Hjem
Studentsider
erasmus+

The University of Edinburgh og Institutt for fremmedspråk (ERASMUS+)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByEdinburgh
  • Studieplassar8
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Storbritannia gjekk ut av EU 1. januar 2021. UiB har i dag både bilaterale avtalar og Erasmus-avtalar med lærestadar der. Alle britiske universitet UiB har søkbar Erasmus-avtale med, vil kunne motta studentar med Erasmus-stipend det akademiske året 21/22.

Avtalen gjeld for alle studentar på bachelorprogrammet i engelsk, og andre studentar som ønsker å ta emne innanfor engelsk språk, litteratur og kultur. Du skal ha tatt minst 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling. Universitetet i Edinburgh krev at utvekslingsstudentar har minimum karakteren C i snitt for å gi dei opptak. Du må òg ha gyldig studierett på eit bachelorprogram ved UiB i heile den perioden du er på utveksling.

Studentar på bachelorprogram i engelsk blir prioriterte i fall det er fleire søkarar enn plassar.

Når i studiet kan eg reise

Bachelorstudentar i engelsk: Det passar best å reise på utveksling i løpet av dei siste fire semestera av bachelorprogrammet.

Studentar på andre studieprogram: Undersøk med studierettleiaren for programmet du går på i kva semester du kan ta frie studiepoeng. Det er vanlegvis då det passar best å reise ut.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk.

Dersom du ikkje har nok engelskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Bachelorstudentar: Dersom du skal ta frie studiepoeng, kan du velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB. Dersom du skal ta delar av spesialiseringa di i utlandet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande emne ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitetet blei grunnlagt i 1582 og har i dag om lag 32 500 studentar. Det er kjent for å ha vore eit intellektuelt sentrum under opplysningstida. Blant dei mange kjende alumnane kan ein finne blant andre Charles Darwin, David Hume og Alexander Graham Bell. Universitetet er delt inn i 13 avdelingar og skular, deriblant ein handelsskule. Studentane ved universitetet lagar ei studentavis som kjem ut kvar veke. Denne blei grunnlagd i 1887 og er den eldste i sitt slag i Storbritannia.

Skottlands hovudstad Edinburgh husar om lag ein halv million menneske, og har blitt skildra av den skotske poeten Hugh MacDiarmid som «ein gal guds draum». Byen har eit rikt kulturliv og er arrangør blant anna for ein stor internasjonal festival, ein militærtattoo-festival og verdas største største kunstfestival, «The Fringe».

Bustad

University of Edinburgh har eit avgrensa tal studentbustader til disposisjon for internasjonale studentar. Dei fleste bustadene har kjøkken, men ein kan òg velje å få faste måltid i kantina. Alle studentbustadane er innan gongavstand frå universitetet. Det er best sjansar for å få tildelt bustad der som du skal studere ved universitetet i eit heilt år. Ein kan òg søke om bustad på den private marknaden.

Semesterinndeling

September - desember og januar - mai.

Studentrapportar

2022

Master i litteraturvitskap - Vår 2022

Master i litteraturvitskap - Vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg ville gjort noen begrensninger med hva og hvor mye du tar med deg ned. Man kan kjøpe stort sett alt man trenger i landet man kommer til, og man vil trenge god plass i kofferten når man skal reise hjem igjen. Finn ut hvilke adaptere du trenger, battery banks, og erstatt bøkene med en Kindle.

Undervisningsformer

Jeg hadde uflaks mens jeg var her, i slutten av mars og i april var det streik på universitetet som gjorde at deler av studiet ble selvstudium.
Før streiken inntraff var studiumet delt inn i: forelesninger, workshops, seminars og tutorials - alle hadde en varighet på ca. 50 - 60 min. Foreleserne var gode formiddlere og var veldig tilstede for studentene sine.

Vurdering av emnetilbodet

De fagene jeg ønsket å delta på da jeg vurderte å søke på utveksling, var ikke de fagene jeg fikk delta på når jeg kom inn. Etter å ha snakket med andre studenter som har vært på utveksling via UiB, er mangelfull informasjon angående fag en gjenganger. Jeg fikk vite at om jeg ville endre fagfeltet jeg kom inn på til fagfeltet mitt på UiB, måtte jeg gjøre mye papirarbeid og selv da ville det ikke være sikkert at jeg ville få plass.

Fagleg utbyte og språk

Som sagt kom jeg inn på noe som ikke var 100% relevant for oppgaven jeg tenker å skrive når jeg kommer hjem, men det var likevel interessant å jobbe med gælisk språk, litteratur, kultur og historie. Selv om du kanskje ikke får akkurat de fagene du skulle ønske deg, lærer du hvordan å uttrykke deg tydelig og akademisk på et annet språk som kan være nyttig å ta med seg videre i studiene/arbeidslivet.

Arbeidspresset skiller seg godt fra det norske, her var det 16 arbeidskrav som alle telte inn på endelig karakter. Så det er lurt å legge inn vane med å jobbe jevnt og ikke ta skippertak.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet mitt fakultet var knyttet i lå veldig bra til i forhold til der jeg bodde, til gamle- og nybyen, og til naturområder som Meadows park og Arthur's Seat. Edinburgh er en utrolig vakker by med mye historie. Det er mye å finne på som museer, monumenter, nature trails nær sentrum. Om man har lyst å få en mer storby følelse ligger Glasgow 50 min unna med tog.

Harry Potter og Outlander fans vil stortrivdes her.

Bustad

Jeg bodde i en studentbolig nær Richmond Place. Jeg hadde et veldig lite rom med et knøttlite bad, delt kjøkken. Gjør litt research på hvilke adaptere å ta med, om de holder landets sikkerhets standarder. Jeg ville også vært forberedt på at bostandarden ikke kommer til å være like høy som i Norge.
Studentboligen lå omlag 3 minutters gange fra universitetsområdet, 5 min unna gamlebyen, og 10 min unna nybyen. Plasseringen kunne ikke vært bedre.

Sosialt miljø

Det er et veldig inkluderende miljø både på studentboligene og hos universitetet. Det skal ikke være vanskelig å bli kjent med noen om du ønsker det. Jeg kan anbefale å gjøre en innsats for å bli kjent med de på studiet eller de du bor med, det kan hjelpe med å bli integrert i byen.

2021

Bachelor i engelsk - Haust 2021

Bachelor i engelsk - Haust 2021

15.08.2021 - 31.12.2021

Førebuingar/praktiske tips

Det var litt styr med visum på grunn av Brexit, men jeg fikk god hjelp av både vertsuniversitetet og UiB. Det var lett å søke om studentbolig og fikk nyttig informasjon om hva jeg måtte gjøre før skolestart.

Undervisningsformer

Mye av undervisningen foregår digitalt på grunn av korona, men alle fag har fysiske seminar.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg fikk ta veldig interessante fag, og universitetet tilbyr fag i mange felt.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har lært veldig mye og fått øve enda mer på å snakke engelsk i hverdagslige situasjoner.

Universitetsområdet og byen

Det er en veldig fin by og universitetet ligger sentralt, selv om bygningene er litt spredt over et lite område. En utrolig fin studentby.

Bustad

Det var lett å få studentbolig, og gøy å by i en typisk skotsk studentblokk. Jeg fikk bo midt i byen, men det finnes mange valgmuligheter.

Sosialt miljø

Mange organisasjoner og arrangementer for folk med forskjellige interesser, viktig å være med på freshers week for å få med seg de forskjellige tingene som skjer.

2020

Lektor i framandspråk - Vår 2020

Lektor i framandspråk - Vår 2020

15.01.2020 - 15.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

Få oversikt over boligsituasjonen så tidlig som mulig. Det er ofte dyrt å bo i studentboligene, men her er det variasjon og noen rimeligere boliger også. Husk å søke studentbolig innen fristen går ut, derosm du vil det. Det er verdt å vite at det tar 24t fra du aksepterer studieplassen din til du kan søke bolig, så pass på å takke ja til studieplassen i god tid også.

Undervisningsformer

Undervisningen bestod av både forelesninger og seminarer. I seminargruppene jobbet vi som regel med oppgaver/lekser. Det var ofte en innlevering/oppgaver i uken, noe som var annerledes enn det jeg var vant til på UiB, men som gjorde at man alltid hadde oversikt over pensum og ikke "falt av".

Vurdering av emnetilbodet

Mange spennende emner å velge i, dersom du har frie studiepoeng.

Fagleg utbyte og språk

Godt

Universitetsområdet og byen

Edinburgh kryr av puber, hvor det hver kveld vil være en pub-quiz man kan delta på. Ulike fakulteter holder til på ulike steder i byen, og det er ofte knyttet mange resturanter, cafeer, puber osv til disse.

Byen i seg selv er helt fantastisk Det føles ut som om man går rundt i en eventyrby med gamle, flotte bygninger, samt mer moderne innslag av arkitektur innimellom. I nærområdet er Arthur´s Seat, som er en kjempefin og relativt kort fjelltur som tilbyr fantastisk utsikt over byen.
De ulike bydelene i Edinburgh er det verdt å utforske; i Leith er det et oppblomstrende trendy miljø for kunstnere, samt mange fine cafér langs havnen i Leith. I Edinburgh´s West End kan man rusle til Dean Village (et must dersom du er i byen), et nydelig strøk med sjarmerende boliger og grønne stier midt i byen. Derfra kan man vandre langs elven mot Stockbridge, et annet flott område med marked i helgene og ellers mange charity shops og cafeer.
Rett ved biblioteksbygningen til universitetet ligger en kjempestor park, The Meadows, hvor man kan lufte seg i lesepausene og grille når solen skinner.

Bustad

Studentboliger i Edinburgh er generelt ganske dyre. Pass på å søke i god tid dersom du ønsker å få tildelt en "rimelig" bolig i nærheten av skolen. Universitetsbygningene er spredt over hele byen, så finn ut hvilket fakultet du skal gå på og se hvilke områder det kan lønne seg å bo i. Det er godt kollektivtilbud i byen, så det kan være lurt å bo litt vekk fra bykjernen. Jeg bodde selv i Leith, ca. 12 min på buss fra mitt fakultet, og det var ikke noe problem. Jeg brukte 'SpareRoom' for å finne bolig i Edinburgh, og endte opp i et kjempehyggelig kollektiv med andre internasjonale studenter + lokale. På 'SpareRoom' kan du opprette en annonse slik at du kan kontakte andre, og andre kan ta kontakt med deg. Anbefaler å ha en videochat med utleier før du bestemmer deg for noe.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Edinburgh er fantastisk! Universitetet arrangerer flere arrangementer for nye internasjonale studenter ved studiestart, som "A taste of Scotland" hvor man får oppleve skotsk kultur og omvisninger på campus. Universitet har kjempemange studentorganisasjoner, hvor du kan engasjere deg i så og si alt mulig. Alt fra ulike sportslag til Harry Potter society, organisasjoner som jobber med bærekraft, hjelper de hjemløse, eller baker kake sammen. Her er det mye å være med på. Det arrangeres en 'tasters week' hvor man kan utforske de ulike gruppene uten å melde seg inn. Man blir fort kjent med andre studenter dersom man deltar på dette.

2019/20 - BA i engelsk

2019/20 - BA i engelsk

15.08.2019 - 15.06.2020

Førebuingar/praktiske tips

Begynn tidlig med å tenke på hvor du vil bo og ta deg tid til å sjekke opp i de ulike universitetsboligene som blir tilbudt. Bruk også tid på å se gjennom de ulike fagene som blir tilbudt, men ikke stress for mye med å velge alle på forhånd da det er utrolig lett å bytte fag når du kommer frem. Sjekk opp i hva som er tilgjengelig av nødvendigheter (dyne, pute, matredskaper etc.) der du skal bo, slik at du ikke pakker med deg masse unødvendige ting.

Undervisningsformer

Jeg hadde tre fag hvert semester, hvor hvert fag hadde rundt 3-4 50-minutters forelesninger i uken pluss et seminar. Størrelsen på forelesningene varierte utifra hvor populært faget var, men seminarene var alltid i mindre grupper og var som regel ledet av en eldre student. Vurderingsformen er som oftes en blanding av essays, midterms og en endelig eksamen, så arbeidet blir mer jevnt fordelt utover semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Utrolig mange fag å velge mellom. Anbefaler å "shoppe" litt rundt de første ukene, med andre ord at du deltar i forelesninger til de fagene du er interessert i å ta for å se om det virker interessant. Du har et par uker før du må ha bestemt deg og det er veldig lett å endre fag (enten ved å sende mail eller besøke Visiting Student Office), men vær obs på at mange fag fort blir fylt opp.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen er på engelsk. Kan være litt krevende i begynnelsen, men tar ikke lang tid før det føles helt normalt. Engelsken min har blitt betydelig bedre og ordforårdet mitt har blitt mye større takket være utvekslingen.

Universitetsområdet og byen

Edinburgh er en utrolig sjarmerende by med en solid blanding av gammelt og nytt. Størrelsen er nett passe, der det meste er innenfor gådistanse. Kollektivtransporten er helt OK. Det er et vidt og variert sosialt liv i byen, med haugevis av puber, cafèer og restauranter. Selve universitetsområdet ligger i gamlebyen. Det kan være litt vanskelig å finne frem i begynnelsen, men tar ikke lang tid før man er nærmest lommekjent.

Bustad

Jeg bodde i Pollock Halls, som er et av boligtilbudene fra universitetet. Det er en samling av flere hus, hvor det bor et par hundre studenter i hvert hus. Jeg valgte Pollock Halls fordi det var inkludert kantine inkludert i prisen, så da slapp jeg tenke så mye på å ha nok penger til mat, det lå ganske sentralt og nærmt campus, pluss jeg hørte at det var ganske sosialt siden det bodde næremere 2000 studenter der. Jeg trivdes veldig godt, men det er et type sted der man må ta litt mer initiativ for å treffe folk, så hvis man er mer beskjeden er det ikke å anbefale.

Sosialt miljø

Universitetet har en hel haug med studentorganisasjoner man kan ta del i, både innenfor sport og kultur, og jeg anbefaler på det sterkeste å ta del i en eller flere, da dette er et supert sted å treffe nye folk og få venner med felles interesser. Det arrangeres også mange arrangementer på campus, og det finnes alltid noe å gjøre på.

2019

Høst 2019 - BA i engelsk

Høst 2019 - BA i engelsk

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det å finne bolig så fort som mulig når en har fått studieplass er veldig lurt. Jeg søkte på studentbolig og fikk den innvilget, men med kun ett semester utveksling er ikke studentbolig ett selvfølge. Når du har fått tildelt eller funnet bolig er det en god ide å se hva som følger med, og pakk med det i tankene. Ting som bestikk, fat og panner var ikke inkludert i min studentbolig så dette måtte jeg kjøpe når jeg kom. Det er og lurt å pakke lett.. noe som er veldig vanskelig, men det blir bare verre på vei hjem med alt en har kjøpt billig i Skottland, det blir ikke så billig når en må kjøpe og betale for endå en koffert.

Undervisningsformer

Undervisningen er delt opp i forelesninger og seminar som i Norge, men her er forelesningene 50 min hver og opptil flere ganger i uken. Jeg syns det var veldig korte forelesninger som sjeldent fikk komme i dybden av temaet men i Tutorials som seminarene heter, er en inndelt i mindre grupper så læringsutbytte øker. Det er veldig lurt å komme forberedt til disse og forvente å ta del muntlig for alles læring.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok Scottish literature, Scottish Studies og Sociology 1. Alle fagene var førsteårs fag da de var lettere å komme inn på. De hadde en stor og spennende liste av litteratur fag å velge mellom, men de fleste tredje års fagene var høyt nivå for å komme inn for utvekslingsstudenter. En måtte ha karakter B i tre eller flere litteratur fag på universitetsnivå og i tillegg ta en engelsk språktest første uken. Jeg var veldig fornøyd med de fagene jeg tok, der foreleserne var veldig behjelpelige og vurderingen er fordelt på mer enn en karakter i hvert fag, noe som betyr mer jobbing i fagene men du får også vist at du kan pensum mer enn en gang.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk terpet mer på min muntlige engelsk som er ett pluss. Det å ta fag om Skottland var en veldig fin måte å bli mer kjent med byen og den rike historien som tilhører, det var ett fint fag for utvekslingsstudenter, som det fleste av oss som tok faget var. Det var generelt ett veldig flott universitet å studere ved fordi det består av 40% utvekslings eller internasjonale studenter, så de er veldig forståelige og hjelpsomme både faglig og annet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort men også så sentralt, med en god blanding av gamle nydelige bygninger og noen mer moderne. Hovedbiblioteket på campus er åpent 24 timer så det er alltids en plass å studere og lese som er åpent. Busstilbudet i Edinburgh var veldig bra, så det å bo 30 min gangavstand fra sentrum var ikke ett problem. Det er en nydelig by med så mye å by på, alt i fra museum (som er gratis), teater, konserter og et stort studentsamfunn med mange studentorganisasjoner med arrangementer til en hver smak.

Bustad

Jeg var heldig å få plass i en studentbolig litt unna campus som var veldig fint. Det var og et pluss å ha eget bad på rommet, så jeg anbefaler å velge en-suite om mulig. Eneste minus der jeg bodde var at vi delte fire vaskemaskiner og fire tørketromler på over 250 studenter, men det gikk for det meste fint.

Sosialt miljø

Den første uken på universitetet heter "Fresher week" der det var mange aktiviteter og sosialt opplegg så det er bare å bli med og det er så mange som kommer uten å kjenne noen, så det var veldig enkelt å få venner og disse aktivitetene fortsetter i de studentorganisasjonene eller sportene en velger å delta i. Det er og en studentorganisasjon som heter International and exchange student society der de reiser forskjellige plasser i Skottland i helgene, noe som var veldig gøy, så en kan oppleve andre plasser enn bare studiebyen.

2018

BA i fransk - haust 18

BA i fransk - haust 18

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Søk på universitetsbolig så fort som mulig - om man ikke havner i første pulje lar de deg gjerne vente til rett før skolestart med å gi deg et endelig svar. Det private markedet har mye rettet mot studenter, men kan bli dobbelt å dyrt og ligge langt fra sentrum. Jeg bodde i universitetsboligen Nicholson street/South college street som var gammel, men lå midt i sentrum og 5 min fra campus. Vil anbefale den på det sterkeste, lokalisasjon har mye å si.

Undervisningsformer

De fleste har 3 fag som hver har ukentlig 3 store forelesninger på 1 time hver, og 1 time seminar i små grupper hver uke eller annenhver uke.

Vurdering av emnetilbodet

Utrolig bra emnetilbud som det er lett å få oversikt over på forhånd.

Fagleg utbyte og språk

Undervisning på engelsk, og halvparten av vurderingen er gjerne basert på essay, halvparten på skoleeksamen. Fagene er generelt større og mer krevende enn jeg var vant til fra Norge

Universitetsområdet og byen

Nydelig universitetsområdet i en nydelig by! Universitetet er lokalisert i den vakre gamlebyen, og har fantastiske lokaler reservert for de hundrevis av studentforeninger. Utrolige mye skjer på campus og i byen ellers.

Bustad

Bodde i universitetsbolig 5 min fra campus. Kan anbefales på det sterkeste.

Sosialt miljø

I september har de en utrolig innholdsrik Velkomstuke med hundrevis av spennende aktiviteter. Folk er utrolig åpne og hyggelige, og nære vennskap kan begynne på de rareste plasser: Mens man står i kø, rusler rundt på stands eller bryter komfortsonen og rusler alene til rare aktiviteter og tasterklasser. De har også et fantastisk godt society-utvalg, med alt du kan drømme om av kulturelle, faglige og sportslige grupper som arrangerer spennende kurs og samlinger der man møter folk med lignende interesser.

BA i kunsthistorie, studieåret 2017/18

BA i kunsthistorie, studieåret 2017/18

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler virkelig å bo i "student halls" hvis du er ny i byen og har muligheten til det. Det er en gylden mulighet til å bli kjent med masse folk. Men jeg anbefaler ikke å bo i Chancellors Court med mindre du trenger bad på rommet og luksus. Det er kjent for å være veldig "posh" og er fullt av studenter fra London som kjenner hverandre fra før.

Undervisningsformer

Det er ikke veldig annerledes fra Universitetet i Bergen. Det er hovedsakelig forelesninger, men en time i stedet for to, og mer forelesninger og litt mindre pensum enn hjemme. De har ikke hjemmeeksamen som jeg hadde i Bergen, men klassisk gymsal eksamen i to til tre timer (hvis man er heldig, kanskje i en spektakulær gammel bygning).

Vurdering av emnetilbodet

Engelsk Litteratur ved dette universitetet er det eldste Engelsk Litteratur faget i verden og er veldig godt. Det eneste er at det har et veldig høyt nivå. Dersom man ikke har engelsk som morsmål, kan det være tungt i starten. Britene har også hatt mye mer undervisning i dikt analyse og engelske forfattere så det kan være fint å lese seg litt opp før man begynner. Kunsthistorie, som er faget mitt, er veldig stort og veldig bra i Edinburg! Siden faget er så stort har de utrolig dyktige forelesere som gjerne kan være store navn innen faget internasjonalt. Det eneste som er ulempen med det, er at det kan bli mer skummelt å snakke med foreleserne og det blir ikke noen samtale med klassen og foreleseren, som i Bergen, hvor fagene er mindre. Denne samtalen får man heldigvis i "tutorals" hvor man går igjennom det man har lært. Det er ikke veldig annerledes fra hjemme, men fagene er generelt veldig sentrert rundt Storbritannia.

Fagleg utbyte og språk

I starten kan det være litt tungt siden alt er på engelsk, med alle begrepene på engelsk og siden det er på universitets-nivå, men det går seg til. Man blir heldigvis fort vant med det og får forbedret både engelsk ordforråd og uttale masse. Det er et veldig godt universitet med masse dyktige forelesere og god oppfølgning gjennom "tutorials". Man har også en "personal tutor" som man kan kontakte om man trenger hjelp. Universitetet har mange store bibliotek, med et veldig godt utvalg bøker, og man kan også bruke National Scottish Library og Edinburgh Library som også er veldig gode. Mye av pensum er også tilgjengelig digitalt, noe som kan være veldig praktisk.

Universitetsområdet og byen

Edinburgh er virkelig en fantastisk by! Den er full av gammel ny-middelalder arkitektur og spektakulære monumenter. Det er også alltid noe kulturelt som foregår og de har en veldig god pub kultur. Det er koselige gamle puber på hvert gatehjørne. Dette er en fantastisk by å studere historie, kunsthistorie eller arkitekturhistorie siden byen selv er så full av historie, spektakulær arkitektur og flotte gallerier. Den er en by man blir virkelig glad i og er perfekt hvis man er glad i Harry Potter, siden bøkene ble skrevet der og gatene har en veldig magisk stemning.

Bustad

Edinburgh, Skottland

Sosialt miljø

Universitetet i Edinburgh har et fantastisk sosialt miljø! Første året bor alle i boliger drevet av Universitetet. Dette er super sosialt og man blir kjent med veldig mange veldig kjapt (ihvertfall hvis man bor i Pollock Halls som er utrolig sosialt). Årene etter er mer rolige, for da flytter studentene inn i studentleiligheter med de de har blitt venner med. Det er en veldig internasjonal by og har masse spennende folk. Særlig kunsthistorie miljøet er veldig spennende (faget mitt, så kanskje ikke så rart at jeg syns). Kunsthistorie i Edinburgh faller inn under Edinburgh Collage of Art, i stedet for det humanistiske fakultet som i Norge. Dette gjør at man blir mer kjent med elever som studerer kunst og faget blir litt mindre svevende og teoretisk. Det eneste som er litt trist med Edinburgh er at det er litt få skotter der. Dra heller til Glasgow hvis du har lyst på en skotsk aksent. Det er veldig mange fra England som går der av en eller annen grunn. Universitetet i Edinburgh har masse spennende student lag og jeg tror verdens eldste "Student Association" med en skikkelig flott bygning i middelalder stil.

2017

BA i litteraturvitskap, haust 2017

BA i litteraturvitskap, haust 2017

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Storbritannia er på mange måter ganske likt Norge, men universitet i Edinburgh er veldig mye større enn UiB. Mitt beste tips er å planlegge så godt som mulig før du reiser, sørg for å ha alle dokumenter i orden, skaff deg reiseforsikring (ANSA er billig og bra) og gjør deg kjent med universitetssystemet. Husk å søke studentbolig når du får bekreftet studieplass. Lag sjekklister for ting som må gjøres FØR du reiser. Når du har alt det praktiske på plass, kommer resten ganske av seg selv. UoE var veldig flinke til å ta imot nye studenter, informasjonspakken som kommer før utreise inneholder alt du måtte lure på at praktiske ting.
<!--break-->
Nettsider det kan være greit å sjekke ut:
Visiting Student Office. De har med alt det praktiske og faglige å gjøre. Besøk nettsiden deres og finner du ikke svar på spørsmålene dine der, ikke nøl med å ta kontakt, de er svært behjelpelige og hyggelige.
International Student Centre. Studentsenter av og for internasjonale studenter som har mange arrangementer både i velkomstuka og i løpet av semesteret. De arrangerer en hel del rimelige turer til rundt omkring i Skottland, noe jeg anbefaler hvis du er gira på å se mer enn bare Edinburgh.
EUSA (Edinburgh University Students' Association). Studentorganisasjonen rett og slett. De arrangerer mye gøy.

Undervisningsformer

Undervisningen var i hovedsak delt mellom forelesninger og "tutorials", antall timer varierte fra fag til fag. Vi var mellom 6-10 studenter i hver tutorial der fokuset var å svare på oppgaver og å diskutere temaer tatt opp på forelesninger. Altså ikke ulikt fra systemet hjemme. Forelesningene varte kun i 50 minutter, men var til gjengjeld flere ganger i uken. Sjekk hvilke undervisningsformer fagene du skal ta har, det kan være mye obligatorisk undervisning. Viktig informasjon gis som regel ved første forelesning, så møt opp! Jeg tok kun første- og andreårsfag, så såkalte honour-fag kan være annerledes.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et bredt emnetilbud og man kan egentlig velge og vrake. Honour-fag har mer spesifikke krav for å komme inn, men på første- og andreårsfag kreves det lite forhåndskunnskaper. En får også tildelt en "personal tutor" som man må møte med iløpet av de første to ukene og som du kan snakke med om hvilke emner som passer best for deg. En av fagene jeg tok var Scottish Studies og blir anbefalt til internasjonale studenter. Det var et interessant fag hvis du vil lære litt mer om den kulturelle og politiske situasjonen til Skottland.

Fagleg utbyte og språk

Det er gode muligheter for å fordype seg i de fagene du måtte ønske. Foreleserne og lærerne var utrolig dyktige og motiverende, men det settes også høye krav til deg som student. De fleste norske studenter er flinke nok i engelsk til å overleve et semester i Skottland, men Edinburgh og universitetet spesielt bærer forsåvidt preg av å være internasjonale. Ønsker man en mer genuin skotsk språkopplevelse, må en reise litt ut av byen. Det skal sies at å skrive akademisk engelsk og å diskutere på engelsk er kjempegod språktrening. Mitt eget vokabular ble forbedret noen hakk i alle fall.

Universitetsområdet og byen

Fakultet for humanities og social sciences holder til på George Square, campusområdet som ligger ca. midt i byen. Ved George Square ligger også studentsenteret Teviot, og treningssenteret er en liten gåtur unna. Her finner man også det fantastiske hovedbiblioteket, som er veldig fint å bruke til lesing, men blir fort fullt. Til gjengjeld er det åpent 24 timer i døgnet og det er utvidet leseplasser i eksamensperioden. Teviot har også en del fine lese/lunsj-plasser.
<!--break-->
Edinburgh er ikke en kjempestor by og det var etterhvert lett å finne fram både i sentrum og på campus. Byen er utrolig vakker og både Old Town og New Town er på UNESCO's verdensarvliste. Byen er et museum i seg selv og instagramvennlige utsikter finnes på Calton Hill og Arthur's Seat. Anbefaler å ta en tur innom de typiske turistattraksjonene som Edinburgh Castle og Holyrood hvertfall én gang (tips: det arrangeres mange fellesturer til disse stedene i velkomstuka!). Det er heller ikke mangel på koselige kaféer og muséer å besøke. Ikke minst er det en pub hvor enn du går.

Bustad

Jeg fikk beskjed om at studentbolig ikke var garantert for besøkende studenter, men tanken på å gå inn på det private markedet var mindre fristende, så jeg søkte på studentbolig uansett. Jeg fikk tildelt rom i boligen jeg hadde som førstevalg - så søk med en gang du får studieplass, de har rullende opptak! Jeg bodde sammen med tre andre trivelige utvekslingsstudenter i Bruntsfield, som var i gangavstand til campus. Leiligheten var av helt ok standard, men vær forberedt på at omtrent alle rom i Storbritannia har teppegulv. Vi hadde vaskehjelp 1-2 ganger i uken (luksus), men rommene var eget ansvar. Noen studentboliger er catered, altså at du får servert alle måltider, men jeg gikk heller for vanlig kjøkken (OBS: alt av utstyr utenom kjeler og stekepanner må kjøpes inn selv). Jeg falt for fristelsen å forhåndsbestille dyne og pute, men jeg anbefaler heller å kjøpe det billig på Primark e.l., da de jeg fikk ikke var mye å skryte av. Boligene hadde egne sikkerhetsvakter som gikk runder og det var generelt stort fokus på studentenes sikkerhet og velferd. Vi ble veldig godt tatt imot av våre egne resident assistants, og de arrangerte ofte felles aktiviteter og utflukter. Minuset med studentboligen var at det var utrolig mange "freshers" i bygget, altså mange 18-19åringer, og det var kun tre vaskemaskiner på hele bygget. Det var også en del trøbbel med varmeovnene, men de ble kjapt fikset når man ga beskjed.

Sosialt miljø

Universitetet har socities for alle mulige interesser, så det er ikke noe problem å finne noe som passer for deg. Anbefaler å delta på arrangementer i løpet av velkomstuka, der er det noe for alle, som coffee crawls, pub crawls, turer rundt i byen, store fester og mye mer. Og man blir lett kjent med folk - husk at de fleste er i samme posisjon som deg og vil bli kjent med nye folk. ISC (International Student Centre) er veldig greit for å få seg et nettverk i starten og de arrangerer som nevnt rimelige turer for utvekslingsstudenter til flere ulike steder rundt om i landet. Anbefaler også å dra på en ceilidh hvertfall én gang - det er utrolig gøy, også for nybegynnere.

Høst 2017 - BA engelsk

Høst 2017 - BA engelsk

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Veldig lurt å søke boplass så fort som mulig etter man har kommet inn. Jo snarere man søker jo større sjanse har man til å få det rommet man vil. Også lurt å finne en boplass som er nært universitetet.
Undersøk hva som følger med rommet ditt, og hva som må eventuelt kjøpes på forhånd. For eksempel: jeg leste feil, eller misforsto hva som følgte med. Så jeg endte opp med å sove første natten uten dyne eller pute på en hard madrass. Vil ikke anbefales.

Undervisningsformer

I Edinburgh har de stort sett, i hvert fall i de fagene jeg tok, forelesninger og seminarer. Forelesningene er like som i Bergen, bare kortere: ca. 50 minutter. Seminarene er bare forelsninger på en mindre skala. Ofte i et klasserom, ikke auditorium, med få studenter.
Det er også noe som heter 'tutorials', som er lignende seminarer i Bergen. Man må ofte forberede seg og lese stoff til disse, lekser rett og slett. Men disse 'tutorials'-ene er bare en dag i uken, annen hver uke.

Vurdering av emnetilbodet

Vet ikke helt hva jeg skrive her.

Fagleg utbyte og språk

Er greit å kunne noe engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetet i Edinburgh er veldig stort og flott. Gammelt med mange fine byggninger.

Bustad

Som sagt over, lurt å søke om boplass så fort som mulig, og nærme universietet. Hvis det er noe å kritisere så er det kollektivtransporten.
Anbefaler på det sterkeste å ha et rom med privat toalett (ensuit).

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Edinburgh er veldig bra. Det er hundrevis av student samfunn man kan bli medlem av hvis man vil. Mange av dem trenger man ikke å betale for å joine. Er også en pub rundt hvert hjørne.

2015

Høst 2015 - BA i engelsk

Høst 2015 - BA i engelsk

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det beste organet å forholde seg til når man studerer språk og samfunnsfag på University of Edinburgh er Teh Visiting Student office. nettsiden deres er her: http://www.ed.ac.uk/humanities-soc-sci/visiting-exchange?language=pl%3Fsid%3D8, og de er også aktive på twitter. De er veldig flinke til å svare informativt på hva det måtte være, og arrangerer også livechats i forkant av semesterstart som jeg fant veldig praktisk.
Ellers er det også praktisk å like "EUSA" på facebook, studentorganisasjonen. Og det er mye praktisk informasjon for internasjonale studenter her: http://www.ed.ac.uk/studying/international

For å ta noen fag må man ta språktest. Det kan gjøres i forkant, men for noen fag tilbys det også en språktest på universitetet ved semesterstart. Den er gratis og krever ingen påmelding (i alle fall pr. høst 2015). Du får stort sett all informasjon du trenger fra begge universitetene, men fagvalg og sånn må du sette deg inn i selv. Ofte offentliggjøres det hvilke kurs som tilbys litt før semesterstart, jeg tror jeg fikk beskjed om datoen på mail. Du kan browse kursvalg her: http://www.ed.ac.uk/studying/undergraduate/degrees
UoE er også flinke på å lage checklister til studenter, også Internasjonale. De bruker å komme på sidene deres før semesterstart sammen med "survival guides", bruk de for det der er verdt!

Undervisningsformer

Jeg hadde stort sett forelesninger og turorials. Jeg tok to "honour" kurs - kurs som tilbyd på 3. og 4. året, og et førsteårskurs. På honours krusene har det i større grad lagt opp til selvstendig arbeid, med klassiske forelesninger og av og til en tutorial i uka der vi stort sett diskuterte spørsmål til forelesningene i grupper, og så gikk gjennom de i plenum. Førsteårskurset var det hakket mer oppfølging, fire timer med tutorials i uka. Men det er mulig det var fordi jeg tok et innførende språkkurs, og det er vanskeligere å studere på egenhånd.

Lingvistikkfagene på University of Edinburg er visst noe mange utvekslingselever (særlig de som har hatt en mer praktisk tilnærming til engelskfaget) sliter med, så det er mulig noen av de er litt krevende og bruker begreper og teorier man ikke lærer på UIB, men jeg syntes stort sett det gikk veldig greit. Det var mest småting jeg ikke var kjent med fra før, de lange linjene og røde trådene var veldig greie.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok lingvistikkemner, og er veldig fornøyd med tilbudet. De tilbydde mange forskjellige emner, og det var stor valgfrihet. Mange av emnene hørtes lik ut som emner som tibys på UIB, men det virke som at de gikk mer i dybden og viet fler studiepoeng til mange av de (for eksempel sosiolingvistikk og global englishes), så det er mulig det er lite nok faglig overlapp til at du kan ta de og få mer utdypning av de emnene (hør med studieveileder!).
Jeg måtte ta en språktest (TEAM-testen) for å få vite om jeg var kvalifisert til å ta 3. og 4. årsfag, men den var veldig grei. En komponent med diktat, og en med setninger der man skulle fylle inn en manglende verbform eller et idiom eller lignende. Tror man bruker å få beskjed god tid i forkant om man trenger og ta den, men ta kontakt med visiting students office hvis du er usikker.

Fagleg utbyte og språk

I og med at jeg studerte lingvistikk fikk jeg god mulighet til å ta fag som handlet om skotsk lingvistikk og om den lingvistiske situasjonen i the UK. Det faglige utbyttet synes jeg var veldig godt, og fagene de tilbyr er veldig fine utdypinger av felt vi har hatt om på Engelsk ved UIB tidligere.

Når det er sagt er studentmassen (og de ansatte, forsåvidt) veldig internasjonale. Omtrent 40% av studentene på UoE er internasjonale, og på campus snakkes det ofte med en veldig "minste motstands vei"-filosofi, folk er flinke til å tilpasse seg hverandre. Hvis du ønsker å oppleve og lære brei skotsk aksent når du er her må du nok se til andre steder enn campus. Jeg gjore ikke dette selv, men jeg vil tro at å engasjere seg i for eksempel sport eller organisasjoner som ikke er så knyttet til universitetet er en god vei og gå.

Universitetsområdet og byen

University of Edinburgh er ikke et campusuniversitet, og humanities and social sciences-området ligger veldig sentralt i sentrum. Jeg opplevde det som veldig greit å finne fram, både til og innenfor campus. Hadde ofte litt problemer med å finne gode plasser og sitte på campus og studere. Særlig the main library ble ofte fult, særlig i eksamensperioden. Til gjengjeld er biblioteket åpent utrolig lenge (det stengte typ 2.30 am), og det finnes noen 24 hour study labs på campus, så tilbudene sånn sett var veldig gode.

Bustad

Jeg bodde i en studentbolig ca. 10 minutter fra the central campus, i et kollektiv hvor jeg hadde eget bad og delte kjøkken med 10 personer. Det funker veldig greit, og man blir ofte ikke plassert sammen med bare andre utvekslingsstudenter, noe som jeg opplevde som veldig fint. Både de som eide bygningen og unviersitetet var veldig greie å forholde seg til når det kom til ting som gjaldt leiligheten, men hvis ikke har man også RAs (residence assistants). De er selv studenter og bor i boligen sammen med deg, og er der for å organisere sosiale ting og bistå studentene hvis det er noe problemer med bosituasjonen.

RAene arrangerer også turer for alle som bor i sutdenthybler. Søk på "reslife edinburgh" så finner du siden deres. Der skal det være en event calendar med turer de arrangerer. De er ofte veldig billige, og de arrangerer dagsturer til for eksempel Glasgow go Newcastle, varierer fra semester til semester. Fin måte å møte nye folk og samtidig få reist litt for en billig penge.

Sosialt miljø

Studentorganisasjonen ved UoE heter EUSA, edinburgh university student association. De organiserer mye under freshers week og driver også forskjellige clubs and societies av alle slag. Ofte finner man et society eller to man er interessert i, og det er en veldig fin å måte å knytte bånd på i sosiale sammenhenger. Det er freshers week også, der arrangeres det alt fra store fester til coffee crawls og fjellturer.

Jeg savnet veldig et ESN-nettverk (erasmus student network) ala det som er i Bergen. Det er mulig de eksisterer, men i så fall er de ikke så synlige. Men jeg mener det skal finnes egne nettverk for utvekslingsstudenter, som jeg kan se for meg kan være fine å støtte seg på og dele erfaringer med. Det er også et eget Scandinavian Society, som arrangerer julebord og mange andre ting som minner om hjemme i de periodene det er behov for det.

Grøn campus
Foto/ill.:
© University of Edinburgh

Informasjon