Hjem
Bergen Research Group for Innovation, Growth, Health and Technology (BRIGHT)
Nyhet

Tegneseriebok om lys

Louise Bjerrum (UiB) og Daniel Vethe (NTNU) har oversatt tegneserieboken 'Enlighten Your Clock: How your body tells time'. Tegneseriens målgruppe er ungdom 13-18 år, og den handler om hva lys er og hvordan det kan påvirke døgnrytme, søvn og mental helse.

forsidebilde og innholdsfortegnelse
Foto/ill.:
Coline Weinzaepflen

Hovedinnhold

"Opplys klokken din: Hvordan kroppen vår holder styr på tiden" er en tegneseriebok som handler om lys og hvordan det kan påvirke døgnrytme, søvn og mental helse. Den legger særlig vekt på de negative effektene av energirikt blått lys fra skjermer og andre lyskilder på kvelden og om natten. 

Originalverket "Enlighten your clock: how your body tells time" er skrevet og illustrert av Coline Weinzapflen (@Artichautte) og redigert av Manuel Spitschan (@mspitschan), og oversatt til norsk av Louise Bjerrum (@bjerrum_louise) og Daniel Vethe (@DanielVethe). 

Louise Bjerrum er stipendiat ved Institutt for klinisk psykologi, UiB. Der forsker hun på akutte effekter av dagtidsbelysning på kognitiv prestasjon og humør. Daniel Vethe er klinisk psykolog og stipendiat ved Institutt for psykisk helse, NTNU. Der forsker han på effektene av kveldsbelysning på døgnrytmer og søvn, og bruk av lysterapi i psykisk helsevern. 

Forfattere og illustratør har nylig hatt et samarbeid med Verdensdagen for psykisk helse. Små bildekaruseller med utdrag fra tegneserien kan ses på Verdensdagen sin Instagram- og Facebook-konto.  

Interessert i å lese tegneserien på et annet språk? Foreløpig er det 23 ulike land som har bidratt med oversettelser.