Hjem
Eiendomsavdelingen

Sydneshaugen skole.

Adresse: Sydnesplassen 9 Funksjon: Auditorier og lesesaler for Det humanistiske fakultet Arkitekt: Kaspar Hassel Byggår: 1921 Verneklasse:1

Hovedinnhold

Sydneshaugen skole levde allerede fra starten av på lånt tid: Da elevene flyttet inn i 1922 var det med en avtale om at det kommende Universitetet i Bergen skulle overta den når det ble nødvendig (det skjedde først i 1950-årene). Opprinnelig skulle det være en kommunal middelskole, men etter at Hambros skole brant ned i 1916 måtte også gymnasieelevene få plass i den gule, borglignende bygningen til Kaspar Hassel.

Hassel var internasjonalt kjent for skolebygningene sine, og på Sydneshaugen skole finner du både romansk inspirert pre-modernisme og nygotikk som gir ekko til Johanneskirken. En av de vakre detaljene er fuglemaleriene i de hvelvede takene i trappeoppgangene.

Byggingen av skolen bød i utgangspunktet på utfordringer. Et tolv meter høyt fjellparti måtte blant annet fjernes. Det hadde vært en del av Christiansborg-skansen som trolig ble nedlagt på 1600-tallet.

Apropos:

Kaspar Fredrik Hassel var Bergens første byarkitekt, og tegnet blant annet Kjøttbasaren. Men det var som skolearkitekt han ble mest kjent, og han tegnet både Nygård skole, Fridalen skole, Møhlenpris skole, Rothaugen skole og Ny Krohnborg skole. For øvrig ble han også OL-mester i seiling.