Hjem

Utdanning

bilateral

Macquarie University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandAustralia
  • ByNorth Ryde, Sydney
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. MQ krev eit karaktersnitt på C eller betre for å gi opptak, og ein skal i utgangspunktet kunne vise til eitt års studier i søknaden til MQ. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar - sjå lenger nede.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande, eventuelt kan vise til at dei har hatt pensum/førelesingar på engelsk ved ein høgare utdanningsinstitusjon. Har ein ikkje dette må studenten finne informasjon på nettsidene til MQ om kva dokumentasjon for språkkompetanse universitetet krev.

Kva emne kan eg ta

MQ er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde.

Det er ein føresetnad at emna du vel medan du er på utveksling ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med MQ som inneber at vi kan få friplassar dersom dei sender studentar til oss. Studentar frå Det psykologiske fakultet ved UiB blir prioriterte ved tildeling av friplassar. Det er også mogeleg å reise som betalande student. I 2015 var studieavgifta på AUD$ 8 000 per semester. Avgifta for studier på masternivå kan vere noko høgare.

I uttaket med frist 1. september 2018 har vi fire semesters friplassar.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Macquarie University (MQ) blei grunnlagt i 1964 og har i dag rundt 40 000 studentar. MQ kallar seg sjølv "Australia's innovative university" og blir sett på som det mest radikale og ukonvensjonelle universitetet i Australia. Det legg vekt på fleksibilitet, breidde og nytenking innanfor læringsmetodar. Hovudcampusen har ein eigen stoppestad på jernbanelinja, ein dryg halvtimes togtur frå Sydney sentralstasjon.

Sydney er hovudstaden i den australske delstaten New South Wales og har over 4 millionar innbyggjarar. Byen er den største og viktigaste i Australia når det gjeld finans, transport, handel og kultur. Sydney er ein populær global og nasjonal turistdestinasjon, og blir ofte omtalt som ein av dei flottaste og mest livlege byane i verda. Klimatisk ligg Sydney i den tempererte sona, med varme somrar og milde vintrar.

Bustad

Macquarie University sitt bustadkontor kan hjelpe til med å finne bustad, enten på studentheim, eller på den private marknaden. Dei har òg forslag til ulike midlertidige bustader det går an å leige dei første vekene, inntil ein finn noko meir permanent.

Semesterinndeling

Februar - juni/juli og juli - desember.

Studentrapportar

2017

Haust 2017 - PRPSYK

Haust 2017 - PRPSYK

17.07.2017 - 18.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Melde seg op til forelesninger tidlig så du slipper å møte opp til forelesning hver dag!

Undervisningsformer

Forelesning både direktesendt over nett, opptak av alle forelesninger til repitisjon samt måte opp til forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syns emnene har gitt ett godt innblikk i temaene som ble tatt opp.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte var helt moderat. Møtte lite problematikk bundet opp i språket.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er utrolig fint! Campus er stort, og er semi-sentralt. Fra universitetet tar det ca 30 minutter til sentralstasjonen (tog).

Bustad

Det var helt greie boforhold. Anbefaler å bo i "the village" hvis man ønsker å bli kjent med mange utvekslingsstudenter.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var trolig bra! man kan melde seg inn i ulike foreninger dersom det er ønskelig.

2016

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å skaffe seg Australsk sim kort med en gang man lander i Sydney, gjerne på flyplassen. Dette gjør det lettere å komme i kontakt med huseiere, bruke GPS etc.
Jeg vil og anbefale å ikke ha gjort noen avtaler med noen ang. sted å bo før dere lander i Sydney. Bo gjerne på hostell den første uken for å dra på visninger, og på denne uken vil du mest sannsynlig ha funnet deg et sted å bo. Det er veldig lett å bli lurt ut i fra bilder og beskrivelser på nett, så derfor viktig å møte opp for å se leiligheten/huset før avtaler blir inngått.
Når dere har begynt på universitetet vil jeg anbefale å anskaffe et Opal Consession card som gir rabattpriser på offentlig transport, noe som er veldig greit når universitetet er så langt vekke fra sentrum.
Vær og forberedt på at det blir kaldt om vinteren her, særlig på grunn av dårlig isolasjon og lite oppvarming i husene.

Undervisningsformer

Undervisningsformene i Australia og Sydney er veldig annerledes enn de vi har på universitet i Bergen. Her er det mye skolearbeid og lesing gjennom hele semesteret, noe som ligner mer på det videregående skoleopplegget vi har i Norge, enn det opplegget vi har på universitetet. Avsluttende eksamener varierer ut i fra fag man velger og vi valgte derfor å bare ha essay som avsluttende oppgave. Undervisningsformene er en blanding av klassetimer og forelesninger hver uke.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange varierende emner og fag man kan ta på Macquarie University, og et tips er at selv om noen fag står på den restrictede listen over fag for utvekslingsstudenter, er det fortsatt mulig å søke om å få ta det likevel, og dette går som oftest bra.
For filmstudenter er det et tilbud av filmfag, men dette må søkes spesielt på, likevel valgte vi ikke å ta disse da vi måtte ha dratt frem og tilbake til skolen hver dag og være der fra 10-16. Det ble derfor mye teori i de fagene vi tok, noe som gjorde dem litt mindre engasjerende.

Fagleg utbyte og språk

På grunn av mye lesing og skriving, samt en del muntlig i klassene fikk vi et godt faglig og språklig utbytte på Macquarie.

Universitetsområdet og byen

Sydney er en fantastisk by med alt fra storbyliv og fantastisk uteliv og shopping, til strandliv, natur og et godt utendørs sportstilbud. Sydney bærer virkelig preg av å være en verdensmetropol som aldri sover og det skjer derfor hele tiden noe i byen.

Bustad

Det er stor etterspørsel etter steder å bo i Sydney og derfor anbefales det å være rask med å begynne å lete og oppdatere seg på nettsider som Gumtree (som er Australias form for Finn.no) for å få med seg de beste tilbudene. De beste stedene å bo blir fort revet vekk så det gjelder å være raskt i kontakt med de som har lagt ut annonsen. Vi ønsket ikke å bo på campus, det var litt fordi det er ekstra dyrt der, samtidig som det er langt til sentrum, ca 35min med tog. Man må forvente dyrere priser for å bo i Sydney enn det er i Norge, her står også prisene i ukespriser og ikke månedspriser, noe som kan være greit å merke seg. Likevel fikk vi til en god deal ved at vi delte rom, samtidig som at vi da ikke bodde langt fra sentrum i det hele tatt.

Sosialt miljø

Hvis man bor på campus er man garantert et veldig sosialt og internasjonalt miljø. Vi valgte likevel å bo nærmere sentrum, noe som resulterte i en mindre omgangskrets, men det er likevel lett å komme i kontakt med Australiere generelt, og vi ble kjent med folk både fra universitetet og de vi bodde med.

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når man kommer til Australia er det lurt å skaffe seg et australsk sim-kort til mobilen med en gang. Dette gjorde vi gjennom Vodafone, noe som anbefales. Der kan man fylle på for 28 dager i strekk og da få både internett, sms og ringeminutter. Husk også å søke om concession card for offentlig transport, da får man studentrabatt og det blir mye billigere med både buss og tog. Hvis man skal finne leilighet utenfor campus, er det viktig å ikke gjøre noen avtaler før man har sett leiligheten med egne øyne, ettersom det ofte ser helt annerledes ut enn på bildene.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på Macquarie var ikke helt likt som på universitetet ettersom det var fortløpende oppgaver og innleveringer gjennom hele semesteret. De ulike oppgavene ble regnet ut i prosent og det varierte hvor mange prosent oppgavene telte av sluttkarakteren. Man ble også vurdert i gruppetimer på hvor deltagende man var og om man var tilstede. Ofte hadde vi også regelmessige quizer som skulle teste hvor mye av pensum man hadde lest.

Vurdering av emnetilbodet

Det var veldig mange fag å velge mellom, men de fleste fagene må man søke forhåndsgodkjenning på når man er utvekslingsstudent.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var greit, og det var ikke særlig vanskelig å lese og skrive på engelsk. Foreleserne var også veldig flinke og det var for det meste enkelt å følge med på forelesningene.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, men ligger 30 minutter med tog unna byen. Hvis man skal gå fra den ene siden til den andre, må man fort regne med et kvarters gåing. Utvalget av mat var veldig bra og det var masse av leseplasser rundt omkring på campus. Sydney er en fantastisk by, med masse å gjøre og se.

Bustad

Vi valgte å bo nærmere byen enn skolen, og vi trivdes godt med det. Når vi kom til Sydney sjekket vi inn på hostell for en uke, og startet å lete etter plass å bo når vi kom dit. Etter noen visninger fant vi et hus i bydelen Balmain, hvor vi bodde med 3 andre personer. Sydney er ikke den billigste byen å bo i, så vi endte med å dele både rom og seng, ettersom vi da fikk en veldig rimelig pris.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på skolen er bra og universitetet har en egen bar med flere forskjellige arrangementer. Vil man bli veldig godt kjent med andre utvekslingstudenter spesielt, bør man bo på Campus, ettersom det er der de fleste utvekslingsstudentene bor. Det er veldig mye festing på campus, så hvis man ikke liker det bør man ikke bo der. Vi ble kjent med noen som bodde der og var på noen fester med dem, men selv synes vi utelivet i byen var mye bedre.

2015

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

13.07.2015 - 07.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er vinter i Australia i juli, og det er ganske kaldt. Pakk varme klær, vi brukte bukse og genser frem til oktober i Sydney.
Det er dyrt å leve, bo og reise i Australia, så spar opp så mye penger som overhode mulig før du reiser ned. Ellers kan det være lurt å søke bolig tidlig og å bestille flybilletter.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på Macquarie er veldig annerledes UiB. Det er jevnlige innleveringer, foredrag og prøver, deltakelse blir vurdert og semesteret avsluttes med final exam/essay. Dette krever at man henger med i svingene, men til gjengjeld blir det aldri en intens"eksamensperiode" som mange er vant med i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange spennende fag å velge mellom, men ikke regn med at du får de du søker om på forhåndsgodkjenningen. Mange av faga går ikke på høstsemesteret, derfor måtte vi søke om andre fag da vi kom ned (men dette er ikke noe problem!). Det var spesielt ett fag, psy350 - the psychology of intimate relationships, som var knallgøy! Fagene på bachelornivå er enten 100, 200 eller 300-nivå fag ("vanskelighetsgrad") hvor 100 er innføringsfag. Jeg hadde 100-nivå i sosiologi, HRM og interkulturelle relasjoner noe som var veldig greit da det var emner jeg ikke har hatt før.

Fagleg utbyte og språk

Noen fag var veldig spennende, andre ikke så spennende. Faglig utbytte får man uansett om man leverer inn det man skal.
Undervisning og pensum på engelsk var aldri noe problem, å skrive på engelsk er en vanesak. Det språkelige utbyttet var stort, spesielt skriftlig, noe man merket mot slutten.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var veldig fint, spesielt biblioteket.

Sydney er en fantastisk fin by! Jeg vil anbefale å reise inn dit så mye som mulig, fra universitetet tar det 20 minutter med tog inn til sentrum.

Bustad

Vi bodde i Macquarie University Village som lå 5 minutters gange fra universitetet. Sånn sett var det greit. Det var mye festing der, noe jeg personlig ikke likte så godt- men mange likte det! Det var ikke god standard i forhold til pris, men det må man nesten regne med i Sydney (som er en av verdens dyreste byer å bo i).

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra! Om man gjør en innsats blir man fort kjent med folk både på skolen, der man bor og ellers. Det er mange internasjonale studenter ved Macquarie, både på utveksling og som tar hele graden der.

2014

Haust 2014 - BA i arb.- og org.psykologi

Haust 2014 - BA i arb.- og org.psykologi

28.07.2014 - 06.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Dersom det er mulig, vil det nok være lurt å bestille flybilletter i god tid.
Bruk god tid til pakking, og ikke ta med mer enn nødvendig! Alt kan som regel kjøpes i det landet utvekslingen er.

Da vi ankom Sydney var det vinter der nede. Det var mye kaldere enn vi hadde trodd, så vi skulle pakket med oss flere varme klær! Det var ca samme temperatur som norsk høst.

Undervisningsformer

I Australia var det en litt annen vurderingsform enn den vi er vandt med på UiB. Her var det gjevnlige innleveringer, oppgaver og forskningsrapporter som teller med på karakteren i faget. Eksamenskarakteren veide rundt 40-50% av den endelige karakteren.

Undervisningen vi hadde bestod av lectures (forelesninger) og tutorials (seminarer). Forelesningene var frivillige, men nyttige å få med seg. Tutorials var lurt å få med seg fordi man får poeng som teller på karakteren dersom man møter på samtlige av samlingene.

Vurdering av emnetilbodet

Det var utrolig mange kjekke fag å velge i, men endel av de vi ønsket oss fikk vi ikke godkjent. Det endte med at vi hadde to 100-nivå fag (førsteårs-fag). Disse var innføringsfag, og mye av dette kunne vi fra før av. Det hadde kanskje vært enda mer givende faglig om vi kunne hatt flere fag på 200- og 300-nivå.

Fagleg utbyte og språk

Noen av fagene var veldig givende, og favoritten var HRM250 (selv om dette var veldig utfordrende også!). Undervisning på engelsk gikk egentlig veldig fint, i og med at det har vært mye engelsk pensum på UiB.

Universitetsområdet og byen

Macquarie University hadde en stor og fin campus med greie undervisningsrom og et fint bibliotek.

Sydney er en utrolig nydelig by! Det er absolutt anbefalt å bo i - eller i nærheten av den. Det er togstasjon på campus, så det er ikke vanskelig å dra fra universitetet til byen. Det tar litt lang tid (en liten time), så det er det eneste som kan være litt sterss.

Bustad

Vi bodde i Macquarie University Village, like ved universitetet. Dette var en veldig sosial plass med et internasjonalt miljø hvor vi fikk venner for livet. Det var også i nærheten av Macquarie Shopping Centre, der de har alle slags butikker + en skøytebane og bowling :)
Vi bodde i et hus med fem soverom. Hvert rom har eget bad, og man deler kjøkken og stue med de andre i huset. Selve standarden er nok ikke den beste, men det var helt ok. Utrolig greit med eget bad!
Fordelen med å bo her er at det er veldig lett å bli kjent med nye mennesker fra hele verden. Det eneste som var litt negativt var at det kan ta litt tid å komme seg til Sydney by, og ofte foregikk det sosiale i Villagen. Vi fikk dermed ikke sett så mye til byen som vi hadde tenkt, men til gjengjeld fikk vi mange gode venner!

Sosialt miljø

Som sagt var Macquarie University Village veldig sosialt og kjekt! Det var til tider mye festing, så dersom man ikke er så glad i det er det kanskje ikke rette stedet.
Vi lærte utrolig mye om andre kulturer og mennesker, så det var spennende. Det var ikke like lett å bli godt kjent med folk vi gikk i klasse med, i og med at vi hadde mange ulike fag fra ulike fakulteter. De beste vennene fikk vi fra der vi bodde.

brukt_maquarie_university_paul_wright_photography.jpg

Flott bygning
Foto:
© Macquarie University/Paul Wright

Informasjon