Hjem
Aktuelt
Havuken

One Ocean Week 2023 – UiBs program

Hjemkomsten til Statsraad Lehmkuhl 15. april markerer også begynnelsen på One Ocean Week - en uke med spennende og underholdende arrangementer om bærekraftig hav i Bergen. Her finner du en oversikt over UiBs arrangementer i løpet av havuken. Alle arrangement er gratis og åpen for alle, unntatt der hvor det er indikert.

Statsraad Lehmkuhl
Statsraad Lehmkuhl er ferdig med jordomseilingen One Ocean Expedition, og hjemkomsten til Bergen markeres med One Ocean Week.
Foto/ill.:
Jesper Rosenmai / Statsraad Lehmkuhl

Hovedinnhold

Universitetet i Bergen var den første partner om bord på One Ocean Expedition, og har gjennom jordomseilingen vært den største aktøren på dekk. Nå som Statsraad Lehmkuhl vender hjem til Bergen, er UiB derfor sterkt involvert i ulike aktiviteter under One Ocean Week i midten av april.

UiB har verdensledende forskningsmiljøer innen havforskning, og mange av våre fagfolk er involvert i ulike aktiviteter gjennom uken. Her finner du en oversikt over våre arrangementer, og arrangementer der forskere, undervisere og studenter fra UiB er deltakere.

Alle arrangement er gratis og åpen for alle interesserte. Vi gleder oss til å møte så mange som mulig av dere!

Fredag 14. april

  • Kl. 14.00-16.00: Tasting session på Lysverket restaurant: Blue foods for health and sustainability. MERK! Registrering påkrevd. Deltakeravgift kr. 350,-.
  • Kl. 17.00-20.00: Åpning av kunstutstillingen Climate Narratives: Ocean stories, Fiji and Greenland. UiB, i samarbeid med KODE, inviterer til utstilling ned kunst fra Stillehavet, Fiji og Grønland. Utstillingen kan sees til 7. mai. Les mer om utstillingen her.

Lørdag 15. april

  • Kl. 10.00-12.00: Statsraad Lehmkhul kommer tilbake til Bergen etter jordomseilingen One Ocean Expedition. Universitetet i Bergen har vært den største partneren til seilasen, og både studenter og ansatte har deltatt på deler av jordomseilingen. Det blir folkefest på Bryggen når skipet ankommer Bergen.

Søndag 16. april

Mandag 17. april

Tirsdag 18. april

Onsdag 19. april

  • Kl. 08.30-16.00: Accelerating deep sea exploration. På dette arrangementet på VilVite, i regi av GCE Ocean Technology, diskuteres utfordringer og muligheter ved leting etter mineraler på havbunnen. REV Oceans direktør Nina Jensen og UiB-forskerne Rolf Birger Pedersen og Pedro Ribeiro er blant de som holder innlegg. OBS! Påmelding påkrevd! Deltakeravgift kr. 650,-.
  • Kl. 09.00-14.00: Akvariet i Bergen, Bjerknessenteret for klimaforskningog Universitetet i Bergen inviterer ungdomsskolene i Bergen til et felles arrangement ombord på Statsraad Lehmkuhl under One Ocean Week. Les mer på Akvariets nettsider.
  • Kl. 18.00-19.00: Ocean Science Bar på Statsraaden Bar & Reception - Hav og klima. Vi har invitert med oss to verdensledende forskere fra den store havkonferansen som pågår på Radisson-hotellet under One Ocean Week til en samtale om hav, klima og fisk. Arrangementet er på engelsk.
  • Kl. 20.00-22.00: Ocean Talanoa: Cross-cultural storytelling from the Pacific. Studenter fra Norge og Stillehavet diskuterer hav, klima og hvor viktig det er å møtes på tvers av kulturer for å skape fremtidens bærekraftige verden.

Torsdag 20. april

  • Kl. 16.00-17.45: Havforsker Lisa A. Levin, fra Scripps Institution of Oceanography, holder Horizons-foredrag om økosystemene i dyphavet som vil bli påvirket ved gruvedrift på havbunnen. Hun vil diskutere det biologiske mangfoldet på havbunnen og potensielle utfordringer i forvaltning av våre felles ressurser i dyphavet. Les mer om forelesningen.
  • Kl. 18.00-19.00: Ocean Science Bar på Statsraaden Bar & Reception - Mat fra havet. Vi mener å vite at mat fra havet er både sunt og bærekraftig. Men hvorfor spiser nordmenn stadig mindre sjømat og ikke mer? Møt UiB-forskerne Dag L. Aksnes og Hanne Rosendal-Riise.

nettsidene til One Ocean Week finner du en oversikt over alle arrangementene.