Hjem
Studentsider
bilateral

UC College of the Law, San Francisco og Det juridiske fakultet (BILATERAL - 5. studieår - LLM)

  • LandUSA
  • BySan Francisco
  • Studieplassar5
  • StudienivåMaster
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap. For å kvalifisere til LLM-studier ved UC Law SF må du ha eit karaktersnitt på sterk C eller betre, og du må ha fullført alle emne til og med 4. studieår.

NB! Det er berre mogleg å starte på LLM-studier ved UC Law SF i haustsemesteret.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk. Studentar som har oppnådd karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregående skule treng ikkje å ta TOEFL/IELTS-test.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta ein LLM-grad. Ein LLM er ein eittårig mastergrad i juss, som gir ei grundig spesialisering innanfor eit bestemt rettsområde. Ein LLM sikrar (på visse vilkår) at ein kan få godskriving av heile 5. studieår, altså både spesialemne og masteroppgåve.

LLM-graden ved UC College of the Law, San Francisco er på 24 credits, strekk seg over to semester og svarar til 60 studiepoeng. Til forskjell frå LLM-program i Storbritannia, som varer i 12 månader, går LLM-programmet ved UC Law SF over to semester (10 månader). Målgruppa for LLM-programmet er utanlandske studentar som ønsker kunnskap om amerikansk rett. Ein tek fag saman med dei amerikanske studentane som går på "College of the Law".

Faga Introduction to Law, Legal Writing and Research og minst eitt fag frå 1. studieåret er obligatoriske i LLM-graden.

Ein kan velje mellom ein generell LLM-grad eller ei av følgande spesialiseringar.

Ein kan få godskriving av masteroppgåva ved å skrive ei oppgåve under opphaldet. Oppgåva må tilsvare ei norsk masteroppgåve i omfang (12000 ord) og djupne. Det er mogeleg å skrive ei stor oppgåve som kan tilsvare ei norsk masteroppgåve i omfang gjennom å ta emnet "Independent Study", der du sjølv vel tema og finn rettleiar ved UC Law SF. Det er òg mogeleg å skrive ei oppgåve gjennom å ta eit "Seminar & Research paper" gjennom å delta på clinics (tilsvarende Jussformidlingen), men i slike fag er oppgåva sjeldan så lang som 12 000 ord. Derfor må ein avklara særskild med kursansvarleg om ein kan utvide oppgåva for at ho kan svare til ei norsk masteroppgåve i omfang. For å kunne få godskriving for masteroppgåve må semesteret, sett under eitt, tilsvare 30 studiepoeng. Ein må difor også ta andre emne i tillegg slik at arbeidsbelastninga totalt er på 12 credits per semester.

Du kan velje blant dei fleste faga som blir tilbydd som del av dei ulike LLM-programma ved UC Law SF.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Det kan òg være mogleg (på visse vilkår) å utveksle til UC Law SF i kun eitt semester.

Her kan du få ein virtuell rundtur på campusen til UC Law SF.

Studieavgift

Gjennom denne avtalen må ein betale skolepengar. Skolepengane for 2023/2024 er ikkje kjend enno, men for studieåret 2022/2023 er ordinære skolepengar på 47 500 USD. Studentar frå UiB får 60% rabatt på skolepengane. Enkelte "student fees" kjem i tillegg.

Lånekassen gjev støtte til å betale skolepengar, storparten blir gjeve som lån og noko som stipend.

Ein skal òg registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida ein er ute.

Om forsikring

Ved amerikanske universitet er det oftast eit krav at studentane kjøper helseforsikring gjennom universitetet. Prisen på helseforsikringa ved vertsuniversitetet ditt finn du på nettsidene til vertsuniversitet ditt. Dersom du har kjøpt eiga forsikring for studentar i utlandet, slik UiB på det sterkaste anbefaler alle å gjere, kan du prøve å søke om fritak (insurance waiver) frå universitetet si forsikring. Det er den enkelte student sitt ansvar å skaffe eiga forsikring og søke fritak (insurance waiver) ihht instruksane som blir gitt ved vertsuniversitetet.

Det siste året, etter at Norge og HELFO avslutta samarbeidet med den amerikanske forsikringsagenten Optum, har fleire studentar frå fakultetet erfart at det ikkje lenger er mogleg å få fritak. Studentar som ikkje får fritak, må sjølve betale for forsikringa ved vertsuniversitetet eller ei anna amerikansk helseforsikring med dekning på same nivå. Lånekassen gir ikkje ekstra støtte til å dekke denne forsikringa.

LLM: A day in the life

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of California College of the Law, San Fransisco òg kjend som UC Law SF, er eit offentleg forskingsuniversitet i San Francisco, i delstaten California. Det juridiske fakultet vart grunnlagt i 1878 og var det første juridiske fakultet i California. Ved UC Law SF er det om lag 950 studentar som utgjer eit svært aktivt studentmiljø med nærare 70 studentorganisasjonar ein kan engasjere seg i. Fakultetet ligg seg i hjartet av Civic Center-området i San Francisco, i nærleiken av fleire domstolar og rettssalar, samt museum, teater, restaurantar og offentleg transport.

Byen San Francisco har over 200 000 innbyggarar og er den fjerde største byen i California. Byen er kjend som turistdestinasjon, men òg for sitt klima, tåke, bratte bakkar, varierte arkitektur og landemerket Golden Gate Bridge. Byen er ein av dei mest liberale i USA og har eit rikt kulturliv å by på.

Her kan du få ein virtuell rundtur på campusen til UC Law SF.

Bustad

Universitetet tilbyr studentbustadar på campus. Informasjon om det finn du på denne nettsida. Merk likevel at studentbustadar er eit knapt gode for studentar ved UC Law SF. Ein må derfor vere budd på å søke etter bustad på den private marknaden. Husleiga kan være høg i San Francisco. Vi gjer i tillegg merksam på at UC Law SF ikkje ligg i det tryggaste området av San Francisco. Dersom ein vel å bu i nærleiken av fakultetet, må ein ta forholdsreglar, spesielt om natta.

Semesterinndeling

Det akademiske året går frå midten av august til midten av mai. Det er delt inn i to semester med ein trevekers ferie i desember/januar. Det er som regel mogleg å søke om opptak både til semesterstart i august og i januar dersom ein reiser i berre eitt semester, men det er berre mogeleg med oppstart i august for LLM-studiar. Du finn oversikt over semesterdatoar på denne nettsida.

Studentrapportar

2023

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

15.08.2023 - 15.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Forberedelser og praktiske tips før utvekslingsoppholdet i USA kan virke overveldende, men med litt planlegging er det overkommelig og noe man kan håndtere effektivt. Det er viktig å være oppmerksom på at prosessene for å sende motivasjonsbrev og søke om visum kan ta lengre tid i USA enn i Norge. Systemet generelt går ofte tregere, så det er nødvendig å utvise tålmodighet og unngå stress. Alt vil ordne seg til slutt.

Jeg anbefaler å starte visumsøknadsprosessen så tidlig som mulig, da den kan ta en stund, og du trenger ulike dokumenter fra skolen, inkludert et "I-20»-dokument, godkjennelse fra Lånekassen, godkjennelse fra UiB, og fra UC Law. Det er viktig å ta med disse dokumentene når du reiser til USA. Visumsøknaden inneholder en del papirarbeid, som innebærer visse kostnader. Det kan hende du må planlegge besøk til ambassaden, selv om dette personlig ikke var nødvendig for meg, så kan dette variere.

Etter å ha blitt nominert, må du skrive et motivasjonsbrev til UC Law og søke om fag for høstsemesteret. Motivasjonsbrevet betraktes som en formalitet, og skolen gir tydelige instruksjoner for hvordan det skal skrives.

Hold deg oppdatert ved å følge med på e-posten din, inkludert UiB-mailen og UC Law-mailen når du mottar den. Mye nyttig informasjon vil bli kommunisert her.

Oppgavene kan virke overveldende, men de kommer med lange tidsfrister og tydelige instruksjoner. Ved å følge retningslinjene vil du oppleve at administrasjonen ved UC Law er svært tilgjengelig og hjelpsomme med eventuelle spørsmål som måtte oppstå. Det anbefales å dra nytte av dem for en problemfri gjennomføring av forberedelsene til utvekslingsoppholdet ditt.

Undervisningsformer

Undervisningsformene ved UC Law varierer etter faget, med større forelesninger og mindre seminarer. Online-fag tilbys også. Undervisningsformen i amerikanske law schools, inkludert UC Law, skiller seg fra norske universiteter. Aktiv deltakelse er nøkkelen, med fokus på forberedelse og professorinteraksjon. Professorene legger vekt på lave skuldre og ser feiling som en del av læringsprosessen. Selv om det kan virke skremmende i begynnelsen, blir det raskt en vane.

Kravene til forberedelse varierer, men de fleste forventer at studentene er klare til å svare på spørsmål eller delta i diskusjoner. Aktiv deltakelse utgjør vanligvis 10% av karakteren i de fleste fag, og hvordan man deltar varierer. Noen professorer forventer at studentene kommer forberedt til hver forelesning og praktiserer såkalt «cold-calling», mens andre følger et system for hvem som er «on-call», der man på forhånd vet at man er forventet å delta aktivt i timen.

Oppmøte er obligatorisk, og det er vanligvis et 80% oppmøtekrav for hvert fag. Jeg hadde undervisning fra mandag til torsdag og opplevde ikke oppmøtekravet som et problem. Undervisningen avsluttes i midten av november, noe som gir tid til å reise og studere til avsluttende eksamener.

Vurdering av emnetilbodet

UC Law SF har et bredt emnetilbud som dekker varierte områder, inkludert tech, rasediskriminering, sport, media, miljø, business og skatt. Min erfaring var gjennomgående positiv, med flere interessante emner å velge mellom. For å imøtekomme UiB's krav om 30 studiepoeng må man velge emner som til sammen utgjør 12 credits, tilsvarende 3-5 emner, avhengig av størrelsen på fagene.

Jeg valgte til slutt 5 ulike emner: Electronic Surveillance, Real Estate Transactions, AI Law, Environmental Law & Policy og Corporate Finance. De fleste emnene hadde midterms, og eksamensformen varierte fra vanlig eksamen, hjemmeeksamen til en endelig oppgave som skulle leveres.

Man melder seg opp til fag før semesterstart, men kan endre på fagsammensetningen under introduksjonsuken. Det er også da man får ordentlig innsikt i fagene og de ulike forventningene knyttet til dem. Administrasjonen er svært behjelpelige og tilbyr veiledning.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet ved UC Law SF var generelt positivt. Det er verdt å merke seg at det endelige utbyttet avhenger av den individuelle innsatsen. Imidlertid var det fullt mulig å oppnå gode resultater uten at skolearbeidet gikk ut over fritiden, og jeg opplevde generelt mindre arbeidspress sammenlignet med studiene i Bergen.

Valget av emner spiller også en rolle i det faglige utbyttet, og jeg opplevde variasjoner avhengig av hvilke emner jeg valgte. Noen fag fokuserte mer på praksis og business enn typiske juridiske fag, noe som ga innsikt i hvordan jus er relevant i arbeidslivet. Alle professorene var dyktige og viste god kunnskap og erfaring innenfor sine fagområder.

Den daglige bruken av engelsk, både i og utenfor klasserommet, bidro til et betydelig språklig utbytte. Jeg ble raskt komfortabel med å snakke og lese engelsk hver dag. Fordelen med en interaktiv studiehverdag er at du blir oppfordret til å snakke engelsk, noe som gradvis forbedret mine språkferdigheter. Det var forståelse blant både professorer og medstudenter for at engelsk var andrespråket for mange, og tilpasninger ble gjort deretter. For eksempel var kravene til språk på innleveringer mer fleksible for utvekslingsstudenter, og på eksamen får man vanligvis en ekstra time.

Etter oppholdet føler jeg meg godt rustet til å lykkes i en engelskspråklig kontekst, noe som er verdifullt i både norsk og internasjonal arbeidssammenheng.

Universitetsområdet og byen

San Francisco er en fantastisk by, og den minner nok mer om en europeisk by til forskjell fra andre amerikanske byer. Byen er veldig gangvennlig, og jeg gikk som regel alltid hvor en jeg skulle. Det er en storby som alltid tilbyr nye opplevelser og stadig nye områder å utforske og aktiviteter å finne på.

Byen ligger også godt plassert for reiser til andre spennende destinasjoner. I løpet av oppholdet har jeg fått reist til en rekke forskjellige steder i USA, inkludert roadtrips til destinasjoner som Los Angeles, Lake Tahoe, Big Sur, Yosemite, Grand Canyon, og Las Vegas. Reisemål som Mexico og Hawaii er også i nærheten, og personlig endte jeg oppholdet med å reise nedover Mellom-Amerika.

Det er også veldig godt klima i San Fransisco. Et kjent sitat er «The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco”. Dette utsagnet sa ingen av de skandinaviske seg enig i, men det kan være litt kjølig ved semesterstart i august (ned mot 10-12 grader). Det er høyest temperatur i september og oktober og i denne perioden var det sjeldent en dag at temperaturstokken viste under 20 grader. Det er veldig lite nedbør i byen, og jeg kan telle på en hånd hvor mange ganger jeg opplevde regn i løpet av oppholdet på 4,5 måned. Byen er kjent for å ha en del tåke, noe som naturligvis påvirker temperaturen. Det er vanlig å alltid ha et ekstra plagg med seg da man aldri vet når temperaturen skifter grunnet tåke.

Videre er det ingen hemmelighet at det er en narkotikaepidemi i USA. San Francisco er en av de byene som kjent nok har blitt rammet av dette. Dette gjelder heldigvis ikke hele byen, men skolen ligger i et belastet område som gjør at man er vitne til triste skjebner. På forhånd hadde jeg hørt masse negativt om byen i media var derfor nokså bekymret. Jeg er likevel veldig glad jeg dro og etter en stund er mitt inntrykk at det er mye mer nyansert enn hva media skal ha det til. Som tidligere nevnt gikk jeg som regel overalt. Skolen har tatt flere aktive skritt for å sikre studentenes trygghet. De har er samarbeid med en organisasjon som heter Urban Alchemy som tilbyr studerer følge og ekstra trygghet når de beveger seg rundt. Det er også sikkerhetsvakter ved inngangene. Dette er naturligvis noe som gir en økt følelse av en trygg studiehverdag. Samtidig opplevde verken meg eller min omgangskrets behov for å benytte oss av dette, og majoriteten gikk til skolen uten problemer.

Selve skolen består av et litt eldre og et nytt bygg som er koblet sammen. Det er et større kantineområde, stort bibliotek og en fin takterrasse med god utsikt over byen for pauser i finværet. Flere av studentene bor i «The Academe» som er et nyoppusset høyhus rett ved siden av skolen. Her er det gratis treningsstudio og en rekke fellesområder for alle studenter.

Til tross for utfordringene knyttet til spesifikke områder, er det verdt å understreke at San Fransisco er en utrolig by. Med riktige forholdsregler vil man virkelig ha en fantastisk opplevelse!

Bustad

San Francisco er en dyr by, spesielt når det gjelder leiepriser. Å leie et rom i et kollektiv i et sentralt område koster vanligvis mellom 1300 og 1800 dollar per måned. For de som ønsker å bo på UC Law sitt eget studentboligkompleks, "The Academe," må man også regne med en månedlig kostnad på rundt 1500 dollar. Jeg valgte å bo i Marina-området, som er veldig fint område, men her betalte jeg nærmere 1800 dollar per måned.

Jeg opplevde det som utfordrende å finne bolig og valgte å inngå en leieavtale før jeg reiste ned, for å redusere bekymringene ved ankomst. Dette er imidlertid ikke nødvendig, og jeg møtte flere som bodde på hotell en kort periode mens de lette etter bolig. I ettertid ser jeg at det kanskje hadde vært lurt å være mer tålmodig med valg av bolig, noe som kunne ført til bedre priser. Jeg leide gjennom Vybe Living, men det er også mulig å finne rom på forskjellige Facebook-sider for bolig i SF, Craigslist og Airbnb.

Sosialt miljø

Jeg opplevde det sosiale miljøet ved UC Law som svært bra! Skolen arrangerer mange sosiale aktiviteter, og det er en flott mulighet til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Ingen uke var kjedelig, og utvekslingsgruppen føltes raskt som en liten familie. Å delta i fag sammen med JD-studentene gir også en sjanse til å bli kjent med amerikanske studenter, som oftest er vennlige og nysgjerrige. Med flere universiteter og skoler i nærheten, som Stanford og Berkeley, er det enkelt å utvide nettverket til andre studenter og få en liten smakebit av college-livet.

Etter oppholdet har jeg verdifulle vennskap og bekjentskaper fra hele verden, samt minner som jeg aldri ville vært foruten. Jeg vil virkelig anbefale å dra til San Francisco!

Haust 2022/Vår 2023 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022/Vår 2023 - Integrert master i rettsvitskap

08.08.2022 - 12.05.2023

Førebuingar/praktiske tips

Søk om visum. Søknadsprosessesn krever noe praktisk planlegging (herunder opdaterte passbilder, utfylling av div. skjemaer osv.) Siden dette tar litt tid er det smart å sette i gang med dette så fort du får bekreftelse fra UC Law SF.
Neste ledd i forberedelsene er å starte søken etter bolig/hybel/rom i bofellesskap. Her finnes det flere muligheter: UC Law SF sine egne dorm rooms, Facebook Marketplace og andre bofellesskap konsepter som f.eks. Vybe living. UC Law SF holder nå på med å bygge nye dorm rooms som antageligvis vil være tilgjengelig fra og med høsten 2023.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i amerikansk law school er ganske annerledes sammenlignet med det vi kjenner fra norske universiteter. De følger Platon-stilen som innebærer en aktiv undervisningsform der studenter forventes å delta. Studenter forventes å komme forberedt til forelesningene og enkelte professorer praktiserer cold calling. Andre professorer følger et system for hvem som er "on call". Selv om dette kan høres skummelt ut for en som kommer fra en passiv undervisningsform har professorene generelt fokus på lave skuldre der feiling og læring går hånd i hånd.

Vurdering av emnetilbodet

UC Law SF tilbyr et bredt utvalg av emner innen mange spennende og svært spesialiserte områder. Man har muligheten til å velge blant emner innen alt fra tech, skatt, business, helse, sport og media. Min erfaring var bare positiv. Det fantes mange interessante emner og velge mellom.

Fagleg utbyte og språk

Rent faglig har det vært svært givende og lærerrikt å studere ved UC Law SF. Emnetilbudet gir en mulighet for å spesialisere seg innen et eller flere fagområder man interesserer seg for. Denne muligheten var klart utslagsgivende for mitt ønske om å ta en LLM.

Når det gjelder språklig utbytte er det en bratt læringskurve å tilegne seg et profesjonelt engelsk juridisk vokabular, men man kommer svært fort inn i det. Universitetet har tilrettelagt innledningskurs for LLM-kandidater som er ment å få studentene up-to-speed med de andre JD studentene. Etter endt studier sitter jeg igjen med gode forutsetninger for å lykkes i en profesjonell engelsk-språklig kontekst, hvilket kommer godt med i en internasjonal verden der man selv i Norge ofte må ta i bruk engelsk i en arbeidssituasjon.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er lokalisert i Tenderloin, hvilket er kjent som den mindre trygge delen av byen. Dette er selve episenteret for narkotika og hjemløse. Men selv om Tenderloin har et dårlig rykte så følte jeg meg aldri utrygg. Det finnes mange tilsynsvakter spredt rund omkring i Tenderloin som har som hensikt å passe på at ting er i orden. Hvis lokaliseringen er det eneste ankepunktet så kan jeg trygt anbefale deg om å revurdere. Selv om det kan oppleves overveldende å se hjemløse og synlig konsum av narkotika på nært hold, var min erfaring bare positiv. Men her gjelder det å ta forholdsregler, som f.eks. å ikke oppsøke truende situasjoner eller vandre rundt alene langt utpå natten.

Bustad

Når det gjelder områder som kan anbefales å søke etter bolig kan jeg trekke frem et par: Pacific Heights, Japantown, Nob Hill (unngå lower Nob Hill), Russian Hill, North Beach. Hvis du ønsker å blant annet være nærmere naturen i et ganske fredlig område samt betale mindre i leie, kan jeg anbefale Richmond District. Herfra tar det deg imidlertid ca. 30-50 minutter å pendle (buss) til Universitetet. Det kollektivetilbudet, hovedsakelig buss, er svært godt utviklet med hyppige avganger og mange stoppesteder.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på UC Law SF er svært godt. LLM-gruppen er som en familie og man har mange arrangementer og ukentlige forelesninger ila første semester som tilrettelegger godt for å etablere vennskap. Utover LLM-gruppen tar man også fag med andre JD studenter, hvilket er en åpning for å etablere vennskap med amerikanere. Den klare majoritet i LLM-gruppen er internasjonale studenter.

2022

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

18.08.2022 - 16.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er litt av en prosess å reise på utveksling til USA. Blant annet må du innom den amerikanske ambassaden for å fikse visum, sørge for å ha nødvendige vaksiner som skolen krever og skrive motivasjonsbrev. Sistnevnte er riktignok mer en formalitet, og du får klare instruksjoner fra skolen om hvordan dette skal skrives. Det kan virke litt overveldende med alle gjøremål, men de kommer alle med lange tidsfrister og klare instruksjoner. Så lenge du følger dette, går det veldig fint. Administrasjonen på UC Hastings er også veldig tilgjengelige og behjelpelige med alle spørsmål som skulle oppstå i denne prosessen.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på UC Hastings, og generelt i USA, er ganske annerledes. Det er lite av de tradisjonelle forelesningene fra UiB, og heller større fokus på interaksjon mellom professor og studentene. Dette gjelder uansett om du har seminar eller vanlig time/forelesning. I alle emner forventer professorene at du stiller forberedt til timen og klar til å svare på spørsmål eller diskutere. Mengde, vanskelighetsgrad og forventning til forberedelse varierer veldig fra professor til professor, og emne til emne. Enkelte professorer operer med ren «cold calling» hver time, hvor de trekker ut tilfeldige til å svare på spørsmål. Andre professorer utleverer «on-call» liste første time, som gir deg informasjon om hvilke uker/dager du sannsynligvis kommer til å bli stilt spørsmål. Og noen professorer operer ikke med dette i det hele tatt forutsatt at noen studenter velger å rekke opp hånden.

Kravene til forberedelse gjør også at en må legge opp studiehverdagen etter dette. Det var litt uvandt i starten å måtte sitte igjen på biblioteket allerede første uken, men jeg opplevde heldigvis at kravene til forberedelser var veldig overkommelig så fort jeg kom inn i systemet. Og selv om undervisningsformen kan høres skremmende ut, så er det egentlig ikke så stress. Min erfaring er at de fleste professorer er fornøyde så lengde du gjør et ærlig forsøk på å svare. Forbereder du deg på materialet som skal gjennomgås, så klarer du deg helt fint!

På grunn av forventningene til deltakelse i timene er det naturligvis også krav til oppmøte på skolen. Den generelle regelen er at du må være til stede 80% av hvert fag. Jeg hadde forelesninger mandag-torsdag hver uke, og opplevde ikke oppmøtekravet som et problem. Siste dag med forelesing for meg var 17.november, noe som ga meg både tid til å reise litt og studere før jeg hadde avsluttende eksamener.

Vurdering av emnetilbodet

UC Hastings har veldig mange emner å velge mellom, så jeg syntes det var enkelt å finne noe som virket interessant. Du må ta emner som til sammen utgjør 12 credits for å tilfredsstille UiB’s krav om 30 studiepoeng. Det vil typisk utgjøre 3-4 emner. Jeg endte til slutt opp med å velge 4 ganske forskjellige emner for å få innblikk i forskjellige retninger: Environmental justice, Legal operations, Negotiation and Mediation (anbefaler særlig dette!), og Federal Tax Income. Alle disse emnene hadde ulike varianter av midterms og finals: alt fra innleveringer, muntlig presentasjoner og vanlig eksamen slik vi kjenner det fra UiB.

Allerede før semesteret må du melde deg opp i fag, men dette er bare en slags formalitet. Under introduksjonsuken har du mulighet til å prøve ut de emnene du vil og får tid til, og du kan bytte ut de du valgte til å begynne med. Her får du også mulighet til å høre hva ulike professorer krever av forberedelse og informasjon om hvordan midterms/finals er i emnet.
Etter introduksjonsuken endte jeg med å bytte ut hele 3 av 4 emner. Skolens administrasjon er veldig behjelpelig med å gi anbefalinger og tips hvis du er usikker på hva du skal velge.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si at faglig utbytte varierer veldig ut fra hvilke emner du velger og hva du gjør ut av det. Jeg hadde enkelte emner som ikke var veldig typisk juss-fag, men fokuserte heller på praksis og business. Dette ga naturligvis ikke stort juridisk utbytte, men ga meg utbytte i form av å gi innblikk i hvordan juss er relevant på ulike måter i arbeidslivet. Alle professorene mine hadde god kunnskap og erfaring i det de underviste i.

Alle fag går naturligvis på engelsk, og jeg ble heldigvis fort vandt til å snakke og lese engelsk hver dag. En fordel med interaktiv studiehverdag er at du «tvinges» til å snakke engelsk, noe som hvert fall gjorde meg stadig bedre og mer komfortabel med å snakke og skrive engelsk. Både professorer og medstudenter har imidlertid stor forståelse at engelsk er andrespråket, og tilpasser så godt de kan til dette. Med innleveringer stilles det for eksempel lempeligere krav til språk for utvekslingsstudenter og på eksamen får man vanligvis en ekstra time.

Universitetsområdet og byen

San Francisco er en helt fantastisk by! Byen er stor nok til at det alltid er ting å finne på og områder å utforske, men likevel liten nok til å få god oversikt over. Til forskjell fra mange andre storbyer er det faktisk mulig å gå mange steder, noe jeg syntes var et stort pluss. I tillegg ligger byen beleilig til for å reise til andre kule steder. Jeg var for eksempel innom Yosemite, roadtrip ned til Los Angeles, Hawaii, Vancouver og Mexico. I tillegg er været i SF en oppside med byen. Det kan være litt kjølig og friskt i august ved oppstart, men som regel kommer sommeren i september og oktober. Selv om det blir kaldere etter hvert, er det som regel alltid sol og som regel ikke under 10-12 grader. De fleste dagene i november og desember kjennes ut som en mild høstdag i Norge. Og det beste av alt: på de 4 månedene jeg var der regnet det bare 3 dager!!

En nedside med byen er dessverre antall hjemløse og misbrukere. Dette gjør at du vil være vitne til mange triste skjebner, i tillegg til at du kan føle deg litt utrygg når du går alene i enkelte områder. Jeg opplevde imidlertid ingenting spesielle ubehageligheter, og opplevde de fleste hjemløse som harmløse. Og heldigvis gjelder ikke dette hele byen, og man kan fint unngå de fleste områdene som er mest preget av dette. Men selv om de fleste områdene oppleves som forholdsvis trygge vil jeg likevel anbefale å være mer oppmerksom når en går rundt sammenlignet med Norge. For eksempel brukte jeg som regel ikke noise cancellation på øretelefonene da jeg gikk rundt, og jeg tok Uber/buss hjem hvis jeg skulle hjem alene da det var mørkt og sent.

Dessverre ligger skolen i et av byens mest pregede områder, Tenderloin. Skolen er selvfølgelig klar over at dette er et problem og gjør det de kan for å redusere ubehaget rund dette. De har bl.a. inngått en avtale med en organisasjon som heter Urban Alchemy som innebærer at vennlige «vakter» står rundt i hele området for å påse at alle kommer seg trygt til og fra. Du kan også få de til å følge deg steder og vente på bussen med deg om du ønsker. Jeg opplevde dette som en stor trygghet! I tillegg går det buss som stopper rett utenfor skolen, noe som gjør det mindre stress å reise til og fra. Skolen har også sikkerhetsvakter ved inngangene.

Selve skolen består av en eldre og en nyere bygning, som er koblet sammen. Det er stort bibliotek med nok leseplasser, kafeteria og fin takterrasse til å nyte lunsj på. Mange studenter bor i «Tower», som ligger rett ved skolen. Her kan du trene på treningssenter gratis, spille basket eller lese i fellesområdene.

Bustad

Jeg fant bolig et par uker før avreise til USA. Leiligheten var et kollektiv med fire andre, hadde OK standard og var lokalisert i North Bech (veldig god beliggenhet!). Jeg leide via et selskap som heter Vybe Living, noe som var veldig greit fordi vask i fellesarealer og påfyll av husholdningsartikler var inkludert i leieprisen. Leieprisene i SF er imidlertid veldig høye, og jeg betalte rundt $ 1600 i måneden. Leieprisen inkluderte også nett og strøm.

Som student ved UC Hastings kan man få tilbud om å bo i Tower. Dette er imidlertid også dyrt, ikke veldig god standard og ligger i Tenderloin. Jeg ønsket derfor ikke å bo der.

Sosialt miljø

Jeg opplevde det sosiale miljøet på skolen som veldig bra! Skolen står for mange arrangementer, slik som for eksempel gratis øl og pizza på skolen annenhver torsdag. Utvekslingsstudentene og LLM-studentene ble også invitert hjem til en professor på BBQ en lørdag formiddag, noe som også illustrerer at studentene har et litt mer personlig forhold til professorene sammenlignet med Norge. Det er også haugevis med forskjellige undergrupper som man kan ta del i.

Vi har 9 utvekslingsstudenter og en del flere LLM-studenter under mitt opphold. Jeg opplevde at alle var interessert i å finne på mye gøy sammen, og jeg hadde så og si aldri en kjedelig uke. Du får også mulighet til å bli kjent med de amerikanske studentene fordi man har forelesninger sammen. De er som regel veldig inkluderende og hyggelige.

Jeg vil absolutt anbefale å dra på utveksling til San Francisco! Det er en uforglemmelig opplevelse med stor sannsynlighet for å møte venner for livet, oppleve amerikansk kultur og et ganske så annerledes semester/år.

Haust 2021/Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021/Vår 2022 - Integrert master i rettsvitskap

09.08.2021 - 15.05.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del formelt som må ordnes før man kan studere i USA, særlig knyttet til visum. I tillegg var det usikkerhet rundt hvordan covid ville påvirke adgangen til landet, men det vil forhåpentligvis være mindre problematisk i fremtiden. Det viktigste er å få utstedt et F-1 visum. Det gjør man ved et avtalt fysisk møte på ambassaden i Oslo, som du booker på ambassadens nettsider. Her kan det være litt ventetid, så det er lurt p begynne den prosessen så tidlig som mulig. I tillegg ber skolen om en del finansielle- og helserelaterte opplysninger.

Undervisningsformer

UC Hastings tilbyr undervisning i både forelesningsformat (men med mer aktiv studentdeltagelse enn i Norge) og seminar. Det er særlig førsteårsfagene og såkalte "bar-courses", altså fagene man blir testet i på bar-prøven om man skulle velge å ta den, som undervises i større format. I mer spesialiserte fag (f.eks. Climate Change and the Law, som jeg tok), er det vanligere med seminar på alt fra 5-25 studenter.

I orienteringsuken ble vi forberedt på at professorene kunne "cold-calle" alle studenter i undervisningen. Dette inngår i såkalt "sokratisk" metode. mIn erfaring var at bruken av dette varierte fra ingenting hos noen professorer, til formelle lister om hvem som kan bli spurt hver time hos andre. I timene uten direkte utspørring, understreket gjerne heller professoren at en del av karakteren er basert på deltagelse, så det var opp til oss å ta ordet.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved UC Hastings er bredt. Min største utfordring var ikke å finne fag jeg var interessert i, men heller å få timeplanen til å gå opp. I tillegg til de "klassiske" fagene som Contracts, Torts og Constitutional Law mm., tilbyr skolen mer utradisjonelle fag som AI, Privacy, and the Law (et seminar jeg absolutt kan anbefale). Det vanlige er at de fagene med flere deltagere har skole-/hjemmeeksamen, mens du i seminarere blir vurdert basert på flere mindre og/eller en avsluttende oppgave.

Du kan velge å spesialisere LLM-graden din innenfor mange forskjellige felt. Hver spesialisering har enkelte fag du må velge mellom. Du kan også ta en generell LLM, og dermed stå helt fritt i fagvalget. Eneste kravet er da at du må ta et førsteårsfag (f.eks. Contracts) på høsten. På høsten er det også noen obligatoriske LLM-fag.

Skolen er også åpen for at du kan innpasse fag i en spesialisering dersom du mener den passer inn der. Vi hadde individuelle veiledningssamtaler hvert semester der dette kunne avtales.

I tillegg til fag knyttet opp mot rent juridiske fag, tilbyr skolen det de kaller "Skill courses", som f.eks. Negotiations. Dette synes jeg ga en fin variasjon.

Og litt om masteroppgave: Du må sende hjem en større oppgave i løpet av året og få den godkjent som master. Jeg valgte å skrive på høsten i et seminar der normal lengde var ca. 7000 ord, og ba om å skrive mellom 12-15000. Man kan også skrive i faget Independent Study for 2 studiepoeng. Da må du på egenhånd finne tema og en professor villig til å veilede deg. Jeg valgte ikke denne løsningen, men jeg tror det absolutt skal være mulig å finne en veileder. Det kan nok være en idé å snakke med professorene man blir kjent med i løpet av høsten, og så skrive på våren.

Fagleg utbyte og språk

Nivået på undervisningen varierer med professorene, men det var aldri mer utfordrende enn Bergen. I starten er selvfølgelig språket litt ekstra utfordrende, men det kom jeg raskt inn i. Du vil nok oppleve at engelsken din er langt bedre enn mange andre LLMer. Som student uten engelsk som morsmål får man ekstra tid på eksamen. Generelt virket professorene uansett mer opptatt av innhold enn språklig kvalitet. Et begrenset ordforråd sammenlignet med amerikanerne kan til og med være en fordel: Av han jeg leverte masteren min til fikk jeg høre at det var så deilig å lese en oppgave der ting sto skrevet rett frem, i stedet for så "jussete" og avansert som mulig.

LLM-klassen var på ca 25 stykker fra hele verden. På høsten har man noen fag sammen med kun LLM-klassen, men for det meste velger man fag sammen med amerikanerne uavhengig av status som LLM.

Siden amerikansk jussutdanning er mer enn advokatskole enn et rettsvitenskapelig studie, er det også mer fokus på praktiske sider av jussen. Det gjør at metodebruk kommer litt i bakgrunnen. Samtidig er oppgaveteknikk viktig, og de har en ganske spesifikk struktur de vil du skal følge i praktikumsoppgavene. I mange av fagene er det likevel mer diskusjon av temaer i grensen mellom juss og politikk. På våren skrev jeg f.eks. ikke en eneste praktikum. Her står man veldig fritt til å velge den type fag man ønsker.

Universitetsområdet og byen

San Francisco er veldig spesiell by som byr på en hel haug av opplevelser. Skolen ligger (dessverre) i det mildt sagt belastede Tenderloin, der uteliggere, dopbruk og vond lukt er del av hverdagen. Men gå bare noen minutter i en annen retning, og byen forvandler seg helt. Gå f.eks. til North Beach, med flust av solfylte uteserveringer, og stikk innom Chinatown på veien. Eller ta en kort busstur til (enorme) Golden Gate Park. Eller dra på stranden ved Golden Gate Bridge. Og vil man ut senere på kvelden, er det nok av barer og klubber å velge mellom. Dessuten har mange større og mindre artister SF som del av turneene sine. SF er mye forskjellig konsentrert på et relativt lite område, og du vil nok oppleve at hvert nabolag er distinkt med sine egne kvaliteter.

Benytt også muligheten til å reise rundt i California og resten av USA. LA er ikke langt unna, og man kommer ikke stort nærmere Hawaii (som anbefales sterkt). Yosemite er stedet for deg som glad i natur.

Bustad

Jeg valgte å bo gjennom skolen, i McAllister Tower. Det er en enkel løsning dersom man ikke kjenner byen på forhånd. Det positive er at det ligger i kvartalet ved siden av skolen, og at man får eget rom med kjøkken og bad, og fellesvaskeri. Beliggenheten betyr også at det ligger i byens kanskje minst attraktive strøk. Prisen er heller ikke spesielt lav ($1570/m for en "furnished efficiency unit"). Til gjengjeld er det veldig sentralt, og man kan enkelt komme seg dit man vil. Det finnes også større rom i bygget om man er villig til å betale mer.

Mange i klassen bodde i samme bygg, og det gjør det ganske sosialt. Andre hadde funnet seg kollektiv andre steder i byen, også noe billigere enn vi betalte i the Tower. Noen fortalte at det var vanskelig å finne bolig uten en amerikansk credit score, men det var tydeligvis ikke et uoverkommelig problem.

Sosialt miljø

LLM-klassen var på ca 25 stykker. I starten fant bortimot alle på sosiale ting med hverandre, mens vi etter hvert spredte oss naturlig i mindre gjenger. Det er veldig moro å få møte folk fra hele verden. LLMene er likevel bare en veldig liten del av skolen, og det er nok av amerikanere å bli kjent med. De er jo kjent for å være åpne, og det virket ofte som de syntes det var kult med europeere. Det er hjelpsomt om man reiser alene, slik jeg gjorde. De beste vennene fikk jeg likevel blant LLMene. Vi hadde orienteringsuke samme før resten av skolen begynte, og man har automatisk mer til felles med folk fra f.eks. Nord-Europa.

Skolen har også mange kultur-, fag-, og idrettsgrupper man kan engasjere seg i.

ANSA Bay Area arrangerer mye moro gjennom året, så der er det bare å slenge seg på. Det er en spesielt hyggelig måte å møte andre norske på, både om man reiser alene eller bare vil utvide den norske kretsen. Kan også anbefale de månedlige studentmiddagene i Sjømannskirken, hvor studenter fra hele Bay Area kommer for litt god mat og vafler.

2019

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

06.08.2018 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del papirarbeid; en må bl.a. sende CV og motivasjonsbrev. Følger du med på instruksene og mailene du får, så klarer du deg helt fint. Dersom du lurer på noe så kan du bare sende mail til Hastings og de vil hjelpe deg med en gang. Ila sommeren søker man visum, noe som også er ganske rett frem; du må møte opp på ambassaden for intervju. Vær forberedt på at det kommer til å koste litt.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er veldig forskjellig fra Norge. Her er det en mye større forventning til deltakelse. Men ikke bli skremt av det! De fleste lærerne har fult forståelse for at du ikke er en såkalt "native speaker". Det er videre ikke noe forventing om at du skal kunne alt, men at du har gjort leksene og vet noenlunde hva det aktuelle temaet handler om. Tar du seminar, så blir klassene mye mindre og det er større forvening til deltakelse. En ting som jeg syns var veldig bra med Hastings, var at vi ikke ble plassert i egen LLM-klasse, men hadde time med amerikanske studenter. Da får man seg mange amerikanske venner! Videre er ikke LLM-studentene med i normalfordelingen, dvs. vi konkurrer ikke med amerikanske studenter når det gjelder karakterer. De har dermed mye lavere terskel for å hjelpe LLM- eller utviklingsstudentene.

Vurdering av emnetilbodet

Hastings har utrolig mange gøye fag/seminarer/clinics å velge mellom! Dersom du vurderer å ta bar exam så må du ha visse bar exam-fag, som er typisk ameriansk rett. Jeg ville ha muligheten for å ta bar exam, derfor tok jeg: Con Law II (er mye mer relevant ifm. bar exam enn Con Law I), Torts, Evidence (veldig krevende men svært relevant for bar exam) og Professional responsibility. Mine andre ikke-bar exam fag var: International law, også tok jeg et seminar med Keith Hand i China and the international legal order. I seminarer har man ikke eksamen, man må skrive en oppgave på ca 6 tusen ord. Jeg spurte læreren min om å skrive en lenger oppgave, slik at jeg kan sende den til UiB og få den godkjent som masteroppgave (på ca 12 tusen ord). I tillegg til disse fagene, har man som LLM-student også to andre obligatoriske fag: Legal writing (som er det første semesteret) og Introduction to law for masters students som man har hele året.
Eksamensformen i de fleste fag er såkalt "closed book exam". Selv om det hørest skummelt ut å ha eksamen på engelsk, så var det ikke så ille som jeg trodde. For det første så får man ekstra tid (1 time for 4 timerseksamen), videre er man ikke på normalfordelingen. Det er din egen lærer som retter oppgaven din, og selv om han/hun ikke kan se navnet ditt, så vil han/hun skjønne fra kandidatnummeret ditt at du er en LLM-student (det er lett å finne ut hvem det er når det er bare 1 eller 2 LLM-studenter i klassen, noe som ofte er tilfellet). De er ikke så opptatt av språk og metode som vi er i Norge, noe som er betryggende for de som ikke skriver engelsk så bra. Så ikke bli skremt av eksamensformen! Det er mange utevkslings- og LLM-studenter som ikke snakker så bra engelsk som oss nordmenn og de klarer seg helt fint! Det vil du også gjøre! Og jeg opplevde alle lærere på Hastings utrolig behjelpelige! Du kan stikke innom deres kontor når som helst og snakke med om hva som helst.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har ikke ord på hvor lærerikt dette året har vært! Uansett hvilke fag/seminarer/clinics du velger så kommer du til å bli veldig god i engelsk både skriftlig og muntlig, og få god innsikt i internasjonal/amerikansk rett.

Universitetsområdet og byen

SF er en fantastisk by! Man oppdager alltid noe spennende her. For å være oppdatert på hva som skjer i byen så kan man sjekke ut bl.a. Do the bay og Fun cheap SF. Men vær oppmerksom på at Hastings er plassert i et av de verste områdene i SF. Her er det mye fattigdom, mange rusmisbrukere og psykiske syke mennesker i gatene rundt skolen. Men Hastings gjør stadig mange tiltak for å holde campus-området trygt. Man kan bl.a. ta shuttel fra Hastings eller be en av vaktene følge deg hjem dersom du bor nærme. Man må ta en del forholdsregler her. I starten så fikk vi høre at området er veldig farlig osv. men jeg personlig oppfattet det mer som "disgusting" enn "scary".

Bustad

SF er en utrolig dyr by! Alt er ganske dyrt her, og da spesielt bolig. Jeg gjorde ikke så mye research på det i starten, så fikk litt av et sjokk da jeg oppdaget hvor høye prisene er. Du må regne med å betale i hvert fall et sted mellom 1300-1600 $ for et rom i kollektiv i et sentralt område. Dersom du får rom på "Tower" som er Hastings egen studentbolig, så må du regne med å betale ca 1500$ i mnd. Jeg bodde i første semester i et kollevtiv med eget rom nærme Union Square, som er et veldig bra område, og betalte 1400$ i mnd. Dette var ganske bra pris og jeg fant rommet gjennom en Facebook-side for bolig i SF. Andre semesteret ønsket jeg å bo billigere og flyttet dermed til studenthostell. Jeg flyttet først til hostellet rett ved siden av Hastings; Vantaggio Abigail, der kostet det 1100 $ i mnd for et dobbelt rom (dele rom med en annen person), eller så kunne man gå for et trippelt rom (dele rom med to andre) og betale 800$ i mnd. Det gikk helt greit å bo der, hostellet er gammelt og slitt så det er ikke så bra standard. Men senere fant jeg et nyere og finere studenthostell til 1000 $ i mnd for et dobbelrom inkludert frokost. Det het USA Hostels og var ti minutters gåavstand til Hastings.

Sosialt miljø

Utrolig bra sosialt miljø på Hasting. Det er alltid arrangementer å bli med på og mange spennende studentorganisasjoner å involvere seg i.

Alt i alt, er jeg så utrolig glad for at jeg valgte Hastings! Jeg har hatt et uforglemmelig år i SF og fått venner for livet både i California og rundt omkring i verden. Det eneste du må være forberedt på er å betale en god del fra egen lomme for oppholdet i SF.

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

06.08.2018 - 09.05.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del papirarbeid, bl.a. i forbindelse med visumsøknad (i tillegg kommer noen utgifter). Du må skrive et motivasjonsbrev til Hastings etter at du har blitt nominert. Videre må du søke fag for høstsemesteret. Hastings gir god oppfølging og du får all informasjon du trenger på mail. Så lenge du ikke sover i timen går dette fint.

Lånet fra lånekassen dekker ikke levekostnadene dine. Lånet går hovedsakelig til betaling av skolepenger, og resten holder kanskje til leie i 2-3 måneder. I tillegg kommer helseforsikring. HELFOs helseforsikring godkjennes ikke. Det billigste alternativet som godkjennes koster ca. $1,000.

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierer etter fag. I utgangspunktet er undervisningen ganske lik den i Bergen, med større forelesninger og mindre seminargrupper. Den viktigste forskjellen er at det forventes at man deltar aktivt, også i de større forelesningene, og at deltakelse utgjør 10% av karakteren i de fleste eller alle fag. På hvilken måte man deltar varierer; noen professorer spør etter frivillige, andre spør vilkårlig.

All undervisning er obligatorisk, og for mye fravær kan i beste fall medføre dårligere karakter eller i verste fall at du ikke blir kreditert for faget.

Visse fag kombinerer teori og praksis, f.eks Mediation Clinic og Startup Legal Garage.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er bredt og variert, og inneholder alt fra legal AI til cannabis law. Det blir neppe et problem å finne noe som interesserer deg. På høstsemesteret må du ta minst ett 1L fag, Legal Research and Writing, Intro to US Legal Systems, og Intro to Law. Merk at dette, kombinert med at visse fag bare tilbys om høsten og at mange fag kolliderer med hverandre, medfører at valgmulighetene på høstsemesteret innskrenkes betydelig.

Blant fagene jeg vil fremheve er Mediation Clinic og særlig Startup Legal Garage. Mediation Clinic består av seminarer og mekling ved San Francisco Small Claims Court, samt en større mekling. Etter min mening er det hovedsakelig de praktiske erfaringene man får som gjør dette faget attraktivt.

Startup Legal Garage kan til en viss grad sammenlignes med et langt traineeopphold kombinert med klasseromsundervisning en gang i uken. Kort fortalt blir du og en partner tildelt et prosjekt hvor dere skal bistå en oppstartsbedrift med diverse oppgaver og rådgivning. Alt arbeid skjer under tett oppfølging av et advokatfirma. Hvis du ønsker mer informasjon kan du lese her: https://www.uchastings.edu/academics/experiential-learning-opportunities/start-up-legal-garage/

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbytte var jevnt over bra. Spesielt de praktiske fagene var veldig lærerike og interessante. Hvilket utbytte du får avhenger selvsagt av hvor mye innsats du legger ned. Det var fullt mulig å få et bra utbytte uten at skolearbeidet gikk ut over fritiden, og det var etter min mening mindre arbeid enn i Bergen.

De obligatoriske fagene Intro to Law og Legal Research and Writing hadde jeg nok spart meg for hvis jeg hadde hatt muligheten. Intro to Law gir i beste fall en overfladisk innsikt i utvalgte rettsområder, og det faglige opplegget føles til tider meningsløst. Legal Research and Writing gir visse innføringer i skrivestil som avviker en del fra det man lærer i Norge, og kan sånn sett være relevant ift. oppgaveskriving ved universitetet, men alt i alt er ikke det faglige utbyttet noe å skrive hjem om.

Fordi du og alle andre snakker engelsk hele tiden er det ikke til å unngå at det språklige utbyttet blir bra.

Universitetsområdet og byen

Campus består av to grå byggninger og Tower, og kan ved første øyekast fremstå ganske kjedelig. Utenfor er det imidlertid "alltid" varmt og mye sol, og det er et ganske digg sted å slappe av på i pauser osv. I tillegg arrangeres verdens beste event Beer on the Beach annenhver torsdag med gratis øl og pizza.

Universitetsområdet ligger i Tenderloin, som av mange vil beskrives som et av de farligste stedene i San Francisco. Det er veldig mange hjemløse som oppholder seg her, og det er ganske vanlig å se at folk bruker narkotika. Utrolig nok venner man seg til dette ganske fort, og man føler seg relativt trygg tatt i betraktning at det er politi og sikkerhetsvakter overalt. Dette gjelder iallfall på dagtid. På nattestid bør man være mer oppmerksom og helst ikke gå alene.

Tenderloin ligger midt i sentrum med relativt kort avstand til det meste. I umiddelbar nærhet finner man bl.a. rooftop-baren Charmaine's (anbefales på det sterkeste) og Hayes Valley med mange gode restauranter, barer osv. San Francisco er kort fortalt en utrolig kul og spesiell by, der du kan oppleve og se det meste. Du bør absolutt reise hit hvis du får muligheten.

Bustad

Den største nedsiden er leieprisene. Du må være forberedt på å betale $1,500 eller mer i månedsleie hvis du vil bo i San Francisco. Du kan kanskje finne noe billigere hvis du er heldig, men leieprisene er jevnt over høye.

Under høstsemesteret bodde jeg i Oakland før jeg flyttet til Tower (campus) og ble boende der ut vårsemesteret. Det er utvilsomt mye finere å bo i Oakland enn i Tower, og det er varmere der. Når det er sagt, så var det et rent helvete å pendle frem og tilbake til San Francisco. Dette tok minst en time hver vei, og dette er etter min mening god nok grunn i seg selv til å avskrive Oakland. Standarden i Tower kan neppe sies å være god, men det er flere fordeler med å bo der: 100m gange til skolen, du bor sammen med mange andre LLM-studenter og amerikanske studenter, det er veldig sentralt og du kan lett delta på alt det sosiale som skjer, og alle utgifter (strøm, internett osv) samles under ett og kan betales på vanlig måte uten at du trenger å opprette amerikansk bankkonto eller betale i cash/sjekk. Er du en som er litt lat av deg og ikke gidder å bruke mye tid på å se etter det perfekte stedet til perfekt pris, er Tower midt i blinken.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra og man ble veldig fort integrert med LLM-klassen allerede i introduksjonsuken. Her møter du mange forskjellige mennesker fra ulike kulturer og verdensdeler, noe som i seg selv er ganske spennende. Det hjalp selvfølgelig at det var andre fra Bergen der, men jeg er rimelig sikker på at det hadde gått fint å reise alene også. De fleste har samme innstilling og er der minst like mye for å bli kjent med nye mennesker som for det akademiske sin del, selv om dette selvsagt varierte. Universitetet arrangerer en del LLM-events gjennom året der alle treffes, og mange andre events hvor du kan treffe amerikanske studenter. De amerikanske studentene er generelt veldig imøtekommende og nysgjerrige på deg som utvekslingsstudent og lette å være med. En enkel måte å bli kjent med amerikanerne på er å delta på ulike aktiviteter, f.eks fotball, basket, yoga osv.

Oppsummert er det krevende å bo i San Francisco med tanke på økonomi og omgivelsene (iallfall i starten), men alt tatt i betraktning vil jeg utvilsomt anbefale utveksling til Hastings. Du vil få venner for livet og valuta for pengene i aller høyeste grad.

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

06.08.2018 - 09.05.2019

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du ønsker å reise til San Francisco (noe jeg allerede nå vil si at jeg anbefaler på det sterkeste), ville jeg begynt planleggingsprosessen tidlig. Å leve i SF er på ingen måte billig, og du må i god tid ha funnet ut hvordan du skal finansiere året.

Dersom du blir utvalgt av UiB til å reise til UC Hastings, er mitt beste tips å følge med på all informasjon som blir sendt til deg fra både UiB og UC Hastings. Mengde informasjon du får tilsendt kan til en viss grad føles noe overveldende, men dersom man er flinkt til å lese alt og holde seg oppdatert er det ikke noe problem. Merk: I tillegg til å bli plukket ut av UiB, måtte vi også formelt søke direkte hos UC Hastings. Vi måtte skrive et kort essay ++, men dette var ikke så tidskrevende.

Før utreise må du også vurdere om du skal skaffe deg leilighet på forhånd. Vi gjorde dette, og jeg synes det var veldig fint at leilighet var i boks da vi ankom SF. Vi leide off campus, men det er mulig å bo i "Tower" 100 meter fra skolen. Personlig ville jeg ikke anbefalt dette, ettersom man får sett mer av byen ved å bo litt andre steder enn bare ved området rundt skolen.

Undervisningsformer

Undervisningsformene hos UC Hastings varierer i stor grad basert på hvilke fag du velger. Mange av fagene kjøres som forelesninger, og er litt mer som undervisningen ved UiB. Forskjellen er at professorene forventer at studentene er mer aktive. I tillegg er andre fag basert på mindre seminargrupper på 10-20 studenter. Disse fagene krever enda mer deltagelse og forberedelse fra student, men er også veldig spennende og lærerike.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet hos UC Hastings er veldig bredt, og du skal være passe sær hvis du ikke finner noen fag som passer for deg. I tillegg er det mulig å ta spesialiserte LLM-grader dersom det er et spesielt fagområde du vil fordype deg i. Jeg valgte enkelte fag som var ganske utradisjonelle, og der undervisningsformen var mer praktisk rettet. Her var fokuset mer på å utvikle forskjellige "skills", og ikke bare pugge rettsregler. Jeg anbefaler på det sterkeste å velge noen av disse fagene. Det kommer til å gjøre skolehverdagen din morsommere.

Fagleg utbyte og språk

De fleste mer tradisjonelle fagene gir deg en ganske god forståelse for det amerikanske rettssystemet og common law-systemet. Noe er likt som i Norge, mens andre ting er veldig forskjellig. Uansett ga samtlige fag en litt dypere forståelse for ulike jussfelt. I tillegg kunne man velge fag som var mer business-rettet. Disse var også veldig lærerike. Alt i alt gir de fleste fagene gode læringsutbytter, ettersom det er svært høyt nivå på de fleste professorene.

Språklig sett gir året i SF et enormt utbytte. Man blir kastet ut i det med en gang, både sosialt og på skolen. Heldigvis kommer man veldig fort inn i det, og etter en kort stund føles det helt naturlig å både snakke og skrive på engelsk. Det var særlig i forbindelse med masterskrivingen at jeg virkelig følte at jeg ble god til å skrive på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Skolen ligger på grensen mellom Tenderloin og Civic Center. Tenderloin er kanskje det minst hyggelige området i San Francisco, med mye dop og uteliggere. Dette er ikke et trygt sted eller et sted man bør oppholde seg. Folk blir ranet og overfalt i området på ukentlig basis. Heldigvis kan man fint unngå området på vei til skolen, og skolen har innført en rekke sikkerhetstiltak og vaktordninger for å holde studentene trygge. Personlig opplevde jeg aldri noen problemer i umiddelbar nærhet av skolen, men det kan også ha en sammenheng med at jeg var veldig forsiktig og tok en rekke forhåndsregler. Skolen ligger veldig sentralt til, med kun en kort gåtur ned til Financial District. BART (undergrunn-systemet) og MUNI (trikk og buss) er rett i nærheten av skolen.

San Francisco som by er helt fantastisk, og det er vanskelig å beskrive den med ord. Byen består av en rekke mindre nabolag som alle har sin egen sjarm. Jeg anbefaler å sette av mye tid til å bli kjent med alle nabolagene, både på dagtid og kveldstid. SF er en sinnsykt kul by og noe helt annet enn hva man finner i Norge. Jeg anbefaler å være med på alt av festivaler og rare arrangementer som arrangeres rundt om kring i byen. I tillegg er det utrolig mye fin natur i umiddelbar nærhet av byen som må sees og oppleves. I tillegg ligger San Francisco nærme mange andre spennende byer som er verdt å ta turen til. Det eneste som er verdt å merke seg er at SF har et problem med uteliggere og narkomane. I utgangspunktet utgjør ikke disse noen trussel, og de fleste er helt harmløse. Jeg har likevel vært borte i et par ubehagelige episoder, men disse hendelsene kunne ha skjedd i alle større byer.

Bustad

Som nevnt lenger opp må man ta stilling til om man vil leie noe på forhånd eller vente til man kommer ned dit. Dersom man ønsker å leie på campus (altså bo i "Tower"), må man være tidlig ute. Jeg delte leilighet med to andre norske studenter fra UiB, og dette var på mange måter en fin trygghet i starten. I tillegg hadde vi avtalt at vi skulle passe på å være med mange amerikanere og andre studenter, slik at vi ikke ble en liten norsk bande. Dette fungerte utrolig fint, og jeg følte ikke at det ble for mange nordmenn rundt meg i det hele tatt siden vi var veldig flinke til å være med de amerikanske og internasjonale studentene.

Vi bodde i Mission District, som er et ganske up and coming nabolag. Litt Grünerløkka på syre, men veldig kult og kort vei til skolen og resten av byen. Anbefaler virkelig dette stedet dersom du er glad i kultur, god mat og morsomme ting å gjøre på kveldstid. Mot slutten av oppholdet bodde jeg en kort periode mellom USF og Golden Gate Park. Dette er et langt roligere område, men veldig nærme studentbarer og studentliv. I tillegg er det et stort pluss å bo rett ved Golden Gate Park og strendene. Vil uansett anbefale å bo i San Francisco by, og ikke i Oakland eller andre steder der man må pendle langt. "Alt" skjer i byen, og erfaringsmessig har jeg sett at venner som har bodd mindre sentralt blir hakket mindre sosiale ettersom de må pendle så mye. Generelt sett er det viktigste ved valg av område at boligen er i nærhet av kollektivtransport.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på UC Hastings er utrolig bra, og man er mye med LLM-klassen sin i begynnelsen av semesteret slik at man får en god anledning til å bli kjent med alle sammen. Utover semesteret inviterer skolen til flere sosiale arrangementer, og LLM-klassen tok også selv ansvar for å arrangere sammenkomster for hele klassen. I tillegg var de amerikanske studentene på skolen veldig åpne og interesserte i oss internasjonale studentene, og vi ble fort kjent med veldig mange. Amerikanere er veldig lette å komme i kontakt med, og jeg fikk flere venner utenfor skolen også. Til tross for at det var en stor trygghet å reise over til SF med noen andre nordmenn, ville det ikke ha vært noe problem å reise over alene.

Oppsummert var året i San Francisco helt fantastisk, og hvis jeg kunne hadde jeg gjort det hele en gang til.

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018/Vår 2019 - Integrert master i rettsvitskap

06.08.2018 - 09.05.2019

Førebuingar/praktiske tips

Som med alle andre steder i USA, må en forberede seg på en del papirarbeid i forbindelse med søknad om visum. I tillegg kommer diverse utgifter til dette, og noen andre "fees" som må betales til skolen. Ellers anbefales å sette seg godt inn i forsikring, da en må betale skolens forsikring på ca 5000 USD om en ikke har en forsikring som skolen vil "waive". Tidligere var vanlig HELFO-forsikring som alle norske studenter har god nok til at man fikk waiver, men dette gjaldt ikke vårt år, noe som førte til en del kluss. Skolen var heldigvis da flinke til å hjelpe oss med å finne en relativt billig forsikring som møtte vilkårene for waiver, slik at vi slapp å betale 5000 USD. Denne het ISO, men her er det nok lurt å sjekke da det virker som kravene til waiver endrer seg noe fra år til år.

Undervisningsformer

Når det gjelder undervisningsformer er det store variasjoner. Velger en å ha 1. klassefag (Contracts, CivPro etc.), så er undervisningen i store klasser med forelesninger i auditorium. Dette gjelder også noen andre fag. Til tross for at dette minner veldig om forelesninger som vi kjenner det fra Bergen, er det som oftest et krav om mye muntlig aktivitet og deltakelse fra alle i klassen. Noen professorer tar frivillige, men mange kaller på folk med navn og ber dem svare foran klassen, andre deler klassen opp i grupper slik at du vet hvilke dager du vil bli callet. Du merker fort hva den enkelte professor velger å gjøre, og også da hva de forventer, og kan tilpasse hvor mye du forbereder deg til hver time ut i fra dette. Det er som oftest leselekser til hver time, og hvis man blir callet på lønner det seg gjerne å ha lest disse.

Andre fag foregår i seminarer, eller mindre klasser, der en sitter i små rom. Her er det ofte mindre forelesning fra læreren og mer aktiv deltakelse og diskusjon mellom studentene i klassen. Jeg hadde også en del presentasjoner i de fagene der jeg hadde slike små klasser.

Vurdering av emnetilbodet

Etter min mening var emnetilbudet på Hastings veldig bra. Det var stor variasjon i fagene, alt fra de typiske jussfagene vi kjenner til fra Bergen til mer praktiske fag som Negotiations og Mediation, og andre spennende fag som AI, Race, Racism and the Law og Terrorism. Det går også ann å være med på en clinic, der en jobber med ekte klienter eller for eksempel er mekler i retten. Jeg gjorde ikke dette selv, men vet at de som gjorde dette var veldig fornøyd og lærte mye.

Fagleg utbyte og språk

Hvor godt faglig utbytte man får kommer etter min mening veldig ann på hva slags type fag du velger, og hvor mye du velger å engasjere deg når det kommer til lesing og aktivitet i timen etc. Man kan få veldig mye ut av fagene, men man kan også velge å ikke lære så mye om man ønsker et rolig utvekslingsår når det kommer til skolearbeid. Ellers er man med andre internasjonale, eller amerikanske studenter i alle klasser osv så jeg vil si det språklige utbytte er godt. Særlig det å ha klasser hvor du er nødt til å delta i diskusjoner og snakke høyt i timen er veldig verdifullt når det kommer til det språklige utbyttet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ikke det typisk store campus med grønne plener. Det er til gjengjeld midt i sentrum og det er enkelt å komme seg overalt derfra. Det er jo i Tenderloin, et område med veldig mye uteliggere og dop. Dette går fint så lenge man er oppmerksom og ikke går alene der man ikke bø gå alene. Dette lærer man fort.

San Francisco som by er helt fantastisk. Du har alt du kan tenke deg, fra fine parker, kule restaturanter, kafeer, utesteder, strender, hikingmuligheter, og mange ulike nabolag med forskjellig stil og vibe. Det er alltid noe å finne på San Francisco, og jeg vil anbefale alle å dra dit. Hadde 100% valgt San Francisco igjen om jeg skulle søkt utveksling nå.

Bustad

Det er veldig dyrt å bo i San Francisco. Man klarer seg ikke på pengene man får fra lånekassen. Jeg vil si man må regne med en månedsleie på rundt 1500 USD, men det er selvsagt mulig å finne noe billigere. Det er nok lurt å begynne å se etter leilighet før man drar ned, dette gjorde vi og var veldig heldige. Vår utleier var veldig glad i å leie ut til internasjonale studenter, så henne kan vi sette de som ønsker i kontakt med. Ellers er det en mulighet å bo på "campus". Mange fra LLM-klassen og av de amerikanske studentene bor her. Dette er på mange måter et godt alternativ, ettersom det er veldig sentralt, og man slipper å betale wifi og strøm etc i tillegg til den dyre leien. Det er imidlertid i Tenderloin, så ikke det hyggeligste nabolaget, men kort vei til skolen (100 m). Det finnes også diverse hosteller der man kan bo billigere ved å dele rom med en eller to andre, det er i alle fall et ved siden av skolen, men dette ville jeg nok ikke anbefalt. Ligger også et eller flere i Nob Hill bak skolen, som kan være aktuelle å sjekke ut.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i LLM-klassen vår var veldig bra. Vi ble fort en gjeng, som gjorde masse sammen hele året. Her kan man selvsagt være mindre heldig, men de fleste som drar til et annet land er i den posisjonen at de er åpne for å bli kjent med nye mennesker så dette tipper jeg som oftest er bra. Ellers er det litt opp til en selv hvor involvert man er med JD-studentene (de amerikanske), men det er masse hyggelige mennesker og gode muligheter for sosialt også med dem. Ettersom man har klasser både med LLM-studenter og JD-studenter er det en enkel måte å bli kjent på. Å spille fotball, melde seg inn i ulike grupper, eller lignende er også en veldig god måte å bli kjent med JD-studenter på. Det er mye fokus på skole og lesing særlig blant amerikanerne, men det er også mye sosialt som foregår så her er det bare å involvere seg og bli kjent med så mange som mulig.

Vil anbefale alle som vurderer det å dra til San Francisco - det blir et år du aldri glemmer!

Haust 2018/Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018/Vår 2019 – Integrert master i rettsvitskap

21.08.2018 - 09.05.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye som må gjøres før du drar til San Francisco. Blant annet må du skaffe deg visum og søke fag. Skolen er imidlertid veldig behjelpelig hvis du skulle ha noen spørsmål. Vi flydde til SF på lørdag og skolen startet mandag, men vil anbefale dere å komme litt tidligere siden den første uken er ganske heavy med hvis du fortsatt har jet lag og fortsatt har en del å fikse.

Det var mye styr i starten med helseforsikringen, fordi vi ikke fikk godkjent vår norske helseforsikring fra HELFO selv om den dekket alt (pga at den ikke hadde engelske vilkår). Til slutt hjalp de oss med å finne et billigere alternativ enn skolens helseforsikring.

Undervisningsformer

Hastings tilbyr både tradisjonelle fag med forelesninger, seminarer og clinics. Fagene med forelesninger er gjerne større, og du kan bli spurt i timen om spørsmål fra leseleksen. I seminarene er det mer diskusjoner, og jeg opplevde at professorene i de seminarene jeg hadde var veldig flinke! Du kan også ta en clinic, der du i tillegg til seminarundervisning har "fieldwork", der du får praktisk erfaring.

Selv om det forventes at du er mer aktiv i timene sammenlignet med i Bergen, følte jeg ikke at det krevdes veldig mye forberedelse.

Vurdering av emnetilbodet

Det beste med Hastings sammenlignet med andre LLM program er at man tar fagene sammen med de amerikanske studentene. Dette gjør at man har mange fag å velge mellom, i tillegg til at det er lettere å få amerikanske venner.

Man er nødt til å ta minst ett 1L fag det første semesteret, og det er et standard fag med forelesninger. Her kan du velge mellom typiske fag som contracts, torts, property osv. Jeg valgte civil procedure og synes det var veldig bra.

Det er også veldig mange seminarer du kan velge mellom, og du finner garantert noe som er interessant. Det var også mange seminarer som ikke hadde eksamen, f.eks. negotiations, men der du heller hadde øvelser hver uke. Du kan også skrive masteroppgaven din i noen seminar, jeg skrev min i Alternative dispute resolution seminar og det var veldig greit siden det var enkelt å finne en problemstilling som passet med seminaret.

Siste semester valgte jeg å ta mediation clinic, der vi meklet. Jeg synes det var veldig gøy og en erfaring jeg ikke kunne fått i Bergen.

I tillegg til fagene man kan velge er det to obligatoriske fag man må ta som LLM-student. Disse krever ikke særlig med forberedelse, og det skal ikke mye til å gjøre det bra som norsk.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg har fått størt utbytte av de praktiske fagene jeg har tatt (negotiations og mediation clinic). Selv om det var litt ubehagelig å skulle forhandle på engelsk allerede uke 2 i høstsemesteret, følte man seg etterhvert relativt trygg på engelsken.

Universitetsområdet og byen

San Francisco er helt fantastisk og samtidig en by som er preget av ekstremt mange uteliggere, kriminalitet og narkotikamisbruk. Hastings ligger på grensen til et av de minst trygge områdene i San Francisco, så man må være forberedt på å se ting man ikke skulle tro man skulle se. Skolen er imidlertid veldig klar over dette problemet, og gjør det de kan for at vi skal føle oss trygge.

Jeg elsket å bo i San Francisco, det var mye som skjedde og enkelt å reise rundt. Ved å ta uber når det ble mørkt og ikke oppholde seg i de mest belastede områdene følte jeg meg stort sett trygg.

Bustad

Bolig i San Francisco er latterlig dyrt. Vi var tre norske som bodde sammen i en leilighet og betalte 5000 dollar, noe som egentlig var et kupp sammenlignet med veldig mange andre plasser vi så på. Det var også vanskelig å finne bolig, men jeg er glad vi bodde der (i Mission) i stede for å bo i Tower som er Hastings sin studentbolig.

Sosialt miljø

Det er et veldig godt sosialt miljø på skolen, og jeg vil si det er lett å bli kjent med folk! Vi var også ekstremt heldige med LLM-klassen vår og har fått venner for livet. Skolen er veldig opptatt av å skape en "community" der alle skal føle seg velkommen, og er veldig støttende om det skulle være noe. Jeg kunne ikke valgt en bedre plass å dra på utveksling, og selv om det var dyrt var det helt klart verdt det!

2018

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

07.08.2017 - 09.05.2018

Førebuingar/praktiske tips

Førebuingane for søknad til UC Hastings var omfattande, det er ei rekke formelle steg å gjennomgå. Første anbefaling er å følgje retningslinjene til UiB når det gjeld søknaden til Hastings. Etter Hastings har godtatt din søknad gav dei oss god informasjon om formelle steg vidare. Kommunikasjonen med Hastings var veldig bra heile vegen, dei var veldig til hjelp for eksempel i prosessen om å søke visum, særleg med tanke på nødvendige dokument som må framleggast og liknande.

Undervisningsformer

Undervisningsforma skil seg noko frå forelesingsmodellen vi følgjer i Bergen. Forelesingane er mindre i storleik og professorane forventar munnleg aktivitet i alle timar. I seminar er den munnlege aktiviteten endå større og det er meir som ein diskusjon med professoren og medstudentane. Sjølv om denne undervisningsforma er noko annleis enn det vi er vandt med kjem ein fort inn i det og det var veldig kjekt!

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbodet er stort. Som LL.M. student kan ein ta dei same faga som dei amerikanske JD studentane, med unntak av fag som har førehandskrav ein ikkje møter. Hastings tilbyr LL.M. spesialiseringar i følgjande emner:
• Criminal Law
• Dispute Resolution and Legal Process
• Environmental Law
• Health Law and Policy
• International Business and Trade
• International Law and Human Rights
• Science, Technology, and Intellectual Property
• Taxation

Fagleg utbyte og språk

Det faglege utbyttet er stort. Som nemnt ovanfor er emnetilbodet stort, noko som gjer at ein kan ta fag vi ikkje har i Bergen og ta fag innanfor rettsområder ein er særleg interessert i. Hastings tilbyr også fleire klinikkar som LL.M. studentar kan delta i, ein fantastisk moglegheit for å få praktisk erfaring frå USA! I tillegg legg skulen opp til at ein kan ta Bar Exam i ulike statar etter eitt års studier ved skulen, det er også eit veldig godt tilbod for dei som er interessert i det.
Sidan LL.M. studentane er frå heile verda og er integrert saman med dei amerikanske studentane er det språklege utbyttet stort, engelsk er stort sett språket ein brukar både på skulen og utanfor skulen.

Universitetsområdet og byen

Hastings har to hovudbygg der dei fleste undervisningstimane finn stad. I tillegg har dei eit bustadbygg for studentar. Universitetsområdet ligg midt i sentrum av San Francisco, i nærleiken av City Hall. Området skulen ligg i eit område kalla Tenderloin, som er eit område med mange heimlause og det ber preg av det. Sett vekk i frå det er det mange delar av byen som er veldig fine og som har mykje kjekt å by på.
Elles er byen er fantastisk å vere utvekslingsstudent i, det er mykje som skjer heile tida og det er meir enn nok av aktivitetar å fylle tida med utanom skulen! I tillegg er det lett å reise til områder rundt San Francisco på roadtrip, og det er fleire store flyplassar rundt byen som gjer det lett å reise andre stadar i USA, Canada og Mexico.

Bustad

Å finne bustad i San Francisco kan vere ei stor utfordring. Det er stor konkurranse om rom i kollektiv og prisane er høge. Om ein ikkje finn noko på den private marknaden tidlig kan det vere ein fordel å søke om bustad i Hastings Tower, men det er fleire områder i San Francisco som er finare å bu i enn Tenderloin. Områder som Pacific Heights, Nob Hill, SOMA, Mission og Castro kan vere gode alternativ som ikkje er langt i frå skulen. Tower derimot ligg 100m gangavstand frå bygga ein har timar i, det er eit treningssenter der og det er sikkerheitsvakter i bygget 24/7.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på UC Hastings er veldig bra! Første semester har ein nokre fag som er obligatoriske for LL.M. studentar noko som gjer at ein blir godt kjent med dei andre LL.M. studentane og det er mykje fokus på sosiale samankomstar. Elles blir ein også kjend med amerikanske studentar då dei fleste faga ein tar er saman med dei.

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

07.08.2017 - 09.05.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del ting som må ordnes i løpet av våren hvis du søker her. Først blir man godkjent av UIB, og så må man bli godkjent av Hastings. Man må blant annet skrive engelsk CV og et motivasjonsbrev på ca 5 sider. Så begynner visumprosessen. Da får man ganske god veiledning fra Hastings som forklarer hvordan man skal gå fram, og opplyser om relevante frister, osv. Vil likevel anbefale å holde kontakten med andre som skal til USA under visumprosessen, ettersom den kan være litt knotete (forskjellige avgifter skal betales forskjellige steder osv). Det er også ganske dyrt med visum, husker ikke nøyaktig, men et par tusen minst med avgiftene. Til slutt må man på ambassaden i Oslo for intervju (som er veldig kort).
Videre utover våren og tidlig sommer må man melde seg på fag på Hastings/ få disse godkjent av UIB. Det er en del små ting Hastings krever av deg fram mot avreise (ulike innlogginger, ”nettkurs” man må ta, osv) og det gjelder egentlig bare å følge med på mailene man får og holde fristene. Anbefaler å være ute i god tid når det gjelder å oppdatere helse og vaksinekort. Alt i alt er Hastings gode på å forklare deg hva du skal gjøre og når, og det samme er UIB, så det gjelder egentlig bare å følge med.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er ganske forskjellig fra Bergen. På høsten tar man to fag sammen med amerikanerne og resten i LLM klassen (med folk fra hele verden). LLM undervisningen er ganske enkel og krever ikke mye forberedelse. Klassene med amerikanerne er litt annerledes. Her forventer professorene at du har gjort leksene hver gang (det er lekser til hver time, spesifikke sider man skal lese, eller ting man skal skrive), og spør tilfeldige folk i klassen om de kan forklare ulike dommer osv (selv i forelesninger med rundt 100 elever, men da er det mindre sjanse for å bli spurt). Skolen forventer også at du deltar i mer eller mindre alle timene. Det er et veldig aktivt miljø i klasserommet og studentene snakker nesten like mye som læreren. Veldig ulikt Bergen, litt rart i starten, men man blir vant til det. Andre klasser er mer som seminarer, der man sitter i klasser fra 7-8 til 20 studenter og diskuterer med professorene. Man kommer mye tettere på professorene enn på jussen i Bergen.

Vurdering av emnetilbodet

Hastings har mange fag å velge mellom. Her er oversikt over fagene man kan velge: http://www.uchastings.edu/academics/education/catalog/CAT17-18.pdf

Merk at studiekatalogen gjelder for studieåret 2017/2018.

Fagleg utbyte og språk

Professorene på Hastings er veldig flinke. De er også imøtekommende og tilgjengelige overfor studentene og knytter ofte undervisningen opp mot dagens amerikanske samfunn.

Universitetsområdet og byen

Hastings ligger veldig sentralt i San Francisco og det er kort vei til alle steder. Det er veldig mye fattigdom akkurat i området der skolen ligger, mye uteliggere på gatene osv. Det har ikke vært noe problem for noen studenter jeg har snakket med, og jeg tror de aller fleste føler seg trygge i området.

Bustad

Det er veldig ,veldig dyrt å bo i San Francisco. Dette visste jeg før jeg dro hit, men jeg trodde det skulle være mye enklere å finne et sted å bo. Skolen tilbyr leiligheter til rundt 14-1500 dollar pr mnd mer eller mindre på skolen. Men dette er kun et begrenset antall. Folk i klassen bor timer unna byen, og mange av de som bor i byen betaler rundt 15-1900 dollar i måneden. Noen bor billigere (under/rundt 1000 dollar), men felles for disse er at de leier hos noen de kjenner litt fra før. Man bør belage seg på å betale i hvert fall rundt 12-1300 dollar i måneden her, og da i rom i kollektiv. Det går fint an å flytte litt utenfor byen siden tog/t-bane tilbudet er bra (Jeg bor i Oakland og bruker 20 min til skolen).

PS: Anbefaler alle å søke Hastings som er et proft universitet midt i San Francisco (som er en fantastisk by!) Men vær obs på boligpriser..

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2017/Vår 2018 – Integrert master i rettsvitskap

07.08.2017 - 09.05.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del du må ordne når det komme til visum søknad og lignende, men skolen er veldig hjelpsom og svarer raskt dersom du har noen spørsmål. Det er lurt å komme igang med dette så raskt som mulig. Det kan virke som at du må kjøpe den forsikringen som skolen tilbyr, men det trenger du ikke. Du må bare søke om visa waiver og ta kontakt med Equian, som er den norske stats samarbeidspartner i USA, som vil hjelpe deg å få de opplysningene du trenger for å kunne søke om insurance waiver. Du flytter kanskje til California, men jeg hadde tatt med meg litt varme klær i tillegg til sommerklærne. San Francisco har et noe kaldere klima enn resten av staten og det er lurt å både ta med en varm jakke og en regnjakke.

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierer fra fag til fag. Noen fag har den tradisjonelle forelesningsmodellen mens andre foregår i seminarer og mindre grupper. Det vil stå opplyst på emnebeskrivelsen hvordan undervisningen vil foregå. Uansett hvilken undervisningsform det er er det viktig at man møter opp forberedt. De fleste forelesere bruker et "called on" system, hvilket betyr at de kommer til å velge ut en tilfeldig elev som må delta eller svare på spørsmål. Dette var skummelt i begynnelsen, men man blir vant til det, og mange forelesere er ekstra snille med utenlandske studenter så det er ikke noe å bekymre seg for.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et godt utvalg av emner som man kan lese på Hastings! Stort sett tror jeg også at du som L.L.M. får tatt de fagene som du ønsker, siden du får muligheten til å registrere deg før de andre studentene. Men det er ikke slik at alle fagene som står i enmeskatalogen til Hastings vil bli holdt hvert år eller semester. Jeg opplevde at nesten ingen av de fagene jeg hadde planlagt å ta ble holdt på vårsemesteret, som gjorde at jeg måtte legge en ny plan for å få den spesialiseringen som jeg ønsket. Dette gjorde at jeg valgte å prøve en clinic, som er noe jeg er veldig glad for idag og er noe jeg virkelig rekommanderer andre studenter å prøve. Her får du faktisk erfaring og får prøve deg på ekte saker med god veiledning og tett samarbeid med flinke professorer. Dette er en erfaring som jeg ikke føler at vi får i Norge, så der er lurt å benytte seg av denne muligheten!

Fagleg utbyte og språk

Som jeg tidligere har nevnt er det viktig å komme forberedt til hver time, og det gjør også at man kan følge med på hva der er som skjer i timene. det er også mye muntlig interaksjon og man diskuterer problemer som er noe jeg hadde mye utbyte av. Med dette fokuset på deltakelse blir man også fortere flink til å snakke engelsk. Både skolen og medelever er vant til at folk ikke kan snakke perfekt engelsk, så man trenger ikke å være redd for å snakke eller å delta. Man kommer fort inn i det!

Universitetsområdet og byen

San Francisco er en fantastisk plass! Det er så mye spennende og gøy å finne på - hele tiden! Og mitt beste tips er å prøve å få med seg alt ( den grad du har tid)! Det eneste området som er litt mindre kult er vel kanskje det området som skolen ligger i. Her er det en del fattigdom og kriminalitet, men skolen har gjort masse for at studentene skal kjenne seg så trygge som mulig. Så lenge man bruker hodet og er forsiktig så er det ikke noe problem.

Bustad

SF er en av verdens dyreste byer, så jeg hadde vært forberedt på å betale med i leie enn du er vant til. Med det sagt, kan det være mulig å finne seg noe billigere, selv om det ikke er noe man kan regne med. Benytt deg av alle kanaler du kan for å få tak i noe! slektninger, og bekjente er gull verdt i denne byen! Den norske sjømannskirken kan også være lurt å ta kontakt med da de kan kjenne til noen som leier ut billigere til studenter. Om man ikke har noe problem med å pendle litt kan man også sjekke ut mulighetene for å bo i Oakland, som er ca 20-30 min unna med BART.
Skolen tilbyr leiligheter i the Tower, men jeg hadde prøvd å få meg noe på det private markedet siden det ikke er et særlig hyggelig område å bo i og det er kjekt å komme seg litt vekk fra skolen av og til. Padmapper, craigslist (jo, faktiskt) og Facebook er gode steder å lete etter bolig på.

Sosialt miljø

Det er et godt og sosialt miljø på Hastings. Skolen tar deg varmt imot når du kommer dit og det er masse aktiviteter som er satt igang for at man skal møte andre. Folk er også generelt interessert i å komme i kontakt med deg. Det er massevis av studentorganisasjoner på skolen som man kan bli med i, og det er flere arrangementer der man får mat og drikke av skolen, bla. BOB (Beer On the Beach) som du ikke vil gå glipp av!

Bilde av bygning
Foto/ill.:
© Hastings College of Law

Informasjon