DH-foredragsrekke: Fire teser om algoritmisk folklore
Hvordan påvirker algoritmer kreativitet i vår digitale hverdag? I dette foredraget utforsker Gabriele de Seta fenomenet "algoritmisk folklore" – et nytt samspill mellom menneskelig kreativitet og automatisering. Gjennom fire tankevekkende teser belyser han hvordan algoritmer ikke bare former hva vi ser, men også hvordan vi skaper.

Hovedinnhold
Foredraget holdes på engelsk.
Nylige fremskritt innen maskinlæring har medført nye former for automatisering av nettinteraksjoner, noe som har eksponert brukere av sosiale medieplattformer og apper for ulike og ukjente typer algoritmisk logikk. Disse spenner fra de kuratoriske skjevhetene til anbefalingssystemer og innholdsanalyse til de utvidede mulighetene som tilbys av store språkmodeller og syntetiske medier. Alle disse formene for automatisering påvirker ikke bare hvordan innhold sirkulerer, men også hvordan det produseres, noe som allerede er tydelig i nye sjangre av folkelig kreativitet som oppstår som svar på algoritmiske verktøy og deres logikk – en algoritmisk folklore.
Etter å ha forklart definisjonen av "algoritmisk folklore" – resultatet av folkelige kreative praksiser basert på nye former for samarbeid mellom menneskelige brukere og automatiserte systemer – og delt noen viktige eksempler, legger de Seta fram fire teser om dette fremvoksende området innen digital kultur. De fire tesene er følgende:
- Algoritmisk folklore er ny når det gjelder omfang, men har en lang historie innen spesialiserte felt.
- Det særpregede ved algoritmisk folklore er den gjensidige formingen av kreativitet.
- Algoritmisk folklore blomstrer i kunnskapshullene som skapes av omfordelingen av handlingsrom mellom mennesker og automatiserte systemer.
- Som en fremvoksende epistemologisk ressurs utfordrer algoritmisk folklore skillet mellom folkelig og ekspertkunnskap.
Om foredragsholder
Gabriele de Seta er, rent teknisk, en sosiolog. Han er forsker ved Universitetet i Bergen, hvor han leder ALGOFOLK-prosjektet, finansiert med et startstipend fra Trond Mohn-stiftelsen (2024–2028). Gabriele har en doktorgrad fra Hong Kong Polytechnic University og var postdoktor ved Institute of Ethnology, Academia Sinica, og ved Universitetet i Bergen, hvor han var en del av ERC-finansierte prosjektet "Machine Vision in Everyday Life". Hans forskningsarbeid, basert på kvalitative og etnografiske metoder, fokuserer på digitale mediepraksiser, sosiotekniske infrastrukturer og folkelig kreativitet i den kinesiskspråklige verden. Han er også interessert i eksperimentelle, kreative og samarbeidsorienterte tilnærminger til kunnskapsproduksjon.
DH-foredragsrekken
Den digitale foredragsrekken er et samarbeid mellom Digital lab ved Universitetsbiblioteket i Bergen, D-lab ved NTNU og Norsk nettverk for digital humaniora og kulturorganisasjon (DHKO). Foredragsrekken tar for seg DH-relaterte temaer, og gir forskere og andre som er involverte i DH-prosjekt eller -forskning muligheten å dele sine erfaringer, suksesser og utfordringer tilknyttet bruk av digitale verktøy og/eller metoder.
Har du forslag til tema du ønsker å høre mer om, eller jobber du selv med noe som du kan tenke deg å dele i et foredrag? Ikke nøl med å ta kontakt med oss arrangører på e-post.
Våren 2025 kan du få med deg digitale DH-foredrag følgende datoer og tidspunkt:
Torsdag 13. februar kl. 11.30-12.00
Torsdag 13. mars kl. 11.30-12.00
Torsdag 10. april kl. 11.30-12.00
Torsdag 8. mai kl. 11.30-12.00
Følg med i Digital labens kalender for mer informasjon om hver enkelt foredrag.
Praktisk informasjon
Meld deg på lunsjforedraget ved å fylle i påmeldingsskjemaet. Lenke til Zoom sendes til alle påmeldte dagen før.