Hjem

Utdanning

erasmus+

University of Essex og Sosiologisk institutt (ERASMUS+)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByColchester, Essex
  • Studieplassar1
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar som går på studieprogrammet i sosiologi har fortrinn på å reise ut gjennom denne avtalen før andre samfunnsvitskapelege fagområde. Søkarar må ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

University of Essex sitt studieår er delt inn som trimester. Det er mogeleg å søke for haust, vår og sommar, eller for eit heilt år.

Når i studiet kan eg reise

Normalt passar det best å reise på utveksling for eit heilt eller eit halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå instituttet sine nettsider for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk.

Det er anbefalt at ein har engelskkunnskapar tilsvarande B2-nivå etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse (CEFR). Institusjonen tilbyr språkkurs til utvekslingsstudentar.

Kva emne kan eg ta

Som utvekslingsstudent ved Department of Sociology kan du ta emne i sosiologi, blant anna med fokus på kriminologi, media, sosialpsykologi, kjønnsstudiar, historie og antropologi. På denne nettsida finn du informasjon om ulike modular og emnetilbod. Ver merksam på at det kan vere forkunnskapskrav knytt til einskilde emne på 300-nivå.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS (120 credits) per år. Kvart emne ved University of Essex svarer som regel til 7,5 eller 15 ECTS.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Det er inndelt i fire fakultet, og har særleg utmerkt seg innan fagfelta økonomi, statsvitskap og sosiologi. Det har eit regionalt fokus og samarbeider med fleire andre institusjonar i nærleiken. Hovudcampusen Wivenhoe Park ligg rett i utkanten av Wivenhoe, tre kilometer utanfor Colchester. Studentforeininga i Essex har eit godt rykte som konsertarrangørar og har blant anna hatt besøk av band som Pink Floyd, The Smiths, Radiohead og AC/DC .

Colchester skriv seg heilt tilbake til romartida, og er Englands eldste dokumenterte by. Med 120 000 innbyggarar bur det fleire menneske her enn nokon annan stad i grevskapet Essex. Byen ligg vel 80 kilometer nordaust for London, og er populær blant pendlarar. Wivenhoe er ein tettstad med 7000 innbyggarar, og er kjend for eit aktivt kunstnarmiljø.

Bustad

Universitetet har studentbustader ved campusane Colchester og Southend. Utvekslingsstudentar som søker bustad for eit heilt år blir prioriterte og har svært gode sjansar til å få tildelt bustad, medan kapasiteten er noko knappare for dei som søker for kortare periodar. Den lokale studentsamskipnaden administrerer ein database over ledige leigemål på den private marknaden.

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt inn i trimester, med forelesingsperiodar og eksamensavvikling i tidsromma oktober - januar, januar - mars og april - juni.

Studentrapportar

2016

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Gjør unna alt papirarbeid så tidlig som mulig slik at alt er i orden og du slipper å stresse like før. Finn ut hvilke tilbud universitetet har når det gjelder bosted og slikt så er du forberedt til du kommer.

Undervisningsformer

Det var forelesninger, seminarer og klassetimer. Forelesningene var som vanlige forelesninger i Bergen, de fagene som hadde forelesninger hadde mange studenter og de ble supplert med klassetimer hvor man arbeidet med faget sammen med en doktorgradsstudent som hjalp til med å belyse faget. I de fagene hvor det var seminar var det ikke like mange studenter og de bestod av først en forelesning etterfulgt av arbeid med faget hvor alt foregikk direkte med profesoren i faget.

Vurdering av emnetilbodet

Relativt dårlig emnetilbud, det var ikke mange fag å velge mellom dersom det skulle gå opp med timeplanen. Det var også i stor grad profesorene i fagene som bestemte de "giddet" å ha utvekslingsstudenter eller ei. Jeg ble nektet flere fag på førsteårs nivå, fordi de forventet at man skulle hatt tilhørende fag om høsten, men ble nødt til å ta fag på anreårsnivå hvor de forventet at man skulle hatt enda flere fag bare fordi det var her professoren "giddet" å ha oss.

Fagleg utbyte og språk

Det har vært spennende faglig sett, mye mer pratisk bruk av fagene, mange debatter og simuleringer av konfliktløsninger og slikt. Språket har vert engelsk hele tiden og alle oppgaver har blitt skrevet på engelsk, spennende og utfordrene.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger litt ute på landet og campus inneholder det meste av hva man trenger, det er kort å gå fra boliger og til alle undervisningsområder og lignende og det har vert en fin opplevelse å bo på et campusuniversitet. Byen er den eldste kjente byen i England og også det tørreste stedet i England, veldig fin liten by en liten time utenfor London sentrum.

Bustad

Jeg var litt sent ute og endte opp i en leilighet med 15 lokale 18 år gamle briter som ikke var renslige, rolige eller over hodet interresert i det faglige. Vaskedamen kondolerte meg når jeg flyttet inn fordi dette var den skitneste leiligheten i hele den 14 etasjers høye blokka. Det var svært dårlig standard når det gjaldt det meste, det var også svært lytt så jeg ble stort sett vekket opp hver eneste natt rundt 3-4 tiden av folk som festet.

Sosialt miljø

Det var veldig stort fokus på festing, drikking og røyking, det var ikke veldig stor toleranse for de som ikke ville det hver eneste uke. Jeg var derimot med i en sportsgruppe som var veldig givende og hvor miljøet var godt, de har mange forskjellige typer idretter man kan bli med på helt gratis.

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

Vår 2016 - BA sammenliknende politikk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Mye fungerer likt som ved UiB, men som internasjonal student må man forholde seg til universitetets ansatte mer direkte. Under perioden før avreise er det lurt å holde kontakt med universitetet og "accomodation office", så man kan ordne eventuelle problemer når de oppstår. Opptaket blir offentliggjort svært kort tid før semesteret starter, og da er det betryggende hvis resten av prosessen går stressfritt.

Det finnes ikke apotek på campus, så det er lurt å planlegge for en lengre periode. Colchester er imidlertid ikke vanskelig å navigere, og har flere apoteker å velge mellom.

Angående reisen til UoE: Reise mellom Essex og London eller Stansted er enkelt. For øyeblikket går det imidlertid ingen direkteavganger til Stansted flyplass fra Bergen. Jeg har erfart at en busstur med National Express er litt dyrt, men det anbefales på det sterkeste sammenliknet med andre (mer kronglete) alternativer.

Undervisningsformer

Det legges stor vekt på deltakelse ved UoE. Alle fravær blir registrert, og i noen fag er deltakelse også en del av karakteren. Jeg har tatt fire fag dette semesteret, alle under Department of Government. To av disse hadde ikke forelesninger i det hele tatt, men heller klasser. I slike klasser forventes det i stor grad at studentene er aktive og forberedte.

I denne typen fag baseres karakterene for det meste på innleveringer. Noen fag har ukentlige innleveringer, mens andre har få men store oppgaver. På grunn av universitetets system med 10 uker undevisning ender vårsemesteret med påskeferie (som varer en måned). Deretter starter sommersemesteret, som hovedsaklig er satt av til eksamener. Noen av fagene krever ikke eksamen, men baserer karakterene kun på innleveringer og deltakelse i løpet av vårsemesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Colchester campus har definitivt mye å tilby innenfor de fleste felt. Jeg har kun tatt politiske fag, men hadde litt å velge mellom likevel. Fagene er varierte, og til forskjell fra UiB tilbyr de i større grad fag som fokuserer på internasjonale relasjoner og konflikter.

Fagleg utbyte og språk

Gode engelskkunnskaper er å anbefale, spesielt skriftlig. Imidlertid er både lærere og medstudenter vant til at folk kommer fra ulike deler av verden.

Alle fagene jeg har tatt har hatt god standard gjennom hele semesteret. Mange av lærerne og professorene er flinke til å kommunisere og lære bort, og er lett å få tak i utenfor klasserommet. Interesser har selvfølgelig mye å si for om man liker et fag, men generelt sett har innholdet i fagene gitt inntrykk av å være godt gjennomtenkt og relevant.

Universitetsområdet og byen

Colchester campus ligger et lite stykke utenfor de nærliggende by/bygdene, og man er derfor noe avskåret fra omverdenen. Det meste av bygningene er noe slitt, siden universitetet ble bygget på sekstitallet. Til gjengjeld er universitetsområdet omringet av vakkert park- og jordbrukslandskap, med det gamle herskapshuset Wivenhoe House som nærmeste nabo. Sentrum av campus tilbyr det meste man kan trenge i hverdagen: matbutikk, treningssenter, cafeer, bank, kino og nattklubb. Uansett om man er på vei til forelesning, middag eller biblioteket tar det ikke mer enn fem minutter å gå. En halvtimes gange fra universitetet finnes også et stort supermarked.

I Colchester finnes alt som ikke er på campus, og med et større utvalg. Det er lite, men veldig sjarmerende, og kan skilte med å være den eldste registrerte byen i England. Byen har røtter fra romerriket, og ruinene av et romersk tempel ligger under Colchester Castle, som er verdt et besøk for alle som liker historie.

Bustad

Jeg valgte den billigste bomuligheten på campus: South Towers. Dette er to av de seks høyblokkene på campus, hvor hver etasje er en "leilighet" med 16 soverom. Ett stort kjøkken, to dusjer og fire toaletter delt mellom 16 personer. Bygningen er gammel og slitt, og til tross for at fellesarealene blir vasket ukentlig av ansatte er det umulig å holde rent når så mange personer med ulik bakgrunn og livsstil lever sammen. Støynivået er også høyt. Etter kort tid har alt dette blitt bagateller, for man venner seg til mye, og det sosiale samholdet som formes når man lever på denne måten er desidert verdt det! Om du ikke har noe imot vinduer som lekker, mugg diverse steder, vegg-til-vegg tepper og oppvarming som plutselig slutter å virke, er South Towers stedet for deg!

PS: Prisforskjellen mellom North og South er på grunn av forskjellen på fasilitetenes standard og mengden folk man bor med.
PPS: Dusjsandaler og tøfler er essensielt, uansett hvor man bor. Alle soverom og korridorer har vegg-til-vegg tepper som er umulig å rengjøre...

Sosialt miljø

Engelskmenn har mye i likhet med nordmenn: bl.a. litt vanskelig å komme i kontakt med. Imidlertid er store deler av studentene her internasjonale, og folk er veldig imøtekommende. Det skjer alltid noe, og de ulike studentorganisasjonene er hyppige med å organisere temadager/festivaler og fester. Utenomfaglige forelesninger debatter finnes det derimot lite av.

2015

Høst 2015 - BA i medievitenskap

Høst 2015 - BA i medievitenskap

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Universitetet har veldig mye informasjon å gi, og det kan komme i ganske rotete rekkefølger eller kategorier. Mitt tips er å kategorisere informasjonen med èn gang man får den, så unngår man å måtte rote gjennom fem måneder med mailer for å finne den man er ute etter. Jeg har brukt mapper i Google Disc for å sortere alt sammen, slik at jeg har umiddelbar tilgang til alt uansett hvor jeg er.

Undervisningsformer

Undervisningsformen har vært veldig lik den som brukes ved Universitetet i Bergen, med unntak av at forelesninger og klasser er på 1 time istedenfor 2. Det er fokus på diskusjon og belysning av temaer fra forelesningen i klassene/seminarene.

Når det kommer til eksamen, så har det ikke vært så lett å finne tilstrekkelig informasjon. Jeg har blant annet savnet tilgang til tidligere eksamensoppgaver og eksamensformat.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et bredt emnetilbud, men dog litt vanskelig å forstå hvilke emner som passer til personlig utdannelsesnivå. Selve emnene er svært interessante og dagsaktuelle, noe som har gjort at jeg har fått et stort utbytte av dem. Det skal likevel sies at de har vært svært krevende; det må beregnes lesing av mellom 70-80 sider per fag hver uke. For å nå 30 studiepoeng må det tas 4 fag, så det blir rundt 320 sider å lese i uken. I tillegg kreves det at man skriver et essay på 2500 ord i hvert fag (10 000 ord til sammen). Det ene faget hadde ukelig assignments på 800 ord, og i tillegg må flere presentasjoner gjennomføres som hver krever en presentation write-up på 800 ord. Med andre skal mye dekkes på kun noen få uker.

Fagleg utbyte og språk

Som nevnt har det faglige utbyttet vært stort. Selv om semesteret er intenst, sitter jeg likevel igjen med mye ny kunnskap som jeg har stor tro på at kommer til å bli nyttig for meg i fremtiden. Universitetet tilbød alle utvekslingsstudenter gratis engelskkurs; "Academic Writing" og "Speaking Skills". Dette var et godt tilbud som jeg dro nytte av. Klassene er godt blandet slik at det blir vanskelig å finne klassekamerater fra eget land. Med andre var man nødt til å øve på engelsken sin til enhver tid, og jeg sitter igjen med et mye større ordforråd og språkforståelse på grunn av dette. Det myldrende sosiale livet gjorde også at jeg fikk mange sjanser til å forbedre engelsken min.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet, eller campus, har fått en helt ny betydning for meg etter min studietid her. Universitetsområdet er totalt adskilt fra byen Colchester, og tilbyr alt; kafèer, restauranter, dagligvarebutikker, legesenter, utesteder, postkontor, bibliotek, studentsenter, studentboliger og forskjellige matmarkeder. Området ligger idyllisk på grønne sletter med egen "Lakeside" der det er mulig å trene eller mate fugler. Campus er noe av det jeg har blitt mest positivt overrasket over. Det tar ca 10 minutter med buss inn til den gamle byen Colchester. Colchester er den eldste byen i Storbritannia, og har mange fine severdigheter som for eksempel Colchester Castle og Colchester Zoo. Her finner man det man trenger av butikker og restauranter.

Bustad

Tidlig i søknadsprosessen ble jeg gjort oppmerksom på at universitetet tilbyr mange forskjellige typer studentboliger til alt fra rimelige til stramme priser. Jeg valgte et rom i kollektiv i universitetets kjente Towers. Her bodde jeg i 11 etasje med 9 jenter som alle kom fra forskjellige steder i verden. For 3 måneder betalte jeg 1000 pund, noe som absolutt ikke var galt. Hver uke hadde vi vaskedamer som rengjorde kjøkken, bad og gang. Alt i alt har jeg vært fornøyd med bosituasjonen, selv om standarden ikke var spesielt bra.

Sosialt miljø

Det er stort fokus på at studenter skal ha det gøy og trives. Hver studentbolig har en egen RA (Resident Assistance) som tilbyr aktivitetsdager, og utvekslingskontoret inviterer flere ganger månedlig til sosiale sammenkomster eller utflukter. Societies og Sports er to store nøkkelord i det sosiale miljøet her. Her fins det Societies for alt; skandinavisk society, travel society, math society, Harry Potter society, wine & cheese society, beer society... Uansett hva man måtte være opptatt av, finner man sin tilhørighet. Det er også mange sportstilbud her. Personlig spilte jeg for tennislaget, og det var mulig å melde seg på over 30 ulike sportslag.

Vår 2015 - BA journalistikk

Vår 2015 - BA journalistikk

01.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det aller viktigste å ordne så tidlig som mulig er bosted. De aller fleste som kommer på Erasmus-avtaler og kun skal være der i seks måneder blir i utgangspunktet ikke tilbudt campus accomodation. Men om tar kontakt med accomodation office og setter seg opp på venteliste er det svært gode muligheter for at man likevel vil kunne få det.

Undervisningsformer

Forelesning og seminar er de to vanligste undervisningsformene. I utgangspunktet ganske likt som på UiB. Noen fag har også en del praktiske øvelser.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig bra. Masse å velge mellom fra mange forskjellige områder. Vær obs på at du som utvekslingsstudent kun kan ta fag som undervises på Colchester Campus (hovedcampusen).

Fagleg utbyte og språk

Jeg valgte å ta fag i forskjellige studieretninger, som egentlig ikke hadde noe med min opprinnelige bachelor å gjøre. Jeg tok fagene 'Health and Lifestyle', 'Sport, Exercise and the Self' (begge disse er Sport Science-fag), 'Conflict Analysis' (Government) og 'Introduction to Contemporary Latin America'.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig flott. Campus er innholdsrik, men samtidig kompakt. Der finner man flere restauranter, barer, butikker, postkontor, frisør etc. Det bygges stadig vekk nye, flotte bygninger på campus, så det er stort sett gode fasiliteter overalt. I tillegg er det mange koselige parker og svært gode idrettsfasiliteter (fotballbaner, volleyball, treningssenter, basket, tennis og mye mer). Byen Colchester er egentlig ikke så altfor mye å skryte over. Store deler av sentrum er nokså sliten og har behov for fornyelse. Men det finnes flotte steder der også, som f. eks. Castle Park. Byen har det meste man kan tenke seg av butikker og har i tillegg en del gode restauranter og barer. Men det aller beste med Colchester er at det er kort vei til mange andre steder, som f. eks. London. Det er også andre steder i Essex som er verdt å besøke. I tillegg er det kort vei til både Ipswich og Norwich som er verdt et besøk.

Bustad

Ettersom jeg i utgangspunktet ikke fikk tilbud om campus accomodation leide jeg leilighet privat via eiendomsmegler. Flott leilighet med god standard, men veldig dyr. I tillegg var det mye trøbbel med meglerbyrået, noe som utrolig mange studenter i Colchester sliter med. Nesten alle eiendomsmegleren sliter med et dårlig navn og rykte, noe som er helt velfortjent. Så jeg anbefaler egentlig å bo på campus, selv om det nødvendigvis ikke er så veldig mye billigere. Hvis man er to eller tre stykker som vil leie leilighet sammen kan man spare veldig mye penger på dette, men når man skal på utveksling er det ikke så ofte man kjenner andre som skal der, så det kan bli litt problematisk.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på universitet er etter min mening bra. I motsetning til på UiB hvor alt er spredt utover byen, er alt på samme sted her. Man treffer folk fra mange forskjellige fagretninger, ikke bare sin egen. Ettersom det er gode fasiliteter for idrett på campus er det en god mulighet til å bli kjent med andre studenter også. Det er også veldig mange sosiale arrangementer på campus omtrent hele tiden.

Grøn campus
Foto:
© University of Essex

Informasjon