Hjem
Studentsider
erasmus+

Universität für angewandte Kunst Wien og Fakultet for kunst, musikk og design (ERASMUS+)

  • LandØsterrike
  • ByWien
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogramma i kunst og design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

For bachelorstudentar i kunst er det mogleg å reise på utveksling i 3. og/eller 4. semester. For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For masterstudentar er 2. semester best eigna for utveksling. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universität für angewandte Kunst Wien er eit universitet for visuell kunst, arkitektur og anvendt kunst som grafisk design, industridesign eller motedesign i Wien. Forgjengaren, kk School of Applied Arts, vart etablert i 1867 og var knytta til det austerriske museet for kunst og industri - det første kunst- og handverksmuseet i Europa. Universitetet har fleire fakultet, med til saman rundt 1800 studentar som kjem frå over 70 land. Hovudbygningen ligg ved Oskar-Kokoschka-Platz, ved sida av Museum of Applied Arts (MAK), i sentrum av Wien.

Wien er hovudstad i Austerrike og har om lag 1,7 millionar innbyggarar. Byen er kjend for musikarane og komponistane sine, i tillegg til meir kulinariske kulturprodukt, som Wienerschnitzel, Sachertorte og Apfelstrudel. Eit anna nemneverdig fenomen er kaffihustradisjonen. Det første kaffihuset kom allereie i 1685, og Wiener Kaffeehaus blir stadig rekna som ein viktig del av byens identitet og kultur.

Studentrapportar

2021

Vår 2021 - BA kunst

Vår 2021 - BA kunst

24.02.2021 - 30.06.2021

Førebuingar/praktiske tips

Tyskkurset som tilbys av skolen har et svært begrenset antall deltakere, så hvis du vil lære tysk, vennligst søk på forhånd. I Wien,
inkludert skolen, er det imidlertid mulig å leve på engelsk, så det er ikke noe problem hvis du ikke snakker tysk.
Kursregistrering prioriteres de som søker først. Derfor, hvis det er en ønsket klasse, er det en fordel å søke så snart som mulig.
Østerrike har strengere koronaregler enn Norge, så det er en god idé å sjekke regjeringens nettsted fra tid til annen før du forlater landet.

Undervisningsformer

Angewandte undervisningsmetode er helt forskjellig fra KMD. Hvis du registrerer deg for en klasse, betyr det at klasser holdes hver uke fra begynnelsen til slutten av semesteret.
Det var litt vanskelig i begynnelsen fordi jeg var vant med KMDs undervisningsmetode, men jeg ble fort vant til det.

Vurdering av emnetilbodet

Angewandte er en veldig stor kunstskole, med forskjellige avdelinger.
Det betyr at du kan ta en rekke kurs hva du vil. Det er en kunstskole med et stort utvalg av fag, så den har fordelen av å kunne ta et veldig bredt spekter av klasser i henhold til dine interesser. Og sammenlignet med KMD, er det flere kurs, så jeg var personlig fornøyd.
I motsetning til KMD, er det studiepoeng for hvert kurs. Utvekslingsstudenter må fullføre 30 studiepoeng, så det anbefales å beregne studiepoengene når du søker på emner.

Fagleg utbyte og språk

Dessverre tok jeg ikke tyskklasser fordi de tyskkursene som ble tilbudt av skolen bare var tilgjengelige for et svært begrenset antall og ble tilbudt på Zoom. De fleste klassene underviste på engelsk, og for det meste snakket folk på skolen godt engelsk, så det var ingen ulempe med å leve på engelsk.
Jeg tror jeg lærte mye fordi alt er annerledes enn KMD og måten å undervise på. Det ser ut til at jeg har vokst opp selv ved å tenke på forskjellen mellom KMD og Angewandte og lære å jobbe i et annet miljø.

Universitetsområdet og byen

Wien er en flott by for kunststudenter. Tradisjonell og moderne kunst sameksisterer, og det arrangeres stadig en rekke kunsthendelser i byen.
Kunstforsyningsbutikker har også et bredt spekter av produkter og kunstmaterialer av god kvalitet er lett tilgjengelige sammenlignet med Norge.
Det er også mange åpne utlysninger og utstillinger for studenter, så hvis du er ambisiøs, er det mange muligheter til å gripe store muligheter i karrieren din.

Bustad

Jeg bodde i et andelshus som heter wg. Det var veldig sentralt plassert, så det var lett å komme seg rundt. Siden Wien er en storby, er det alltid noen som leter etter en ny samboer, så det er ikke så vanskelig å finne et rom, men de fleste utleiere leter etter langtidsboere, så jeg synes det er litt vanskelig for utvekslingsstudenter.
Hvis du vil bo i en wg i stedet for en studenthybel, anbefaler vi at du kontakter et korttidsrom som tilbys av en utvekslingsstudent eller en student som forlater praksisplass.

Sosialt miljø

Angewandte er definitivt en større kunstskole enn KMD, men den er delt inn i forskjellige avdelinger. Derfor er avdelingen mindre skala sammenlignet med KMD. Så det er litt mer intimt og organisk. Du vil få muligheten til å diskutere og gruppekritiker oftere enn da du var på KMD.
Jeg hadde mange muligheter til å holde presentasjoner om mitt eget arbeid, og jeg hadde mange muligheter til å kritisere dypt og nærme meg andres arbeid. Jeg synes det var en god øvingstid for kunststudenter.

2018

Haust 2017 - BA kunst

Haust 2017 - BA kunst

27.09.2017 - 02.02.2018

Førebuingar/praktiske tips

Bruk god tid på å forberede det administrative. Gjør så mye som mulig før du reiser. Min erfaring er at det kommer minst like mye administrativt arbeid i dagene/ukene etter at du har ankommet. Ha ordnet bolig før du reiser. Ikke pakk med for mye, du kommer til å trenge plassen når du skal hjem igjen. Lær så mye av det lokale språket som mulig før du reiser, ikke vent med å ta språkkurs til du kommer frem. Da har man ikke like god tid til å konsentrere seg om å lære språk.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på Angewandte er litt annerledes enn hva jeg er vant med fra KMD. Kursene går over hele semesteret, ikke i bolker på noen uker. Personlig passet det meg bra, det skaper en annen kontinuitet som kan være bra for noen og begrensende for andre. Det kommer an på hvordan praksisen din er lagt opp.

Vurdering av emnetilbodet

Avdelingen jeg gikk på (Site-specific Fine Art) var ganske liten og det ble tilbudt et begrenset antall kurs. Når det er sagt var de kursene veldig interessante og bar god kvalitet både i innhold og ledelse. Angewandte er en stor organisasjon, og jeg vil råde andre som skal dit til å ta kurs ved andre avdelinger, noe skolen og avdelingen min oppfordret veldig til. Det er også en god mulighet til å skape forbindelser til andre fagområder og kunstpraksiser. Angewandte har blant annet en veldig god Art&Science-avdeling hvor det skjer utrolig mye spennende. Som utvekslingsstudent trenger man jo et bestemt antall ECTS-poeng, hvilket innebærer at man omtrent må ta alle kursene tilbudt på din avdeling for å oppfylle kravene. Det er også en god grunn til å se til andre kurs på andre avdelinger.

"Site-specific" og "Skulptur og Rom" deler bygning litt vekk fra hovedbygningen og de andre avdelingene. Det kan fort føre til at man holder til litt for seg selv, borte fra resten av skolen. Mitt råd er å ikke bli for bundet til én lokasjon. På den annen side fører det til at man får kontinuitet i verkstedarbeid og kurs forøvrig. Nok en gang, det avhenger av hva slags praksis man driver. Verkstedene og studio-plassene på min avdeling var mindre enn hva jeg er vant med fra Bergen, så tenk på at man ikke kan forvente samme standard som tilbys ved KMD. Når det er sagt, det har vært fint å se hvordan man kan skape et vel så bra faglig tilbud med betraktelig færre midler og mindre plass. Det er noe å tenke på for UIB og KMD, at det først og fremst er det faglige tilbudet som tilbys gjennom engasjerte kunstneriske ledere og et sterkt sosialt fellesskap som styrker institusjonen, ikke nødvendigvis fasilitetene rundt.

Fagleg utbyte og språk

Personlig har jeg hatt stort faglig utbytte av mitt opphold. Først og fremst av å oppleve hvordan man kan skape interessante kunstneriske emner på andre måter enn jeg er vant med fra KMD. Det har tilført min praksis en erfaring jeg tror jeg ikke kunne opplevd uten å dra på utveksling. Det er en klar tendens og et skifte i min kunstneriske praksis som er direkte knyttet til mitt opphold her. Når det gjelder språk hadde jeg før jeg dro et ønske og motivasjon for å lære meg tysk. Så jeg tok et kort kurs før jeg reiste. Når jeg ankom ble det rett og slett ikke tid til å fokusere på språk, hvilket på noen måter er litt synd, men allikevel har det gjort at jeg har fokusert alt på faglig input. Det var i grunn en enkel prioritering, og én jeg er veldig tilfreds med i dag.

Universitetsområdet og byen

Wien som by er fantastisk! Det er virkelig et sted hvor man raskt kan trives uten å ha for mange tilknytninger til på forhånd. Mye historie for den som er interessert i det. Fordelen ved å studere i en storby som Wien er at det er et stort tilbud av interessante til som skjer. Som kunststudent er det også en fordel å studere et sted hvor det skjer mye og hvor det finnes mange andre kunstnere og kunststudenter. Samtidig er Wien oversiktlig. Det er ikke som Berlin. Jeg tror man fort kan virre litt rundt om man bare skal være et sted ett semester. Da er Wien et godt alternativ fordi den har en relativt kompakt indre kjerne som samtidig er rolig og koselig. Universitetsområdet ligger i denne kjernen, selv om min avdeling som sagt lå et stykke unna.

Bustad

Jeg bodde i en studentbolig i 20.distrikt som het Haus Panorama. Ganske spartansk, men allikevel helt greit for noen måneder. Jeg delte bad med én person og kjøkken med flere. Det var helt uproblematisk, selv for mennesker som søker ro og muligheten for å være for seg selv. Og det er et billig alternativ. Skulle jeg vært her lenger ville jeg nok ha lett etter et rom i et kollektiv.

Sosialt miljø

Fordelen med at avdelingen var mindre og "trangere" enn hva jeg er vant med fra KMD er at det sosiale miljøet også var mye tettere. Dette gjelder både mellom elevene, men også til fagstaben. Det kan også skyldes at vi oftere hadde felles møter, diskusjoner og aktiviteter enn hva jeg er vant til. Det var virkelig en ny opplevelse for meg, å komme så tett på andres arbeid på så kort tid. Avdelingen fungerte mer som én organisk enhet enn på KMD, det opplevdes som en triveligere atmosfære og at alle arbeidet for hverandres ve og vel fordi avdelingen var forholdsvis liten. Det oppstår noe der som går tapt i større omgivelser og miljøer.

Informasjon