Hjem
Studentsider
erasmus+

Koç University og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. (og 5.) studieår)

  • LandTyrkia
  • ByIstinye/Istanbul
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på 3. studieår av masterstudiet i rettsvitskap.

Studieåra 2023/2024 og 2024/2025 kan avtalen også nyttast av studentar på siste studieår av masterstudiet i rettsvitskap (studentar på studieordninga av 2003).

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Kurs som omhandlar tyrkisk rett blir i hovudsak underviste på tyrkisk, men på masternivå blir dei fleste emna underviste på engelsk. Det er nok emne som blir undervist på engelsk til at du kan fylle eit heilt semester kun med emne som blir underviste på engelsk. Det er altså ikkje nødvendig å kunne tyrkisk for å utveksle til Koç University.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga).

Her finn du oversikt over juridiske emne på masternivå.

Vi gjer merksam på at ved Koç University kan nokre emne ha undervisning også på laurdagar.

Ein Koç University credit tilsvarar to 2 ECTS/studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har teke tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmusstudentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Koç University blei grunnlagt i Istanbul i 1993 som eit "non-profit" universitet. Sjølv om det er eit relativt ungt universitet har det blitt eit av dei leiiande universiteta i Tyrkia. Dei om lag 8000 studentane er fordelte på 7 fakultet (schools and colleges). Universitetet ligg på Sanyer-høgda med fleire praktiske transportalternativ inn til sentrum av Istanbul.

Istanbul er den femte største byen i verda, med nær 14,5 millionar innbyggarar. Denne byen, som lenge også var kjend som Konstantinopel, har spela ei særs viktig historisk rolle. Blant anna har han vore hovudsete for fire store imperium: Romarriket, Austromarriket, Det latinske riket og Det osmanske riket. Byen ligg nordvest i Tyrkia, på begge sider av Bosporos, som skil Europa og Asia.

Bustad

Utvekslingsstudentar er garantert studentbustad på campus så lenge ein søkjer innan fristen. Bur ein på campus deler ein rom med to andre studentar. Ein kan og velje å bu utanfor campus, men i så fall må ein finne bustad på eiga hand på den private marknaden.

Semesterinndeling

Frå tidleg i september til midten av januar og frå tildleg i februar til tidleg i juni.

Studentrapportar

2023

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

20.09.2022 - 20.01.2023

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst: Istanbul er det mest eksotiske plassen du kan reise med Erasmus(penger). Å reise hit er nok mye "vanskeligere" enn å reise til et universitet i andre vestlige land. Men er du en som har lyst til å oppleve noe annderledes og spennende: dra hit. Jeg lover deg du kommer ikke til å angre.

Forberedelser: En tror kanskje en må ordne ALT på forhånd. Tanken på å bo i Istanbul var både stressende og litt skummel for meg. Overordnet vil mitt beste tips være: Senk skuldrene. Jeg kan nevne noen ting som kan være greit å vite før du reiser ned, men alt annet finner du enkelt ut av selv når du er her.

Forberedelser
- Finn et sted å bo. Skriver mer om dette under "bolig" rett under her
- Registrer deg som student på turkish airlines. Da får du litt billigere fly, 40 kilo bagasje og gratis/billig endring av flybillett
- Kontakt Koc og be dem bekrefte hvilke emner som erasmusstudenter kan ta på ditt semester. Ikke alle fagene på nettsiden vil det være mulig å melde seg opp i. Dette skapte en del problemer for meg.

- Til sist en mindre praktisk forberedelse: Sett deg i alle fall overfladisk inn i den historiske og politiske konteksten i Tyrkia, og ha et bevisst forhold til utfordringene her. Tyrkia er et land full av kontraster. Jeg hadde selv en del kvaler med å reise til et land der rettsstaten ikke står like sterkt som i Norge. Statslederen synes jeg heller ikke er kjempekul. Det gjør heldigvis heller ikke veldig mange tyrkere, særlig i de store byene som Istanbul. Jeg kunne skrevet utfyllende om dette, så om du lurer på noe, kontakt meg. Kort fortalt: Det er provoserende. Å kjenne dette på kroppen tror jeg er identitetsskapende som framtidig jurist i Norge.

Undervisningsformer

4/5 av mine fag har klasseromsundervisning.

Professorene her kan jeg ikke gi nok skryt. De er mye mindre formelle enn de fleste på jussen i Bergen, men faglig råsterke. En kommer også mye tettere på lærerne når en er færre i timene. De spør, utfordrer og engasjerer elevene i større grad enn jeg har vært vant til.

Det er kanskje gjennom professorene en virkelig kjenner en ikke lever i et vestlig demokrati. Dette gir utslag i hva de snakker om. Særlig i fagene "international law", "international criminal law" og "International human rights law" kan en vel si de er noe forsiktige når de omtaler enkelte sider av saker Tyrkia har vært involvert i. Dette høres nok utrolig rart ut. Likevel kommer budskapet fra professorene stort sett veldig tydelig fram i deres kritikk av den tyrkiske rettsstaten. Helt konkret kan dette gjelde beskrivelser av folkemordet i Armenia, den pågående konflikten mot PKK og YPG eller Kavala.

Vurdering av emnetilbodet

Utvalget står til stryk: Jeg måtte ta 5 fag og de hadde såvidt 5 fag jeg kunne ta (etter mye fram og tilbake med UiB om godkjenning av fag). Jeg ser for meg at utvekslingskontoret på jussen har hatt noen ord når det kommer til utvalget her nede, så jeg anbefaler deg å kontakte jusfak direkte om dette. Til gjengjeld er fagene jeg har fått bra.

KOMMENTAR FRA UTVEKSLING.JURFA@UIB.NO: Det engelske emnetilbudet er tilstrekkelig til at man kan fylle semesteret med emner undervist på engelsk. Dette var første gang en student utvekslet gjennom denne avtalen, og kartlegging, valg og vurdering av emner tok derfor lenger tid enn det vi forventer vil være tilfelle for kommende studenter. Når valg av emner gjøres tidligere, vil også utvalget av emner være bredere.

Fagleg utbyte og språk

Språk: Perfekt engelsk, så helt problemfritt
Utbytte: Nå er jeg midt i semester så det kan være noe vanskelig å si, men utbyttet er betraktelig lavere enn i Bergen og mange andre steder. Det kan kanskje ha noe å gjøre med at jeg bruker mye mindre tid på selve studeringen, så det er jo litt hva du legger i det. Arbeidsmengden er uansett mye lavere enn i Bergen, og andre steder en kan utveksle basert på det jeg hører fra venner andre steder. Generelt sett tror jeg de fleste som drar på erasmus-utveksling jobber en del mindre med skole enn hjemme.

Foruten de tre nevnte fagene har jeg "roman law" og "international commercial arbitration law". Jeg kan bare si jeg er fornøyd med alle fagene.

Det er vanskelig å komme inn på Koc. Dette gjør at elevmassen er ganske flinke, noe som hever det faglige utbyttet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet og byen: Det virkelig store trekkplasteret.

Universitetet er helt sykt i hode bra. Bare søk opp bilder, og du vil forstå. Når en bor i en såpass hektisk by er det også deilig å komme ut til skolen i skauen. Universitetet er pristisjeskolen nummer 1 i Tyrkia, og når ansiktsuttrykkene til tyrkere jeg møter når jeg forteller jeg går på Koc sier det meste. De trekker munnen sammen mens øyebryna hever seg før de sier "aaah Koc very good school". Koc-slekten er en av Tyrkias rikeste og eier en hel masse greier. Det er vanskelig å komme inn. Ikke bare fordi du må ha gode karakterer, men fordi det koster inne helsikkes mye penger å studere her. Noe de fleste tyrkiske familier aldri kan ha råd til, dessverre. Men jeg tenker det må være lov å nyte godene av de gode fasilitetene på skolen, finansiert av Tyrkias rike, et halvt års tid og kun betaler semesteravgiften til UiB. Jeg vil trekke fram studentsenteret med mange kafeer, butikker, fine sitteområder og ikke minst: kantina der jeg hver dag spiser en fireretters varmlunsj til 15 kroner.

Som du ser på kartet ligger skolen et stykke utenfor byen. Reiseveien er likevel helt grei synes jeg. Jeg bruker 15 min på metroen til endestoppet (Haciosman), og derfra er det en direkte shuttlebuss som går til campus. Samla bruker jeg litt under 1t fra jeg går ut døra hjemme til jeg er på skolen.

Byen: Kan med hånden på hjertet si jeg elsker å bo i denne byen. Hvis du har lyst til å reise et eksotisk sted, men ikke har like mye penger i lommeboka som familiene til den typiske Koc-studenten, kom hit. Jada, jada den tyrkiske økonomien er helt ute og kjører, men jeg sverger: du får valute for pengene her. Med de lave prisene kan du virkelig leve som den dronningen eller kongen du er. Dette hever livskvaliteten betraktelig i alle fall for meg. Jeg spiser god mat ute så å si hver dag.

Jeg elsker også å bo i en megaby for noen måneder. Det er alltid nye ting å utforske og gjøre. Ta fergen fra Karakoy på europasiden til Kadikoy på asiasiden. Utforske nye områder hver helg. Det er også billig og enkelt å reise til andre steder i Tyrkia om du vil vekk fra Istanbul. Mange jeg kjenner har kost seg i Cappadocia, Kas, Izmir, Antalya eller Mardin.

Foruten alt dette må også klimaet trekkes fram som noe av det beste. Det er deilig norsk sommer i Istanbul fram til godt ut i November.

Bustad

Ikke bo på campus. Finn noe privat i kollektiv i en leilighet i nærheten av et av metrostoppene på M2-linjen. Det er som nevnt lett å komme seg til skolen. Jeg bor i et nytt bygg i Sanayi, og betaler alt inkludert 400 euro i måneden for å bo med en annen tyrker som eier leiligheten. Det er like mye du må ut med for et rom på west campus (altså ikke området til skolen) med to andre tyrkere. Så vær så snill og legg den ekstra jobben og skaff noe eget. Jeg kjenner noen som betaler 160 euro i måneden og bor veldig OK. Her kan jeg også hjelpe deg med mitt kontaktnettverk, så bare send mld.

Sosialt miljø

Herlig sosialt miljø. Jeg er hel sikker på at det lave prisnivået på å leve et godt liv gjør miljøet ennå bedre. Mange bor i sentrum (dvs Sisli, Osmanbey, Taksim-områdene) og der er det haugevis av restauranter og barer. Nå kan jo jeg bare snakke for de jeg har møtt her: men det er fantastiske folk. Jeg henger stort sett med folk fra hele Europa hver eneste dag, men det er også noen fra alle verdens hjørner her. Det internasjonale miljøet er veldig gøy. Det er deilig å ikke bare henge med stive nordmenn hele tiden, tro meg ;)

Nå skrev jeg en del, men det er mye mer å si: Kontakt meg gjerne om det er noe du lurer på. Om det skulle være noe mer vær så snill og send en melding eller mail. Hvis du ikke finner det selv, kan du nok sende en mail til utvekslingskontoret på jussen så sender de deg kontaktinformasjonen min.

Bygg på campus
Foto/ill.:
© Koç University Archives

Informasjon