Hjem
Senter for klima og energiomstilling (CET)
PODCAST: CET Klimasnakk

Flykvoter - er det realistisk og hva må til?

Velkommen til første episode i podcastserien: CET Klimasnakk. Kvoter på flyreiser – er det realistisk og hva må til? er et opptak fra en panelsamtale vi hadde på Litteraturhuset i Bergen den 13.november.

bilde av fire personer bak høye bord.
Foto/ill.:
Judith L. Reczek Dalsgård

Hovedinnhold

Skal vi begrense den globale oppvarming til under to grader, må verdens klimagassutslippene ned mot null i 2050.  Flyreiser og nordmenns flyvaner utgjør en betydelig del av utslippene. Noe må gjøres med reisevanene våre, men hva skal til?  

Ketil Kjenseth, leder av energi- og miljøkomiteen har foreslått kvoter på antall flyreiser.  

"I snitt reiser hver nordmann 2,3 ganger med fly innenlands per år. Det betyr at veldig mange nordmenn ikke flyr, mens en ganske liten gruppe av nordmenn flyr veldig mye – langt over 100 reiser per år."   

Er dette i det hele tatt mulig å få til? Og er det rom for denne type radikal tenkning i stortinget i dag? Hva er mulighetene og hva er de eventuelle konsekvenser? Vi samlet et panel av forskere som vil belyse fra ulike ståsted.   

Hør podcasten

Medvirkende: 

  • Samtaleleder: Stina Oseland – Stipendiat UiB Spacelab/CET. 
  • Ketil Kjenseth – Venstre, leder for energi og miljøkomiteen, Stortinget. 
  • Endre Tvinnereim - Forsker II, NORCE & CET.  
  • Ragnhild Louise Muriaas – Professor I sammenliknende politikk, UiB  

Episoden er redigert av Judith L. Reczek Dalsgård 

Musikken er av Lee Rosevere – Under Suspicion. Creative commons lisens B.Y. 3.0 

Debatten Fortsetter 

Kjenseth kom med forslaget først i slutten av oktober i adresseavisen (krever abonnement - les også i nettavisen). Det tok ikke lang tid før debatten begynte i nrk og fortsetter både innenlands og internasjonalt.  

Kort tid etter panelsamtalen vår kom det avsløringer om rektorene ved norske universiteter og flyresievanene deres (På Høyden) og i tillegg flere kommentarer i blant annet BT ved Hans Mjelva og i På Høyden med forskere Gunnar Kvale og Carlo Aal.  

CET Reisepolicy 

CET har den siste tiden jobbet med en lav-karbon reisepolicy. Akademikerne og forskere er blant de med høyest utslipp. CET's reisepolicyen håper å bidra til en mobilisering og inspirere til redusering av karbonutslippet vårt.