Hjem
Eiendomsavdelingen

Geofysisk Institutt

Adresse: Allégaten 70. Funksjon: Instituttet, Bjerknesssenteret og Meterologisk institutt. Arkitekt: Egill Reimers. Byggår: 1928/1946 (side"øyene). Verneklasse: 1

Hovedinnhold

Det er ingen tvil om hvilket institutt du befnner deg på når du kommer inn i den massive entreen til Egill Reimers og blir møtt av Foucaults pendel som henger ned fra taket fem etasjer høyere oppe. Bygningen til Geofysisk institutt var det første nybygget i det som skulle bli Det Matematisk-naturvitenskapelige fakultet, og for målingen av stråling og magnetisme var det viktig at bygget lå høyt og fritt.

Selve bygningen ble bekostet av Bergens innbyggere, noe en plakett i inngangshallen fremdeles vitner om.

Planleggingen av bygget startet allerede i 1917, og tanken var at det skulle forene en forskningssektor som var enestående i landet: Meteorologi, oseanografi, samt forskning på jordmagnetisme og kosmisk fysikk.

Egill Reimers var også arkitekten bak Bergen Tinghuset og De kulturhistoriske samlinger.

Apropos:
Grunnsteinen til "øyene ble lagt av Kong Haakon VII i 1946, noen måneder etter at Stortinget hadde vedtatt opprettelsen av Universitetet i Bergen. Fløyene var planlagt fra starten av, og skulle romme Botanisk laboratorium og Kjemisk institutt.