Hjem
Samfunnsgeografi
Masterprosjekt

Matsvinn og matsikkerhet i tunfiskindustrien i Ghana

Masterprosjektet mitt handler om matsvinn som politisk og økonomisk prioritering i hermetikkindustrien i Ghana.

Lise Saga
Lise Saga skriver masteroppgave i samfunnsgeografi om matsvinn som politisk og økonomisk prioritering i hermetikkindustrien i Ghana.
Foto/ill.:
Lise Saga

Hovedinnhold

Matsvinn er et paradoksalt problem i verden i dag, hvor vi sliter med å fø en stor andel av verdens befolkning, samtidig som vi kaster omtrent 1/3 av maten vi produserer. Matsvinn er derfor et matsikkerhetsproblem. Gjennom et verdikjede-perspektiv, ønsker jeg å kartlegge matsvinnet i tunfiskindustrien. Ghana eksporterer mye av den hermetiserte tunfisken til land i EU, og for å få tillatelse til å eksportere må de følge en rekke standarder og sertifiseringsordninger.

Hvordan påvirker disse reglene prosesseringen av tunfisk i Ghana? Målet med prosjektet er å undersøke relasjonelle og materielle forhold i verdikjeden for tunfisk, og forstå hvordan de tar hensyn til utfordringer knyttet til matsvinn og matsikkerhet.

Feltarbeid i Ghana?

Jeg har måttet avlyse planer om feltarbeid på grunn av korona. Foreløpig er datainnsamlingen derfor fokusert på sekundærkilder og diskursanalyse av rapporter og dokumenter for regulering og sertifisering av tunfiskindustrien. Jeg håper på å få til videointervjuer med informanter i Ghana. Håpet for å få til et lite feltarbeid er heller ikke helt slukket, men det ser mørkt ut.

Geografistudiet er fantastisk

Jeg går nå andre året på masterprogrammet i geografi. Geografistudiet er fantastisk, fordi man lærer mye om mye, som både er framtidsrettet og viktig for å forstå globale problemer.

På masterstudiet har jeg fått velge å fordype meg i ting jeg allerede synes er spennende. Det jeg lærer kan jeg relatere til verden rundt meg, og det føles bra. I tillegg er det masse fine folk, og mye gøy å finne på i Bergen.

Råd til andre som vil ta mastergrad i geografi

Selv om det alltid er fint å velge noe du vet at du er interessert i, kan det være fint å prøve på noe nytt også. Hopp ut i et tema eller teori du kanskje ikke kan så mye om, så vil det garantert bli spennende å lære og skrive om. Det er gøy å oppdage sammenhenger man ikke har sett før.