Hjem

Bjerknessenteret for klimaforskning

Bjerknessenteret

Bjerknessenteret for klimaforskning (BCCR) er det største naturvitenskapelige klimasenteret i Norden og blant de fremste i Europa. Bjerknessenteret er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Norce AS, Havforskningsinstituttet og Nansensenteret for miljø og fjernmåling

Gå til Bjerknessenterets hjemmeside

Bjerknessenterets mål er å forstå og tallfeste klimasystemet til nytte for samfunnet. 

Bjerknessenteret har et internasjonalt ledende forskningsmiljø med særlig styrke på det klimaforståelse, klimamodellering og tallfesting av klimaendringer. Ved hjelp av modeller, observasjoner og teori utforsker vi klimaet i fortiden, nåtiden og framtiden. 

Vi tilbyr fremragende forskningsmuligheter med hovedvekt på Nord-Europa og polområdene. Vi er et internasjonalt miljø, med over 200 tilknyttede forskere fra over 30 nasjoner. 

Vi driver utadrettet kunnskaps- og forskningsformidling til politikere, næringsliv og allmennheten.

Nyhet
Isbjørn på Svalbard

Svalbard er blitt 4 grader varmere på femti år

Siden 1971 har Svalbard opplevd en oppvarming om vinteren på 7°C, viser en ny rapport. Svalbard har mistet to måneder med vinter siden 70-tallet, sier UiB-forsker.

Nyhet
Ilker Fer

Får klarsignal for nytt nasjonalt havobservatorium til 100 millioner kroner

Hva foregår egentlig i vannmassene i dyphavet? Ilker Fer og hans kollegaer får muligheten til å vite mer om dette, når Forskningsrådet gir grønt lys.

Klima
nedbø

Derfor får vi ekstremnedbør knyttet til klimaendringene

Dette er det vi forventer i Norge når framtidens varmere klima gir oss ekstremnedbør.

Nyhet
isfjell

Seks viktige punkt i IPCCs hav- og israpport

Forskarar i FNs klimapanel lanserar «The Ocean and Cryosphere in a Changing Climate», som visar klimaendringanes effekt på dei våte og kalde elementa på planeten.

BÆREKRAFTSMÅL 14 | LIV UNDER VANN
Data manager Benjamin Pfeil from the University of Bergen and the Bjerknes Centre for Climate Research photographed in Bergen in summer 2019.

Tilbyr klimadata til beslutningstakere

Hvordan kan universitetssamfunnet få relevant informasjon om hav- og klimaendringer direkte til beslutningstakere? Benjamin Pfeil og hans team ved Universitetet i Bergen har i mange år jobbet i det stille med nettopp dette – og det gir resultater.

BCCR logo