Hjem
UiB Ferd karrieresenter for yngre forskere

Risk Management in research projects

Forskningsprosjekter er ofte preget av en høy grad av usikkerhet og kompleksitet. Dette kurset vil hjelpe deg som prosjektleder eller prosjektdeltager til å forstå og planlegge forskningsprosjekt for å minimere risiko og sikre en god gjennomføring.

Hovedinnhold

Kursinnhold:

Det stilles stadig større krav om organisering av forskningsaktiviteter og strømlinjeforming av disse etter «klassiske» prosjektledelsesprinsipper fra sektorer utenfor akademia, hvor spesifikke prosesser, ferdigheter, og verktøy er godt etablert. Samtidig vet vi at forskningsprosjekter har spesifikke særegenskaper som bør tas hensyn til. Forskningsprosjekter er preget av en høy grad av usikkerhet og kompleksitet, med betydelige innslag av kreativitet og innovasjon, og det kan ofte være svært vanskelig å forutsi utfallet av disse prosjektene. Prosjektteeamene er gjerne preget av en asymmetrisk kunnskapsfordeling der den enkelte deltaker vet mye mer om potensialet til sine egne aktiviteter enn prosjektlederen selv. I tillegg har deltakerne ofte konkurrerende motiver for vitenskapelig annerkjennelse, karriereutvikling, eller retten til  eierskap til et forskningsresultat.

Gitt disse og andre iboende utfordringer med å styre et forskningsprosjekt, tar denne modulen opp følgende spørsmål

  1. Hva er forskjellene og likhetstrekkene mellom «klassiske» prosjekter og forskningsprosjekter?
  2. Hvordan kan vi redusere risikonivået i forskningsprosjekter slik at prisjektene lar seg gjennomføre best mulig?

I håndteringen av disse spørsmålene gir modulen en oversikt over grunnleggende prinsipper for prosjektledelse og sammenligner disse med forhold i akademia.

Samlingen skal resultere i en erfaringsbasert prosess og en sjekkliste for risikostyring i forbindelse med utvikling av forskningsprosjektsøknader.

Læringsutbytte:

Deltakerne vil få oversikt over:

  • Innføring i prosjektledelsesmetodikk
  • «Klassisk» prosjektledelse i forhold til forskningsprosjektledelse
  • Risikostyring i forskningsprosjekter

Målgruppe:

Passer for deg som ønsker å lære mer om prosjektledelsesmetodikk og hvordan forskningsprosjekter skiller seg fra «vanlige» prosjekter i andre sektorer. Kurset passer for forskere som ønsker å lære mer om prosjektledelse generelt, og forskningsprosjekter spesielt.

Varighet:

Kurset varer 2.5 timer. Det legges opp til erfaringsutveksling og gruppearbeid underveis. 

Kursholdere:

Hiwa Målen, Forsknings- og innovasjonsavdelingen