Hjem
Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier
Personnavn

Bulgarske etternavn

Etternavn i Bulgaria. Typer og bruksmåter.

Hovedinnhold

(13.6.2022, Ivar Utne)

 

 

Den viktigste målgruppa for denne framstillinga er navnesaksbehandlere ved folkeregistera og hos fylkesmennene.

Navnesaker skal avgjøres med grunnlag i lov om personnavn og Rundskriv G-20/2002 (se referanser på overordna nettside). Framstillinga nedenfor innholder råd om hvordan navnesaker for ukrainske navn kan løses og bygger på hvordan jeg (IU) gir råd. Dersom disse råda kan komme i motsetning til de nevnte dokumenta, er det de styrende dokumenta som gjelder.

 

 

 

BULGARSKE NAVN OG REGLER I DEN NORSKE NAVNELOVEN:

– EN AV FORELDRENES ETTERNAVN MED ENDING SOM VISER SLEKTSKAP (§ 4 1. LEDD NR. 2)

– KJØNNSBESTEMTE ENDINGER I ETTERNAVN (§ 6 2. LEDD)

 

Med bulgarsk navneskikk får folk normalt fars fornavn med ending og etternavn. Disse blir normalt ført som mellomnavn og etternavn i det norske folkeregisteret. Endingene er normalt -ov for begge navn for menn og -ova for begge navn for kvinner. Endingene -ev og -eva blir også brukt, og dette bestemmes av slutten av fornavnet som mellom- eller etternavnet er danna av. Som parentonym (mellomnavn) kan også en av foreldras fornavn bli brukt uten ending. Det vil også forekomme skikker fra nabolanda, f.eks. fra russisk.

 

Fars fornavn med ending, som tilsvarer norske mellomnavn

Barn får oftest patronym som består av farens fornavn med ov-ending for gutter og ova-ending for jenter. Dette følger reglene i § 4 1. ledd nr. 2 i den norske navneloven, om ending som viser slektskap. Når faren heter Ivan til fornavn, kan dattera få Ivanova som mellomnavn etter den bestemmelsen i navneloven uten hensyn til om det er et beskytta etternavn. For gutter blir det Ivanov i et slikt tilfelle.

Med den norske navneloven kan endingene -ov og -ova også knyttes til moras fornavn.

Med nyere praksis i Bulgaria på 2000-tallet kan også farens fornavn bli brukt uten ending. I Norge, og muligens også i Bulgaria, kan også moras fornavn bli brukt slik. /MER KOMMER./

Til bulgarske fornavn kan også knyttes andre parentonym-endinger (ending til fars eller mors foranvn), som f.eks. -sønn og -datter i navn som Ivansdatter. Bulgarske endinger kan også knyttes til navn som ikke er typisk bulgarske, f.eks. Linnova, som datter av Linn. Denne kombinasjonen av navn og endinger fra ulike kulturer er omtalt i Rundskriv G-20/2002, pkt. 3.5.3, s. 34–35.

 

Etternavn

Kvinner i Bulgaria får ektemannens etternavn med a-ending.

Er ektemannens etternavn Vasilov, får kona etternavnet Vasilova. Kona får dette med kombinasjon av to regler:

  • § 4 1. ledd nr. 4 om å ta ektefellens etternavn
  • § 6 2. ledd om endring av et etternavns kjønnsbestemte ending

 

Etter den norske navneloven, kan ektemannen ta konas etternavn med mannlig ending.

Barn får farens etternavn, i praksis oftest foreldras etternavn, slik at gutter får det i samme form som faren, og jenter får det med a-ending som mora. Det vil si at dattera til ektefellene ovenfor får Vasilova som etternavn.

Dette skal barna kunne få på grunnlag av § 4 1. ledd nr. 1 (fars/foreldrenes etternavn) og § 6 2. ledd (kjønnsbestemt ending). Formelt sett kan en også etter den norske navneloven gi dattera Ivanova direkte fra moras etternavn.

 

Eksempler på fulle navnerekker

Ivan Stefanov Vasilov og Viktoria Petrova Hristova (datter av Petar) gifter seg.

Kona vil som gift normalt få navnerekka: Viktoria Petrova Vasilova.

 

De får en sønn og ei datter:

  • Dimitar Ivanov Vasilov
  • Elisaveta Ivanova Vasilova

 

Alle disse navnerekkene tilsvarer for-, mellom- og etternavn i det norske folkeregisteret. Mellomnavnet er et bulgarsk patronym (parentonym).