Hjem
Studentsider
bilateral

University of Otago og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandNew Zealand
  • ByDunedin
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. University of Otago har eit krav om C-snitt for å gje opptak, og ein må kunne vise til eitt års studier ved UiB før avreise. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar - anten med karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande, eller i form av eit brev frå Universitetet i Bergen.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisningsspråk er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande. Ved dårlegare karakter enn dette frå videregåande kan eit brev frå studenten sitt fagmiljø ved UiB verte godtatt.

Kva emne kan eg ta

University of Otago er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde.

Studieavgift

Studieavgifta ved dette universitetet ligg på $13,200 NZD per semester i 2020. UiB-studentar får ein rabatt på 10% av dette beløpet. Merk at dette likevel er ein del over ramma Lånekassen i utgangspunktet kan gje støtte til.

I tillegg er ein pålagt å kjøpe Otago sin forsikring, noko som per 2022 beløper seg til om lag 350 NZD.

Ved søknadsfristen 1. september 2022 har UiB eitt semesters friplass ved Otago.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Otago blei grunnlagt i 1869 og er dermed New Zealands eldste universitet. Det er eit forskingsintensivt og internasjonalt anerkjent universitet. Hovudcampusen er i Dunedin. I tillegg finst campusar i Christchurch, Wellington, Southland og Auckland. Totalt har universitetet om lag 19 000 studentar, og av desse er rundt 1 500 internasjonale studentar.

Dunedin ligg ganske langt sør på Sørøya, og har om lag 130 000 innbyggarar. Arkitektonisk er byen inspirert av Edinburgh i Skottland, og ein av dei best bevarte viktorianske og edwardianske byane på den sørlege halvkule. Det fargerike bysenteret, med sine mange kaféar, restaurantar, teater, museer og internasjonale kunstsamlingar ligg berre ein spasertur unna campus. Det er heller ikkje langt frå austsida av campus til hamneområdet, ein populær stad for aktivitetar som blant anna surfing, roing og fisking.

Bustad

Universitetet i Otago hjelper utvekslingsstudentar med å finne bustad, enten på eller utanfor campus. Det er vanleg praksis at to internasjonale studentar og ein student fra New Zealand bur saman. Internasjonale studentar blir ikkje plassert i bustad saman med studentar frå same land.

Semesterinndeling

Februar - juni og juli - november.

Studentrapportar

2019

HAUST 2019 - BA i sosialantropologi

HAUST 2019 - BA i sosialantropologi

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Bestill flybilletter tidlig for at det ikke skal bli for dyrt. Jeg anbefaler også kun bestille en vei, da veldig mange reiser rundt etter skolen er ferdig og det er kjekt å ha mulighetene åpne. Du må også ha studentvisum, som er veldig raskt og enkelt å fikse på nett. For å søke om visum vil de ha bevis på betalt semesteravgift før du i det hele tatt har fått penger fra lånekassen, men hvis du søker - Foreløpig uttalelse om retten til støtte - inne på lånekassen så får du papirer du kan bruke i visumsøknaden.

Undervisningsformer

Den mest vanlige undervisningsformen er 50 min forelesning 2 ganger i uken i hvert fag, pluss 50 min med tutorials. I det ene faget hadde jeg 2 timers forelesning 1 gang i uken, men dette er ikke normalt. Det legges stor vekt på innsats gjennom semesteret i de fleste fag og det er mange deloppgaver som gir ulike prosent av sluttkarakteren din. Jeg hadde fire fag, og i to av de var eksamen verdt 50%, mens i de to andre var eksamen verdt 30% og 40%. Jeg likte dette veldig godt.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg kunne fritt velge hvilke 4 fag jeg ville ta på universitetet, så for meg var emnetilbudet stort. Har du spesifikke felt du må ta fag i så kan tilbudet være litt mindre, men det er fortsatt mange fag å velge mellom. Når du søker om fag over 100 nivå må man legge inn grunn for hvorfor du skal ha et fag høyere og her skriver du bare "utveksling". Jeg tok to 100-fag og to 200-fag. Mange av fagene er også tilbudt som både 200-og 300-level fag. Dere har de samme forelesningene og seminarene, men kravene til karakterer er forskjellige, og i noen av fagene har man også ulike deloppgaver. Begge mine 200-fag hadde mulighet for 300 også.

Fagleg utbyte og språk

Jeg er veldig fornøyd med alle fagene jeg endte opp med å ta og jeg lærte utrolig mye kult. Det var utrolig interessant, og jeg var også veldig fornøyd med lærerne mine i alle fag. Det var veldig lett å få med seg det de sa, og det tok ikke veldig lang tid før jeg begynner å tenke og prosessere engelsken fortere. Engelsken min har utviklet seg veldig, noe som kan bli veldig nyttig til senere. Det faglige var ikke det som var som var det største fokuset for meg dette semesteret, men det hjalp veldig at jeg syntes fagene var veldig interessante.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint, og du har det meste tilgjengelig på korte avstander. Jeg var heldig og hadde mine forelesninger inne på området, men du kan også være uheldig å få noen fag som har forelesninger utenfor universitetsområdet. Byen er veldig liten, så det er lett å bli kjent med byen og det tar ikke lange tiden å gå inn til sentrum. Byen er utrolig koselig med mye ting å finne på, men man kan fort bli litt lei om man kun befinner seg i Dunedin hele semesteret. Mange av mine venner kjøpte seg en bil, som er veldig billig der, og vi reiste mye rundt om i landet. Det er også veldig lett og billig å leie en bil. Jeg anbefaler å reise mye rundt om man har muligheten, da det er mye kult som ligger i grei nærhet til Dunedin.

Bustad

Alle utvekslingsstudenter har mulighet til å søke seg inn i leiligheten med Uniflats, noe jeg virkelig anbefaler. Alle leilighetene ligger veldig nærme universitetsområdet. Jeg bodde 3-5 mins gange fra alle mine forelesinger og de fleste bibliotekene. Jeg bodde i et kompleks med 9 leiligheter med 5-6 personer i hver leilighet. Det er veldig lett å bli kjent med folk når du bor på denne måten og du har alltid noen å henge med og finne på ting med. Jeg stortrivdes. Når du søker om bolig får man ulike spørsmål som for eksempel; hvor renslig du er, dine interesser, hvor mye du fester, hva du liker å gjøre på fritiden osv. Denne informasjonen bruker universitetet for å finne folk du kan passe sammen med. Dette klarer de som oftest, og jeg endte opp med i en skikkelig bra leilighet hvor jeg kom godt overens med alle og vi fungerte veldig bra sammen. I hver leilighet er det også en Kiwi host som studerer ved universitetet, som kan svare på spørsmål om du har det og vise deg rundt.

Sosialt miljø

Det sosiale er veldig bra. Det er veldig lett å bli kjent med folk på grunn av måten du bor på og Uniflats er også veldig flinke til å organisere ulike eventer hvor du kan bli kjent med nye mennesker, ikke bare utvekslingsstudenter, men også lokale. Det er mange klubber du kan melde deg inn i, som for eksempel Tramping club, hvor de arrangerer flere turer og sosiale eventer i løpet av semesteret. Det var aldri noe mangel på det sosiale og det er alltid et eller annet man kan være med på.

Haust 2019 - BA i samanliknande politikk

Haust 2019 - BA i samanliknande politikk

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med visumsøknad, valg av fag, søknad om bosted og flybilletter slik at det er unnagjort. Alt gjøres på Internett så det er relativt straight forward, men søknadsprosessen med studentvisum kan være litt styr ettersom det kreves dokumenter fra lånekassen og University og Otago.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår i forelesninger og seminarer, der sistnevnte for det meste er obligatorisk. Jeg hadde vanligvis 2 forelesninger og 1 seminar i uken per fag, med 4 fag totalt. Underveis i semester har man 2 eller flere obligatoriske arbeidskrav som teller med på karakteren, og siste eksamen teller bare 50% av total karakter, så man burde arbeide jevnlig med pensum. Forelesningene og seminarene varer bare 50 minutter, og de fleste eksamener er skoleeksamen som varer 2-3 timer.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr mange forskjellige fag, og som politikkstudent kunne jeg velge mellom flere spennende fag som er relevante for studiet mitt og som ikke tilbys hjemme. Ikke alle fag tilbys hvert semester, og man kan sjekke på universitetets egne nettsider hvilke fag som tilbys det semesteret man er på utveksling.

Fagleg utbyte og språk

Det finnes flere forskjellige nivåer når man velger fag, enten 100-, 200-, eller 300-nivå, der 100-nivå er mye lettere enn 300-nivå. Jeg valgte ett 100, to 200 og ett 300 nivå fag, der de høyere nivåene er mer faglig krevende. Engelskkunnskapene blir mye bedre, særlig akademisk, når man tar litt vanskeligere fag, og man blir flinkere til å jobbe med engelsk akademisk litteratur på høyt nivå.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger ganske så midt i byen, der mesteparten av fakultets-/instituttbygningene ligger på et veldig fint campusområde, så å gå fra ett bygg til et annet tar bare få minutter. Universitetsbiblioteket er ganske stort og fint med flere kafeer rett i nærheten hvor man kan kjøpe mye forskjellig mat og kaffe.

Dunedin er litt mindre enn Bergen, men du finner alt du trenger innen gåavstand. Det finnes mange diverse restauranter (kinesisk, koreansk, tyrkisk, japansk, thai, osv) der maten er vesentlig billigere enn på restaurant i Norge. Masse shoppingmuligheter, diverse utesteder og barer, kinoer osv. Selv om man kan gå til det meste i sentrum, anbefales det likevel å kjøpe bil. Man kan finne mange fungerende biler for 1000NZD (i underkant av 6000kr), så om går kjøper flere sammen så blir det ganske billig. Det finnes kollektivtransport innad i Dunedin og mellom byene, men muligheten for å utforske landet og dra på turer er mye bedre med egen bil.

Bustad

University of Otago har noe som heter Uniflats som er ment for utvekslingstudenter. Da bor man sammen med flere utvekslingstudenter pluss en "kiwihost", altså en person fra New Zealand som kjenner byen og landet godt. Man må søke om bosted, men gjør man dette tidlig er man uansett garantert plass. De fleste kollektivene tar rundt 4-6 personer, og Uniflats prøver å matche folk så godt de kan basert på det du har skrevet om deg selv i søknaden. Om det skulle hende at man er uheldig og ikke kommer overens med romkameratene så er Uniflats veldig flinke til å hjelpe deg og finne et annet sted å bo. Man betaler et litt større engangsbeløp som dekker husleien hele semesteret, strøm/internett, vedlikehold, og diverse sosiale arrangementer og middager gjennom semesteret. Husene er fullt utstyrt med møbler, sengetøy og kjøkkenutstyr, og er det noe som mangler så er Uniflats veldig behjelpelige.

Sosialt miljø

De fleste Uniflats husene ligger rett ved universitetet og i samme område som mange andre studentboliger, og det er et tydelig sosialt studentmiljø, der det er lett å komme seg på fest eller møte andre mennesker. Det finnes også svært mange forskjellige studentorganisasjoner man kan melde seg inn i (Turgåing, vintersport, foreninger for ulike studier og nasjonaliteter osv).

Haust 2019 - Integr. master havbruk og sjømat

Haust 2019 - Integr. master havbruk og sjømat

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Tatt i betraktning at jeg studerer et relativt nyoppstartet studium ved BIO, MATNAT, var det i liten grad lagt opp til utveksling i studiumet, og jeg måtte gjennomføre hele søknadsprosessen og oppbyggningen til forhåndsgodkjenning av fagene på egenhånd. Instituttet har nå i større grad lagt opp til utveksling for studenter som kommer fra kullene under. Jeg tok i semester 3 en rekke spesialiserte fag som jeg egentlig skal ha i semester 5 (utvekslingssemesteret). Grunnen til dette var at jeg da mye enklere kunne velge universiteter i utlandet med flere generelle fag, slik at flere universiteter var aktuelle å søke seg til. Sett i ettertid er Uni of Otago et høyt rangert universitet på verdensbasis, og de er sterke innenfor blant annet biologi, slik at mine emneendringer egentlig ikke var nødvendig mtp forhåndsgodkjenning av spesialiserte fag. Etter jeg hadde fått godkjent plassen min ved Uni of Otago, og mine norske fag forhåndsgodkjent gikk det hele egentlig ganske greit. Universitetet bruker en studentportal de kaller eVision, hvor du får en studentbruker med en gang, og hvor universitetet guider deg via mail til å gjøre oppføringer og endringer i portalen i takt med utviklingen av søknaden din. I tillegg til dette, er New Zealand et land som krever visum. Det ble gjennomført søknad om visum rimelig enkelt via NZ-myndighetssider på nettet. Myndighetene opplyste om at det ville kunne ta opptil 60 dager før jeg fikk svar på visumsøknaden, men det tok bare rundt 3 uker. Du betaler visumet via deres sider etter du har søkt (som å betale for en konsertbillett). Bestill også flybilletter i god tid, da de vil være billigere. Jeg kan og nevne at man ikke får vite nøyaktig når de avsluttende eksamene er før rundt 1 september. Derfor kan det være vanskelig å bestille tur/retur-billett.

Undervisningsformer

Undervisningsformene minner veldig om hvordan man gjør det ved Universitetet i Bergen. Det er klassisk forelesninger det går i, men det er vanligere med 45 minutters forelesninger opptil to ganger i uken i hvert fag. I tillegg til dette er det tutorials, noe som tilsvarer en kollokvie hvor man har klasseromsundervisning og går i dybden på hva som er lært under forelesningene. I noen av emnene er Tutorialene mandatory (at man må gå, med mindre man er syk eller lignende), mens i andre emner er det bare anbefalt å dra. Hvilke av fagene som er mandatory var vanskelig å finne ut av, og jeg måtte faktisk spørre i første tutorial om man var nødt til å gå for å stå i faget. Antall tutorial varierer. I et fag hadde jeg 11 tutorials, i et annet hadde jeg 5. Jeg gikk for det meste i de fleste tutorialene for min egendel, og lærte mye av det.

Eksamensformene: I tillegg til finals i slutten av semesteret (multiple choice + evt essay) har man i også midtsemestereksamen i de fleste fag. Jeg tok 4 fag, og 3 av de hadde midtsemestereksamen. Det siste hadde man en større prøve i tutorialen. Noen fag krever at så lenge man endre opp med over 50% tilsammen i alle fag vil man stå. Andre fag krever at man må ha minimum mellom 30-40% på alle obligatoriske oppgaver i tillegg til eksamen. Min erfaring er at det er vanskeligere å få gode karakterer ved Universitetet i Bergen til sammenligning med Uni of Otago.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet er det eldste i New Zealand, og har et hav av emnetilbud man kan velge og vrake i. Jeg vil anbefale å søke opp "subjects and papers University of Otago" på Google. Da finner man fort oversikt over alle emnene de underviser i.

Kvaliteten på emnene jeg tok var meget høyt. Gode, flinke og motiverende forelesere med beina plantet på bakken. Første forelesning etter midtsemesterferien (månedsskiftet aug/sept) hadde man gjesteforelesere fra næringen som foreleste. Interessant å høre deres perspektivet. Jeg tok et finansfag, hvor gjesteforeleseren var Chairman in New Zealand Stock Exchange! I likhet med Bergen, kan man enkelt kontakte professorene via mail eller ved å banke på døren deres når de har kontortid. De ønsker man skal kalle dem for fornavnet deres, og unngå og kalle dem Professor etternavn. Tutorialene var holdt av eldre studenter med toppkarakter i faget de er tutor i. Disse er også veldig hyggelige, og jeg møtte flere av dem på studenbaren på kveldene.

Fagleg utbyte og språk

Faglig sett så kunne jeg nok lagt mer vekt på å studere, men naturen og surfen i NZ fristet mye mer enn å sitte på lesesalen. Tatt i betraktning alle utfluktene mine så sitter jeg selvsagt igjen med et faglig større utbytte enn når jeg reiste ned. Alle forelesninger og informasjon er på engelsk (og i noen fag også Maori). Jeg lærte også mye engelsk ved å snakke daglig hele tiden, og anser engelsken min nå som meget god, og noe jeg til de grader vil ta nytte av senere i livet. Det er kanskje noe av det jeg verdsetter aller mest med hele oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Dunedin er en by som kan minne litt om Bergen. Ca 120 000 Innbyggere og omgitt av fjell og sjø. Byen har ord på seg å være en meget god studentby, noe jeg kan bekrefte. Tatt størrelsen i betraktning er den også veldig kulturell, og selvsagt multinasjonal. Det er omtrent like mye sol som det er regn, noe som er en liten oppgradering fra Bergen. Byen ligger plassert sørøst på Sørøya, noe som gir muligheter til å kunne kjøre og stå på ski ene helgen, for så å dra til Fiordland og gå vanvittige fjellturer neste. Jeg surfet endel, men siden NZ ikke har golfstrømmen er sjøen generelt kald hele året. Dersom du kjøper deg en 5mm våtdrakt med hette er ikke dette noe problem. Alt i alt er Dunedin en koselig liten by i nærhet til både hav, fjell, skog, klatring, surfing, mountain biking, dykking osv. Et paradis dersom du er friluftsinteressert eller glad i natur og dyreliv. Det er også pingviner, sjøløver, seler, kiwier, og albatross ved de lokale strendene. Jeg vil anbefale å dra til Long Beach (30 min fra byen i bil). Der er det lange grotter inn i fjellet ved stranden hvor pingvinene bor.

Bustad

Jeg bodde i Uniflats, og vil i aller høyeste grad anbefale dette. Jeg bodde sammen med 2 kiwihoster (lokale NZere som hjelper deg med det du måtte trenge), to fra statene, og en fra Tyrkia. Vi klikket veldig godt sammen alle 6, og skaffet oss nok et livslangt vennskap. Uniflatene er som et godt gammeldags kollektiv, og de fleste uniflatene ligger maksimum 5 min gange fra campus. Vi ble også godt kjent med nabouniflatene. Et meget trygt og godt alternativ gir deg en flying start når det kommer til å danne seg et nettverk der nede. Jeg var veldig spent før jeg dro ned, og det var betryggende å fort komme igang, og få venner.

Uniflat koster noe rundt 5000 norske kroner i måneden, og inkludert er internett og strøm. Jeg ankom uniflaten i Juli som er vintermåned i NZ. De er generelt dårlig på isolering av hus i NZ, så huset kunne være litt kaldt. Heldigvis er strøm inkludert, så da kan varmepumpe og ovner skrus opp. Vi hadde også et par uhell i flatten (bl.a. knust vindu) noe som uniflat office fikset opp i dagen etter uten at vi trengte å betale en krone. For å bo i Uniflat må du søke om det, men informasjon får du i mail etterhvert. Du kan velge mellom månedlige avdrag, eller så kan du betale hele oppholde i starten.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet ved både universitetet og i uniflatene var upåklagelig. Jeg stortrivdes. Vi dro igang arrangementer, og ble likeså invitert med på arrangementer. Universitetet har også en rekke undergrupper du kan engasjere deg i eller delta i. Dette er undergrupper for turgåing, fisking, jakting, surfing, alpint, dykking osv. Undergruppene finner du ved et raskt google-søk. Jeg og en kamerat kjøpte oss bil første uken vi ankom, og det er nok det beste kjøpet jeg har gjort noensinne. Vi solgte den for omtrent samme pris som vi betalte, og den tok oss rundt hele sør-øya, samt opp til Auckland etter endt semester. Vurderer du å dra til University of Otago så gjør det! Du kommer aldri til å angre. Det er en klisjé å si det, men det er nok en av de beste beslutningene jeg har tatt i hele mitt liv - og jeg var egentlig litt usikker før jeg dro.

2018

Haust 2018 - PRPSYK

Haust 2018 - PRPSYK

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Man må søke om visum, det går kjemperaskt på nettet. Flybillett bør også bestilles tidlig, du trenger ikke bestille returbillett og mange velger å reise etter oppholdet så det kan være lurt å ha det litt åpent. Man må også finne ut hvilke fag man skal ta, det er en liste med fag man kan ta når man går profesjonsstudiet. Man er mer låst, men jeg gikk gjennom alle fagene universitetet tilbyr og fikk søkt meg til å ta et fag som ikke sto på lista, så det er verdt et forsøk.

Undervisningsformer

Undervisningen var litt annerledes enn hjemme, med forelesninger som kun varer 50 min. Man har 1-3 forelesninger i hvert fag per uke. Man har også tilbud om tutorials (seminarer) i fagene, hvor noen fag har dette som noe mer obligatorisk enn andre. Jeg gikk på 2 av mine 4 tutorials fast hver uke. Disse varer også 50 min. Foreleserne er også veldig tilgjengelige for å hjelpe deg med egen kontortid du kan møte opp med spørsmål. Karakterene vurderes også annerledes i Norge, som kan være litt uvant i starten med innleveringer og prøver som teller på karakteren. Dette var dog ganske kjekt når eksamenstida kom, da den telte rundt 50% av karakteren. Hadde man da gjort det relativt greit på innleveringer var ikke presset særlig stort før eksamen. Eksamenene er også kortere og kan være multiple choice, essayspørsmål man vet på forhånd osv.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg var som nevnt ganske låst til hvilke fag jeg kunne velge, men fikk innvilget SOCI103 Crime, Deviance and Social Transformation når jeg søkte om dette. Jeg tok i tillegg MAOR102 Maori Society, PSYC315 Social Psychology og PUBH202 Health Promotion. Jeg var ganske fornøyd med disse fagene. MAOR102 var superlett å bestå, og det var i tillegg veldig givende å lære om kulturen i landet du bor i og få en del historieundervisning i samme slengen. PUBH202 var veldig smart lagt opp hvor det var umulig å stryke om du fulgte «oppskriften» de ga deg på innleveringene. PSYC315 handlet for det meste om velkjente temaer og man fikk vite oppgavene som kom på eksamen på forhånd. SOCI102 var interessant og hadde ikke eksamen, men en god del ting underveis som telte på karakteren.

Fagleg utbyte og språk

Det var interessant å få skrive akademiske tekster på engelsk, noe som er ganske nyttig å kunne. Fagene var interessante, men jeg må innrømme at det ikke var det faglige som sto i fokus dette semesteret.

Universitetsområdet og byen

Byen er ganske liten og lett å bli kjent med. Universitetet har et fint campusområde, men man kan også ende med å ha forelesning litt lenger unna. Man bor uansett nærme campus og alt er i enkel gangavstand så det er ikke noe problem. Byen er koselig med fin arkitektur, men man kan bli litt lei om man bare er her hele semesteret. Anbefaler å reise så mye som mulig rundt i landet om man har mulighet til det og evt kjøpe seg bil. Hvis ikke er leiebil et godt alternativ.

Bustad

Her bor alle utvekslingsstudenter i boliger via Uniflats. Dette er et fantastisk system hvor man garantert vil bli kjent med noen og alt er ordnet for deg. Man søker og får da spørsmål om hvor renslig man er/liker å ha det, hvor ofte man fester osv og man kan skrive litt om seg selv. Dette er fordi de prøver å matche deg med folk du kan passe sammen med, noe de klarer sånn passe i alle fall. Du bor i tillegg med en fra New Zealand som også studerer på universitetet, en såkalt «kiwi host», som kan vise deg rundt og kanskje introdusere deg for andre folk osv. Man bor gjerne 4-6 stk sammen.

Sosialt miljø

Det var enkelt å bli kjent med folk. Når du bor med Uniflats har de en del arrangementer i løpet av semesteret, og særlig i starten har de ting som «speed meeting» med andre utvekslingsstudenter osv. Når du i tillegg bor med opptil kanskje 4-5 andre studenter er du garantert et nettverk fra starten av.

Haust 2018: BA i biologi

Haust 2018: BA i biologi

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er greit å starte med søknader så tidlig som mulig - men alt er gjort på nett, så det er ganske enkelt. Dersom man bare følger instrukser fra UiB og Otago, så går det veldig fint.
Visumsøknad er også elektronisk - men kan være litt keitete. I mitt tilfelle ville de ha bevis på betalt semesteravgift lenge før jeg fikk lånet fra Lånekassen. Jeg fikk etter hvert fikset det ved å få pengene litt tidligere fra Lånekassen, og ved å ringe til immigrasjonsmyndighetene i New Zealand.
Vintertemperaturen i Dunedin er sjelden under null grader, så det er ikke veldig kaldt. Planlegger man å sove mye ute er det derimot viktig å ha med seg varme klær, ettersom det blir kaldere lengre innlands. Om sommeren kan det bli meget varmt, så det er lurt å ha litt sommerklær også. Det funker greit å ha med seg "Bergensklær".

Undervisningsformer

Undervisningsformen er annerledes enn hva man er vant til i Norge, ved at det legges ganske stor vekt på innsats gjennom semesteret. Det var flere oppgaver, innleveringer, rapporter, framføringer etc., enn hva jeg var vant til i Norge. I tre av mine fag ble 50% av karakteren bestemt gjennom semesteret.
For å gi et eksempel, var 50% av karakteren min i Marine Invertebrate Ecology bestemt av et labhefte (20%), en praktisk eksamen (10%), ukentlige labquizzer etter lab (5%), et essay (10%), og en feltrapport (5%).

Forelesningene er kun 50 minutter, og antall forelesninger i uken varierer. Jeg hadde ett fag med fire forelesninger, og et annet med to, for å gi et eksempel.
Det er ganske mye praktisk arbeid også, og jeg hadde gjennom store deler av semesteret tre labber i uken fra 14-18. Rapportene var (med unntak av kjemirapporten som var av IMRAD-format) utfyllingsrapporter, og var ikke av IMRAD-format. Dette varierer nok ved valg av fag og nivå.
Feltkurs i mine fag var kun 4 timer ila en dag (altså ikke kjempelange ekskursjoner), og man kan risikere at man må ha det i helgen (eksempelvis klokken 12-16 på en lørdag). I ett av fagene jeg hadde fikk jeg være med ut på forskningsbåten til universitetet.

Eksamen var kun tre timer lang i tre av fagene mine, og to timer lang i det siste faget.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg var litt skuffet over antallet marine biologifag i semester 2 (høstsemesteret i Norge), og oppdaget litt sent at alle fagene jeg hadde sett på som så spennende ut ble avholdt i semester 1. Jeg endte allikevel opp med fire fag jeg var relativt fornøyd med. Jeg vil allikevel si at det er et godt emnetilbud, og det tilbys en rekke interessante fag. Det er lurt å sjekke hvilket semester interessante fag holdes i, og få en god oversikt over hvilke fag du kan tenke deg å ha så tidlig som mulig, slik at man ikke står med skjegget i postkassen når man skal få forhåndsgodkjent fag, og det viser seg at alle fagene man kunne tenke seg å ha går i feil semester.
Dersom dette skulle skje, går det nok fint uansett, ettersom det er et stort tilbud av fag.

Fagleg utbyte og språk

Språkmessig var det ikke et stort problem, ettersom alt går på engelsk. Man blir veldig fort vant til å snakke engelsk ettersom man (sannsynligvis) bor med folk som ikke er fra Norge.

Det var også et lærerikt år faglig. Fagene jeg valgte fletter fint inn i bachelorgraden, og jeg føler jeg fikk et godt faglig utbytte. Ettersom det er mye praktisk arbeid også, får man muligheten til å jobbe med det man lærer i forelesningene.

Universitetsområdet og byen

Fasilitetene på universitetet er relativt likt som i Norge, med noe nytt, og en del gammelt. Universitetslokalene ligger litt spredt, og man kan risikere å få dårlig tid når man har 10 minutt på å gå fra ene enden av campus, til andre enden. Det er en botanisk hage like ved som er ganske fin, og her kan man også se en rekke fugler i bur, samt mange blomster og planter - og kanskje til og med en Kererū om man er heldig (New Zealand's bird of the year 2018).

Norddelen av Dunedin (hvor universitetet og alle Uniflats ligger) er ikke akkurat nydelig, og det er et stort problem med knust glass i gatene. Man har derimot noen botaniske parker i området, som er veldig fine. Man kan også gå til Signal Hill, som er en fin gåtur, som gir deg en fin utsikt over Dunedin. Sentrum i Dunedin har en del nattklubber, en del shoppingmuligheter, mange kaféer og restauranter, osv. Man kan også se den kjente togstasjonen i Dunedin her.
De virkelig fine områdene i Dunedin ligger litt utenfor selve bykjernen. Blant annet Aramoana-området, hvor man finner fine strender og store klipper, Long Beach, hvor man kan overnatte i en hule og se Blue Penguins om kvelden og morningen, Tunnel Beach, med fine geologiske strukturer, Mount Cargill, som er en fin fjelltur, samt "the Peninsula", hvor det er mange gårder, fin natur, og fine strender. Her finner man også the Royal Albatross Centre, som er det eneste fastlandsområdet hvor the Royal Albatross hekker. Det er også en marin lab der ute, som er veldig fin og moderne.
Med andre ord - det er ikke veldig vanskelig å finne fin natur i nær beliggenhet av byen.

Kollektivtransport benyttet jeg meg ikke av - men det går busser.

Bustad

Jeg bodde i Uniflats, som var veldig greit. Her bodde man enten med tre andre, eller fem andre, slik som meg. Man blir da (sannsynligvis ikke) plassert med andre norske, noe som er veldig greit - og man får virkelig jobbet med engelsken. Uniflats er også behjelpelig hvis det skulle være noe - og de arrangerer mange arrangementer som man kan bli med på. Man får også en kiwihost som er fra New Zealand, og kan hjelpe deg med sin kunnskap om landet. Denne personen er også en student og vil bo med deg i leiligheten - og er sannsynligvis veldig kul, og vil nok bli en god venn gjennom semesteret.

Sosialt miljø

Universitetet i Otago er veldig vant med utvekslingsstudenter, og det blir godt tilrettelagt for dem. Man blir sannsynligvis kjent med både lokale og andre utvekslingsstudenter. Det er mange klubber man kan melde seg inn i, blant annet Tramping Club (som er en turklubb), OUSSC (skiklubb), OUAFC (fotball), og enormt mange andre, for enhver smak (selv lazer-tag).

Det er også veldig lett å finne eventyrlystne folk, hvis man vil det, og jeg vil anbefale å reise rundt så mye som mulig. Jeg og tre andre kjøpte en bil (det er vanlig å kjøpe bil, ettersom de er ganske rimelig), og det ble mye reising rundt i landet med denne. Det er viktig å være sikker på at alle er relativt enig i hva man vil med bilen dersom man velger å kjøpe en sammen (slik at ikke noen vil reise, mens andre vil bruke den til å f.eks kjøre rundt i Dunedin, og det blir krangling).

Jeg reiste ned uten å kjenne noen, og dersom noen bekymrer seg for det, vil jeg si det er til å anbefale. Det å ikke kjenne noen fører til at man tvinges til å få seg nye venner istedenfor å bli "isolert" med den man reiser med - og det er mange flere i samme situasjon, som reiser uten å kjenne noen. Dermed er det veldig lett å bli kjent med folk, spesielt de første ukene. Kiwihosten vil også hjelpe - og dine flatmates vil nok også bli noen av dine bedre venner.

Vår 2018 - BA i historie

Vår 2018 - BA i historie

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å komme i gang med papirarbeidet så raskt som mulig. Jeg følgte stort sett bare tips fra UiB og leste tidligere studentrapporter for å få tips til hvordan jeg skulle gjøre det. Søk studentvisum så tidlig som mulig, alt med visumet kan ordnes via internet og man slipper å sende passet noe sted. Flybiletter kan også være greit å ordne så tidlig som mulig.
Da jeg kom i februar var det mye varmere enn jeg hadde ventet, og jeg skulle øsnke jeg hadde tatt med mer sommerklær. Jeg ble advart om det det ble veldig kaldt om vinteren i Dunedin, men om man har bodd i Bergen vil man trolig ikke synets det. Det eneste er at det kan være kaldt inne i leiligheten, da byggene er dårligere isolert enn hav vi nordmenn er vandt med.

Undervisningsformer

Som utvekslingsstudent fra UiB må man ta fire 18 poengsfag. Undervisningen består som regel av 2x50 min forelesning i uken, pluss en tutuorial (seminar), som ofte er obligatorisk. Jeg hadde mye mer obligatorisk arbeid i afgeene enn hva jeg er vandt med fra UiB, f.eks. essays og tester. Dette er fint, da eksamen ikke blir like stressende siden den ikke teller for 100% av karakteren. Heller ikke alle fag har endelig eksamen. Jeg tok hovedsakelig førsteårs fag, som jeg opplevde som relativt "lette".

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har mange fag å tilby. Jeg tok frie emner, så jeg fikk velge ut av interesse. Jeg tok blant annet et praksisfag, Humanities Internship Practicum, hvor jeg fikk være i praksis hos en bedrift som var relevant for studiet mitt, som var utrolig givende. Det er trolig det beste valget jeg har tatt her nede. Det er kort frist for å endre fag man vil ta, så man bør være raskt ute om noe ikke er interessant.

Fagleg utbyte og språk

Undervisning på engelsk gikk veldig fint, og man kommer raskt inn i det. Jeg har hatt veldig stort utbytte av praksisfaget, men de tre andre fagene var helt ok. Jeg hadde ett lingvistikk fag og to politikk fag. Jeg syntes foreleserne alle holder veldig høy standard, og de er veldig lette å snakke med. Det er mye lettere å komme i kontakt med dem enn hva jeg er vandt til, da de har office hours hvor man kan komme å spørre om man lurer på noe.

Universitetsområdet og byen

Dunedin er en koselig by, med litt mer småby-preg enn Bergen. Det er allikevel en del å finne på. Universitetsområdet er ganske sentrert, og det er lett å finne frem. Det er veldig fint, og de fleste byggene har en bra standard. Man kan finne mange billige lunch-tilbud i området. Kollektiv transport er ikke så stort her, men heller ikke så nødvendig med mindre du vil reise rundt. Man kan også leie bil eller ta buss om man vil komme seg rundt, men noen velger å kjøpe bil da det ikke er så dyrt her nede.

Bustad

Jeg bodde gjennom UniFlats, som var et veldig bra opplegg. Jeg bodde med fire andre internasjonale studenter og en "kiwihost", aka en lokal student. Dette var veldig hjelpsomt da hun kunne forklare div- ting man måtte lure på. Mange av de private boligene holder en lav standard, og strøm er ganske dyrt, derfor vil jeg ikke tro det lønner seg å leie privat.

Sosialt miljø

Dunedin er en studentby, med alt som hører til. Det er en stor festkultur her, og masse å finne på. Det er mange ulike klubber osv. man kan bli med i gjennom universitetet, slik at man lett kan møte nye folk.

Vår 2018 - PRPSYK

Vår 2018 - PRPSYK

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du håper på å gå på fjelltur og reise litt rundt anbefaler jeg å pakke med sovepose, fjellsko og varme ytterklær. Regntøy er også fint å ha. Været er som i Vestlandsnorge, meget varierende. Helgene gikk stort sett til å reise på kortere eller lengre turer rundt om i landet. Man trenger ikke reise langt utenfor byen for å oppleve helt fantastisk natur. Et tips er derfor å sette seg litt inn i hva NZ har å by på og hvilke områder man ønsker å besøke før man drar ned og pakke deretter.
Andre studentrapporter nevner også å være ute i god tid med søknad om visum og lignende, jeg er enig i dette, ikke fordi det er vanskelig, men fordi det tar tid.

Undervisningsformer

Jeg tok fire fag under studieoppholdet i New Zealand, Psychology of sports, Psychology in Legal Context, Epidemiology of Global Health Conditions og Social and Applied Psychology. De fagene jeg valgte var enten 200-level eller 300-level. Undervisningstimene er som regel 50 minutter lange. Min timeplan var slik at jeg hadde to undervisningstimer som kræsjet og måtte da selv prioritere hvilken jeg skulle gå på denne dagen dette skjedde. Dersom dette skjer må du sende inn en egen søknad til Otago for å få godkjent dette. Ut i fra det jeg har forstått er det slik at 300-level-fagene blir tatt opp og man får mulighet til å se/høre disse via Blackboard (Otago´s versjon av "MittUiB") når man selv måtte ønske det. På denne måten ordnet timeplankræsjet seg.
Eksamenene var egentlig ganske greie og består som regel av flervalgsspørsmål og kortsvarsoppgaver. De varer ikke mer enn 3 timer og omhandler stort sett kun det som er blitt gjennomgått i timene. Eksamensdatoene blir publisert på eVision ca midt i semesteret.
Vi hadde flere innleveringer og tester i løpet av semesteret som gjerne kommer på samme tid med hverandre, og det var derfor noe travelt til tider. Man får oppgitt i begynnelsen av semesteret når disse kommer og hvor mange prosent av den endelige karakteren de er verdt.

Universitetsområdet og byen

Dunedin er kjent for å være en studentby. Universitetsområde er veldig fint og stort og har flere kafeer og steder man kan sitte å lese på. Universitetet har også et meget bra treningssenter som det er gratis for studenter.

Bustad

Jeg bodde i leilighet via UniFlats og sammen med 5 andre. Standarden på leilighetene varierer veldig. De er ikke isolerte og har ikke noen annen form for luftesystem enn vinduer og en varmepumpe i fellesområdet, det kan derfor bli veldig kaldt på vinteren. Alle rommene kommer med en vifteovn som kan brukes som varmekilde på rommet.
Det var 5 leiligheter i samme bygg som jeg bodde i og det var lett å blir kjent med de andre menneskene i leilighetene rundt oss.

Sosialt miljø

Det er lett å bli kjent med andre som utvekslingsstudent. Jeg anbefaler å melde seg inn i noen klubber eller bli med på noen kurs, da forelesningstimene er veldig korte og de fleste studentene skal rekke neste forelesning innen 10 minutter etter endt forelesning, det kan av denne grunn bli vanskeligere å få god kontakt med noen her. Studentsamskipnaden OUSA tilbyr kurs og klubber for alle typer interesser. Noen er gratis mens andre må man betale for. Selv deltok jeg på et kurs i å lage espresso og fotografi for nybegynnere som jeg syntes var veldig bra, men det finnes også ulike språkkurs, dans, matlaging, sport, og mye mer. Dette er også en fin måte å bli kjent med andre på.

2017

Høst 2017 - BAPS-AOP

Høst 2017 - BAPS-AOP

01.07.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Jeg fant det veldig nyttig å følge planen for forberedelser som vi fikk av UiB. Jeg gjorde ikke mye egen research, men snakket mye med ei venninne som hadde vært på utveksling på samme plass året før.

Undervisningsformer

Undervisningen på University of Otago var nok det som skilte seg mest fra studiehverdagen på UiB. De fleste fagene hadde to forelesninger hver uke, samtidig som det også var tilhørende seminar. Deltakelse på disse seminarene teller som oftest på karakteren, og det gjør også "leksene" man gjør til seminarene. Man må rett og slett være mer forberedt til hver enkelt time, så skippertak er praktisk talt ute av spørsmål!

Vurdering av emnetilbodet

På Otago har man tilbud om så mange interessante fag at det nesten var vanskelig å velge bare fire! Jeg for min del valgte å bare ha 100-level fag (introduksjonsfag), da vi fra Norge må ha ett mer fag enn de fleste andre på Otago.

Fagleg utbyte og språk

Var veldig fornøyd med mine fagvalg, da jeg fikk en god introduksjon til flere fagfelt jeg ikke hadde noe kunnskap til fra før. Jeg fikk også mye ut av deltakelse i seminar, da seminarlederne presser en mer til å delta. Det var ikke problematisk at alle timene gikk på engelsk, og man kom seg fort inn i både dagligtale og akademisk skriving.

Universitetsområdet og byen

Selve Dunedin er en liten by som består av en stor del studenter. Byen har de vanlige tingene å by på, men er langt fra en storby. Det beste med Dunedin er hvor lett det er å komme seg til andre plasser i New Zealand, så selv om Dunedin gjerne ikke er verdens navle, så får man lett opplevd mye. Universitetsområdet er nydelig, og ligger nesten midt i sentrum.

Bustad

Jeg valgte å bo gjennom Uniflats, og angrer ikke i det hele tatt på det! Ettersom jeg var betalende student, fikk jeg 50% avslag på husleie, og betalte derfor kjempelite i forhold til norske leiepriser. Tar man seg god tid med å fylle ut søknaden, er det veldig stor sjanse for at man kommer i en grei leilighet med hyggelige folk. Man blir da plassert med én kiwihost (person fra New Zealand som bor i leiligheten med deg) og flere andre internasjonale studenter. De fleste boligene ligger rett ved universitetsområdet, og jeg selv brukte bare mellom 5 og 10 minutt på å komme meg hjemmefra til de forskjellige forelesningssalene.

Sosialt miljø

Ettersom jeg var på utveksling på høsten, hadde de lokale studentene allerede hatt ett semester før. Jeg synes derfor det var litt vanskelig å bli kjent med de lokale studentene, da de allerede hadde integrert seg. Det er derimot kjempelett å bli god venn med de man bor med, og de andre internasjonale studentene. Uniflats arrangerer masse arrangement der det er helt akseptert å komme alene for å bli kjent med nye folk, så det er et gulltilbud å ta seg nytte av!

Høst 2017 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

Høst 2017 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

01.07.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Så fort man får bekreftet plass til Universitetet i Otago er det lurt å komme i gang med søknadsprosessen om både fag på skolen der og forhåndsgodkjenning på UiB, bolig og visum. Visumsøknaden gikk ganske greit da visumet bare er elektronisk og man ikke trenger å sende passet noe sted eller møte opp på en ambassade. Det er allikevel en del dokumenter man må laste opp på nett når man søker så det er lurt å komme i gang så fort man kan.

Når man kommer til Dunedin i Juli er det midt på vinteren og det er det mye kaldere enn man tror, så det er lurt å pakke med varme klær. Leilighetene er ganske dårlig isolert så det er veldig lurt å pakke ullundertøy, varme gensere og tøfler så man slipper å fryse inne.

Undervisningsformer

Forskjellige fag har forskjellige undervisningformer på Otago. De fleste fagene jeg tok var 100-level og hadde to undervisninger og et seminar i uken. Ingen av forelesningene var obligatorisk, men de fleste seminarene krevde oppmøte og innlevering av arbeid. Til hvert seminar hadde vi en oppgave vi måtte ha klar. Dette gjorde at jeg lærte mye underveis og fikk diskutert faget mer i dybde. Forelesningene foregikk som regel i store forelesningssaler, likt som på UiB.

Karaktersystemet var også ganske annerledes enn hva jeg er vant med. De fleste eksamenene mine utgjorde 40% eller 50% av karakteren, mens resten av karakteren var innleveringer, prøver og oppgaver som man gjorde underveis i semesteret. Det kan være lurt å sjekke når de forskjellige fagene man melder seg opp til har innleveringer og prøver så man ikke har alle samtidig innleveringene på samme uke. De fleste seminarlederene var veldig hjelpsomme i perioder hvor vi hadde innleveringer, og det var veldig vanlig å stoppe innom kontoret til seminarlederen for å få veiledning eller hjelp med innleveringer om man stod fast.

Vurdering av emnetilbodet

Otago tilbyr en rekke forskjellige og spennende emner, men det er noe begrenset utvalg for de som reiser på utveksling på høstsemesteret siden det er semester nummer to i New Zealand. Det er allikavel ikke vanskelig å finne interessante fag, og om man ønsker å prøve noe nytt tilbyr universitetet fag som kjønnsstudier eller Maori.

Fagleg utbyte og språk

Det var noe uvant å ha forelesninger på engelsk på starten av oppholdet. Spesielt siden jeg ikke var vant med den New Zealandske aksenten. Det tok noe tilvenning, men gikk veldig greit etterhvert. Alle forelesninger ble også filmet/tatt opp på lyd, så man kunne alltids gå tilbake og høre de om igjen.

Jeg tok en del nye fag innenfor andre retninger enn jeg har hatt tidligere, noe som gjorde at jeg lærte masse nytt og spennende. I løpet av semesteret hadde jeg to innleveringer i alle fag, noe som gjorde at jeg måtte sette meg veldig inn i ting gjennom semesteret.

Universitetsområdet og byen

Campusen på Otago er veldig fin med mye natur og blomster. Alle de forskjellige fakultetene og treningssenteret lå veldig nært hverandre, så campus ble på en måte et litt lukket område med gåavstand til alt. Atmosfæren på campus var også noe jeg likte veldig godt da det alltid krydde av andre studenter og folk man kjente.

Dunedin er den nest største øya på sørøya, men er ingen storby. Det er en veldig sjarmerende by og den har det man måtte trenge, men det meste foregikk på Campus som ligger i 10-15 min gåavstand fra bykjernen. Dunedin har masse koselige spisesteder og kafeer pluss en del butikker og noen kjøpesentre. Dunedin ligger veldig sentralt til for å reise til andre kjente steder i New Zealand, så det er vanlig å dra på helgeturer til andre områder i landet.

Bustad

De fleste internasjonale studenter som kommer til Otago på utveksling bor i UniFlats. Dette er er litt dyrere alternativ enn å leie privat, men er veldig praktisk da du trenger å fikse svært lite selv. Alle leilighetene er fullt møblert med det man måtte trenge, samt at det ligger sengetøy, dyne og puter klart til deg når du kommer. Prisen for Uniflats lå på ca 28 000kr for leie juli-desember for studenter med friplass på universitet. Alle leilighetene til Uniflats ligger i universitetsområdet så alt ligger i gåavstand fra der man bor.

Man bor som regel med alt fra 3-6 andre internasjonale studenter pluss en "kiwi host". En kiwi host som er en student fra New Zealand. Det var veldig greit å bo med en som var lokal så jeg kunne få tips og hjelp til ting jeg lurte på underveis i semesteret. Det var også en bra måte å bli kjent med andre lokale på slik at man ikke bare var med andre internasjonale studenter.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Dunedin er veldig bra og UniFlats arrangerer en rekke sosiale arrangementer man kan bli med på, så det er veldig lett å bli kjent med folk. Når man bor i Uniflats får man også veldig god kontakt med de man bor med og de som bor i området rundt. Alle leilighetene ligger veldig nære hverandre og det var veldig vanlig at naboer var gode venner.

Vår 2017 - Profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2017 - Profesjonsstudiet i psykologi

01.02.2017 - 29.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Før man drar må man ordne studentvisum. Begynn så tidlig som mulig, ettersom dette er en relativt tidkrevende prosess, hvor det kreves flere dokumenter fra universitetet osv. Jeg syntes det var vanskelig å vite hva slags dokumenter de trengte noen ganger, så det kan være lurt å snakke med rådgiver eller andre som har søkt tidligere for å få hjelp. Flybilletter er også lurt å bestille så tidlig som mulig, for å få en god pris. Søknadsprosessen til selve universitetet er veldig grei. Det er også lurt å søke om leilighet gjennom University Flats så tidlig som mulig.

Undervisningsformer

Undervisningsformene varierer litt fra fag til fag. Alle fag (så langt jeg vet) har forelesninger, vanligvis 2-3 timer i uken. De fleste fag har også tutorials, som er litt som seminarer i Norge - ikke obligatoriske, men veldig lærerike. De som leder de er ofte professorer, men noen ganger også eldre studenter. Noen har også labs, eller practicals, som ikke er obligatoriske, men hvor man leverer inn oppgaver som teller på karakteren. De er også lærerike.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig bra, men som profesjonsstudent i psykologi er det jo begrenset hva man kan velge, ettersom fagene må passe relativt godt med de fagene man skulle ha tatt hjemme. Men man har noe valgfrihet, som er fint! Og det er ikke så vanskelig å få fagene godkjent. Man kan også bytte når man kommer dit, den første uken.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var veldig bra i de fleste fag. Jeg hadde PSYC212 Social and Applied Psychology, som hadde et bra opplegg med gode forelesere, og labs hver uke med en del fokus på vitenskapelig metode, som teller med på karakteren. Det er to assignments - literature review og research proposal - som teller på karakteren, og så en multiple choice eksamen som teller 50%. Det faglige nivået syntes jeg var passelig - ikke for lett og ikke for vanskelig, og det er lett å få hjelp hvis man trenger det. Jeg hadde også PSYC325 Psychology in legal contexts, som var utrolig spennende! Anbefaler det sterkt! Det var en del av stoffet jeg kunne fra før, men anvendt på en litt ny måte. Man må skrive en assignment, som var spennende og ikke så vanskelig, og så er det en prøve, som var litt vanskelig, og en eksamen som teller 50% som var veldig grei. Utrolig flink foreleser, spennende temaer og passelig faglig nivå. Så hadde jeg PUBH211 Epidemiology of major health problems. Jeg likte veldig godt dette faget, selv om ikke alt var like relevant for min psykologiutdanning. Temaene her er hjerte- og karsykdom, kreft, smittsomme sykdommer, skader og psykiske lidelser. Foreleserne var stort sett flinke, temaene spennende og assigmentsene var veldig greie. Eksamen består av kortsvar-oppgaver fra alle temaene, og var veldig grei. Passelig faglig nivå også her. Det siste faget jeg hadde var MAOR102 Maori Society. Dette faget kunne vært veldig spennende, men det var veldig dårlig organisert. De fleste foreleserene var ganske dårlige, og læreboken var ikke så bra heller. Så det var mange temaer som var vanskelige å forstå. Det er to assignments, som var helt OK, men det virker som noen av de som retter dem er veldig strenge, mens andre er veldig snille. Eksamen var utrolig lett, og umulig å stryke på, selv om man ikke har lest noen ting. I tillegg teller assignmentsene 60%, så hvis man gjør det bra nok på de, kan man få over 50% på faget ved å bare gjøre de, og da trenger man ikke engang å møte opp på eksamen. Dette er et fag som ikke krever så mye arbeid, men jeg syntes det var frustrerende å ha det, og lite lærerikt.

Språklig sett gikk det veldig fint! Og hvis man sliter litt med engelsk, kan man alltid få hjelp av noen man bor med som er engelskspråklige til å lese gjennom det man har skrevet.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint! Byggene har fin standard, bibliotekene er veldig bra, og det er mye billig og god mat å få tak i på campus, f.eks. vegansk lunsj til 3 dollar, eller sushi til 5 dollar. Det er fine leseområder på bibliotekene og andre steder på campus. Byen er også fin, og har masse gode og billige restauranter og hyggelige barer. Det er et veldig bra farmers market hver lørdag, og nok butikker til å kjøpe det du trenger av klær og turutstyr osv. Byen ligger også veldig fint til, og man kan nå de fleste stedene på sør-øyen på helgeturer. Anbefaler å kjøpe bil, som gjør det billigere og mer praktisk å komme seg rundt. Det er veldig begrenset kollektiv transport der. Å ha bil er ikke så dyrt i forhold til i Norge, både når det kommer til å kjøpe bilen, bensin og forsikring osv. Men det kan være lurt å spleise med noen andre du reiser med eller noen du bor med.

New Zealand er et utrolig vakkert land! Det er så mange fine steder å dra, utrolig vakker natur og masse fine turmuligheter. Det er også en del fine turer i og rundt byen, som er veldig praktisk.

Bustad

Universitetet tilbyr noe som heter University Flats for utvekslingsstudenter. Her bor man sammen med andre utvekslingsstudenter fra forskjellige land, og en "kiwi-host" - en New Zealandsk person. Kiwi-hostene er veldig hyggelige og kan hjelpe til med det meste, og er en fin måte å bli kjent med lokale på. Leieprisene er ca. som i Norge, og inkluderer strøm, internett og en pakke med sengetøy, dyne og håndkle. Leilighetene er stort sett grei standard, noen finere enn andre. Den jeg bodde i var helt ny og kjempefin! Standarden er stort sett bedre enn det man kan få ordnet seg utenom, og det er veldig praktisk å slippe å måtte lete etter leilighet. Når man søker skriver man også om seg selv og hva man synes er viktig i et kollektiv, og de prøver så godt de kan å matche folk opp med hverandre så man kan bo med folk som liker å feste like mye som deg, er like opptatt av renslighet eller er samme alder som deg. Jeg er veldig fornøyd med de jeg bodde sammen med. Man får også veldig god kontakt med de som bor i de andre leilighetene i "complex"-et: de andre leilighetene i samme bygg/adresse. Jeg ble kjent med utrolig mange kjekke mennesker på den måten.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra, og det er lett å bli kjent med folk gjennom UniFlats, og også gjennom studentforeninger, som f.eks. Tramping club - turgruppen, som har mange hundre medlemmer og arrangerer flotte turer man kan være med på. Det er også O-week den første uken, hvor det skjer masse kult og man kan bli kjent med masse folk.

Vår 2017 - lektorutdanning i realfag

Vår 2017 - lektorutdanning i realfag

15.01.2017 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Selve søkeprosessen og visumprosessen er litt stress, så start i god tid. Universitetet er behjelpelig om du skulle ha noen spørsmål ang fag o.l.
Husk med ull og vanntette klær! Jeg ankom om sommeren men fikk fort bruk for varme klær både i Dunedin og på turer rundt omkring på New Zealand. Hvis du bor i Uniflats er strøm inkludert i leia, men leilighetene er likevel kalde. Ellers får du tak i det meste i Dunedin, og det finnes mange gode bruktbutikker.

Undervisningsformer

Undervisningen besto i større grad av obligatoriske aktiviteter enn hva jeg er vant med på UiB. Flere fag hadde deleksamener eller oppgaver underveis i semesteret. Dette gjorde at eksamen på slutten som regel utgjorde 40-60% av karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

University of Otago har et bredt emnetilbud. Som bachelorstudent velger man som regel blant fag på 100-, 200-, eller 300-level. Personlig syntes jeg noen av fagene på 100-level var veldig tidkrevende og ikke nødvendigvis "lette". Jeg vil imidlertid anbefale EDUC105 på det sterkeste.

Fagleg utbyte og språk

Som lektorstudent kunne jeg ta fag innenfor flere fagfelt. Det faglige utbytte varierte litt fra fag til fag, men generelt har jeg hatt et godt faglig utbytte av dette semesteret. Jeg har også hatt et stort språklig utbytte.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er nydelig. Alt er i gangavstand og det er mange kaféer, spisesteder og bibliotek. På OUSA (à la studentsenteret) kan man kjøpe lunsj til 3 dollar. Dunedin er en passe stor by med en fin hovedgate. Her finner du koselige kaféer med god kaffe og egentlig alt du skulle trenge.

Dunedin er også et flott utgangspunkt for å utforske andre deler av New Zealand. Sør-øya har helt fantastisk natur som er lett tilgjengelig. Om du velger å kjøpe eller leie bil har du et hav av muligheter. Hvis du er glad i å gå på tur er dette virkelig stedet for deg!

Bustad

Jeg anbefaler University flats på det sterkeste. Her blir du plassert med en Kiwi host (en lokal) og andre internasjonale studenter. Leilighetene har helt fin standard og ligger nært campus. Leia er kanskje ikke det billigeste alternativet i Dunedin, men det var verdt hver en krone å bo der. Strøm og internett var inkludert. Uni flats er også utrolig hjelpsomme og ordner opp i det meste. De kan hente deg på flyplassen og dyne, pute og sengetøy ligger klart til deg på rommet ditt. Uni flats var også en flott inngangsport til å bli kjent med nye folk.

Sosialt miljø

Jeg opplevde det som veldig lett å bli kjent med nye folk. Både via University Flats og andre sosiale arrangement. Lokal befolkningen er veldig vennlig og det var lett å komme i snakk med medstudenter i de ulike fagene. Andre utvekslingsstudenter var også innstilt på å utforske resten av New Zealand - det var alltid noen som var med på en helgetur!

2016

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

01.07.2015 - 30.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Ta med varme klær! Dunedin er kjent for å ha 4 årstider på en dag, og det på både godt og vondt. Du kan du få tak i det aller meste i Dunedin (utenom brunost), så det er ikke så viktig å være forberedt på hver minste ting.

Når det gjelder mobiltelefon kan det være lurt å ta med en som ikke er låst til et mobilselskap, ellers fungerer den ikke her nede. Ellers kan du kjøpe en billig telefon her nede. De fleste utvekslingsstudentene har en vanlig smarttelefon som de bruker på internet og en billig telefon som de bruker til å ringe med, det fungerer ganske bra.

Undervisningsformer

I sammenligning med biologiundervisningen på UiB er fagene her nede mer praktisk rettet, hvor en stor del av den endelige karakteren er bygget på innleveringer som vitenskapelige artikler, labrapporter og presentasjoner. Vanligvis veier den avsluttende eksamen rundt 50-40% av karakteren mens den resterende delen består av innleveringer. Fagene jeg tok hadde to 50 min lange forelesninger samt en 3 timers lab eller seminar i uken. Mange av biologifagene har også en del feltkurs gjennom semesteret, oftest i helgene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er veldig fornøyd med emnetilbudene på Otago. De er ofte mer spesifikt rettet enn på UiB, noe som gjør at du slipper unna mye generelt som du gjerne har gått gjennom før. Fagene er også delt opp i 100-, 200-, og 300-level "papers", som er tilpasset hvilket år av bacheloren du er i. Jeg valgte flest 300 fag og et par 200 fag, men du kan fritt velge fag fra alle nivåer så lenge de er godkjent hos studieveileder hjemme. Fagene jeg tok var under kategoriene zoologi, botanikk, plantebasert bioteknologi, marint og økologi.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har hatt et stort faglig og språklig læringsutbytte ved Otago. Mer praktisk arbeid har gjort meg mye tryggere på å skrive rapporter og vitenskapelige artikler. At undervisningen er på engelsk er lett å komme inn i (etter at du er tilvendt den New Zealandske dialekten...) og er et stort bonus.
Den faglige poengscoren er annerledes fra den norske. Hvert fag tilsvarer 9 norske studiepoeng, noe som tilsier at du må ta 4 fag for å få nok studiepoeng. Til gjengjeld sitter du igjen med 36 studiepoeng hvis du blir et semester. Blir du to er det mulig å kutte et fag det andre semesteret.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er det eldste i New Zealand og ble bygd på 1800-tallet. Dette syns, for en del av bygningene på campus ser ut som de er tatt rett ut fra Galtvort i Harry Potter. Universitetet er lokalisert i den nordre delen av byen, ("studentdelen") hvor du finner studentboliger, caféer, butikker, restauranter og alt annet du trenger en kort gåtur unna. Byen mye å by på for å være såpass liten, og er også en kort kjøretur unna mange vakre naturomgivelser.

Et par godbiter Dunedin har å by på:
Den eneste albatrosskolonien i verden på fastland! Flotte strender hvor pingviner, sjøløver og sel er et vanlig syn. Cadbury sjokoladefabrikk, Freia er seriøst overvurdert. Speights Brewery (de har populære omvisninger med ølsmaking som ikke bør gås glipp av). Baldwin Street - Verdens bratteste bakke (og ja, folk bor der).

Bustad

Jeg valgte å bo i såkalte "Uniflats" som er eid eller leid av universitetet. Dette er leiligheter rundt campus hvor det vanligvis bor 4-5 utvekslingsstudenter samt 1-2 "kiwi hosts" som er fra New Zealand. Kiwi hostene er vanlige studenter som har valgt å ta på seg et ekstra ansvar for å hjelpe internasjonale studenter med å integrere seg i Dunedin. Dette syns jeg var et flott opplegg for da er det mye lettere å bli kjent med lokale og ikke bare andre utvekslingsstudenter. Det er også betryggende å allerede ha kontakt med noen du skal bo med når du først skal flytte til andre siden av verden. Jeg bodde i en leilighet med 5 andre studenter som var del av et større kompleks bestående av 7 andre leiligheter med felles hage. Det var et varmt og sosialt miljø hvor jeg trivdes veldig godt.

Sosialt miljø

Lokale New Zealandere (også omtalt som kiwis) er generelt utrolig vennlige, imøtekommende og pratsomme. Dette kan lett bli et sjokkerende første møte for en nordmann, men man blir fort vant til det. Det er lett å finne venner i Dunedin, spesielt hvis du bor i en Uniflat leilighet. Uniflats er flinke til å arrangere middager, turer og andre sosiale eventer for utvekslingsstudenter. Siden du havner oppi et tett studentmiljø er det alltid fester og andre sosiale eventer på gang. Dunedin er lokalisert få timer fra spektakulære naturområder (det er tross alt der store deler av Ringenes Herre ble filmet inn) og det er lett å samle en gjeng studenter for å utforske sammen.

Kollektiv transport i på sørøyen av New Zealand er ikke noe å skryte av så det er lettest å komme seg rundt bil. Jeg gikk sammen med en venninne og kjøpte bil. Biler er veldig rimelige i New Zealand (vi kjøpte en for rundt 4000 kr), men pass på å kjøpe en som holder til du får solgt den igjen! Ellers er det lett å leie bil (spesielt hvis du samler en god gjeng) eller haike.

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

01.07.2015 - 20.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Prøv å finn ut mer om skolesystemet og hvilke fag som passer for deg. Hvis du som utveklsingsstudent må ta 4 fag kan det spesielt være viktig å sjekke at fagene du tar er overkommelige. På University of Otago er det vanlig å ha lab hver uke i hvert fag (spesielt hvis du tar science). Det er også vanlig å skrive essay og ha frammføringer. Dette betyr at det er mere arbeid så MÅ bli gjort over semesteret, noe som er forskjellig fra UiB.

Undervisningsformer

Her har de forelesninger som er ganske like som i norge. Hvert fag har for det meste to forelesninger i uken og en lab/tutorial. Labene er veldig nyttige og du lerer utrolig mange ting som er viktige for arbeidslivet. I tutorialsene lærer du blant annet å forstå emnet du tar slik at du kan diskutere det med andre. Undervisningen her fokuserer mye på å gi deg erfaring og kunnskap for jobblivet.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et stort utvalg av emner her og jeg er veldig fornøyd med fagene jeg har tatt. Emner fra juss til geologi til maori kultur er tilgjengelige. Etter å ha vert her ett år har jeg oppdaget mange nye emner som jeg er interessert i og kunne ønske jeg hadde muligheten til å ta.

Fagleg utbyte og språk

Som sagt det faglige utbyttet er fantastisk bra. Jeg føler jeg har masse kunnskap og erfaring som gjør meg klar for jobblivet. Emnene gir oss ikke bare tekstbøker og pugging, men også innsikt i hvordan det er å jobbe med dette speselle emnet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet (campus) og studenthusene ligger samlet og det er oftest 5-10 minutter å gå hjemmefra til en forelesning. Det at alt er samlet gjør studentmiljøet veldig bra. Du ser nesten bare studenter hver dag, og hvis du har møtt noen en plass er det stor sannsynlighet for å treffe på dem igjen. Sentrum ligger rett ved campus og uteplassene er 20 minutter unna. For det meste er festeligheter hjemme i husene.
Det er en by med stort areal og liten populasjon. Det er mange strender hvor du kan bade eller surfe bare 15 minutters kjøretur unna. Det er små fjell og bakker du kan gå på tur til og de har en stor, vakker botanisk hage. Det er også et stort treningssenter på campus som er gratis for studenter. Det er også mange biblioteker som er tilgjengelige for forskjellige emneretninger. Disse har gode studieplasser, med eller uten pc, og mange bøker til utleie eller som du kan bruke i biblioteket.

Bustad

På campus er det mange små hus som er for det meste 1 etasje. Der bor du med 5-6 andre. Du kan ha studentflat der du bor med studenter fra NZ. Disse er ofte ikke så veldig bra og er kalde om vinteren. Husene her er veldig dårlig isolert. Du kan også bo i university flats hvor det er minst en kiwi host (en kiwi som bor med deg og også passer på at du vet det du trenger å vite). Du vil også bo med andre utvekslingsstudenter. Disse flatene er bedre og strømregningen er med i leien, så varmepumpen kan stå på hele tiden.

Sosialt miljø

Miljøet her er veldig sosialt. I noen perioder er det minst 1 fest i gata hver dag, og andre ganger er det bare i helgene. Dette betyr ikke at du fester hver dag, men heller at du har muligheten til å være sosial når du ønsker det. Det er også mulig å bo på et par gater der det er lite festing rundt deg. Å bo i flat med 5 andre gjør hverdagen din veldig sosial også. Det er også mange komplekser der det bor rundt 30 personer. Dette er en god mulighet til å lett bli kjent med nye. Det er mange sosiale aktiviteter tilgjengelig gjennom blant annet OUSA.

2015

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

01.07.2015 - 07.11.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å sende inn alle søknader så fort som mulig, da disse ofte tar litt tid. Visum-søknadsprosessen var kanskje den mest kronglete, da jeg måtte sende passet til London og de også sa at jeg måtte vise kvittering på at jeg hadde betalt skolepenger. Etter litt frem og tilbake sendte jeg en mail hvor jeg prøvde å forklare hvordan Lånekasse-systemet fungerer, og da gikk det greit. Passet med studentvisum ble sendt tilbake dagen etter.

Undervisningsformer

Vi hadde som regel tre forelesninger per fag i uken, pluss en tutorial for hvert fag. I tutorials gikk vi gjennom det vi hadde hatt om på forelesningene, men litt mer nøye og i mindre grupper. Tutorials var veldig nyttig hvis det var noe man ikke helt hadde forstått eller trengte ekstra hjelp med.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var veldig stort og variert. Jeg hadde fire papers på 100 level, men man kunne også velge papers på 200 eller 300 level (altså andre og tredje års fag). Hvis man er interessert i papers på 200 eller 300 level, er det som regel listet opp hvilke fag du allerede må ha hatt for å være kvalifisert for å ha disse.

Fagleg utbyte og språk

Språket gikk veldig greit. Jeg er vant til å ha skolebøker på engelsk. Det eneste som var litt uvant var å ha forelesninger på engelsk og å notere på engelsk, men dette vendte jeg meg veldig fort til. De fleste foreleserne var kjempeflinke; det virket som om de virkelig brydde seg om deg som student og ville at du skulle gjøre det best mulig.

Universitetsområdet og byen

Dunedin er en veldig fin by. Den er passe stor, og så fort du kommer ut av bykjernen kommer du til strender, åser og annet 'typisk' New Zealandsk landskap. Universitetet ligger 20-30 minutter i gå-avstand fra sentrum, og jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at det er et av de vakreste universitetsområdene jeg har sett. Tvers gjennom campus renner Leith river, og på de grønne gressområdene rundt pleier ofte studenter å sitte og lese på solskinnsdager. Campus inkluderer også blant annet kafeer, butikker, biblioteker og naturligvis også forelesningsbyggene, og alt ligger maks ti minutter fra hverandre i gå-avstand.

Bustad

De fleste utvekslingsstudentene bor gjennom University Flats, hvor man bor med 3-5 andre. Av disse er 1-2 såkalte kiwi hosts (det vil si studenter fra New Zealand) og resten er andre internasjonale. Jeg likte veldig godt systemet med kiwi hosts, da det motvirker den tendensen hvor man 'bare' blir kjent med andre utvekslingsstudenter. Man vil jo så klart bli kjent med de som bor der også! Alle University Flat-ene er sentrert rundt universitetet, så jeg hadde bare fem minutter å gå for å komme til forelesningene.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Alle utvekslingsstudentene var interessert i å bli kjent med hverandre, så det var veldig lett å komme i kontakt med likesinnede. Og siden alle de internasjonale bodde så nærme hverandre, var det alltid noe som skjedde. Hvis det var en fest var som regel alle som ville komme invitert, og hvis man ville reise et sted var det alltid noen å dra sammen med.

Grøn campus
Foto/ill.:
The University of Otago

Informasjon