Hjem
Studentsider
bilateral

Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT University) og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandAustralia
  • ByMelbourne
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. RMIT har krav om eit karaktersnitt på D eller betre for å gi opptak. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar - enten med karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av RMIT.

RMIT har hovudcampusen sin i Melbourne. Det er også mogleg å søke seg til ein av dei to campusane i Vietnam - Hanoi eller Saigon: https://www.rmit.edu/vn

Dersom ein ønsker seg til Vietnam, må ein skrive dette i merknadsfeltet når ein leverer søknad i Søknadsweb.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om utveksling, og råd om når det passar å reise ut.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er engelsk.

Dei som får friplass (exchange program) treng ikkje dokumentere engelskkunnskapane. Dei som får betalingsplass (study abroad program) må dokumentere engelskkunnskapane. Dette kan ein gjere med vitnemålet frå videregåande, dersom ein har karakteren 4 eller betre i engelsk. NB! For at vgs-vitnemålet skal bli godkjent som engelskdokumentasjon ved RMIT kan det ikkje vere meir enn 5 år sidan ein gjekk ut frå videregåande ved oppstart av utvekslingsopphaldet. Ved dårlegare karakter enn dette eller dersom vitnemålet er meir enn 5 år gamalt ved oppstart av utvekslingssemesteret, må studenten dokumentere engelskkunnskapar ved å ta ein engelsktest (TOEFL eller IELTS). Informasjon om slike testar finn ein på nettsidene til RMIT.

Kva emne kan eg ta

RMIT er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå og innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med RMIT som inneber at vi kan få to friplassar i året dersom dei sender studentar til oss. Dersom ein ikkje får friplass, må ein betale studieavgift. Studieavgifta for 2024 er på AUD$ 11 040 per semester. Avgifta for studier på masternivå kan vere noko høgare.

Ved søknadsfristen 25. august 2024 har UiB eitt semesters friplass ved RMIT.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) blei etablert i 1887 under namnet «Working Men's College in La Trobe Street» og er kjent for å vere eit innovativt teknisk universitet. RMIT er eit breiddeuniversitet med 28 fakultet og om lag 60 000 studentar, noko som gjer det til eit av dei største universiteta i Australia. Det blir òg rekna som ein av Australias leiande utdanningsinstitusjonar.

Melbourne er den nest største byen i Australia med 4,3 millionar innbyggarar. Dette byen for deg som set pris på dei gode tinga i livet. Her finst god mat, god vin, kunst og litteratur og ei levande og innovativ musikkscene. Byen er kjent for å ha eit europeisk preg, og er dessutan midt i blinken for deg som likar å køyre trikk. Melbourne ligg på ei breiddegrad tilsvarande der Spania ligg på den nordlege halvkule, noko som gjev byen eit komfortabelt middelhavsklima.

Bustad

Her finn ein ei rekkje muligheiter. Det er forholdsvis enkelt å finne privat innkvartering, men om du ynskjer å bu på campus er også dette mulig. RMIT vil være behjelpelige med å finne noko som passer for deg.

Semesterinndeling

Semester 1 er frå slutten av februar til slutten av juni/byrjinga av juli. Semester 2 er frå slutten av juli til slutten av november/byrjinga av desember.

Studentrapportar

2024

Vår 2024 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2024 - BA i samfunnsøkonomi

15.01.2024 - 15.06.2024

Førebuingar/praktiske tips

Pakk to halvfulle kofferter. Selv om du tror du ikke kommer til å kjøpe så mye, så skal du være der i 3-4 mnd så det blir en del likevel. Melbourne har veldig bra shopping i form av vintage marked. Anbefaler på det sterkeste p sjekke ut Fitzroy marked som er hver lørdag og søndag. Det er en veldig "hip" gate som har mange kule barer og vintagebutikker.

Jeg anbefaler på det sterkeste å være med på ANSA fadderuke. Her blir du kjent med andre norske fra mange andre skoler som også er på utveksling.

Pakk litt klær til "vinteren" som er når dere kommer i juli. Australiere klager veldig mye over at Melbourne har 4 sesonger på en dag, at det regner mye og er iskaldt. Jeg er snart ferdig her, og har vert her i høstsemesteret og det har bare regnet 4 ganger. Det har vert sol og 13 grader på det minste. Dermed er det ikke helt nødvendig med den tykke norske vinterjakken, men heller noen gensere og en lett jakke.

Undervisningsformer

På RMIT er alle forelesningene digitalt på canvas. De kan du se når du vil, og de legger ved en leseliste. På skolen holder de ukentlige seminarer i hvert fag. Disse er ikke obligatoriske men er lurt å gå for å holde seg oppdatert i faget. På disse seminarene kan man også snakke med professoren som er mye til hjelp med innleveringer. Vi har ingen eksamener men mye innleveringer. Det er lurt å ligge litt i forkant av disse slik at det ikke hoper seg opp på slutten.

Vurdering av emnetilbodet

RMIT har mange interessante emner som vi ikke har i norge. Jeg studerer samfunnsøkonomi og valgte fag innenfor business psykologi. Dette er veldig interessant og fremdeles relevant for studie mitt.

Fagleg utbyte og språk

Jeg opplever skolen som litt lettere enn det er i norge. Vi har en del innleveringer i uken, som er tidskrevende. Dette er ikke nødvendigvis så veldig vanskelig men man må bruke litt tid på det. RMIT har en del gøyale fag som vi ikke har i Norge, så dersom du kan velge fritt så anbefaler jeg å velge noe litt unikt.

Universitetsområdet og byen

RMIT ligger i kjernen av byen. Skolen er veldig stor og består av mange gamle og unike bygg. Rett ved siden av skolen ligger State library som er et veldig kjent og vakkert bibliotek.

Bustad

Det er dyrt å bo i Melbourne ettersom det er den største byen i Australia. Skolen ligger i Central Business District (CBD) som er sentrumskjernen. Dersom man bro her har man lett tilgang til alt man trenger og en kort skolevei. CBD er et veldig travelt område. Dersom man vil bo litt utenfor er det veldig fint i Carlton og Fitzroy. Dersom du vil bo sammen med venner så anbefaler jeg å booke hotell de første ukene og gå på visninger til leiligheter. Dersom man reiser alene og er usikker på bosituasjon så kan man alltid finne en studentbolig. I sentrum er det veldig mange studentboliger som Uniloge, Scape og Iglu. Dette er store organisasjoner så det er trygt å signere med de fra Norge.

Sosialt miljø

Jeg anbefaler på det sterkeste å bli med på ANSA fadderuke. Da blir man kjent med mange norske som er i akkurat samme situasjon som deg. Man kan også bli kjent med folk fra Australia og andre land, men det er alltid greit å ha andre norske som en trygghet. RMIT arrangerer en dag med velkomst hvor man blir litt kjent med de andre i rommet. Dette er en måte å bli kjent med folk fra alle land.

2023

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

15.07.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Mitt aller største råd er å finne seg en bolig før man drar ned, eller hvert fall starte prosessen. Etter å ha lest tidligere studentrapporter som advarer om svindel, gjorde ikke vi det. Det ble en lang og stressende prosess (det ordnet seg til slutt). Svindel oppfatter jeg at er en reel bekymring som må tas på alvor, men å feks søke på studentboliger i regi av feks Unilodge, Scape eller Iglu burde
gå fint. Da vi prøvde å søke var det allerede for seint.

Sett deg sammen med noen andre som også skal til Australia når du fyller ut visumsøknaden. Det er mye lettere og man hjelper hverandre med å fylle den ut riktig.

Ta med nok varme klær! Melbourne er kaldere enn du tror. Det kan jeg ikke få understreket godt nok. Det er helt andre temperaturer der enn i feks Sydney og Brisbane. Jeg tok ikke med superundertøy/ullundertøy, og angret senere på det. Flere utvekslingsstudenter endte opp med å kjøpe flere varme gensere fordi de ikke hadde med nok. Du burde også ha med varm nok jakke. Jeg brukte en tynn dunjakke, men du kan nok helt fint ta med en tykkere en.

Annet enn de nødvendige klærne burde du prøve å pakke lett. Ikke ta med så mye. Du kommer mest sannsynlig til å kjøpe en del når du først er der nede. Og da er det kjipt å ikke kunne ta det med tilbake, fordi du ikke har plass i kofferten. Det du burde ta med er en eller to adaptere(de er ofte utsolgt i Australia på starten av semesteret) eventuelt skjøteledning med flere stikkontakter, så du kan lade flere av tingene dine samtidig.

Undervisningsformer

Alle fagene jeg tok hadde en blanding av innleveringer(ofte 3-4), quizer(mutiple choice) og lavterskel presentasjoner(godkjent/ikke godkjent). Innleveringene var alt fra selvbiografier, analyse etter utførte intervjuer, essay og kreative tekster.(Det er ikke så skummelt som det høres ut, men en del arbeid, ja.) Ingen av fagene jeg tok hadde eksamen, men universitetet har slike fag også, for de som liker det.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tok "Intercultural communication" og "Indigenous people and the environment" for å erstatte Propsy310 Helse, Kultur og Utvikling. Og "Psychology of Social Life" og "Self, Identity, and Agency" for å erstatte Propsy309 Sosialpsykologi.

Jeg var relativt fornøyd med mine emner. Anbefaler sterkt faget "Intercultural communication", som var min favoritt. Det handler om kulturelle forskjeller i kommunikasjon. Særdeles spennende var det siden klasserommet var fullt av folk med ulike kulturelle bakgrunner. Det skaper gode diskusjoner som leder til større forståelse for andre kulturer.

Faget "Indigenous people and the environment", som nå har skiftet navn til "Building responsible relationships with first peoples and Country" var overveldende, spesielt i starten. Men til slutt synes jeg at jeg fikk mye ut av det. Vi var på field trips(eksursjoner), og jeg fikk et innblikk i kulturen til Aboriginal og Torres Strait Islander People, som jeg ikke hadde fått ellers. Spenningene mellom urbefolkningen og andre Australiere eksisterer fortsatt på flere områder. Det fikk vi utforsket i faget. Givende fag om man står løpet ut. Det var ikke like vanskelig som jeg tenkte i starten.

"Psychology of Social Life" var et heldigitalt fag, hvor man måtte se forelesningene selv(videoformat). Vi hadde også innleveringer og ukentlige miniquizer, og et par lengre quizer. Det synes jeg egentlig var veldig greit. Å ha fire ikke digitale fag tror jeg hadde vært mye å holde styr på. Alt materialet var også tilgjengelig på canvas fra start, så du kunne jobbe deg tidlig ferdig med alt utenom miniquizene. Foreleseren antydet også at hvis man ønsket, så kunne han åpne quizene tidligere.

Det siste faget, "Self, Identity, and Agency, var litt kjedelig, men helt greit å ha. Tutorialene(seminarene) i dette faget føltes ofte ut som bortkastet tid.

Fagleg utbyte og språk

Opplevde at det var fint å friske opp litt sosialpsykologi, og kan ta med mye nyttig fra "Intercultural communication".

Språket ble sikkert bedre, men jeg har ikke merket de veldig store endringene. Kanskje at jeg lettere former setninger(muntlig) på engelsk uten å tenke, og at jeg er i stand til å skrive akademiske engelske tekster. Jeg har vært på utveksling til et engelskspråklig land før, og tror jeg fikk bedre språklig utbytte av det(var også der over en lengre periode).

Universitetsområdet og byen

Veldig praktisk med campus midt i byen. Melbourne har utrolig mye å by på. Du kan utforske byens skjulte laneways og grafittikunst, spise på en av sikkert hundrevis av gode restauranter, shoppe(feks Burke Mall, Collin street). Disse tre museene er gratis for studenter: Immigration museum, Melbourne Museum og Scienceworks(anbefaler ikke, er mer for barn). National Gallery of Victoria (NGV) koster heller ingenting, og er kjent for å være bra. Mitt favoritt museum var faktisk det under The Shrine of Remeberance(ett krigsminnesmerke). Selv om jeg ikke pleier å synes informasjon om ulike verdenskriger og konflikter er spennende, var dette faktisk interessant. Byens mange markeder er verdt å sjekke ut, de fleste bydeler har sin egen variant. Queen Victoria Market er det mest kjente, men anbefaler at du sjekker ut en del av de andre også(South Melbourne, St. Kilda, Prahan, Fitzroy og Rose market). Å se en Austraksk fotballkamp er obligatorisk, uansett hvor lite du vanligvis liker å se på sport eller fotball. Jeg kan heldigvis trøste deg med at denne sporten er mer underholdene å se på enn vanlig fotball, og har litt latterlige regler. Verdt å oppleve! Anbefaler å gå langst Brunswick street og Smith street i Fitzroy. Der er det mange kule butikker og restauranter. Jeg dro på både kaffesmaking og vinsmaking(i Yarra Valley regionen). Er det noe Melbourne er gode på er det kaffe! Jeg likte ikke kaffe før jeg dro, men det ble noe jeg koste meg med i Melbourne. De er spesielt kjent for sin Flat White(kaffevariant). Westerfolds Park, eller Melbourne zoo er fint hvis du vil se dyreliv, og en ekskursjon til Phillip Island blir aldri feil(pingvinparaden er en must see). Jeg kunne skrevet om mye mer, for det er så mye å oppleve. Vi(jeg og andre utvekslingsstudenter) konkluderte med at man ikke får gjort absolutt alt, fordi det rett å slett finnes så mange valgmuligheter. Likevel var vi på slutten av oppholdet, enig i at vi fikk gjort det aller meste vi hadde lyst til.

Bustad

Jeg bodde med en annen norsk student. Etter å ha lett etter bolig i 1mnd, dratt på visninger, søkt studentboliger etc, booket vi en airbnb for resten av oppholdet. Det er nok en boligkrise i Melbourne, ettersom det var fullt av folk på alle visningene vi var på. De som hadde visningene sa at de aldri hadde opplevd lignende. Fant også ut at mange leiligheter har kontrakt på 6mnd eller lenger, noe som ikke passet oss. Vi trengte også at den var møblert. Gjør god research for bolig før du drar, planlegg gjerne visninger, men ikke skriv under på noe før du har sett boligen, for det er mye scam, særlig på facebooksider.

Leiligheten vi endte opp med var utrolig fin, men god beliggenhet, rett ved et trikkestopp, matbutikk, utesteder, restauranter, vintage butikker og cafeer. Fitzroy(bydelen vi bodde i) er utrolig kul, med flere markeder, gode serveringssteder, og ligger ikke alt for langt fra CBD. Jeg tok først trikken til RMIT(city campus), men begynte etter hvert å gå. Det tok 25-30min.

Sosialt miljø

Anbefaler å melde seg inn i en klubb for det sosiale, siden velkommstuken ikke var den beste. Jeg var medlem av surfeklubben, og var med på en helgetur, og det var utrolig gøy. Det var stor kamp om plassene til de ulike dags- og helgeturene, og du måtte melde deg på samme minuttet som de la det ut for å få plass. Utendørsklubben var også ekstremt populær, særlig blant utvekslingsstudenter. Klubben arrangerte mange ulike turer man kunne melde seg på, blant annet til 12 Apostles, rafting, gruve, klatring etc. Også her fylte plassene seg opp fort, så også her må man være tidlig ute.

Jeg ble blant annet kjent med folk gjennom surfeklubben, andre utvekslingsstudenter på skolen(whatsapp gruppe med mange folk i) og i tutorialene i de ulike fagene, både utvekslingsstudenter og Australske. Flere av disse har jeg fortsatt kontakt med nå som jeg er tilbake i Norge.

Haust 2023 - BA i molekylærbiologi

Haust 2023 - BA i molekylærbiologi

15.07.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Melbourne er en veldig kjekk by å dra på utveksling til dersom man ønsker å bo i en storby. Byen har et godt utvalg av gode restauranter, barer, museer, konserter og festivaler. I tillegg er den kjent for mange kafeer og utrolig god kaffe.
Når man kommer til Melbourne er det første man bør gjøre å skaffe seg et mobilabonnement. Det er veldig enkelt å fikse, hadde selv Vodafone, men Telstra hadde bedre dekning dersom man dro ut av byen. Lurt å åpne en bankkonto hos commonwealth veldig enkelt, men kan være endel kø så lurt å dra tidlig om morgenen, og husk å ta med visum og CoE.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Australia er veldig annerledes enn i Norge. Man har fire fag per semester og vurderinger gjennom hele semesteret som teller for den endelige karakteren. Det betyr at man får et intensivt semester med quizer eller innleveringer hver uke. Til gjengjeld har man ikke eksamen på RMIT og slutten av semesteret var derfor ikke så stress som eksamensperioden ved UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Vil si emnetilbudet var greit, hadde ikke de mest spennende fagene. Tror det det er flere fag å velge mellom innenfor andre retninger enn realfag. Det er veldig lett å bytte fag, så hvis man vil bytte fag etter at undervisningen har startet kan man det.

Fagleg utbyte og språk

Godt faglig utbytte. Følte engelsknivået mitt var ganske greit før jeg dro siden mye av undervisningen på UiB hadde vært på engelsk, men ble mye bedre til å snakke på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Campus til RMIT ligger midt i sentrum som jeg syns var veldig greit. Universitetet består av mange byggninger i sentrum som alle ligger nærme hverandre, så lett å bevege seg fra bygg til bygg. RMIT har også et campus i Bundoora, vil egentlig ikke anbefale å ta noen fag her siden det ligger en time utenfor byen. CBD er sentrum av Melbourne. Nabolagene rundt CBD er mer koselige enn selve CBD, og vil anbefale Fitzroy for koselige kaféer, barer og bruktbutikker.

Bustad

Å finne bolig var mye vanskeligere enn jeg trodde det skulle bli. Melbourne er en veldig dyr by å leie i og standarden er generelt ganske lav på mange av kollektivene. De fleste utvekslingsstudenter endte opp med å leie studentboliger i sentrum, disser har veldig bra standard, men man må regne med å betale rundt 12000-15000 i måneden for et rom i kollektiv der. Jeg reiste ned uten et sted, og var heldig å fant et kollektiv på flatmates til en grei pris. Anbefaler å starte tidlig med å lete etter kollektiv, lurt å ikke bo for langt unna sentrum, kan anbefale Carlton og Fitzroy.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra blant utvekslingstudentene, vil anbefale å melde seg inn i noen av gruppene på RMIT. Surfegruppa og outdoors gruppa hadde mange arrangement og veldig mange utvekslingsstudenter var medlem av disse. RMIT hadde ikke noen fadderuke så man må ta litt ansvar selv for å bli kjent med andre, men det er lett å bli kjent med andre utvekslingstudenter. Ansa hadde derimot en liten fadderuke og sosialt opplegg gjennom semesteret så vil anbefale å bli med på disse.

2019

HAUST 2019 - BA i kognitiv vitskap

HAUST 2019 - BA i kognitiv vitskap

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Reise ned i litt god tid før skole start slik at du finner deg en god leilighet fort. Når du leter etter leilighet er det sterkt anbefalt å bruke "flatmates". Den gir deg god oversikt over tilgjengelige leiligheter, leietakere og utleiere. Skaffe seg australsk sim kort og bankkonto bør også gjøres så fort som mulig. Melbourne er en by med svært skiftende vær hvor det i sommer måneder kan gå fra 40*C til 12*C på et døgn så anbefaler å ta med seg en god jakke og skjerf. På vinteren er det ofte mye vind og regn, ligner på Bergen høst vær.

Undervisningsformer

Likt som UiB ved forelesninger i de fleste fag, er også tilhørende labber som likner på seminarer ved Uib. For meg var de ikke obligatoriske men var veldig lurt å møte på de siden man jobbet med obligatoriske innleveringer på de.

Vurdering av emnetilbodet

Er et greit emnetilbud, fikk ikke inntrykk av at det var noen klare fag de manglet av de fagene jeg ville ha vært fall. Noen av fagene jeg hadde krevde krav til programmering forkunnskaper noe jeg synes var merkelig når det ikke var noe programmering i faget.

Fagleg utbyte og språk

Her følte jeg det spriker mest. Hadde noen fag hvor jeg måtte jobbe knallhardt på innleveringene, og andre som gikk nesten av seg selv. Føler jeg forbedret engelsken min mest og har nå ingen problemer med å holde en faglig samtale på engelsk i flere timer.

Universitetsområdet og byen

RMIT ligner på Uib ved at de ulike fakultet byggene ligger rundt sentrum, men stort sett er alle innenfor gratis trikk området så ingen problemer å komme seg rundt. Melbourne er en ganske storby og ligner litt på New York med masse skyskrapere, parker og cafeer. Så hvis du blir leie storbyen skal det ikke mer en ca 30min med trikk så er man på stranda i St. Kilda. I St. Kilda har man store strender, ute-restauranter og ville pingviner som er en artig kombinasjon.

Bustad

Bolig i Melbourne kan være ganske dyrt å anbefaler å søke seg rundt på Flatmates.com.au så fort som mulig. Etter man har opprettet profil vil man raskt bli kontaktet av utleier som vil at du skal bo i deres leilighet. Da er det veldig viktig å dra på visning å stille mange spørsmål, hadde noen venner som ble svindlet for 1600$ av en fyr så vær forsiktig.

Sosialt miljø

Det er ingen fadder uke men et to dagers opplegg hvor man blir plassert i "teams" med andre utveksling studenter. Da gjelder det å være frampå for å lage gruppechat, vår gruppe gjorde og vi holdt sammen hele semesteret med møter oppgjennom semesteret, men opplevde jo at de andre teamene ble helt oppløst etter de to første dagene. Så jeg var heldig sånn sett. Ellers så er det viktig å bli med i de ulike sosiale klubbene siden jeg og mine venners erfaring var at man fikk ikke venner i en stor forelsening med 50stk så eneste måten er å være frampå på sosiale aktiviteter i klubber, kan forøvrig anbefale RUSU og outdoor club.

Haust 2019 - BA i kognitiv vitskap

Haust 2019 - BA i kognitiv vitskap

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale å lese seg litt opp på klima i Melbourne, her er det nemlig ikke sommer hele året. Det kan være ganske kjølig, og regner en del. Ellers vil jeg anbefale å lese innleggene på utvekslingsbloggen, her er det mye nyttig informasjon.

Undervisningsformer

Undervisningen i hvert fag består som regel av to timer med forelesning og 2 timer med seminar/lab i uken.

Vurdering av emnetilbodet

En del av fagene hadde krav til forkunnskaper, noe som gjorde det litt vanskelig å finne fag man var kvalifisert for. Alt i alt hadde de ganske bra tilbud.

Fagleg utbyte og språk

Det varierte veldig fra emne til emne hvor mye faglig utbytte jeg følte jeg fikk. Den største forskjellen fra UiB var at vi hele tiden hadde innleveringer som telte på endelig karakter, og at eksamen bare utgjorde typ halvparten av endelig karakter.
Jeg har bodd en del i utlandet tidligere så språkmessig fikk jeg ikke så mye utbytte.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i all hovedsak midt i Melbourne sentrum, hvor det er veldig mye folk. Sannsynligvis vil du ha all undervisning i nærheten av hverandre.

Bustad

Man kan lete etter bolig på nett før man kommer ned, men det vanligste er å finne bolig mens man er der. Jeg vil anbefale å bo litt utenfor byen, da det er mye hyggeligere enn i sentrum. Jeg fant bolig på forhånd, og delte leilighet med en annen fra UiB.

Sosialt miljø

På skolen var det ikke så mye sosialt opplegg innad i studieprogrammene. Vi hadde orientering for alle utvekslingsstudenter de første dagene, og vi ble vist rundt på campus. Noen holdt kontakt med gruppen de hadde orienteringsdagene, men vi sto mye for det sosiale selv.

2018

Vår 2018 - BA i miljø- og ressursfag

Vår 2018 - BA i miljø- og ressursfag

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Start på søknadsprossesen tidligere enn rett før fristen, ting tar tiden men er verdt det når du først kommer frem! Lurt å reise ned i relativt god tid før skolen starter, både for å komme på plass og finne et sted å bo. Det er gratis å åpne en australsk bankkonto gjennom CommonWealth bank, da får du et australsk bankkort og slipper ekstrakostnader. Å skaffe seg et australsk simkort er også lurt å fikse kjapt, dette er også veldig lett og kan fornyes hver mnd uten bindingstid. Jeg brukte Vodafone som funker greit, men telstra gir bedre dekning i mindre urbane områder. Når en først er i Australia anbefaler jeg virkelig å reise litt rundt i landet. Er relativt billig med flybilletter innenfor Australia. Jeg var i Tasmania, Perth, Cairns og kjørte fra Darwin til Uluru - kan anbefale alle stedene spesielt Tasmania! Husk at når det nærmer seg vinter i Melbourne er det ikke lenger alltid varmt og ville hvertfall tatt med en varm jakke.

Undervisningsformer

Undervisingen er ganske lik som på UiB og jeg hadde ingen obligatoriske forelesninger. Laboratorie øvelser er vanligvis kun 2-3timer. En får ikke vite eksamensdatoene sine før sent i april.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt bra, eneste er at det kan være litt problematisk å finne emnebeskrivelsene på nettsiden. En del fag på nettsiden er merket og anbefalt for utvekslingsstudenter og disse trenger du ikke eksta godkjenning fra RMIT. Lurt å søke forhåndsgodkjenning fra UiB tidlig og siden svar ang. emnene fra RMIT kan komme så sent som i januar om du søker sent. Om du ikke er fornøyd med fagene du har valgt i førsteomgang er det veldig lett å endre de på nettsiden til RMIT.

Fagleg utbyte og språk

En stor forskjell fra UiB er at det er mye innleveringer og tester ila semesteret som alle teller på slutt karakteren. Dette gjør at du må jobbe kontinuerlig hele semesteret og alt presset er ikke på den siste eksamenen. Noe som tok litt tid å forstå og som jeg gjerne skulle vist før jeg gjennomførte de første innleveringene er at på RMIT vurderer de kun etter en 'rubric' som blir oppgitt. Denne inneholder alt de ønsker seg i en tekst/oppgave/test og kan også gi store hint til for eksempel hvilke spørsmål du får på en test. Faget The Professional Scientist er et fag som gir stort utbytte og du lærer mye nyttig for tiden etter studie. Du kan velge mellom mange prosjekter der du jobber i en gruppe og skal "forske" videre på et prosjekt.
Fikk kanskje det største utbyttet på språkfronten. Engelsk blir veldig naturlig etter kun noen dager/uker ettersom alle du blir kjent med snakker engelsk. Jeg ble veldig mye tryggere på engelsken min både muntlig og skriftlig.

Universitetsområdet og byen

RMIT City Campus ligger midt i sentrum og trikken i området er gratis noe som er veldig bra. Melbourne er en utrolig kul og fin by, er mye kultur og variasjon i de forskjellige områdene rundt. Veldig glad jeg har fått bo her i et semester! Er også veldig mye kult å utforske i Victoria. Savnet en 'normal' lesesal slik som på UiB, er mange steder å lese på RMIT men likevel vanskelig å finne en ledig og stille plass. City Campus er veldig moderne og er en cafe på hvert hjørnet (som en evt kan lese på).

Bustad

Det å finne et sted å bo var definitivt det vanskeligste med å komme til Melbourne og er også ganske dyrt der nede. Det å finne en leilighet uten roomies er ekstemt vanskelig og ikke å anbefale. Er uansett mye mer sosial å bo med andre, noen av mine nærmeste venner fikk jeg fra leiligheten. En kan starte å lete etter ledige rom før man kommer til Melbourne på en gruppe som heter 'Fairy Floss Real Estate' på facebook. Flatmates.com.au er også en bra nettside å finne ledige rom, men man må gå på visning for å være sikker. Jeg bodde i Southbank som var et stille og koselig område, samtidig nære sentrum. Er ganske normalt å dele rom med andre, men også fult mulig å finne et privat.

Sosialt miljø

Savnet så klart fadderuken vi har på UiB, og på RMIT er det kun tre dager til å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene. Kan være vanskelig å bli kjent med de australske studentene, men de er likevel alltid imøtekommende og hyggelige i forelesninger/lab øvelser. Derimot er det veldig lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter ettersom alle er i samme båt. Anbefaler også å bli medlem av en eller flere klubber og RUSU. Der det arrangeres turer, fester og er lett å bli kjent med flere. Jeg var medlem av RUSU, surfing club og outdoors club.

2014

Vår 2014 - BA i nanoteknologi

Vår 2014 - BA i nanoteknologi

15.01.2014 - 14.07.2014

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale å førebu reisa ned der i god tid på forhånd. Dersom tanken er å reise litt før skulen begynner er det ikkje nødvendig å reise til Melbourne om ein ønsker å reise på østkysten. Då kan ein heller reise til Sydney, Brisbane eller Cairns og kjøre/fly derifrå. Det å fly er heller ikkje alt for dyrt i Australia, og det kan i mange tilfeller vere meir "effektivt" å reise med fly og bu billig enn å leige bil, betale bensin og parkering/campingplass. Det er naturligvis ei oppleving i seg sjølv å kjøre rundt i Australia.

Undervisningsformer

På RMIT University er undervisinga mykje lik som på UiB (i alle fall innanfor naturvitskaplege fag), men gjerne med litt meir obligatorisk enn det som er vanleg på UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbodet var bra innanfor naturvitenskaplege fag. Fekk tatt fag som i varierende grad var relevante for vidare utdanning på UiB. Lurt å sjå på fagkombinasjonar og ha ein dialog med RMIT University og UiB i god tid før utveksling.

Fagleg utbyte og språk

Faget Introduction to Australian Society er eit fag som kan vere greit å ha med seg slik at ein lærer litt meir om Melbourne og Australia generelt. Det er fint å kunne litt om landet ein har budd i så lenge. Utanom det var dei andre faga gode og ein satt igjen med mykje nyttig kunnskap. Det største utbyttet fekk eg på språkfronten. Der vart eg mykje sikrare i engelsken, og small-talk og liknande blir like naturlig som på norsk om ein bur med andre internasjonale personar slik at ein er nødd til å snakke engelsk for å kommunisere med dei.

Universitetsområdet og byen

Melbourne er ein utrulig fin by og anbefales på det varmaste. RMIT University City Campus ligg veldig sentralt til og det er gangavstand til det meste viktig derifrå. Trikken stopper rett utanfor campus, så om ein bur utanfor byen er ikkje det eit stort problem heller. Det er ikkje lesesal (på City Campus) i samme grad som ein har på UiB, men biblioteket blir brukt mykje på samme måte. Der er det meir støy enn det eg er vant med frå lesesalen på UiB. Elles er City Campus eit veldig fint campus som ser moderne og bra ut.

Bustad

Budde i Docklands og synst det var heilt greit. Budde ganske dyrt (~6000 kroner/mnd), men då budde eg med boblebad, treningssenter, basseng, etc. i bygget. Likevel er det relativt vanskelig å finne rimelige og fine buplassar. Det er veldig vanlig med "shared-room", dvs. at ein deler rom med nokre andre. Om ein ikkje er instillt på det må ein instille seg på at det blir litt dyrare. Personleg brukte eg veldig mykje tid på å finne leilighet, men det vart betraktelig mykje lettare når eg gjekk saman med andre utvekslingsstudentar og me leita saman. Det er med andre ord å anbefale. Vil ikkje anbefale UniLodge og liknande, då dette er private aktørar som virkar som dei ønsker å tene mest mulig på studentane og gjerne er godt overprisa.

Sosialt miljø

Det kan vere delvis krevande å komme inn på dei australske studentane, då dei allerede har skapt sine sosiale kretsar gjennom fleire år med studier saman. Dette avhenger naturligvis av studieretning og undervisningsform. Det var likevel eit godt sosialt miljø blant utvekslingsstudentane og eg blei kjent med mange studentar frå heile verda. Det er også til å anbefale å bli med i diverse klubbar på universitetet (http://rmitlink.rmit.edu.au/Clubs/). Her kan ein lettare bli kjent med folk frå Australia. Var sjølv med i surfeklubben og stortrivst med det.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Royal Melbourne Institute of Technology

Informasjon