drøyt. Jeg vil anbefale å ta med handlenett og en ryggsekk når man skal handle. Man kan heldigvis drikke vannet i Limerick, så man slipper å kjøpe vann på matbutikken.
Studentboligene er veldig dyre, og Kilmurry village kostet €780 i måneden, men semesteret varer bare i 4 mnd, og man får pengestøtte fra Erasmus.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Limerick er veldig kjekt om man engasjerer seg og blir med på mye! Ved hjelp av Whatsapp-gruppene var det lett å planlegge å møte andre som var utvekslingsstudenter. Man kunne møtes på en av de to skolebarene som er på campus (Scholars eller Stables), eller til å dra rundt å utforske campus. Jeg kan anbefale å bli med på mest mulig i starten når alle er nye, det er den beste måten å skape et nettverk rundt seg på kort tid.
For å bli kjent med de irske kan jeg anbefale å melde seg inn i en av klubbene eller samfunnene som de har på UL. Dette er en god måte å møte andre som er lokale studenter, samtidig som man gjør noe man liker selv. Musical Theater Society var den gruppen jeg følte jeg ble mest kjent med andre irske studenter.
UL organiserer også de første ukene av semesteret bussturer til ulike steder i Irland. Dette anbefaler jeg på det sterkeste, fordi det er en veldig god måte å se mange deler av Irland for en billig penge.

2019

HØST 2019 - BAPS-PSYK

HØST 2019 - BAPS-PSYK

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

- Sjekk e-posten din ofte, og få unna det administrative arbeidet så fort som mulig. Slik slipper du bekymre deg for om du har glemt noe, eller om du har mistet noen frister.
- Hvis det er noen matvarer du spiser mye eller er veldig glad i, finn ut hvordan disse ser ut/hvilke merker du skal se etter i landet du skal flytte til. Dette vil spare enormt mye tid og energi på matbutikken (å handle i utlandet er et eventyr i seg selv).
- Les informasjonen vertsuniversitetet ditt sender deg, (også de kjedelige sikkerhetsrutinene og leieavtaler eller lignende). Dette gir deg en følelse av trygghet og kontroll i all uvissheten som kommer med å flytte til et nytt land.
- Undersøk hvordan skolesystemet er og hvordan fag og eksamen gjennomføres. Det er ikke nødvendigvis likt som i Norge. Vær forberedt, så slipper du store overraskelser når eksamen kommer.

Undervisningsformer

Forelesninger som varer i 2 x 50 minutter. Foreleser pleier å spørre om man vil ha pause i mellom, eller gå tidligere.
Tutorials som varer i 50 minutter. Da er det gjerne en doktorgradstudent som holder timen, der man jobber mer praktisk med stoffet man hadde om i forelesning.

Karakteren din her baseres på oppmøte, innleveringer og eksamen. I enkelte fag har du ikke vanlig skoleeksamen, men blir vurdert på oppgavene du leverer inn og hvor flink du har vært til å møte opp. Dette er prosentvis, slik at oppmøte teller kanskje 5%, en innlevering 30%, et gruppearbeid 20% og eksamen 45%. Du må bestå eksamen for at de andre prosentene skal telles med. Dette gjør at ikke hele karakteren din avgjøres av hvordan du gjør det på eksamen, noe som er betryggende på mange måter. I tillegg "tvinger" Det deg til å jobbe jevnt gjennom semesteret, og arbeidsmengden blir ikke like overveldende mot slutten. De skriver også eksamen for hånd her, noe som man kanskje ikke er vant med.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet her er noe annerledes enn i Norge. De tilbyr noen av de samme fagene som i Norge, men disse går mindre i dybden her. De har også færre poeng. Det er i tillegg andre fag som ikke tilbys ved UiB som kan være spennende å ta. Du kan også søke om å få ta emner på høyere nivå, om du tenker at en større arbeidsmengde går fint. De har et bredt spekter av emner jevnt over.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett er det ikke noe vanskeligere enn i Norge. Tvert i mot så har man bedre kontakt med forelesere her og får mye mer veiledning og hjelp. Faglig utbytte får man jo, men ikke likt dypt som man kanskje er vant med. Det jeg har hatt mest utbytte av her er fokuset de har på hvordan man skal anvende kunnskapen i faget man lærer, og hvor nøye de er på kritisk tenkning. Det kommer jeg til å få bruk for og ta med meg videre.

Det er slitsomt å snakke engelsk i starten, men man blir fort vant til det. Man blir også vant til at man innimellom tenker på engelsk også. Engelsken forbedrer seg, og man føler seg mye tryggere på å snakke engelsk når man reiser hjem i forhold til da man kom. Man lærer også litt av andre språk, siden man møter andre fra verden over.

Universitetsområdet og byen

Campus og universitetet i seg selv er helt nydelig. Det er et svært område, med både studentboliger, fakulteter, hovedbygning, bibliotek, matbutikk, pub, restaurant, bokhandel, kafé, sportsarena og turstier. Det er busstopp i nærheten som tar deg inn til selve Limerick. Det er som regel alltid live irsk musikk et sted, shoppingmuligheter, masse historie og mye å finne på. Det går også an å leie bil og reise rundt i Irland herfra. Det er korte avstander, så man får sett mye på kort tid.

Bustad

Du kan velge om du vil bo på campus eller privat utenfor campus. Jeg anbefaler å bo på campus selv om dette er litt dyrere. Jeg valgte å bo på campus sammen med fem andre. Jeg bodde med både gutter og jenter, i en leilighet der man har eget rom og bad, men deler kjøkken og stue. Jeg valgte også å bo i en leilighet der det ikke var lov til å feste/ha alkohol. Du kan dra på fest og komme hjem, men ikke ha fest her. Det gjør det mer rolig og forutsigbart. Hvis man ønsker det kan man velge å bo med mennesker tilknyttet LGBTQ+ også.

Tilknyttet leilighetene er det en resepsjon, en pizzarestaurant og vaskerom. Resepsjonen har åpent fra 7 - 22 de fleste dager. Dette er veldig betryggende, da man alltid kan spørre noen hvis det er noe man lurer på. Dit går man også hvis man trenger å få noe fikset i leiligheten. De er raske med å fikse ting, og er veldig behjelpelig. Det er også et eget campuspoliti som patruljerer 24 timer i døgnet. Disse kan du ringe om du har behov for det.

Vaskerommet har tre vaskemaskiner og tre tørketromler. Det koster 3 euro for én vask, og 3 euro for én runde i tørketrommelen. Disse tar 40 - 50 mintter bare, uansett program.

Sosialt miljø

Det sosiale er litt hva du gjør det til selv. Du blir automatisk sosialisert med de du bor sammen med, og gjerne andre som også er på utveksling. Dette gjør at du kommer i kontakt med mennesker fra hele verden og lærer utrolig mye om andre kulturer. Dette har vært noe av det jeg synes har vært mest spennende og givende med utveksling. Ellers har universitetet kjempemange "clubs and societies" du kan melde deg inn i. Disse har gjerne møte én gang i uka, og mange reiser også på turer sammen.

Jeg har også brukt appen "Meetup", som er veldig populær her. Her foreslår appen grupper du kan møte, basert på interessene dine. Gruppene legger ut ulike arrangement som du kan velge å komme på alene eller med andre du kjenner. Dette kan være alt fra yoga og meditasjon, språklære, bokklubber til helt vanlige sammenkomster på en pub.

Ellers er irer generelt veldig sosiale, så hvis du reiser til byen alene og går på en pub/kafé så kan du fort ende opp med å drikke kaffe med en lokal familie på nabobordet.
-

HØST 2019 - BAPS-PSYK

HØST 2019 - BAPS-PSYK

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å starte å planlegge i god tid, spesielt det å søke studentbolig dersom man ønsker å bo på campus. Det er nemlig veldig stor etterspørsel etter disse, og semesteret jeg var der var det flere som ikke fikk plass. Det kan være lurt å ikke ha med seg for mye bagasje når man reiser ned, ettersom det ofte blir til at man shopper en del mens man er her. Ellers er det viktig å holde orden på alle viktige papirer, både når man reiser og når man kommer frem.

Undervisningsformer

Mange av fagene har lectures (forelesninger) og tutorials (ligner mye på seminarene hjemme), selv om de fleste av fagene jeg tok kun hadde forelesninger. Oppmøte på seminar er ofte obligatorisk, man kan altså bli "straffet" med karaktertrekk hvis man ikke møter opp uten en god grunn. Karakteropplegget er er ganske annerledes enn i Bergen, da de fleste karakterene ikke bare blir regnet ut ved endelig eksamen (om det er en), men mye ut i fra små eller større oppgaver som man leverer inn etter hvert. Jeg synes personlig at dette var bra, da det både gjorde til at man jobbet mer med fagene hele tiden og det ble vanskeligere å prokrastinere, men også fordi det tok en del av presset bort i eksamensperioden. Karakterspekteret er også bredere her, slik at karakterene vi kjenner til hjemme har tre ulike nivåer (for eksempel A3, A2 og A1). Selve eksamen var også ganske annerledes enn jeg forventet, da fagene jeg tok hadde en nokså mild form for endelig eksamen (f.eks seen exam og multiple choice), i tillegg til at alle gjennomføres skriftlig.

Vurdering av emnetilbodet

Generelt var det veldig mye å velge mellom, da UL har et nokså bredt tilbud. Når det kommer til psykologifagene spesielt var det nok litt mindre utvalg, men fagene jeg endte opp med å ta var interessante og jeg lærte masse. Utenom disse hadde jeg fagene Beginners French og English as a foreign language, og man har ellers veldig mange valgmuligheter om man har valgfrie studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har uten tvil hatt stor utbytte når det kommer til å både skrive og snakke engelsk. I mitt tilfelle kom jeg dit nokså usikker på hvor godt jeg egentlig kom til å få til å snakke, men merket fort at det var stor terskel for å trå feil og det hele opplevdes ikke noe ubehagelig. De fleste jeg møtte og fikk kjennskap til var andre internasjonale, noe som sikkert er tilfelle for mange utvekslingsstudenter. Jeg merket raskt at uttalen min ble bedre, og at det ikke var like anstrengende å snakke engelsk etter de første ukene. Da dette er et universitet der det er en stor mengde internasjonale studenter, har de fleste lokale forståelse for at man gjør feil eller ber de gjenta seg. Irer snakker generelt ganske fort, men dette blir man vant til.

Når det kommer til skriftlig utbytte har jeg definitivt fått dette også. Det hjelper på at alle tekster som skal leveres inn må skrives på engelsk; i begynnelsen føltes det noe uvant, men det gikk helt fint med litt øving og føles veldig naturlig. Jeg har fått utvidet vokabularet mitt betydelig, både muntlig og skriftlig.

Universitetsområdet og byen

Campus er veldig stort og imponerende. Der har man blant annet et nylig utbygget bibliotek, mange sportsarenaer og et enormt areal med perfekt klipte gressplener. Når man skal komme seg rundt er sjansen stor for at man kan ta en snarvei ved å gå en av de nydelige skogsstiene, som man også kan gjøre om man skal til sentrum av Limerick. Universitetet ligger et stykke unna sentrum, men dette opplevde jeg ikke som noe problem da det var mulighet for å leie sykkel på de fleste tidspunkt eller eventuelt gå (ca 40 min). Kollektivtransporten var dessverre nokså dårlig, men om man planlegger å ta mye buss likevel anbefaler jeg å kjøpe Leap Card så fort som mulig for å få valuta for pengene - kortet koster ca 10 euro, og man kan fylle på penger for å kunne skanne kortet når man stiger på i stedet for å fomle med mynter hver gang (i tillegg til at man også sparer en del pr. tur).

Bustad

Det er veldig mange studentboliger på campusområdet, og man har gode valgmuligheter alt ettersom hvor mange man vil bo med, hvilken del av campus man vil være nærmest og hvor mye man har råd til å betale. Prisene kan være relativt høye (ca. 33.000 kr for et semester i det dyreste området, og rundt 23.000 i det billigste), og man kan mest sannsynlig spare en del på å bo utenfor campus. Likevel er det en god sikkerhet man får ved å leie gjennom skolen, samtidig som det er veldig greit å bo nært det meste når man ikke er så godt kjent i området i starten. Jeg leide et rom med eget bad i Thomond Village der vi var 4 personer i leiligheten. Dette synes jeg var helt ok - kjemien var ikke helt der med de jeg bodde med, men det gikk alt i alt bra da jeg ble kjent med mange andre i løpet av de første ukene. Om jeg skulle reist tilbake på nytt etter å ha sett campus nå hadde jeg kanskje heller personlig prøvd å søke i Drumroe (nært det meste) eller Kappavilla da jeg likte området der veldig godt. Standarden på leilighetene generelt er nok en del dårligere enn jeg var vant til i Bergen; for å nevne noe så var det ingen gulvvarme, både vi og flere andre hadde problemer med varmtvann, det kunne være mye bråk enkelte kvelder og det å vaske klær er urimelig dyrt. Her må man egentlig bare veie fordeler opp mot ulemper når man skal velge seg ut sted å bo.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet her var veldig bra. Den første uken er det mange arrangementer spesielt for utvekslingsstudenter, så her får man mye igjen for å være aktiv og ta del i det man kan. Etter den første uken kjente jeg at jeg var veldig sliten, da det er veldig mange nye inntrykk å ta inn over seg. Likevel er jeg veldig glad for at jeg deltok, da dette var en super mulighet til å få nye venner. Man merker godt at de fleste man møter på er veldig imøtekommende, da mange kommer alene og er ute etter å bli kjent med nye. Universitetet har generelt et veldig bra opplegg for oss, i tillegg til at vi kan ta del i alle klubber og societies som finnes der. Det er mye forskjellig, og det som er bra er at man kan hoppe inn på det meste når som helst. Dette er en veldig god mulighet til å bli kjent med enda flere, og gjøre noe man synes er interessant. Jeg opplevde selv at jeg synes det var vanskelig å bli kjent med irene utenom klasserommet, men det går nok også fint om man har innstillingen til det.

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

Vår 19 - BA sammenliknende politikk

15.01.2019 - 15.06.2019

Undervisningsformer

Siden man tok fem fag hvert semester var det relativt lite undervisning i hvert fag ukentlig. De fleste fagene hadde cirka 3 til 4 timer med ukentlig undervisning. Disse timene var som regel delt mellom vanlige forelesninger og mindre workshop. Før forelesningene skulle man som regel lese relevant pensum, mens man i workshopene ofte skulle gjøre en mindre oppgave. Undervisningnen skjedde vanligvis i mindre grupper enn jeg var kjent med fra UIB.

Vurdering av emnetilbodet

Innenfor politikk var det et godt utvalg av ulike fag. spesielt fant jeg at mange fagene som relaterte til EU var interessante.

Fagleg utbyte og språk

Faglig følte jeg at jeg fikk mye ut av studieoppholdet. Som nevnt tidligere tok jeg flere moduler om EU som ga meg en utvidet forståelse av tema. Jeg tror jeg har forbedret meg skriftlig med tanke på språk.

Universitetsområdet og byen

Campus er enormt med spisesteder sportsfaciliterer og egen pub, men ligger cirka en halvtimes gange utenfor selve byen. Byen er fin og liten men lider av et særdeles dårlig kolektivtransport.

Bustad

Jeg bodde på campus med en romkamerat. Leiligheten var stor med tanke på at det bare var to personer som bodde der med spesielt store rom. Ingenting kan klages på.

Sosialt miljø

Veldig godt sosialt miljø for internasjonale studenter. Anbefales å joine det internasjonale samfunnet.

2018

HAUST 2018 - BA I NYE MEDIER

HAUST 2018 - BA I NYE MEDIER

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Sjekk skolens "book of modules" før du reiser ned slik at du har en formening om hvilke fag du vil sjekke ut. Du vil få anledning første studieuke til å gå på alle forelesningen du vil slik at du kan sjekke om fagene er noe for deg. Benytt denne muligheten godt! Det er nemlig ikke alltid at timeplanen passer for deg, eller at faget var annerledes enn du først trodde.

Undervisningsformer

Undervisningsformene består for det meste av 2 timers forelesning per uke, som ofte blir delt opp i to forelesninger. I tillegg er det 50 minutters seminar/lab per uke. I noen av fagene vil du tjene opp "poeng" som vil telle på sluttkarakteren din dersom du møter opp på alle, mens i noen fag er det obligatorisk å møte opp.

De fleste av fagene har midterms. Disse kan være i form av for eksempel en multiple choice quiz eller et essay. Du vil ofte få mulighet til å samle opp prosent gjennom ulike oppgaver gjennom semesteret som til slutt vil plusses sammen for å gi deg en sluttkarakter.

Vurdering av emnetilbodet

Dersom du reiser til University of Limerick med en journalistikkavtale er det viktig at du merker deg at du blir nødt til å ta 3 fag som inngår i deres journalistikkstudiet. Det vil si 3 av 5 fag!

University of Limerick har massevis av fag fra mange ulike studieområder! Du står veldig fritt til å velge de fagene du vil ha, bortsett fra tre studieområder, disse er journalistikk, psykologi og sportsvitenskap. Det viktigste er å snakke med foreleseren i det faget du vil ta bare for å forsikre deg om at det er greit at du tar faget. Den første uken sto vi fritt til å gå på alle forelesningene vi ville for å sjekke hvilke fag vi ønsket å ta, du meldte deg ikke opp til fag før i slutten av andre studieuke.

Fagleg utbyte og språk

Semesteret består av 15 studieuker. 12 av dem går til forelesninger og seminarer, 1 går til leseuke, mens de to resterende er eksamensuker.
Du lærer mye på disse 12 ukene og foreleserne forventer at du leser deg opp til timene og forbereder deg til seminarene, og at du deltar aktivt. Noen vil til og med gi deg poeng for å være en aktiv elev.

Da Irland snakker engelsk var ikke språket nytt for meg, men samtidig så lærer du det på en helt annen måte. Står du fast mens du forklarer noe så er du nødt til å prøve å beskrive det så godt som mulig, og bare prøve deg frem! Min erfaring var at veldig mange av de internasjonale studentene ofte holdt seg til de fra samme land slik at de endte opp med å snakke sitt eget språk. Prøv og ikke gjør det samme! Snakk engelsk, det er en fantastisk god læring! Samtidig så vil alt av undervisning være på engelsk, så benytt muligheten du har til å forbedre engelsken din!

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet består av ulike studentbyer, mange forskjellige bygninger og restauranter. Campus har en Spar hvor du kan få tak i de dagligdagse ting, men er av det dyrere slaget. Det finnes også to barer som er åpne mandag til og med fredag. Her arrangerer de ulike arrangementer og konsepter hver kveld! Hver fredag har International Society et arrangement som heter "International Night" hvor du kommer inn gratis dersom du er medlem (noe du kan bli for kun €5 per semester).
Campus ligger litt utenfor byen og det er en veldig fin plass. Det er massevis av folk som går gjennom og rundt campus bare for å gå tur i de omgivelsene.

Byen er ikke av det største slaget, men veldig koselig! De har alt det du trenger. Du vil ofte finne musikanter som spiller ute på gaten og lager god stemning.
Irland er ikke så stort, så om du vil reise til de større byene, for eksempel Dublin eller Cork, tar ikke det mer enn ca. 2 timer og koster heller ikke så mye.

Bustad

Jeg bodde på campus i studenbyen som heter Cappavilla Village. Her bodde jeg med fem andre jenter som også var utvekslingsstudenter. Vi hadde alle hvert vårt bad på rommet, vi delte kun stue og kjøkken.
Prisene på studentleilighetene er veldig høye, men de jeg snakket med som bodde nærmere sentrum brukte en del til på å komme seg til og fra campus, og personlig føler jeg at litt av denne opplevelsen var det å bo på campus sammen med andre.

Sosialt miljø

Første uken er kun en "bli-kjent" uke hvor du bare blir introdusert til andre utvekslingsstudenter som er i samme situasjon som deg. Du vil bli vist rundt campus og de setter opp ulike arrangementer du kan delta i!

Skolen har et supert utvalg av klubber du kan melde deg inn i. De har for eksempel Skydiving Club, Hockey Club, Tea appreciation Society osv. Det vil si du vil garantert finne en klubb som passer deg. Ingen av klubbene krever at du har noe forkunnskap som helst, så her er det bare å melde seg inn! Det finnes også en klubb som heter International Society, som jeg virkelig vil anbefale. De står som sagt for arrangement hver fredag på skolens pub, de arrangerer flere turer rundt om i Irland slik at du får opplevd det Irland har å by på. På slutten av semesteret pleier de også å arrangere en tur til Belfast, noe som alltid er populært! Disse turene er veldig populære, de er som regel ikke dyre og skjer kun i helgene slik at det ikke påvirker timeplanen din.

2016

Høst 2016 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

Høst 2016 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

28.08.2016 - 18.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Vær med på Buddy-programmet, det kan være nyttig for å skaffe seg et lite nettverk før man drar, og komme inn i studentmiljøet når man kommer dit. Bli med i klubber og foreninger, det er veldig bra for å bygge nettverk og skaffe venner. Vær aktiv i de første ukene! Her møter du mange nye mennesker du kan bli mer kjent med.

Undervisningsformer

Undervisningen på universitet i Limerick er tredelt. Lectures er som våre forelesninger, tutorials er lik våre seminarer, og labs er mer praktiske, mindre arbeidsgrupper (fortsatt ledet av universitetet). Anbefaler å gå på så mange som du kan, det er bedre å stille spørsmål "in person" til foreleser, og du kan møte venner og studiepartnere i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra emnetilbud! Litt forvirrende fordeling over hva som er tilgjengelig på høst- og vårsemester, men det finner man fort ut når man kommer dit. Mange spennende fag å ta her!

Fagleg utbyte og språk

Irrer snakker veldig fort, men blir sjelden irriterte om man ber dem gjenta seg. Faglig utbytte er best hvis man deltar aktivt i timene og kommer seg på forelesninger osv.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og fint, og det skjer masse der hele tiden. Det er syv restauranter på campus, og enda flere i omegn. Kort distanse til matbutikker, takeout-steder og kino. Byen er lett tilgjengelig med buss og har alt man kan trenge til studentlivet.

Bustad

Jeg har bodd på kilmurry village på campus. Delte rom med 5 andre, fordelt på to etasjer. Veldig greit sted, men noe høyere prisklasse siden det er såpass nærme. Man sparer en del penger på å leie utenfor universitetsområde, men det tar da en del lenger å komme seg på skolen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig aktivt, det skjer konstant noe på campus. Klubber og foreninger organiserer ofte events, så anbefaler å melde seg inn i et par-tre, så har man alltid noe på kalenderen. Bruk de første ukene aktivt til å få deg venner, alle er ute etter noen å bli kjent med, så det er bare å ta kontakt!

2015

Høst 2015 - PRPSYK

Høst 2015 - PRPSYK

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det lønner seg å være tidlig ute med å søke etter studentbolig hvis du vil bo på campus, da dette blir fylt opp fort. Da det meste av studentaktiviteter skjer i nærheten av campus, alt av aktiviteter, fester og happenings, så er dette er svært attraktivt sted å søke bolig. Selv bodde jeg i utkanten av campus (15 min på sykkel) fordi jeg søkte litt for sent.

Hvis du ønsker å kjøpe en sykkel, matbutikker og byen er 40 min unna campus, vil det lønne seg å gjøre dette i en av Limericks mange bruktbutikker i løpe av de første dagene da dette også blir fort utsolgt.

Undervisningsformer

Det er mye tavleundervisning, samt diskusjon i plenum og grupper under forelesningene. De fleste fagene har også obligatorisk seminargrupper en gang i uken, i tillegg til 2 timers forelesning. Halvparten av karakteren er satt av et essay man skriver halvveis i semesteret (1 eller 2 i alle fag), som minker presset under eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Fagmessig var det en del trøbbel i begynnelsen. De tilbyr få psykologifag, og kan derfor være vanskelig i hendhold til å få innvilget fagene som en del av graden i profesjonssutdanningen. Heldigvis er de meget fleksible, og det ordnet seg til tross for litt stress i begynnelsen av semesteret. Jeg fikk blant annet ta et self-study, hvor foreleseren undevriste kun meg i et fag som kun gikk på vårsemesteret.

På vårsemesteret tilbys også flere psykologifag som lettere lar seg erstatte med de fagene man har på profesjonsstudiet i psykologi på 5.semester

Fagleg utbyte og språk

Da det er få nordmenn i Limerick, går alt på engelsk. Noen som gir stor språkelig utbytte.

Av fagelig utbytte er essayene til stor hjelp. Her får man reflekteret og diskutert emner man har lært om hittil i semesteret. I tillegg er gruppediskusjonene under seminargruppene hjelpsomme.

Universitetsområdet og byen

Campus er utrolig flott, grønt og moderne. På campus ligger alle fakultetene, studentboliger, stort idrettsareal (treningssenter, 4 fotballbaner og utendørs løpebane), 7 restauranter, 2 barer og turområder.

Bustad

Jeg bodde i Parkview Hall student accommodation. Denne studentboligen ligger 15 min (45 min å gå) unna campus på sykkel. Da jeg var veldig heldig med 2 flotte samboere, trivdes jeg kjempegodt. Men jeg må ærlig innrømme, at hvis det ikke hadde vært for de, så hadde jeg nok syntes at det hadde vært litt kjipt å bo så langt unna campus. Anbefaler derfor å søke raskt for å få bolig på universitetsområdet.

Sosialt miljø

Det går raskt å bli kjent med andre studenter, da Universitet i Limerick arrangerer en 2 ukers fadderordningen. Den første kun for utvekslingsstudenter hvor man blir kjent med universitetet og systemer man må sette seg inn i etc. Den andre med mange spennende eventer som konserter, tema fester og middager.

Høst 2015 - BAHF-ALLV

Høst 2015 - BAHF-ALLV

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

NB. Med en gang det er mulig å søke studentbolig må du søke. Noen studenter som var sent ute måtte bo langt borte. Derfor er det en fordel og starte Erasmus søknad prosessen tidlig.

Undervisningsformer

For oss som kom fra Bergen var opplegget uvanlig. Undervisningen var modulbasert og hver modul telte 6.poeng, derfor måtte vi ha 5.moduler. Samtidig var det spennende å ha så stor spennvidde i studiene. I tillegg til vanlig forelesninger hadde vi Tutorial der det var lagt opp til diskusjoner og gruppearbeid. På Tutorial var det obligatorisk fremmøte og dette telte 10% i den totale karaktergivning. I de fleste moduler var det Essay skriving, der ordmengden lå på 1700 til 2000 ord

Vurdering av emnetilbodet

Personlig var jeg svært fornøyd med emnevalg. Jeg valgte African Lit. noe som jeg fikk mye ut av, men også Europeisk Film fra starten til 1960 var noe som var av stor interesse. I tillegg hadde jeg Irsk Folklore, Gotisk Lit. og Media. Det er klart at det hele blir litt fragmentarisk og at det spenner over litt for mange emnevalg, men det er litt opp til en selv. Personlig kunne jeg valgt flere litteratur valg, men samtidig kan det å ha ett semester som dette være motiverende for læring.

Fagleg utbyte og språk

Mitt første Essay skrev jeg i starten av Oktober. Sammenligner jeg med de jeg skrev på slutten av semesteret kan jeg se at engelsken har gjennomgått stor forbedring. Jeg sitter igjen med en følelse av og ha lært mye på 4.måneder

Universitetsområdet og byen

Selve Universitetet er fantastisk. Alt er konsentrert på ett sted. Nye bygninger som fremstår arkitektonisk vakre. Lesesaler og PC miljø er up to date. Gjennom området renner elven Shannon som er største elven i Irland. Hele området er fullt opp av vakre turstier en kan rusle i mellom forelesningene. Byen Limrick er en koselig litt shabby småby som hadde det meste av hva en student vil se etter. I og med at det er samlet over 15000 studenter er det fult opp av fine konserter og kulturarrangementer.

Bustad

Sammenlignet med Fantoft var botilbudet klart bedre. Selv vil jeg si at botilbudet var tilfredstillende. Det meste blir styrt av hvem du ender i lag med.

Sosialt miljø

Noe av det mest givende med ett utenlands opphold er muligheten til å finne nye venner. Ett tips er å melde seg inn i studentorganisasjonen med det samme du kommer dit. De har over 70. forskjellige klubber. Der var også 2. student puber som brakte studenter sammen med mange forskjellige arangementer.

Haust 2015 BA i litteraturvitskap

Haust 2015 BA i litteraturvitskap

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Begynn med Erasmus-søknadsprosessen tidlig og skriv ned fristene for når alle dokumentene skal sendes inn slik at papirene kommer frem i tide. Det er særlig viktig å følge med når søknadsskjema for studentboligene åpner fordi boligene er begrenset i antall og hvis en er sent ute kan man også ende opp med å bo langt unna campus eller at det bare er de dyre boligene igjen. Det er kjedelig å bruke for mye penger på transport til og fra campus og boutgifter når en vil reise og oppleve mye. Det er lurt å få seg en bruktsykkel gjennom UL med en gang en kommer der for de billige syklene blir fort solgt, slik at en billigere og enklere kan dra frem og tilbake til byen. Bussene til Limerick sentrum var tidvis trege, ikke alltid punktlige og det var ofte raskere å gå inn til byen enn å ta buss.

Undervisningsformer

Forelesningene varte i 45 min per forelesning og stort sett varte en forelesnings-periode i 2 timer inkludert pause. Vi hadde også tutorials tilknyttet hvert fag som i mitt tilfelle var 5 tilsammen. Så det var lengre skoledager enn det jeg er vant til fra UIB, gjerne dager som begynner enten 10 eller 12 på formiddagen med noen fritimer innimellom til 18 på ettermiddagen flere dager i uken. Så det var slitsomt med lange dager i begynnelsen men en blir fort vant til det. Tutorials ligner på seminarer og består av diskusjonsgrupper/gjennomgåing av pensum og brukt til gruppearbeid og presentasjoner. De var obligatoriske og ganske nyttige i noen fag, mens andre fag var det litt vanskelig å se nytten av tutorials fordi det ble for mye forelesningsaktivitet fra tutorial-lederen og for lite rom for diskusjoner.

Vurdering av emnetilbodet

Modulbasert system med flere små emner, fører til mer variasjon i fag hvis en ønsker og har frihet til å velge hva en er interessert i. Jeg hadde 5 fag som gav 30 studiepoeng til sammen, 6 poeng for hvert fag. Jeg synes det var mange interessante emner å velge mellom. For eksempel tok jeg Irish Folklore og European cinema from its beginning to the 1950s som var to utrolig kjekke, kreative og annerledes fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes faglig utbytte var rimelig bra. Jeg lærte mye nytt gjennom ulike metoder enn hjemme og det var en god erfaring å skrive mange essays på engelsk, i det hele tatt skrive så mange essays på kort tid var kjempegod trening i akademisk skriving og god trening i å skrive på engelsk. Presentasjonene og de kreative gruppeprosjektene gav god trening i muntlig fremlegging på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Ul campus var det fineste campuset jeg noensinne har sett, med elva shannon som går igjennom campuset med grusstier på hver side av elva som en kan gå tur på, og til og med gå helt inn til byen hvis en følger den ene veien. Vakre og moderne bygninger på hele campus, 3 studentbarer, sportsarena, cafeer, restauranter og kafeteriaer..pluss mye mer. Byen limerick er en middels stor by med en del serverdigheter, mange bra puber (Mickey Martins var en særlig koselig pub med god musikk og atmosfære), mye kulturliv som for eksempel jazzfestival, teater og livemusikk på forskjellige puber. Gode bussforbindelser gjør det enkelt å reise fra Limerick til ulike steder i landet som f eksempel Dublin, kilarney, ennis osv...

Bustad

Plassey village var en grei studentbolig. Var en studentvillage med mange studenthus der de fleste husene ble bebodd av 8 studenter med to bad på deling og kjøkken og stue. Var veldig sosialt og koselig, og mye enklere å komme i kontakt med folk når en bor sammen med andre studenter. Minuset var at det var stort sett et sted for førsteårsstudenter og internasjonale studenter, og vi var 8 internasjonale studenter i en bolig så det hadde vært bedre hvis vi hadde hatt noen lokale studenter i huset vårt og mer kjønnsbalanse. Vi var 8 jenter i ett hus. Kunne være en del bråk og fest rundt oss i de omkringliggende husene så hvis en vil ha det stille så er det ikke stedet å bo. For meg var det helt okay siden jeg har bodd så lenge i studentboliger i Norge at jeg er vant til det.

Sosialt miljø

Supert sosialt miljø. en blir kjent med mange mennesker på kort tid fra alle hjørner av verden. Jeg anbefaler å bli medlem i en eller flere studentorganisasjoner/idrettsklubber og være med på mest mulig aktiviteter generelt for da blir en kjent med mange folk hvis en gjør en innsats og en får oppleve og lære mye forskjellig. Jeg anbefaler også å reise mest mulig rundt i landet og oppleve naturen, kulturen og byene i Irland. Særlig ruinene som er overalt i Irland er veldig kule. Slainte (skål på irsk).

Informasjon