Hjem
Mediebruksgruppen
Nordiske mediedager 2019

Erik Knudsen presenterer årets medieundersøkelse

Postdoktoren fra instituttet er igjen klar for Nordiske mediedager.

Portrettfoto av Erik Knudsen
Foto/ill.:
Sigrid Haaland

Hovedinnhold

Etter Frank Aarebrots bortgang tok Knudsen over ansvaret for å presentere den årlige medieundersøkelsen. Han er også faglig ansvarlig. I år er andre gang han skal snakke om publikums og mediebransjens syn på medier, og årets undersøkelse heter Svenske tilstander.

I år dreier det seg om hvordan den norske og svenske pressen og offentligheten er både like og ulike. På Nordiske mediedagers side for arrangementet er taglinen: “Står det virkelig så dårlig til i den svenske offentligheten som enkelte hevder, eller er det de norske kritikerne som har misforstått hva som egentlig skjer i svenske medier, politikk og offentlighet?”

Både representanter for den norske og svenske befolkningen, samt norske og svenske journalister har svart på undersøkelsen. Og Knudsen kan avsløre at noen fordommer vil bli bekreftet:

- Vi finner klare forskjeller mellom befolkningen og journalistene i begge land, men dette gapet er mye tydeligere i Sverige enn i Norge. For eksempel er de svenske journalistene mest positive til innvandring og den svenske borgeren mest negativ. Vi finner også flere tegn på at de svenske journalistene er ganske ulike de norske journalistene – særlig når det gjelder publiseringsavgjørelser og holdninger til «no platforming», eller scenenekt som det heter på norsk. Årets undersøkelse tyder altså på at det er litt «svenske tilstander» i svenske redaksjoner, sier han.

Undersøkelsen presenteres og diskuteres onsdag 8. Mai 10:00 i Peer Gynt-salen i Grieghallen. Sigrid Sollund er moderator, og foruten Knudsen består panelet av Hilde Sandvik, Sigurd Allern, Jan Helin og Chang Frick. I år er det 20-årsjubileum for medieundersøkelsen, og du kan lese mer om den her.