Hjem
Eiendomsavdelingen

Knut Fægris hus.

Adresse: Villaveien 9 Funksjon: Universitetets representasjonsvilla. Arkitekt: Schak Bull. Byggår: 1888. Verneklasse:1.

Hovedinnhold

Da kjøpmannen Joachim Ehrenreich Lehmkuhl skulle bygge seg villa, ville han holde seg i nærheten av familien. Sønnen Kristofer hadde flyttet inn i en staselig villa i Christies gate i 1881, men med adresse i Villaveien 9 kunne Lehmkuhl d.e. nyte utsikten over Puddefjorden.

På 1800-tallet var det noen trekk som gikk igjen i borgerskapets flotteste villaer, og som på Muséplass 1 finner vi også her en staselig trappehall med peis. Villaen ble restaurert en gang under jugendperioden rundt 1900, og du kan fremdeles finne smijernsdetaljer langs mønelinjene og interiørdekorasjoner som vitner om denne perioden. Disse ble tatt vare på da huset gjennomgikk en oppussing på 1990-tallet.

I Knut Fægris hus blir det i dag holdt doktorgradsmiddager og mottakelser, og huset er forbeholdt feiring av de store anledninger ved universitetet.

Apropos:
I 2001 fikk villaen navnet Knut Fægris hus, oppkalt etter UiB-professoren som ble regnet som en av verdens fremste botanikere. Passende nok, siden hagen er en forlengelse av grøntarealene i Nygårdsparken og godt tatt vare på.