Hjem
Studentsider
bilateral

McGill University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandCanada
  • ByMontreal
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open berre for bachelorstudentar. Studentar på masternivå som ønsker å reise ut gjennom denne avtalen må undersøke om fakultetet/instituttet deira vil godkjenne siste års bacheloremne eller honours-emne ved McGill University som del av mastergraden ved UiB.Jusstudentar kan ikkje søkje på denne avtalen.

McGill krev at søkarar har eit karaktersnitt på B eller betre. Studentar med karaktersnitt mellom B og C kan i enkelte tilfelle òg kome til vurdering. UiB vil spørje i slike høve spør McGill om dei ønsker å behandle søknadane frå studentar med karaktersnitt mellom B og C.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for informasjon om utveksling, og råd om når det passar å reise ut på ditt studieprogram. Vanlegvis vil det passe best å legge utvekslingopphaldet til eit semester når du kan ta emne som fries studiepoeng.

Språk

Undervisninga ved McGill University foregår på engelsk. Du må kunne dokumentere karakter 4 eller høgare i engelsk fra vidaregåande skole for å få fritak frå kravet om engelsktest.

Kva emne kan eg ta

McGill tilbyr ei lang rekke emne ved sine 14 ulike fakultet. Ver merksam på at det kan vere få eller ingen tilgjengelege plassar innanfor enkelte fagområde, som blant anna biologi, mikrobiologi, biokjemi m.m. Jusstudentar kan ikke søkje på denne avtalen.

Heltidsstudiar tilsvarer 15 credits per semester. Kvart emne utgjer vanlegvis 3 credits, og har ei estimert arbeidsmengd på rundt tre timar undervisning og seks timar eigenstudium per veke.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivå- og innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

UiB har ein eller to friplassar ved McGill University kvart år, avhengig av kor mange studentar McGill sender til UiB.

I uttaket med frist 1.februar er det ingen ledige friplassar.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

McGill University er eit prestisjetungt universitet i Montreal. Universitetet har i dag om lag 30 000 studentar og kan tilby eit internasjonalt miljø med studentar og tilsette frå meir enn 140 land. Rundt ein femtedel av studentane ved universitetet kjem utanfrå Canada. Litt over halvparten av studentane har engelsk som morsmål, 20 prosent snakkar fransk, mens dei resterande 25 prosenta har andre språk som morsmål. McGill University ligg plassert i sentrum av Montréal, men har likevel klart definerte campusområde. Hovudcampusen ligg vakkert til i eit grøntområde midt i Montreal, rett ved byens finansdistrikt. Ein kort køyretur vest for bykjerna ligg Macdonald Campus i landlege omgjevnadar. denne campusen husar Faculty of Agricultural and Environmental Sciences og School of Dietetics and Human Nutrition. Universitetet har eit godt utbygd velferdstilbod for studentane, og kan tilby hjelp med alt fra å finne bustad til å skrive CV og søke jobb etter avslutta studium. Dei har eiga helseteneste for studentane, eit breitt tilbod av ulike studentforeiningar og sportsaktivitetar og god datatilgang på campus. International Student Service skal sørgje for at studentane blir tatt godt imot og finn seg til rette både fagleg og sosialt.

Montreal ligger i provinsen Québec og har fransk som hovedspråk. Byen er ein av Canadas eldste og har omlag 3,5 millioner innbyggarar. Den er relativt kompakt og har eit studentvennleg levekostnadsnivå til å vere ein storby. Montreal er ein internasjonal by, med både europeisk og nordamerikansk preg. Byen har eit aktivt kulturliv og kan blant anna skilte med eigen humor- og filmfestival. I tillegg blir den regna for å vere eit kraftsenter for forsking, og den husar ei rekke farmasøytiske og biokjemiske selskap.

Bustad

Universitetet har ei eiga velferdsteneste som kan bistå internasjonale studentar med å finne bustad.

Semesterinndeling

Haustsemesteret varer frå september til desember. Vårsemesteret varer frå januar til april.

Studentrapportar

2022

Samfunnsøkonomi - våren 2022

Samfunnsøkonomi - våren 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Vær raskt ute med å velge fag! De fylles opp fort. Her snakker vi minutter. Vil også anbefale å sette opp fag på venteliste så tidlig som mulig, jeg kom selv inn på alle tre av mine fag på ventelisten. Bestem deg også for hvilke fag du vil velge før fristen, slik at du raskt kan inn og registrere dem nå registreringen åpner.
Montreal er KALDT om vinteren, vi snakker gode 30 minusgrader i januar/februar på det verste. Våren er nydelig, men kommer ikke før et lite stykke ut i april. Pakk derfor godt med tøy, ull, varme sko, sokker og en god vinterjakke. Kulden blir du fort vandt til, og man oppholder seg sjeldent ute i disse temperaturene.
Semestrene på McGill er korte, og jeg vil derfor anbefale å sette av litt ekstra til å reise eller utforske etter eksamen. For vintersemesteret er man ferdig helt i slutten av april, som gir mye tid til å reise. For eksempel reiser mange til British Columbia på vestkysten av Canada, eller Sør-Amerika for litt varme. Planlegg i god tid for å spare mest mulig penger, husk forsikring, og vær obs på at de fleste leiekontrakter ender i april.
I tillegg har man en liten ferie midt i februar (spring-break). Her er det mange som velger å reise til Mexico eller rundt i Canada sammen med venner. Finn noen du liker å tilbringe tid med, og planlegg en tur i god tid!
Når det kommer til forsikring blir man dekket av RAMQ som norsk statsborger i Quebec. Dette sparer man litt penger på, da man slipper å betale for skolens forsikring i tillegg. Søk på RAMQ så snart du kommer til Quebec (du kan ikke gjøre det før du ER i Canada), og vent på RAMQ kortet som kommer i posten. Her er det greit å følge med, man får nemlig ingen elektronisk bekreftelse på RAMQ. Denne dokumentasjonen må sendes så fort som mulig til skolen for å unngå å betale skoleforsikringen. I tillegg bør du ha privat reiseforsikring for resten av oppholdet uansett, RAMQ gjelder kun helse.

Undervisningsformer

Jeg tok 4 Econ fag og 1 Poli fag. I økonomi-fag har man gjerne et par innleveringer i løpet av semesteret, en mid-term eksamen og en avsluttende eksamen, avhengig av fag. I politiske fag (politisk økonomi, eller sampol-lignende), har man gjerne kun innleveringer spredt utover semesteret. Det høres kanskje veldig avslappende ut, men disse oppgavene krever mye arbeid, og alt man leverer teller på karakteren.
I poli-fag er det også vanligere å ha seminar, der oppmøte teller på karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

Økonomi-fagene på McGill er veldig like de man får ved UiB, så dersom du har andre interesser kan jeg virkelig anbefale å prøve noe nytt! McGill er særlig kjent for sin kompetanse innenfor Political Science, altså fag med emnekoder som begynner med POLI. Det skal også være mulig å ta mer ØkAd fag ved Faculty of Management dersom man ønsker det. Jeg var registrert ved Faculty of Arts, hvor Samfunnsøkonomi hører til. Utenom dette finnes det veldig mange forskjellige retninger man kan velge. Fagene er delt inn i 100, 200, 300 og 400-nivå fag. 100 nivå er førsteårsfag, 200 er 2. årsfag osv. 4. år er siste år på bachelor i Canada, og det er fullt mulig å ta 400-nivå fag. Min erfaring er at dette ligner 200-fag på UiB, av og til nærmere master-nivå. Jeg vil derfor anbefale å kun velge 400-fag dersom det er et fag du liker godt og har gode, solide kunnskaper i fra før.

Fagleg utbyte og språk

McGill er engelsktalende i alle fag, utenom eventuelle franskfag man velger å ta. Det er en fordel å ha stødige engelskkunnskaper og forberedt på at alt av pensum er på akademisk engelsk. Jeg anser det som veldig overkommelig for en vanlig norsk student å komme gjennom pensum på engelsk. I tillegg er McGill veldig internasjonalt, og flere av både studentene og foreleserne er internasjonale.
Dersom man ønsker å lære fransk vil jeg anbefale å prøve å finne fransktalende romkamerater og/eller ta et av franskfagene som tilbys av skolen. Fransk snakkes overalt i Montreal og Quebec, men man kommer seg greit rundt med kun engelsk (i det minste i Montreal). Dersom man ønsker å reise rundt i Quebec kan det være lurt å plukke opp noen franske gloser. Det finnes Quebecere som ikke snakker engelsk i det hele tatt.
Selv kunne jeg litt fransk før jeg kom, men brukte det lite. I butikker åpner de ansatte gjerne med "bonjour - hi", og den av de to du velger å svare med er gjeldene for resten av samtalen. Det kan være vanskelig å øve på fransken når man er ute, de fleste bytter nemlig over på engelsk så fort de skjønner at du ikke kan holde en flytende samtale uten problemer.

Universitetsområdet og byen

Campus ligge midt i byen, så nærme Downtown man kan komme som overhode mulig. Det er også et relativt kompakt campus, med de fleste bygninger i nærheten av hverandre. McGill et veldig flott campus, med fine muligheter for å slappe av i parken, gå seg en tur eller spise ute når været tillater det.
Byen har utrolig mange restauranter og kulturelle tilbud. Jeg vil anbefale å prøve så mange spisesteder som mulig, da det finnes mat fra alle verdens hjørner i byen.
Montreal er også en veldig trygg by. Jeg følte meg aldri redd eller usikker når jeg gikk hjem på kveldene/natten. Jeg bodde 10 minutters gange fra både campus og downtown, som var en stor fordel når det var kaldt.

Bustad

På grunn av kulden om vinteren anbefaler jeg å bo i nærheten av campus. Skolens boligtilbud er svært begrenset, og også veldig dyrt (vi snakker 12-1500 CAD - nærmere 10 000 norske kroner). Det rimeligste alternativet deres er ca. 7-800 CAD og heter M.O.R.E house, ta kontakt med administrasjonen for å søke på disse rommene. De ligger nærme campus, har ofte mange andre utvekslingsstudenter og gir gode muligheter for å møte folk. MORE house slipper også unna den obligatoriske Meal-plan, som man må betale for å spise i studentboligenes kantine. Dette klarer man seg fint uten, og maten har ikke rykte for å være spesielt god.
Selv fant jeg et rom på Facebook marketplace. Her må du være rask med å sende melding, flere rom blir leid ut i løpet av bare få timer. Jeg bodde med 4 Canadiske studenter fra Toronto og Ottowa. Dette kan jeg virkelig anbefale, da man raskt får et nettverk av erfarne studenter som kan hjelpe deg med alt man skulle trenge. Mange velger å fremleie rom i løpet av året, så det finnes ofte mange muligheter. McGill ghetto er det nærmeste og mest studentfylte området til campus. Le Plateau ligger et lite stykke unna campus (20-40 min å gå), men du kan ofte finne fine rom til en litt billigere penge her.
Dersom du velger å leie rom privat kan det være lurt å skype e.l. med romkameratene din på forhånd. Blant annet burde man være obs på røyke-vanene til dem man bor med. Marijuana er lovlig i Canada, noe mange studenter benytter seg av. Dersom man finner dette ubehagelig kan det være lurt å finne ut på forhånd om folk røyker inne, hvor ofte, osv. Selv hadde jeg lite problemer med dette, de fleste er veldig fornuftige, og jeg opplevde aldri noe ubehag rundt dette.

Sosialt miljø

Jeg anbefaler å gjøre en innsats for å bli kjent med både internasjonale utvekslingsstudenter, og lokale studenter. Jeg fikk gode venner i begge grupper, og ville ikke vært dem foruten. Det er lett å havne i en "boble" som utvekslingsstudent, og jeg tror at det å bo med Canadiere er lurt for å se litt av begge verdener. Jeg opplevde Canadiere som svært vennlige og høflige, og man kan godt få venner i forelesning. Det vil også alltid være lett å finne venner blant utvekslingsstudentene som er like åpne og på utkikk etter nye bekjentskap som det du er.
I tillegg finnes det utrolig mange sosiale arrangementer ved skolen. Derfor kan det være lurt å følge så mange facebook-sider og instagram-kontoer som mulig for å få med seg hva som skjer.

2018

Bachelor i molekulærbiologi - Haust 2018

Bachelor i molekulærbiologi - Haust 2018

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Før du reiser kan det være lurt å få en god oversikt over de ulike fagene de tilbyr på universitetet. Det er utrolig mange fag du kan velge mellom og de har ulike krav til tidligere forkunnskaper. I løpet av den første uken vil det være en "add-dropp" periode hvor du kan møte opp i ulike forelesninger for å få et inntrykk av faget, for å så melde deg opp eller droppe ut av dette faget. Det er flinke studierådgivere der, så dersom du er usikker på om du har de rette forkunnskaper til et fag, eller ønsker å melde deg opp men ikke får det til digitalt, kan de hjelpe deg med dette.

Undervisningsformer

Undervisnigsformen på McGill er en del annerledes enn på UiB. Det er i større grad en jevn testing i løpet av semesteret, med opp til flere midterms, assignemts etc. Ofte er det mye "multiple choice" eksamener, men dette kan også variere mtp hvilke fag du velger. Det er lite pensumbøker, og desto viktigere er det å møte opp i forelesningene. Det er utrolige dyktige professorer på McGill, så det å gå i forelesningene er virkelig å anbefale. Ta gode notater (!) dette blir den "boken" du kan slå opp i når du skal øve til eksamen. Noe av forelesninger blir tatt opp, men ikke alle.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er stort! det er veldig mange ulike fag du kan velge mellom på Mcgill, spesielt om du har frie studiepoeng. Det er en del forhåndskunnskaper som kreves for noen fag, men dersom du leter deg gjennom på nettsidene til mcgill og bruker litt tid, finner du garantert noe som fenger deg.

Fagleg utbyte og språk

All undervisning på Mcgill er på engelsk (med mindre du velger språkfag), og det kan være en fordel å ha god engelsk forståelse. Det er veldig dyktige studenter og professorer på McGill i tillegg til et bredt faglig tilbud, og jeg vil påstå at du vil få et svært godt utbytte av å studere på en av Canadas beste skoler.

Universitetsområdet og byen

Campus er svært, og det kan i starten være litt vanskelig å få oversikt. Campus ligger plassert så sentralt i Montreal du kan komme, midt i downtown. Montreal i seg selv en en utrolig flott by, med masse liv og kultur. Det kan virkelig anbefales å bevege seg utenfor campus, og utforske og oppleve de flotte områdene rundt. det kan være lett å bli fanget i "McGill boblen", men Montreal har utrolig mye mer å by på enn bare downtown! Bruk tid til å utforske byen, og benytt anledningene til å reise rundt, selv om du har mye skole!

Bustad

Når jeg reiste til Montreal valgte jeg å bo utenfor Campus, og ikke på "residens". Som utvekslingsstudent (ofte 2-3 år på Uni) er du ofte eldre enn førsteårsstudenter på McGill (18-19 år), og det er gjerne disse studentene som bor på residens og rundt campus. Det er veldig kjekt å bo litt utenfor campus, slik at man ikke kun lever rundt Mcgill, men også kan oppleve resten av byen. Gjerne gjør litt søk på de ulike områdene rundt i Montreal før du bestemmer deg hvor du ønsker å bo.

Sosialt miljø

Montreal og McGill er veldig internationalt og sosialt. Det er utrolig flotte og snille mennesker i denne byen! selv om skolen kan ta mye av tiden din, sett av litt til å oppleve byen! Montreal har mye å by på når det kommer til kunst, kultur og uteliv!

Bachelor i matematikk - Haust 2018

Bachelor i matematikk - Haust 2018

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Helseforsikring må ordnes de første dagene. Ifølge nettsidene til Régie de l'assurance maladie du Québec (RAMQ) skal man kunne bestille time over telefon eller ved å fylle ut et skjema på nettsidene deres. Selv fikk jeg ikke dette til. Det går fint å møte opp på kontoret for å bestille time til uken etter, bare pass på fristene for å søke om fritak fra McGills helseforsikring og for å sende inn dokumentasjon.
Påmelding til emnene åpner før semesterstart og følger som regel førstemann-til-mølla-prinsippet. Man bør derfor være tidlig ute med å registrere seg for å få ønskede fag.

Undervisningsformer

Slutteksamen i et emne teller som oftest ikke 100%. Det er gjerne midtsemestereksamen i tillegg til flere underveisvurderinger som lekser og quizer som teller på karakteren.
Mange forelesere har «office hours» der man kan stille spørsmål om pensum eller hva foreleser jobber med.

Vurdering av emnetilbodet

Som student ved Faculty of Science har man lov til å ta emner fra Faculty of Arts, så det et hav av emner å velge i. Ettersom emnene er verdt færre studiepoeng hos McGill enn hos UiB kan lignende emner overlappe halvparten av studiepoengene. Det kan være lurt å ha dette i bakhodet hvis man vil ta emner hos UiB som har slike overlappende emner som anbefalt forkunnskaper.

Fagleg utbyte og språk

Montreal er en multikulturell by, så det gikk fint uten franskkunnskaper. McGill tilbyr nybegynner franskkurs (verdt studiepoeng), men plassene fylles opp raskt. For å kunne ta språkemner må man ta en kartleggingstest.
Undervisningen er på engelsk og overgangen fra norske/engelske forelesninger hos UiB var uproblematisk. Utveksling er en gylden sjanse til å ta valgemner som UiB ikke tilbyr.

Universitetsområdet og byen

McGill har to campusområder; Downtown og MacDonald. De fleste forelesninger foregår Downtown. Jordsbruksstudier hører til på MacDonald. Det går gratis shuttlebuss for studenter mellom campusene.
Byen er livlig, det er alltid noe som skjer. Fra Downtown campus er det en 10-20 minutters gåtur til sentrum.

Bustad

Studentsamskipnaden har flere boliger for utvekslingsstudenter med kontrakter som følger semesterinndelingen av året. Dersom man ønsker å leie gjennom Student Housing er det lurt å sende en e-post for å vise interesse. Ellers kan man finne bosted gjennom nettsider som McGill linker til på sine nettsider.

Sosialt miljø

Uken før høstsemesterstart arrangeres fadderuken kalt Frosh. De fleste av faddergruppene er inndelt etter fakulteter, men man finner også grupper for friluftsliv eller religion.
Det er veldig mange studentorganisasjoner. I begynnelsen av semesteret avholdes en messe der mange av studentforeningene står på stands. Det er også arrangementer for nye studenter som bor off-campus.

Bachelor i historie - Vår 2018

Bachelor i historie - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Ved forberedelse til utveksling ved Mcgill sender utvekslingskoordinator en grei og oversiktlig liste om hva du behøver å foreta deg før og etter avreise til Montreal. Følger du denne skal det meste gå fint. Noen personlige praktiske tips jeg vil komme med er å anbefale å melde seg på online kursene du får tilbud om fra Mcgill ISCC. De inneholder nyttig informasjon og gir anledning til å stille spørsmål om noe som er uavklart. I tillegg, er det greit å få unna det meste praktiske så tidlig som mulig i tilfelle det skulle oppstå problemer underveis. Spesielt vil jeg anbefale å få fikset Helseforsikringen ganske raskt etter at man har fått summet seg litt etter ankomsten. Du trenger denne for å slippe å betale for Mcgill sin forsikring. OBS, jeg vil gjøre oppmerksom på at en Iphone kjøpt i Europa ikke kan bruke 4G nett i Canada, uten at jeg husker grunnen. Derfor er det ikke nødvendig å kjøpe et abonnement med roaming for det vil ikke virke. Jeg kastet vekk over 1000kr på dette selv før jeg måtte finne ut av det på egenhånd ettersom ingen av de ansatte ved de ulike kjedene visste noe om dette, til min store frustrasjon... Ikke ville de refundere pengene selv om jeg ikke fikk brukt noe av den dyre roamingen jeg hadde betalt for. Fikk et avslag på 10dollar for en måned. Helst vil jeg råde imot å kjøpe et canadisk simkort.

Undervisningsformer

Undervisningsformen var ganske annerledes fra det jeg var vandt med fra UiB. Noen fag hadde et seminar i uken i tillegg til undervisning, hvor man gjennomgikk ukens undervisning og lesestoff. Men dette varierer litt alt etter hvilke fag du velger. Jeg valgte antikkhistorie, Oversikt over Canada sin historie, Tudor Storbritannia, 1800talls Engelsk litteratur og Europeisk litteratur og kultur. Antikkhistorie var et slikt fag med 2 forelesninger og 1 seminar per uke mens de andre fagene hadde 2 til 3 forelesninger i uken, men hvor det var lagt opp til diskusjon av pensum. Disse fagene hadde pensum som skulle leses til hver uke, og det var også noen små innleveringer (lekser) til hver eller annenhver uke i enkelte fag. Disse små innleveringene talte inn på den totale karakteren. Semesteret på Mcgill er kort og intensivt. De har også en midterm break i februar/mars som vil si at det er midterm exams og innleveringer før ferien, i tillegg til " the final exams" og innleveringene helt på slutten av semesteret. Det er i disse to periodene det står på som verst, men om det går litt dårlig ved midterm eller finals så kan en få igjen for å ha jobbet godt gjennom hele semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Mcgill tilbyr et rikelig antall av emne muligheter så problemet vil derfor heller være å velge hvilke emne en skal gå for. Det er hvertfall tilfellet på Faculty of Arts hvor jeg hørt til innunder. Noen emner krever forkunnskaper og reduserer derfor heldigvis tilbudet litt i omfang. Mcgill krever at du tar 5 fag hvorav hvert fag gir 5 poeng slik at du får totalt 15 credits som tilsvarer 30 norske studiepoeng. For en som en er vandt med å bare ha to fag kan det virke litt overveldende, men professorene er dyktige og svært hjelpsomme og 5 fag blir da overkommelig. Du kan bytte fag i ca to uker etter at semesteret har begynt og det er svært mange som benytter seg av den sjansen. Likevel vil jeg anbefale å velge noe raskest mulig, helst før avreise, for fagene blir raskt full og man må ta igjen undervisningen fra de første ukene. Jeg vil også anbefale å velge fag som er litt utenfor egen studieretning når en først har sjansen, og dermed kan benytte seg fullt av de frie studiepoengene. Jeg tok 2 fag utenfor mitt "fagfelt" historie og angrer ikke på det. Det var svært lærerikt og interessant å arbeide med noe som en ellers ikke får sjansen til. Videre vil jeg anbefale å velge emner som ligger på rundt 100 og 200 credits som er de laveste nivåene. Det høyeste jeg gikk for var 300 og det gikk greit, men mer er forventet av deg på det nivået.

Fagleg utbyte og språk

Jeg syns at studieoppholdet ved Mcgill ga et godt faglig utbytte på grunn av den varierende undervisningsformen med seminarer og diskusjoner. De ukentlige små innleveringene presser en, på en god måte, til å holde følge med pensum og lære seg det skikkelig. Professorene er som sagt dyktig og hjelpsomme. Ved større innleveringer eller før eksamener er det mulig, og enkelte oppfordrer til, å kontakte dem og diskutere ulike spørsmål med dem. Et studieopphold ved Mcgill gir gode muligheter for å praktisere engelsken, men også fransk om man ønsker det. All undervisning på Mcgill foregår på engelsk, men det er selvfølgelig mulig å ta et fransk nybegynner fag for å lære det språket Montrealerne snakker.

Universitetsområdet og byen

Mcgill har et stort campus som er fordelt over flere steder i byen, men innen gå distanse på 5 til 10 min. De fleste bygg befinner seg likevel innenfor Mcgill sitt hovedområde ved McDonalds bygningen. Universitetet har også et stort humaniora bibliotek inne på campus hvor det er flere sitteplasser og leseplasser, og som oftest er det mulig å få plass her. Enkelte klasserom, spesielt i selve hovedbygningen er utdaterte og har ikke de mest komfortable sitteplassene, men det går greit i 2X45 min. Mcgill har også flere vannstasjoner hvor det er mulig å fylle din medbrakte flaske med vann, og det er subway og kafeer inne på campus. I tillegg til dette, har Mcgill et eget lite finurlig museum på selve campus. Det er gratis å komme inn, men donasjonen taes gjerne imot med takk. Museumet har en samling av ulike objekter som sjeldne steiner, skjell, en stort trestamme og dinosaur skjelett. Det likner et lite naturhistorisk museum som er verdt å ta en titt innom.

Selve Montreal er en storby med høye bygninger og mye nybygging. Det beste av Montreal finner en litt utenfor sentrum og i gamlebyen nede ved havnen. Til tross for at jeg var i Montreal i vårsemesteret hvor det da en storparten av tiden var en mengde snø og flere minusgrader, var det en levende by. De arrangerte Igloofest, en festival for techno musikk interesserte, og de arrangerte også en vinterfest hvor man blant annet kunne prøve zipline. Dette gjøre det mulig å komme gjennom den lange canadiske vinteren. Det er også flere museum som er verdt å besøke, marked, botanisk hage og en kan ta Parisahjulet ved havnen. Det er også mulig å leie ski av Mcgill til en grei pris som en kan leie over helgen til å stå på ski på Mount Royal.

Når det gjelder transport er det gode busstilbud og det finnes metro. Kjøper man et månedskort kan en ta så mye buss og metro som en ønsker og dette kortet skaffer en seg på en av hovedstasjonene. Jeg fikk mitt på Station Sherbrooke. Det er viktig å huske å ta med seg alle papir og pass.

Bustad

Mcgill tilbyr utvekslingsstudenter å leie rom til en grei pris. Da vil du bo på campus og dele stue og kjøkken med de andre studentene, og dette gir en god mulighet til å bli kjent med andre studenter både fra Canada og andre utvekslingsstudenter. Jeg valgte derimot, på grunn av ulike årsaker, å leie på egenhånd. Jeg fant min leilighet gjennom Mcgill sin nettside som dermed gjorde prosessen sikrere. Leiligheten jeg delte med en annen jente, lå 25min (gå) fra universitetet i Le Plateau området. Jeg vil anbefale dette strøket ettersom det var ca 10 min fra Mount Royal og 5 min fra Parc La Fontaine og det var også et rolig strøk.

Sosialt miljø

Den første uken i startfasen av semesteret gir nye studenter en mulighet for å treffe andre medelever og bli kjent. De arrangerte brunsj, omvisning av skolen og diverse for å få nye studenter til å føle seg velkommen, altså en type fadderuke. Det er lurt å gå på disse selv om det ikke fungerte for meg, du får uansett gratis mat og diverse. Det var først da jeg var kommet i gang med semesteret og deltok i gruppe prosjekt at jeg ble bedre kjent med noen. Det er nok helst i disse sammenheng at det er lettest å bli kjent. Så om du ikke treffer noen første uke så ikke fortvil over det, det er fortsatt muligheter. Mcgill har også mange forskjellige idretter som studenter kan melde seg inn i. Jeg så ikke helt poenget siden det bare var et semester, men det øker sjansene for å bli kjent med andre studenter. Visst jeg kunne gått semesteret om igjen ville jeg nok meldt meg inn i en idrett.

Elin Marie Gjeraker

Elin Marie Gjeraker

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig at visum er i orden før du drar, og det kan ta flere måneder å få godkjent, så det er lurt å være ute i god tid. Det er også viktig at du undersøker fagene slik at du vet hvilke fag du ønsker å ta. Disse må godkjennes av UiB, og dersom du reiser om høsten kan det hende at de som godkjenner fag er på sommerferie (noe som skjedde i mitt tilfelle, så jeg måtte ta fag som ikke hadde noe med graden min å gjøre), så pass på å være ute i god tid med dette. Send spørsmål til veileder om alt du lurer på, og du må være forberedt på å finne ut av det meste selv. Du kommer dessverre ikke til å få særlig mye informasjon med mindre du spør om det. Når det gjelder registering av fag på McGill, kan det hende at mye er fullt når du begynner å registrere deg, men det er en "add-drop period" i begynnelsen av semesteret så du kommer sannsynligvis til å få de fagene du ønsker deg. For å få visum må du være registrert på minst ett fag, så dersom fagene du ønsker deg er full, er det bare å registrere deg på noe tilfeldig. Det kan du endre på senere. Som utvekslingsstudent er det noen fag som ikke kan meldes på uten godkjenning, så da må du kontakte veileder på det aktuelle fakultetet. Det samme gjelder dersom et fag du trenger er fullt. Dersom du forteller veilever at du virkelig trenger det, får du som oftest plass selv om det er fullt.

Undervisningsformer

All undervisning er på Engelsk, bortsett fra språkfag. Språkfag på nybegynnernivå er gjerne på både Engelsk og det aktuelle språket, mens mer avanserte nivå er kun på det språket.

Vurdering av emnetilbodet

McGill har utrolig mange fag å velge mellom, og mediefagene deres virket veldig interessante. Det var mange av de jeg ville ta men som sagt var det ikke mulig for meg. De fagene jeg tok i stedet for var også veldig interessante. De har fag som er veldig generelle og noen som er veldig spesielle, så det er noe for alle.

Fagleg utbyte og språk

Jeg kunne allerede Engelsk flytende, men når man bor i Norge får man selvfølgelig ikke brukt det noe særlig. Så i begynnelsen var det veldig uvant å skulle snakke Engelsk med folk, men man kommer veldig fort inn i det. Montréal er en tospråklig by, de snakker også Fransk der, så du må være forberedt på at folk snakker Fransk til deg. Folk er generelt forståelig for det, men drar du utenfor byen er det ikke mange som snakker Engelsk. I butikker og restauranter begynner de som oftest på Fransk, men som sagt er de forståelig for at ikke alle kan det. Det er altså veldig gode muligheter for å lære seg Fransk!

Universitetsområdet og byen

McGill campus ligger så og si midt i byen, og det er kort vei til masse restauranter og kaféer, pluss den store handlegaten St. Catherine. Bak campus er det også er lite fjell, Mont Royal, der det er veldig fint å gå tur eller trene. Det er flere turløyper i området. Det er også verdt å nevne at McGill er det beste universitetet i Canada.

Bustad

Jeg bodde ikke i studentbolig i regi av skolen, men en annen studentbolig. Det bodde masse studenter der og de hadde flere sosiale eventer gjennom året slik at man kunne bli kjent med de man bodde med. Det heter Parc Cité og ligger på Parc Avenue. Det tok 5-7 minutter å gå til campus. Det lå matbutikk rett over veien, og det er mange koselige kaféer og restauranter på Parc Avenue så det er veldig fint å bo der. Det er en del uteliggere i Montréal, og en del kriminalitet, så det er ikke lurt å være ute alene om kvelden for sent. Jeg anbefaler på det sterkeste å ha en romkamerat for etter fadderuken blir det gjerne mye studering og lite tid til å være sosial, spesielt i uken, og da kan det være greit å ha en romkamerat å være med.

Sosialt miljø

Jeg anbefaler på det sterkeste å delta i fadderuken for det er der du kommer til å møte de du sannsynligvis kommer til å være med resten av studietiden. På McGill har de flere fadderuke-grupper, der du kan velge det som passer best for deg. De har et opplegg for hvert fakultet, et for religiøse grupper, en for friluft, osv. Utenom fadderuken er det alltid arrangementer på skolen og utenfor, så det er masse sosialt å finne på. Det er også flere studentorganisasjoner og klubber som er verdt å sjekke ut.

2016

Haust 2015 - BA i biologi

Haust 2015 - BA i biologi

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Siden jeg skulle tilbringe to semester i Montreal, skaffet jeg meg både canadisk bankkonto og mobilabonnement. Begge deler var fort gjort å ordne. Jeg hadde bankkonto hos Bank of Montreal (BMO) og mobilabonnement hos Fido, og er fornøyd med begge. De krever to typer ID når du skal sette opp konto, så ta med pass,førerkort, student ID, eller lignende. Å ha en canadisk bankkonto gjør det enklere å betale leie, og du slipper dyre avgifter hver gang du er ute og handler.

Undervisningsformer

Få fag har en siste eksamen som teller 100%. De fleste har flere vurderinger underveis, i form av innleveringer, quizer, fremføringer og en eller flere midtsemesterdeksamener. Dette kan til tider være litt stress, men det hjelper deg også til å holde deg ajour med fagene. McGill har mange veldig flinke forelesere, så du har muligheten til å ta fag med professorer som er de fremste forskerne i sine felt.

Vurdering av emnetilbodet

På McGill må du ta 15 credits (tilsvarende 30 studiepoeng på UiB) per semester. De aller fleste fagene gir 3 credits, som vil si at du må ta 5 fag i semesteret. Det er også mulig å ta intensive fag, som gir 6 credits. 5 fag i semesteret kan fort bli mye, og til tider veldig hektisk. Det er derfor en fordel å velge seg ett eller to enkle fag (100 eller 200 - nivå) fag, så du ikke helt drukner i arbeidsmengden.
McGill har 11 fakulteter, som tilsammen tilbyr over 300 studieprogram. Du kan altså finne fag innen nesten hva som helst her, og de har garantert noe som vil interessere hvem som helst. Fagene

Fagleg utbyte og språk

Fransk og engelsk brukes om hverandre i Montreal. De fleste snakker begge språk, noen bruker gjerne begge språk i en og samme setning. I Montreal, som i resten av Quebec, er det fransk som er det offisielle språket. Dette vil du merke best de få gangene du må forholde deg til offentlige instanser, for å ordne med helseforsikring, legebesøk, eller lignende. Jeg dro til Montreal uten å egentlig kunne noe fransk, og det var aldri noe problem. Alle du møter snakker gjerne engelsk til deg, og ting som skilt og menyer er som regel på begge språk. McGill er et engelskspråklig universitet, så alle forelesninger vil foregå på engelsk, og alt arbeid kan leveres på engelsk (eller fransk hvis du vil det).
Alt dette gjør Montreal til et veldig trygt og fint sted for å lære seg litt fransk, om du skulle ha lyst til det. Universitetet tilbyr fransk på alle nivåer, fra helt nybegynner til veldig viderekommen. De lokale er også veldig tålmodige med deg om du vil teste ut fransken din når du for eksempel bestiller deg en kopp kaffe.

Universitetsområdet og byen

Universitetet har to campuser, Downtown og MacDonald. De aller fleste fag og fakulteter er på Downtown campus, som ligger midt i Montreal sentrum. En del biologi-, økologi- og landbruksfag foreleses derimot ute på MacDonald campus, som ligger et stykke utenfor sentrum. Det går helt fint å ta fag på begge campuser, så lenge du har no tid til å komme deg frem og tilbake mellom forelesningene. McGill har en gratis shuttlebuss som kjører minst en gang i timen.

Bustad

Det er veldig vanlig å bo på hostel de første dagene i Montreal, for så å finne bolig i byen. Jeg hadde ikke nok is i magen til det, så jeg fant bolig før jeg dro til Montreal. Jeg brukte https://offcampuslistings.ca/ , som er McGill sin nettside, og fant et kollektiv i området kalt McGill Ghetto. Selv om navnet kanskje virker noe tvilsomt, er dette et veldig fint og trygt område. Det ligger rett over gaten fra McGill University, og det tok meg under 5 minutter å gå til de fleste forelesninger. Det kostet meg $659 i måneden, med strøm, internett og ukentlig vask av fellesarealer inkludert, og standarden var god.

Sosialt miljø

McGill har Frosh Week, som tilsvarer fadderuka vil har hjemme. Hvert fakultet har sitt eget Frosh, i tillegg til noen studentorganisasjoner. Dette er en veldig god mulighet til å bli kjent med folk, og bli kjent med campus og utelivet i Montreal.
Det er også en rekke studentorganisasjoner man kan melde seg inn i, alt fra politiske grupper, til foto- eller skigrupper. McGill International Student Network (MISN) er en organisasjon for internasjonale studenter som organiserer helgeturer til skisteder og byer i området. De organiserer også tur til Cuba i "reading week", som er en ukes ferie i februar/mars.
Hvis du har mulighet, så må du oppleve sommeren i Montreal! Alle som drar hjem rett etter eksamen i april angrer bittert, for sommeren er virkelig den beste tiden i Montreal. Det blir endelig varmt, og det er musikk, festivaler, uteservering og kunst på hvert gatehjørne.

Vår 2016 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

Vår 2016 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Før man reiser til Montreal kan det være lurt å melde seg opp i fag på McGill, fagene kan fort fylles opp og i noen fag er det stor konkurranse blant plassene. Man kan melde seg på og av fag selv etter semesterstart og derfor kan det være lurt å melde seg opp i litt flere fag enn nødvendig og melde seg av etter hvert.

Undervisningsformer

Undervisningen på McGill er helt lik som på UiB, hvor man har både forelesninger og seminarer til hvert fag hver uke. I noen fag kan det være opptil 500 studenter i forelesningene noe som er uvant for en student fra Bergen, men dette blir man også vant til.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg gikk på Faculty of Arts og til hadde et veldig stort og bredt tilbud av fag. Som økonomistudent ønsket jeg i utgangspunktet å ta økonomifag, men siden disse lå under Faculty of Management endte jeg opp med å ta for det meste politikk og sosiologi, noe jeg er veldig glad for i ettertid. Jeg vil anbefale å ta fag man ikke har muligheten til å ta på UiB og gripe denne sjansen.

Fagleg utbyte og språk

Montreal ligger i Quebec og har fransk som hovedspråk, men alle innbyggere snakker flytende engelsk i tillegg, dette gjør at det ikke er noe problem å komme seg rundt uten noen franskkunnskaper. McGill regnes som et veldig godt universitet noe man også merker godt, professorene er veldig flinke til å forelese og de er utrolig interesserte i både faget sitt og å lære bort. Det er også veldig vanlig å kontakte professoren direkte hvis man har noen spørsmål etter en forelesning.

Universitetsområdet og byen

McGill ligger midt i sentrum av Montreal på en stor og flott campus blant skyskraperne downtown. Campusområde er stort, men rommer også alle bygninger tilknyttet universitetet, noe som er veldig praktisk. I tillegg er treningssenter tilknyttet universitetet også veldig nært. Montreal er en storby med mye spennende å tilby, både forskjellige kulturer og spennende områder som alle burde besøkes.

Bustad

De aller fleste studentene på McGill bor enten i området Plateau eller i et område som kalles McGill Ghetto, begge områdene er veldig nært campus. Jeg bodde i et kollektiv i McGill Ghetto noe som var utrolig praktisk og både Campus og Downtown lå bare en 15 minutter gåtur unna. Jeg vil anbefale og undersøke rundt på forskjellige Facebook grupper og craigslist før ankomst i Montreal for å prøve og finne en leilighet. Det er veldig stort tilbud så dette ordner seg alltid.

Sosialt miljø

McGill er et stort universitet med over 20% internasjonale studenter inkludert utvekslingssstudenter, dette gir rom til å møte mange spennende mennesker fra hele verden. Det er ikke noe spesielt opplegg for utvekslingsstudenter ved ankomst og man blir litt kastet ut i alt selv, men det ordner seg. Det er utrolig stort utvalg av grupper og organisasjoner som tilbyr alle mulige aktiviteter både for medlemmer og ikke-medlemmer. Man må engasjere seg og aktivt oppsøke grupper, men man vil finne et utrolig godt sosialt miljø på McGill.

Vår 2016 - Bachelor i administrasjon og organisasjonsvitskap

Vår 2016 - Bachelor i administrasjon og organisasjonsvitskap

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er mye som kan og må ordnes før man drar på utveksling. UiB tilbyr en liste over mye av det som må blir gjort, og det er greit å forholde seg til denne før man reiser. I tillegg er det ofte flere fra UiB som skal på utveksling til samme universitet, og da er det en fin mulighet til å ordne praktiske ting sammen før man reiser. Dette er for eksempel å søke om skoleplass, melde seg opp til fag, skaffe forsikring og finne bolig.

Jeg valgte å skaffe både canadisk bankkonto og mobilabonnement, selv om jeg kun skulle være der i 4 måneder. Bankkonto og bankkort ordnet jeg på RBC (Royal Bank of Canada). Dette var veldig fort gjort og det var utrolig god service. I tillegg ligger det en RBC rett ovenfor Campus, og det var lurt å ha en canadisk konto da det ble lett å overføre leie. Mobil abonnement kjøpte jeg på Koodo, som også finnes flere steder i sentrum.

Undervisningsformer

Undervisningen er veldig annerledes fra UiB, i hvert fall sammenlignet med de fagene jeg har hatt. I tillegg har man flere fag, da fem fag tilsvarer 30 studiepoeng, og det var også totalt sett mer pensum. I alle de ulike fagene er det flere vurderingsformer som har hver sin prosentandel av den totale karakteren.

Ofte var det flere mindre vurderingsformer, en mid-term og enten en avsluttende eksamen eller et avsluttende prosjekt. De mindre vurderingsformene kunne være map-quiz, fremføring og deltakelse, enten i form av oppmøte eller svare på spørsmål i løpet av forelesningen og essay innlevering. Mid-terms innebar ofte multiple choice spørsmål kombinert med essay spørsmål. Avsluttende eksamen som ble holdt i løpet av de to siste ukene av april telte alt fra 25% til 60 % i de ulike fagene, avhengig av hvor mange vurderinger man hadde hatt og hvor mange prosent de utgjorde.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange emner å velge mellom på McGill. Noen emner kan det være vanskelig å få plass på, så det kan være lurt å sette opp en del ekstra emner man kunne tenke seg i tilfelle det er fullt på de emnene man helst vil ha eller hvis noe overlapper. I tillegg er det lurt å sette seg på venteliste, men da må man følge med på mailen for å se om man får plass. Det ordner seg når man kommer ned dit, men da undervisningen begynner nesten umiddelbart er det best å ha avklart hvilke emner man skal ha så tidlig som mulig så man ikke blir hengende etter fra første uken. De har en periode i starten som heter add/drop-period, men i mange fag starter undervisningen som normalt likevel i denne perioden.

Fagleg utbyte og språk

Det er mange fag og mye pensum på McGill, men man lærer hvert fall utrolig mye. I tillegg er mange av foreleserne veldig flinke og engasjerende. På McGill snakker de både fransk og engelsk, men jeg som ikke kan fransk hadde kun emner på engelsk. Jeg var bekymret for at det skulle bli vanskelig å få med seg alt i forelesning, men det tok ikke lang tid før man ble vant til det.

Universitetsområdet og byen

Hoved-campus ligger midt i sentrum. Det er fine bygninger og hvis man har forelesningene på downtown campus er alt veldig nærme hverandre. Montreal er en fin by, men det kan bli veldig kaldt på vinteren. Det er mange fine cafeer i nærheten av campus, og det er populært å studere på cafeer. I tillegg er det bra shopping, mange bra barer og fint å trene eller gå tur til det lille "fjellet", Mont Royal, i byen.

Bustad

Jeg bodde i det som heter McGill ghettoen, og vil anbefale det. Da bor man veldig sentralt, nærme campus, cafeer, barer og flere hovedgater med shopping og utesteder. I tillegg bor det både mange studenter fra Canada og mange utvekslingsstudenter i dette området.
Vi kom i kontakt med de vi leide av gjennom hjemmesiden til McGill. Der legger de ut aktuelle boliger. I tillegg kan det være lurt å melde seg inn i ulike facebook- grupper, der legger mange ut boligannonser. Veldig mange fremleier da de selv er på utveksling, og det er et godt alternativ hvis man selv bare skal være i Montreal for ett semester.

Sosialt miljø

Da vi begynte semesteret i januar var det ikke så veldig mye opplegg for nye studenter. Men det var et informasjonsmøte med litt sosialt opplegg og et arrangement på en skøytebane. Det er veldig lurt å delta på dette slik at man kan møte andre studenter som også er nye, og så må man ta litt initiativ selv. I tillegg er det en god mulighet til å møte andre studenter hvis man bor i kollektiv. De internasjonale studentene var veldig imøtekommende og hyggelig, og vi ble fort en gjeng med folk fra alle mulige land som fant på ting. Det arrangeres også ulike turer av organisasjoner på McGill der det også er mulig å bli kjent.

2015

Vår 2015 - BA i nanoteknologi

Vår 2015 - BA i nanoteknologi

05.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det kan vera ein ide å sjå på kva fag ein ynskjar å ta, og melda seg opp i desse så tidleg som mogleg, viss du veit kva du vil og det er snakk om fag som har omgrensa med plassar. Det kan og vera lurt å sjå på mogelege bustadar før ein kjem, men dette er ikkje noko ein må. Hugs å ta med godt med klede om du dreg opp vintersemesteret.

Undervisningsformer

Undervisninga ved Mcgill var stort sett som ved UiB. Enkelte av faga har masse obligatoriske innleveringar som krev mykje tid. Dette kan vera verdt å ha i bakhovudet ved val av fag.

Vurdering av emnetilbodet

McGill kan skilta med eit vidt emnetilbod. Enkelte fag har omgrensa plassar, så det kan vera lurt å søkja på desse tidleg. Enkelte fag som franskkurs har omgrensa plassar og krevjar evnetest i oppstartsveka. Det kan vera lurt å prioritera desse dei fyrste dagane i oppstartsveka, då dei fyllast opp etter eit "fyrstemann til mølla"-prinsipp.

Freista for å fagval er ikkje satt før nokre veker uti semesteret, så det kan vera lurt å testa ut interessane fag dei fyrste vekene, for heller å melda seg av.

Fagleg utbyte og språk

All førelesing føregår på engelsk. Då Quebec er hovudsakleg franskspråkleg kan det vera eit ypperleg høve til å læra seg fransk.

Universitetsområdet og byen

Campus ligg i sentrum med god tilgong til kollektivtransport. Mange i Montreal snakkar både fransk og engelsk, og i sentrum er det uproblematisk å berre kunna engelsk. I enkelte bydelar av Montreal og andre stadar i Quebec, snakkast det utelukka fransk, og her er engelskkunnskapar minimale.

Elles husar Montreal eit rikt kulturliv, og fleire festivalar både vinter- og haustsemester. Vintersemesteret (som underteikna har studert i) vert særs kaldt, men mykje snø og temperaturar ned mot -30 gradar. Dette er likevel ikkje så ille då det er godt og varmt innandørs.

Bustad

McGill tilbyr bopel som ein kan søkja på via deira nettsider. Det er og uproblematisk å fiksa privat bustad gjennom sider som craigslist og kijiji. Prisane er litt billigare enn i Bergen, og det går greit å leita medan ein er i byen rundt semesterstart. Plateu-området ligg til dømes nært McGill og husar mange studentar.

Sosialt miljø

Universitetet legg opp til å møta andre utvekslingsstudentar ved oppstart. I tillegg er det eit mangfald av studentgruppar ein kan verta med i. Ein dag i byrjinga av semesteret står alle gruppane på stand og presenterar seg sjølve, som gjer det lett å få innblikk i kva moglegheitar som finnes.

Vår 2015 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2015 - BA i samfunnsøkonomi

01.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Før du drar er det lurt å få med seg hvilke fag man kan velge i, og når det åpnes for oppmelding i fagene. Om du tar fag på høyere nivåer, som bygger på andre fag fra McGill, kan du ikke melde deg opp i dem uten å ha fått godkjenning fra professoren. I det fagvalget åpnes (som regel i starten av desember en gang for vintersemesteret) tar det ikke lang tid før de mest populære fagene blir fylt opp, så vær rask om hvilke fag du tar er viktig for deg. Det er mulig å stille seg opp på venteliste, så om du ikke får plass med en gang er det ikke nødvendigvis noen krise. Om du er på venteliste må du være på tå hev om din plass i køen nærmer seg. Om det åpner seg opp en plass vil den ikke være åpen i mer enn ca. en halv dag. Minerva (nettsiden man melder seg opp i fag fra) kan være vanskelig og frustrerende å skjønne seg på, men det går seg til. I tillegg kan er det mulig å få hjelp med fagvalget de første dagene på campus.
For min del hadde jeg kun meldt meg opp i to fag da jeg kom til Montreal i begynnelsen av januar. Det var fortsatt god tid til å melde seg opp i fag, selv om utvalget av fag å melde seg opp i var mindre. På McGill måtte jeg ta 15 credits (tilsvarende 30 studiepoeng på UiB). Hvert av fagene jeg tok ga 3 credits, noe de fleste fagene gir. Det er riktignok mulig å ta intensive språkfag, som gir 6 credits. Fagene jeg tok var POLI227 (Developing Areas), SOCI210 (Sociological Perspectives), SOCI265 (War, States and Social Change), HIST215 (Modern European History) og HIST221 (American History since 1865). Altså var alle fagene på det lavest mulig nivået, og ingen av fagene økonomifag. Det å velge fag på det laveste nivået var min beste beslutning. Å ta fem fag er mye, og pensummengden er mye mer enn jeg er vant med fra Bergen så å ta så enkle fag som mulig er anbefalt. Ikke fortvil om du ikke får lest alt pensum, det er nærmest umulig å få gjort, men vær smart og hør på hva professoren mener er viktig. Eksamen på slutten av året teller ikke 100% av karakteren. Resten av karakteren avgjøres av midtsemesterseksamener, innleveringer og deltakelse i seminarer. Hvordan dette deles inn er veldig individuelt fra fag til fag, men felles er at et godt norsk skippertak på slutten av semesteret ikke fungerer.
Som norsk utvekslingsstudent på McGill trenger man hverken å betale skolepenger eller McGill sin helseforsikring. For å slippe helseforsikringen er man nødt til å skaffe seg et RAMQ kort i sentrum av Montreal. Der må man bevise at man er medlem av den norske Folketrygden. Tidligere var det kun nødvendig å ta med seg et Europeiske Helsetrygdekort, men nå er det nødvendig å vise et dokument fra HELFO som bekrefter at man er norsk student i utlandet. Dokumentet heter "Medical Coverage of Norwegians Abroad". Å få tak i dette dokumentet viste seg å være et lite mareritt på grunn av elendig byråkrati, men med mye masing fikk jeg det. Deretter fikk jeg enkelt skaffet meg RAMQ kortet før semesteret var over, så jeg slapp å betale helseforsikringen. Mitt råd vil være å prøve å få tak i HELFO-dokumentet så tidlig som mulig.
Jeg valgte ikke å åpne en kanadisk bankkonto i Montreal, men ut i fra erfaringene til andre utvekslingsstudenter som gjorde det, var ikke det noe problem. Jeg betalte husleien i cash, og dermed var det ikke nødvendig med internasjonale overføringer til Canada via nettbank, men om du skal betale husleien over nettet kan det lønne seg å ha kanadisk bankkonto. Når det kommer til mobil skaffet jeg meg et sim-kort fra Fido en av de første dagene i byen. Å bruke norsk sim-kort blir dyrt, og det er i tillegg deilig å ha mobildata tilgjengelig når man skal manøvrere seg rundt i en ukjent storby.

Fagleg utbyte og språk

I Montreal snakker de fleste både engelsk og fransk. Skilter og språk i bybildet er som regel på fransk i hvert fall i de franske områdene som Plateau og Mile End, men man klarer seg helt fint uten å kunne noe særlig fransk.

Bustad

Bolig fant jeg meg før jeg dro til Montreal, men det er vanlig å ta inn på hostel de første dagene før man har funnet noe. Via nettsiden https://offcampuslistings.ca/ , som jeg fant på McGill sine nettsider, fant jeg et kollektiv i bydelen Plateau-Mont Royal. Det kostet meg $675, men både strøm og internett var inkludert, og standarden var god. Likevel ville ikke betalt mye mer enn dette for å bo i et kollektiv i Montreal. Boligprisene stiger riktignok i byen, så om noen år må man kanskje ut med mer. Fra meg tok det omtrent 25-30 min å gå til og fra campus, men om vinteren er det kaldt så jeg anbefaler å ta bussen. Et annet området jeg kan anbefale er Mile End. Det ligger litt lenger unna McGill, men begge disse bydelene er sjarmerende med mye liv og røre. Det er blant annet i disse bydelene de beste og fleste utestedene befinner seg, og ved å bo her har man kort vei hjem om natten. Det kommer godt med når det er -25 grader, noe det er ofte i Montreal. Vinteren 2015 var den kaldeste på rundt 100 år i, men ullundertøy og en varm jakke er nødvendig selv om det ikke settes kulderekorder.

Sosialt miljø

Når det kommer til det sosiale vil jeg virkelig anbefale å gå på introduksjonsarrangementer for utvekslingsstudenter som universitetet organiserer den første uken. Det var på disse arrangementene jeg møtte kjernen av vennegjengen min i Montreal. Alle er veldig åpne og klare for nye venner, så å komme i kontakt med folk går veldig lett. Det er også en rekke studentorganisasjoner man kan melde seg inn i, og som organiserer helgeturer til skisteder og byer i området. Allerede den andre helgen var jeg på skitur til Mont St-Anne med MISN (McGill International Students Network). Det er masser av skimuligheter i Quebec, og jeg leide ski og støvler til en rimelig pris for hele sesongen fra en butikk som heter Poubelle du Ski.

Etter en lang vinter er våren og sommeren de fineste årstidene i Montreal. Jeg angrer på at jeg ikke fikk oppleve mer av denne tiden. Da kom byen virkelig til liv. I overgangen mellom februar og mars er det også "Reading Week" på universitetet, bedre kjent som "Spring Break". Her er det overraskende vanlig å dra til varmere strøk, for eksempel karibien. Personlig dro jeg til deilige Cuba med en stor gjeng utvekslingsstudenter. Det er derfor lurt å ta med litt sommerklær også.

campus i mørket
Foto/ill.:
© McGill University

Informasjon