Hjem

Bjerknessenteret for klimaforskning

Innhold

Sunset on a Greenland fjord

Bjerknessenteret for klimaforskning (BCCR) er det største naturvitenskapelige klimasenteret i Norden og blant de fremste i Europa. Bjerknessenteret er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Uni Research AS, Havforskningsinstituttet og Nansensenteret for miljø og fjernmåling

Gå til Bjerknessenterets hjemmeside

Bjerknessenterets mål er å forstå og tallfeste klimasystemet til nytte for samfunnet. 

Bjerknessenteret har et internasjonalt ledende forskningsmiljø med særlig styrke på det klimaforståelse, klimamodellering og tallfesting av klimaendringer. Ved hjelp av modeller, observasjoner og teori utforsker vi klimaet i fortiden, nåtiden og framtiden. 

Vi tilbyr fremragende forskningsmuligheter med hovedvekt på Nord-Europa og polområdene. Vi er et internasjonalt miljø, med over 200 tilknyttede forskere fra over 30 nasjoner. 

Vi driver utadrettet kunnskaps- og forskningsformidling til politikere, næringsliv og allmennheten. I 2013 var vi stolt vinner av Christieprisen for vår utadrettede virksomhet. 

Klimaforskning
Collage med portrett.

Klima-podcast fra UiB

Universitetet i Bergen har snakket med fire forskere om de store utfordringene verden står overfor i årene fremover.

FORSKNING | Geologi
Illustration Ice Age

Et nytt bilde av den siste istiden

Endelig er de ferdige. Over ti år har det tatt å samle inn og gå gjennom alle publiserte geologiske data over den siste istiden. Nå er datasettet og den nye gjenskapingen av isdekket klart til bruk for hele forskningssamfunnet.

FORSKNING | BIOLOGI
Et verdenskart som viser en ny målemekanisme, Vegetation Sensitivity Index (VSI).

Kartlegger klodens klimafølsomhet

Ved hjelp av satellitter har en gruppe biologer utviklet en ny metode for å måle hvor følsomme økosystemer er for klimavariasjoner.

Klimaforsking
Bjerknesforskarane Natalia Ivanova (NERSC), Martin Miles (Uni Research) og Jostein Bakke (UiB) organiserer den 45. Arctic Workshop.

Amerikansk workshop på bergensk

Det bergenske klimaforskningsmiljøet markerer seg ved å arrangere Arctic Workshop 2015.

Marin forsking
Kjetil Våge på tokt i 2012

Fulbright-stipend til havforskar

Kjetil Våge får stipendet Fulbright Arctic Chair. Han skal gjesta det anerkjente Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) i fire månadar.

BCCR logo
  • Bjerknessenteret har flere forfattere i den siste IPCC-rapporten (FNs klimapanel) enn noen annen nordisk institusjon, og er en av fire europeiske sentre som leverte klimasimuleringer til rapporten.
  • Senteret koordinerer de nasjonale aktivitetene innenfor utvikling og drifting av klimamodeller/jordsystemmodeller i forkant av neste IPCC rapport.
  • En benchmarking av internasjonale klimasentre i 2008, plasserte Bjerknessenteret som nr. 2 foran en rekke kjente klimaforskningsenheter i USA, Europa, Asia og Australia.
  • Etter fem år som SFF ble Bjerknessenteret vurdert av en internasjonal komité på oppdrag fra forskningsrådet, som gav senteret karakteren ”exceptionally good”