Hjem
Studentsider
bilateral

Seoul National University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandSør-Korea
  • BySeoul
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtala er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, men sidan det er ein del restriksjonar på kva fag ein kan ta ved SNU, anbefaler vi den berre for studentar med frie studiepoeng i sitt utvekslingssemester. SNU krev at søkarar er minst på sitt andre semester på heimeuniversitetet på søknadstidspunktet, noko som gjer at masterstudentar på sitt fyrste semester ikkje kan søke. SNU har krav om karakteren C eller betre i snitt for å gi opptak.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/ fakultetet du studerer ved for informasjon om dette.

Språk

Undervisningsspråket er koreansk på dei fleste studieprogramma, men alle fakultet tilbyr òg nokre emne på engelsk.

Kva emne kan eg ta

Utvekslingsavtalen omfattar dei fleste fagfelt, men med nokre restriksjonar. Ein kan blant anna ikkje studere medisin og odontologi ved SNU. Ta kontakt med studierettleiaren for studieprogrammet du går på for meir informasjon om dette.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med SNU som inneber at vi kan få inntil to friplassar kvart år.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Seoul National University blei grunnlagt i 1946 som det fyrste nasjonale universitet i Korea. Universitetet består av 16 fakultet og har i dag om lag 30 000 studentar. Universitetet har to campusar: hovudcampusen Gwanak og medisin-campusen Jongno.

Seoul er hovudstaden i Sør-Korea. Byen ligg ved Hanelva og har rundt 10 millionar innbyggarar. Den er rekna som ein av verdas ti viktigaste finanshovudsete, og nokre av verdas største industriselskap, som for eksempel Samsung, LG og Hyundai-Kia, har sine hovudkontor her.

Bustad

Universitetet har studentbustadar det går an å søke på, men desse er avgrensa i talet. Det er mogeleg å finne bustad på den private marknaden om ein er ute i litt god tid.

Semesterinndeling

September - desember og mars - juni.

Studentrapportar

2019

Bachelor i sosialantropologi - Haust 2019

Bachelor i sosialantropologi - Haust 2019

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å få i orden alt av offisielle dokumenter, visum osv tidlig! Det er mange dokumenter som skal sendes inn og godkjenninger som må på plass for å studere ved SNU. Vil også anbefale å installere Kakao Maps eller Naver Maps før du ankommer Seoul, da Google Maps ikke fungerer særlig godt i Korea. Og print ut timeplanen din og et kart over campus før du reiser fra Norge! Jeg gikk glipp av alle timene mine første skoledag fordi jeg enda ikke hadde internettilgang og gikk meg bort på campus. Ellers er Office of International Affairs og den internasjonale rådgiveren på SNU utrolig hjelpsomme, så du kan være sikker på å få gode svar fra dem hvis det skulle dukke opp noen problemer.

Undervisningsformer

Jeg tok fag som lignet typiske forelesninger her i Bergen og fag med mer tradisjonell klasseromsundervisning; hvor det var 12 elever og hvor det var 90 elever i klassen. Den enkelte foreleseren bestemmer i stor grad selv hvordan undervisningsformen og hva arbeidskravene er. Den viktigste forskjellen fra Norge var likevel vektleggingen av oppmøte til timer. I alle fagene jeg tok gikk du automatisk ned én karakter hvis du gikk glipp av 10% av forelesningene, og foreleserne registrerte oppmøte i hver eneste time.

Vurdering av emnetilbodet

Innenfor min studieretning, sosialantropologi, hadde de ingen fag på engelsk det semesteret jeg dro på utveksling, men siden jeg tok frie studiepoeng gjorde det egentlig ingenting. SNU opererer med en, slik jeg opplever det, unødvendig komplisert registreringsprosess hvor du kun kan melde deg opp til fag enkelte dager i løpet av en to-ukers periode. Jeg fikk derfor ikke plass på noen av fagene jeg ville ha under online-registreringen, og måtte derfor, som mange andre, gjennom en såkalt "add/drop week" første uken av semesteret. Det var en hektisk prosess med mye papirarbeid hvor man fysisk måtte møte opp i timen for å få en underskrift av foreleseren på at han/hun godtok deg som elev. Jeg fikk heldigvis til slutt plass i alle fagene jeg ville - så hvis registreringsuken ikke går som du håper på er det likevel håp!

Fagleg utbyte og språk

Selv om man hører mye om det høye konkurransenivået og utdanningspresset i Asia, opplevde jeg mange av disse stereotypiene som usanne. Arbeidsmengden og det faglige nivået var etter min oppfatning omtrent det samme som hjemme. Et hett tips hvis du vil lære deg koreansk men ikke vil betale ekstra for LEI eller ha kveldsskole, bør du ta faget som heter "Elementary Korean". Du har da rundt to timer hver uke hvor du lærer grunnleggende koreansk pluss at du får to studiepoeng.

Universitetsområdet og byen

Seoul er en MASSIV by. Høye bygninger, brede bilveier, og, ikke minst lange avstander. Hvis du bor på universitetsområdet tar det fra 40 min - 1 time å komme seg til områder som Hongdae, Itaewon og Myeongdong med metroen. Det samme gjelder for campus, som er Sør-Koreas største, men kanskje også vakreste. Omtrent 25 min gange eller 10 min busstur fra ligger universitet ligger nærmeste t-bane/bybanestopp, Seoul National University Station. I samme område finner du også Sharosu-gil, hvor det er mange gode restauranter og kafeer.

Bustad

Høstsemesteret 2019 åpnet "SNU Global Residence Halls", som er et boligkompleks hvor både utvekslingsstudenter og koreanske studenter bor blandet. Jeg var blant de aller første studentene som flyttet inn i det splitter nye bygningen, og vil anbefale å søke hit om du vil bo i studentbolig. Her har du også muligheten til å bo på enmannsrom, i motsetning til de eldre bygningene, hvor det kun er tomannsrom. Jeg betalte omtrent like mye i leie for et semester som jeg gjør hver måned her i Bergen. OBS! For å få studentbolig på høstsemesteret må diverse helsedokumenter sendes via post i original form (!) innenfor en tidsramme på en uke i juli/august, så sørg for å vaksinebevis og røntgenbilder av lungene dine klart i god tid (og evt noen som kan sende papirene for deg om du er på sommerferie akkurat da).

Sosialt miljø

Benytt deg av SNU Buddy! Dette er en fadderordning med diverse aktiviteter og middager arrangeres gjennom hele semesteret. Hver torsdag er det "office pub", som er et enormt populært festarrangement blant både utvekslingsstudenter og faddere, så et hett tips hvis man er glad i den slags er å sørge for å ikke ha fag på fredager.

Bachelor i administrasjon og organisasjonsvitskap - Haust 2019

Bachelor i administrasjon og organisasjonsvitskap - Haust 2019

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Kunne vore bedre oppfølging av studenter fra UiB sin side med tilrettelegging for søknader av visum og andre dokument. Utvekslinguniversitetet var i konstant kontakt med oss, det fungerte veldig greit.

Undervisningsformer

Undervisningsformene på Seoul National University var noe nye for meg og de hadde annen tilnærming enn ved UiB. Det var mer innvolvering fra professorer, i tillegg var det mye større bruk av diskusjon og debatt i fagene mellom elevene. Dette var veldig nytting og noe jeg godt kunne tenkt meg å se mer av ved norske universiteter.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var noe begrenset ved mitt utvekslingssted, de hadde mye på Engelsk men de mest interessante var som oftest på Koreansk

Fagleg utbyte og språk

Har hatt et stort faglig utbytte ved å oppleve nye undervisningsformer, mer involvering fra universitetet og interessante fag i en annen del av verden. De hadde veldig dyktige professorer og forelesere. Språk var en ikke en stor barriere, heller var det nyttig og kjekt å få hjelp til å lære et annet språk, men det ble aldri brukt i undervisning.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var det ingenting å utsette på, campus ved SNU er enormt stort og tilbyr alt du måtte trenge. Inne på campus finnes det dagligvare, et stort utvalg skolekafeterier med ulik mat. Det finnes også restauranter, cafeer og butikker inne på campus. Alt en måtte trenge av treningsmuligheter med flere treningstudio, fotball, basket, tennis og badminton baner, svømmehall, baseball bane, bueskytter bane og mer. Seoul som by byr på alt du måtte forvente, som en av verdens største byer har den alt du kan tenke deg. Den er også tilrettelagt for studenter med egne studentområder-

Bustad

Bolig hadde god standard, jeg bodde på skolen sine egne hybler og dette hadde veldig lav kostnad. Om eg skal bo utenfor campus og privat, må man forvente å betale mye mer for små rom, det er ca samme pris som i norske storbyer.

Sosialt miljø

Sosialt miljø var kanskje noe av det beste med mitt opphold på Seoul National University. De har et eget "Buddy" program som tar i mot alle utvekslingsstudenter som måtte ønske det, og du får en personlig buddy som hjelper deg med alt du måtte lure på. De har også ukentlige arrangementer nesten hver dag så det er alltid noe å finne på. Dette er virkelig et program som hjelper deg finne venner for livet, som er fra hele verden.

VÅR 2019 BASV-INFO

VÅR 2019 BASV-INFO

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

- Det er en del papirer som må ordnes i forkant, bl.a. visum, anbefalingsbrev fra en underviser og motivasjonsbrev. Visumprosessen går relativt hurtig.
- Å kunne det koreanske alfabetet kan være veldig nyttig, så lær det i forkant eller i starten av semesteret. Det er ikke veldig vanskelig og verdt det!
- Bestem deg om du vil bo i studenthybel på campus eller privat. Skolen har god veiledning til både søknad om studenthybel og nettsider for det private leiemarkedet.
- Skaff deg transportkort på en 7Eleven eller tilsvarende når du ankommer.
- Det kan være nyttig med Koreansk bankkort i enkelte situasjoner, så takk ja når skolen tilbyr å hjelpe med det.

Undervisningsformer

Universitetet hadde forelesninger relativt likt den norske formen. I enkelte fag har de 'quiz' en eller flere ganger i måneden, som påvirker karakteren. Om du er aktiv i forelesning kan også i noen fag telle på karakteren. Eksamener holdes både midt i semesteret (midterms) og på slutten, og er stort sett kortere enn i Norge (1-2 timer).

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på engelsk er ok, men det kan være en utfordring å få plass i faget du ønsker, da det er begrenset med plass og førstemann til mølla. Får du ikke plass ved første påmeldingsrunde, kommer det en ny runde første uken i semesteret som brukes til å bytte fag, og mange plasser blir tilgjengelige hvis man er på hugget. Mange undervisere tar også inn ekstra studenter dersom man sender en e-post og spør om å få plass. Jeg var heldig med mine undervisere, men er du uheldig kan du få noen som snakker uforståelig engelsk.

Fagleg utbyte og språk

Som på UiB kan fag være mer eller mindre intense og gi større eller mindre utbytte basert på hvilket fag man velger, og hvor mye tid man bruker på de. Enkelte fag har mange arbeidskrav, mens andre kun har en presentasjon og en semesteroppgave.

Utenfor de mest populære turistområdene, og med unntak av studenter, er det mange som ikke kan noe særlig engelsk.

Det er flere muligheter for å lære seg litt basic koreansk i løpet av semesteret. Jeg tok et fag på universtitetet, kalt "elementary korean", som tilsvarte 4 studiepoeng. Universitetet tilbyr også noe kalt Korean Language Program, som er mer intenst og tidkrevende. Ellers er det muligheter for kveldskurs organisert av studentorganisasjoner.

Universitetsområdet og byen

Campus er et nydelig område i en fjellside sør i Seoul. Det går både gratis shuttle-busser og bybusser rundt på universitetsområdet. Campus er proppet med kafeteriaer, restauranter, kiosker og kafeer.

Seoul er en enorm by med nesten ubegrensede ting og steder å utforske, og er perfekt om du er på utkikk etter natteliv, kafeer, mat eller div turistattraksjoner. Da koreanere spiser mye ute, er det restauranter overalt. Et normalt resturantmåltid koster rundt 70 kroner. Samtidig er matbutikkene dyre, noe som gjør at terskelen for å lage mat hjemme er høy.

Bustad

Universitetets boliger befinner seg på campus og er utrolig billig. Hvis du ikke ønsker å dele rom med andre, eller vil bo nærmere metroen og er villig til å betale omtrent det du ville gjort for leie i Bergen, er det muligheter på det private markedet. Der finnes ettromsleiligheter, studentkollektiv eller "goshiwon". Selv valgte jeg å bo i et lite kollektiv like ved campus.

Sosialt miljø

Det er et drøy utvalg av studentorganisasjoner, så det kan være verdt å ta en titt på. Ellers er spesielt fadderorgansisasjonen "SNU buddy" en fantastisk arena å bli kjent med både Koreanere og andre utvekslingsstudenter. SNU buddy arrangerer massevis av events, middager, turer, mm. Sosiale aktiviteter i Korea involverer ofte alkohol og den koreanske favoritten soju.

2018

Tormod Aase - Utvekslingsrapport Seoul National University

Tormod Aase - Utvekslingsrapport Seoul National University

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det første du bør tenke på når du ankommer Korea, er å skaffe deg et T-Money kort. Dette blir brukt til offentlig transport. T-Money kort kan du få kjøpt i de fleste nærbutikker (CU, GS25, eller 7-Eleven). Du kan fylle mer penger på kortet i nærbutikkene, og på maskiner i undergrunnsbanene.

Vær obs på at det ikke nødvendigvis fungerer å ta ut penger fra minibankene hvis du bruker ditt norske bankkort. For min del fungerte minibankene eid av Shinhan Bank og NH Bank. De fleste kortmaskinene i butikker og restauranter aksepterte det norske kortet mitt, men ikke alltid. Det er lurt å ha med seg kontanter i tilfelle det oppstår problemer.


Universitetet gir deg informasjon og hjelp når det gjelder Koreansk Bankkort og Alien Registration Card. På campus kan du også kjøpe SIM-kort til mobilen din.

Det kan også være lurt å studere litt av språket før du drar på utveksling. Bare det å lære seg alfabetet kan være til hjelp, siden Sør-Korea bruker en del engelske låneord. Hvis du vil ha en massasje for eksempel, så kan du lete etter skilt hvor det står "마사지" (Masaji).

Undervisningsformer

Undervisningen foregår som oftest i auditorium. Veldig likt som på Universitetet i Bergen. Et vanlig fag som gir tre koreanske studiepoeng, har undervisning to ganger i uken. Undervisningen varer ca 1 time og 20 minutter.

Vurdering av emnetilbodet

Ved The Department of Computer Science and Engineering har de mange emner som blir undervist på engelsk. For min del var ikke fagene nødvendigvis relevante, og jeg valgte en del fag som var for vanskelige for meg. Når du velger fag, så må du være rask. Fagene fyller seg opp fort, og det er førstemann til mølla.

Fagleg utbyte og språk

Valg av fag kan være vanskelig, siden beskrivelsene av fagene kan være forvirrende. Jeg valgte noen fag som var spennende, og noen fag som ikke var like spennende.

Det kan være nyttig å lære seg litt koreansk, siden folk i Korea ikke nødvendigvis snakker engelsk. Den yngre generasjonen er bedre på å snakke engelsk, men nivået varierer. Hvis du vil lære deg koreansk, så tilbyr universitetet språkkurs.

Universitetsområdet og byen

Selv om Seoul er en av de mest tettbebygde byene i verden, så er universitetsområdet relativt stille, med mye natur.


De mest attraktive plassene å besøke i Seoul, er Hongdae og Itaewon. Hongdae er en plass hvor yngre koreanere drar til, mens Itaewon er en plass med mange utlendinger.

Bustad

Jeg bodde på campus og delte rom med en koreaner, pluss at jeg delte dorm med fire andre koreanere. Hybelen var av høy kvalitet, og veldig billig.

Sosialt miljø

SNU Buddy er en Fadderordning på universitet, der koreanske "buddies" blir delt inn i grupper med utvekslingsstudenter. Det blir arrangert mange forskjellige aktiviteter som dere gjør gjennom hele semesteret. Dette er den letteste måten å finne nye venner fra hele verden.

2017

Vår 2017 BAMN Geovitenskap

Vår 2017 BAMN Geovitenskap

01.03.2017 - 20.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

- Det er mye papirer og arbeid som skal gjøres med søknad både for å komme inn på skolen, og for å få visum (som trengs ved opphold lenger en 90 dager), så start tidlig.
- Les deg opp om kulturen, og ler deg gjerne noen enkel fraser. Det er tonnevis av youtube videoer om Koreansk kultur, utvekslingsliv etc.
- Skriftspråket "Hangeul" er et av de enkleste skriftspråkene å lære i verden, og bør ikke ta mer en en uke å lære. Å ikke være analfabet i et annet land hjelper masse med skilting, læring av ord etc.
- Subwaysystemet i Seoul er billig og meget enkelt å orientere seg i om man bruker app. Av alle appene jeg prøvde ut så er "KakaoMetro"den mest effektive.
- Google maps funker dårlig I hele Seoul området, så Naver maps eller Kakao map brukes mest.
- Kakao talk brukes av alle (og da mener jeg alle) fremfor messenger osv, så lag en bruker.

Undervisningsformer

Undervisningen er en blanding av normale forelesninger og obligatorisk arbeid.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er noe tynt, ettersom mesteparten av fagene er på Koreansk, spesielt innen naturvitenskap. Fagene velges alle og i første man til mølla prinsipp, men om man ikke skulle komme inn på ønsket fag, så er det mulig å gjøre endringer på dette i løpet av første uken av skolestart.

Fagleg utbyte og språk

Vanskelig å finne relevante fag på engelsk innen retning geologi, men var en del fag spesielt innen økonomi og ingeniør retninger.

Universitetsområdet og byen

Seoul, sammen med naboprovinsene Incheon og Gyeonggi, utgjør verdens nest mest befolkede urbane område. Byen er fylt med konstante overraskelser og rare opplevelser. Museer, arkader, karaokerom, kafeer på hvert gatehjørne, koreanske badehus, små barer, lokale markeder - you name it, they have it. Seoul er en by som aldri sover, med et stort fokus på natteliv og mat om hverandre., og en fantastisk by å bo i.

Bustad

Man kan søke plass på dorm rom, men som bachelor student er dorm rommene meget små og deles med en annen student. Mater dorm rommene er noe større. Om man ikke ønsker å bo på dorm rommene er det masse andre alternativer, og skolen hjelper til og med med å finne alternativ bolig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved universitetet er fantastisk. Man melder seg inn i SNU buddy, som er et buddy program der man er en gruppe lokale og utvekslingsstudenter som går sammen til forskjellige aktiviteter hver uke. Til de som tenker å dra dit er dette et must!

2016

Haust 2015/vår 2016 - BA i allmenn litteraturvitskap

Haust 2015/vår 2016 - BA i allmenn litteraturvitskap

01.09.2015 - 31.08.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når man ankommer flyplassen i Seoul er det lurt å kjøpe seg et kollektivtransportkort med en gang. De blir kalt T-Money card, og er lette å skaffe seg. Med kortet kan du betale for t-banen, buss, og til og med taxi.
Det kan være greit å laste ned forskjellige apps på mobilen. Kakao Talk er den mest brukte chatteappen, og er nærmest obligatorisk å bruke når man er i Sør Korea. Man må også dra til immigrasjonskontoret som er ved Omokgyo station. Der må man vise forskjellige dokumenter, og senere bli utdelt en Alien Registration Card. Dette får man mer informasjon om ved semesterstart.

Undervisningsformer

Undervisningen kan være variert avhengig av hva slags emner man velger. De fleste timene har vært som vanlige skoletimer, som for meg minnes litt om skoletimene fra videregående. Dette er jo litt annerledes enn hva man er vandt med i UiB kanskje, men man blir fort vandt til det. Det blir gjort opprop ved hver time der hvis man er borte fra timen tre ganger får man ikke godkjent emnet. Emnene varer mellom 75 minutter til 3 timer. Presentasjoner, hjemmeoppgaver, essay, gruppeoppgaver osv. er vanlige oppgaver man får gjennom semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Seoul National University har et stort emnetilbud, men mye av det er ikke tilgjengelig på engelsk. Det kan hende man ender opp med å ta emner man egentlig ikke er så interesserte i bare for å fylle opp poengene. Det er lurt å gå inn på nettsiden man velger emner og se etter interresante emner på forhånd. Ha en plan klar for hvilke emner du vil ta. Klassene fylles raskt opp på den dagen man kan registrere seg, og man vil helt klart ha nytte av planleggingen.

Fagleg utbyte og språk

Er man interessert i å lære seg koreansk tilbyr universitetet koreanske språkemner for alle nivåer. Disse blir undervist som vanlige klassetimer, og gir studiepoeng. I tillegg har universitetet en språkskole (SNU Language Education Institute) ved område der man kan ta et koreansk kurs.
Engelsk er språket man benytter seg mest under utvekslingen. Mange av studentene kan engelsk nogenlunde godt, men koreanere generelt er ikke flytende. Det kan være lurt å lære seg litt koreansk skrift og uttrykk før man drar.

Mange av fagene har vært variert og spennende, mens noe har vært litt skuffende.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, og ting kan være litt forvirrende ved starten. Å ha et kart av universitetet er ikke så dumt. Jeg lastet ned et fra google, og hadde det tilgjengelig på mobilen. På universitetsområde kan man finne forskjellige butikker, kafeer, restauranter, bokhandel, apotek, frisør, osv.

Seoul er i seg selv en storby som er åpen døgnet rundt, og det er vanskelig å kjede seg. Selv om undergrunnen og alle skilt viser til steder på engelsk, er det absolutt en fordel å lære seg å lese koreansk.

Bustad

De fleste utvekslingstudenter bor på internatet som er rett ved universitetsområdet. De er delt etter kjønn, og man har alltid en romkamerat. Internatet er den billigste alternativet ettersom det koster rundt 3000 - 4000 kr per semester å bo. Det er fullt mulig å leie et sted selv. Seoul National University Station, Nakseongdae, og Nokdu er de mest populære stedene å bo for studenter.

Sosialt miljø

Det jeg vil anbefale mest av alt er å bli med på fadderordningen, SNU Buddy. Der blir man tilegnet en gruppe bestående av koreanske studenter og utvekslingstudenter fra andre land. De arrangerer ulike begivenheter, og kan hjelpe deg med ALT. Man vil, uten tvil, møte og bli kjent med utrolige mennesker som ender opp som gode venner.

Informasjon