Hjem
Studentsider
bilateral

Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT University) og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandAustralia
  • ByMelbourne
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) blei etablert i 1887 under namnet «Working Men's College in La Trobe Street» og er kjent for å vere eit innovativt teknisk universitet. RMIT er eit breiddeuniversitet med 28 fakultet og om lag 60 000 studentar, noko som gjer det til eit av dei største universiteta i Australia. Det blir òg rekna som ein av Australias leiande utdanningsinstitusjonar.

Melbourne er den nest største byen i Australia med 4,3 millionar innbyggarar. Dette byen for deg som set pris på dei gode tinga i livet. Her finst god mat, god vin, kunst og litteratur og ei levande og innovativ musikkscene. Byen er kjent for å ha eit europeisk preg, og er dessutan midt i blinken for deg som likar å køyre trikk. Melbourne ligg på ei breiddegrad tilsvarande der Spania ligg på den nordlege halvkule, noko som gjev byen eit komfortabelt middelhavsklima.

Bustad

Her finn ein ei rekkje muligheiter. Det er forholdsvis enkelt å finne privat innkvartering, men om du ynskjer å bu på campus er også dette mulig. RMIT vil være behjelpelige med å finne noko som passer for deg.

Semesterinndeling

Semester 1 er frå slutten av februar til slutten av juni/byrjinga av juli. Semester 2 er frå slutten av juli til slutten av november/byrjinga av desember.

Studentrapportar

2019

HAUST 2019 - BA i kognitiv vitskap

HAUST 2019 - BA i kognitiv vitskap

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Reise ned i litt god tid før skole start slik at du finner deg en god leilighet fort. Når du leter etter leilighet er det sterkt anbefalt å bruke "flatmates". Den gir deg god oversikt over tilgjengelige leiligheter, leietakere og utleiere. Skaffe seg australsk sim kort og bankkonto bør også gjøres så fort som mulig. Melbourne er en by med svært skiftende vær hvor det i sommer måneder kan gå fra 40*C til 12*C på et døgn så anbefaler å ta med seg en god jakke og skjerf. På vinteren er det ofte mye vind og regn, ligner på Bergen høst vær.

Undervisningsformer

Likt som UiB ved forelesninger i de fleste fag, er også tilhørende labber som likner på seminarer ved Uib. For meg var de ikke obligatoriske men var veldig lurt å møte på de siden man jobbet med obligatoriske innleveringer på de.

Vurdering av emnetilbodet

Er et greit emnetilbud, fikk ikke inntrykk av at det var noen klare fag de manglet av de fagene jeg ville ha vært fall. Noen av fagene jeg hadde krevde krav til programmering forkunnskaper noe jeg synes var merkelig når det ikke var noe programmering i faget.

Fagleg utbyte og språk

Her følte jeg det spriker mest. Hadde noen fag hvor jeg måtte jobbe knallhardt på innleveringene, og andre som gikk nesten av seg selv. Føler jeg forbedret engelsken min mest og har nå ingen problemer med å holde en faglig samtale på engelsk i flere timer.

Universitetsområdet og byen

RMIT ligner på Uib ved at de ulike fakultet byggene ligger rundt sentrum, men stort sett er alle innenfor gratis trikk området så ingen problemer å komme seg rundt. Melbourne er en ganske storby og ligner litt på New York med masse skyskrapere, parker og cafeer. Så hvis du blir leie storbyen skal det ikke mer en ca 30min med trikk så er man på stranda i St. Kilda. I St. Kilda har man store strender, ute-restauranter og ville pingviner som er en artig kombinasjon.

Bustad

Bolig i Melbourne kan være ganske dyrt å anbefaler å søke seg rundt på Flatmates.com.au så fort som mulig. Etter man har opprettet profil vil man raskt bli kontaktet av utleier som vil at du skal bo i deres leilighet. Da er det veldig viktig å dra på visning å stille mange spørsmål, hadde noen venner som ble svindlet for 1600$ av en fyr så vær forsiktig.

Sosialt miljø

Det er ingen fadder uke men et to dagers opplegg hvor man blir plassert i "teams" med andre utveksling studenter. Da gjelder det å være frampå for å lage gruppechat, vår gruppe gjorde og vi holdt sammen hele semesteret med møter oppgjennom semesteret, men opplevde jo at de andre teamene ble helt oppløst etter de to første dagene. Så jeg var heldig sånn sett. Ellers så er det viktig å bli med i de ulike sosiale klubbene siden jeg og mine venners erfaring var at man fikk ikke venner i en stor forelsening med 50stk så eneste måten er å være frampå på sosiale aktiviteter i klubber, kan forøvrig anbefale RUSU og outdoor club.

Haust 2019 - BA i kognitiv vitskap

Haust 2019 - BA i kognitiv vitskap

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale å lese seg litt opp på klima i Melbourne, her er det nemlig ikke sommer hele året. Det kan være ganske kjølig, og regner en del. Ellers vil jeg anbefale å lese innleggene på utvekslingsbloggen, her er det mye nyttig informasjon.

Undervisningsformer

Undervisningen i hvert fag består som regel av to timer med forelesning og 2 timer med seminar/lab i uken.

Vurdering av emnetilbodet

En del av fagene hadde krav til forkunnskaper, noe som gjorde det litt vanskelig å finne fag man var kvalifisert for. Alt i alt hadde de ganske bra tilbud.

Fagleg utbyte og språk

Det varierte veldig fra emne til emne hvor mye faglig utbytte jeg følte jeg fikk. Den største forskjellen fra UiB var at vi hele tiden hadde innleveringer som telte på endelig karakter, og at eksamen bare utgjorde typ halvparten av endelig karakter.
Jeg har bodd en del i utlandet tidligere så språkmessig fikk jeg ikke så mye utbytte.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i all hovedsak midt i Melbourne sentrum, hvor det er veldig mye folk. Sannsynligvis vil du ha all undervisning i nærheten av hverandre.

Bustad

Man kan lete etter bolig på nett før man kommer ned, men det vanligste er å finne bolig mens man er der. Jeg vil anbefale å bo litt utenfor byen, da det er mye hyggeligere enn i sentrum. Jeg fant bolig på forhånd, og delte leilighet med en annen fra UiB.

Sosialt miljø

På skolen var det ikke så mye sosialt opplegg innad i studieprogrammene. Vi hadde orientering for alle utvekslingsstudenter de første dagene, og vi ble vist rundt på campus. Noen holdt kontakt med gruppen de hadde orienteringsdagene, men vi sto mye for det sosiale selv.

2018

Vår 2018 - BA i miljø- og ressursfag

Vår 2018 - BA i miljø- og ressursfag

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Start på søknadsprossesen tidligere enn rett før fristen, ting tar tiden men er verdt det når du først kommer frem! Lurt å reise ned i relativt god tid før skolen starter, både for å komme på plass og finne et sted å bo. Det er gratis å åpne en australsk bankkonto gjennom CommonWealth bank, da får du et australsk bankkort og slipper ekstrakostnader. Å skaffe seg et australsk simkort er også lurt å fikse kjapt, dette er også veldig lett og kan fornyes hver mnd uten bindingstid. Jeg brukte Vodafone som funker greit, men telstra gir bedre dekning i mindre urbane områder. Når en først er i Australia anbefaler jeg virkelig å reise litt rundt i landet. Er relativt billig med flybilletter innenfor Australia. Jeg var i Tasmania, Perth, Cairns og kjørte fra Darwin til Uluru - kan anbefale alle stedene spesielt Tasmania! Husk at når det nærmer seg vinter i Melbourne er det ikke lenger alltid varmt og ville hvertfall tatt med en varm jakke.

Undervisningsformer

Undervisingen er ganske lik som på UiB og jeg hadde ingen obligatoriske forelesninger. Laboratorie øvelser er vanligvis kun 2-3timer. En får ikke vite eksamensdatoene sine før sent i april.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt bra, eneste er at det kan være litt problematisk å finne emnebeskrivelsene på nettsiden. En del fag på nettsiden er merket og anbefalt for utvekslingsstudenter og disse trenger du ikke eksta godkjenning fra RMIT. Lurt å søke forhåndsgodkjenning fra UiB tidlig og siden svar ang. emnene fra RMIT kan komme så sent som i januar om du søker sent. Om du ikke er fornøyd med fagene du har valgt i førsteomgang er det veldig lett å endre de på nettsiden til RMIT.

Fagleg utbyte og språk

En stor forskjell fra UiB er at det er mye innleveringer og tester ila semesteret som alle teller på slutt karakteren. Dette gjør at du må jobbe kontinuerlig hele semesteret og alt presset er ikke på den siste eksamenen. Noe som tok litt tid å forstå og som jeg gjerne skulle vist før jeg gjennomførte de første innleveringene er at på RMIT vurderer de kun etter en 'rubric' som blir oppgitt. Denne inneholder alt de ønsker seg i en tekst/oppgave/test og kan også gi store hint til for eksempel hvilke spørsmål du får på en test. Faget The Professional Scientist er et fag som gir stort utbytte og du lærer mye nyttig for tiden etter studie. Du kan velge mellom mange prosjekter der du jobber i en gruppe og skal "forske" videre på et prosjekt.
Fikk kanskje det største utbyttet på språkfronten. Engelsk blir veldig naturlig etter kun noen dager/uker ettersom alle du blir kjent med snakker engelsk. Jeg ble veldig mye tryggere på engelsken min både muntlig og skriftlig.

Universitetsområdet og byen

RMIT City Campus ligger midt i sentrum og trikken i området er gratis noe som er veldig bra. Melbourne er en utrolig kul og fin by, er mye kultur og variasjon i de forskjellige områdene rundt. Veldig glad jeg har fått bo her i et semester! Er også veldig mye kult å utforske i Victoria. Savnet en 'normal' lesesal slik som på UiB, er mange steder å lese på RMIT men likevel vanskelig å finne en ledig og stille plass. City Campus er veldig moderne og er en cafe på hvert hjørnet (som en evt kan lese på).

Bustad

Det å finne et sted å bo var definitivt det vanskeligste med å komme til Melbourne og er også ganske dyrt der nede. Det å finne en leilighet uten roomies er ekstemt vanskelig og ikke å anbefale. Er uansett mye mer sosial å bo med andre, noen av mine nærmeste venner fikk jeg fra leiligheten. En kan starte å lete etter ledige rom før man kommer til Melbourne på en gruppe som heter 'Fairy Floss Real Estate' på facebook. Flatmates.com.au er også en bra nettside å finne ledige rom, men man må gå på visning for å være sikker. Jeg bodde i Southbank som var et stille og koselig område, samtidig nære sentrum. Er ganske normalt å dele rom med andre, men også fult mulig å finne et privat.

Sosialt miljø

Savnet så klart fadderuken vi har på UiB, og på RMIT er det kun tre dager til å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene. Kan være vanskelig å bli kjent med de australske studentene, men de er likevel alltid imøtekommende og hyggelige i forelesninger/lab øvelser. Derimot er det veldig lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter ettersom alle er i samme båt. Anbefaler også å bli medlem av en eller flere klubber og RUSU. Der det arrangeres turer, fester og er lett å bli kjent med flere. Jeg var medlem av RUSU, surfing club og outdoors club.

2014

Vår 2014 - BA i nanoteknologi

Vår 2014 - BA i nanoteknologi

15.01.2014 - 14.07.2014

Førebuingar/praktiske tips

Vil anbefale å førebu reisa ned der i god tid på forhånd. Dersom tanken er å reise litt før skulen begynner er det ikkje nødvendig å reise til Melbourne om ein ønsker å reise på østkysten. Då kan ein heller reise til Sydney, Brisbane eller Cairns og kjøre/fly derifrå. Det å fly er heller ikkje alt for dyrt i Australia, og det kan i mange tilfeller vere meir "effektivt" å reise med fly og bu billig enn å leige bil, betale bensin og parkering/campingplass. Det er naturligvis ei oppleving i seg sjølv å kjøre rundt i Australia.

Undervisningsformer

På RMIT University er undervisinga mykje lik som på UiB (i alle fall innanfor naturvitskaplege fag), men gjerne med litt meir obligatorisk enn det som er vanleg på UiB.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbodet var bra innanfor naturvitenskaplege fag. Fekk tatt fag som i varierende grad var relevante for vidare utdanning på UiB. Lurt å sjå på fagkombinasjonar og ha ein dialog med RMIT University og UiB i god tid før utveksling.

Fagleg utbyte og språk

Faget Introduction to Australian Society er eit fag som kan vere greit å ha med seg slik at ein lærer litt meir om Melbourne og Australia generelt. Det er fint å kunne litt om landet ein har budd i så lenge. Utanom det var dei andre faga gode og ein satt igjen med mykje nyttig kunnskap. Det største utbyttet fekk eg på språkfronten. Der vart eg mykje sikrare i engelsken, og small-talk og liknande blir like naturlig som på norsk om ein bur med andre internasjonale personar slik at ein er nødd til å snakke engelsk for å kommunisere med dei.

Universitetsområdet og byen

Melbourne er ein utrulig fin by og anbefales på det varmaste. RMIT University City Campus ligg veldig sentralt til og det er gangavstand til det meste viktig derifrå. Trikken stopper rett utanfor campus, så om ein bur utanfor byen er ikkje det eit stort problem heller. Det er ikkje lesesal (på City Campus) i samme grad som ein har på UiB, men biblioteket blir brukt mykje på samme måte. Der er det meir støy enn det eg er vant med frå lesesalen på UiB. Elles er City Campus eit veldig fint campus som ser moderne og bra ut.

Bustad

Budde i Docklands og synst det var heilt greit. Budde ganske dyrt (~6000 kroner/mnd), men då budde eg med boblebad, treningssenter, basseng, etc. i bygget. Likevel er det relativt vanskelig å finne rimelige og fine buplassar. Det er veldig vanlig med "shared-room", dvs. at ein deler rom med nokre andre. Om ein ikkje er instillt på det må ein instille seg på at det blir litt dyrare. Personleg brukte eg veldig mykje tid på å finne leilighet, men det vart betraktelig mykje lettare når eg gjekk saman med andre utvekslingsstudentar og me leita saman. Det er med andre ord å anbefale. Vil ikkje anbefale UniLodge og liknande, då dette er private aktørar som virkar som dei ønsker å tene mest mulig på studentane og gjerne er godt overprisa.

Sosialt miljø

Det kan vere delvis krevande å komme inn på dei australske studentane, då dei allerede har skapt sine sosiale kretsar gjennom fleire år med studier saman. Dette avhenger naturligvis av studieretning og undervisningsform. Det var likevel eit godt sosialt miljø blant utvekslingsstudentane og eg blei kjent med mange studentar frå heile verda. Det er også til å anbefale å bli med i diverse klubbar på universitetet (http://rmitlink.rmit.edu.au/Clubs/). Her kan ein lettare bli kjent med folk frå Australia. Var sjølv med i surfeklubben og stortrivst med det.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Royal Melbourne Institute of Technology

Informasjon