Hjem
Eiendomsavdelingen

Kristofer Lehmkuhls hus

Adresse: Christies gate 19 Funksjon: Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap Arkitekt: Johan Faye Byggår: 1881 Verneklasse:1

Hovedinnhold

Villaen ble reist for Kristofer Lehmkuhl; Forretningsmann, arbeidsminister, direktør for Det Bergenske Dampskipsselskap og mannen som sikret Bergen skoleskipet som bærer hans navn. Sammen  med Christian Sundt –som bodde rett over gaten – kjempet han for Bergen som lærdomssenter, og han var en av de viktigste talsmenn for at Handelshøyskolen skulle legges til byen.

Rundt 1880-tallet var Nygårdshøyden blitt den nye bydelen for de bedrestilte, og villabygging utgjorde en stor del av byggeaktiviteten.
 Christies gate har fått en sammenhengende rekke av villaleiegårder på tre etasjer,
og universitetet i Bergen overtok alle på 1960- og 70-tallet. Selve Christiesgate 19 har en stil som har blitt karakterisert som en «yppig Louvre-renessanse», og ærbødig tilbaketrukket fra Bergen Museum danner villaen et godt par sammen med C. Sundts hus.

Apropos:

På slutten av 1800-tallet hadde man stor sans for figursymboler i arkitekturen.
Ingen andre steder på Nygårdshøyden har det vel  kommet så godt til uttrykk som gjennom statuen av Neptun som står i en nisje i fasaden på denne villaen. Huset ble kalt «Havkongehuset», like mye på grunn av denne som av eieren.