Hjem
Studentsider
erasmus+

CY Cergy Paris Université og Institutt for økonomi (ERASMUS+)

  • LandFrankrike
  • ByCergy
  • Studieplassar4
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar på både bachelor- og masternivå. Avtalen gjeld først og fremst for studentar ved Institutt for økonomi, men andre studentar kan også søke.

Når i studiet kan eg reise

Studentane må ha fullført 60 studiepoeng før avreise. Studentar ved bachelorprogrammet i samfunnsøkonomi vert råda til å dra på utveksling etter at dei har bestått 3. semester. Studentar ved profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi og bachelorprogrammet i politisk økonomi vert råda til å ta utvekslinga i 4. semester.

Masterstudentar vert råda til å reise i sitt andre semester (vårsemesteret), der ein tar valemne på masternivå i samfunnsøkonomi.

Språk

Universitetet tilbyr kurs på fransk og engelsk. Språkkravet er B2.

Kva emne kan eg ta

Cergy-Pontoise tilbyr kurs innan samfunnsøkonomi og leiing, i tillegg til andre fagretningar. Emneoversikt kan finnast her: http://www.u-cergy.fr/en/international-office/exchange-students.html

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Université de Cergy-Pontoise er eit offentleg breiddeuniversitet, som ligg om lag 30 kilometer vest for Paris. Det har om lag 16 000 studentar, fordelte på ti fakultet og institutt. Universitetet har seks campusar, som alle ligg i Cergy-Pontoise.

Cergy-Pontoise er ein ung by. Den blei offisielt grunnlagt i 1972, som ei samanslåing mellom fleire tettstader, for å avlaste folketalsauken i hovudstadsområdet. Byen har vakse hurtig, og har i dag rundt 200 000 innbyggarar. Den unge alderen gir byen fleire særeigne trekk, med moderne arkitektur og infrastruktur. Mange av gatene og vegane i byen er namngitt av studentar og heiter slikt som «Fjorårssnøpassasjen» og «Overraskinga».

Bustad

Universitetet sitt internasjonale kontor samarbeider med den lokale studentsamskipnaden CROUS, og har eit avgrensa tal bustader til disposisjon for internasjonale søkarar. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - Januar og januar- juni.

Studentrapportar

2019

Vår 2019 - MA i samfunnsøkonomi

Vår 2019 - MA i samfunnsøkonomi

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Forbered deg godt i god tid. Dette gjelder både bosituasjon, emnevalg og reise. Det var krevende å hente informasjon fra hjemmesiden til universitetet, så jeg anbefaler å heller sende mail direkte med spørsmål du måtte ha. Det kan ta lang tid før de svarer, og jeg oppdaget også at noen av mailadressene ikke lenger var aktive, så send mange mails om du vil ha svar.

Undervisningsformer

Jeg tok fag både på Master 1 og Master 2 nivå. For det meste var det forelesninger i klasserom. Klassene var små, så det var ofte rom for diskusjon av temaene. Dette var gøy og lærerikt. Det var sjeldent pensumbøker til fagene, og ofte lærerens powerpoint slides som var pensum, så det var lurt å be om å få disse tilsendt. Ellers var det et godt læringsmiljø, og sammarbeid med klassekamerater var vanlig.

Vurdering av emnetilbodet

Tilbudet av engelskspråklige fag var svært dårlig, og jeg endte opp med å måtte ta økonomifag fra både 1. og 2. års master. Det var også muligheter for å ta finans- og økonomifag ved ESSEC universitetet, som lå rett ved. For muligheter vedrørende dette ville jeg kontaktet universitetet.

Fagleg utbyte og språk

Skolen hadde gode og tilgjengelige lærere, som var svært hjelpsomme om man lurte på noe.

Som Erasmus student fikk man også tilbud om gratis fransktimer, noe jeg benyttet meg av. Det besto av 9-12 timer undervisning i uken.

Universitetsområdet og byen

Cergy ligger ca 30 minutter med tog fra Paris sentrum. Jeg bodde i Cergy, som er en rolig by som kan tilby det man trenger av butikker. For å tilbringe tid med venner dro jeg som regel til Paris, som er ganske uproblematisk med toget. Eneste man må være obs på er å komme seg hjem før togene slutter å gå. Tilbudet av kollektiv transport etter kl. 1 var dårlig.

Bustad

Jeg bodde i en studentbolig gjennom CROUS, som samarbeider med universitetet. med en prislapp på €300 fikk man svært lite, og veldig dårlig kvalitet på boligen. Det positive var at boligen lå 2 min fra universitetet.

Sosialt miljø

Universitetet hadde flere utvekslingsstudenter, som man gjerne tilbringer tiden sammen med på fritiden. Klassemiljøet var også veldig positivt, selv om flere av de franske studentene manglet gode engelskferdigheter.

2017

Høst 2017 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

Høst 2017 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Overalt er første bud når man reiser på utveksling at man må begynne tidlig fordi det er en stor prosess å søke med mye papirarbeid. Jeg er helt enig i at man bør begynne tidligst mulig for at hele søknaden skal gå smertefritt, men noen voldsomt stor mengde er det ikke. Møt opp på de tilbudte møtene om utveksling og noter ned frister som må overholdes. Studieveilederne på UIB gir god hjelp slik at det etter min mening er en smal sak å få ordnet utveksling dersom man ønsker det.

Praktisk om opphold: UCP ligger en 40 minutters togtur nordvest fra Paris sentrum. De fleste internasjonale studentene velger å bo på studenthjem nær universitetet. Dette hjelper UCP deg med å ordne. Jeg valgte derimot å bo i Paris sentrum (Les halles) grunnet at skal man først dra ut er det jo artig å bo i selve byen. I Cergy som er tettstedet universitetet ligger i er det ikke så mye å finne på, så de fleste kommer inn til Paris et par ganger i uka uansett. Jeg er etter endt utvekslingsopphold glad for at jeg valgte å bo i Paris. Jeg har blitt gått kjent med byen, og det tar meg ikke mer enn 60 minutter fra jeg går hjemmefra til jeg er på universitetet. Dersom man ser etter områder å bo i Paris anbefaler jeg å velge noe som ikke er langt vekk fra tog (RER) A. Dette går direkte til universitetet hvert 10. minutt. Skal man begynne å skifte flere metroer for å komme seg til UCP kan veien fort bli lang. Det er også en tommelfingerregel i Paris at jo mer i sentrum man bor, jo tryggere er det.

Undervisningsformer

Den største forskjellen fra UIB og UCP er at man ikke har seminarer eller øvinger. Det som skjer i faget, det er den ene tre timers forelesningen du har i uka. Det er heller ikke så enkelt å finne tidligere eksamener med besvarelser eller andre relevante oppgaver bortsett fra de som man finner i læreboka. I et fag "Financial markets" er det ingen fasit på oppgaver i boka. Læreren vil heller ikke gi dem ut. Vi får heller komme til han for å se om det vi har gjort er riktig eller feil. For meg blir dette litt tungvint. Jeg har ikke hatt presentasjoner eller innleveringer her.
Noen av fagene jeg har tatt har holdt phd nivå uten at dette har vært så mye tyngre enn det man finner på ECON 300 fag på UIB.
Det var ingen fag jeg tok som hadde mer enn 20 studenter i seg.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt lite med mindre du snakker fransk. De engelske emnene er få, og skal du ikke overlappe med fag du allerede har tatt kan det være du ikke har noe slingringsmonn å velge i. Sånn var det med meg. Skulle jeg ha 30 stp og ta fagene på engelsk var det eneste alternativet jeg kunne ta 5 ulike fag. Disse har derimot vært både spennende og givende. Dette har vært: Financial markets, International Macro, og på phd: Game theory, econometrics og Advanced Time series. Econometrics er det samme du får på Econ 364, noe som er litt pes da pensum fra 364 er pakket inn i tre små stp.
Det jeg mener har vært det beste med å gå på UCP er nemlig deres samarbeid med ESSEC. ESSEC can du selv lese om, men financial times rangerer skolen som topp 5 i verden på business. Universitetene er kun 5 min gange fra hverandre. På ESSEC hadde jeg Game Theory og det stilles helt andre krav til elevene. Her krever foreleser at du leverer inn "lekser" fra time til time som han retter. Det teller ikke på karakteren, men leverer du ikke blir du typisk kalt for en klovn foran de andre 10-15 elevene og spurt om du ikke heller bare vil slutte å komme i timen. Dette skjedde hver forelesning. Mange i klassen mente dette var upassende og også "skummelt", men for meg var det prestasjonsfremmende og bidro til at jeg alltid holdt følge med undervisningen.
Det negative med UCP er hvordan byråkratiet fungerer. Fag kan plutselig bli utsatt i ukesvis uten forvarsel, og jeg opplevde at "time series", et fag jeg hadde bestemt meg for i April å ta ble kansellert så langt som inn i midten av september. Da måtte jeg heller ta "advanced time series" uten noen forkunnskap om temaet og med 30% av faget allerede gjennomgått. Poenget er at de internasjonale studentene flere ganger ble satt i kinkige situasjoner som følge av avgjørelser tatt av administrasjonen på UCP, som man aldri ville godtatt i Norge.
Franskmenn er generelt ikke så glad i Engelsk, noe som gjør at de fagene du tar for det meste inneholder internasjonale studenter. Derfor blir det god stemning i klassen og man får seg raskt gode venner. Det er faktisk ikke så lett å bli kjent med franskmenn på UCP da de ofte holder sammen og velger andre fag. For meg gjorde ikke det noe, jeg kan jo ikke fransk uansett.

Fagleg utbyte og språk

Jeg mener det faglige utbytte er bra. Lærerne er flinke og fagene interessante. Lærerne er derimot ikke så flinke i engelsk, selv om det er undervisningsfaget. Det betyr at man fort kan falle ut i forelesningen og ofte må lese forelesningsnotatene en ekstra gang for å få med seg hva det snakkes om.
Dersom du er interessert i å bli bedre i engelsk gjør du utvilsomt det her, da det er det de internasjonale studentene snakker og også selvfølgelig de engelskspråklige fagene. Du får også tilbud om å ta franskkurs gjennom semesteret. Det gjorde ikke jeg. De internasjonale studentene har delte meninger om dette. Tidkrevende uten at det er så veldig givende er en typisk oppfattelse

Universitetsområdet og byen

Cergy er en helt typisk Paris forstad. Du finner kjøpesenter, noen puber og restauranter samt parker. De fleste velger å ta toget i 40 min til Paris dersom man vil utforske litt eller ta seg en tur på byen.
Paris vet vel de fleste hvordan er. Masse mennesker, trange gater, restauranter i hver eneste gate og nok museer og turistattraksjoner til at du slipper å gjøre samme ting to ganger. Noe enkelte kanskje vil lure på er om man føler seg utsatt i byen. Jeg har aldri følt meg utrygg her.

Man må beregne 75 EUR i måneden for transport, men da kommer du også rundt i hele "fylket".

Bustad

Nivået er lavere og dyrere enn i Norge. Jo lenger fra Paris sentrum du bor, jo billigere. Jeg bodde sammen med kjæresten min på 26kvm midt i sentrum. Det kostet ca 12000 i måneden og kvaliteten på leiligheten var helt grei.

Sosialt miljø

Bra. Jeg anbefaler alle å være med i "Welcome week". Her blir du i to uker kjent med alle de internasjonale studentene. Det er de du kommer til å være med gjennom semesteret. Man drar ofte ut sammen i Paris, eller gjør noe annet sprell. Folk er alltid med på ting, så du kan være så sosial som du selv vil.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Université de Cergy-Pontoise

Informasjon