Hjem
Aktuelt
UiB Innsikt

UiB Innsikt: Russland: Energi som våpen

Hvilken rolle spiller kontroll over energi i den totale strategien til Russland ovenfor omverden? Velkommen til panelsamtale lørdag 5. november!

UiB Innsikt: Russland: Energi som våpen
Vi spør: Hvilken rolle spiller kontroll over energi i den totale strategien til Russland ovenfor omverden?
Foto/ill.:
Andrey Filippov/Flickr

Hovedinnhold

Det er krig i Europa, og energi har vist seg å være en av Russlands viktigste spillbrikker, både politisk og militært. 
Denne lørdagen samler vi et kompetent panel i Universitetsbiblioteket for humaniora (HF) for å få svar på en rekke viktige spørsmål knyttet til krigen mellom Russland og Ukraina, og om hvordan energi brukes som våpen i konflikten.

Vi spør:
• Hvordan har beredskapen i Europa og Norge vært for å kunne håndtere bruken av energi som våpen i en større konflikt?
• Hvilken rolle spiller kontroll over energi i den totale strategien til Russland ovenfor omverden og Vesten spesielt?
• Hvor avhengige er Russland egentlig av inntekt knyttet til sin energiproduksjon, og kan de tjene nok ved å styre energien mot andre markeder enn det europeiske? 
• Under krigen har Norge tjent rekordstore summer på eksport av energi. Gjør dette oss til krigsprofitører? 

Panelet består av:

Martin Paulsen er instituttleder ved Institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen. Han interesserer seg spesielt for ukrainsk historie, politikk og kultur, samt forholdet mellom Ukraina, Russland og Belarus. 

Per Rune Henriksen er tidligere politiker og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, og var blant annet statssekretær i Olje- og energidepartementet i perioden 2010–2013. Henriksen var også medlem av Stortingets energi- og miljøkomité fra 2013 til 2017. Henriksen arbeider nå som seniorrådgiver i fornbarselskapet Eviny AS.

Steinar Vagstad er professor ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen. Interesserer seg spesielt for økonomiske perspektiver og konsekvenser på energikrisen, energimarkeder, strømpriser og inflasjon. 

Yngve Flo (ordstyrer) er professor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap og styrer ordet denne lørdagen.

Merk at UiB Innsikt denne høsten er flyttet fra Universitetsaulaen til Universitetsbiblioteket for humaniora (Haakon Shetligs plass 7).

Arrangementet vil også være tilgjengelig både live og i opptak på Youtube. Lenke til sendingen kommer på denne siden et par dager før arrangementet. 

Velkommen!