Hjem
Mediebruksgruppen
Digital hverdag

Spennende ny bok om bruk av digitale medier i hverdagen

20. Februar kommer Professor Brita Ytre-Arne med en boken "Media use in Everyday Digital Life".

Ungdom sitter å jobber med pc og mobiler
Foto/ill.:
Marvin Meyer

Hovedinnhold

 

Professor Brita Ytre-Arne lanserer sin nyeste bok Media Use in Everyday Digital Life den 20. Februar gjennom Emerald. Etter at digital teknologi har tatt fotfeste i alle samfunnets strukturer og blitt en del av hverdagen, fant Ytre-Arne inspirasjonen for boken i spørsmålet «men hva mener du egentlig med hverdagsliv» i en diskusjon om mediebruk og digitalisering. Hverdagen vår har forandret seg etter at vi fikk smarttelefoner, men hva er det som har forandret seg, og hvordan? Hva har skjedd med måtene vi navigerer og strukturer våre daglige rutiner på tvers ulike sosiale domener?

Jeg hadde lyst å skrive en bok som ga et svar disse spørsmålene, som var både lettlest og grundig, og som kan være til hjelp for alle som lurer på hva vi egentlig mener når vi snakker om «mediebruk i hverdagen» eller om «digital hverdag». - Brita Ytre-Arne

Media Use in Everyday Digital Life fyller et teoretisk gap mellom klassiske diskusjoner om daglig mediebruk og nyere studier av fremvoksende teknologi, for å bedre kunne forstå hva slags betydning mediene har for oss i hverdagen, og hvordan det kobler oss til lokalsamfunn og offentligheter. 

Gjennom bruk av analyser av mediebruk i hverdagen gjennom livsoverganger og i tider med store omveltninger i samfunnet slik som COVID-19 pandemien, gir Ytre-Arne et rammeverk av daglig mediebruk, som bygger på omfattende kvalitativ forskning som tar et tverrmedial perspektiv. Gjennom de konseptuelle tilnærmingene til medierepertoarer og offentlig tilknytning, situerer boken kommunikasjon og endret mediebruk i hverdagssammenhenger, og viser hvordan vår mer digitale hverdag forsterker kommunikative dilemmaer.

I min egen forskning har jeg lenge vært opptatt av hverdagslivet som en ramme for mediebruk, og derfor bygger boken på innsikter fra mange ulike prosjekter. At vi bruker medier i hverdagen er avgjørende for medienes samfunnsrolle, og et viktig argument for hvorfor mediebruk er spennende og viktig å studere. Det er vanskelig å påstå at noe ikke har betydning når det er del av dagliglivet til folk. - Brita Ytre-Arne

Media Use in Everyday Digital Life vil appellere til alle lesere som er interessert i digitale medier, publikum, datafiksering, journalistikk og digitale plattformer.