Hjem
Studentsider
bilateral

University of New Mexico og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandUSA
  • ByAlbuquerque
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar som har karaktersnitt C eller høgare kan søke på denne avtalen.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisninga føregår på engelsk. Du må kunne dokumentere karakteren 4 eller høgare i engelsk frå vidaregåande skule for å bli fritatt kravet om engelsktest.

Masterstudentar må vise til tilfredsstillande resultat fra ein test: TOEFL, IELTS, Cambridge, Pearson eller Duolingo. Testen kan ikkje være eldre enn to år.

Kva emne kan eg ta

Du kan ta emne innanfor dei fleste faga ved UMN, men nokre fag krev forkunnskapar. Ei liste over emne som blir tilbode finn du her: http://www.unm.edu/~unmreg/catalog.htm

Studieavgift

UiB disponerer 2-3 friplassar ved University of New Mexico kvart semester.

UNM krev ei administrasjonsavgift på 275 USD og en IT-fee på 50 USD fra alle utvekslingsstudentar. Ein må også kjøpe helseforsikring frå ISI (International Student Insurance) med kostnad fra 30 USD per mnd. Her kan ein velge plan etter hva slags dekning man allereie har gjennom sin reiseforsikring. Visum til USA er normalt 3-5000 NOK. Ein får ikkje ekstra støtte fra Lånekassa til å dekkje desse utgiftane.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of New Mexico vert grunnlagt i 1889 og er den største høgare utdanningstinstitusjonen i delstaten New Mexico. Campus er eit 600-acre stort område langs Route 66 i hjartet av Albuquerque. Albuquerque er ein by med meir enn 750,000 innbygjarar. Sola skinn i meir enn 300 dagar i denne byen. Universitetet har ein mangfoldeg kulturell profil med meir enn 28 000 studentar. University of New Mexico er eir anerkjent forskningsuniversitet. Det tilbyr 93 bachelorprogram, 68 masterprogram og har eit variert fagtilbod.

Universitetet er blant USAs topp 10 inanfor fagområda antropologi, estetiske fag inkludert fotografi, film, musikk, drama, latinamerikanske studiar, fysikk og astronomi.

Bustad

Det er mogleg å søkje om bustad på campus, men det er ikkje garantert at man får det. Meir informasjon om bustad på campus finn du her: http://housing.unm.edu/

Hyblar off campus er rimelege og lett tilgjengelege. Meir informasjon finn du her: http://och.unm.edu/ Dersom du veljer å bu utafor campusområdet, ver merksam på at Lobo Village og Casa Del Rio krev betaling for eit heilt år, til og med for sommarmånadane. UiB-studentar frårådast å bu der.

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt opp i to semester. Haustsemesteret byrjar i midten av august og slutter i midten av desember. Vårsemesteret varer fra midten av januar til midten av mai.

Studentrapportar

2022

BA Geovitenskap vår 2022

BA Geovitenskap vår 2022

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Vær ute i god tid med visumsøknad. Så fort du får immigration-dokumentene i posten fra UNM bør du søke og skaffe deg time på ambassaden. Merk deg at du må reise til Oslo for å møte på ambassaden for å få visum. I tillegg er det flere avgifter som må betales på søknadene du må fylle ut og sende inn (amerikanere elsker avgifter på søknader), så du bør beregne å bruke rundt 5000 kr på hele søknadsprosessen samt reise til Oslo.
Det er godt med alt som er gjort, og det samme gjelder for utveksling til UNM. Fiks så mye som mulig før du reiser, for når du ankommer USA og Albuquerque er det mye som skjer og det siste du vil gjøre er å stresse meg registreringer og søknader. Alt du kan gjøre digitalt bør du få gjort før du reiser, og noe av det i god tid som eksempelvis søknad om studentbolig. Prøv å gjøre deg litt kjent med LoboWeb og myUNM før du reiser fordi de er litt rotete og det kan være litt stress å bli kastet uti det når skolen begynner.
Pass også på at alle forsikringer er i orden (reise, helse, innbo, div.). Du må kjøpe helseforsikring gjennom UNM, men der kjøpte jeg den billigste og brukte heller HELFO gjennom OPTUM. Dette blir nok litt vanskeligere fremover da den avtalen opphører. Heldigvis kan du fortsatt søke HELFO om refusjon i etterkant, men det kan kanskje være smart å ha en litt mer robust helseforsikring nå.
Søk om vertsfamilie gjennom ISI! Dette er en frivillig kristen organisasjon som hjelper internasjonale studenter med nesten alt. Man får sjelden flytte inn på campus/studentboliger før helgen før skolen begynner, og du må være der ca. en uke tidligere, så enten kan man bo på hotell eller så kan man få bo hos en frivillig vertsfamilie i Albuquerque. Jeg hadde en kjempegod opplevelse med familien jeg ble plassert hos, og bodde med dem i 6 dager før campus åpnet og møtte dem flere ganger til middag underveis i semesteret. Det er veldig greit å ha noen som møter deg på flyplassen og hjelper deg de første dagene i byen, samt at de kan svare på alle spørsmål du måtte ha om USA og ABQ. ISI gir også ut gratis møbler, kjøkkenutstyr, håndklær og sengetøy til internasjonale studenter som trenger det, samt at de serverer lunsj innimellom og arrangerer turer/kveldssammenkomster.
Albuquerque er kaldt på vinteren, så pakk en varm jakke. Vi hadde -15 og snø på det kaldeste. Senere i året blir det også fort kaldt når solen går ned pga. høyden over havet og ørkenklimaet. Dagene blir fort varmere da, og i mai kan du forvente 20+ (i skyggen) daglig, med stekende sol. De 300 soldagene som ABQ er kjent for er det bare å nyte. Vi hadde vel tre dager med snø og to dager med regn sammenlagt, og kan ikke si at jeg savnet det bergenske været et eneste sekund.

Undervisningsformer

I USA er det å studere som å komme tilbake til videregående. Det er masse vurderinger underveis, du blir bedømt på oppmøte og blir fort strøket fra klassen dersom du ikke møter opp. Man kan allikevel fint droppe timer og få gyldig fravær så lenge man sier ifra på forhånd (litt avhengig av professor dette her). I tillegg er fagene mindre, så du ender opp med flere fag enn du er vant til. Jeg fant ingen fag som var større enn 8 studiepoeng, men standarden er 6 studiepoeng per fag. Fagene varierer veldig i arbeidsmengde. Kombinasjonen av kontinuerlige vurderinger, oppmøtekrav og mange små fag kan gjøre dagene travle, så husk å ta fri for å ha det gøy. De gode karakterene er mye lettere å få enn hjemme, så ikke stress. Karakterene blir omgjort til "bestått/ikke bestått" når du kommer hjem uansett, så det viktigste er å stå. Kan også anbefale å velge fag som ikke har en "final". Da blir de siste ukene mye mindre stress.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er ganske bra hvis du ønsker å ta litt av hvert. Som geologistudent ønsket jeg hovedsakelig å ta fag innenfor min retning, noe som ble litt vanskelig da det ikke var veldig mange emner tilgjengelig for bachelorstudenter som passet inn i timeplanen og ikke hadde overlapp med fag jeg allerede hadde tatt i Bergen. Jeg er allikevel fornøyd med fagene jeg endte opp med å ta til slutt. Det kan være litt vanskelig å søke om forhåndsgodkjenning av emner fra UNM fordi det praktisk talt ikke finnes en eneste emnebeskrivelse på nettet som er lenger enn en setning.
I tillegg til at jeg fylte opp mine 30 studiepoeng (eller 15 credit hours) med geofag så tok jeg 3 ekstra studiepoeng innen "physical education" eller gym om du vil. Jeg tok 2 studiepoeng i vektløfting og 4 i jujutsu, og hadde dermed faste treninger hver uke som også ga meg studiepoeng. Dette gjorde jeg egentlig bare for gøy, og fordi jeg var usikker på om UiB ville godkjenne disse fagene så passet jeg på å ta 30 studiepoeng i "sikre" fag. Anbefaler alle som reiser å ta noen PE-fag hvis dere har tid og det passer inn i timeplanen, fordi det er en flott måte å bli kjent med folk på, og jeg fikk mange gode venner gjennom jujutsu. Når det kommer til fagmengde kan det være lurt å se det litt an. Det er en del arbeid underveis i året, og med 36 studiepoeng, selv om 6 av dem var for gøy, var det travelt når man i tillegg skal være sosial og utforske byen, staten og landet.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte avhenger veldig av hvilke fag du tar og hvor mye arbeid du legger i det selv. På grunn av de kontinuerlige vurderingene blir man tvunget til å jobbe underveis og lærer derfor en del gjennom semesteret. Det blir derfor ikke noen særlige skippertak på slutten av semesteret slik som i Bergen. Noen professorer er flinkere enn andre, men jeg kan si at alle de jeg hadde innenfor geologifag var kjempeflinke og engasjerte. Språkmessig så gikk det veldig fint. Engelsken forbedrer seg raskt når du tvinges til å bruke den, og fra UiB er vi jo vant til at faglitteratur er på engelsk uansett, så det er ikke noe problem faglig. Når folk vet at du er utvekslingsstudent er de veldig hjelpsomme og tålmodige når du prøve å formulere spørsmål og setninger og leter etter det ene ordet du ikke kommer på. Språk har altså ikke vært noen hindring, og engelsken min har aldri vært bedre, så se fram til å høres lokal ut etter noen måneder. Kan du spansk eller har lyst til å lære det så er Albuquerque det perfekte stedet å gjøre det på da store deler av befolkningen snakker både spansk og engelsk. Man klarer seg allikevel helt fint med kun engelsk.

Universitetsområdet og byen

Campus er ganske fint, stort og åpent. Du kommer til å bli litt lei av fargen beige da alle bygningene er i denne fargen. De er også bygd i noenlunde samme stil, Pueblo/adobe, noe som gjør at UNM skiller seg ut fra andre universiteter med sin særegne stil (og så er det kaktuser overalt). Det er et enormt treningssenter med gymsaler, to svømmebasseng og arenaer på campus, stort bibliotek med mange leseplasser, egen park, dorms, matsal, foodcourt, kafeer, og resten av bygningene som tilhører et stort universitet. Campus har en egen politistyrke som passer på studentene og eskorterer uønskede vekk fra campus, og det er derfor ganske trygt der. Allikevel er det kanskje ikke så lurt å gå alene på natten, selv på campus, da selv de nærmeste gatene som ligger rundt UNM er befolket av uteliggere og narkomane som ikke er like hyggelige som i Bergen.
Albuquerque er på størrelse med Oslo, men føles mindre fordi folk er spredt mer ut og man holder seg som oftest på campus uansett. Byen har store problemer med narkotika (Breaking Bad er ikke far off), kriminalitet, og hjemløshet, men så lenge man ikke går rundt alene på kvelden, unngår utrygge områder (snakk med lokale amerikanere for å finne ut hvor disse er), og heller tar en uber hjem fra festen enn å gå så vil det gå fint. Jeg var aldri i noen situasjoner der jeg følte meg utrygg. Buss er en flott måte å komme seg rundt i byen på som student (det er gratis for alle), men her anbefaler jeg heller ikke å reise alene ettersom man hovedsakelig møter hjemløse og rusa folk der (de som ikke har råd til bil tar bussen).
Det finnes en del ting å oppleve i Albuquerque, så ikke begrens deg for mye til campus. Samle heller sammen noen venner og oppdag byen og nærområdet. Ørken, gamle vulkaner, og fjell ligger rett utenfor byen, mens Rio Grande renne gjennom sentrum, så hvis friluftsliv er din greie så er det nok av muligheter til å oppleve en natur som er totalt motsatt av det vi har i Norge. Den ny-meksikanske og meksikanske maten er kjempegod i Albuquerque, og det er billigere å spise ute der enn hjemme i Norge, så prøv deg frem, for det kommer garantert øyeblikk der amerikanerne spør deg om den lokale maten, og om du liker den røde eller grønne chilien best (grønn er best). Det er også mye god drikke fra lokale bryggerier, samt margaritaer i toppsjiktet.

Bustad

Jeg valgte å bo i studentboliger på campus, i regi av UNM. Dette var veldig praktisk da alt på campus er innenfor maks 20 minutters gange, som oftest mindre. Jeg bodde også 2 minutter unna La Posada, mathallen der jeg hadde kjøpt meal plan for å kunne spise hver dag. Det er flere nivåer av meal plans, og jeg anbefaler å begynne med den "laveste"/billigste, og heller oppgradere hvis man merker at det blir for lite (hvis du spiser 3-4 måltider hver dag så kan det fort lønne seg å kjøpe unlimited-planen). Man trenger ikke å kjøpe en meal plan selv om man bor på campus (man kan også kjøpe enkeltmåltider på La Posada), men de fleste studentboligene har ett kjøkken (og kjøleskap) på deling for enten etasjen eller bygningen, så det kan bli vanskelig å lage sin egen mat. Det er også greit å slippe å bruke tid på å lage mat når man vil bruke fritiden sin til å være sosial og utforske Albuquerque. De fleste som bor i studentboligene er amerikanere som ikke kommer fra Albuquerque, og man blir derfor fort kjent med dem. Amerikanere kan ellers være litt vanskelige å bli kjent med, så det hjelper å bo med dem (er du heldig så har de bil og kan kjøre deg rundt).
Man kan også bo i studentboliger utenfor campus, da hovedsakelig i Lobo Village. Ettersom campus er rusfritt er det her de fleste festene er, så vær forberedt på det. Her bor man 4 stk i kollektiv og deler et kjøkken, men har eget bad på rommet. Utvekslingsstudentene er fordelt ca. 50-50 på campus og Lobo Village.
Det er også mulig å bo privat, men da anbefaler jeg å bo i gangavstand til UNM med mindre du har tenkt til å kjøpe bil. Det er ikke alle nabolagene rundt UNM som er like trygge, så dette er også noe man bør tenke på hvis man vil bo privat. Generelt anbefales utvekslingsstudenter å bo på campus eller i Lobo Village.

Sosialt miljø

Som utvekslingsstudent kjenner du antagelig ingen, og kanskje er du heller ikke så stødig i engelsk i starten. Det går veldig fint, fordi nesten alle de andre utvekslingsstudentene er i samme båt som deg. Derfor er det fort gjort å få seg internasjonale venner, bare møt opp på alle de sosiale arrangementene i regi av GEO og muligens ISI de første ukene. Ta initiativ og vær et ja-menneske så får du deg masse venner og det sosiale miljøet vil være kjempebra resten av semesteret. Det er også mulig å bli med i diverse foreninger, klubber og frats/sororities, og slik vil man møte amerikanere. Som nevnt ovenfor så kan det å bo i dorms med amerikanere være en flott måte å få seg venner på. Ellers anbefaler jeg på det sterkeste å bli med i Lobo Friends og få en amerikansk buddy for semesteret, samt å bli med i International Service Corps (frivillighet som tar deg på mange spennende turer). Bli med på så mye som mulig, du er tross alt der kun et kort semester, det flyr fordi, så nyt hver dag og ha det gøy!

2018

Bachelor i petroleumsteknologi - Vår 2018

Bachelor i petroleumsteknologi - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Når man skal til USA er det litt praktisk som må ordnes. Visum søknaden er tidkrevende og koster en del. Du må regne ca. 4500 kr for ulike avgifter og reise til Oslo, for å møte opp på ambassaden. Etter at UIB nominerer deg til utvekling må du søke opptak til UNM. Dette gjøres ved at du laster opp ulike dokumenter til deres webside. Karakterer, liste over ønskede fag, dokumentasjon fra videregående på engelskkunnskap osv.
Søk så tidlig som mulig om lån og stipend fra Lånekassen, det er mulig fra midt i desember og da vil du ha pengene før nyttår. Før du gjør dette må du imidlertid sørge for at UIB registrerer at du skal på utveksling. Dette gjøres ved at du få fag forhåndsgodkjent, god dialog med studieveileder er en fordel her. Sjekk ut fagkatalogen til UNM for å se hva de tilbyr.
New Mexico er ørken, men ikke forveksle dette med at det er varmt. Jeg hadde en morgen med – 9 oC. Så ta med litt varme klær. Men ikke fortvil, det blir stekende varmt mot sommeren. Ved UNM betaler man ikke skolepenger dersom du reiser fra UIB, noe som gjør semesteret i USA mer rimelig.
Flyreise. Skyscanner.com, finn.no/reise og Norwegian. Du kan sette sammen relativt billig reise til ABQ ved hjelp av disse. Husk å lese vilkårene, det er litt bingo om bagasje er inkluderte eller ikke når man bestiller via portaler, så unngå å gå i denne fella.

Undervisningsformer

Utdanning i USA er litt som å gå tilbake til VGS. Vær forberedt på lekser, quizer, del-eksamener, hvor alt teller på endelig karakter. Det er også slik at noen fag har obligatorisk oppmøte, men det er ikke alle. De fleste har obligatorisk de første ukene, også tar professorene det mindre høytidelig etter hvert som semesteret fortsetter. Jeg kan si at jeg droppet en del fredag kl. 08:00 forelesninger uten å havne i trøbbel av den grunn. Fordelen er at man blir tvunget til å jobbe jevnt, og at siste eksamen ikke er så avskrekkende som i Norge. Vanskelighetsgraden sies å være litt enklere enn ved UIB, men dette kommer veldig an på hva fag du tar tror jeg. Som Bachelor må man ha 5 fag, som Master 3.

Vurdering av emnetilbodet

UNM har en lag rekke emne. Som ptek student må jeg innrømme at de ikke har noe særlig petroleumsfag, utenom geologi. Men de har en del prosess-fag som hører under «Chemical Eng.». Det er absolutt en fordel å a unnagjort alle de obligatoriske fagene til graden før man reiser ut. Da kan du velge i et hav av generelle realfag. UNM er ganske godt rangert i STEM fag, spesielt data, så det kan lurt å ta litt programmering når du er her. Du må også være forberedt på å søke om fritak fra fag en må ha før, for å kunne melde deg opp til fag med høyere koder, 200,300 osv. Dette fikser greit ved å maile professorene. Så igjen, se på katalogen og finn dine fag. Begynne med dette lenge før du reiser til USA.

Fagleg utbyte og språk

Mange av fagene jeg tok var veldig knyttet opp mot praktiske problemer. I programmering og matte var en stor andel av fagene oppgaver og problemer. Det er mindre teoretisk enn hva jeg har hatt ved UIB, noe som er et frisk pust inn i graden. Fokuser er på hva du skal bruke dette til. Terskelen for å stille spørsmål er lav, og amerikanere er mye tøffere til å snakke i plenum enn nordmenn. Det er ganske vanskelig å stille spørsmål første gangen i en forelesing på Engelsk, da det å snakke akademisk er noe annet et hverdagsengelsk. Men etter man har gjort det et par ganger går det lettere. Dine medstudenter verdsetter dine synspunkter, og de er også tålmodig når der kommer til dine stotrete formuleringer. Så ta sjansen. Det er litt rart å snakke engelsk hele tiden de første dagene, men så blir du vant til det. Engelsken din kommer til å forbedre seg, og du får lurt inn noen skikkelig amerikanske utrykk.

Universitetsområdet og byen

Campus er et stort sammensatt området. Route 66 går på sørsiden av campus og langs denne fins det en rekke butikker, spisesteder og barer. Du finner det meste du trenger i umiddelbar nærhet av campus. 21 år er aldersgrensen for å drikke alkohol i USA, så dette bør man huske på viss du er ynger.
Albuquerque er en liten by i USA skala. Selv om det bor 600 000 mennesker der, så er det ikke som norske by på denne størrelsen. Byene i vest er spredt utover på en helt annen måte. Alt er ikke samlet Downtown slik som det er i Bergen, så ikke forvent for mye av liv, og utelivet i sentrum.
New Mexico er ganske fattig, så du vil se en del hjemløse. De spør deg gjerne om penger, men plager deg ikke ellers. Det er bare å lære seg å være bestem og høflig, «Sorry no change», «I can’t help you».
Mange sier at Abq er ganske farlig. Jeg har ikke opplevd noen situasjoner jeg følte utrygg. Skal man ut å ferdes på nattestid, ikke være alene, ikke oppsøk steder du ikke kjenner. Skal man hjem fra fest så bestiller du en uber, disser er meget billige og raske i Abq. Campus er godt sikret, og områdene rundt campus er også ganske rolige.
Buss er gratis for studenter ved UNM. Bussen frakter deg greit mellom campus, downtown, kjøpesenterområdet, og flyplassen. Ellers må du ordne deg selv eller gå. Bussen går ikke på natten, heller ikke på søndag. På bussen møter du de lavere lag av mennesker i USA, så det kan være lurt å reise flere sammen, spesielt på kveldstid, og som jente. Blir folk for plagsomme kan du snakke med sjåføren. Ørepropper kan også være lurt, da er det sjelden folk prøver å nå deg. Igjen jeg opplevde aldri noen sitasjoner jeg følte utrygge, men noen av men jentevenner synes bussen var ubehagelig alene.
New Mexico er kjempekult, en blanding av Mexicansk og amerikansk Route 66 kultur. Prøv forskjellig typer mat, drikke og aktiviteter. New Mexico er har også utrolig kul natur. Prøv å kom deg rundt til de kjente stedene i staten og opplev de.

Bustad

Vil du ha det enkelt, bo på campus.
Jeg valgte å bo utenfor campus, da de har strenge regler nå det kommer til festing, alkohol og man blir plassert sammen med en tilfeldig person. Når du vet du skal til UNM, meld deg inn i UNM Global på Facebook, her er det mange som leier ut soverom privat nære campus. Jeg kom i kontakt med ei jente som skulle til Mexico, så leide rommet hennes. Det var 375 dollar i måneden, som er ganske rimelig.

Sosialt miljø

Meld deg inn i LOBO Friend opplegget, bare gjør det. Det er et utrolig godt opplegg hvor man blir satt i kontakt med en annen student, tidligere student, som er dedikert til å være din venn gjennom semesteret. Gjennom semesteret er det aktiviteter, og dere kan velge å møtes på privaten også. Du får en person som er kjent, som du kan spørre om alt, og være sammen med. Jeg var utrolig heldig med min venn, og han er garantert en venn for livet.
UNM er flinke når det kommer til å koble de utvekslingsstudentene med hverandre, du vil få venner fra hele verden. Du kommer til å få god kontakt med mange av de, da dere alle er i samme situasjon. Jeg var mye sammen med de internasjonale. Når det kommer til amerikanere er dette litt vanskeligere, her må man gjøre litt mer jobb selv.
Jeg bodde sammen med en kul jente fra USA, så hun introduserte meg til hennes venner. Du må være forbedret på å jobbe litt for det, men når du blir kjent med amerikanere er de veldig kule mennesker.
Vil du ha minner for livet, litt utenfor allfarvei, så dra til New Mexico!

2016

Vår 2016 - Lektorutdanning med master i fremmedspråk

Vår 2016 - Lektorutdanning med master i fremmedspråk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er veldig viktig å ha et organisert system når du skal søke skole, visum og fikse med flybilletter, og det er viktig å vite at du faktisk har økonomiske midler til dette, for stipend og lån fra Lånekassen kommer ikke inn på konto rett før du reiser. I forkant av utveksling gikk det ca 5000kr i forbindelse med flybillett til Oslo, søke om visum og SEVIS-avgiften, og annen transport og mat mens du er i Oslo. For å søke om visum er det bare å følge de retningslinjene skolen gir, og bare være obs på at du har alle dokumenter i orden.

Når det kommer til valg av skole, valgte jeg University of New Mexico fordi det ligger i høy-ørkenen og etter ny regnrekord i Bergen i 2015, måtte jeg ha noe annerledes. Ofte når det kommer til valg av skole er det lurt å se om du må betale skoleavgift. Ved UNM, må ikke norske elever betale om de kommer på en såkalt bilateral avtale, noe som også spilte inn som faktor i valg av skole. Dessuten, det er moro å dra et sted ingen vanligvis drar, og New Mexico er fylt med utrolig mye flott natur og mennesker. Noe en nordmann alltid bør huske, er solkrem! Selv om det er kaldt, er solen sterk!

I tillegg er det greit å forberede seg litt mentalt på at man skal dra om man aldri har vært langt unna Norte før, spesielt over lengre tid. Engelsken kommer seg etter en ukes tid, men det er viktig å vite at man blir sliten i hodet av at alt skal foregå på et annet språk - det har skjedd mange ganger at man slipper opp for ord, men kommer på det senere.

Til slutt på forberedelse: når du skal reise, gjelder det å pakke lett. Ha minst 3 skift med undertøy i håndbagasjen, og ikke mer enn 9 skift i den store kofferten. Du kommer til å kjøpe mye tøy der som passer klimaet bedre, og tøy er også billigere enn hjemme. SAS klarte å rote bort kofferten min da jeg fløy mellom Kristiansand og Oslo, men jeg fikk den tilbake etter 5 dager, og da kom skiftet i håndbagasjen til nytte. Man blir også kompensert med utgiftene man har for ca 1000kr dagen om de roter bort bagasjen din, men om du bare mellomlander et sted, er det greit å ikke stresse med å måtte kjøpe noe før du er kommet fram til den endelige destinasjonen.

Undervisningsformer

Å gå på universitetet i USA er som å være tilbake på videregående. Klassene jeg var i hadde ikke flere enn 20 elever, og relasjonen mellom underviseren og studentene var like nær, om ikke nærere enn på norske videregående skoler. Undervisningsformene varierte mellom filmavsnitt og powerpointpresentasjoner, og forelesning hvor elevene styrte mye av samtalen. Læreren lærte alle navn, og etterhvert ble det mer uformelt. Det gikk også mye i tavleundervisning, men læreren var avhengig av at alle studentene deltok i undervisningen.

I hvert fag var det midterms, ca to uker før norsk påske i alle fag som varierte mellom 1-2 skoletimer. Noen professorer foretrakk multiple choice test, mens andre foretrakk essayspørsmål hvor du svarte så mye du rakk. I hvert fag var det også ukentlige quizzes, som betød at du måtte ha lest til den dagen, og ofte var det minst én innlevering i uken i hvert av fagene. Det som tok lengst tid var å lese til hver time. På slutten av semesteret har du gjerne et essay og et prosjekt som du leverer inn før du tar finals, som er en siste eksamen. Skolen tok enormt mye tid, og man var alltid presset til å gjøre ferdig ett eller annet. Det er en stor forandring fra norsk universitetsliv, noe man bør belage seg litt på.

Vurdering av emnetilbodet

Ved UNM har de det meste av fag. For min egen del var utvalget av litteraturfag i engelsk, rikt. Litt verre var det med lingvistikkfag. Når jeg allerede var kommet over, fant jeg ut at fagene jeg hadde valgt og fått forhåndsgodkjenning for ikke skulle blitt holdt den våren. UiB er ikke så hjelpsomme heller når det kommer til friheten av valg av fag, og mange av rådgiverne har ikke peiling på hva som godkjennes og ikke godkjennes av fagmiljøet. Fagmiljøet er også veldig spesielle nå det gjelder hvilke fag som blir godkjent og ikke godkjent, så det er viktig å prøve å velge fag man får godkjent til tross for at de kan virke kjedelige. Ett av fagene jeg tok var grøsselig kjedelig, så jeg byttet fag første uken. Snakker man med studieveilederen sin der borte, vil de være i stand til å hjelpe deg.

Fagleg utbyte og språk

I ettertid er det vanskelig å huske hva man har lært, men i timene er det moro å komme med litt skandinaviske synsvinkler. Jeg var den eneste utlendingen i klassene mine, noe som var utfordrende først, fordi det er vanskelig å være veldig akademisk på engelsk når man ikke er vant til sjargongen. Dette kommer seg heldigvis fort. Jeg lærte masse om hvordan lese Chaucer på originalspråket, hvordan oversette gammelengelsk til moderne engelsk og belære de andre i klassen om hvordan norrøne og islandske sagaer er bygd opp og symbolikken i dem, som noen ganger gjenspeiles i anglosaksisk litteratur.

Det blir et utbytte av kultur, som er meget spennende og som både dem og jeg hadde stort utbytte av. Ofte kan hele opplegget virke overveldende, og de to første ukene satt jeg som et eneste stort spørsmålstegn. Lærerne er heldigvis veldig overbærende med deg som utvekslingsstudent, så hvis det er noe man lurer på eller ikke forstår er det ekstremt lett å bare spørre om de kan forklare det på en annen måte. Det som er greit med at man hele tiden har prøver og oppgaver, er at man gjør det bra på de fleste tester og at èn dårlig karakter ikke vil ødelegge for karakteren i hele faget. Det vil komme flere sjanser til å forbedre karakteren, men da er det også nødvendig at man griper den sjansen.

Universitetsområdet og byen

Selve byen Albuquerque er en stor by for norsk standard med ca 550 000 innbyggere, og det er den største byen i New Mexico som har ca 2 mill totalt. Siden staten grenser til Mexico består befolkningen av mest latinamerikanere, indianere (Native Americans som Hopi og Navajo), hvite, og en veldig liten prosentandel med afroamerikanere. I byen er det mange hjemløse fattige, som er veldig forskjellig fra både hvite Norge og Bergen. New Mexico er også en av de fattigste statene i USA, som betyr at de har en viss andel kriminalitet. Foruten showet Breaking Bad og narkotika, er det mye ran og overfall sammenlignet med Bergen og Norge. I noen boligstrøk er det gitter på dører og vinduer, og man bør ikke gå alene nattestid, spesielt om man er kvinne. Campus ligger midt mellom det som kalles Uptown (hvor alle de rike bor) og Downtown, som er mer belastet enn andre steder, og campus regnes som et av de tryggeste områdene. Det er eget brannvesen og politi, i tillegg til telefonbokser som kobler deg direkte til sentralen hvis du skulle føle deg utrygg. Det finnes også organisasjoner på campus som følger deg mens du går gjennom campus. Da jeg var det var det ca en hendelse hver andre uke som ble sendt ut på både telefon og mail om noen som hadde blitt overfalt og at man måtte være på jakt.

Så lenge man ikke vandrer avsted alene går alt veldig greit, og ingen jeg kjente ble overfalt eller liknende. Det er bare veldig forskjellig fra Norge, og det er viktig at man tar forholdsregler. Veldig vanlig i USA og Albuquerque er at tilfeldige folk på gater spør deg om småpenger. Det er veldig mange som gjør det, så om du ikke ønsker å bli helt pengelens, at du bare sier "nei, sorry" og går videre.

Campus i seg selv er ganske stort, litt mindre enn Kristiansand sentrum. Det er gratis å trene på gymmen der hvor de blant annet har et olympisk svømmebasseng, ballhaller og styrkerom. Hvis du skal være en stund i USA, anbefaler jeg å bruke noen timer der i uken. Det er også fjell i nærheten som det er vanlig å gå tur i. Bare bli venn med noen som har bil, for offentlig transport er nærmest ikke-eksisterende i Albuquerque, så er det lett å komme seg ut i frisk luft og fantastisk natur. Campus har også matsal, hvor hvis du bor på campus så må du ha matkort der, som er dyrt. Maten er ikke den aller beste, men den hadde visst forbedret seg de siste to årene, og man har alternativ til å spise relativt sunt der.

Bustad

Mange av utvekslingsstudenene bor på campus. Det er praktisk med tanke på nærhet, men generelt finner man alltids noe billigere på craigslist. Studieveilederen ved UNM kjenner i tillegg mange som leier ut rom eller kjenner noen som kjenner noen som trenger en roomie. For min del var jeg heldig, hvor studieveilederen min sa at det var veldig dyrt å bo på campus, mens hun satte meg i kontakt med en student som jobber for henne, som igjen satte meg i kontakt med en kamerat av han. Det endte med at jeg ble hentet på flyplassen av han som ble min roommate, og jeg sov på sofen et par dager før huseier stakk innom med kontrakt og jeg kunne flytte inn på rommet samme dag til ca 150 dollar billigere i måneden enn campus.

Med mindre du har bestemt deg for å bo på campus, kontakt studieveilederen din og/eller en organisasjon som hjelper utvekslingsstudenter, så får du deg en billig bolig nær campus istedenfor å pøse ut penger til både bolig og meal plan som skolen krever at du har når du bor på campus.

Sosialt miljø

Som internasjonal student blir du automatisk hengende med andre internasjonale studenter. Bare sørg for å få deg et amerikansk nummer! Det hjelper de deg med på skolen. Du vil gjerne gå sammen med amerikanere også, men det er internasjonale fra hele verden som vil være din hovedgjeng. Fortvil ikke, de er veldig hyggelige, og de er i samme situasjon som deg,dvs at dere har noe å snakke om, om det er landet deres, eller den hersens jetlaggen. Det er også mulig å melde seg på football team eller andre fritidsaktiviteter etter skolen, men jeg tenker at du får nok med skole og reise. Ca annehver helg gikk med til å reise rundt i New Mexico, noe jeg virkelig anbefaler. Steder du bør besøke er Tent Rocks, Carlsbad Caverns, White Sands, Santa Fe og the Arch, som alt ligger i New Mexico. Utenfor New Mexico finner du Grand Canyon, som er ca 6timer unna. Det er verdt turen! Vi var en gjeng på 14 stykk som leide minibuss og kjørte avgårde. Om noen i gruppen er 25, blir det veldig billig også per person.

Vår 2016 - BA i geovitenskap

Vår 2016 - BA i geovitenskap

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Gjør alt av papirarbeid i god tid. Hvis du av en grunn ikke kan søke på fag når dette åpner fordi du har "holds" på din UNM bruker, ta kontakt med univeristet og så fikser de det.

Undervisningsformer

De har nettbaserte fag, og vanlige fag

Vurdering av emnetilbodet

De har et stort utvalg av emner. De har alt fra mange ingeniørfag til humanistiske fag.

Fagleg utbyte og språk

Engelsken din vil bli mye bedre. Fag i USA er også mye enklere enn her hjemme. Så selv om du velger fag som er over ditt nivå vil du få en bra karakter. Det er endel skolearbeid fordi lekser er en stor del av den endelige karakteren, men disse er stort sett enkle selv on de kan være tidkrevende.

Universitetsområdet og byen

Campusen er stor og fin, med mye folk. Albuquerque er en typisk amerikansk by der alt er bygget i en etasje og derfor er avstandene mellom ting ganske store. Det går likevell fint, da buss for studenter er gratis. Leiebil er også ganske billig hvis du går til Enterprise. Det er store fjell bare 40min utfor byen som er 3000m høye. Disse begynner allerede nede i byen slik at hvis man bare vil ha en liten fjelltur er også det mulig. Utelivet i byen er også bra, men husfestene er de beste.

Bustad

Jeg anbefaler på det sterkeste å bo privat, IKKE på campus. Når man bor privat betaler man leie fra måned til måned der prisen er mellom 350-500 dollar måneden. På campus er prisen MYE høyere dersom man ikke ønsker å dele rom med noen, 550-700 dollar måneden. Det er heller ikke lov å oppbevare eller drikke alkohol på Campus hyblene eller generelt.

Sosialt miljø

Miljøet er meget godt. Det er utrolig lett å finne nye venner da alle er på det samme stedet den første uka. Du vil være mest sammen med de andre internasjonale studentene da det er disse man treffer først. De lokale treffer man ikke før skolen begynner, men også de er veldig enkle å bli kjent med. Jeg anbefaler UNM på det sterkeste, har vært det beste semesteret i mine studier.

2015

Vår 2015 - BA i human ernæring

Vår 2015 - BA i human ernæring

01.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Albuquerque:
Albuquerque er den største byen i New Mexico og ligger nokså sentralt i staten. Med ca 500 000 innbyggere fordelt på store landområder, får man ikke følelsen av en travel storby. Gamle route 66 går gjennom byen og er omringet av restauranter, barer og butikker. Med Sandia Mountains i bakgrunnen, kombineres by og natur og vi fikk oppleve de vakreste solnedgangene!
Byen ligger hele 1600 moh og har svært lav luftfuktighet. Været er veldig bra, med ca 300 soldager i året og svært lite nedbør. Når det er sagt, er været veldig vekslende. Selv om det er en ørken, kan man risikere snø i vintermånene. Vi hadde minusgrader den ene dagen og solevær den neste.
Utenom skoletid var vi glade i å utforske den flotte naturen i New Mexico. Sandia Mountains byr på fantastiske fjellturer, og i vintermånene er det også mulighet for å nytte alpinanlegget. Albuquerque er også veldig fin og oppleve på sykkel. Vi så flott natur langs eleven Rio Grande og stoppet innom flere av kjennemerkene fra innspillingen til TV-serien Breaking Bad. Ellers besøkte vi en rekke nasjonalparker med imponerende fjellformasjoner skapt av vulkaner. Vi tok også turen innom byen Las Cruses i sør for og leke oss i White Sands National Park. Dette er et enormt område med kritthvite sanddyner som likner snø, der man kan ake på ufobrett og leke seg rundt i dynene. Ellers ligger New Mexico bra til i forhold til andre kjekke stater, så det ble noen roadtrips til California, Arizona (Grand Canyon) og Colorado. Det tok oss ca 6 timers kjøring fra Albuquerque til både Denver, Grand Canyon og Las Vegas.
På campus hadde vi også tilgang til mange bra fasiliteter, som innendørs hall med mulighet for både volleyball, badminton, basket, fotball og squash. Utendørs hadde vi også sandvolleyball baner, tennis og stor gresslette med mulighet for det meste av aktiviteter. I tillegg hadde vi gratis tilgang på treningssenter med både cardiorom og vektrom. Dette var helt ypperlig for oss, og vi fikk mange nye bekjentskap gjennom ukentlige volleyballøkter.

Undervisningsformer

University of New Mexico er et universitet med litt over 30 000 studenter. Skolesystemet er veldig ulikt det man er vandt med her i Norge. Man har flere innleveringer, mer lekser og flere tester per semester, hvor alt dette teller inn på den endelige karakteren. Vi hadde 4 eksamener i hvert enkelt fag fordelt på hele semesteret, men til gjengjeld var disse mye enklere enn de man har i Norge. Det aller meste er multiple choice, true/false ol. Noe som også er annerledes er at de fleste timene er obligatoriske, og det er forventet at man kommer til forelesning. Alt dette gjør at man må jobbe jevnt gjennom hele semesteret hvis man skal stå i faget, men til gjengjeld så slipper man den stressende eksamensperioden helt på slutten. Vi synes dette var utrolig greit med tanke på at vi da kunne bruke de siste ukene til gøye ting, i stedet for å bare sitte på lesesalen.
UNM er ikke veldig stor på akkurat ernæringsfag, så vi slet litt med å finne tilsvarende fag til det vi skulle hatt her hjemme. Det var i tillegg lite informasjon om de enkelte fagene på hjemmesiden deres, noe som gjorde prosessen litt vanskelig. Dette ordnet seg til slutt og vi fikk 3 av de 4 fagene vi hadde tenkt ut på forhånd. Vi fikk ikke et tilsvarende fag for analysemetoder, og må derfor ta en eksamen her hjemme i begynnelsen av neste semester. De fagene vi tok var NUTR120-Nutrition for Health, som vi tok for å fylle opp credit-kvoten, i og med at vi likevel måtte ha eksamen når vi kom tilbake. Dette var et veldig basic fag som dekket mange ulike aspekter av ernæringsstudiet. Vi tok også NUTR244-Human Nutrition, som erstatning for seminar i ernæring 2. Dette var et spennende fag som tok for seg både fysiologi og makro/mikro-næringsstoffer. I tillegg hadde vi NUTR330L-Principles of Food Science, som erstatning for matvarekunnskap. Her hadde vi både forelesninger og en lab per uke hvor vi lagde mat. Dette var en veldig forenklet lab, men likevel veldig gøy og en god måte å bli bedre kjent med de andre studentene. Forelesningene derimot, samsvarte godt med det de hadde her hjemme, tatt i betrakting at dette var basert på den amerikanske kulturen. Det siste faget var PSY150-General Psychology, som erstatning for Atferd, Helse og Ernæring. Dette var et litt tungt fag, i og med at alt av tester og quizer var nettbasert, og det var store arbeidsmengder hver uke. Faget var veldig generelt, og ikke så mye rettet mot helse som det vi hadde sett for oss.
Alt i alt er vi fornøyd med fagene vi tok og var glad for at vi ikke hadde alt for vanskelige og krevende fag. Deler av det vi lærte hadde vi vært i gjennom før, slik at vi ikke trengte jobbe like mye som vi gjør her hjemme. Dette er et semester hvor man selvfølgelig skal studere og lære, men det er også viktig å ta seg tid til å oppleve nye ting og ta del av det sosiale. Søknadsprosessen kan være veldig lang og tidkrevende, spesielt om du drar et sted ingen har vært før. Da blir ofte det en ekstra utfordring og finne frem til fagene. Likevel er det veldig verdt arbeidet i etterkant, og vi anbefaler alle på det sterkeste å dra på utveksling!

Bustad

Etter mye frem og tilbake om hvor vi skulle bo, ente vi opp med å bo på campus, noe som vi i ettertid er veldig glad for. Vi følte dette var det tryggeste alternativet, da det er en del mer kriminalitet i New Mexico enn det vi er vandt med her hjemme. Flere vi kjenner fant seg en leilighet rett utenfor campus, noe som gikk helt fint. Dette er ofte billigere og man har mer frihet til å gjøre som man vil. På andre siden er standeren ofte en del lavere enn i Norge og kollektiv transporten generelt i USA kan ikke måle seg med det vi har her hjemme. Det som var greit på campus var at vi hadde alt innen gåavstand. Vi hadde bl.a treningsententer, tennisbaner, sandvolleybaner, cafeer, restauranter, kiosker, frisør, bibliotek og alle timene våre bare noen meter unna. I tillegg har de politibiler som kjører rundt på campus på kveldstid, slik at man alltid kan komme seg trygt hjem. Man bor også sammen med mange andre, enten på et rom, i en leilighet eller i en gang, slik at man har mulighet til å være enda mer sosial enn om man bor for seg selv et sted utenfor campus. Det legges også til rette for mange sosiale sammenkomster og dette er noe vi absolutt anbefaler å ta del i. Skal man først gå på skole i USA, så er det å bo på campus virkelig en del av den amerikanske college opplevelsen.


Vår 2015 - Bachelor i human ernæring

Vår 2015 - Bachelor i human ernæring

01.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Alt i alt er vi fornøyd med fagene vi tok og var glad for at vi ikke hadde alt for vanskelige og krevende fag. Deler av det vi lærte hadde vi vært i gjennom før, slik at vi ikke trengte jobbe like mye som vi gjør her hjemme. Dette er et semester hvor man selvfølgelig skal studere og lære, men det er også viktig å ta seg tid til å oppleve nye ting og ta del av det sosiale. Søknadsprosessen kan være veldig lang og tidkrevende, spesielt om du drar et sted ingen har vært før. Da blir ofte det en ekstra utfordring å finne frem til fagene. Likevel er det veldig verdt arbeidet i etterkant, og vi anbefaler alle på det sterkeste å dra på utveksling!

Undervisningsformer

University of New Mexico er et universitet med litt over 30 000 studenter. Skolesystemet er veldig ulikt det man er vant med her i Norge. Man har flere innleveringer, mer lekser og flere tester per semester, hvor alt dette teller inn på den endelige karakteren. Vi hadde 4 eksamener i hvert enkelt fag fordelt på hele semesteret, men til gjengjeld var disse mye enklere enn de man har i Norge. Det aller meste er multiple choice, true/false ol. Noe som også er annerledes er at de fleste timene er obligatoriske, og det er forventet at man kommer til forelesning. Alt dette gjør at man må jobbe jevnt gjennom hele semesteret hvis man skal stå i faget, men til gjengjeld så slipper man den stressende eksamensperioden helt på slutten. Vi synes dette var utrolig greit med tanke på at vi da kunne bruke de siste ukene til gøye ting, i stedet for å bare sitte på lesesalen.

Vurdering av emnetilbodet

UNM er ikke veldig stor på akkurat ernæringsfag, så vi slet litt med å finne tilsvarende fag til det vi skulle hatt her hjemme. Det var i tillegg lite informasjon om de enkelte fagene på hjemmesiden deres, noe som gjorde prosessen litt vanskelig. Dette ordnet seg til slutt og vi fikk 3 av de 4 fagene vi hadde tenkt ut på forhånd. Vi fikk ikke et tilsvarende fag for analysemetoder, og må derfor ta en eksamen her hjemme i begynnelsen av neste semester. De fagene vi tok var NUTR120-Nutrition for Health, som vi tok for å fylle opp credit-kvoten, i og med at vi likevel måtte ha eksamen når vi kom tilbake. Dette var et veldig basic fag som dekket mange ulike aspekter av ernæringsstudiet. Vi tok også NUTR244-Human Nutrition, som erstatning for seminar i ernæring 2. Dette var et spennende fag som tok for seg både fysiologi og makro/mikro-næringsstoffer. I tillegg hadde vi NUTR330L-Principles of Food Science, som erstatning for matvarekunnskap. Her hadde vi både forelesninger og en lab per uke hvor vi lagde mat. Dette var en veldig forenklet lab, men likevel veldig gøy og en god måte å bli bedre kjent med de andre studentene. Forelesningene derimot, samsvarte godt med det de hadde her hjemme, tatt i betrakting at dette var basert på den amerikanske kulturen. Det siste faget var PSY150-General Psychology, som erstatning for Atferd, Helse og Ernæring. Dette var et litt tungt fag, i og med at alt av tester og quizer var nettbasert, og det var store arbeidsmengder hver uke. Faget var veldig generelt, og ikke så mye rettet mot helse som det vi hadde sett for oss.

Fagleg utbyte og språk

Det var veldig god erfaring å oppleve det amerikanske læresystemet som er veldig forskjellig fra det vi har i Norge. På en side opplevde vi at arbeidskravene og prøvene var enklere der nede grunnet stor bruk av multiple choice oppgaver. På den andre siden, har de flere arbeidskrav underveis noe som gjør at en får en jamn og god læringsprosess. Amerikanerne er kommet mye lengre når det bruk av teknologi i undervisningen, så dette er også noe vi kan lære av. Internett-basert læring med ukentlige quizer tilhørende gjennomgått fagstoff var veldig mye brukt der nede, og det var en god måte å få repetert og bearbeidet stoffet på.
Videre var dette oppholdet en veldig god trening for å utvikle språkkunnskapene våre i engelsk. Det er ingen bedre måte å lære et språk på, enn å faktisk bo i landet en periode. Dessuten ble vi også bedre kjent med faguttrykkene som blir mye brukt på ernærings feltet.

Universitetsområdet og byen

Albuquerque er den største byen i New Mexico og ligger nokså sentralt i staten. Med ca 500 000 innbyggere fordelt på store landområder, får man ikke følelsen av en travel storby. Gamle route 66 går gjennom byen og er omringet av restauranter, barer og butikker. Med Sandia Mountains i bakgrunnen, kombineres by og natur og vi fikk oppleve de vakreste solnedgangene!
Byen ligger hele 1600 moh og har svært lav luftfuktighet. Været er veldig bra, med ca 300 soldager i året og svært lite nedbør. Når det er sagt, er været veldig vekslende. Selv om det er en ørken, kan man risikere snø i vintermånene. Vi hadde minusgrader den ene dagen og solevær den neste.

Utenom skoletid var vi glade i å utforske den flotte naturen i New Mexico. Sandia Mountains byr på fantastiske fjellturer, og i vintermånene er det også mulighet for å nytte alpinanlegget. Albuquerque er også veldig fin å oppleve på sykkel. Vi så flott natur langs eleven Rio Grande og stoppet innom flere av kjennemerkene fra innspillingen til TV-serien Breaking Bad. Ellers besøkte vi en rekke nasjonalparker med imponerende fjellformasjoner skapt av vulkaner. Vi tok også turen innom byen Las Cruses i sør for og leke oss i White Sands National Park. Dette er et enormt område med kritthvite sanddyner som likner snø, der man kan ake på ufobrett og leke seg rundt i dynene. Ellers ligger New Mexico bra til i forhold til andre kjekke stater, så det ble noen roadtrips til California, Arizona (Grand Canyon) og Colorado. Det tok oss ca 6 timers kjøring fra Albuquerque til både Denver, Grand Canyon og Las Vegas.

På campus hadde vi også tilgang til mange bra fasiliteter, som innendørs hall med mulighet for både volleyball, badminton, basket, fotball og squash. Utendørs hadde vi også sandvolleyball baner, tennis og stor gresslette med mulighet for det meste av aktiviteter. I tillegg hadde vi gratis tilgang på treningssenter med både cardiorom og vektrom. Dette var helt ypperlig for oss, og vi fikk mange nye bekjentskap gjennom ukentlige volleyballøkter.

Bustad

Etter mye frem og tilbake om hvor vi skulle bo, ente vi opp med å bo på campus, noe som vi i ettertid er veldig glad for. Vi følte dette var det tryggeste alternativet, da det er en del mer kriminalitet i New Mexico enn det vi er vant med her hjemme. Flere vi kjenner fant seg en leilighet rett utenfor campus, noe som gikk helt fint. Dette er ofte billigere og man har mer frihet til å gjøre som man vil. På andre siden er standarden ofte en del lavere enn i Norge og kollektiv transporten generelt i USA kan ikke måle seg med det vi har her hjemme. Det som var greit på campus var at vi hadde alt innen gåavstand. Vi hadde bl.a treningsententer, tennisbaner, sandvolleybaner, cafeer, restauranter, kiosker, frisør, bibliotek og alle timene våre bare noen meter unna. I tillegg har de politibiler som kjører rundt på campus på kveldstid, slik at man alltid kan komme seg trygt hjem. Man bor også sammen med mange andre, enten på et rom, i en leilighet eller i en gang, slik at man har mulighet til å være enda mer sosial enn om man bor for seg selv et sted utenfor campus. Det legges også til rette for mange sosiale sammenkomster og dette er noe vi absolutt anbefaler å ta del i. Skal man først gå på skole i USA, så er det å bo på campus virkelig en del av den amerikanske college opplevelsen.

Sosialt miljø

Det var veldig sosialt å bo på campus. Mye ble arrangert på kveldstid på universitetet som filmkvelder, spillekveld, rebus, internasjonale aftener osv. Dessuten kan man melde seg på skolens league i fotball og volleyball og møte masse kjekke folk. Ellers kan man også melde seg inn i diverse interesseorganisasjoner, noe vi i etterkant skulle ønske at vi gjorde.
University og New Mexico hadde veldig mange utvekslingsstudenter, og siden vi alle var i samme posisjon kom vi lettere i kontakt med dem sammenlignet med amerikanerne. Vi ble kjent med folk fra hele verden og fikk oppleve mange spennende kulturer. Veldig lærerikt!

Flott bygning
Foto/ill.:
© University of New Mexico

Informasjon