Hjem
Studentsider
erasmus+

Università degli Studi di Milano-Bicocca og Det juridiske fakultet (ERASMUS+)

  • LandItalia
  • ByMilano-Bicocca
  • Studieplassar4
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar som går på masterstudiet i rettsvitskap, og som på tidspunktet for utreise har fullført alle emna i studieprogrammet til og med 3. studieår.

Når i studiet kan eg reise

Som student på integrert masterprogram i rettsvitskap kan du reise på utveksling i femte studieår. Under utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva. Du vel sjølv kva rekkefølge du vil ta fjerde og femte studieår. Du kan dermed reise ut i verda allereie etter at du har fullført tredje studieår. I nokre utvekslingsavtaler er det likevel krav om at du må ha fullført fjerde studieår for å kunne få opptak. Under overskrifta "Kven kan søke" får du vite om eit slikt krav gjeld for denne avtalen.

Språk

Undervisningsspråket er italiensk, og gode språkkunnskapar i italiensk er derfor anbefalt. Universitetet tilbyr òg nokre emne med engelsk undervisningsspråk, men det finst akkurat nok emne til å fylle eit semester berre med emne som har engelsk som undervisningsspråk. Detaljar om kor mange emne som er tilgjengelege på dei ulike språka finn du i emneoversikta. Studentar som ønsker å reise ut gjennom denne avtalen må vere førebudde på å ta emne på italiensk for å oppnå full semesterbelastning dersom emnetilbodet forandrer seg.

Universitetet tilbyr òg språkkurs i italiensk for internasjonale studentar.

Dersom du ikkje har gode nok språkkunnskapar i italiensk, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som spesialemne i mastergraden i rettsvitskap. På nettsida til det juridiske fakultetet ved Università degli studi Milan-Bicocca finn du oversikt over kva emne ein kan ta.

Universitetet nyttar CFU-poengsystemet, og ein CFU-credit svarar til eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitetet ligg i den nordlege utkanten av Milano, som fram til 1980-åra var dominert av industrikomplekset Pirelli. Industriområdet er i dag forvandla til ein urban campus. Universitetet blei oppretta i 1998, etter at kapasiteten på universitetet i Milan var sprengd. Det har over 30 000 studentar fordelte på åtte fakultet. Fakulteta fremmer forsking, medan institutta organiserer undervisninga.

Milano er den nest største byen i Italia med om lag 1,3 millionar innbyggarar. Han er eit nasjonalt sentrum for finans og handel, òg er elles kjend for mote og design og trekk til seg over seks millionar turistar årleg. Milano er dessutan heimby for to av verdas mest kjende fotballag, A.C. Milan og F.C. Internazionale Milano (Inter Milan).

Bustad

Universitetet har somme eigne studentbustader på campus, som internasjonale studentar kan søke. Det finst òg fleire aktørar som formidlar utleige av private bustader til studentar.

Semesterinndeling

Oktober - februar og mars - juli.

Studentrapportar

2022

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

14.02.2022 - 30.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å skaffe «Codice Fiscale» (skattenummer) før utvekslingsoppholdet starter – dette kan du søke om til den italienske ambassaden i Norge. Vi fikk ofte bruk for det, og det ga oss et fortrinn når vi lette etter bolig at vi allerede hadde dette på plass.
Prøv å skaffe oversikt over timeplanen så tidlig som mulig. Jeg hadde 8-10 timer forelesning i strekk mandag-onsdag uten pause mellom forelesningene, men nesten ingen forelesninger torsdag og fredag. Noen fag gikk til og med parallelt. Det ville nok vært mer behagelig å spre forelesningene litt mer.
Kollektivtilbudet i Milano er veldig bra, og det anbefales å skaffe et kollektivkort (ATM Card) så raskt som mulig. Det koster rundt 20 euro i måneden og gir tilgang til metro, trikk og buss. Andre apper som er verdt å laste ned er BikeMi (bysykkel), ShareNOW (bildeling, litt som HYRE), InTaxi og Uber.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk fysisk gjennom forelesninger. Det var også mulig å følge forelesningene digitalt, men de ble som hovedregel ikke publisert i etterkant. Hvis du møtte opp i forelesningene, var det ingen pensumbøker, men mange av professorene lastet opp enorme mengder materiale som man kunne/burde lese før eksamen og/eller som forberedelser. Nesten alle eksamene var muntlige, mens to var skriftlige. Det virker som om det er opp til den enkelte professor hvordan eksamen foregikk, og det var svært stor forskjell på både form og vanskelighetsgrad i de ulike fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ganske mange fag på engelsk, men mange av fagene var veldig like. Jeg hadde fagene Refugee Law, Human Rights, EU Antitrust Law, European Union Common Security and Defence Policy og International Law and Pluralism. På høstsemesteret er det mulig å velge flere selskapsrettslige fag enn om våren.

Fagleg utbyte og språk

Mange av fagene var veldig aktuelle sett i lys av krigen i Ukraina. Utover dette var det faglige utbyttet mindre enn det ville vært i Norge, og fagene fokuserte i større grad på de store linjene enn ren juss. Et unntak er EU Antitrust law, som var mer likt fagene vi er vant til i Norge.
Professorene hadde tydeilg aksent, men godt ordforråd og god flyt i språket. Jeg har forbedret min juridiske engelsk gjennom oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Milano er en typisk europeisk storby, hvor du finner utallige kaféer, restauranter, barer, museer og severdigheter. Det var noe nytt å finne på hver dag. Hvis man vil komme seg litt ut av storbylivet, er togforbindelsene veldig bra – Lake Como er bare en 40 minutter togtur unna Milano. Garda-sjøen og Maggiore-sjøen ligger også veldig nærme Milano, og alle tre sjøene er omringet av fjell. Ellers finner du en rekke parker både i og utenfor byen, men pass på lommetyver.
Det beste med Milano er at byen ligger perfekt til for å utforske Italia med tog. Torino, Venezia, Bologna, Roma, Firenze og Genova (i nærheten av Cinque Terre) er alle eksempler på byer som er overkommelige å nå med tog. Ha lav terskel for å dra på utflukter, det er definitivt disse jeg husker best fra oppholdet!
Universitetsområdet Bicocca ligger ganske langt fra byen, men har til gjengjeld det meste man trenger av matbutikker, kafeer, treningssenter o.l. Det er mulig å komme seg dit med både trikk, buss og metro. Det er mange studenter som bor der i studentboliger. Jeg brukte ganske lite tid der utover forelesningene.

Bustad

Det er vanskelig å finne bolig i Milano – særlig om du ikke ønsker å dele rom med andre, bo veldig usentralt eller i studentbolig. Man må belage seg på å punge ut med mer enn man ville gjort for tilsvarende leilighet i Norge. Vi startet veldig tidlig med å lete etter leilighet, men endte opp med å måtte bo i AirBnB i en uke uansett. Vi fant til slutt en veldig bra leilighet i Navigli, som er et hyggelig område med mye liv. Jeg bodde med to andre studenter fra UiB. Vi betalte rundt 8000 kr i måneden, en ganske lav pris sammenlignet med liknende leiligheter i Milano.
Vi brukte Dovevivo, Spotahome, Idealista og Airbnb for å lete etter leilighet. Hvis dere bruker Idealista, vær obs på at de aller fleste ikke aksepterer korttidsleie.
Jeg vil anbefale å bo i «sentrum», som vil si innenfor den «gule sirkelen» på kartet (Milanos svar på ring 2?). Porta Venezia, Porta Romana, Chinatown, Navigli, Porta Genova, Washington og området rundt Parco Sempione er veldig bra. Jeg har også hørt mye bra om Citta Studi, men dette ligger til gjengjeld et stykke unna sentrum. Styr unna området rundt sentralstasjonen («Centrale»). Hvis du skal gå på Bicocca, kan det være en idé å sjekke Google Maps hvordan reiseveien blir. Jeg brukte ca. 45 min til skolen.

Sosialt miljø

Siden alle utvekslingsstudenter er i samme situasjon, var det veldig lett å få et nettverk både gjennom skolen og gjennom ESN. Det var arrangementer hele tiden, alt fra diverse sporter til ren klubbing. Jeg var også mye sammen med de andre norske studentene fra UiB.

2020

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

01.10.2019 - 31.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Den yngre generasjonen italienere snakker godt engelsk, men det er nødvendig å lære seg noen grunnleggende italienske fraser skal du gjøre deg forstått for de eldre. Det anbefales at du laster ned en språkapp, som Duolingo, eller tar språkkurset før semesterstart.

Det er flere fine kafeer og restauranter nær Duomo i sentrum av Milano, men vær obs på prisene. Vi fant en kafe med fin utsikt til kirken, og bestilte hver vår øl der. Da vi skulle betale fant vi ut at ølen kostet 19 euro. Oi sann.

Skaff deg metrokort, så slipper du å betale 2 euro hver gang du skal ta metroen. Metrokortet skaffet jeg på metrostoppet Duomo. Ta med deg et fotografi av deg selv, da dette trengs for å få kortet. Bildet kan du ta i en fotoboks på metrostoppet. Denne prosessen er unødvendig tungvint og langsom, så det er det bare å være forberedt på.

Whatsapp er den mest populære sosiale appen som brukes, så den kan du like godt laste ned med en gang. Flere av italienerne jeg møtte fulgte ikke med på Messenger.

Undervisningsformer

Forelesninger i alle fag. I noen av disse fagene må du møte et visst antall ganger for å få lov til å ta eksamen skriftlig. Møter du ikke opp i forelesning er du en "non-attending student". Da får du ta eksamen muntlig.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene på høstsemesteret var svært interessante, og utfyller de fagene du har tatt i Bergen ganske godt. I straffeprosess-faget ser man nærmere på Foretaksstraff, og i "Foundations of Business Law" får man en god og spennende innføring i historien til forretningsjusen, ved siden av grunnleggende selskaps- og konkursrett. Man blir også bedre kjent med ulike rettskulturer, særlig det amerikanske og italienske (selvsagt).

Fagleg utbyte og språk

Jeg har utvilsomt forbedret egen engelsk i juridiske fag, og har også fått et godt grunnlag i italiensk. Det faglige utbyttet er også ganske godt. Fagene, særlig Internasjonal og komparativ skatterett og Statsbyggings-faget, fokuserer mer på de store linjene, og får deg til å skjønne de mer spesifikke reglene i f. eks skatteretten i Norge bedre.

Universitetsområdet og byen

Milano er en storby som ligger midt på en slette, så noen fjell- eller havutsikt får du ikke. Det er likevel fine parker du kan besøke for å få en pause fra trafikk og høyblokker (Park Sempione f. eks). Sentrumskjernen er flott og "typisk italiensk" med Duomo og La Scala, men Milano har også andre nabolag som byr på helt andre inntrykk (som det moderne business-området Garibaldi). Blir du lei bylivet har du muligheten til å dra til Lake Como med tog fra Sentralstasjonen. Togturene er rimelige og togene går som oftest når de skal. Milano ligger også en kort togtur unna Roma, Torino og Bologna (tre byer som det er verdt å besøke).

Universitetsområdet tilbyr det meste, men ligger et stykke utenfor sentrum. Personlig valgte jeg å bo i sentrum av Milano, og ta metroen til universitetet.

Bustad

Milano har et godt, oversiktlig og effektivt metrosystem, men det kan likevel anbefales at du bosetter deg slik at du slipper å bytte metro-tog på vei til Universitetet. Forsøk også å bosette deg nærme den metrolinjen som tar deg direkte til Universitetet, slik at du slipper å gå for langt (det kan regne ganske kraftig også i Milano). Eventuelt kan du bosette deg i Bicocca. Selv om dette ligger litt utenfor sentrum, finner du de fleste tilbud her (Universitetet, treningsstudio, kino, restauranter og matbutikker).

Sosialt miljø

Vi hadde en god vennegjeng bestående av Erasmus-studenter fra Finland, Ungarn og Polen blant annet. ESN, en organisasjon for Erasmus-studenter, hadde flere arrangement som det var verdt å melde seg på.

2019

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

15.10.2018 - 01.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du skal reise til Milano (eller et annet sted i Italia) så er mitt beste tips å smøre seg med tålmodighet. Systemet i Italia er ikke like godt eller effektivt som hjemme. UiB har en liste med ting som må ordnes før avreise - følg denne og vent på at vertsuniversitetet kontakter deg. Det kan ta litt tid. Jeg ble veldig stresset og purret flere ganger, men det ordner seg alltid til slutt.

Med en gang du ankommer Milano ville jeg ordnet ting som metrokort (evt bysykkel om du bor sentralt), skattekort, studentkort, medlemskap på treningsenter osv. Dette er enkelt å ordne, men kan ta litt tid. Det er en utfordring at mange italienere ikke snakker engelsk. Men, med godt humør og google translate så løser ting seg på en grei måte.

Undervisningsformer

Du kan velge mellom å være "attendig" eller "not attending" student. Dersom du ønsker å være attending student stilles det krav til oppmøte i forelesninger. Pensum er da kun det som gjennomgås i timene. Jeg anbefaler derfor å være attending student.

Som not attendig får du artikler/bøker som må leses i tillegg til forelesningene. Det mye undervisning, flere timer om dagen, men det er for en kort periode og derfor er dette helt greit. Ettersom det er mye undervisning slipper du å lese like mye etter forelesning som du er ville gjort hjemme.

Det var ingen obligatoriske innleveringer, prøver eller prestasjoner. Vi hadde kun eksamen. Eksamensformene varierer mellom muntlig, skriftlig, presentasjoner og innleveringer. I noen fag kan du velge eksamensform selv, så lenge det er i orden for professoren.

Pass på at du velger fag som går på engelsk.

Vi hadde ingen seminarer, kun forelesninger.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde alle fagene mine på engelsk. Professorene er som regel gode i engelsk, men nivået varierer noe.

Fagene er litt annerledes enn det jeg har hatt før. Det er mindre fokus på paragrafer og regler, og mer fokus på sammenligning av systemer. Mitt faglige utbytte var nok ikke så veldig stort, men dette har sammenheng med at fokuset ligger litt andre steder enn når man studerer juss hjemme.

Universitetsområdet og byen

Milano er en helt fantastisk by. Jeg tror jeg oppdaget noe nytt hver eneste dag. Det er massevis av utesteder, barer, restauranter (masse annet enn Italiensk mat også), shopping, og koselige strøk. Jeg ble helt forelsket i byen under oppholdet mitt, og skal definitivt tilbake. Det er også superenkelt, og billig, å reise rundt i landet med tog. På tre timer er du i Roma, og på under en time kommer du deg til vakre, små landsbyer og innsjøer.

Skolen ligger et stykke utenfor sentrum. Universitetetsområdet er laget som en liten landsby. Det er barer, cafeer, restauranter, kino, bowling +++ på campus. Jeg brukte lite tid på campus fordi jeg etter lange dager var keen på å komme meg hjem. Vi brukte mest tid midt i sentrum (Duomo - den store kirken) og i strøk som Porta Romana, Corso Como, Navigli og Brera.

Bustad

Jeg synes det var vanskelig å finne sted å bo da jeg satt hjemme i Norge. Vi brukte mye tid på å lete og det var flere ganger jeg tenkte at dette ikke kom til å ordne seg. Men, så gjør det jo ofte det, hehe :-)

Vi bodde i nærheten av "Porta Romana". Dette er et veldig greit strøk. Det er ikke skummelt å gå i gatene, det er alltid masse folk, biler og gatelys. Det er gode forbindelser til buss, trikk og metro slik at det er enkelt å komme seg rundt, selv om strøket ikke er midt i sentrum.

Jeg ville lagt litt penger i bosted, for eksempel ved å gå gjennom et agency. Da er du sikker på at du får det du betaler for. Vi brukte en del lokale sider for å søke etter bosted, men også Airbnb. Leiligheten vi valgte til slutt fikk vi gjennom et agency og vi har vært veldig fornøyd.

Sosialt miljø

Jeg deltok ikke på fadderuke og hadde heller ikke noen fadder. Jeg møtte opp på "welcome day" og allerede da kom jeg i kontakt med andre studenter. De fleste er i samme situasjon som deg, og ønsker å bli kjent med og komme i kontakt med nye mennesker. Jeg følte derfor ikke at det var noe problem å skaffe seg et nettverk.

Alle Erasmus-studentene hadde samme timeplan noe som første til at vi kjapt ble en gjeng i klassen på ca 10 stykker, som fant på masse kjekt sammen. Det er muligheter for å melde seg inn i ESN, som er en organisasjon som arrangerer ulike eventer og turer for at man skal få seg ett nettverk. Jeg meldte meg inn, men var ikke med på mer enn et arrangement med ESN, rett og slett fordi jeg fikk et godt nettverk gjennom kun å gå på skolen.

ANSA hadde også ulike arrangementer gjennom semesteret. Dette er en fin mulighet til å bli kjent med andre norske studenter i Milano.

Grøn campus
Foto/ill.:
© Università degli Studi di Milano-Bicocca

Informasjon