Hjem
Studentsider
bilateral

Universidad de Guanajuato og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandMexico
  • ByGuanajuato
  • Studieplassar3
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen er i prinsippet open for alle UiB-studentar, men studentar innanfor helsefag kan ikkje vere sikre på å få opptak. Universidad de Guanajuato krev at studentane må ha gjennomført minst tre semester av BA-graden når dei søker og må ha eit karaktersnitt på B.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for råd om når du kan reise ut på ditt studieprogram. Vanlegvis vil det passe best i eit semester når du kan ta frie studiepoeng. Du må ha tatt minimum 90 studiepoeng før du kan reise på denne avtalen.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er spansk. Studentar må dokumentere gode spanskkunnskapar når dei søker (B1). Studentar som ønskjer å studere filosofi må dokumentere spansk på C1 nivå. Det finst eit lite utval av emner som blir undervist på engelsk for studentar som ikkje har spanskkunnskapar. Desse er i all hovudsak i internajsonal økonomi og leiing.

Kva emne kan eg ta

Dersom ein ønsker å studere på campus i Guanajuato by så er ein avgrensa til studietilbodet der. Det kan vere krav til forkunnskapar for enkelte emne. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

UiB-studentar må ikkje betale skolepengar ved Universidad de Guanajuato, men det er krav om helseforsikring som dekker sjukehusutgifter på minst 100.000 USD.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad de Guanajuato (UG) blei grunnlagt av jesuittane i 1732 og blei det første offentlege universitetet i Mexico i 1940. Det har om lag 33 000 studentar og er rekna som eit av dei beste i landet. Det vert gjeve undervisning innanfor stort sett alle fagområde, men undervisninga er spreidd på ulike campusar. På hovudcampusen i Guanajuato kan ein studere humaniora, kunstfag, samfunnsfag, psykologi, realfag og økonomisk-administrative fag. Helsefag blir tilbode på campusen i Leon.

Guanajuato er ein relativt liten by, med 170.000 innbyggarar, som ligg i delstaten med same namn 4-5 timar nord for Mexico D.F. Grunnlaget for byen var førekomsten av sølv som vart oppdaga her i 1559. Byen ekspanderte og vart ein velståande by i kolonitida, noko ein framleis kan sjå på dei mange kyrkjene og andre monumentale bygga. Byen står på UNESCO si liste over «World Heritage Zone». Sentrumskjernen ligg kompakt til mellom fjella og eignar seg best å utforske til fots.

Bustad

UG har ikkje eigne studentbustader, men kan formidle kontakt med vertsfamiliar som kan ta studentar på heilpensjon. Ein kan òg på eiga hand leige rom hos ein familie eller finne ei leilegheit å dele saman med andre studentar.

Semesterinndeling

Haustsemesteret varer frå byrjinga av august til byrjinga av desember. Vårsemesteret går frå slutten av januar til byrjinga av juni.

Studentrapportar

2016

Haus 2015/vår 2016 BAHF SPLA

Haus 2015/vår 2016 BAHF SPLA

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når det gjelder visum gjenåpnet Mexico ambassaden i Oslo i 2014, så nå trenger en ikke lenger å dra til Danmark for å ordne visum! Her lønner det seg å begynne i god tid så en slipper å stresse med å dra inn til Oslo rett før en skal dra. Det skal sies at man bare trenger turistvisum hvis man bare skal bli i ett semester, og at det også går an å dra med turistvisum, dra til et annet land midt i oppholdet og så få et nytt turistvisum for Mexico.

Hvis du skaffer studentvisum er det nemlig ikke det endelige beviset, innen en måned må du ha søkt om å gjøre det om til et "residente temporal"-bevis. Dette er det en egen avdeling på universitetet som hjelper deg med og gjør veldig enkelt hvis du ankommer ved semesterstart, men jeg var med på et språkkurs en måned før og endte opp med å måtte ta 3 turer til San Miguel de Allende, 1,5 timer unna sammen med noen koreanere som var i samme båt. Men uansett om du velger studentvisum eller turistvisum ordner det seg til slutt.

Undervisningsformer

Alt som har å gjøre med undervisning varierer fra fakultet til fakultet og fra lærer til lærer. Jeg tok noen emner ved "Enseñanza de español como segunda lengua" (LEES) og noen ved "Letras españolas." (LE)

Generelt sett minnet undervisningsformen mer om vgs i Norge enn om UiB, med lite å lese og obligatoriske timer. Vurderingskriteriene blir bestemt av lærerne og inkluderer vanligvis muntlig aktivitet, en eller flere framføringer og en eller flere eksamener. Jeg fikk en følelse av at de fleste lærerne var ganske avslappet, både i forhold til om studenter og lærere kom for sent, at ikke alle brydde seg om oppmøte og at noen var litt ekstra hensynsfulle mot utvekslingsstudenter. En gang var læreren en halv time forsinket til eksamen, noe medstudentene mine så på som helt normalt, og en annen lærer avlyste den siste eksamenen vi skulle hatt.

Med andre ord kommer alt an på læreren, men undervisningsmiljøet føltes også veldig forskjellig mellom fakultetene. Det var nok mye lettere og hyggeligere å være utvekslingsstudent hos LEES selv om jeg ikke har noe vondt å si om LE. Jeg hadde derimot venner som ville fraråde utvekslingsstudenter å ta emner ved jussfakultetet.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra emnetilbud, og da tenker jeg på campus Guanajuato. De har flere campus, men disse befinner seg i andre byer, og det lønner seg definitivt å bli i Guanajuato, jeg tror ikke det finnes en bedre by å være på utveksling i!

Hvis du går SPLA og planlegger å få godkjent emner er det mange å velge mellom. Problemet er at emnene i Guanajuato som oftest er verdt mindre poeng enn tilsvarende i Bergen, når timeplanene er satt opp er det mange emner som overlapper, og du har bare et visst antall uker på å legge til og å trekke fra emner. Det kan dermed bli en litt komplisert kabal å legge opp med begrenset tid, spesielt hvis en skal maile med UiB for å finne ut hva som kunne blitt godkjent samtidig.

Jeg som vil undervise spansk i framtida satte stor pris på at de har emner i spesifikt å lære bort spansk som annenspråk.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tror Guanajuato må være den perfekte byen å lære spansk i. I butikker og caféer går folk ut ifra at du snakker spansk i motsetning til andre turistbyer i Mexico, og for studenter er det både gratis spansktimer og mer uformelle samtaletimer i CAADI i "La Escuela de Idiomas."

Personlig fikk jeg en del venner fra USA og fikk perfeksjonert engelsken min i tillegg! Jeg kjenner flere som ville holde seg til spansk fordi de var på utveksling, men spesielt i begynnelsen var det veldig godt å kunne slå over til et språk som jeg kunne uttrykke meg bedre på. Det kan være slitsomt og til og med litt frustrerende å skulle bli kjent med folk samtidig som en bare kan snakke tredjespråket sitt! Men fra å måtte ta en tenkepause hver gang jeg skulle bøye et verb, og fra å ha store vanskeligheter med å forstå hva vertsmoren min sa, kan jeg nå ha flytende samtaler på spansk, lese romaner uten å være avhengig av ordbok og forstå alt som blir sagt på et nivå jeg aldri ville ha kommet til ved å bli i Norge. Jeg synes fortsatt andre variasjoner av spansk er kan være utfordrende å forstå, men det er utrolig gøy å forstå mexicansk sleng og å kunne le av gutter som avslutter hver leddsetning med "wey."

Universitetsområdet og byen

Personlig tror jeg ikke jeg kunne valgt en bedre by å dra på utveksling til. I motsetning til de fleste andre latinamerikanske byene som UiB har utvekslingsavtaler med er Guanajuato en relativt liten by. Den minner faktisk litt om Bergen med tanke på at sentrum er ganske lite og lett å bli kjent med og at den er en universitetsby som bærer preg av at det bor så mange studenter der. Den har også alle fordelene med å være en turistby med historiske bygninger, masse muséer og teatre, liv i gatene og utallige restauranter og caféer uten at det er i nærheten av å være like dyrt som for eksempel Cancún. Det er også så å si alltid sol og en god temperatur uten at det blir plagsomt som det kan bli på kysten, selv om vinternettene kan bli ganske kalde uten oppvarming i husene og at gatene blir til elver når det først regner.

Jeg finner veldig lite negativt å si om byen. Noe jeg syntes var litt trist var at den kun hadde en ordentlig park og at den lå rett ved siden av en vei, og ellers kan jeg komme på tre venner som ble frastjålet veske og smarttelefon i løpet av året, en av dem for andre gang på t-banen i Mexico by. Selv følte jeg meg trygg og opplevde lite ubehagelig, men hadde for sikkerhets skyld stor sett iPhonen og bankkortet hjemme og gikk rundt med en liten, mexicansk mobil når jeg var ute. Ellers gjelder samme forhåndsregler som i de fleste andre byer, som å ikke gå alene i smug kl. 3 på natten osv.

Bustad

Jeg bodde samme sted under hele oppholdet. Jeg betalte 5500 pesos i måneden, ca. 2500 kroner, for eget, rom, eget bad, egen inngangsdør, inkludert alle måltider 6 ganger i uka og romvask flere ganger i uka. Dette var hos en vertsfamilie som jeg søkte på og ble tildelt av universitetet. Jeg søkte i utgangspunktet fordi jeg tenkte det var trygt og enkelt å få tildelt et sted å bo fra begynnelsen, å ha noen å stille spørsmål i starten som kjenner byen, og at alt av kontrakter, pris på leie og godkjenning av familien gikk gjennom universitetet. Jeg ble plassert hos familien til Hortensia Suarez de Mata, ei skikkelig hyggelig dame som har hatt utvekslingsstudenter hos seg i 30 år. Hun er både pratsom, omsorgsfull og avslappa, og jeg anbefaler å spørre etter henne hvis du vil prøve å bo hos en vertsfamilie. Ellers virket de andre familiene jeg hørte om også stort sett bra.

Ulempene med å bo hos en vertsfamilie er at det står i kontrakten at en ikke kan ha folk på besøk og at det finnes billigere hybler. Familiene er vanligvis ikke kjempestrenge, men kjærester eller lignende er som oftest ikke velkomne, og hybler kan koste 500 -1000 kr måneden eller mer. Noen drar ned et par uker tidlig og bor på hotell imens de leter etter leilighet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet opplevde jeg som veldig bra, både med mexicanere og mellom utvekslingsstudenter. Selv ble jeg veldig god venn med de andre utvekslingsstudentene som bodde i vertsfamilien min. Universitetet i Guanajuato er veldig stolt av å ha så mange utvekslingsstudenter og ordner med flere arrangementer der en får sjansen til å bli kjent og har mexicanske studenter som jobber frivillig som "vertsstudenter".

Ellers er mexicanere stort sett veldig utadvendte og lette å bli kjent med. Guanajuato bærer også preg av at det er en studentby og det er alltid godt med liv i gatene og inne i barene.

2015

Vår 2015 - BA i spansk og latinamerikastudier

Vår 2015 - BA i spansk og latinamerikastudier

24.07.2014 - 01.07.2015

Førebuingar/praktiske tips

Å førebu seg til utveksling kan vera litt stressandes. Eg syns kanskje det mest stressande var å skjøna kva reglar som gjaldt for Visum. Eg reiste til Danmark og var i gjenteken kontakt med den Mexikanske ambassaden der, for å få studentvisum, gjeldande eitt år. UiB hadde ikkje oppdatert informasjon om visumreglar, og universitetet eg skulle til svarte seint på mail. I alle fall - skal du vera borte eit halvt år treng du ikkje visum, og dersom du skal vera borte eit heilt år seier dei at du bør skaffa deg visum, men då er det viktig at du går til innvandringskontoret ved ankomst og får eit opphaldstillatelsesbevis, fordi visumet du får er i seg sjølv berre gyldig eit halvt år. Eg vart veldig forvirra av all den ulike informasjonen, frå universitet, konsulat og den informasjonen eg fekk på flyplassen. Til slutt endte eg opp med å vera i Mexico eit halvt år, for så å reisa til Chile i jula, og då kan ein koma inn igjen i landet på nytt, utan visum. Dette er det enklaste. Altså, ikkje stress med visum, men sørg for å forlat landet halvvegs i opphaldet ditt.

All annan førebuing gjekk greit. Hugs å byrje med vaksinering i svært god tid, minst eit halvt år i førevegen! Og det er ikkje nødvendig å kjøpa myggnetting til seng, som me vart anbefalt. Berre om du skal på telttur. Ha ellers med klær til alle værtypar, i Guanajuato har dei sol og vind og styrtregn og varme og kulde.

Undervisningsformer

Å gå på skule i Mexico var ganske annleis enn i Noreg. Nokon ting kan ein sei er betre for elevane, andre ting er betre i Bergen. Eg studerte i hovudsak ved økonomi- og administrasjonfakultetet, kalla DCEA. Det ligg ca 20min med skulebuss utfor bykjernen, men det er absolutt ikkje eit problem! Om du skal velga fag skal du veta at det er råd å koma seg til alle fakulteta utan problem, men at det kan vera vanskeleg å ha fag på ulike fakultet i løpet av same dag!

Det beste rådet for å koma gjennom semesteret på, på ein god måte, er å bli kjend med lærarane og høyra godt etter det dei har å sei den første timen når det vert gjennomgått evalueringsformer. Lærarane har nemleg all makt, og det er ikkje annan sensor til stades på avsluttande eksamen. Nokre lærarar kan gje deg fråvær om du kjem 10min for seint, medan andre er vane med å sjølve koma 25min for seint til kvar time og bryr seg ikkje om du også gjer det. Men vanlegvis vert fråvær sett ned på og det teller på avsluttande karakter. Ikkje meir enn 4 fråværstimar pr. semester pr. fag er ein bra tommelregel å ha!

I timen får ein ofte lekser og det vert lagt vekt på deltaking og kvar time artar seg forskjellig. Kvar lærar har ulikt system. Ofte er lærarane gode på å gje viktige beskjedar, men ein kan aldri vera sikker på kva som skjer i framtida likevel! Avsluttande evaluering kan gå frå å vera eit enkelt einsiders referat til å verta ein firesiders rapport med statistikk og kjeldeanvisning, på svært kort tid, dersom læraren har fått ein betre idé, plutseleg. Men alt i alt er semesteret lettare enn i Noreg.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet i Guanajuato kan tilby svært mange fag. Eg vil anbefala å halda seg i Guanajuato By, og ikkje melda seg på fakultet som er plassert i andre Campus, som Leon osv. pga det sosiale. Nesten alle studentane held seg i Guanajuato og der er det lettast å verta kjend med folk og halda seg oppdatert på alt som skjer. I tillegg til fag kan ein ta språkkurs, og det går også an å finna seg private spansklærarar, slik at timene ikkje kolliderer med timeplanen din ved Universitetet.

Eg hadde valgfrie fag som ein del av bachelorgraden min ved UiB (Spansk språk og latinamerikastudium) og synest det var veldig fint ettersom eg kunne velge og vraka i fag og timar og gå heilt utanom det eg har studert før. Eg var innom veldig mykje forskjellig, slik som Matematikk, Promotering og marknadsføring av turisme, Programmering, Reknskapsføring, Leingsadministrasjon osv.

Fagleg utbyte og språk

Å vera eitt år borte har gjort at eg har gått i frå å nesten ikkje kunne halda ein ordentleg samtale, til å kunne lesa ein 1000-siders vaksenroman så enkelt som når eg les engelske bøker. Å leva i Mexico har gjort meg rik på uttrykk og nyansar eg aldri ville ha kjend om eg berre hadde heldt meg i Noreg, i tillegg til å bli kjend med matkultur, sosiale kulturtrekk, musikk og mykje mykje meir. Eg har tru på spansken min nå og kan med stoltheit sei at "eg kan spansk".

Det er likevel kjempeviktig å utnytta tida ein er ute på ein god måte. Unngå å slå over på morsmål eller engelsk, sjølv når du er med personar der dette er mogleg eller "lett for". Eg budde fyrste halvår hos vertsfamilie og dette var også ei stor hjelp. Eg følte at eg kom over den heilt store kneika ein gong mellom fyrste og andre semester og vil derfor absolutt anbefala å vera borte eit heilt år. Ein har gjerne litt heimlengsel på slutten, men det er betre enn å føla at ein reiser heim for tidleg, og det var det mange som følte etter berre eitt semester.

Universitetsområdet og byen

Byen Guanajuato er ein kjempevakker og rett ut koseleg by. Ein kan gå frå ende til annan utan problem og kollektivtilbud er også bra og svært billig, ca 1,5kr for ein tur gjennom byen. Det kjekkaste er likevel at ein alltid møter folk ein kjenner, uansett kor kort tur ut ein skal, det er alltid noko å ete, ein kafé å setta seg ned på, eit show å følgja med på, osv osv. Kvar del av byen har sin sjarm og er rett og slett vakker.

Ein skal likavel vera forsiktig. Ein vert fortald å vera forsiktig og ta forhandsreglar, men det er fort for å innbilla seg sjølv at "her er ingen fare". Har ein gått gjennom byen i tre veker utan å merka nokon ting truande kan ein fort verta litt sjølvgod og tru at alt er trygt, men det er det ikkje. Medan eg var der nede var det fleire elever som opplevde ran med kniv eller å verta slått ned. Dette skjedde sjølvsagt alltid mellom to på natta og seks om morgonen, så det er jo heller ikkje utrygt å bu der, det er ikkje det eg meiner. Berre at ein ALLTID må ta forhandsreglar: ALDRI gå åleine når det er mørkt eller utanfor sentrum, IKKJE gå med store verdiar dersom du kan unngå det, TA ALLTID taxi etter kl. 22.00. Så skal det heilt sikkert gå bra. Seier altså ikkje dette for å skremma. For å vera Mexico er Guanajuato ein trygg by, det er ein student- og turistby med lite kriminalitet, ...men om natta er det likevel ikkje heilt trygt.

Bustad

Det er ein god idé å bu hos vertsfamilie om ein føler seg litt utrygg i starten mtp. å koma seg rundt i byen eller å ha nokon å snakka med. Etter kvart kan ein jo flytta ut om ein har lyst å leva litt meir sjølvstendig. Det anbefalast å snakka med gode vener eller bli medlem i dei mange leige-sidene på Facebook, slik som "Busco/Rento casa Guanajuato" eller "Rento casa, cuarto o depa en Guanajuato Capital". Det er mange hus ledige i byen til ein kvar tid og det er ikkje noko problem å finna noko billig. Eg leigde eit rom for 1500 pesos i månaden, ca 700kr.

Sosialt miljø

Guanajuato har eit stort tilbod av kafear, restauranter, kulturarrangement, sportsfasiliteter (universitetstreningstudioet Nieto Piña er gratis for elevar etter første gongs registrering), nattklubbar, barar, osv. Det er to nærliggande kinoar, eit område med offentleg utandørs svømmebasseng kalla ASTAUG eller noko slikt, og eit stort nyopna kjøpesenter kalla La Marina, i området. Det er ellers lett å bli kjend med dei som er på utveksling om ein sørger for å vera litt sosial sjølv, og dei fleste mexikanarane er utadvende og hyggelege og har ikkje noko problem med å inkludera ein utvekslingsstudent. (Her kunne sikkert Noreg ha lært noko).

Alt i alt, REIS på utveksling! Det vert dagar du aldri vil gløyma og dagar du håpar du aldri opplever igjen, men til sjuande og sist er det noko av det mest gjevandes du kan gjera og du kjem til å læra hundre gonger meir spansk enn om du vert sittandes i Noreg. Guanajuato er ein fantastisk fin by om du ikkje er glad i storbyar og likar deg best i eit litt meir roleg, romantisk og kulturelt rikt miljø.

Informasjon