Hjem
Mediebruksgruppen
Forskning

Følelser og mental distansering fra sosiale medier

Digital frakobling handler ikke bare om å trykke på en knapp. For ungdom spiller følelsesmessige reaksjoner en viktig rolle for hvordan de håndterer frakobling.

girls taking a picture
«Når jeg har gjort det [slått av telefonen], føles det veldig bra å gi slipp på alt bryet som følger med sosiale medier. Men det kan bli ensomt.», sier Sarah (17) i Agais forskning.
Foto/ill.:
Ben Weber, Unsplash.com

Hovedinnhold

 “Du du skal alltid være tilgjengelig. Jeg får egentlig aldri en pause fra sosiale medier, selv om det er nettopp den konstante tilkoblingen jeg absolutt vil unngå.» Sumera (18)

Folk stiller i økende grad spørsmålstegn ved sin avhengighet av digitale teknologier, og konseptet frakobling har fått mye gjennomslag de siste årene. Men hvem klarer egentlig å logge av, for hvem er det viktig, og hvordan håndterer de frakobling i hverdagen?

Mehri Agai, forsker ved Insitutt for informasjons- og medievitenskap, forsker på ungdoms digitale til- og frakobling. Hun har funnet at begrepet affektiv dissonans er nyttig for å forstå hvordan ungdom håndterer digital frakobling.

«Når jeg har gjort det [slått av telefonen], føles det veldig bra å gi slipp på alt bryet som følger med sosiale medier. Men det kan bli ensomt.» Sarah (17)

Som en del av sitt doktorgradsprosjekt har Agai gjort dybdeintervjuer med norsk ungdom om digital frakobling. Hun undersøker hvordan de reagerer på sosiale medier, og finner at affektive (emosjonelle) reaksjoner på digitale impulser er en integrert del av deres daglige håndtering av digital tilkobling. Erfaringene kan være negative – Sarah (17) beskriver hvordan «jeg blir forvirret i hodet når varsler kommer fra alle retninger og så mange venner venter på svaret mitt” – men opplevelsene fører ikke nødvendigvis til fysisk frakobling.

Fra unge menneskers perspektiv innebærer digital frakobling ikke bare å fysisk logge seg av, men også holdningsendringer og mental distansering.

«Jeg har blitt ganske klar over min formålsløse mobilbruk, selv om det ikke har ført til at jeg har brukt telefonen min mindre. Den eneste forskjellen er at jeg nå er ganske oppmerksom på øyeblikkene når jeg føler trangen til å sjekke skjermen for nye meldinger.» Mathilda (17)

Basert på disse funnene, antyder dette bokkapittelet at frakobling også er en affektiv tilstand som ikke nødvendigvis omgjøres til handling eller praksis, men handler like mye om potensialet til å handle. Dette kapittelet anerkjenner dermed digital frakobling som en prosess basert på ungdoms perspektiver, erkjenner dens affektive dimensjon, og bidrar til en bredere konseptualisering av frakobling utover handlinger og praksiser.

Les hele kapittelet gratis på nett: “I feel like a peasant among goddesses”: Digital disconnection as affect and process among Norwegian youth (diva-portal.org)